abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 16 maart 2011 @ 10:07:01 #1
68576 eleusis
fokked op kidz
pi_94182656


Laatste updates Fukushima I (wo 15:16, laatste wijzigingen onderstreept)

Bijna alle units (reactorgebouwen) in de Daiichi-centrale (Fukushima I) hebben ernstige problemen met koeling, brand en radioactieve straling.

Unit 1: Zaterdag was hier een explosie door vrijgelaten stoom/waterstof. Het koelen lijkt nu te werken.

Unit 2: Dinsdag om 0:10 vond een explosie plaats rond de 'suppression chamber', een expansievat (plaatje). Hieruit kan radioactief stoom en water naar buiten lekken. Dit lek lijkt nu onder controle.

Unit 3: hier is woensdagnacht veel straling vrijgekomen na een explosie. Deze reactor bevat deels plutonium wat gevaarlijker en giftiger is dan uranium. Tevens bevat ook dit gebouw een koelbad voor oude brandstof. De temperatuur van het koelbad stijgt. Als dit gaat koken en de staven blootliggen, kan veel straling vrijkomen. Het koelbad moet dringend gekoeld worden.

Unit 4: hier heeft dinsdagnacht en woensdagnacht enkele keren brand gewoed. Deze reactor was niet in gebruik, maar er is wel gebruikte brandstof opgeslagen in een koelbad. Het koelbad moet dringend gekoeld worden. Het is momenteel onmogelijk om dit koelbad bij te vullen vanwege de grote hoeveelheden straling. Er wordt een plan gemaakt om bluswagens te gebruiken.

Unit 5 en 6: Ook hier zijn koelbaden waar problemen bestaan met het koelen. Als dit niet tijdig wordt opgelost, kunnen ook deze units kritiek worden. (NRC, wo 13:46).

Er is aan de grens van het complex (buiten de centrales) een aantal keer zeer hoge straling gemeten. Deze straling is later weer lager geworden, wat er op duidt dat er grote lekken zijn geweest, maar dat de hoeveelheid gelekte radioactieve stof daarna weer is verminderd. Woensdagnacht is men even gestopt met blussen vanwege de straling.

Om verdere lekken te voorkomen is het zeer belangrijk dat de reactorvaten en gebruikte brandstof goed gekoeld blijven. Het koelen is een zeer moeilijke taak geworden door de hoge straling op locatie. De tsunami heeft alle afstand-besturingssystemen onklaar gemaakt. Alle technici behalve degenen die direct bij de koeloperatie betrokken zijn, zijn geëvacueerd.

De bevolking in de 20km omgeving van de Daiichi-centrale (totaal 200.000 mensen) is geëvacueerd. Tot 30 km afstand moet men binnen blijven. Enkele tientallen medewerkers van de Daiichi-centrale zijn gewond geraakt bij de herstelwerkzaamheden en explosies, één is overleden, twee zijn vermist sinds een explosie.

Live stream Japanse TV: NHK World TV

Tepco statusoverzicht en grafische timeline (geüpdatet wo 13:00)


Status overige kerncentrales (geüpdatet wo 13:00)
• Daini-centrale (Fukushima II): Hier is op zaterdag de druk op de reactor verlaagd door vrijlaten van licht-radioactief gas. Op dit moment is de situatie onder controle.
• Onagawa-centrale: Hier was een verhoogde straling gemeten, maar dit is nu normaal. Waarschijnlijk van de Daiichi-centrale afkomstig. (nu.nl)
• Tokai 2-centrale: Eén koelsysteem uitgevallen op zondag, koeling is inmiddels overgenomen door backupsysteem. (De Morgen)

Eerder nieuws

quote:
Gebruikte brandstof in kernreactor 4 kookt (NRC, dinsdag)

Het Japanse Atoomgenootschap meldt aan Reuters dat er na een explosie twee gaten van acht vierkante meter in een muur van het buitenste gebouw rond kernreactor nummer 4 van centrale Fukushima 1 zitten. Daarbij is een zeer gevaarlijke situatie ontstaan: het bad waarin gebruikte brandstof wordt bewaard is naar alle waarschijnlijkheid gaan koken. Update 11:20 De Japanse autoriteiten bevestigen dat het water inderdaad kookt.

Als een splijtstaaf gebruikt is, wordt deze met een kraan uit de reactor gehaald en in een bad getakeld. Daar moet de staaf een jaar afkoelen. Maar door de explosies en de ontstane druk stijgt de temperatuur in dit bad tot een kookpunt. Als het water verdampt is, zijn de splijtstaven onbeschermd.

Volgens onze wetenschapsredacteur Karel Knip kan dit zeer gevaarlijk zijn. De staven in de reactor zelf zijn goed beschermd door een paar lagen staal en beton, maar het bad voor de gebruikte staven is dat niet. Het dak daarboven is door de explosies kapot, waardoor het radioactief materiaal uit de gebruikte stoffen vrij spel kan krijgen als het water kookt en verdampt.

Eerder vandaag woedde er een brand in reactor 4. Ook is er een explosie geweest in reactor 2. Hierbij is een hoeveelheid straling vrijgekomen die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In Tokio is verhoogde radioactiviteit in de lucht gemeten.
quote:
Kans op meltdown in Japan neemt toe (NRC, ma 12:06)
door Ernst-Jan Pfauth

De splijtstofstaven in de door de aardbeving getroffen kernreactor van Fukushima 1 staan nu compleet zonder water, meldt een woordvoerder via persbureau Jiji. Daarmee neemt de kans op een meltdown toe. Een meltdown verhoogt de kans op een radioactief lek.
Wetenschapsredacteur Karel Knip schreef vanmorgen in nrc.next over de pijnlijke consequenties van het droog staan van de splijtstofstaven:

De druk binnen de staven neemt zo toe dat zij hier en daar openbarsten en hun sterk radioactieve inhoud vrijgeven. En er ontstaat een chemische reactie tussen de hete stoom en het zeer speciale metaal dat voor de splijtstofomhulling wordt gebruikt (een legering met zirconium: zircaloy). Daarbij vormt zich het explosieve waterstof. Kennelijk heeft zich dat in het gebouw van reactor 1 opgehoopt, met fatale gevolgen. Het had, net zoals de vluchtige radioactieve stoffen, via filters naar de omgeving geloosd moeten worden.

Een ramp met de omvang van Tjsernobyl zal het niet worden, schreef Knip eerder.

Er zullen radioactieve stoffen vrijkomen, maar niet in de mate zoals gebeurde bij Tjernobyl in 1986. Reactor 4 van die centrale bevatte grafiet, dat prompt in brand vloog. Die aanhoudende brand in Tjernobyl heeft toen enorme hoeveelheden radioactief materiaal over de omgeving verspreid. De inhoud van de kernreactoren van Fukushima kan niet branden.
Info: Status van de centrales
NRC Liveblog 16 maart (continu geüpdatet)
BBC News liveblog
Yahoo timeline
Kyodo headlines (Japans persbureau)
Persberichten van energiebedrijf Tepco
Fukushima I nuclear accidents (Wikipedia)

Info: Achtergronden
In alle drie de reactors dreigt nu een meltdown. Wat nu? Drie mogelijkheden. (Volkskrant, ma 14:25)
Nuclear energy 101: Inside the "black box" of power plants - Hoe werkt kernenergie en wat ging er mis in Fukushima?
How a Reactor Shuts Down and What Happens in a Meltdown (NYTimes, infographic)
Japan's nuclear crisis and Chernobyl: Key differences (Christian Science Monitor)

Plaatjes





Video's

SPOILER: Bekijk video's
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bekende hoaxes

SPOILER: Bekijk hoaxes
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Eerdere topics
Kerncentrales Japan in problemen #1
Kerncentrales Japan #2
Kerncentrales Japan #3
Kerncentrales Japan #4
Kerncentrales Japan #5
Kerncentrales Japan #6
Kerncentrales Japan #7
Kerncentrales Japan #8
Kerncentrales Japan #9
Kerncentrales Japan #10
Kerncentrales Japan #11
Kerncentrales Japan #12
Kerncentrales Japan #13

[ Bericht 0% gewijzigd door eleusis op 16-03-2011 15:36:19 ]
Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
pi_94182663
Waarom heb jij eigenlijk telkens de OP terwijl iemand anders de lapo heeft?
  woensdag 16 maart 2011 @ 10:08:06 #3
137676 TommyGun
Stik er maar in!
pi_94182681
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 10:06 schreef Fireblast het volgende:
Maar uit die foto's blijkt toch dat ze al bezig zijn?
Ja, op de stream ook ;) Maar misschien dat ze het afblazen?
pi_94182685
Er zijn meer werknemers bijgekomen, in totaal nu een stuk of 180, maar ze kunnen niet overal komen vanwege de hoge straling (bron: CNN)
mooi he, alles
pi_94182696
Omdat hij de OP bijwerkt.

En niet zeuren, het openen van het nieuwe topic is normaal een 'sociale plicht', geen eretaak.
  woensdag 16 maart 2011 @ 10:08:26 #6
68576 eleusis
fokked op kidz
pi_94182701
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 10:07 schreef Fireblast het volgende:
Waarom heb jij eigenlijk telkens de OP terwijl iemand anders de lapo heeft?
Omdat ik anders niet de OP bij kan werken, meestal pak ik netjes de lapo tenzij er 2 tegelijk posten :P
Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
pi_94182721
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 10:08 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Omdat hij de OP bijwerkt.

En niet zeuren, het openen van het nieuwe topic is normaal een 'sociale plicht', geen eretaak.
Waar precies zeur ik? :D
  woensdag 16 maart 2011 @ 10:09:18 #8
197231 goeiemoggel
De bedrijfsbuffel
pi_94182725
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 10:07 schreef Fireblast het volgende:
Waarom heb jij eigenlijk telkens de OP terwijl iemand anders de lapo heeft?
Hoewel dat niet gebruikelijk is vind ik dat in dit geval prima. eleusis steekt veel tijd in het bijwerken van nieuws en dan is het het makkelijkste als hij de OP heeft.
  woensdag 16 maart 2011 @ 10:09:24 #9
1872 Jumparound
bedankt voor de vis
pi_94182729
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 10:07 schreef Fireblast het volgende:
Waarom heb jij eigenlijk telkens de OP terwijl iemand anders de lapo heeft?
ja, ik had een onwijs mooie opgemaakt :(



Inorbit: zeg dat dan typluie triangeljosti
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
  woensdag 16 maart 2011 @ 10:09:28 #10
137676 TommyGun
Stik er maar in!
pi_94182730
SDF aborts attempt to douse fire at reactor using helicopters, likely because of dangerous radiation levels

Vandaar dus.
  woensdag 16 maart 2011 @ 10:09:46 #11
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_94182739
Tsja.. vergelijkingen met Chernobyl zijn wellicht wat afgezaagd en roepen heftige emoties op maar die ramp is het enige echte ijkpunt voor grote rampen met kernreactoren. Ben bang dat je er niet aan ontkomt dat deze rampen met elkaar worden vergeleken.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_94182762
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 10:09 schreef goeiemoggel het volgende:

[..]

Hoewel dat niet gebruikelijk is vind ik dat in dit geval prima. eleusis steekt veel tijd in het bijwerken van nieuws en dan is het het makkelijkste als hij de OP heeft.
Ok, duidelijk.

Moet er trouwens niet aan denken dat heel / half Japan ineens onbewoonbaar is.
pi_94182773
Nederland heeft nog wel wat helikopters. Anders worden die toch gratis weg gegeven. :')
Station Arnhem foto's: http://www.flickr.com/photos/temlin/
pi_94182833
naar ik begrepen heb zit het 'grote gevaar' niet eens zozeer in de reactoren maar in de opslagplaats voor het afval. die reactoren zijn namelijk zo gebouwd dat zowel straling als ontploffing naar beneden gericht is zeg maar. die hebben veel hogere veiligheidseisen en voorzorgsmaatregelen ingebouwd. de opslagplaats voor het afval niet.
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
pi_94182890
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 10:13 schreef simmu het volgende:
naar ik begrepen heb zit het 'grote gevaar' niet eens zozeer in de reactoren maar in de opslagplaats voor het afval. die reactoren zijn namelijk zo gebouwd dat zowel straling als ontploffing naar beneden gericht is zeg maar. die hebben veel hogere veiligheidseisen en voorzorgsmaatregelen ingebouwd. de opslagplaats voor het afval niet.
fijn -O-

quote:
In unit 3 is woensdagnacht veel straling vrijgekomen na een explosie. Het is onduidelijk of hier nu brand is.
dit is vannacht gebeurd?
er is zeker geen idee wat die explosie heeft gedaan?
pi_94182900
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 10:10 schreef Temlin het volgende:
Nederland heeft nog wel wat helikopters. Anders worden die toch gratis weg gegeven. :')
alleen als je het personeel heel terug levert :+
  woensdag 16 maart 2011 @ 10:16:56 #17
310170 kawa4
gratis is goed!!!!
pi_94182943
NRC:
Update 10:13: Regeringswoordvoerder Yukio Edano heeft zojuist in een persconferentie (nogmaals) gezegd dat er geen direct stralingsgevaar is in de omgeving van de kernreactor.
mee bekant vangde gin haas.
pi_94182953
quote:
NEWS ADVISORY: SDF helicopter watching weather before dousing water on reactor: Edano (18:15)
NEWS ADVISORY: Radiation of 1,500 microsievert per hour as of 4 p.m. near nuke plant: Edano (18:12)
NEWS ADVISORY: Preparations to cool nuke reactors from land in final stages: Edano (18:11)
BREAKING NEWS: SDF choppers unable to drop water on reactor due to high radiation (18:11)
NEWS ADVISORY: Radiation 20-30 km from nuke plant poses no immediate health risk: Edano (18:04)
http://english.kyodonews.jp/
hoezo adhd ?
pi_94182997
ben ik nou trouwens de enige die almaar moet denken aan sim city en godzilla? :@

naja. de informatievoorzieningen laten te wensen over. en dan nog heel erg overduidelijk ook. iedereen met ook maar een snipper kennis van algemene natuurkunde ziet dat ze daar enkel nog bezig zijn met heavy duty damage controll.
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  woensdag 16 maart 2011 @ 10:20:18 #20
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_94183042
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 10:16 schreef kawa4 het volgende:
NRC:
Update 10:13: Regeringswoordvoerder Yukio Edano heeft zojuist in een persconferentie (nogmaals) gezegd dat er geen direct stralingsgevaar is in de omgeving van de kernreactor.
:')
  woensdag 16 maart 2011 @ 10:20:49 #21
310170 kawa4
gratis is goed!!!!
pi_94183059
NRC:

Update 10:16: Edano meldt dat er geprobeerd wordt om van de grond af water te injecteren in reactor 4.
mee bekant vangde gin haas.
  woensdag 16 maart 2011 @ 10:21:05 #22
68576 eleusis
fokked op kidz
pi_94183065
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 10:20 schreef Revolution-NL het volgende:
:')
Prettig om te weten toch? Als je echt gevaar wil lopen moet je bij de reactor gaan zitten. Dat is overigens al erg genoeg.
Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
  woensdag 16 maart 2011 @ 10:22:29 #23
68576 eleusis
fokked op kidz
pi_94183113
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 10:15 schreef mschol het volgende:
dit is vannacht gebeurd?
er is zeker geen idee wat die explosie heeft gedaan?
Ik ben nog aan het bij lezen maar dit zinnetje heb ik van nu.nl (bron even toegevoegd).
Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
  woensdag 16 maart 2011 @ 10:22:43 #24
1872 Jumparound
bedankt voor de vis
pi_94183118
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 10:21 schreef eleusis het volgende:

[..]

Prettig om te weten toch? Als je echt gevaar wil lopen moet je bij de reactor gaan zitten. Dat is overigens al erg genoeg.
Inorbit: zeg dat dan typluie triangeljosti
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
  woensdag 16 maart 2011 @ 10:25:39 #25
310170 kawa4
gratis is goed!!!!
pi_94183213
nrc:

Update 10:23 AP meldt dat het personeel van Fukushima Daiichi zich opmaakt om de centrale weer te betreden
mee bekant vangde gin haas.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')