Ná dat jaartje? Jezus... je beloofde in 2008 al dat het ging gebeuren. Begin 2011 concludeerden we al dat je dat had opgeschoven naar 2012 en nu is het dus al 2013 geworden? Dan zijn we al 5 jaar verder dan je ooit beloofde. Je lijkt wel een politicus jij. Ooit, ooit, ooit.quote:Op donderdag 7 april 2011 11:13 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Gewoon nog even wachten want na dat jaartje gaan ze harder dalen dan voorheen, deze zeepbel staat in standje leegloop
Vergeet niet dat de meeste mensen gewoon heel veel overwaarde hebben. Het maakt voor de gemiddelde babyboomer niet zoveel uit of hij zijn huis voor 400, voor 350 of voor 300 k verkoopt. Goed.. 400 is leuker maar in alle gevallen hebben ze dikke overwaarde.quote:
Een brood kost ook veel meer dan 15 jaar geleden. Zitten we dan in een broodbubble? Of moet je de prijzen eerst even afzetten tegen inflatie voor je dat soort telegraafteksen gaat roepen?quote:Op donderdag 7 april 2011 11:15 schreef Hanoying het volgende:
We zitten nog altijd vrijwel op de top van de markt. De prijzen van een vrijstaand huis vandaag nu zijn 3 keer zo hoog als 15 jaar geleden!
3 keer zo hoog in 15 jaar =/= inflatie Appie Heinstein..quote:Op donderdag 7 april 2011 11:19 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Een brood kost ook veel meer dan 15 jaar geleden. Zitten we dan in een broodbubble? Of moet je de prijzen eerst even afzetten tegen inflatie voor je dat soort telegraafteksen gaat roepen?
Leg nu eens een liniaaltje paralel aan het eerste deel van de lijn. Dan zie je inderdaad een duidelijke bubbel. En kijk eens naar het laatste stukje van de lijn en hoe dicht die al weer op de lineaal zit en trek dan je conclusies over Xeno's beloofde super-daling in de komende twee jaar?quote:Op donderdag 7 april 2011 11:15 schreef Hanoying het volgende:
Edit: moeilijk te lezen maar bovenstaand de prijsindex van 1995-nu voor vrijstaande huizen met prijspeil 2005 = 100
Veel succes.quote:Op donderdag 7 april 2011 11:12 schreef krapula het volgende:
[..]
Nog een jaartje doorzetten die prijzen, dan ben ik klaar om mijn eerste koopwoning aan te schaffen..
Als de nieuwbouwprijs moet zakken gaat dat gewoon tenkoste van de oppervlakte en de bouwkwaliteit.quote:Op donderdag 7 april 2011 11:12 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Nieuwbouw moet sowieso zakken en kan dat ook. Alleen de topkopers en topleners kunnen voorlopig geen kant op. Ik zie het probleem eigenlijk niet, hoe minder mensen een woning kunnen veroorloven hoe harder de prijzen zullen dalen
Onze anti-held Ger Hukker heeft nooit van ramptoerisme gehoord?quote:"Terwijl de economie weer aantrekt blijven consumenten op de woningmarkt afwachtend. Aan bijvoorbeeld de bezoekersaantallen op Funda zien we dat de verhuisbehoefte groot is, maar dat kopers uiteindelijk de stap toch niet durven te zetten", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.
Ach ja, daar staat niemand bij stil joh. De roeptoeters kunnen maar naar één lijntje tegelijk kijken. Dus als de huizenprijzen dalen, dan jubelen ze. Dat ze ondanks die gedaalde prijzen alleen maar verder weg zijn gekomen van een betaalbaar huis wordt even vergetenquote:Op donderdag 7 april 2011 11:22 schreef HansvD het volgende:
[..]
Veel succes.
Ik hoop voor je dat de rente zich nog even rustig houdt.
Het zijn vooral Fokkers die de Funda teller bijhoudenquote:Op donderdag 7 april 2011 11:25 schreef pberends het volgende:
Woningmarkt holt verder achteruit
[..]
Onze anti-held Ger Hukker heeft nooit van ramptoerisme gehoord?
Je trekt voor het gemak de 8 % stijging per jaar uit de jaren 90 door als zijnde de standaard lijn?quote:Op donderdag 7 april 2011 11:22 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Leg nu eens een liniaaltje paralel aan het eerste deel van de lijn. Dan zie je inderdaad een duidelijke bubbel. En kijk eens naar het laatste stukje van de lijn en hoe dicht die al weer op de lineaal zit en trek dan je conclusies over Xeno's beloofde super-daling in de komende twee jaar?
Zoek het grafiekje even op van 72-2009 en doe dan hetzelfde. Pak bijvoorbeeld ongeveer '75 tot ongeveer '90 als punten voor je lineaal. Kijk naar de lijn van de inflatie, die heb je dan ook ongeveer te pakken. Kijk nu naar eind 2010. Gaat er dan nog 30% van af denk je? of zelfs 20%?quote:Op donderdag 7 april 2011 11:28 schreef Hanoying het volgende:
[..]
Je trekt voor het gemak de 8 % stijging per jaar uit de jaren 90 door als zijnde de standaard lijn?
Meer normaal zou een stijging van een procent of 3 per jaar zijn.. Met 3 % stijging per jaar sinds 1995 zou je nu op 55 in de grafiek zitten. Iets meer dan de helft van de huidige prijs.. Met 4 % per jaar op trouwens op 64 en met 5 % op 74..
Over de laatste 15 jaar is er een gemiddelde stijging geweest van 7 % per jaar. Dat is van 1995 tot vandaag, elk jaar weer.. Dat is hoger dan de inflatie en fors ook, dus wordt er vroeg of laat gecorrigeerd. En zo geschiedt..
ten koste van de grondprijsquote:Op donderdag 7 april 2011 11:24 schreef HansvD het volgende:
[..]
Als de nieuwbouwprijs moet zakken gaat dat gewoon tenkoste van de oppervlakte en de bouwkwaliteit.
quote:Op donderdag 7 april 2011 11:29 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Zoek het grafiekje even op van 72-2009 en doe dan hetzelfde.
Pak bijvoorbeeld ongeveer '75 tot ongeveer '90 als punten voor je lineaal. Kijk naar de lijn van de inflatie, die heb je dan ook ongeveer te pakken. Kijk nu naar eind 2010. Gaat er dan nog 30% van af denk je? of zelfs 20%?quote:
Dit zal de overheid enkele miljarden per jaar kosten, dus het is hen geraden om de overdrachtbelasting te laten vallen en dit op een andere manier op de woningmarkt te verhalenquote:Op donderdag 7 april 2011 11:25 schreef pberends het volgende:
Woningmarkt holt verder achteruit
[..]
Onze anti-held Ger Hukker heeft nooit van ramptoerisme gehoord?
Dan gaat er nog steeds wel een behoorlijk stukje af hoor, we zitten simpelweg historisch hoog (ook nu nog).quote:Op donderdag 7 april 2011 11:35 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Pak bijvoorbeeld ongeveer '75 tot ongeveer '90 als punten voor je lineaal. Kijk naar de lijn van de inflatie, die heb je dan ook ongeveer te pakken. Kijk nu naar eind 2010. Gaat er dan nog 30% van af denk je? of zelfs 20%?
Die correctie waar jij het over hebt, die hebben we inmiddals al voor ruim de helft achter de rug. De inflatie loopt momenteel op, dus met nog eens een jaar of twee van lichte prijsdaling+inflatie zijn we al weer terug op ons lineaaltje.
Dat die correctie er kwam/is/komt ben ik helemaal met je eens. Maar dat we in de komende jaren de doemscenario's van Xeno en Zaadje gaan zien strookt gewoon niet met de grafiekjes waar ze zelf maa aan komen zetten.
ik verwacht dat over tien jaar 50% lager staan, ook omdat de AOW steeds minder wordt en ouderen gaan uitstappen, daarnaast blijven de corporaties verkopen tot ze leeg zijnquote:Op donderdag 7 april 2011 11:43 schreef Hanoying het volgende:
[..]
Dan gaat er nog steeds wel een behoorlijk stukje af hoor, we zitten simpelweg historisch hoog (ook nu nog).
quote:do 07 apr 2011, 10:18
Woningmarkt holt verder achteruit NIEUWEGEIN (AFN) - De verkoop van woningen is in het eerste kwartaal met 14,3 procent gedaald vergeleken met het voorgaande kwartaal. Het aantal door NVM-makelaars verkochte woningen is daarmee uitgekomen op 21.536. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
Dat is dus precies wat ik zeg. De afgelopen 3 jaar is er inclusief inflatie al een heel stuk van die top af gegaan. Iedereen die dus roept dat we nog op de top zitten praat dus poep, fijn dat je dat met me eens bent.quote:Op donderdag 7 april 2011 11:43 schreef Hanoying het volgende:
[..]
Dan gaat er nog steeds wel een behoorlijk stukje af hoor, we zitten simpelweg historisch hoog (ook nu nog).
Daarnaast gaat het simpelweg lekker. De prijsindex van vrijstaande huizen is in 3 jaar met bijna 12 % gedaald. 6 % inflatie daar bovenop en het is al zo'n 18 %.
Dat geld alléén als jij dat huis cash gaat kopen. Misschien dat jij dat gaat doen, maar 99% van de nederlanders gaat dat niet. Die moeten dat huis financieren en de financierbaarheid wordt *niet* beter. (Die lijkt zelfs alleen maar slechter te worden)quote:Ik had persoonlijk een paar jaar geleden niet gedacht dat ik nog zo lekker in zou kunnen stappen in de Nederlandse woningmarkt.
quote:Kabinet komt twee miljard meer tekort
DEN HAAG - Minister De Jager komt twee miljard euro te kort. Dat laat hij weten via zijn weblog.
Minister Jan Kees de Jager van Financiën. ANP De woorden tegenvaller en probleem hoor ik vaker dan me lief is, schrijft de minister op zijn weblog over de gesprekken.
De Jager houdt vast aan de afspraken in het regeerakkoord dat ministers de overschrijdingen binnen hun eigen begrotingen moeten oplossen. Het leeuwendeel van de miljardenoverschrijding komt volgens ingewijden door opnieuw fors gestegen zorgkosten.
Andere europesche landen geven tot 3% meer uit aan defensie. En weer anderen geven meer uit aan landbouwsubsidies. Veel geven minder uit aan ontwikkelingshulp.quote:Op donderdag 7 april 2011 11:55 schreef meth77 het volgende:
Eigen schuld als je 15 miljard per jaar weggeeft aan HRA subsidie, geen enkel land in de EU die dat doet
*mommelt iets over omzetbelasting, overdrachtsbelasting, erfbelasting op huizen. Oh nee, dat komt niet in de kraam te pas. Dan blijkt die 15 mrd opeens veel minder te zijn.quote:Op donderdag 7 april 2011 11:55 schreef meth77 het volgende:
Eigen schuld als je 15 miljard per jaar weggeeft aan HRA subsidie, geen enkel land in de EU die dat doet
[..]
De financieerbaarheid zal ook niet veel slechter worden, wel wat slechter maar niet veel.quote:Op donderdag 7 april 2011 11:52 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Dat is dus precies wat ik zeg. De afgelopen 3 jaar is er inclusief inflatie al een heel stuk van die top af gegaan. Iedereen die dus roept dat we nog op de top zitten praat dus poep, fijn dat je dat met me eens bent.
Als we dit nog twee jaar volhouden (waarbij de inflatie een grotere rol speelt, dus het effect van die twee jaar zal groter zijn dan van de afgelopen drie jaar) zitten we al zo rond die 40%, zonder dat er ergens paniek op treed. Geen doemscenario, gewoon een gestage leegloop van de bubbel.
En dan waar mensen zich op verkijken:
[..]
Dat geld alléén als jij dat huis cash gaat kopen. Misschien dat jij dat gaat doen, maar 99% van de nederlanders gaat dat niet. Die moeten dat huis financieren en de financierbaarheid wordt *niet* beter. (Die lijkt zelfs alleen maar slechter te worden)
Dus dat lekker instappen zit er voor 99% van de Nederlanders (zeg maar, een Xeno) niet in.
Dat is de vraag maar want in die 15 jaar is de financierbaarheid van huizen flink gestegen door op dubbele inkomens hypotheken te laten financieren.quote:Op donderdag 7 april 2011 11:28 schreef Hanoying het volgende:
Over de laatste 15 jaar is er een gemiddelde stijging geweest van 7 % per jaar. Dat is van 1995 tot vandaag, elk jaar weer.. Dat is hoger dan de inflatie en fors ook, dus wordt er vroeg of laat gecorrigeerd. En zo geschiedt..
Kan de bouwkwaliteit nog lager dan? En het oppervlakte van een kavel is tegenwoordig al lachwekkendquote:Op donderdag 7 april 2011 11:24 schreef HansvD het volgende:
[..]
Als de nieuwbouwprijs moet zakken gaat dat gewoon tenkoste van de oppervlakte en de bouwkwaliteit.
Nou dan gaat er dus niets bijgebouwd worden en blijft de krapte op de woningmarkt bestaan waardoor de prijzen weer flink kunnen gaan stijgen.quote:Op donderdag 7 april 2011 12:07 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Kan de bouwkwaliteit nog lager dan? En het oppervlakte van een kavel is tegenwoordig al lachwekkend
Stop maar met uitleggen... het is volkomen zinloos om rationeel te denken als je met zeepbelblazers in discussie gaat. Hun enige rationele oplossing is zeepbel blazen d.m.v. hoge inflatie en spotgoedkoop geld. Dat zoiets niet te handhaven valt komt niet in ze op, het heeft immers toch altijd gewerkt?quote:Op donderdag 7 april 2011 11:34 schreef Hanoying het volgende:
Verder moet jij toch ook wel kunnen zien dat een correctie helemaal niet vreemd is en zelfs een logisch gevolg van de enorme stijging eind jaren 90?
De prijzen kunnen niet bestendig doorstijgen als ze jaar op jaar met een veelvoud van de inflatie omhoog knallen.... Deze correctie is logisch en gezond.
Misschien te speculatiegevoelig/grillig? aan de andere kant zou het wel logisch zijn woonlasten mee te nemen in in je inflatie. Woonlasten hebben toch heel veel invloed op de koopkrachtquote:Op donderdag 7 april 2011 12:07 schreef Basp1 het volgende:
Ik heb deze vraag al vaker gesteld maar niemand kon/kan mij daar een goed antwoord op geven waarom zitten de huizenprijzen niet in de inflatiecijfers verwerkt, dan zouden de inflatiecijfers ook hoger uitgevallen zijn. Of juist het afgelopen jaar misschien we een negatieve inflatie gehad hebben.
Dus de hele bouwsector gaat een paar jaar met vakantie? De gemeenten en grondspeculanten laten hun grond op de plank liggen, biddend dat er betere tijden aan gaan komen? Dat is nog eens een briljante strategiequote:Op donderdag 7 april 2011 12:10 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Nou dan gaat er dus niets bijgebouwd worden en blijft de krapte op de woningmarkt bestaan waardoor de prijzen weer flink kunnen gaan stijgen.
ach, vaak ligt die grond al twintig jaar op de plank, daar kan nog wel een tijdje bijquote:Op donderdag 7 april 2011 12:11 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Dus de hele bouwsector gaat een paar jaar met vakantie? De gemeenten en grondspeculanten laten hun grond op de plank liggen, biddend dat er betere tijden aan gaan komen? Dat is nog eens een briljante strategie
Deze problemen gaan alleen maar erger worden en zullen bij elke politieke partij de wil om de HRA in stand te blijven houden zwaar onder druk zetten.quote:Op donderdag 7 april 2011 11:55 schreef meth77 het volgende:
Eigen schuld als je 15 miljard per jaar weggeeft aan HRA subsidie, geen enkel land in de EU die dat doet
Als ik de overheid was zou ik die gronden onteigenen, gewoon om de staatskas te spekken. Het zou de overheid wel uitkomen als ze het alleenrecht op grondspeculatie zou hebben nietquote:Op donderdag 7 april 2011 12:13 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
ach, vaak ligt die grond al twintig jaar op de plank, daar kan nog wel een tijdje bij
da's het probleem, dat kunnen ze vaak niet. In de onteigeningswet staat omschreven onder welke omstandigheden onteigend kan worden, en als grondbezitter is het niet heel moeilijk om dat te frustreren. Alleen eigenwijze principiele kloten worden onteigend. Als iemand een beetje flexibel is, is het waanzinnig lastig om 'm buitenspel te zetten.quote:Op donderdag 7 april 2011 12:16 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Als ik de overheid was zou ik die gronden onteigenen, gewoon om de staatskas te spekken. Het zou de overheid wel uitkomen als ze het alleenrecht op grondspeculatie zou hebben niet
Maar daardoor wordt natuurlijk de vertekingen met de inflatie cijfers nogal geflatteerd waneer we de huisprijsstijging niet mee nemen in de inflatiecijfers. Waarbij huurders dan afgelopen 10 jaar veel geluk hebben gehad dat ze niet meegenomen worden anders waren de jaarlijkse huurstijgingen flink forser uitgevallen, en dit jaar zouden ze dan een huurverlaging gekregen moeten hebben.quote:Op donderdag 7 april 2011 12:10 schreef Hanoying het volgende:
[..]
Misschien te speculatiegevoelig/grillig? aan de andere kant zou het wel logisch zijn woonlasten mee te nemen in in je inflatie. Woonlasten hebben toch heel veel invloed op de koopkracht
Inflatie is juist voordelig voor de eerdere instappers. De schuld gaat vanzelf weg.quote:Op donderdag 7 april 2011 11:43 schreef Hanoying het volgende:
[..]
De prijsindex van vrijstaande huizen is in 3 jaar met bijna 12 % gedaald. 6 % inflatie daar bovenop en het is al zo'n 18 %. De komende 2-3 jaar wordt dat zeker niet beter dus dan zit je al snel een procent of 30 (incl. inflatie) onder de top
Gewoon de wet aanpassen, het eigendomsrecht is gewoon achterhaald. De eigenaren hebben geleend van de banken, de banken lenen van de overheid en de overheid is van ons allemaal.quote:Op donderdag 7 april 2011 12:18 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
da's het probleem, dat kunnen ze vaak niet. In de onteigeningswet staat omschreven onder welke omstandigheden onteigend kan worden, en als grondbezitter is het niet heel moeilijk om dat te frustreren. Alleen eigenwijze principiele kloten worden onteigend. Als iemand een beetje flexibel is, is het waanzinnig lastig om 'm buitenspel te zetten.
Uiteraard, de vette tijden voor deze beroepsgroep zijn voorbij. De economie trekt misschien aan maar makelaars nemen geen extra personeel aan vermoed ikquote:Op donderdag 7 april 2011 12:19 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Overigens is de toon van de NVM nogal veranderd. Ik denk dat ze op hun flikker gekregen hebben van hun achterban die vooral belang hebben bij omzet
nou nee, schuld gaat niet vanzelf weg.quote:Op donderdag 7 april 2011 12:22 schreef HansvD het volgende:
[..]
Inflatie is juist voordelig voor de eerdere instappers. De schuld gaat vanzelf weg.
bepaald niet alle eigenaren hebben geleend van de banken, subsidiekoningquote:Op donderdag 7 april 2011 12:26 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Gewoon de wet aanpassen, het eigendomsrecht is gewoon achterhaald. De eigenaren hebben geleend van de banken, de banken lenen van de overheid en de overheid is van ons allemaal.
De schuld blijft gewoon bestaan hoor, het is de waarde van het geld dat uitgehold word.quote:Op donderdag 7 april 2011 12:22 schreef HansvD het volgende:
[..]
Inflatie is juist voordelig voor de eerdere instappers. De schuld gaat vanzelf weg.
Het gaat altijd om absolute bedragen, maar jij moet toegeven dat inflatie gunstig is voor leners en ongunstig voor spaarders. Ik leen liever een lager bedrag tegen een hogere rente, dat gelul over maandlasten heeft ons juist een enorme zeepbel geblazen.quote:Op donderdag 7 april 2011 12:27 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Daarom begrijp ik dat rekenen met inflatie niet zo. Volgens mij gaat het nog steeds om absolute huizenprijzen en absolute leenbedragen.
Misschien niet... maar toch mag de overheid dan wel onteigenen imo. Gewoon vanwege het algemeen belangquote:Op donderdag 7 april 2011 12:29 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
bepaald niet alle eigenaren hebben geleend van de banken, subsidiekoning
alleen als je ervan uitgaat dat assetprijzen (lees:huizenprijzen) stijgen met de inflatie. Ik zie dat verband niet zo. Huizenprijzen worden eerder door trends beinvloed, dan door de prijs van een broodquote:Op donderdag 7 april 2011 12:31 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Het gaat altijd om absolute bedragen, maar jij moet toegeven dat inflatie gunstig is voor leners en ongunstig voor spaarders. Ik leen liever een lager bedrag tegen een hogere rente, dat gelul over maandlasten heeft ons juist een enorme zeepbel geblazen.
dat mogen ze nu ook, maar alleen als de eigenaar (onredelijk) niet meewerkt. En daar zit 'm de crux. Geen speculant die tegen de gemeente zegt: ik wil er geen huizen bouwenquote:Op donderdag 7 april 2011 12:33 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Misschien niet... maar toch mag de overheid dan wel onteigenen imo. Gewoon vanwege het algemeen belang
Wat ik me nou afvraag he. Jij wíl helemaal niet kopen. Sterker nog, je eigen opmerking was dat er geen haar op je hoofd over dacht om een huis te kopen. Wat wil je dan eigenlijk bereiken hier? Waar vecht je dan voor?quote:Op donderdag 7 april 2011 12:10 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Stop maar met uitleggen... het is volkomen zinloos om rationeel te denken als je met zeepbelblazers in discussie gaat. Hun enige rationele oplossing is zeepbel blazen d.m.v. hoge inflatie en spotgoedkoop geld. Dat zoiets niet te handhaven valt komt niet in ze op, het heeft immers toch altijd gewerkt?
Dus scheefhuurders uit hun huis zetten vanwege algemeen belang is ook geen probleem.quote:Op donderdag 7 april 2011 12:33 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Misschien niet... maar toch mag de overheid dan wel onteigenen imo. Gewoon vanwege het algemeen belang
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |