sigme | dinsdag 24 mei 2011 @ 21:16 |
Naar aanleiding van het Wakker Dier-topic lijkt het me toch beter om een echt topic te wijden aan de alternatieven voor vlees uit de bio-industrie. Waarom een alternatief zoeken voor goedkoop & veilig vlees? Nou, vooral omdat vlees uit bio-industrie niet goedkoop en niet veilig is. Ten eerste natuurlijk voor de betrokken beesten, voor hun is het een duur lot en zeer onveilig. Maar ook voor de mensen, zeker voor de hele samenleving, is de bio-industie duur en gevaarlijk. Duur, omdat er allerlei kosten zijn die niet via de vleesconsument verrekend worden. Subsidies, waterzuivering, milieuvervuiling. Die betalen we met z'n allen, nu en in de toekomst. Gevaarlijk omdat de methoden om vlees zo snel en goedkoop mogelijk te produceren ziekterisico's met zich meebrengen. En de bestrijding van allerlei dierziektes middels antibiotica óók risico's voor mensen opleveren. Ok, eko-vlees dan maar? Ja ![]() Maar eerlijk gezegd, dat is voor te veel klanten gewoon te duur. Objectief of subjectief. Daardoor zijn er veel mensen die zeggen graag beter vlees te willen kopen - maar het niet doen. Oh. Wat dan wel? Nou, om te beginnen, ga eens bij een slager van de groene weg langs; er is veel biologisch vlees lang niet zo duur als in de supermarkt. Er zijn ook een paar andere keurmerken, waarvan sommige ook in supermarkten liggen; kijk er eens naar en koop waar mogelijk in elk geval béter vlees dan kiloknalvlees. Verder kan je heel goed vlees (meestal rund) bij boeren zelf kopen. De biologische boeren met een winkel aan huis vind je hier. Maar er zijn ook veel niet-biologische boeren met een eigen winkel. In een eigen winkel krijgt een boer véél meer geld voor z'n vlees, terwijl je als klant minder betaalt dan in de supermarkt. Boeren met winkel aan huis kunnen je vertellen hoe de koe jij eet gehuisvest is geweest - bij mijn boeren is dat in de wei. Boeren? Wat hebben die ermee te maken? Nou, die doen dat hele ding met jonkies geboren laten worden, deze vetmesten en naar de slager brengen. De ene boer doet dat heel anders dan de ander, en aan het vlees op je bord kan je niet vragen hoe z'n boerbaas het heeft gedaan. In de supermarkt aan een snotjong vragen schiet ook niet op. Als je wil weten hoe de dieren leven, moet je je vlees ergens halen waar ze dat wél weten. En wat is het doel van dit topic nou? Nou, niet speciaal de misstanden uit de bio-industrie in binnen- en buitenland aan te tonen. Dat geloof ik wel; ook zonder misstanden vind ik het een misverstand dat het béter zou zijn om vlees tegen elke prijs zo goedkoop mogelijk in de winkel te krijgen. Wat wel: bespreken hoe bio-industrie is ontstaan, wat we ervan kunnen leren. Bespreken welke keuzes je kan maken. Ieder radertje in de keten van dier - leven - slachten - verwerken - opeten maakt keuzes. Welke keuzes zijn er, welke worden gestimuleerd, gesubsidieerd, bestraft? Welke alternatieven voor bio-industrie-vlees zijn kansrijk? Iedereen aan de soja? Kopen bij de boer? Mega-stallen verbieden? Wat kunnen we doen, en wat doen we ook echt? Etc etc etc ![]() | |
Greys | dinsdag 24 mei 2011 @ 21:32 |
Dat 'Beter Leven' keurmerk zag ik inderdaad toevallig van de week bij de Jumbo op diverse soorten vlees staan. Toen vroeg ik me af wat die ene ster betekent, maar dat betekent dus 'een belangrijke stap in de goede richting'. Twee sterren staan op producten die beter scoren op gebied van dierenwelzijn, maar nog niet zo goed als biologische producten. Drie sterren staan op biologische producten.![]()
| |
sigme | dinsdag 24 mei 2011 @ 21:33 |
TS begint ![]() Ik koop niet zoveel vlees, omdat ik voornamelijk eigen vlees (nou ja, afgezien van m'n vingers niet echt eigen vlees natuurlijk) eet. Varken en schaap in de diepvries en er wandelt nog wat in de wei. Zeer diervriendelijk, mag ik wel zeggen. Rundvlees koop ik, wanneer ik het koop, bij een van de boeren in de buurt - er zitten 3 boeren op fietsafstand die hun eigen vee aan huis in diepgevroren pakketten verkopen. Ik kan er gewoon een pondje gehakt halen (3,-) of een stuk vlees, meestal in pakken van ongeveer een pond. Toch kom ik nog best vaak bij de slager. De biologische slager, daar haal ik kipkarkasjes voor de honden. Die zijn reuze betaalbaar. Daarnaast eten de honden rauw vlees. Zonder keurmerk, maar van een leverancier die lang scharrelslager is geweest en nu vlees verkoopt wat hij fatsoenlijk behandeld en geslacht vindt. Een beetje zoals dat beter-leven keurmerk, maar dan zonder onafhankelijke keuring. Gecertificeerd vlees voor de honden vind ik te duur. | |
sigme | dinsdag 24 mei 2011 @ 21:38 |
Oh ja, ook een heikel punt: Melk. Er zijn vrij veel signalen dat veel melkkoeien veel problemen hebben (pootproblemen & uierontsteking). Ook hier is mijn grote probleem dat ik aan een pak melk niet kan zien van wat voor boer het komt. Er zijn melkveehouderijen waar de koeien gemiddeld (!) maar 3 lactaties meedraaien (lees: drie keer een kalf krijgen en daarna hun melk aan de boer geven) voordat ze worden geslacht omdat ze niet goed genoeg meer zijn. Er zijn ook melkveehouderijen waar koeien rondlopen van bijna 20 (!) jaar oud. Ik moet hier nog eens iets op verzinnen. Een vriendin van mij heeft een boer in de buurt die (verse) melk verkoopt - dat zou ik ook moeten hebben. Er is een lijstje van boeren die rauwe melk verkopen. De lijst zal bij lange na niet compleet zijn. [ Bericht 4% gewijzigd door sigme op 24-05-2011 21:49:01 ] | |
Spanky78 | dinsdag 24 mei 2011 @ 21:41 |
Mijn mening is dat iedereen als jonge volwassene zelf eens zou moeten jagen, doden, ontwijden, slachten en dan opeten. Als je dit hebt gedaan ga je veel bewuster vlees eten. je beseft ineens dat dit een levend dier is geweest. Dan eet je (klinkt raar) met meer respect. Ik denk dat dit ons onverantwoorde gedrag zal verminderen. Overigens zijn de boeren niet echt het probleem, die willen wel, die doet het ook pijn dat ze hun dieren nog net niet mishandelen om te produceren voor de prijs die de grote afnemers bedingen. Boeren kunnen echt niet anders, varkenshouders hebben een negatief rendement! Ze verliezen dus op hun werk! De enige manier om de grote afnemers van gedrag te doen veranderen is minder vlees eten en vlees kopen dat beter heeft geleefd. Overigens kun je je daarbij afvragen of biologisch dan beter is. Biologisch is enorm verspillend (het kost veel meer energie en graan) en kan alleen bestaan bij de gratie van niet-biologisch. Als alle biologisch zou zijn, zouden plagen zoals mond en klauwzeer en vogelgriep onze veestapen decimeren. | |
sigme | dinsdag 24 mei 2011 @ 21:52 |
Mond- en klauwzeer decimeert geen veestapel - dat doet de regering door de beesten te ruimen. Veruit de meeste dieren gaan niet dood aan zo'n lullig ziektetje. Maar of compleet alles biologisch volgens de eko-normen beter is, is inderdaad wel een relevante vraag. Er zijn ook tussenwegen, is dat misschien ook goed genoeg? Wanneer is het goed genoeg voor mens & dier? | |
Tamashii | dinsdag 24 mei 2011 @ 23:52 |
Goed topic. Ik ga morgen eens kijken naar die boeren en vlees. Veel is voor de gemiddelde mens gewoon onbetaalbaar en ook al ben ik een grote dierenliefhebber, ik heb ook mijn vlees nodig. Toch probeer ik zo goed en zo weinig mogelijk te eten maar dat wil er hier bij de mannen nog niet helemaal in. Onze eieren zijn wel altijd biologisch en anders halen we ze bij de boerin. | |
Greys | dinsdag 24 mei 2011 @ 23:59 |
Maar juist dan is zo'n 'tussenweg' wellicht een goede oplossing in jouw geval. Dat vlees met één of twee sterren als keurmerk, dat is écht niet veel duurder (heb er op gelet bij de Jumbo), je hoeft er niet stad en land voor af om het te kunnen krijgen en je weet dat dat varken dan in elk geval niet klem heeft gestaan/gelegen tussen en op ijzeren rekken maar in een strooiselstal heeft geleefd. Nog steeds niet ideaal, maar in elk geval een stuk beter ![]() | |
Tamashii | woensdag 25 mei 2011 @ 00:06 |
Ja wij gaan altijd naar de hoogvliet of ah. Vind de Jumbo een rotwinkel bij ons eerlijk gezegd. Ontzettend groot waardoor je al snel 2 uur doet over de wekelijkse boodschappen. | |
ReNero | woensdag 25 mei 2011 @ 14:50 |
Ik heb het in het andere topic al vaak aangegeven, de eerste klap is het makkelijste door Nederlands geproduceerde producten te kopen. Groente, fruit, melk en vlees worden hier strenger gecontroleerd en zijn veiliger. De omstandigheden waarin het gemaakt is zijn vele malen beter, Nederland loopt voorop in de discussie en uitvoering van dierenrechten en dierwelzijn. Ik ben het eens met de mensen die hier zeggen, ga naar je slager en niet de supermarkt voor vlees en groente. melk in de schappen (Friesland en Campina) komt voor 95% uit Nederland, AH's huismerk wordt bijvoorbeeld ook door Friesland gemaakt. Bij de boer zelf is ook een goede optie, de tussenhandel maakt veel producten duur. Melk gaat over de toonbank voor 1,20 terwijl de boer hier maar 36 cent van terug ziet. Daarnaast is hier de slagroom etc al uit gehaald dus gaat het nog eens over de kop. | |
erodome | woensdag 25 mei 2011 @ 15:01 |
Met renero eens, producten uit eigen land kiezen helpt al heel veel, je haalt er bij vlees het lange transport van dieren tussenuit en alleen daarmee zet je al fikse zoden aan de dijk voor dierenwelzijn en milieu. Direct bij de boer kopen is ook een goede, dan komt het geld ook waat het hoort en krijgt de boer ook de mogelijkheid om het anders te (blijven) doen en zelfs nog te verbeteren waar mogelijk. Boeren zitten nu te vaak op het randje, er zit bijna niets tussen winst op een dier en verlies op een dier. De nederlandse regels rondom consumptie dieren en ook rondom landbouw zijn niet heel verkeerd, zeker niet in het licht van hoe andere landen het doen, alleen hiermee geef je dus al een signaal dat het rekening houden met dierenwelzijn en milieu een goed plan is, je kan nog meer doen en voor eko en biologisch gaan, maar ook hier zou ik voor binnenlandse producten kiezen, zoveel mogelijk. | |
oh-oh | woensdag 25 mei 2011 @ 15:30 |
Goed topic! Bij vlees lette ik al heel erg op en ik eet al jaren minstens een of twee dagen maar ook vaker geen vlees. Melk drink ik niet, kaas koop ik op de markt van mensen van een biologische kaasboerderij. Maar ik ga vooral zeker in de winkel beter opletten waar de dingen die ik koop vandaan komen ![]() Als ik de ruimte had deed ik het echt zo weer zo ![]() Ik zou ook heel graag voor de honden ergens biologisch barf vandaan halen. | |
sigme | woensdag 25 mei 2011 @ 20:14 |
Dat doet me eraan denken, voordat wij zelf schapen gingen houden en opeten, haalden we lamsvlees bij de provinciale natuurbeheerder. Mooi vlees en niet duur, maar een vriezer is wel nodig. Drenthe Limburg Utrecht Nou ja, googelen kunnen jullie ook wel. | |
sigme | woensdag 25 mei 2011 @ 20:49 |
Laat ik nou net gezien hebben dat de Lidl biologisch (beter leven-keurmerk 3 sterren) rundergehakt in het assortiment heeft genomen ![]() Ik denk dat het Lidl-rundvlees uit Duitsland komt. Stel dat dat zo is, heeft een beschaafd buurland als Duitsland echt lagere normen dan wij? | |
ChipsZak. | woensdag 25 mei 2011 @ 22:24 |
Inderdaad een goed topic! Eet zelf al jaren geen vlees meer en alleen vegetarische en biologische kaas en eieren. Nog niet helemaal aan gedacht het spul bij een boer zelf te halen.. ook wel een idee! Zuivel drink ik verder vrij weinig, wel regelmatig biologische yoghurt van AH huismerk (kost maar een euro'tje). | |
Erasmo | woensdag 25 mei 2011 @ 22:24 |
Bij voorkeur bij de boer, al is het maar omdat het 10x lekkerder is ![]() Verder is biologische melk niet eens zo heel veel duurder, praktijkvoorbeeld: 1 Liter AH halfvolle melk is 78 cent en een liter AH biologische halfvolle melk is 88 cent. | |
ChipsZak. | woensdag 25 mei 2011 @ 22:25 |
Trouwens, ik ben ook lid van de Wakkere Winkelaar. Misschien ook een tip voor anderen? Elke week zo in je mail waar er vegetarische & biologische producten in de aanbieding zijn. http://www.wakkerdier.nl/wakkere_winkelaar.php
| |
Whiteguy | donderdag 26 mei 2011 @ 00:25 |
Afleveringetje keuringsdienst van waarde over dat keurmerk: http://www.keuringsdienst.nl/page/16949/nl | |
sigme | donderdag 26 mei 2011 @ 06:23 |
De enorme viskwekerijen zijn niet heel anders dan de grote zoogdierkwekerijen, mij lijkt dat gewoon bij de bio-industrie horen. Goed dat je erop wijst ![]() | |
ChipsZak. | donderdag 26 mei 2011 @ 07:12 |
Dat is wel waar maar men slaat vis bijna altijd over in zulke discussies, helaas. Nouja, nu zijn ze toch genoemd ![]() | |
Vitapientje | zondag 29 mei 2011 @ 16:22 |
Wil je echt goed bezig zijn voor dier & milieu dan eet je sowieso biologisch, vlees, groente en fruit uit Nederland. Het kost een aardige duit, maar als je bewuster boodschappen doet, hoef je niet meer geld kwijt te zijn. Tot 2 jaar geleden kocht ik nog kiloknallers en 3 halen, 2 betalen aanbiedingen. Vervolgens verdween wel ruim de helft in de prullenbak. Zelf ben ik me hier bewust van geworden na een opleiding tot Voedingsdeskundige. Want wat een rotzooi prop je in je lijf: antibiotica, pesticiden, chemicaliën etc. En vlees heb je absoluut niet dagelijks nodig. Dus een dagje zonder is geen enkel probleem! En wees eerlijk: dieren horen buiten of in een fijne stal. Niet met tientallen, honderden of duizenden in een stal zonder ooit buitenlucht te zien! (of af en toe alleen te mogen luchten...) | |
sigme | zondag 29 mei 2011 @ 18:23 |
Ik ben het helemaal met je eens dat het beter is om geen onnodige en zelfs schadelijke chemicaliën naar binnen te werken. Maar koeien "horen" natuurlijk helemaal niet in een wei - het zijn bosdieren. Ik vind dat wel een beetje lastig - het romantische idee dat sommigen hebben bij ideale omstandigheden voor dieren zijn dat vanuit die dieren zelf gezien niet per se ook. Overigens lopen mijn twee koetjes ook gewoon in een wei, waar ze nu naar mijn zin zelfs wat weinig beschutting (tegen zon met name) hebben. | |
Erasmo | zondag 29 mei 2011 @ 18:53 |
Daarom horen er in een wei ook minstens genoeg bomen te staan om aan alle koeien schaduw te geven. | |
loveli | zondag 29 mei 2011 @ 18:56 |
Nooit bij nagedacht dat een koe niet in de wei hoort. | |
FANNvanhetlaatsteuur | zondag 29 mei 2011 @ 18:56 |
Is dat nog niet verplicht dan om voor beschutting van weidedieren te zorgen bij extreme weersomstandigheden? Als er geen bomen staan kan je toch een soort van afdakje maken ofzoiets.. Het is een bekend fenomeen waarom koeien vaak in een sloot belanden, dit is namelijk omdat ze wanhopig op zoek zijn naar vekoeling ![]() http://www.keesfloor.nl/wolken/grasland_koeien.htm edit: voor paarden is het verplicht, zal voor koeien ook wel zo zijn en zo niet waarom wachten tot het verplicht is ... Waar moet de wei aan voldoen? De weide moet groot genoeg zijn, zodat het paard voldoende voedsel kan vinden. Voer het paard of de pony bij, want alleen gras is niet voldoende. Er is beschutting van bomen of van een afdak nodig om het paard te beschermen tegen wind en regen. Er moet altijd vers en schoon drinkwater aanwezig zijn. De omheining is veilig, stevig en hoog genoeg. Het paard mag niet ontsnappen en mag zich niet verwonden. Er moeten naast verschillende soorten grassen ook klaver en andere kruiden groeien. http://www.dierennieuws.nl/paarden/di03014a.htm | |
Greys | zondag 29 mei 2011 @ 19:02 |
FANN, sigme zegt toch zelf dat ze iets te weinig beschutting hebben? ![]() | |
FANNvanhetlaatsteuur | zondag 29 mei 2011 @ 19:04 |
ow... jij bent er ook als de kippen bij ... ![]() ![]() nee ik ken hele sigme niet verder maar ik geloof je op je woord, ik zal me niet meer druk maken ![]() | |
Greys | zondag 29 mei 2011 @ 19:05 |
Toeval, ik was net ook even lekker aan het bijlezen overal. Leuk leesvoer ![]() | |
du_ke | zondag 29 mei 2011 @ 19:20 |
Bij de Dirk van de Broek was de prijs zelfs lang gelijk biologische melk van een of ander onbekend merk kost daar meen ik 79 cent net als de melk van Friese Vlag. Maar ook anders valt het prijsverschil nog wel mee, zeker vergeleken met vlees. | |
Spanky78 | zondag 29 mei 2011 @ 20:12 |
En biologische appel met schurft maakt zelf meer kankerverwekkende stoffen aan dan wij er zelf op kunnen spuiten. De boel is niet zo zwaret -wit als er vaak wordt geroepen. | |
Erasmo | zondag 29 mei 2011 @ 20:14 |
Daarom eet ik dan ook geen appels met schurft. | |
nokwanda | zondag 29 mei 2011 @ 23:07 |
Als mensen met minder vlees genoegen nemen is er al een hoop opgelost. Maar dat vraagt om een mentaliteitsverandering. Als je dan ook nog wat je eet biologisch koopt en/of bij de boer lijkt het mij al een stuk beter. Ik ben blij dat ik toch al nooit de gewoonte had om iedere dag vlees te eten. En wat iemand (Spanky?) al zei: als je het zelf moet slachten en weet wat dat is leer je wel m meer respect te hebben voor wat je in je mond stopt. | |
erodome | maandag 30 mei 2011 @ 10:46 |
Wat een irritant slecht stukje.... Het gemiddelde paard heeft vooral minder gras nodig, beter gezegd, heel andere grassoorten nodig dan dat heerlijke productiekoeiengras wat we hier hebben. Bijvoeren is maar zeldzaam nodig, alleen als je echt presteerd met je paard(3 keer in de week rijden is geen presteren!) en het beste ze je ze gewoon op goede kwaliteit hooi hier in nederland. Er zijn wel paarden die niet omvallen van het gras hier, maar gezond is het eigenlijk nooit, hoefbevangenheid, insuline resistentie, het zijn maar 2 voorbeelden van problemen die veel voorkomen door paarden op productiekoeien gras te zetten. En nee, niet alleen te dikke paarden krijgen dat... Grasland hier in nederland is vaal de mac donalds voor paarden. | |
ReNero | maandag 30 mei 2011 @ 12:39 |
Die site van Fan zou ik idd niet teveel waarde aan hechten, mijn werkstukken op de basisischool hadden meer diepgang. De gegevens zijn te plat en simpel uitgedrukt, omheining hoog genoeg, hoe hoog dan? Grassen en kruiden, Sint jacobs-kruis-kruid bijvoorbeeld? Wat betreft het gras hie in Nederland, dat is veelal een combinatie van Engels en Italiaans raaigras met enkele andere rassen hier doorheen zoals veldbeemd en straatgras. Dit is een keuze omdat het voor koeien bedoeld is. Dit is idd te snel verteerbaar voor paarden. Paarden hebben baat bij behersgras of een beperkt aanbod van voer. onze paarden lopen in een schrale wei die eigenlijk voor koeien was maar worden bijgevoerd met herfstgras (ruwer met meet structuur) Gras kan niet goed of slecht zijn, dat is afhankelijk van je diergroep. | |
erodome | maandag 30 mei 2011 @ 12:53 |
Idd zegt het vrij weinig, er is nogal een andere omheining nodig voor een springpaard dat weleens de wei uit wil gaan dan voor een shetlander, waarbij je met die shet weer op moet passen dat hij niet onder het draad door gaat omdat hij zo'n mooie dikke bos manen heeft die isoleerd ![]() En kruiden staat idd niet gelijk aan goed, er zijn ook kruiden die in kleine hoeveelheden al zeer schadelijk of zelfs dodelijk zijn voor het paard. Beperkt aanbod van voer ben ik het dan weer niet mee eens, paarden zijn gebouwd op continu voer in hun lijf hebben, ze kunnen niet goed tegen "leegstaan", daar krijg je nare dingen zoals maagzweren enzo van. Beschutting is meer voor ons dan voor hun, mijn paarden staat 24/7 buiten, hebben een schuilstal, maar staan daar helemaal niet vaak, gewoon in de regen en kou buiten, boeit ze niets. Alleen is schaduw wel belangerijk, oververhitting omt veel eerder voor bij paarden dan te koud staan. | |
ReNero | maandag 30 mei 2011 @ 13:17 |
Ik zal me even verduidelijken, er is constant voer aanwezig voor onze paarden. Ruw gras in de weide maar niet genoeg voor de volledige behoefte en daarom voeren wij herfstgras bij. Honger hebben ze nooit anders krijg je dingen zoals jij noemde. Het belangrijkste bij elk dier is constant vers voer en water aanbieden. Doe je dit niet raakt zijn spijsvertering in de war en daar begint elk probleem mee. Duitse slogan, Essen Güt = Alles Güt [ Bericht 0% gewijzigd door ReNero op 30-05-2011 13:17:37 (typo) ] | |
erodome | maandag 30 mei 2011 @ 13:34 |
Helemaal top! Bij paarden zijn voer en beweging erg belangerijk, groot frustratiepunt bij mij is dan ook het in de stal zetten van paarden, 3 bij 3 is de norm, het is een gruwel voor een dier wiens lichaam is gebouwd op bewegen, waar het bloed in de benen rondgepomt wordt door het hoefmechanisme, waar beweging voor nodig is. En daarmee kom ik weer terug op consumptiedieren, kippen die in enorme hoeveelheden gehouden worden terwijl ze alleen een nette hierarchie kunnen onderhouden als er minder dan 25 kippen in een groep zitten(meer kunnen ze niet tellen zeg maar, het zorgt ervoor dat er nooit een evenwichtige hierarchie komt en dat het gedoe rondom de hierarchie nooit opgelost wordt, waardoor ze elkaar zelfs kunnen doodpikken). Voer erin dat niet geschikt is voor kippen, maar wel voor belachelijke groei, zieke dieren als gevolg waardoor een overvloed aan antibiotica nodig is. Varkens in kleine werphokken, waar elk varken dat werpt van nature na elke big omdraait, wat niet kan in die hokken. Verstoorde rangorde's, verveling en ander zaken zorgen voor zwaar gestoord gedrag, mutilatie en andere meer dan nare zaken, samen met veel gevoeliger zijn voor ziektes... | |
Vitapientje | maandag 30 mei 2011 @ 14:54 |
Iemand gister Vis noch Vlees gezien van de VPRO? | |
FANNvanhetlaatsteuur | maandag 30 mei 2011 @ 17:22 |
![]() maarre... bedankt de complimenten over mijn topic, dat geeft de burger weer moed ![]() en ik dacht nog wel dat we ''nader tot elkander'' waren gekomen ![]() jammer, ik ga wel effe in een hoekje liggen wenen ![]() | |
FkTwkGs2012 | maandag 30 mei 2011 @ 17:29 |
Buzz marketing voor de groene weg. | |
FANNvanhetlaatsteuur | maandag 30 mei 2011 @ 17:33 |
dat zijn jouw woorden heh... niet de mijne ![]() | |
FkTwkGs2012 | maandag 30 mei 2011 @ 17:33 |
Sorry ik bedoelde de inleiding van dit topic. | |
sigme | maandag 30 mei 2011 @ 17:51 |
Bedoel je de slagerij-keten De groene weg? Ik vind dat wel prima slagers, en ik geloof ook niet dat ik hier in de omgeving andere (eko-)biologische slagers heb. Maar ik koop líever m'n vlees rechtstreeks bij een boer. Ik snap wel dat die keurmerkerij essentieel is om beloofde waarden te garanderen, maar ik doe zelf het liefste die controle gewoon met eigen zintuigen. Daarnaast zou ik heel graag willen dat de ambachtelijke en keurslagers hier in de omgeving ook wat biologisch vlees zouden aanbieden. Supermarktvlees vind ik afstotelijk, maar een goede slagerij.. ![]() | |
sigme | maandag 30 mei 2011 @ 17:58 |
Waar ik bij een van de slachterijen waar ik wel eens kom leerde, is dat tegenwoordig slachtvarkens "afgekeurd" kunnen worden door de grote massaslachtfabrieken. Die hebben grote "slachtlijnen", waarbij de geleverde te slachten varkens onder andere aan "karkas-eisen" moeten voldoen. Dat betekent vrij preciese maten (lenge, gewicht). En geen afwijkingen zoals een navelbreuk. Een aangeleverde big die niet aan de maten voldoet, daarvoor krijgt de boer straf (boete). Een dier met navelbreuk wordt doorgedraaid. Dit omdat die slachtlijnen zoveel mogelijk standaardproductie willen draaien - elk varken wordt precies gelijk behandeld. Een jaap van zoveel centimeter, een zaag van hier tot daar erdoor etc. En bij navelbreuk willen de ingewanden nog wel eens rotzooi geven en dan staat de hele productielijn stil, dus het is goedkoper om zo'n varken weg te gooien. Mijn slachter krijgt dus van grote varkensboeren van die wegwerpvarkens. Maar lang niet elke varkensboer heeft een slachterijtje in de buurt waar 'ie terecht kan met misbaksels. Dus verdwijnen er varkens in het riool. En er verdwijnen steeds meer kleine slachterijen.. Bijvoorbeeld omdat het bijna niet uit kan een keurmeester te laten komen voor een handjevol dieren. | |
Greys | maandag 30 mei 2011 @ 18:02 |
Dit vond ik idd (in dat andere topic) een 'interessante' post: Eigenlijk is het van de zotte, toch? Mensen komen er om vragen, maar nee. Die wijzen we de deur. Maar die mensen die er om vragen, bij de keurslager, die zijn dan toch al bereid om iets meer te betalen zou je zeggen, anders waren ze toch al linea recta de supermarkt in gehold? | |
ReNero | dinsdag 31 mei 2011 @ 19:53 |
Sad but true... elk dier dat bij de slacht wordt aangeboden hoeft niet persé gebruikt te worden. Ze worden gekeurd, gecontroleerd en dat de hele slachtlijn af. Een enkele keer zal het dier alleen worden afgemaakt en wordt deze vernietigd omdat dit dier ziek, mager, of... is. De keurmeesters houden het recht dieren af te keuren voor de slacht. | |
sigme | dinsdag 31 mei 2011 @ 19:56 |
Dat het voor menselijke consumptie wordt afgekeurd omdat het ziek is, door een keurmeester.. prima. Maar dit gaat niet over afkeuren door de keurmeester. Met het vlees en het dier is niks mis. Het "past" alleen niet in de gemechaniseerde slachtlijn. | |
Whiteguy | donderdag 2 juni 2011 @ 11:04 |
Ja, had hem op uitzendinggemist gekeken. Maar zo'n tutje in een roze jurk die 'ohoh dat mag niet want dat is zieeelug voor de beestjes' zegt de hele tijd, gaat niemand vegetariër worden. Daarom is food inc. ook een film met grote impact geweest. Gewoon zonder eerst een waardeoordeel te geven uiteenzetten wat er precies aan de hand is. Zonder schreeuwerig te zijn, en zonder conclusies op te dringen aan de kijker. En niet beginnen met 'je mag geen vlees eten want,'. Dan haken mensen bij voorbaat al af. | |
#ANONIEM | donderdag 2 juni 2011 @ 12:52 |
De manier van vis vangen is en blijft natuurlijk een pijnlijk iets voor vis. Je hebt daarin een punt. Vissen worden met 1000den in een net omhoog getakeld, niet alleen is dit een nare dood maar het vlees van de vis zelf word ook gebeursd. Het is niet voor niets dat top restaurants de voorkeur geven aan vissen die door hobby zee vissers gevangen worden. De vis is lekkerder omdat het niet beurs is. Ik weet alleen niet wat diervriendelijker is... geplet worden of aan een haak de kant op gehaald worden. Daar zijn discussies over wat wel of niet pijn doet, die discussie hoeft voor mij niet gevoerd worden. Het wildernisvlees boven in het topic is een goed advies, ik ga daar zeker eens kopen. ![]() Ik zie veel vegetariers weer in het topic over het zuiveltje en kaasje, ik hoop dat tips zoals het wildvlees blijven komen. ![]() [ Bericht 6% gewijzigd door #ANONIEM op 02-06-2011 12:58:54 ] | |
Spanky78 | donderdag 2 juni 2011 @ 20:36 |
Biologische appels zijn veel vaker door ziektes aangetast, regelmatig is dit bijna niet aan de vruchten te zien. Reken maar dat dit ongezond is. Het gaat er om dat de wereld niet zwart-wit in elkaar zit. Biologisch staat niet gelijk aan beter. Want biologisch verspilt veel grond en voer en diesel en arbeid. als je er vanuit de kant van de hongerende mensen in de wereld over denktis dat superdecadent. Nog veel decadenter dan al veel te veel vlees eten.. Het enige dat helpt is minder vlees eten. Het soort vlees dat we eten levert maar marginaal iets op. | |
Erasmo | donderdag 2 juni 2011 @ 20:40 |
Ik zou er bijna meer vlees van gaan eten. De achterliggende boodschap was opzich wel goed maar het werd erg slecht gebracht door dat gare mens. En het ombouwen van die kantine ging helemaal nergens over ![]() | |
erodome | vrijdag 3 juni 2011 @ 22:02 |
Dat valt meer dan mee, het is niets alsof die appels niet in de gaten worden gehouden(en de bomen zelf, de bodem en alles!). Biologisch betekend niet laat de natuur maar haar gang gaan, ze hebben een breed scala aan natuurlijke beschermers en middelen die niet kwalijk zijn. En het is ook niet alsof die niet biologische appelboer amper wat hoeft te doen aan zijn oogst, daar hebben ook een hoop mensen het hele jaar werk aan. Zo heel veel verschilt dat niet in deze, de middelen zijn vooral anders. Biologische plantenteelt neemt helemaal niet meer ruimte in en doet niet onder voor regulier, er is een iets groter verlies, maar dat is geen enorm verschil. Het is vooral een verandering in het gebruik van middelen, in veel gevallen is het wat arbeidsintensiever als je bv gewoon onkruid wied, maar ook in de reguliere teelt wordt bij sommige zaken gewoon geschoffelt en geen onkruidmiddelen gebruikt. Het is idd minder zwart/wit als je denkt ![]() | |
Greys | donderdag 9 juni 2011 @ 17:20 |
Dit persbericht zag ik langs komen vandaag ![]() C1000 en Lidl: alle koeien in de wei! Amsterdam, 9 juni 2011– Stichting Dier&Recht heeft de Nederlandse supermarkten meerdere malen dringend verzocht alleen nog melk te verkopen van koeien die in de wei hebben gestaan. C1000 en Lidl hebben het voortouw genomen en hebben besloten om alleen nog weidemelk in te kopen. Deze week halen C1000 en Lidl de laatste oude verpakkingen uit het schap. Stichting Dier&Recht heeft in 2010 een rapport laten maken waaruit blijkt dat als koeien niet meer in de wei staan, dit zeer nadelig is voor het dierenwelzijn. Bedrijfseconomisch zijn er geen redenen om de dieren het hele jaar op stal te houden. Ook is weidegang niet nadelig voor het milieu. En het overgrote deel van de burgers wil de koeien in de wei zien. Toch verdwijnen er steeds meer koeien - door schaalvergroting - achter slot en grendel. Directeur Hans Baaij van Dier&Recht: Dat C1000 en Lidl overgaan op weidemelk is een enorm belangrijke en positieve stap. Hopelijk volgen andere supermarkten het goede voorbeeld van beide supers. Is dat het geval, dan staan binnen een paar jaar alle koeien weer in de wei. Als andere supermarkten het voorbeeld van C1000 en Lidl niet volgen om alleen nog weidemelk in te kopen, dan volgen er gerechtelijke procedures om dit af te dwingen. Vrijdag 10 juni zal staatssecretaris Bleker om 13:00 in Bennekom in een winkel van C1000 de laatste oude verpakkingen melk uit de schappen halen. | |
oh-oh | donderdag 9 juni 2011 @ 17:26 |
Ik had vorige week biologische ham gekocht voor op mn tosties. Nou, ik vond m vies, en vier keer zo duur als die van de Aldi ![]() | |
Kabolter | donderdag 9 juni 2011 @ 17:59 |
Ik vind zelf dat er economisch gezien misschien ook wat scherper moet worden gekeken. Ze slaan nu vaak zo ver door meteen. No offence, erg leuk en aardig. Maar als je er nou voor zorgt dat je net zo economisch naar deze tak kijkt dan valt er veel winst te behalen. Een paar ideetjes van mijn kant: - Kijk eens naar een combinatie van gras laten eten door de koe zelf in combinatie met het voor ze maaien. Doordat ze minder door de wei lopen kan je zodoende op sommige percelen meer gras oogsten. Onze koeien vinden het geweldig, pas gemaaid gras. Dan laten ze meteen het gras staan. Sterker nog, als ze de grasmaaier horen beginnen ze al hysterisch te loeien. - Zorg voor een 'automatisch afsteksysteem' die elk uur een klein beetje opschuift aan beide kanten. Dus aan 2 stekken die één richting op gaan (aan de ene kant gaat er wat van het perceel af, en aan de andere kant komt er vers gras bij). Zodoende bevindt het het nieuwe, interessante en lange gras aan de buitenkant. Ze eten eerst het gras en zo is het niet mogelijk dat verse gras te vertrappen. Wij geven ze nu elke dag een kleine stuk erbij. Dat is voor een economisch bedrijf zoals een boerderij te arbeidsintensief. - Doe in plaats van een hele grote uitloop een kleinere uitloop waarbij er genoeg ruimte is. Zo wordt er minder gras kapot getrapt en krijg je misschien een veel kleiner gebied wat vertrapt is en geen gras meer groeit. - Zorg voor een ruilsysteem waarbij hobby-boeren vee kunnen ruilen/samen verkopen/slachten. Wij eten ons vlees niet zelf omdat 1 persoon daar niet over kan. Door te ruilen eet je niet meer je eigen koe/schaap/etc. Dierenwelzijn: - Stel borstels verplicht voor koeien. Ze vinden het heerlijk en het eventuele leer is van goede kwaliteit omdat ze niet tegen een paaltje krabben. Soms krab ik ze zelf wel even als ik merk dat ze jeuk hebben. Dit moet je echt achter een stek doen want ze vinden het zo heerlijk dat dat beest van een paar honderd kilo, voorzien van hoorns, met bokkensprongen op je af springt (als je stopt). Dan sta je toch liever achter een hekje. - Kijk eens naar de invloed van zand/aarde, Op de één of andere manier zijn ze er hier helemaal gek van. Eens in de zoveel tijd rollen en springen ze door de droge grond. - Geef kalveren de ruimte. Maak de afscheiding zo hoog dat kalveren overal kunnen lopen en koeien niet alles plat kunnen trappen/liggen. Op de één of andere manier werkt dat hier geweldig. Kalveren zoeken elkaar nog meer op (liggen tijden bij elkaar en gaan samen op onderzoek uit), kunnen lekker in het zachte gras liggen en hebben een voorsprong en gelegenheid om vers gras te eten. | |
Erasmo | donderdag 9 juni 2011 @ 20:47 |
Wat voor ham? Als het van die ranzige persschouderham is kan ik het me wel voorstellen ![]() | |
Evienne | zaterdag 11 juni 2011 @ 11:04 |
Goed nieuws voor de kip! Johma, Mona, Lotus en Brink stappen respectievelijk in oktober, september, vóór het eind van dit jaar en volgend jaar over op scharreleieren in ál hun produkten. OK, het kan altijd nog beter door gebruik te gaan maken van biologische eieren maar goed voorbeeld doet hopelijk volgen. ![]() edit, deze post hoorde eigenlijk in het andere bio-industrie-topic maar soit, ik vind het toch enigszins relevant. | |
BartHendriks | zaterdag 11 juni 2011 @ 11:08 |
bio industtrie is een beetje sick ja maar man als ik toch geen vlees zou kunnen eten.. | |
sigme | zaterdag 11 juni 2011 @ 11:26 |
Je kan toch prima vlees eten? Niet al het vlees komt uit de bio-industrie. Misschien moet je er íets meer moeite voor doen om dan aan veel/betaalbaar vlees te komen, maar het kan wel hoor. Of je koopt gewoon wat duurder vlees met niet-bio-industrie-keurmerkjes, Gewoon bij de supermarkt. | |
sigme | zaterdag 11 juni 2011 @ 11:31 |
Ik vind het ook relevant! In veel producten zit alsnog allerlei bio-industriespul verwerkt, het is heel zinnig om daarbij stil te staan. Op de mayonnaise die ik eet staat apart vermeld dat dankzij die mayonnaise 310.000 kippen per jaar verzekerd zijn van een leven in de open lucht. Ik voel me altijd heel nobel bij het eten van mayonnaise ![]() |