quote:Varkensvlees van Jumbo Supermarkt, onder de naam Jumbo Bewust. Dit vlees is afkomstig van varkens die gehouden zijn in een 'strooisel'-stal. Hierin hebben de dieren meer ruimte en strooisel (zaagsel). Dit strooisel biedt het nodige ligcomfort en wroetgelegenheid. De strooiselstal is niet alleen goed voor het welzijn van de varkens, maar is ook beter voor het milieu. Daarom heeft het houden van varkens in strooiselstallen ook het Milieukeurmerk.
Maar juist dan is zo'n 'tussenweg' wellicht een goede oplossing in jouw geval.quote:Op dinsdag 24 mei 2011 23:52 schreef Tamashii het volgende:
Goed topic. Ik ga morgen eens kijken naar die boeren en vlees. Veel is voor de gemiddelde mens gewoon onbetaalbaar en ook al ben ik een grote dierenliefhebber, ik heb ook mijn vlees nodig. Toch probeer ik zo goed en zo weinig mogelijk te eten maar dat wil er hier bij de mannen nog niet helemaal in.
Onze eieren zijn wel altijd biologisch en anders halen we ze bij de boerin.
Drenthequote:De runderen (Limousin en Schotse Hooglander) en schapen(Drents heideschaap & Schoonebeker) die niet meer voor het beheer van natuurterreinen kunnen worden ingezet gaan naar de slager. Omdat deze dieren in grote rust zijn opgegroeid en op uitsluitend biologische manier worden verzorgd, is het vlees van hoogwaardige kwaliteit.
Ik denk dat het Lidl-rundvlees uit Duitsland komt. Stel dat dat zo is, heeft een beschaafd buurland als Duitsland echt lagere normen dan wij?quote:Op woensdag 25 mei 2011 14:50 schreef ReNero het volgende:
Ik heb het in het andere topic al vaak aangegeven, de eerste klap is het makkelijste door Nederlands geproduceerde producten te kopen.
Bij voorkeur bij de boer, al is het maar omdat het 10x lekkerder isquote:Op dinsdag 24 mei 2011 21:38 schreef sigme het volgende:
Oh ja, ook een heikel punt: Melk.
Er zijn vrij veel signalen dat veel melkkoeien veel problemen hebben (pootproblemen & uierontsteking). Ook hier is mijn grote probleem dat ik aan een pak melk niet kan zien van wat voor boer het komt.
Er zijn melkveehouderijen waar de koeien gemiddeld (!) maar 3 lactaties meedraaien (lees: drie keer een kalf krijgen en daarna hun melk aan de boer geven) voordat ze worden geslacht omdat ze niet goed genoeg meer zijn.
Er zijn ook melkveehouderijen waar koeien rondlopen van bijna 20 (!) jaar oud.
Ik moet hier nog eens iets op verzinnen. Een vriendin van mij heeft een boer in de buurt die (verse) melk verkoopt - dat zou ik ook moeten hebben.
Er is een lijstje van boeren die rauwe melk verkopen. De lijst zal bij lange na niet compleet zijn.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.[*] I kill a bitch with a potato peeler for the skrilla.
[*] You wanna mess with a motherfucker that skydives out of a plane to give the Statue of Liberty high fives, doing drive-by’s and miss you with five tries?
Afleveringetje keuringsdienst van waarde over dat keurmerk:quote:Op dinsdag 24 mei 2011 21:32 schreef Greys het volgende:
Dat 'Beter Leven' keurmerk zag ik inderdaad toevallig van de week bij de Jumbo op diverse soorten vlees staan. Toen vroeg ik me af wat die ene ster betekent, maar dat betekent dus 'een belangrijke stap in de goede richting'. Twee sterren staan op producten die beter scoren op gebied van dierenwelzijn, maar nog niet zo goed als biologische producten. Drie sterren staan op biologische producten.
[ afbeelding ]
[..]
De enorme viskwekerijen zijn niet heel anders dan de grote zoogdierkwekerijen, mij lijkt dat gewoon bij de bio-industrie horen. Goed dat je erop wijstquote:Op woensdag 25 mei 2011 22:25 schreef ChipsZak. het volgende:
Trouwens, ik ben ook lid van de Wakkere Winkelaar. Misschien ook een tip voor anderen? Elke week zo in je mail waar er vegetarische & biologische producten in de aanbieding zijn.
http://www.wakkerdier.nl/wakkere_winkelaar.php
Ik weet dat dit niet veel met bio-industrie te maken heeft, maar wel met dierenwelzijn: ik vind het jammer dat vis vaak overgeslagen wordt als het aankomt op 'beter' eten. www.goedevis.nl
Dat is wel waar maar men slaat vis bijna altijd over in zulke discussies, helaas.quote:Op donderdag 26 mei 2011 06:23 schreef sigme het volgende:
[..]
De enorme viskwekerijen zijn niet heel anders dan de grote zoogdierkwekerijen, mij lijkt dat gewoon bij de bio-industrie horen. Goed dat je erop wijst.
Ik ben het helemaal met je eens dat het beter is om geen onnodige en zelfs schadelijke chemicaliën naar binnen te werken.quote:Op zondag 29 mei 2011 16:22 schreef Vitapientje het volgende:
Wil je echt goed bezig zijn voor dier & milieu dan eet je sowieso biologisch, vlees, groente en fruit uit Nederland. Het kost een aardige duit, maar als je bewuster boodschappen doet, hoef je niet meer geld kwijt te zijn. Tot 2 jaar geleden kocht ik nog kiloknallers en 3 halen, 2 betalen aanbiedingen. Vervolgens verdween wel ruim de helft in de prullenbak.
Zelf ben ik me hier bewust van geworden na een opleiding tot Voedingsdeskundige. Want wat een rotzooi prop je in je lijf: antibiotica, pesticiden, chemicaliën etc. En vlees heb je absoluut niet dagelijks nodig. Dus een dagje zonder is geen enkel probleem!
En wees eerlijk: dieren horen buiten of in een fijne stal. Niet met tientallen, honderden of duizenden in een stal zonder ooit buitenlucht te zien! (of af en toe alleen te mogen luchten...)
Daarom horen er in een wei ook minstens genoeg bomen te staan om aan alle koeien schaduw te geven.quote:Op zondag 29 mei 2011 18:23 schreef sigme het volgende:
Maar koeien "horen" natuurlijk helemaal niet in een wei - het zijn bosdieren. Ik vind dat wel een beetje lastig - het romantische idee dat sommigen hebben bij ideale omstandigheden voor dieren zijn dat vanuit die dieren zelf gezien niet per se ook.
Overigens lopen mijn twee koetjes ook gewoon in een wei, waar ze nu naar mijn zin zelfs wat weinig beschutting (tegen zon met name) hebben.
Nooit bij nagedacht dat een koe niet in de wei hoort.quote:Op zondag 29 mei 2011 18:23 schreef sigme het volgende:
Maar koeien "horen" natuurlijk helemaal niet in een wei - het zijn bosdieren.
Is dat nog niet verplicht dan om voor beschutting van weidedieren te zorgen bijquote:Op zondag 29 mei 2011 18:23 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik ben het helemaal met je eens dat het beter is om geen onnodige en zelfs schadelijke chemicaliën naar binnen te werken.
Maar koeien "horen" natuurlijk helemaal niet in een wei - het zijn bosdieren. Ik vind dat wel een beetje lastig - het romantische idee dat sommigen hebben bij ideale omstandigheden voor dieren zijn dat vanuit die dieren zelf gezien niet per se ook.
Overigens lopen mijn twee koetjes ook gewoon in een wei, waar ze nu naar mijn zin zelfs wat weinig beschutting (tegen zon met name) hebben.
ow... jij bent er ook als de kippen bij ...quote:Op zondag 29 mei 2011 19:02 schreef Greys het volgende:
FANN, sigme zegt toch zelf dat ze iets te weinig beschutting hebben?Dan gaat ze daar echt wel iets aan doen. Als je al haar topics hier in F&F doorleest weet je dat je je geen secónde druk hoeft te maken of sigme wel goed voor haar dieren zorgt.
Toeval, ik was net ook even lekker aan het bijlezen overal.quote:Op zondag 29 mei 2011 19:04 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
ow... jij bent er ook als de kippen bij ...![]()
![]()
Leuk leesvoerquote:nee ik ken hele sigme niet verder maar ik geloof je op je woord, ik zal me niet meer druk maken
Bij de Dirk van de Broek was de prijs zelfs lang gelijk biologische melk van een of ander onbekend merk kost daar meen ik 79 cent net als de melk van Friese Vlag. Maar ook anders valt het prijsverschil nog wel mee, zeker vergeleken met vlees.quote:Op woensdag 25 mei 2011 22:24 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Bij voorkeur bij de boer, al is het maar omdat het 10x lekkerder is![]()
Verder is biologische melk niet eens zo heel veel duurder, praktijkvoorbeeld: 1 Liter AH halfvolle melk is 78 cent en een liter AH biologische halfvolle melk is 88 cent.
En biologische appel met schurft maakt zelf meer kankerverwekkende stoffen aan dan wij er zelf op kunnen spuiten. De boel is niet zo zwaret -wit als er vaak wordt geroepen.quote:Op zondag 29 mei 2011 16:22 schreef Vitapientje het volgende:
Wil je echt goed bezig zijn voor dier & milieu dan eet je sowieso biologisch, vlees, groente en fruit uit Nederland. Het kost een aardige duit, maar als je bewuster boodschappen doet, hoef je niet meer geld kwijt te zijn. Tot 2 jaar geleden kocht ik nog kiloknallers en 3 halen, 2 betalen aanbiedingen. Vervolgens verdween wel ruim de helft in de prullenbak.
Zelf ben ik me hier bewust van geworden na een opleiding tot Voedingsdeskundige. Want wat een rotzooi prop je in je lijf: antibiotica, pesticiden, chemicaliën etc. En vlees heb je absoluut niet dagelijks nodig. Dus een dagje zonder is geen enkel probleem!
En wees eerlijk: dieren horen buiten of in een fijne stal. Niet met tientallen, honderden of duizenden in een stal zonder ooit buitenlucht te zien! (of af en toe alleen te mogen luchten...)
Daarom eet ik dan ook geen appels met schurft.quote:Op zondag 29 mei 2011 20:12 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
En biologische appel met schurft maakt zelf meer kankerverwekkende stoffen aan dan wij er zelf op kunnen spuiten. De boel is niet zo zwaret -wit als er vaak wordt geroepen.
Wat een irritant slecht stukje....quote:Op zondag 29 mei 2011 18:56 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
edit:
voor paarden is het verplicht, zal voor koeien ook wel zo zijn en zo niet waarom wachten tot het
verplicht is ...
Waar moet de wei aan voldoen?
De weide moet groot genoeg zijn, zodat het paard voldoende voedsel kan vinden.
Voer het paard of de pony bij, want alleen gras is niet voldoende.
Er is beschutting van bomen of van een afdak nodig om het paard te beschermen tegen
wind en regen.
Er moet altijd vers en schoon drinkwater aanwezig zijn.
De omheining is veilig, stevig en hoog genoeg.
Het paard mag niet ontsnappen en mag zich niet verwonden.
Er moeten naast verschillende soorten grassen ook klaver en andere kruiden groeien.
http://www.dierennieuws.nl/paarden/di03014a.htm
Die site van Fan zou ik idd niet teveel waarde aan hechten, mijn werkstukken op de basisischool hadden meer diepgang. De gegevens zijn te plat en simpel uitgedrukt, omheining hoog genoeg, hoe hoog dan? Grassen en kruiden, Sint jacobs-kruis-kruid bijvoorbeeld?quote:Op maandag 30 mei 2011 10:46 schreef erodome het volgende:
[..]
Wat een irritant slecht stukje....
Het gemiddelde paard heeft vooral minder gras nodig, beter gezegd, heel andere grassoorten nodig dan dat heerlijke productiekoeiengras wat we hier hebben.
Bijvoeren is maar zeldzaam nodig, alleen als je echt presteerd met je paard(3 keer in de week rijden is geen presteren!) en het beste ze je ze gewoon op goede kwaliteit hooi hier in nederland.
Er zijn wel paarden die niet omvallen van het gras hier, maar gezond is het eigenlijk nooit, hoefbevangenheid, insuline resistentie, het zijn maar 2 voorbeelden van problemen die veel voorkomen door paarden op productiekoeien gras te zetten.
En nee, niet alleen te dikke paarden krijgen dat...
Grasland hier in nederland is vaal de mac donalds voor paarden.
Ik zal me even verduidelijken, er is constant voer aanwezig voor onze paarden. Ruw gras in de weide maar niet genoeg voor de volledige behoefte en daarom voeren wij herfstgras bij. Honger hebben ze nooit anders krijg je dingen zoals jij noemde.quote:Op maandag 30 mei 2011 12:53 schreef erodome het volgende:
Idd zegt het vrij weinig, er is nogal een andere omheining nodig voor een springpaard dat weleens de wei uit wil gaan dan voor een shetlander, waarbij je met die shet weer op moet passen dat hij niet onder het draad door gaat omdat hij zo'n mooie dikke bos manen heeft die isoleerd
En kruiden staat idd niet gelijk aan goed, er zijn ook kruiden die in kleine hoeveelheden al zeer schadelijk of zelfs dodelijk zijn voor het paard.
Beperkt aanbod van voer ben ik het dan weer niet mee eens, paarden zijn gebouwd op continu voer in hun lijf hebben, ze kunnen niet goed tegen "leegstaan", daar krijg je nare dingen zoals maagzweren enzo van.
Beschutting is meer voor ons dan voor hun, mijn paarden staat 24/7 buiten, hebben een schuilstal, maar staan daar helemaal niet vaak, gewoon in de regen en kou buiten, boeit ze niets.
Alleen is schaduw wel belangerijk, oververhitting omt veel eerder voor bij paarden dan te koud staan.
Helemaal top!quote:Op maandag 30 mei 2011 13:17 schreef ReNero het volgende:
[..]
Ik zal me even verduidelijken, er is constant voer aanwezig voor onze paarden. Ruw gras in de weide maar niet genoeg voor de volledige behoefte en daarom voeren wij herfstgras bij. Honger hebben ze nooit anders krijg je dingen zoals jij noemde.
Het belangrijkste bij elk dier is constant vers voer en water aanbieden. Doe je dit niet raakt zijn spijsvertering in de war en daar begint elk probleem mee. Duitse slogan, Essen Güt = Alles Güt
quote:Op maandag 30 mei 2011 12:39 schreef ReNero het volgende:
[..]
Die site van Fan zou ik idd niet teveel waarde aan hechten, mijn werkstukken op de basisischool hadden meer diepgang.
Buzz marketing voor de groene weg.quote:Op maandag 30 mei 2011 17:22 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Het ging over beschutting van weidedieren ...
maarre... bedankt de complimenten over mijn topic, dat geeft de burger weer moed![]()
en ik dacht nog wel dat we ''nader tot elkander'' waren gekomen![]()
jammer, ik ga wel effe in een hoekje liggen wenen
dat zijn jouw woorden heh... niet de mijnequote:Op maandag 30 mei 2011 17:29 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Buzz marketing voor de groene weg.
Sorry ik bedoelde de inleiding van dit topic.quote:Op maandag 30 mei 2011 17:33 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
dat zijn jouw woorden heh... niet de mijne
Bedoel je de slagerij-keten De groene weg? Ik vind dat wel prima slagers, en ik geloof ook niet dat ik hier in de omgeving andere (eko-)biologische slagers heb.quote:Op maandag 30 mei 2011 17:29 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Buzz marketing voor de groene weg.
Dit vond ik idd (in dat andere topic) een 'interessante' post:quote:Op maandag 30 mei 2011 17:51 schreef sigme het volgende:
[..]
Bedoel je de slagerij-keten De groene weg? Ik vind dat wel prima slagers, en ik geloof ook niet dat ik hier in de omgeving andere (eko-)biologische slagers heb.
Maar ik koop líever m'n vlees rechtstreeks bij een boer. Ik snap wel dat die keurmerkerij essentieel is om beloofde waarden te garanderen, maar ik doe zelf het liefste die controle gewoon met eigen zintuigen. Daarnaast zou ik heel graag willen dat de ambachtelijke en keurslagers hier in de omgeving ook wat biologisch vlees zouden aanbieden. Supermarktvlees vind ik afstotelijk, maar een goede slagerij..
Eigenlijk is het van de zotte, toch?quote:Op woensdag 11 mei 2011 22:52 schreef summer2bird het volgende:
Zelf probeer ik zo min mogenlijk vlees te eten, maar dat is allemaal lekker hypocriet, ik werk bij een keurslager, als mensen daar om biologisch vlees vragen wijzen we die ook de deur.
De slager kan geen biologisch vlees verkopen omdat hij tussen 2 supermarkten zit, en als vlees te duur wordt gaan mensen naar de supers toe
Sad but true... elk dier dat bij de slacht wordt aangeboden hoeft niet persé gebruikt te worden. Ze worden gekeurd, gecontroleerd en dat de hele slachtlijn af. Een enkele keer zal het dier alleen worden afgemaakt en wordt deze vernietigd omdat dit dier ziek, mager, of... is. De keurmeesters houden het recht dieren af te keuren voor de slacht.quote:Op maandag 30 mei 2011 17:58 schreef sigme het volgende:
Waar ik bij een van de slachterijen waar ik wel eens kom leerde, is dat tegenwoordig slachtvarkens "afgekeurd" kunnen worden door de grote massaslachtfabrieken.
Die hebben grote "slachtlijnen", waarbij de geleverde te slachten varkens onder andere aan "karkas-eisen" moeten voldoen. Dat betekent vrij preciese maten (lenge, gewicht). En geen afwijkingen zoals een navelbreuk. Een aangeleverde big die niet aan de maten voldoet, daarvoor krijgt de boer straf (boete). Een dier met navelbreuk wordt doorgedraaid.
Dit omdat die slachtlijnen zoveel mogelijk standaardproductie willen draaien - elk varken wordt precies gelijk behandeld. Een jaap van zoveel centimeter, een zaag van hier tot daar erdoor etc.
En bij navelbreuk willen de ingewanden nog wel eens rotzooi geven en dan staat de hele productielijn stil, dus het is goedkoper om zo'n varken weg te gooien.
Mijn slachter krijgt dus van grote varkensboeren van die wegwerpvarkens. Maar lang niet elke varkensboer heeft een slachterijtje in de buurt waar 'ie terecht kan met misbaksels. Dus verdwijnen er varkens in het riool.
En er verdwijnen steeds meer kleine slachterijen..
Bijvoorbeeld omdat het bijna niet uit kan een keurmeester te laten komen voor een handjevol dieren.
Dat het voor menselijke consumptie wordt afgekeurd omdat het ziek is, door een keurmeester.. prima.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 19:53 schreef ReNero het volgende:
[..]
Sad but true... elk dier dat bij de slacht wordt aangeboden hoeft niet persé gebruikt te worden. Ze worden gekeurd, gecontroleerd en dat de hele slachtlijn af. Een enkele keer zal het dier alleen worden afgemaakt en wordt deze vernietigd omdat dit dier ziek, mager, of... is. De keurmeesters houden het recht dieren af te keuren voor de slacht.
Ja, had hem op uitzendinggemist gekeken.quote:Op maandag 30 mei 2011 14:54 schreef Vitapientje het volgende:
Iemand gister Vis noch Vlees gezien van de VPRO?
De manier van vis vangen is en blijft natuurlijk een pijnlijk iets voor vis. Je hebt daarin een punt. Vissen worden met 1000den in een net omhoog getakeld, niet alleen is dit een nare dood maar het vlees van de vis zelf word ook gebeursd. Het is niet voor niets dat top restaurants de voorkeur geven aan vissen die door hobby zee vissers gevangen worden. De vis is lekkerder omdat het niet beurs is.quote:Op woensdag 25 mei 2011 22:25 schreef ChipsZak. het volgende:
Trouwens, ik ben ook lid van de Wakkere Winkelaar. Misschien ook een tip voor anderen? Elke week zo in je mail waar er vegetarische & biologische producten in de aanbieding zijn.
http://www.wakkerdier.nl/wakkere_winkelaar.php
Ik weet dat dit niet veel met bio-industrie te maken heeft, maar wel met dierenwelzijn: ik vind het jammer dat vis vaak overgeslagen wordt als het aankomt op 'beter' eten. www.goedevis.nl
Biologische appels zijn veel vaker door ziektes aangetast, regelmatig is dit bijna niet aan de vruchten te zien. Reken maar dat dit ongezond is. Het gaat er om dat de wereld niet zwart-wit in elkaar zit. Biologisch staat niet gelijk aan beter. Want biologisch verspilt veel grond en voer en diesel en arbeid. als je er vanuit de kant van de hongerende mensen in de wereld over denktis dat superdecadent. Nog veel decadenter dan al veel te veel vlees eten..quote:Op zondag 29 mei 2011 20:14 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Daarom eet ik dan ook geen appels met schurft.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |