Het probleem is dat Ghaddafi een onderdeel is van kolonialisme by proxy, en dat veel westerse regimes die situatie zo willen houden. Stabiliteit is belangrijker dan mensen.quote:
Nou, hij is daar anders een slecht voorbeeld van.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 11:15 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Het probleem is dat Ghaddafi een onderdeel is van kolonialisme by proxy, en dat veel westerse regimes die situatie zo willen houden. Stabiliteit is belangrijker dan mensen.
Dus, wat bedoel je precies met je gewauwel over 'propaganda' tegenover iemand die die bommen over haar eigen hoofd heen heeft gekregen?quote:Op vrijdag 20 mei 2011 10:51 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat zeg ik dan ook niet, maar kennelijk zat jij alweer zo te schuimbekken dat je door de spetters de tekst niet meer kon lezen. Het maakt natuurlijk niet uit of je bijna vermoord wordt door iemand die his own people bombardeert of iemand die somebody else's people
bombardeert.
Lees de laatste toespraak van Obama zou ik zeggen.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 11:39 schreef rakotto het volgende:
In Libie is het gewoon uit de hand gelopen. En als men ziet wat er in Libie gebeurt en men doet er niets aan, dan krijgt het Westen een slecht imago.
Ik denk dat het zo zit: Het Westen heeft gefaald om Tunesie en Egypte te redden. Toevallig zit tussen hen in een mongool als leider die niet echt lang geliefd was.Er zijn opstanden begonnen en die Muammar heeft het geëscaleerd. In Yemen en Bahrein is hetzelfde gebeurd... Maar om toch zoveel proxy kolonialisme te behouden, hebben zij zich geconcentreerd op 1 gebied en dat is dus namelijk Libie.
Wat er in Libie gebeurd is natuurlijk 1000x erger dan in wat er in Yemen en Bahrein gebeurt, maar alsnog. De laatst 2 genoemde landen worden uit beeld gebracht in de Westerse media.
Nu denkt de meerderheid van de mensen... Oh kijk! Het Westen leeft nog en is nog altijd het gezicht van democratie en vrijheid! Dit allemaal terwijl het eigenlijk gaat om democratie en vrijheid voor eigen belang in eigen territorium.
Als het Westen inderdaad een gezicht is van democratie en vrijheid, en geen icoon is voor oppressie en dictatuur, dan zouden zij ook kritiek leveren op Bahrein en Yemen en Saudie Arabie.
Misschien kan je beter niet posten als je net wakker bent...quote:Op vrijdag 20 mei 2011 07:41 schreef Monidique het volgende:
O, dat is horse dump. Deze VN-resolutie verklaart de Amerikaanse wet niet ongeldig. Je verzint het waar je staat.
Juist hierom heeft Amerika het ICC verdrag van Rome niet ondertekend, omdat het anders onderdanen moet uitleveren aan het ICC. Echter verdragen worden alleen getekend door de Senaat en niet het Congres, vandaar onder andere het debat over de legitimiteit. Naast het feit of dit technisch wel als een oorlog moet worden gezien, en daarom onder "War Powers Act" moet vallen.quote:The "Supremacy Clause" of the U.S. Constitution is contained in Article VI:
This Constitution, and the Laws of the United States which shall be made in Pursuance thereof; and all Treaties made, or which shall be made, under the Authority of the United States, shall be the supreme Law of the Land; and the Judges in every State shall be bound thereby, any Thing in the Constitution or Laws of any State to the Contrary notwithstanding.
Hm, ik denk dat dat meer een taal-technische kwestie is. Het Amerikaanse Congres gaf Bush in 2003 niet eens een Declaration of War, zoals in 1940. Terwijl het toch duidelijk een oorlog was lijkt me. Hij kreeg een resolutie mee waarin het gebruik van geweld werd toegestaan. Die ontbreekt nu, maar zoals ik al eerder aangaf, die had Clinton ook niet in 1999. En ik denk dat je de NAVO acties in 1999 enigzins met Libië nu kunt vergelijken. Alhoewel de bombardementen toen heviger waren?quote:Op vrijdag 20 mei 2011 16:39 schreef HiZ het volgende:
Nu we het er toch over hebben; is er wel sprake van oorlog in juridische zin in Libië? Ik betwijfel het sterk.
quote:NAVO spreekt van keerpunt in strijd tegen Kaddafi
De strijd van de NAVO tegen het Kaddafiregime in Libië staat voor een keerpunt. De aanvallen door het Libische leger op de eigen burgerbevolking zijn de afgelopen dagen duidelijk afgenomen, zeiden woordvoerders van de NAVO vandaag in Brussel.
'Het NAVO-optreden heeft geleid tot een dramatische vermindering van het aantal aanvallen op burgerdoelen', aldus een militaire woordvoerder. 'Twee weken geleden was er nog een grote dreiging. We staan op een keerpunt, maar we gaan door tot alle aanvallen zijn gestopt.'
Volgens de NAVO wordt het regime elke dag harder geraakt. 'De Kadhafigetrouwe troepen worden steeds wanhopiger. Het regime raakt meer en meer geïsoleerd', aldus een woordvoerster van het bondgenootschap.
De inwoners van de tot voor kort nog belegerde stad Misurata worden volgens de NAVO nu niet meer bedreigd.
NAVO-vliegtuigen brachten de afgelopen nacht acht Libische oorlogsschepen tot zinken in de havens van Tripoli, Al Khums en Sirte. Volgens de NAVO was dat nodig vanwege 'een serieuze verandering in de taktiek' van Kaddafi's leger, waarbij steeds vaker schepen worden ingezet tegen burgerdoelen.
Zo zijn mijnen gelegd in havens om hulptransporten te treffen en werd eerder deze week een rubberboot met 1000 kilo aan explosieven op zee onderschept. Hoewel de acht schepen in havens lagen en niet aan gevechten deelnamen, waren zij volgens een NAVO-woordvoerder legitieme doelen.
Of er bemanningsleden aan boord waren en hoeveel, kon de woordvoerder niet zeggen. Maar hij zei dat de NAVO voor elke grote militaire actie pamfletten uitwerpt om zowel burgers als militairen te waarschuwen uit de buurt van militaire doelen te blijven.
Nee.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 09:53 schreef houda het volgende:
Heb jij de situatie in Libie niet meegekregen vanaf 17 februari? Volgens mij ben jij het pas gaan volgen toen er eindelijk werd ingegrepen door Amerika, Frankrijk enz...
Het lijkt mij vanzelfsprekend dat je Khaddafi geen fatsoenlijk leider vindt. Het is een moordende crimineel die in het verleden geen moeite had om terroristen te steunen. Je vindt maar weinig opportunistischere schurken dan Khaddafi. Ik betwist dit niet, zoals je kunt lezen, ik leg alleen uit dat hier voor Amerika sprake is van een oorlogssituatie -ongeacht of de reden nobel is- en dat in het geval van oorlog, de Amerikaanse grondwet vereist dat het congres ermee instemt -VN-resoluties en -handvesten maken wat dat betreft niets en helemaal niets uit-, wat het niet heeft gedaan, waardoor de Amerikaanse deelname aan de oorlog ongrondwettelijk is, oftewel: illegaal.quote:Dat wat jij hierboven beschrijft is echt de omgekeerde wereld hoor! Ghadaffi heeft eerst bommen gegooid op zijn eigen mensen met vliegtuigen, tanks enz. Dan is het toch niet meer dan gerechtvaardig als de wereld hem niet meer als fatsoenlijk leider kan zien???
quote:
Je laatste zin says it all. Zo werkt een democratie ook.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 18:30 schreef Monidique het volgende:
[..]
Nee.
[..]
Het lijkt mij vanzelfsprekend dat je Khaddafi geen fatsoenlijk leider vindt. Het is een moordende crimineel die in het verleden geen moeite had om terroristen te steunen. Je vindt maar weinig opportunistischere schurken dan Khaddafi. Ik betwist dit niet, zoals je kunt lezen, ik leg alleen uit dat hier voor Amerika sprake is van een oorlogssituatie -ongeacht of de reden nobel is- en dat in het geval van oorlog, de Amerikaanse grondwet vereist dat het congres ermee instemt -VN-resoluties en -handvesten maken wat dat betreft niets en helemaal niets uit-, wat het niet heeft gedaan, waardoor de Amerikaanse deelname aan de oorlog ongrondwettelijk is, oftewel: illegaal.
Zonder twijfel impeachment waard, maar zolang het Amerikaanse parlement het niet belangrijk vindt, zal dat niet gebeuren.
Puin denk ik.. Ik denk iig niet dit:quote:Op vrijdag 20 mei 2011 18:40 schreef remlof het volgende:
[..]
Zomg, die laatste treffer! Wat dwarrelt daar allemaal naar beneden?
quote:Maar hij zei dat de NAVO voor elke grote militaire actie pamfletten uitwerpt om zowel burgers als militairen te waarschuwen uit de buurt van militaire doelen te blijven.
Fair enough, maar het is feitelijk een illegale deelname. Ook al doet de VN niet als Bush Irak de oorlog verklaart, het is een illegale oorlog; ook al doet het congres niets als Obama oorlog gaat voeren in Libië; het is een illegale oorlog. Maar misschien, heel Cheney-esk, heiligen de doelen de middelen.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 18:42 schreef remlof het volgende:
[..]
Je laatste zin says it all. Zo werkt een democratie ook.
Dat vind ik in het geval van Libië zeker het geval.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 18:47 schreef Monidique het volgende:
[..]
Fair enough, maar het is feitelijk een illegale deelname. Ook al doet de VN niet als Bush Irak de oorlog verklaart, het is een illegale oorlog; ook al doet het congres niets als Obama oorlog gaat voeren in Libië; het is een illegale oorlog. Maar misschien, heel Cheney-esk, heiligen de doelen de middelen.
In welk opzicht was de Irak oorlog nou dan weer illegaal? (Buiten dat er geen specifieke UNSR voor was). Juist daarbij was er wel sprake van goedkeuring door het congres onder de War Powers Act. Dat is toch juist de interne legitimiteit waar je het bij Libië over hebt?quote:Op vrijdag 20 mei 2011 18:47 schreef Monidique het volgende:
[..]
Fair enough, maar het is feitelijk een illegale deelname. Ook al doet de VN niet als Bush Irak de oorlog verklaart, het is een illegale oorlog; ook al doet het congres niets als Obama oorlog gaat voeren in Libië; het is een illegale oorlog. Maar misschien, heel Cheney-esk, heiligen de doelen de middelen.
In dat opzicht was-ie dus illegaal, zoals ik al eerder stelde. Een weinig controversiële opvatting overigens.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 18:54 schreef Stringer het volgende:
[..]
In welk opzicht was de Irak oorlog nou dan weer illegaal? (Buiten dat er geen specifieke UNSR voor was).
Dus een interventie moet zowel intern (Congres), als extern (bijv. in de UN) goedgekeurd zijn, als ik je goed begrijp. Is wat voor te zeggen. Ik denk echter dat Obama voldoende mandaat heeft in dit geval. Blijft discussieerbaar, de War Powers Act is door menig president genegeerd.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 19:03 schreef Monidique het volgende:
[..]
In dat opzicht was-ie dus illegaal, zoals ik al eerder stelde.
Nou, nee, dat is geen kwestie van of er iets voor te zeggen is, dat is feitelijk simpelweg zo. Volkenrechtelijk (ik denk dat dat het juiste woord is) is een oorlog illegaal als het een agressieve oorlog is zonder VN-mandaat, zoals de oorlog in Irak; volgens de Amerikaanse wet is een oorlog ongrondwettelijk als er geen parlementaire goedkeuring, in feite, is gegeven, wat dus het geval is bij de oorlog in Libië. Obama heeft dan ook geen enkel wettelijk mandaat, hoogstens een de facto mandaat, daar het parlement niets doet tegen de ongrondwettelijke oorlog van Obama, zoals het parlement ook niets deed tegen de ongrondwettelijke acties van George W. Bush.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 19:05 schreef Stringer het volgende:
[..]
Dus een interventie moet zowel intern (Congres), als extern (bijv. in de UN) goedgekeurd zijn, als ik je goed begrijp. Is wat voor te zeggen.
Waarom zou het Amerikaanse parlement iets tegen de Irak oorlog hebben moeten doen? Ze hebben deze zelf gesanctioned in een resolutie. Dus volgens jouw beredenatie grondwettelijk, alleen niet volkenrechtelijk, echter dat is niet relevant voor het Amerikaanse parlement.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 19:10 schreef Monidique het volgende:
[..]
Nou, nee, dat is geen kwestie van of er iets voor te zeggen is, dat is feitelijk simpelweg zo. Volkenrechtelijk (ik denk dat dat het juiste woord is) is een oorlog illegaal als het een agressieve oorlog is zonder VN-mandaat, zoals de oorlog in Irak; volgens de Amerikaanse wet is een oorlog ongrondwettelijk als er geen parlementaire goedkeuring, in feite, is gegeven, wat dus het geval is bij de oorlog in Libië. Obama heeft dan ook geen enkel wettelijk mandaat, hoogstens een de facto mandaat, daar het parlement niets doet tegen de ongrondwettelijke oorlog van Obama, zoals het parlement ook niets deed tegen de ongrondwettelijke acties van George W. Bush.
Exact wat ik zeg, haast woord voor woord. Heel goed.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 19:18 schreef Stringer het volgende:
[..]
Waarom zou het Amerikaanse parlement iets tegen de Irak oorlog hebben moeten doen? Ze hebben die zelf gesanctioned in een resolutie. Dus volgens jouw beredenatie grondwettelijk, alleen niet volkenrechtelijk, echter dat is niet relevant voor het Amerikaanse parlement.
Wat is je punt nu exact?quote:Op vrijdag 20 mei 2011 19:21 schreef Stringer het volgende:
Nee, dat hoeft dus niet om Amerikaanse legitimiteit te verantwoorden. Wellicht vanuit jouw moreel oogpunt.
Serieus, kan je me nu al niet meer volgen? Je noemde de acties van Bush ongrondwettelijk omdat het geen volkenrechtelijke basis heeft. Noem mij dat het grondwetsartikel waarin staat dat er volkenrechtelijke basis moet zijn vóórdat Amerika ten oorlog mag trekken.quote:
Het kan op meerdere manieren falen. Ik bedoelde falen als in: miljoenen Amerikanen die door een gefaalde missie in Libië direct en persoonlijk getroffen worden. Op die manier zal de missie niet falen dus zullen de meeste Amerikanen hun leiders niet ter verantwoording willen roepen.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 07:43 schreef Monidique het volgende:
[..]
Ik zou zeggen dat door het beperkte karakter en de grootse doelen, falen haast onvermijdelijk is.
Je weet dat ik alleen op je ietwat serieuze posts reageer, hè? Niet op jouw gebruikelijk getroll. Dus probeer even volwassen iets duidelijk te maken, dan kan dit topic tenminste zonder onzinnige ad hominems en drek blijven. Geen probleem,quote:Op vrijdag 20 mei 2011 19:22 schreef Stringer het volgende:
[..]
Serieus, kan je me nu al niet meer volgen?
Och, je hebt wel door dat dit mijn reactie op jouw pre-edit post was? Mij een troll noemen en zelf over ad hominem beginnenquote:Op vrijdag 20 mei 2011 19:27 schreef Monidique het volgende:
[..]
Je weet dat ik alleen op je ietwat serieuze posts reageer, hè? Niet je gebruikelijk getroll. Dus probeer even volwassen iets duidelijk te maken, dan kan dit topic tenminste zonder onzinnige ad hominems en drek blijven. Geen probleem,.
Vooralsnog lijken de risico's mee te vallen, ja, voor Amerika. Het kost wel miljarden dollars, maar dat is te doen. De oorlog kan leiden tot een Somalië aan de Middellandse Zee, wat geen goed vooruitzicht is voor Amerika, maar dat kunnen ze ook aan.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 19:26 schreef waht het volgende:
[..]
Het kan op meerdere manieren falen. Ik bedoelde falen als in: miljoenen Amerikanen die door een gefaalde missie in Libië direct en persoonlijk getroffen worden. Op die manier zal de missie niet falen dus zullen de meeste Amerikanen hun leiders niet ter verantwoording willen roepen.
Neemt niet weg dat ze zich eigenlijk helemaal niet in die ellende willen mengen aangezien alle grip kwijt dreigt te raken binnen de regio. Onder internationale druk hebben ze schoorvoetend ingestemd tot deelname aan de interventie in Libië. De verkondiging van democratie is een farce in vergelijking met de daadwerkelijke bedoeling aangezien pure democratie een gevaar zou kunnen vormen voor de controlerende positie van de VS binnen deze regio.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 18:47 schreef Monidique het volgende:
[..]
Fair enough, maar het is feitelijk een illegale deelname. Ook al doet de VN niet als Bush Irak de oorlog verklaart, het is een illegale oorlog; ook al doet het congres niets als Obama oorlog gaat voeren in Libië; het is een illegale oorlog. Maar misschien, heel Cheney-esk, heiligen de doelen de middelen.
Dat laatste kan wel zo zijn maar de dictatoriale regimes zijn ongeleide projectielen. Het regime is zelf onvoorspelbaar en de interne problemen worden door het regime verhuld waardoor niemand bepaalde bewegingen op ziet komen.quote:Op zaterdag 21 mei 2011 00:28 schreef Tem het volgende:
[..]
Neemt niet weg dat ze zich eigenlijk helemaal niet in die ellende willen mengen aangezien alle grip kwijt dreigt te raken binnen de regio. Onder internationale druk hebben ze schoorvoetend ingestemd tot deelname aan de interventie in Libië. De verkondiging van democratie is een farce in vergelijking met de daadwerkelijke bedoeling aangezien pure democratie een gevaar zou kunnen vormen voor de controlerende positie van de VS binnen deze regio.
True, daarom is het ook zo'n lastige positie voor de VS. Jarenlang hebben ze deals kunnen sluiten en controle kunnen uitoefenen op de zittende macht. Nu is het afwachten en dat maakt hun positie zwakker. Lastige spagaat waarin Obama zich nu bevindt aangezien de onvrede begrijpelijkerwijs zich als een lopend vuurtje door de regio verspreid.quote:Op zaterdag 21 mei 2011 00:47 schreef waht het volgende:
[..]
Dat laatste kan wel zo zijn maar de dictatoriale regimes zijn ongeleide projectielen. Het regime is zelf onvoorspelbaar en de interne problemen worden door het regime verhuld waardoor niemand bepaalde bewegingen op ziet komen.
Dictaturen zijn over het algemeen niet ongeleide projectielen.quote:Op zaterdag 21 mei 2011 00:47 schreef waht het volgende:
[..]
Dat laatste kan wel zo zijn maar de dictatoriale regimes zijn ongeleide projectielen. Het regime is zelf onvoorspelbaar en de interne problemen worden door het regime verhuld waardoor niemand bepaalde bewegingen op ziet komen.
Kijk naar de ondemocratische EU. Democratie is onstabiel en onhoudbaar.quote:Op zaterdag 21 mei 2011 09:12 schreef Monidique het volgende:
[..]
Dictaturen zijn over het algemeen niet ongeleide projectielen.
Kijk naar Khaddafi, een man waar we rustig zaken mee konden doen. Hij heeft zo zijn onvoorspelbare periode gehad, maar de afgelopen twintig jaar was het een man waar wij -ik zeg niet dat het een lieve man is- goed mee konden samenwerken (of dat zouden kunnen).
Kijk naar Israel, het is niet voor niets dat Israel ontzettend bang is voor de democratische golf in de Arabische wereld, Israel werkt liever samen met bloeddorstige regimes als dat van Moebarak, houdt liever rekening met berekenende, koele dictators als Assad, dan dat het moet gaan letten op de Arabische vox populi.
Kijk naar het Arabisch schiereiland, waar Amerika liever de brute, bloeddorstige, achterlijke, maar niet ongeleide dictaturen heeft dan de eventueel ongeleide alternatieven.
Welquote:Op zaterdag 21 mei 2011 09:17 schreef Monidique het volgende:
Ware het niet dat de EU geen dictatuur is.
Over het algemeen zijn het inderdaad geen ongeleide projectielen zolang ze niet in het nauw worden gedreven en kan men er gewoon zaken mee doen aangezien het negen van de tien keer voordelig uitpakt voor de dictator zelf. Nu zien we natuurlijk wel dat ze met alle macht geweld moeten gebruiken om hun volk in toom te houden waardoor ze ook vreemde sprongen kunnen maken op diplomatiek vlak. Wat dat aangaat doet Syrië het slim door geen journalisten toe te laten in hun land....lastig lastigquote:Op zaterdag 21 mei 2011 09:12 schreef Monidique het volgende:
[..]
Dictaturen zijn over het algemeen niet ongeleide projectielen.
Kijk naar Khaddafi, een man waar we rustig zaken mee konden doen. Hij heeft zo zijn onvoorspelbare periode gehad, maar de afgelopen twintig jaar was het een man waar wij -ik zeg niet dat het een lieve man is- goed mee konden samenwerken (of dat zouden kunnen).
Kijk naar Israel, het is niet voor niets dat Israel ontzettend bang is voor de democratische golf in de Arabische wereld, Israel werkt liever samen met bloeddorstige regimes als dat van Moebarak, houdt liever rekening met berekenende, koele dictators als Assad, dan dat het moet gaan letten op de Arabische vox populi.
Kijk naar het Arabisch schiereiland, waar Amerika liever de brute, bloeddorstige, achterlijke, maar niet ongeleide dictaturen heeft dan de eventueel ongeleide alternatieven.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |