abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † donderdag 21 juli 2011 @ 21:53:39 #101
91830 MaximusTG
pi_99769481
Allebei; deel smaak, maar zout vertraagt ook de werking van het gist. Geeft het brood meer kans om smaak te ontwikkelen.
pi_99769967
Ah dank. En vind je dat, als je er bekend mee bent, het bij het bakken met natriumbicarbonaat die vlieger ook opgaat? Of heeft het daarbij als functie dat het rijzen dan beter gaat? twee soorten zouten met zuur chemie?
pi_99770418
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 11:52 schreef DoDie het volgende:
Nou ik heb ook weer een simpel maar overheerlijk witbrood gebakken.
Heb het een nacht in de koelkast gelegd na het kneden, en voor het bakken nog 1,5 uur buiten de koelkast laten staan.

Recept
500 gram bloem
300 ml water
1,5 tl gist
1,5 tl zout

[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]
Ziet er goed uit! Lijkt wel franzosisch stokbroderig mmm..
  † In Memoriam † donderdag 21 juli 2011 @ 22:12:08 #104
91830 MaximusTG
pi_99770603
Nee, volgens mij heeft dat niet echt invloed. Bij gist heb je het over een levend organisme. Bij natriumbicarbonaat is er slechts een chemische reactie.
  donderdag 21 juli 2011 @ 22:41:17 #105
229513 Blurred86
Live Positive
pi_99772117
volgens mij is zout ook belangrijk voor de ontwikkeling van het gluten oid, zou het even na moeten zoeken maar ik heb mijn harold mcgee niet hier
but I am broken too, and spoken for, do not tempt me
  donderdag 21 juli 2011 @ 22:42:16 #106
229513 Blurred86
Live Positive
pi_99772171
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 22:12 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, volgens mij heeft dat niet echt invloed. Bij gist heb je het over een levend organisme. Bij natriumbicarbonaat is er slechts een chemische reactie.
dat het een chemische reactie is betekent natuurlijk niet per definitie dat zout geen invloed erop heeft (lijkt mij eerder dat het wel een invloed heeft, weet alleen zo niet wat precies..)
but I am broken too, and spoken for, do not tempt me
  † In Memoriam † donderdag 21 juli 2011 @ 22:51:41 #107
91830 MaximusTG
pi_99772687
Nee duh, maar NaCl is een reactieproduct van de reactie die natriumbicarbonaat ondergaat met een zuur. Dus volgens mij heeft de invloed van extra natrium en chloor ionen geen invloed in dit geval.
pi_99775070
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 22:51 schreef MaximusTG het volgende:
Nee duh, maar NaCl is een reactieproduct van de reactie die natriumbicarbonaat ondergaat met een zuur. Dus volgens mij heeft de invloed van extra natrium en chloor ionen geen invloed in dit geval.
Je krijgt alleen NaCl als er zoutzuur bij komt. Ik zou toch denken dat er eerder kleine organische zuren zijn die met natriumbicarbonaat reageren, bijvoorbeeld melkzuur. In dat geval hou je natriumlactaat als reactieproduct over. Of dat de smaak nog beïnvloedt, weet ik niet.
pi_99962116
Ik heb het probleem dat mijn broodjes na 1 a 2 uurtjes al hard worden. Als ze net uit de oven komen zijn ze heerlijk, maar na een korte tijd worden ze al redelijk hard en droog. Wat doe ik verkeerd?

ik maak chinese pineapple bun (http://www.google.nl/sear(...)=wi&biw=1680&bih=834) en gebruik het volgende recept:
700gr Amerikaanse patentbloem
110gr suiker
1 ei
8gr gist
4 gr broodverbeteraar
300gr water
Beetje boter

- Gooi alles bij elkaar in de keukenmachine en voeg het water (koud uit de kraan) beetje bij beetje toe.
- Daarna kneden
- Laat de deeg in een plastic zak rijzen naast een pan kokend water voor 45min-60min.
- Nog een keer kneden en dan bolletjes maken van de deeg.
- Deze in de oven laten rijzen met 70graden celcius voor een minuutje of 15.
- Daarna afbakken met 210 graden celcius.

Heerlijk wanneer ze uit de oven komen, maar na een tijdje kan je er mensen mee dood gooien. Waar ligt de fout?
Ben een super noob, dus het kan aan alles liggen :P Tell me everything you know

Thanx in advance ;)
  dinsdag 26 juli 2011 @ 15:15:09 #110
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_99962437
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 26 juli 2011 @ 15:36:24 #111
91830 MaximusTG
pi_99963244
Linkje doet het niet, dit is de goede: http://www.pigpigscorner.(...)o-by-christines.html

Die had ik ook al in het andere topic van LTCY18 gepost. Maar volgens mij heeft ie het nog niet geprobeerd. Zit veel meer vocht in dit recept..
pi_99963460
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 juli 2011 15:36 schreef MaximusTG het volgende:
Linkje doet het niet, dit is de goede: http://www.pigpigscorner.(...)o-by-christines.html

Die had ik ook al in het andere topic van LTCY18 gepost. Maar volgens mij heeft ie het nog niet geprobeerd. Zit veel meer vocht in dit recept..
Nee klopt, ik heb nog niet geprobeerd, maar zoals je ziet verwijst iedereen mij naar deze topic, dus heb ik maar ff gedaan.
ik d8: verzamel ff wat meer info voor ik weer aan de slag ga :P
  † In Memoriam † dinsdag 26 juli 2011 @ 16:33:28 #113
91830 MaximusTG
pi_99965318
Heb trouwens wat leuke boekjes gekregen uit Noord-Ierland:




pi_100119273
*schopje*

Brood bakken blijft een probleemgeval bij mij.
Of het nou Turks brood, ciabatta of wat dan ook is, ik krijg het NOOIT zo fijn luchtig als dat ik het zou willen.

Nu heb ik een groot pak volkorenmeel gehaald :9 en wil ik voor morgen een prachtig brood bakken, het liefst morgenochtend 'afbakken'.

Help! Ik wil het écht graag onder de knie krijgen...
Ja doei.
  zaterdag 30 juli 2011 @ 10:57:17 #115
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_100119435
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juli 2011 10:44 schreef motorbloempje het volgende:
Brood bakken blijft een probleemgeval bij mij.
Of het nou Turks brood, ciabatta of wat dan ook is, ik krijg het NOOIT zo fijn luchtig als dat ik het zou willen.
Dat heb ik nou ook, het blijft altijd compact.
pi_100132583
met volkorenmeel zul je ook echt geen luchtig brood krijgen, hoe hard je het ook wilt :P
  † In Memoriam † zaterdag 30 juli 2011 @ 19:54:59 #117
91830 MaximusTG
pi_100134036
Echt wel mogelijk hoor, kost alleen wat tijd, moet je gaan werken met een soaker, waarbij je (een deel van) het volkorenmeel eerst een tijdje laat weken in water. Maar vooral belangrijk is; genoeg water gebruiken! Je ziet zo vaak deegreceptwn die zo droog zijn. Motorbloempje, ik kan nu niet zo snel een recept vinden, zit in de trein, maar google eens op whole wheat no knead bread. Die methode is niet heel geschikt voor 100% volkorenmeel, maar een deel is goed mogelijk. Je mengt je bloem /meel met water gist en zout. Verder niet kneden. 12 uur (dacht ik) laten staan. Kan je het morgen vormen en na relatief korte rijs in de oven doen.
  † In Memoriam † maandag 1 augustus 2011 @ 15:50:43 #118
91830 MaximusTG
pi_100205302
Ik vind het juist prettig als m'n brood aan de zware kant is. Als ik luchtig brood wil ga ik wel naar bakker Bart. :{
Afgelopen weken niet veel zelf kunnen bakken en dus op eldersgebakken brood aangewezen geweest, alleen het Heidebrot dat ik in Duitsland kocht voldeed enigszins aan m'n eisen. Ik merk dat ik wel verwend raak met die grote zware broden die ik zelf bak.
Laatst had ik overigens ineens een brood dat mislukte, geen idee wat ik nou anders had gedaan dan anders, maar het wou niet rijzen en na een dik half uur in de oven was de korst keihard en de binnenkant op sommige plekken nog niet gaar.
  † In Memoriam † donderdag 18 augustus 2011 @ 14:48:28 #120
91830 MaximusTG
pi_100896964
jam jam gimme sam
  † In Memoriam † donderdag 18 augustus 2011 @ 17:37:41 #122
91830 MaximusTG
pi_100902952
Hij smaakt ook erg lekker :). Roomboter erop!
pi_100904991
Wow! Mooi brood! Mmmm.... ook weer wat gevonden om te maken ;)
pi_101040970
Ik wil binnenkort met broodbakken beginnen. Maar dat no-Kneading brood spreekt me wel aan.
Maar moet je pan dan geglazuurd zijn aan de binnenkant?
Die van mij is dat namelijk niet en is nogal ruw.
  † In Memoriam † maandag 22 augustus 2011 @ 15:11:56 #125
91830 MaximusTG
pi_101041431
Hmm, wat bedoel je met ruw? Is het een aardewerken pan? Heb het zelf al een keer gedaan in een gewone goedkope Blokker braadpan en een gietijzeren pan.
Lastigste aan het no-knead bread is om het er mooi uit te laten zien. Je kunt een rijsmandje gebruiken, of een gewone kom, ongeveer 2x zo groot als het ongerezen deeg (dus hoe groot het is nadat je het hebt samengevouwen na de eerste lange rijd). De gewone kom moet je dan bedekken met een katoenen doek, met bloem erop.
Zorg dan dat je pan wat groter is dan het deeg, want je moet de pan voorverwarmen met de oven en dan het deeg zo in de pan laten vallen. Als de pan te klein is plakt je deeg aan de zijkant.
Tis wel lekker brood :).
pi_101042412
quote:
0s.gif Op maandag 22 augustus 2011 15:11 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, wat bedoel je met ruw? Is het een aardewerken pan? Heb het zelf al een keer gedaan in een gewone goedkope Blokker braadpan en een gietijzeren pan.
Lastigste aan het no-knead bread is om het er mooi uit te laten zien. Je kunt een rijsmandje gebruiken, of een gewone kom, ongeveer 2x zo groot als het ongerezen deeg (dus hoe groot het is nadat je het hebt samengevouwen na de eerste lange rijd). De gewone kom moet je dan bedekken met een katoenen doek, met bloem erop.
Zorg dan dat je pan wat groter is dan het deeg, want je moet de pan voorverwarmen met de oven en dan het deeg zo in de pan laten vallen. Als de pan te klein is plakt je deeg aan de zijkant.
Tis wel lekker brood :).

Zo is mijn binnenkant van de pan. Dus niet compleet glad.
  † In Memoriam † maandag 22 augustus 2011 @ 15:41:06 #127
91830 MaximusTG
pi_101042456
Oh, nou, dat moet geen probleem zijn hoor :).
pi_101100212
Ik heb pas twee broden gebakken, dus heb echt een amateursvraag:

Kan ik het deeg na het rijzen ook gewoon een beetje rond duwen en het dan bakken? Dus zonder een broodvorm zeg maar?
  dinsdag 23 augustus 2011 @ 20:49:16 #129
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101100474
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 augustus 2011 20:44 schreef Bakkerd het volgende:
Ik heb pas twee broden gebakken, dus heb echt een amateursvraag:

Kan ik het deeg na het rijzen ook gewoon een beetje rond duwen en het dan bakken? Dus zonder een broodvorm zeg maar?
Ja, maar beter laten rijen in en vorm, een vloerbrood is best lastig als je net begint.
Truuk, leg twee flessen op een bakplaat, leg daar bakpapier over en in de ruimte tussen de twee flessen je deeg laten rijzen. Voor het bakken de flessen verwijderen en in de oven shuiven.
Krijg je eenvoudig een redelijk vloerbrood.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101100660
Wat een snelle reactie, dankjewel!
Ik ga het proberen :)
  † In Memoriam † dinsdag 23 augustus 2011 @ 20:53:20 #131
91830 MaximusTG
pi_101100706
Ja en nee. Je kan prima een brood zonder vorm maken, alleen krijg je een beter resultaat als je spanning in het deeg brengt. Dat kan op verschillende manieren, voor verschillende vormen. Bv de batard (torpedo) en de boule. Zal wel een goed voorbeeld zoeken.
  dinsdag 23 augustus 2011 @ 20:55:59 #132
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101100849
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 augustus 2011 20:53 schreef MaximusTG het volgende:
Ja en nee. Je kan prima een brood zonder vorm maken, alleen krijg je een beter resultaat als je spanning in het deeg brengt. Dat kan op verschillende manieren, voor verschillende vormen. Bv de batard (torpedo) en de boule. Zal wel een goed voorbeeld zoeken.
Dat is waar, maar hij heeft net twee keer een brood gebakken, en dan is jouw manier wat lastiger. Komt later wel als ie wat meer ervaring heeft.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 23 augustus 2011 @ 21:00:50 #133
91830 MaximusTG
pi_101101125
Klopt helemaal, maar door te streven naar vooruitgang leer je ;). Een diy rijsmandje van doeken en een kom is trouwens ook een optie voor Bakkerd.
  † In Memoriam † dinsdag 23 augustus 2011 @ 21:53:55 #134
91830 MaximusTG
  dinsdag 23 augustus 2011 @ 21:55:20 #135
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101104016
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 augustus 2011 21:53 schreef MaximusTG het volgende:
Dit is een duidelijke uitleg over de batard:

http://uitdekeukenvanarde(...)-een-batard.html?m=1
Ziet er makkelijk uit, maar weet dat het verdomt lastig is dit zo goed voor elkaar te krijgen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101104171
quote:
0s.gif Op maandag 1 augustus 2011 15:50 schreef MaximusTG het volgende:
En, Motorbloempje, nog wat volkoren brood gebakken? Probeer anders dit recept eens:

http://dl.dropbox.com/u/1974016/reinhartvolkorenbrood1.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/reinhartvolkorenbrood2.jpg
Late reactie, maar thanks! Ik zat vanaf 1 augustus even in een low carb experimentje :+ maar inmiddels doe ik weer aan broodachtige producten ;) Wilde zaterdag/zondag wat lekkers gaan maken voor 't ontijt, dus ik ga zeker even kijken :Y
Ja doei.
pi_101105094
Vanochtend snel even een brood in elkaar gevouwen... Was net zo goed als een AH al zeg ik het zelf (mijn vriendin ook :P)
Had een mix van een molen. Daar gisteren 1/4 van gepakt en in de koelkast gelegd.
Dat vanochtend eruit gehaald en alles gemaakt.
Maar ik was de lange rijstijden vergeten.
Dus hop 20min in een warmere oven met een vochtige doek erover.
Daarna lucht eruit slaan. In een vorm maken als een soort batard.
Daarna 45min rijsen bij de uitlaat van de oven (lekker warm)
Na verdubbeling een 40min in de oven. Was heerlijk knapperig en luchtig.
  † In Memoriam † woensdag 24 augustus 2011 @ 14:43:14 #138
91830 MaximusTG
pi_101128013
Was dat het no-knead brood of heb je dat nog niet geprobeerd?
Succes trouwens motorbloempje, hoop dat het wat wordt :). Je zou er ook bv 10% gewone bloem door kunnen doen, of wil je echt 100% volkoren?
pi_101256325
Thanks nog voor de reacties over het brood zonder vorm, ben het nu aan het proberen op de manier van Piet :)

Nóg een amateursvraag: hoe krijg je van die inkepingen in het brood? Gewoon drie sneden maken voor het bakken?
  zaterdag 27 augustus 2011 @ 17:08:21 #140
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101257605
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 augustus 2011 16:22 schreef Bakkerd het volgende:
Thanks nog voor de reacties over het brood zonder vorm, ben het nu aan het proberen op de manier van Piet :)

Nóg een amateursvraag: hoe krijg je van die inkepingen in het brood? Gewoon drie sneden maken voor het bakken?
jep, met een scheermesje
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101270269
Ik bak vandaag mijn eerste brood, een brioche. Hij gaat zo de oven in, en ben erg benieuwd.
pi_101271240
Recepten zijn handig, maar bij mij klopt de baktijd vaak niet helemaal. Iemand tips hoe je ziet of brood goed gaar is in de oven?
pi_101272047
Oh noes :') ik heb 'm een beetje heeeel bruin gebakken.. Nouja, nog net niet echt verbrand.
pi_101272318
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 augustus 2011 23:14 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
Recepten zijn handig, maar bij mij klopt de baktijd vaak niet helemaal. Iemand tips hoe je ziet of brood goed gaar is in de oven?
Als je een vleesthermometer hebt, dan is het brood bij een kerntemperatuur van 93 C nog enigszins klef van binnen, rond 97 C is het goed gaar.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  † In Memoriam † zaterdag 27 augustus 2011 @ 23:47:03 #145
91830 MaximusTG
pi_101272443
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 augustus 2011 23:14 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
Recepten zijn handig, maar bij mij klopt de baktijd vaak niet helemaal. Iemand tips hoe je ziet of brood goed gaar is in de oven?
Er is natuurlijk de stokje erin, droog eruit test. Maar je kan ook op de bodem kloppen, dan moet het brood hol klinken. Wil je het helemaal precies, je kan ook een kernthermometer gebruiken, maar dat vind ik persoonlijk een beetje overdreven.
pi_101272839
Alleen die tip van het water in de oven gooien ga ik niet meer opvolgen :') mn oven gooide het er net zo hard weer uit (geen idee hoe) maar ik vond net een grote plas vies bruin water die vanaf mn oven naar de vloer liep :r
  † In Memoriam † zondag 28 augustus 2011 @ 00:05:27 #147
91830 MaximusTG
pi_101273002
Toch zorgt stoom in de oven voor een betere ovenrijs en mooiere korst. Zet een oud metalen bakje/bakvormpje in de oven tijdens het voorverwarmen, onder waar het brood daarna komt. En giet er dan wat water in als het brood erin gaat. Mijn oven heeft een ventilatie openingetje, voor condens.
pi_101273402
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2011 00:05 schreef MaximusTG het volgende:
Toch zorgt stoom in de oven voor een betere ovenrijs en mooiere korst. Zet een oud metalen bakje/bakvormpje in de oven tijdens het voorverwarmen, onder waar het brood daarna komt. En giet er dan wat water in als het brood erin gaat. Mijn oven heeft een ventilatie openingetje, voor condens.
Ah goed idee :) thanks!
pi_101298050
soort platbrood achtig iets voor bij de soep, very nice. Volkorenmeel, rozemarijn en olijfolie. (en natuurlijk zout, gist en water)



  zondag 28 augustus 2011 @ 18:47:10 #150
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101298115
Je kan ook een baksteen nemen en die in een bak water leggen, hij zuigt zich vol met water. Deze leg je dan onder in de oven
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')