abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 25 februari 2011 @ 01:54:08 #1
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_93292742
quote:
99s.gif Op maandag 10 november 2008 10:34 schreef PietjePuk007 het volgende:
Er is nog geen centraal boekentopic :o. Het is een mooie tijd voor journalisten aangezien er veel uitgeplozen kan worden :%.

Ik ben nog steeds The Big Short aan het lezen. Ik ben nu bij hoofdstuk 5 Accidental Capitalists en ik vind het tot nu toe verreweg het meest interessante hoofdstuk (het hfd over Michael Burry had ik al eens op het internet gelezen). Vooral hoe ze tegen langlopende opties (LEAPS) aankijken is het lezen waard.
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_95509221


Jeroen Smit - De Prooi
Blinde trots breekt ABN AMRO
Prometheus, 2008

Dit boek zie je regelmatig opduiken in top 10 lijstjes waardoor ik mijn nieuwsgierigheid niet langer kon bedwingen. Het lezen was een forse klus: 446 pagina's gevuld met behoorlijk wat gedetailleerde informatie. Dit bleek echter de moeite waard. Jeroen Smit heeft duidelijk uitgebreid gesproken met veel insiders binnen ABN Amro en organisaties daaromheen. Al hun informatie is goed leesbaar samengevat.

Het verhaal begint met de fusie van de ABN met de Amro bank waar de kiem van veel problemen al geplant werd. Het eindigt met de overname van het nederlandse deel van Fortis/ABN Amro door Wouter Bos namens onze regering. Die overname volgte na de mislukte opsplitsing door Fortis, Santander en RBS. De titel van het boek doet misschien vermoeden dat het grootste deel van het boek over dit laatste drama gaat, maar de jaren daaraan voorafgaande krijgen evenveel aandacht.

Het boek schets de invalshoek vanuit de topbestuurders en de verschillende visies op de bedrijfsstrategie die daar leefden. Je hoeft niet door allerlei financiele informatie over BIS-ratio's, leverage, etcetera heen te werken. Het gaat echt om de machtstrijd tussen de sleutelfiguren en de problemen die ABN Amro tegenkomt. Niettemin wordt het verhaal een beetje droog in het midden van het boek. Ik raad het aan voor lezers die destijds al met interesse de overnamestrijd volgden via de media. Dit boek geeft een overzicht van alle achtergronden en lijkt daarin compleet en correct. Het is echt een mooi stuk journalistiek werk.
  vrijdag 15 april 2011 @ 13:03:25 #3
272649 Louis22
Exil im Salon
pi_95538519



Die ga ik mij eens aanschaffen.
pi_95539885
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 april 2011 13:03 schreef Louis22 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Die ga ik mij eens aanschaffen.
Klinkt tof, houd ons op de hoogte hoe het boek bevalt ^O^
pi_95540286
Grappig, ik hoorde dat Jeroen Smit vooral een witwasser/afdekker was met zijn boek.

Als dat zo is heeft ie het iig op overtuigende wijze gedaan.

Voor geïnteresseerden misschien leuk er eens wat naar te zoeken op het werelwijde web...
pi_96000083
Voor de mensen die geinteresseerd zijn in de meer technische aspecten van de markt een leuke blog met enorm veel boekreviews: http://readingthemarkets.blogspot.com

De kwaliteit van de reviews zijn (imo) oppervlakkig te noemen zonder duidelijk waardeoordeel dus zie het meer als een leuke opsomming van titels. Dat is de blogger overigens niet kwalijk te nemen aangezien ze vrijwel een boek per dag er doorheen jaagt terwijl het type boeken dat besproken wordt meer te zien zijn als studieboeken. (Ik lees dergelijk soort boeken het liefst meermaals gezien de hoge informatiedichtheid)
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
  dinsdag 26 april 2011 @ 19:18:35 #7
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_96007014
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 april 2011 13:34 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Klinkt tof, houd ons op de hoogte hoe het boek bevalt ^O^
Klinkt idd goed :)
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
pi_96011114
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 16:54 schreef Mendeljev het volgende:
Voor de mensen die geinteresseerd zijn in de meer technische aspecten van de markt een leuke blog met enorm veel boekreviews: http://readingthemarkets.blogspot.com

De kwaliteit van de reviews zijn (imo) oppervlakkig te noemen zonder duidelijk waardeoordeel dus zie het meer als een leuke opsomming van titels. Dat is de blogger overigens niet kwalijk te nemen aangezien ze vrijwel een boek per dag er doorheen jaagt terwijl het type boeken dat besproken wordt meer te zien zijn als studieboeken. (Ik lees dergelijk soort boeken het liefst meermaals gezien de hoge informatiedichtheid)
Tijdje terug ook ontdekt. Heb er daardoor een aantal op mijn 'lijstje' gezet :P
  vrijdag 13 mei 2011 @ 15:15:15 #9
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_96751379
Ik ben begonnen in "You Can Be a Stock Market Genius" van Joel Greenblatt.

Ik heb nooit echt aandacht besteed aan speciale situaties (spin-offs, rights issues etc) een grote vergissing zo te lezen :P

Ik ben inmiddels op de helft. Wel leuke materie die spin-offs en het wordt in het boek mooi geïllustreerd aan de hand van casussen. Zou TNT in dat opzicht interessant zijn?

[ Bericht 11% gewijzigd door JimmyJames op 14-05-2011 11:55:32 ]
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_96795197
black_swan.gif

Nassim Nicholas Taleb
The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable
(Random House, 2007)

Met een Black Swan wordt een onwaarschijnlijke gebeurtenis met grote consequenties bedoeld. Deze metafoor is populair gemaakt door Nassim Nicholas Taleb. (Of hij dit symbool ook zelf verzonnen heeft, kon ik niet achterhalen). Je komt het steeds vaker tegen in financiele artikelen en ook in postings op het Fok AEX-forum. Naar mijn idee wordt het vaak foutief of slordig gebruikt. Ik vond het daarom tijd worden om de Black Swan eens vanuit de bron te bestuderen.

Dat viel niet mee, maar het bleek de moeite waard. Het boek telt ruim 300 pagina's, waar 100 waarschijnlijk wel voldoende zouden zijn geweest. Taleb heeft echter de ruimte nodig om te laten weten welke boeken hij wel niet allemaal gelezen heeft, dat zijn vader minister was en op welke wijze hij mijnheer X de les las. Ik moest mezelf over mijn irritatie rondom al deze koketterie heenzetten, maar op een gegeven moment komt het boek wel degelijk ter zake.

Een Black Swan event is veel meer dan een outlier binnen de normale distributie. Sterker nog: in het boek wordt de normale distributie frontaal aangevallen. Waar het financiele markten betreft wordt de bruikbaarheid ervan zelfs volledig verworpen. Ook alle financiele methodes gebaseerd op de normale distributie, zoals correlatie, regressie, moderne portfolio theorie, standaard deviatie, confidence interval en Value-At-Risk gaan de vuilnis bak in. Voor dit forum is het misschien goed om even te noemen hoe Taleb zijn portfolio dan wel beheert: 90% stopt hij in amerikaanse staatsobligaties om zichzelf te beschermen tegen een negatieve Black Swan (noot: het boek is geschreven in 2006). De overige 10% gebruikt hij om te profiteren van een eventuele Black Swan met opties en andere hoge risico strategieen die renderen bij extreme marktbewegingen.

Het boek is maar voor een klein deel statistische theorie. Je kunt de hoofdstukken hierover zelfs overslaan. Het leeuwendeel bestaat uit uitstapjes naar filosofische gedachtenkronkels, biologische en psychologische processen, maatschappelijke kwesties, semi-literaire anekdotes en natuurlijk Taleb's persoonlijke geschiedenis. Belangrijk is het maatschappelijke effect van Black Swans: volgens Taleb wordt de wereldgeschiedenis bepaald door dergelijke onvoorziene verschijnselen. Ik had zo'n brede scoop niet verwacht, maar vond het boek uitermate boeiend om te lezen. De argumenten tegen de normale distributie en alle uitvloeiselen daarvan zijn overtuigend. Mijn manier van nadenken over risico is voorgoed beinvloed door dit boek.
pi_96795790
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2011 15:27 schreef jaco het volgende:
Voor dit forum is het misschien goed om even te noemen hoe Taleb zijn portfolio dan wel beheert: 90% stopt hij in amerikaanse staatsobligaties om zichzelf te beschermen tegen een negatieve Black Swan (noot: het boek is geschreven in 2006). De overige 10% gebruikt hij om te profiteren van een eventuele Black Swan met opties en andere hoge risico strategieen die renderen bij extreme marktbewegingen.
Deze strategie heeft ook een naam, namelijk de barbell-strategie. Ik ben ook aanhanger van deze methode maar geef meer de voorkeur voor 95% B&H en 5% hoge beta. Het is niet noodzakelijkerwijs een goede strategie maar het geeft wel voldoening voor mensen die graag willen profiteren van extreme marktbewegingen.

Voor de rest, goede review! :D
Je reviews lezen lekkerder weg dan de boeken zelf.
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
pi_96796557
De Barbell strategie inderdaad. Ik heb het boek er nog even bijgepakt en Taleb zet zelfs 10 - 15% in op de riskante helft van de barbell. Hij adviseert om dit te spreiden over een groot aantal kleine bets, zoals opties, hoge beta aandelen, private equity en venture capital, omdat je niet kan weten wat de black swan gaat worden (het is een unknown unknown variabele ).

Ik zou ook eerder naar 5% neigen binnen zo'n strategie. Zeker opties lopen immers op een gegeven moment af. Het is niet duidelijk of hij dan nieuwe opties financiert vanuit het 'veilige' deel of dat er een vast budget is voor het riskante deel dat zichzelf moet bedruipen. Taleb besteedt helaas maar 1 pagina aan zijn beleggingsstrategie.
  User die je het meest gemist hebt 2022 zaterdag 14 mei 2011 @ 17:34:47 #13
78918 SeLang
Black swans matter
pi_96799624
Mooie review :Y

Ikzelf heb The Black Swan als audioboek en gebruikte het strandmateriaal. Na 2x volledig geluisterd te hebben vind ik het nog steeds een uitstekend boek. Sterker nog, het is een van mijn grote favorieten. Juist omdat het zo breed is (het gaat ook eigenlijk niet over financiële markten).

Wat betreft Taleb's strategie: Hij is in feite de tegenpartij voor bepaalde mensen op Fok die het schrijven van opties propageren als winstgevende strategie.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_96802894
quote:
14s.gif Op zaterdag 14 mei 2011 17:34 schreef SeLang het volgende:
Wat betreft Taleb's strategie: Hij is in feite de tegenpartij voor bepaalde mensen op Fok die het schrijven van opties propageren als winstgevende strategie.
*kuch* LXIV *kuch*
  zaterdag 14 mei 2011 @ 19:20:04 #15
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_96803459
Taleb koopt toch ver OTM puts/calls? De schrijvers op fok verkopen die volgens mij niet.
Please Move The Deer Crossing Sign
  woensdag 18 mei 2011 @ 00:00:53 #16
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_96972087
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 mei 2011 15:15 schreef JimmyJames het volgende:
Ik ben begonnen in "You Can Be a Stock Market Genius" van Joel Greenblatt.

Uit.
Een interessant boek dan snel wegleest. Wel heb ik het idee dat een twintigtal pagina's ook genoeg waren geweest om de essentiële inhoud te dekken. Heel kort samengevat: er schuilt vaak waarde in spin-offs omdat deze vanwege hun omvang niet zelden ongewild zijn door institutionele beleggers. En lees de brochures bij overnames en fusies.
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_97250817


Tony Measor: Succesful Value Investing in Asia

(Singapore, 2007)

Zoals uit mijn eerdere reviews valt af te leiden, ben ik geinteresseerd in value investing als een beleggingsmethode. Bovendien beschouw ik Azie als de meest interessante regio voor beleggingen in het algemeen. De titel van dit boek trok dan ook meteen mijn aandacht. Helaas viel de inhoud zwaar tegen.

Tony Measor is Brit qua afkomst, maar geboren en getogen in Hong Kong. Zijn carriere als broker, fondsbeheerder (Quamnet fund) en schrijver van financiele columns speelde zich eveneens in Hong Kong af, met enige onderbrekingen in Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Na een aantal oninteressante pagina's over zijn jeugd en latere carriere, gaat Measor over tot het delen van zijn kennis en ervaring rondom beleggen op de aandelenmarkt van Hong Kong. Hij raadt aan om vooral aandelen in lokale bluechips zoals HSBC, Cheung Kong, SHK Properties, Henderson Land en Swire Pacific te overwegen.

Measor maakte zijn eigen fortuin door HSBC al sinds de jaren zeventig aan te houden. Op zich is dat een mooi voorbeeld van Buy and Hold a la Warren Buffett. Ik vraag me echter wel af of zijn beslissing niet meer geluk dan wijsheid betrof. De fundamentals van een bank analyseren is niet zo makkelijk en nergens geeft de schrijver er blijk van deze kunst te beheersen. De meest geavanceerde termen die passeren zijn P/E, payout ratio en dividendrendement. Het boek is bedoeld voor de beginnende belegger, maar nergens in de tekst geeft de schrijver een hint dat zijn analyse normaalgesproken verder gaat dan dat. Ik vraag me daarom af of Measor ook iets weet over tier 1 ratio's , FCFF, leverage en wat al niet meer. Over zijn huidige portfolio schrijft Measor...

quote:
My US portfolio comprising of AIG, Citigroup and Freddie Mac, were each bought quite well at times when they had become leprous and wildly unpopular. I had also made some forays into the US market on a quick turnaround, and had been quite successful. In fact, I do not believe that I have taken any losses.
Aangezien hij het boek in 2007 publiceerde, heb ik het vermoeden met de genoemde fondsen inmiddels is uitgerookt. Ik kon hier echter geen bevestiging van vinden op het web, maar ik blijf achter met het idee dat Measor's kennis van fundamentele analyse beperkt is en dat zijn rendementen meer te danken zijn aan beleggings discipline dan aan relevante kennis. Ik vond het aardig om eens een boek te lezen rondom Aziatische aandelen, maar verder bleek het boek tijdsverspilling.

[ Bericht 1% gewijzigd door jaco op 24-05-2011 21:31:51 ]
  dinsdag 24 mei 2011 @ 18:29:44 #18
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_97257045
Ik heb deze besteld: Buffett Beyond Value: Why Warren Buffett Looks to Growth and Management When Investing (Hardback)

http://www.amazon.com/Buf(...)id=1306254461&sr=8-2
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_97273000
Ik zoek een boek dat voor een beginner (maar wel op niveau, dus geen "voor dummies" boeken o.i.d.) uitlegt hoe financiële markten werken en de gebruikte termen uitlegt. Iemand een tip?
pi_98800780
common.jpg

Common Stocks and Uncommon Profits
Philip Arthur Fisher
2de editie, 2003, met inleiding door Ken Fisher

Warren Buffett heeft aangegeven dat zijn stijl van investeren bestaat uit 85% Benjamin Graham en 15% Philip Fisher. Ik wilde daarom eens iets lezen van deze Fisher en dit is zijn meest bekende boek, dat hij oorspronkelijk in 1958 schreef. De schrijfstijl is om die reden -net als bij Benjamin Graham- enigszins ouderwets en breedvoerig. Het boek leest traag, maar aangezien vrijwel de gehele inhoud interessant is, vond ik het die extra tijdsinvestering wel waard.

Common Stocks and Uncommon Profits is een van de weinige boeken over growth investing die ook gelezen worden door value investors, waarschijnlijk dankzij de eerder genoemde uitspraak van Warren Buffett. De value-investing community volgt ook de trades van de zoon van de Philip Fisher (Ken Fisher), die nog steeds een groot fonds beheert, dat is gebaseerd op de filosofie van zijn vader.

Fisher's theorie is een aanvulling op het pure value-investing. In het boek vinden we bijna geen boekhoudkundige cijfers of financiele ratio's. Fisher kijkt meer naar kwalitatieve criteria zoals:

- Hoe denken leveranciers en klanten over het bedrijf waarin we willen investeren.
- Levert de R&D afdeling een regelmatige stroom producten.
- Lijken de werknemers tevreden of zijn er regelmatig stakingen.

Fisher heeft 15 van dergelijke aandachtspunten en nam deze onder de loep door persoonlijk met klanten, concurrenten en leveranciers van het bedrijf te bellen. Deze methode noemt hij 'scuttlebutt', wat zoiets betekent als 'in de pap roeren'.

Ik vraag me een beetje af of dit vandaag de dag nog zou werken. Leveranciers, concurrenten en werknemers zijn nu veel voorzichtiger om iets negatiefs over een bedrijf te zeggen, vanwege het mogelijk uitlekken van insider information en de juridische consequenties daarvan. Aan de andere kant, is er nu veel meer publieke informatie over bedrijven en industrietakken via boeken, vakbladen en internet beschikbaar. Dat roept vervolgens weer de vraag op of het voor een outside investor nog wel mogelijk is om met 'scuttlebutt' tot nieuwe, betere inzichten dan de markt te komen.

Het boek roept de investeerder op om te focussen op groeipotentie en kwaliteit. Het is echter verdomd moeilijk om dergelijke factoren te herkennen. Zou je de opkomst van bijv. Cisco, Nokia en RIM vooraf kunnen voorspellen met scuttlebutt? En vervolgens ook de teloorgang (of wederopstanding) van deze bedrijven zien aankomen?

[ Bericht 0% gewijzigd door jaco op 29-06-2011 00:17:53 ]
pi_98801228
quote:
2s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 18:29 schreef JimmyJames het volgende:
Ik heb deze besteld: Buffett Beyond Value: Why Warren Buffett Looks to Growth and Management When Investing (Hardback)

http://www.amazon.com/Buf(...)id=1306254461&sr=8-2
Dit boek heb ik ook enige tijd geleden gelezen. Ik vond het duidelijk geschreven en je kunt er het nodige van leren. De schrijver illustreert de fundamentele waarderings methoden die hij aanbeveelt aan de hand van investeringen die Buffett in het verleden deed.

Wat ik wel een beetje flauw vond, is dat hij geen bewijs (of zelfs maar een aanwijzing) levert dat Buffett de betreffende techniek inderdaad toepaste in zijn waardering van het betreffende fonds. De schrijver lijkt daardoor mee te willen liften op de goede naam van Warren Buffett.
  woensdag 29 juni 2011 @ 00:59:19 #22
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_98803182
Het boek krijgt lovende recensies maar ik vond het allemaal wat oppervlakkig (sommige hoofdstukken zijn maar een paar pagina's).
Please Move The Deer Crossing Sign
  donderdag 30 juni 2011 @ 13:30:30 #23
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_98863970
Per 1 juli:



(site van schrijver)
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 6 juli 2011 @ 03:17:43 #24
348220 Plus_Ultra
Far from ya Hollywood
pi_99098716


In elk hoofdstuk meerdere job-opportunities, toegankelijk en leuk geschreven, nuttige inzichten (door een bedrijf als onderdeel van een belegging-portfolio te zien kijk je heel anders aan tegen potentiële management beslissingen van die individuele bedrijven). Dit boek is zonder twijfel de ware "Compositie van de Wereld". Ook leuk voor amateurbeleggers.

[ Bericht 24% gewijzigd door Plus_Ultra op 06-07-2011 03:25:31 ]
pi_99110384

Investments, een must have voor professionele beleggers.


En mijn tafelheer is plato, een filosofische kijk op o.a. economische/financiële situaties. Zeer interessant.
's Avonds een man, overdags rustig an
  woensdag 13 juli 2011 @ 00:25:06 #26
261627 sciter
The world is my playground.
pi_99395602
quote:
0s.gif Op donderdag 14 april 2011 20:46 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]

Jeroen Smit - De Prooi
Blinde trots breekt ABN AMRO
Prometheus, 2008

Dit boek zie je regelmatig opduiken in top 10 lijstjes waardoor ik mijn nieuwsgierigheid niet langer kon bedwingen. Het lezen was een forse klus: 446 pagina's gevuld met behoorlijk wat gedetailleerde informatie. Dit bleek echter de moeite waard. Jeroen Smit heeft duidelijk uitgebreid gesproken met veel insiders binnen ABN Amro en organisaties daaromheen. Al hun informatie is goed leesbaar samengevat.

Het verhaal begint met de fusie van de ABN met de Amro bank waar de kiem van veel problemen al geplant werd. Het eindigt met de overname van het nederlandse deel van Fortis/ABN Amro door Wouter Bos namens onze regering. Die overname volgte na de mislukte opsplitsing door Fortis, Santander en RBS. De titel van het boek doet misschien vermoeden dat het grootste deel van het boek over dit laatste drama gaat, maar de jaren daaraan voorafgaande krijgen evenveel aandacht.

Het boek schets de invalshoek vanuit de topbestuurders en de verschillende visies op de bedrijfsstrategie die daar leefden. Je hoeft niet door allerlei financiele informatie over BIS-ratio's, leverage, etcetera heen te werken. Het gaat echt om de machtstrijd tussen de sleutelfiguren en de problemen die ABN Amro tegenkomt. Niettemin wordt het verhaal een beetje droog in het midden van het boek. Ik raad het aan voor lezers die destijds al met interesse de overnamestrijd volgden via de media. Dit boek geeft een overzicht van alle achtergronden en lijkt daarin compleet en correct. Het is echt een mooi stuk journalistiek werk.
Deze ga ik ook lezen, staat al in de kast namelijk.


Is Trading in the Zone door Mark Douglas al langs gekomen? Iemand ervaring?
  woensdag 13 juli 2011 @ 00:44:17 #27
348220 Plus_Ultra
Far from ya Hollywood
pi_99396507
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2011 14:19 schreef Burnie88 het volgende:
[ afbeelding ]
Investments, een must have voor professionele beleggers.

[ afbeelding ]
En mijn tafelheer is plato, een filosofische kijk op o.a. economische/financiële situaties. Zeer interessant.
vertel er dan eens kort wat over?
  woensdag 13 juli 2011 @ 00:47:02 #28
261627 sciter
The world is my playground.
pi_99396645
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2011 00:44 schreef Plus_Ultra het volgende:

[..]

vertel er dan eens kort wat over?
Die andere ook graag.
pi_99396906
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2011 00:44 schreef Plus_Ultra het volgende:

[..]

vertel er dan eens kort wat over?
Ben ik ook wel benieuwd naar
pi_99574375
De boeken Investments (Zvi Bodie, Alex Kane and Alan Marcus) en Principles of Corporate Finance (Richard Brealey, Stewart Myers and Franklin Allen) die hierboven worden genoemd, zijn de klassieke textbooks als je het vak Finance of Investments kiest tijdens een engelstalige bachelor of masters opleiding. Erg goed en volledig, maar ook wel iets teveel om zonder docent op eigen gelegenheid door te werken.

Ik ben ook benieuwd naar de review van Mijn tafelheer is Plato.
  zondag 17 juli 2011 @ 15:36:40 #31
348220 Plus_Ultra
Far from ya Hollywood
pi_99580031
quote:
0s.gif Op zondag 17 juli 2011 12:32 schreef jaco het volgende:
De boeken Investments (Zvi Bodie, Alex Kane and Alan Marcus) en Principles of Corporate Finance (Richard Brealey, Stewart Myers and Franklin Allen) die hierboven worden genoemd, zijn de klassieke textbooks als je het vak Finance of Investments kiest tijdens een engelstalige bachelor of masters opleiding. Erg goed en volledig, maar ook wel iets teveel om zonder docent op eigen gelegenheid door te werken.
Als je een tentamen gaat doen is een docent zeker handig. Echter als je je gewoon een beetje wil inlezen dan is Principles of CF, mits je wiskundig enigszins geschoold bent, goed te doen hoor.
  zondag 17 juli 2011 @ 17:50:18 #32
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_99584310
Dat boek van Rob Wijnberg kan ik ook aanraden!
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  zondag 17 juli 2011 @ 18:02:10 #33
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_99584665
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  maandag 18 juli 2011 @ 01:45:36 #34
350723 .Bankbiljet
NEE heb je, JA kun je kopen
pi_99605557
^O^
pi_99614689
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2011 00:52 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Ben ik ook wel benieuwd naar
Wat vooral interessant is in 'En mijn tafelheer is Plato' is de kijk op het kapitalisme en de impact daarvan op de crisis. Ook geeft Wijnberg een kijk op eventuele alternatieven. Voor de rest moet ik het boek even bij de hand hebben, maar ik heb hem momenteel uitgeleend. Als ik hem weer terugheb zal ik wat meer vertellen.
's Avonds een man, overdags rustig an
pi_100648766
Timothy Ferriss , The 4-hour Workweek
"Expanded and Updated Edition" 2009
Crown Publishers New York

fourhour.jpg

Dit is een boek over Personal Finance. Het valt iets buiten het onderwerp van dit forum, maar dit boek krijgt nogal wat media-aandacht de laatste tijd en ik vond het zelf erg de moeite waard. Ik denk dat veel Fok! users het boek ook zullen waarderen.

Tim Ferriss startte in 2001 het bedrijf BrainQUICKEN, waarmee hij sports nutrition supplements via het web verkocht. BrainQUICKEN begon goed te lopen en Ferriss raakte bijna overwerkt met het managen van de groei. Hij begon daarop na te denken over allerlei manieren om zijn werk effectiever en efficienter te maken. Na een reorganisatie aan de hand van allerlei praktische ideeen, zoals uitbesteding van niet-cruciale taken, had Ferriss nog maar zo weinig te doen dat hij buitenlandse vakantiereisjes begon in te plannen. Hij noemt dit mini-retirements en heeft daar ook een hele filosofie omheen gebouwd. BrainQUICKEN is inmiddels verkocht, maar Ferriss heeft nog een aantal ondernemingen en is inmiddels succesvol schrijver met onder andere dit boek. Al die aktiviteiten stuurt hij aan via zijn telefoon en laptop terwijl hij permanent de wereld rondreist. Zijn werk kost hem 4 uur per week, zoals de titel van het boek al doet vermoeden.

Ferriss zegt dat jij hetzelfde kunt doen. Hij begint met een stukje motivatie. Wat wil je met je leven, waar gaat het nu heen, etc... typisch amerikaans, een beetje Anthony Robbins achtig, maar niet al te lang. Vervolgens de uitvoering: wat zou je goed online kunnen verkopen, hoe promoot je de dienst of het product, hoe distribueer je het en handel je klachten af. Ferriss gebruikt voor dat laatste een Virtual Assistent; iemand in India of Bangladesh die je met de juiste instructies het gros van je bedrijfs- en persoonlijke communicatie kunt laten verrichten tegen ultra-lage kosten. Uiteindelijk volgt dan het genieten: Ferriss kiest ervoor om veel te reizen en vult een aantal hoofdstukken met tips voor onderweg. Natuurlijk kun je ook meer tijd aan je gezin of hobby gaan besteden.

Dit boek valt niet exact in 1 categorie. Het is enerzijds motivational / lifestyle coaching, maar er zitten ook economische elementen in. Veel informatie over online marketing, bedrijfsefficiency, de 80/20 rule etcetera en veel tips voor handige websites om je werk en priveleven te organiseren. Ferriss is wel een beetje naief in zijn aanname dat iedereen (ongeveer) hetzelfde pad zou kunnen afleggen als hijzelf. Er is een grens aan het aantal niche sites dat economisch levensvatbaar is. Niettemin kun je natuurlijk sommige van zijn tips overnemen en andere negeren. Omdat het boek boordevol met tips staat, beveel ik het iedereen aan die makkelijk met online technologie werkt en eens fris naar de organisatie van zijn eigen werk en priveleven wil kijken.

De blog bij het boek: http://www.fourhourworkweek.com/blog/
pi_100649902
Die ga ik ook maar eens bestellen, klinkt als prima vakantie leesvoer
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 18:57:26 #38
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_100649913


When Genius Failed van Roger Lowenstein. Over de val van Long Term Capital Management. Een hedgefunds met enkele briljante wiskundigen en nobelprijswinnaars op het gebied van economie.

In dit boek wordt beschreven waarom LTCM het toch niet heeft gered. Er wordt ingegaan op de manier waarop LTCM investeerde en hoe de onderlinge relaties binnen het hedgefund waren. Uiteindelijk is ook wel duidelijk waarom LTCM het niet haalde.

Ik vind het een prima boek, alles is duidelijk beschreven en ook voor iemand die vrij nieuw is in deze wereld is het goed te lezen. Overigens verfrissend om te lezen hoe de banken en de FED in paniek raakten van een relatief klein bedrag. Tegenwoordig geeft alleen Nederland al lachend 5 miljard aan de arme Grieken. Grappig hoe de wereld kan veranderen in paar jaar.
Bedankt Hans.
pi_100804921
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 18:17 schreef jaco het volgende:
Timothy Ferriss , The 4-hour Workweek
"Expanded and Updated Edition" 2009
Crown Publishers New York
Ik zie net dat het boek ook gewoon in het Nederlands te verkrijgen is:
http://www.ereaders.nl/een_werkweek_van_vier_uur
pi_101257590
shenanigans.jpg

Howard M. Schilit, Jeremy Perler: Financial Shenanigans
How to detect accounting gimmicks & fraud in financial reports
Fully revised and updated third edition, 2010

Dit boek is verplichte kost als je zelf financiele verslagen analyseert voor je beleggers aktiviteiten. Het is echter wel een boek dat op het juiste moment moet lezen. Ik meen dat je een ruime basiskennis boekhouden moet hebben en waarschijnlijk nog wel wat kennis of ervaring daarboven. Uitgaande van voldoende basiskennis is het boek logisch georganiseerd, vlot geschreven en van onschatbare waarde.

Zo'n beetje alle boekhoudkundige trucs om investeerders te misleiden via financiele verslagen worden uitgelegd en geillustreerd met historische voorbeelden. Die zijn wel allemaal uit de Amerikaanse markt gehaald, dus uitgaande van de US GAAP regels. Geen woord over IFRS, maar dat is mijn ogen geen zwakte, omdat IFRS grotendeels dezelfde fraude mogelijkheden biedt.

Normaalgesproken zijn accountingboeken niet om door te komen, maar dit boek leest relatief makkelijk weg. Het is ook geschikt om de rol van P&L, balancesheet, cashflow statements, reserves and accruals op zichzelf beter te begrijpen. Door te tonen hoe deze misbruikt worden, wordt impliciet toegelicht waarvoor ze oorspronkelijk wel bedoeld zijn. Het is dus ook een aardige accounting opfrisser als je niet per se in fraude bent geinteresseerd. Voor een uitgebreide inhoudelijke samenvatting van dit boek verwijs ik naar de blog van Frank Voisin.
pi_101519458
Sorry voor het enorme plaatje, maar kleiner heeft geen zin:

"Charting Two Centuries Of Business Booms And Depressions: From 1775 To 1944"

Dit slimme 'foldertje' van één pagina beschrijft alle booms en busts in de Amerikaanse economie tot 1944. Het origineel in PDF-formaat kun je bij de Federal Reserve Bank in St. Louis, Missouri downloaden.

pi_101699092
fables.jpg
Aswath Damodaran
Investment Fables
Exposing the Myths of "Can't Miss" Investment Strategies
John Wiley and Sons, 2004

Dit is een boek over screenen en backtesten. De auteur, een finance professor van New York University, neemt een aantal bekende strategieen voor aandelen selectie onder de loep. Elk in een eigen hoofdstuk: Hoge dividend aandelen, lage P/E fondsen, lage P/B fondsen, bedrijven met door de jaren stabiele winstcijfers, bedrijven met 'excellent management', groei aandelen, contrair handelen, bedrijven met revolutionaire producten die op het punt van doorbreken staan, bedrijven die continu overnames doen, arbitrage strategieen, momentum/TA, market timing en meelopen met analisten adviezen en insider aankopen.

De auteur legt de logica achter elke strategie uit, maar plaatst er meteen al vraagtekens bij. Vervolgens gaat hij na of de strategie inderdaad superieure rendementen oplevert. Damodaran haalt daarbij historische onderzoeken aan (French en Fama zijn hier veel mee bezig geweest), maar gaat ook zelf aan de slag met zijn database.

Damodaran is academicus dus verwacht geen controversieel gedachtengoed a la Middelkoop of Jim Rogers. Voor het meten van risico neemt hij bijvoorbeeld standaarddeviatie en beta; twee maatstaven waarop in de praktijkwereld veel kritiek bestaat. Damodaran zit echter niet in een ivoren toren en toont de portfolios die uit de diverse screens rollen. Deze zijn trouwens wel van 2004 toen die het boek schreef, dus een aantal fondsen zal mogelijk niet bekend voorkomen.

Dan natuurlijk de vraag: werkt een van de besproken strategieen? Over het algemeen is het bewijs te zwak om dit te beamen. Een strategie die werkt over een bepaalde periode, faalt hopeloos gedurende een andere periode. Het blind kopen van lage P/B aandelen, lijkt over langere termijn (>5 jaar) succes te hebben. Het aantal faillisementen in zo'n mandje is echter ook veel hoger dan gemiddeld, zodat je resultaat sterk afhankelijk wordt van het aantal miskleunen in je portfolio. Veel strategieen, zoals kopen na een positieve earnings surprise (momentum) werken theoretisch, maar in zo'n lichte mate dat je in de praktijk je transactiekosten niet eens terugverdient. Ook keert zo'n strategie zich na een x aantal maanden weer tegen je, zodat onduidelijk is wanneer je de aandelen weer moet verkopen om je winst te pakken.

Lees het boek als je minimaal een introductie finance en statistiek hebt gehad. Er komt ook wat accounting aan bod. Het boek is vooral interessant als je op een van de genoemde strategieen leunt bij je eigen beleggingsbeleid. De kritiek is dan belangrijk om mee te nemen, maar Damodaran geeft ook aan hoe de strategie verbeterd kan worden door extra criteria aan de screener toe te voegen en daarmee zwakke aandelen uit de selectie te gooien.

Website bij het boek:
http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/invfables.htm
  donderdag 8 september 2011 @ 12:31:47 #43
348220 Plus_Ultra
Far from ya Hollywood
pi_101705131
quote:
Damodaran zit echter niet in een ivoren toren
Dat cliché dat wetenschappers in een ivoren toren zouden zitten moet echt maar eens uit de wereld geholpen worden. Vaak zijn wetenschappers de rest van de wereld mijlen ver vooruit. Dat zie ik in ICT maar ook in finance. Science rules!!!!
pi_101715888
Niemand het beleggen dummies boek in pdf? Moet toch ergens zijn.
pi_101761111
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 11 september 2011 @ 15:29:50 #46
204320 Montelly
-|||-------|||-
pi_101818208


Super helder en toegankelijk boek, ik kan het iedereen aanraden ^O^
Vergeet niet te liken en te abonneren op mijn vlog:
https://youtu.be/oavMtUWDBTM?t=25s
pi_102007040
Mastering the Machine
How Ray Dalio built the world’s richest and strangest hedge fund.


Ok, geen boek maar een lang artikel uit de New Yorker dat je gratis online kunt lezen:
http://www.newyorker.com/(...)10725fa_fact_cassidy

Ray Dalio is een 'global macro' hedge fund manager, zoals George Soros was. Het is echter geen aap in een pak die achter een computer zit te traden. Hij heeft een geheel eigen, omstreden filosofie opgebouwd rondom economie, finance, management en allerlei andere aspekten van het leven. (Ook gelijk George Soros trouwens).

Goed geschreven artikel dat ook een inleiding geeft in de hedge fund industrie als geheel.
pi_102538723
greenwald.jpg

Value Investing
From Graham to Buffett and Beyond
Bruce C.N. Greenwald, Judd Kahn, Paul D. Sonkin, Michael van Biema
Wiley Finance, 2001

Professor Bruce Greenwald geeft al jaren het vak Value Investing voor de Columbia University mba opleiding. Niet te verwarren met Joel Greenblatt ("Magic Formula"), die hier ook doceert. Er is online videomateriaal van zijn klas te vinden, maar ik vind zijn stem en presentatie erg onprettig. Aangezien Greenwald wel een belangrijke figuur is in de value investing scene ("guru of guru's") heb ik dit boek aangeschaft.

Na een inleiding valt het boek in twee delen uiteen. Eerst komt de praktijk van het waarderen van bedrijven aan bod, inclusief voorbeelden. Daarna komen de werkwijzes van acht bekende value investors aan bod, eveneens ondersteund met voorbeelden: Warren Buffett, Mario Gabelli, Glenn Greenberg, Robert H. Heilbrunn, Seth Klarman, Michael Price, Walter and Edwin Schloss en Paul D. Sonkin. Ze hebben allemaal net even een andere benadering qua focus, selectie, waarderingsmethode en portfolio management.

Warren Buffett is helaas niet geinterviewd voor het boek, maar er wordt wel een goede bloemlezing uit zijn jaarlijkse shareholder letters gegeven. Ik hang al geruime tijd aan tegen het lezen van die letters: de meeste tekst is namelijk niet meer zo relevant. Met dit hoofdstuk heb je de beste pareltjes uit de letters van Buffett's echter wel bij elkaar, gesorteerd naar onderwerp.

Even terug naar het praktische waarderings gedeelte van het boek. Greenwald en co introduceren een waarderingsmethode met de naam Earning Power Value (EPV). Dit is een specifieke berekening om de toekomstige earnings van een bedrijf te discounten naar het heden. De uitkomst wordt vervolgens vergeleken met de vervangingswaarde van hetzelfde bedrijf. Dit is in feite het totaal van alle investeringen die een concurrent zou moeten doen om hetzelfde marktaandeel te veroveren. Uit de vergelijking tussen EPV en vervangingswaarde kunnen we conclusies trekken over de aantrekkelijkheid van het bedrijf als investering.

Ik vind het een beetje flauw dat de schrijvers doen alsof ze een overzichtswerk over value investing presenteren, maar vervolgens vooral hun eigen waarderingsmethode promoten. Dat gezegd hebbende, is het wel een goed doordachte methode die interessant is om te bestuderen. Dit boek is geschikt voor geinteresseerden in value investing die al een aantal boeken over dit onderwerp achter de kiezen hebben.
  vrijdag 30 september 2011 @ 16:32:54 #49
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_102553502
Je leest alles met 'value' in de titel? :P

Heb je the snowball trouwens gelezen? Vond ik erg interessant ondanks het feit dat het gros van het boek niet over beleggen gaat.
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_102575717
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2011 16:32 schreef JimmyJames het volgende:
Heb je the snowball trouwens gelezen? Vond ik erg interessant ondanks het feit dat het gros van het boek niet over beleggen gaat.
Ik heb het eens in mijn handen gehad in de boekwinkel. Het viel me toen op dat vrij grote delen gingen over z'n jeugd en de grappen die hij op school uithaalde etc etc. Bij zo'n chronologische jaar-tot-jaar biografie heb ik altijd het gevoel dat ik door iemand's leven heen moet ploeteren, zeker bij zo'n dik boek als The Snowball. Het moet dan heel goed geschreven zijn en ik moet het idee hebben dat er een direkte relatie is tussen geschiedenis en heden. Beide voorwaarden leken niet aanwezig, maar ik heb het boek dus slechts vluchtig ingezien.

Ik heb ook het idee dat Buffett's zakenpartner Charlie Munger een bredere denker/schrijver is als Buffett zelf. Ik wil zijn boek over Mental Models nog eens lezen, maar het is helaas niet als Kindle ebook te verkrijgen.
  zaterdag 1 oktober 2011 @ 14:47:16 #51
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_102582993
Ik vond het wel goed geschreven, hoor. En hoe Munger zijn denken heeft beïnvloed/veranderd komt natuurlijk ook aan bod. Maar ja als biografieën je totaal niet liggen.
Please Move The Deer Crossing Sign
  zondag 2 oktober 2011 @ 12:01:45 #52
246373 Idler
Simplicity!
pi_102606074
quote:
Deze ben ik nu ook aan het lezen, gisteren in begonnen. Tot nu toe erg interessant en best goed te lezen.
It is impossible to enjoy idling thoroughly unless one has plenty of work to do.
A man is rich in proportion to the number of things he can afford to let alone.
pi_102612627
quote:
0s.gif Op zondag 11 september 2011 15:29 schreef Montelly het volgende:
[ afbeelding ]

Super helder en toegankelijk boek, ik kan het iedereen aanraden ^O^
Besteld bij bol.com:
Titel Aantal Prijs Totaal Levertijd
Beleggen voor Dummies -
Matthijs Kanis
Nederlands - Paperback 1 ¤ 19,95 ¤ 19,95 Vandaag besteld, dinsdag in huis

Bestelbedrag ¤ 19,95
Verzendkosten ¤ 1,95
Subtotaal ¤ 21,90
Cadeaubon - ¤ 13,56
Totaalbedrag ¤ 8,34

Ik ben benieuwd :)


Ik had ook twee aandelen HEIJMANS hiervoor kunnen kopen de toekomst gaat uitwijzen of dat een betere investering zou geweest zijn ;)

Laatste koers:
10.100

[ Bericht 10% gewijzigd door N.I.M.B.Y. op 02-10-2011 15:43:19 (Wat ik ookhad kunnen doen.) ]
[quote][img]http://i.fokzine.net/templates/forum2009/i/p/1s.gif[/img] Op zondag 16 januari 2011 18:23 schreef Witchfynder het volgende:[..]
Soort mix tussen Hawkwind, Immortal en een Nespresso reclame.[/quote]
pi_102637918
Kun je die ook met cadeaubonnen kopen dan?
pi_102699659
Vanwege het posten in een verkeerd topic, nogmaals hiero:

Wat is nou een echte must-read (helder en to-the-point boek, rijk aan onderwerpen) als je meer wilt snappen van actuele economische onderwerpen (staatsschuld, staatsobligaties, muntdevaluatie, de rol van goud e.d.) op staatsniveau (of interstatelijk niveau) om een beetje te kunnen meelullen over de gevolgen van een (eventueel) failliet gaan van een Griekenland en de gevolgen van dit laatste voor de waarde van de euro en de financiële situatie van ons eigen land?

Leestip van mij:

Naomi Klein - The Shock Doctrine Over rampenkapitalisme.



Wel een beetje een conspiracy-gehalte, maar wel erg rijk gedocumenteerd en interessant!
-
pi_102726699
Iemand deze al gelezen? Ben zeer benieuwd. Hij zegt ons een spiegel voor te houden m.b.t. ons in de schulden steken (iets wat wij Amerikanen zo verwijten)!

-
pi_102732740
quote:
0s.gif Op woensdag 5 oktober 2011 10:56 schreef M-Bozz het volgende:
Iemand deze al gelezen? Ben zeer benieuwd. Hij zegt ons een spiegel voor te houden m.b.t. ons in de schulden steken (iets wat wij Amerikanen zo verwijten)!
Ik heb dit boek nog niet gelezen maar wel zijn eerdere boek De groei voorbij. Jaap van Duijn schrijft helder, heeft verstand van zaken en ik ben het grotendeels met zijn visies eens. Hij houdt in zijn boeken en lezingen altijd wel tot vervelens toe vast aan de Kondratiev economische golfbeweging. Ik geloof wel in business cycles, maar niet dat die zo mathematisch precies verlopen als Kondratiev en Van Duijn het doen voorkomen. Het lijkt echter in dit boek van minder belang, dus ik denk dat ik dit boek ook ga lezen.
pi_102752945
Ik ben sinds een paar weken geïnteresseerde in de beurs, en ben momenteel 'Beleggen voor Dummies' aan het lezen.
Nu kwam mijn vader afgelopen week met 'Alles over Geld' van Rienk H. Kamer op de proppen, is dit een goed boek waar ik veel uit zal leren als vervolg op 'Beleggen voor Dummies', of is dit niet interessant genoeg/te moeilijk?
  donderdag 6 oktober 2011 @ 20:21:15 #59
145663 Duiker_21
Daar word ik niet vrolijk van
pi_102784183
quote:
0s.gif Op woensdag 5 oktober 2011 22:12 schreef NightDream het volgende:
Ik ben sinds een paar weken geïnteresseerde in de beurs, en ben momenteel 'Beleggen voor Dummies' aan het lezen.
Nu kwam mijn vader afgelopen week met 'Alles over Geld' van Rienk H. Kamer op de proppen, is dit een goed boek waar ik veel uit zal leren als vervolg op 'Beleggen voor Dummies', of is dit niet interessant genoeg/te moeilijk?
Erg gedateerd, maar wel leerzaam. Je kan een paar hoofdstukken overslaan over kunst en postzegels (tenzij je daar verstand van hebt).
Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom?
pi_104401046
Na het lezen van 'Beleggen voor dummies' en 'Leer beleggen als Warren Buffet' ben ik nu begonnen in 'Fundamental analysis for dummies' iemand die dit boek al eens gelezen heeft, zo ja is het een goed boek?
pi_104668953
quote:
0s.gif Op woensdag 5 oktober 2011 13:52 schreef jaco het volgende:

[..]

Ik heb dit boek nog niet gelezen maar wel zijn eerdere boek De groei voorbij. Jaap van Duijn schrijft helder, heeft verstand van zaken en ik ben het grotendeels met zijn visies eens. Hij houdt in zijn boeken en lezingen altijd wel tot vervelens toe vast aan de Kondratiev economische golfbeweging. Ik geloof wel in business cycles, maar niet dat die zo mathematisch precies verlopen als Kondratiev en Van Duijn het doen voorkomen. Het lijkt echter in dit boek van minder belang, dus ik denk dat ik dit boek ook ga lezen.
Even een cross posting, ik heb de schuldenberg gisteren uitgelezen. :+

quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2011 11:24 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Ik kan iedereen hier het boek "de schuldenberg" van Jaap van Duijn aanraden.
Deze omschrijft heel netjes wat er nu precies aan de hand is en zet ook uiteen dat we tegenover onze hypotheek schulden ook nog de gedekte pensioen verplichtingen hebben staan. Toen ik dat boek las dacht ik zo nu en dan eigenlijk dat jij deze auteur was selang. :P

Hij beschrijft in ieder geval heel goed uit welke verschillende schulden de schuldenberg bestaan en welke partijen hier een rol in spelen. Ook geeft hij per land aan wat nu het probleem is, omdat de schulden per land idd niet allemaal hetzelfde zijn opgebouwd. Zoals bijv. in japan de staatschuld meer dan 200% is maar omdat dit grotendeels intern gefinancierd is en niet met buitenlandse obligaties levert dit dan geen probleem op.

Sommige passages heb ik dan wel mijn vraagtekens bij, om zo makkelijk een onderzoek over duurzame schuldenlast over te nemen waaruit de conclusie was dat een schuldenlast voor een land tussen de 60 en de 90% van het bnp geen noemenswaardig achteruitgang van economische groei betekent. Maar goed in ieder geval dus zoals genoemd een verhelderend boek. ^O^
pi_105250746
asiangodfathers.jpg
Asian Godfathers
Money and Power in Hong Kong and Southeast Asia
Joe Studwell
Grove Press, New York, 2007

Dit is een economische en historische studie naar Aziatische tycoons en hun rol in de economieen van Zuid-Oost Azie. Het gaat hier om zakenmensen als Li Ka-shing (Hong Kong), Thaksin Shinawatra (Thailand), Stanley Ho (Macau) en nog een tiental van de belangrijkste miljardairs in deze regio. We komen te weten hoe hun leven eruit ziet, maar verwacht geen Quote achtige verhalen over zakenjets etcetera. Het boek is (populair) academisch en het doel is om te schetsen hoe de tycoons hun zakenimperium hebben opgebouwd en hoe ze dit beschermen en vaak uitbreiden onder steeds wisselende politieke omstandigheden.

Dit is geen fraai plaatje. Het boek legt uit hoe de tycoons met politieke leiders samenwerken, zodat ze de laatsten hen (monopolie) licenties toekennen op het gebied van import, productie en distributie. Soms gaat het zelfs om steun in de vorm van harde cash, wanneer banken van tycoons liquiditeit krijgen van de centrale bank, waarop de tycoons hun eigen bank weer kunnen leeggraaien. We spreken nu over landen als Philipijnen, Indonesie en Thailand. In Hong-Kong, Singapore en Maleisie maken ze het iets minder bont, maar ook in deze economieen zijn er allerlei mistanden en inefficienties aan te wijzen in verband met de 'godfathers'.

Het boek legt ook uit hoe de tycoons de lokale aandelenmarkten gebruiken om bedrijven deels te verkopen, leeg te zuigen om later weer goedkoop terug te kopen. Het boek is daarmee interessant voor de belegger in deze regio. De tycoons en hun aktiviteiten zijn namelijk nog steeds belangrijk in de Aziatische markten. Echter, een ieder met interesse in de economie van deze regio zal dit boek waarderen. De schrijver is zeer goed geinformeerd en heeft een uitstekend boek afgeleverd.

[ Bericht 0% gewijzigd door jaco op 06-12-2011 14:09:52 ]
  dinsdag 6 december 2011 @ 16:30:10 #63
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_105256788
Mooie recensie. Het klinkt als een interessant boek.
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_105257634
Interessante tip jaco, heb al even bij mijn vaste dealer gekeken, maar niet beschikbaar.... :)

Ik hou 'm in gedachten. :)
pi_105414541
graham.jpg
What Would Ben Graham Do Now?
A New Value Investing Playbook for a Global Age
Jeffrey Towson
FT Press, 2010

Wat investeren betreft hebben twee deelgebieden mijn extra belangstelling: Emerging Markets en Value-Investing. Ik greep dan ook zonder aarzeling naar dit boek dat beide thema's lijkt te combineren. Het boek is wel aardig, maar bleek helaas van weinig nut voor een kleine belegger zoals ik.

De schrijver, Jeffrey Towson, werkte voorheen in het management team van Prins Al-Waleed bin Talal. Deze Saudische prins (neefje van de koning) staat wel bekend als de Arabische Warren Buffett. Ongetwijfeld had Al-Waleed beschikking over het nodige startkapitaal uit Saudische kringen, maar over het algemeen wordt hij gerespecteerd als een succesvolle belegger met onder meer grote investeringen in Citigroup, Apple, Motorola en een aantal hotel ketens. Ik vermoed dat de schrijver vooral met die laatste aktiviteiten te maken had, want hij illustreert zijn theorie vaak met voorbeelden van Four Seasons en Fairmont Hotel vestigingen.

Al-Waleed is in vele opkomende landen, van China tot Afrika, aktief met grootschalige projecten, meestal in de vorm van joint-ventures met lokaal invloedrijke partijen. De schrijver analyseert welke elementen van belang zijn om dit soort deals te doen laten slagen. Zo investeert de Prins niet alleen in een kaal hotelgebouw, maar brengt hij ook de naam Four Seasons of Fairmont in, om het project cachet en een hogere slagings kans te geven. Leuk om te weten allemaal, maar als kleine belegger op publieke aandelenmarkten kun je weinig met deze informatie.

Op een wat onhandige manier koppelt Towson zijn investeringsfilosofie aan de theorie van value-investing grondlegger Benjamin Graham. Met wat schema's en diagrammen geeft hij er een academisch sausje aan. Naar mijn idee is het allemaal weinig diepgravend en nogal voor de hand liggend. (Maar misschien mis ik iets en is het briljant.) Er zit ook nogal wat herhaling in de uitleg en halverwege overwoog ik daarom het boek neer te leggen. Ik heb het uiteindelijk toch uitgelezen, omdat het wel interessant is om te lezen hoe Al-Waleed in de praktijk te werk gaat.

Misschien dat iemand die in de private equity sfeer werkt de theorie van het boek wel kan waarderen. Een positievere recensie van dit boek vind je op http://seekingalpha.com/a(...)ld-ben-graham-do-now
pi_105694072


Hoger op deze pagina staat reeds een recensie van dit boek, maar wellicht dat mijn recensie nog wat toevoegt.

De Schuldenberg is een duidelijk, volledig en verhelderend boek. Van Duijn gaat niet uit van een gedegen economische kennis maar legt soms meerdere keren hetzelfde op verschillende plaatsen uit. Dat lijkt wellicht vervelend, maar is het absoluut niet, aangezien het boek hierdoor juist goed te volgen is. Het is een boek waarvan veel geleerd kan worden, zowel voor wat betreft de huidige crisis als voor de (wereld)economie in zijn algemeen.

Het boek komt snel op gang, de inleiding is vlot geschreven. Daarna komen enkele hoofdstukken waarin wordt uitgelegd waaruit de schulden van banken, overheden, gezinnen en bedrijven bestaan en een vergelijking wordt getrokken met hoe de situatie is in verschillende andere landen. Die hoofdstukken doen heel af en toe wat langdradig aan. Ten slotte beschrijft Van Duijn wat de volgens hem broodnodige politieke besluiten zijn en geeft hij zijn visie over de huidige bezuinigingen in Den Haag. Dat stuk blijkt het meest interessant. Aan het einde van het boek zit een appendix die kan worden doorgelezen als men niet met boekhouden en de balans bekend is. Het verdient aanbeveling om die als eerste te lezen wanneer dat het geval is aangezien de boekhoudkundige terminologie meer dan eens terugkomt in het boek.

De enige kritische noot over De Schuldenberg is dat Van Duijn af en toe een stap over lijkt te slaan in zijn redeneringen. Dat leidt er toe, in combinatie met de afwezigheid van een bronvermelding, dat de bewering niet logisch of aannemelijk is.

Concluderend kan worden gezegd dat het boek een absolute aanrader is voor iedereen die de klok heeft horen luiden maar niet (precies) weet waar de klepel hangt. Heb je al een gedegen economische kennis en een grote kennis van de Euro/banken/krediet-crisis, dan zal dit boek niet heel veel meer toevoegen aan je kennis. Echter, ook in dat geval kan ik mij voorstellen dat het toch leuke lectuur is die je met plezier zult lezen.
pi_106078061
Het einde van het jaar nadert en ik vroeg mezelf af wat mijn favoriete boek -gelezen in 2011- is. Het antwoord: The Black Swan van Nassim Nicholas Taleb. Zijn ideeen rondom extreme gebeurtenissen en de onvoorspelbaarheid daarvan zijn mij bezig blijven houden. Meer dan de ideeen uit ander leesvoer van dit jaar. Omdat ik me nog wel steeds afvraag, wat je als belegger nou met Black Swans aan moet, pakte ik het volgende boek er bij.
posner.jpg
Kenneth A. Posner
Stalking the Black Swan: Research and Decision Making in a World of Extreme Volatility
Columbia Business School Publishing. 2010. Kindle Edition (Slechts $10 USD!)

De schrijver was een aandelen analist bij Morgan Stanley. Analisten zijn de researchers die aanbevelingen als 'buy','sell' en 'overweight' publiceren namens banken. Deze praktijk staat soms onder hevige kritiek, omdat deze aanbevelingen vaak niet objectief worden gegeven. Bij "sell-side" brokers en banken is de research dan ook primair bedoeld om klanten tot aan- en verkopen aan te zetten. Dat gezegd hebbende, lijkt Posner een van de meer genuanceerde beoefenaars van het analisten vak. Hij beschrijft uitgebreid hoe hij tot aanbevelingen komt en kijkt daarbij ook terug op zijn verlieslatende adviezen. Posner volgde voor Morgan Stanley een aantal financiele fondsen waaronder Fannie Mae, CIT Group, Mastercard, American Express en MBNA. Alle voorbeelden komen daarom ook uit deze categorie fondsen.

Het boek gaat over thema's als waarschijnlijkheidsleer, modelleren (Monte Carlo simulatie), behavioral economics (biases), besliskunde, informatie- overload en assymetrie. Alles vanuit de praktijk beschreven, waarbij de lezer wel wat theoretische kennis moet hebben in finance en statistiek. Het boek is taaltechnisch goed geschreven en leest daarom makkelijk weg.

Wat betreft de Black Swan geeft het boek geen definitief recept. Posner begint zijn aandelen analyses met het definieren van de meest bepalende elementen voor de winst van het beschreven bedrijf. Die kritische factoren krijgen elk een node in een probability tree. Bij 3 elementen zijn er dus 8 vertakkingen aan het einde van de boom. Een van die vertakkingen is het meest slechte scenario waarbij alle 3 de factoren negatief uitpakken voor het bedrijf en de koers bijvoorbeeld 90% zou dalen. Dit zou je de Black Swan uitkomst kunnen noemen (hoewel een Black Swan strikt genomen geen onvoorziene gebeurtenis meer is op het moment dat je deze hebt gemodelleerd).

Vervolgens kun je per element aangeven wat de kans is op de gunstige scenario tak en de resterende kans op het ongunstige scenario. Posner werkt zo tweemaal de hele boom af. De eerste keer tweakt hij de kansen dusdanig dat de meest waarschijnlijke eindtak gelijk is aan de huidige beurskoers en de standaarddeviatie daaromheen gelijk aan de impliciete volatiliteit in de opties op het betreffende aandeel. Dit is blijkbaar hoe de markt de kansen voor het aandeel inschat. Vervolgens gaat Posner met schone lei de scenario's opnieuw af om er z'n eigen kansen aan toe te kennen. Op deze manier stelt hij vast of hij reden ziet om significant van de marktverwachting af te wijken. Deze techniek om een probability tree naar de beurskoers toe te werken, is volgens de voetnoten door Michael J. Mauboussin ontwikkeld en vind ik interessant genoeg om zelf eens te proberen.

De probability tree kan bijgewerkt worden zodra nieuwe informatie beschikbaar komt. Ook hoeft een node niet per se binair te zijn, maar kan ook traploos (met een eigen distributie) tussen twee uiterste waarden gemodelleerd worden met behulp van Monte Carlo simulatie. Het resultaat is een distributie van mogelijke uitkomsten die veel genuanceerder is als een Bell-curve rondom de huidige koers. Dit kan een stap zijn richting het voorzien van Black Swan events.

Dit boek is interessant voor beleggers die zelf bedrijfsanalyses verrichten en hier hun kennis in willen uitbreiden.
pi_108043828
Ik was deze kwijt, mag wel weer een schopje hebben, in het kader van aanvulling van de boekenkast/te lezen :)
pi_108043970
Ow, en de aanleiding was "The snowball" een biografie van Warren Buffett, door Alice Schroder, waarvan ik een beschrijving tegenkwam in een blad, en vervoglens pardoes op het www tegenkwam.

http://www.amazon.com/Sno(...)id=1329397403&sr=8-1

Nog niet gelezen, echter :)
  donderdag 16 februari 2012 @ 16:04:49 #70
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_108047343
Leuk boek. Er staan alleen minder beursgerelateerde zaken in dan je zou verwachten.
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_108069109
freecap.jpg

Free Capital: How 12 private investors made millions in the stock market
Guy Thomas
Harriman House Publishing, April 2011

In dit boek worden twaalf prive investeerders beschreven. Het zijn niet-professionele Britse beleggers die vanuit hun woonhuis met hun eigen spaargeld als startkapitaal zijn begonnen. Het verschil, echter, met de meeste thuis beleggers is dat ze meer dan 1 miljoen (GBP) aan rendement hebben behaald en hun dagelijkse baan inmiddels hebben opgezegd.

De beleggers zijn -op twee iets bekendere figuren na- anoniem gelaten om hen vrijuit te kunnen laten spreken. De auteur heeft echter wel hun rendement gekontroleerd. We krijgen dus geen borrelpraat voorgeschoteld over TomTom achtige aandelen waar precies op het juiste moment is ingestapt en uitgestapt. Integendeel: de twaalf beleggers maken allemaal een rustige, doordachte indruk en nemen het investeren uiterst serieus. Ze verschillen wel sterk in hun werkwijze. De een hanteert een top-down, macro-economische benadering, de ander kijkt puur naar bedrijfscijfers van individuele aandelen. Sommigen bezoeken graag jaarvergaderingen en spreken met het management. Weer anderen vinden dat tijdsverspilling die afleidt en werken liever alleen op hun zolderkamertje (dit moet de Fok-user aanspreken!).

Met hun werkwijzes en aanbevelingen zijn de beleggers regelmatig in tegenstrijd met elkaar. Het boek is dan ook niet bedoeld als handleiding om zelf een miljoen te verdienen met beleggen. Je kunt het beter ter vermaak en inspiratie lezen, als je zelf ook prive belegger bent. Vanuit die verwachting is het uiterst geslaagd. Het is echt een page turner; heerlijk om te lezen. Alle royalities van het boek gaan naar de United Nations Stop Tuberculosis Partnership.

Blog bij het boek
http://www.guythomas.org.uk/blog/
pi_108110200
Boek van Jaap van Duin over cycli in de economie vond ik zelf erg interessant.
Margin of safety is voor de value beleggers interessant.
Het boek van Hendrik Oude Nijhuis over Warren Buffet is leuk geschreven maar heb er niet heel veel van geleerd.
Bankroet, over de financiele crisis
McKinsey Valuation. Is behoorlijk lang maar bevat denk ik wel elk aspect van waarderen. Ben er nu in bezig.
pi_108214472
munger.jpg

Seeking Wisdom: From Darwin to Munger
Peter Bevelin
PCA Publications L.L.C.; 3rd edition (2007)

Ik wilde iets meer te weten komen over Charlie Munger, de zakenpartner van Warren Buffett, en zijn manier van denken. Dit boek heeft me echter niet zoveel wijzer gemaakt. De auteur behandelt in ijl tempo allerlei wetenschappelijke onderwerpen. Op zich is zo'n vluchtige presentatie wel prettig wanneer onderwerpen zoals biologie, statistiek en natuurkunde je niet specifiek interesseren, maar je wilt er toch de basis van weten. In dit boek wordt alles echter in een grote grabbelbak gegooid zonder dat er een duidelijke lijn, thema of conclusie valt te herkennen.

De quotes van Charlie Munger en Warren Buffett zijn goed gekozen. Hier zaten wel weer een paar pareltjes van wijsheid tussen, die ik nog niet kende. Zowel over investeren als over het menselijk bestaan in het algemeen. Verder is het geen verhelderend boek.
pi_108479883
Recentelijk 2 boeken gelezen over Marc Rich. Zie link voor persoonsinfo :P

Waar het vooral om draait is de commodity handel. En dan niet zoals de moderne hedgefunds die wat posities in nemen op de futuresmarkt. Nee meer om de handelaren die in het vliegtuig stappen naar Nigeria of een ander (derde wereld) land om daar zaken te doen. Zijn bedrijf is uiteindelijk Glencore geworden, en de eerste zin van die Wiki zegt het eigenlijk al: According to an Australian Public Radio report, "Glencore's history reads like a spy novel". En dat spy novel klopt wel een beetje :D . De gehele wereld over reizend, transacties met dubieuze regimes en als smeermiddel fungeren tussen 2 vijanden, denk aan Iraans olie naar Israel. Zeg maar de schaduw operator die de gehele wereldmarkt smeert. Hij is echter vooral bekend geworden met een mega fraude zaak in de VS is wereldwijd achterna gezeten door de Amerikaanse autoriteiten etc. etc.

Het boek Metal Men van Copetas gaat voornamelijk over de begin jaren t/m de fraude zaak. Dit boek is van halverwege de jaren 80 en heeft duidelijk een negatieve bias naar Rich toe. Terecht of onterecht laat ik in het midden. De schrijver heeft het geschreven aan de hand van interviews met mensen uit de branche, concurrenten, voormalig medewerkers, autoriteiten e.d.

Ik zal niet al te diep in gaan op die fraude zaak en het controversiële pardon van Bill Clinton op de laatste dag van z'n presidentschap. Dat is allemaal wel op Wikipedia te vinden (en beter beschreven bovenal ;) )

Tweede boek wat ik gelezen heb is King of Oil van Ammann. Boek is vrij recent en is haast een soort biografie opgetekend door een Zwitserse journalist uit interviews met Rich. Interessant om te lezen wat voor soort deals destijds gemaakt werden en wat voor dubbelzinnige belangen er eigenlijk zijn.
Volgens de verhalen is Rich een enorm charmante kerel, dat icm het vrij positieve toontje in het boek maakt het vrij pro-Rich. De twee boeken gecombineerd geeft denk ik wel een redelijk beeld.

Even afgezien van iemands mening omtrent de persoon Rich laat het vooral zien dat de commodity handel geen wereld van zwart-wit is maar vooral van grijstinten. Want zoals het laatste boek eindigt met een 'quote' dat het natuurlijk wel heel leuk politiek correct is om handel met verschrikkelijke dictaturen te verafschuwen. De praktijk is dat de hedendaagse producten vol zitten met zeldzame metalen die vaak in dat soort gebieden te halen zijn. Wat is het alternatief? Wereldhandel stoppen?

Businessweek heeft jaren terug eens een artikel geschreven over "Rich Boys", gasten die begonnen zijn bij Rich, of het daar geleerd hebben en voor zichzelf begonnen zijn. Bedrijven als Glencore dus, maar ook Trafigura (alom bekend ;) ) http://www.businessweek.com/magazine/content/05_29/b3943080.htm

Al met al interessante materie en imho een intrigerende man.

[ Bericht 0% gewijzigd door tjoptjop op 27-02-2012 21:11:27 ]
pi_110286713
Iemand een mening over deze? Kan 'm zo niet online vinden, maar gelukkig te krijgen via de gebruikelijk retailkanalen.

http://www.amazon.de/Most(...)id=1334335682&sr=8-2



Kwam 'm tegen in dit artikel: http://www.fool.com/inves(...)ite-goes-public.aspx
pi_110306178
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 april 2012 18:49 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Iemand een mening over deze? Kan 'm zo niet online vinden, maar gelukkig te krijgen via de gebruikelijk retailkanalen.
Ik heb het nog niet gelezen, maar dit boek is vaak genoemd op value-investing blogs die ik volg. Deze blogger schreeft een uitgebreide samenvatting: http://www.barelkarsan.co(...)%20Important%20Thing Het boek wordt meestal als goed of zeer goed beoordeeld door aanhangers van de value-investing aanpak.

Wat ik zelf ontwaar, is dat boeken van (of over) geslaagde value-investors in essentie herhalen wat al is geschreven door Benjamin Graham en/of Warren Buffett. Marks lijkt een beetje tussen deze twee grootheden in te zitten met zijn benadering.
  User die je het meest gemist hebt 2022 zaterdag 14 april 2012 @ 13:07:08 #77
78918 SeLang
Black swans matter
pi_110311678
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 april 2012 04:17 schreef jaco het volgende:

Wat ik zelf ontwaar, is dat boeken van (of over) geslaagde value-investors in essentie herhalen wat al is geschreven door Benjamin Graham en/of Warren Buffett.
Wat ook logisch is natuurlijk, want uiteindelijk draait het hele beleggen maar om één simpel principe.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_110313114
Leuk dat er zo'n topic als dit is.



Economy in One Lesson van Henry Hazzlit.

Een erg goed boek die wat fundamentele kennis over de economie weet uit te leggen. De hoofdstukken zijn:
quote:
Part One: The Lesson
Part Two: The Lesson Applied
The Broken Window
The Blessings of Destruction
Public Works Mean Taxes
Taxes Discourage Production
Credit Diverts Production
The Curse of Machinery
Spread-the-Work Schemes
Disbanding Troops and Bureaucrats
The Fetish of Full Employment
Who's "Protected" by Tariffs?
The Drive for Exports
"Parity" Prices
Saving the X Industry
How the Price System Works
"Stabilizing" Commodities
Government Price-Fixing
What Rent Control Does
Minimum Wage Laws
Do Unions Really Raise Wages?
"Enough to Buy Back the Product"
The Function of Profits
The Mirage of Inflation
The Assault on Savings
The Lesson Restated
Part Three: The Lesson After Thirty Years
Erg interessant en makkelijk uitgelegd aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Weliswaar geen hedendaagse voorbeelden, want daar is het boek te oud voor, maar er worden wel situaties geschetst waardoor je er makkelijker een beeld bij kan maken.

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat ik dit heb gelezen, maar ik zou hem zo opnieuw willen lezen! Leest erg makkelijk weg.

Het leukste vind ik hoe hij de drogredenen van politici zo weet te ontmantelen.

Wat ook mooi meegenomen is: het boek is gratis en legaal te downloaden.

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 14-04-2012 14:16:21 ]
  dinsdag 1 mei 2012 @ 01:49:59 #79
344884 monkyyy
Myers-Briggs: INTJ
pi_110984598


The Single Best Investment: Creating Wealth with Dividend Growth (2006) by Lowell Miller

Dit boek heeft mij overtuigd dat Dividend Growth Investing (DGI) een solide lange termijn beleggingsstrategie is. De auteur legt uit wat DGI is, hoe het werkt en hoe dat te doen. Het idee van het creëren van een eigen "private compounding machine" door een combinatie van DGI en herbelegging van het dividend is een van de meest verstandige strategieën waarover ik ooit heb gelezen.

Kort over wat DGI inhoudt:
DGI richt zich op het creëren van een passieve inkomsten bron, door middel van aandelen die jaarlijks meer dividend uitkeren dan het voorgaande jaar. Als de passieve inkomsten eenmaal meer zijn dan de uitgaven, kan de persoon in kwestie in theorie met pensioen. Een groot pluspunt hierbij is, is dat jaarlijks zijn koopkracht zal stijgen en hij/zij niet stock met verkopen om aan geld te komen, maar gewoon kan leven van het dividend.

Er wordt op een heldere manier uitgelegd hoe een dividend-growth portefeuille gebouwd en beheerd dient te worden. Ik vind de hoofdstukken vinden over fundamentele analyse nuttiger vind, dan het hoofdstuk over technische analyse (grafiek lezing).

Een van de betere boeken die ik gelezen heb over beleggen/investeren. 8.5/10 ^O^
You can learn anything, the secret lies in discipline.
"What the mind can conceive and believe, it can achieve"
You will make mistakes. Forgive yourself. Move on. Start rebuilding.
pi_110985658
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 mei 2012 01:49 schreef monkyyy het volgende:
DGI richt zich op het creëren van een passieve inkomsten bron, door middel van aandelen die jaarlijks meer dividend uitkeren dan het voorgaande jaar.
Sommige bedrijven verhogen jaarlijks hun dividend, terwijl dit eigenlijk onverantwoord is. Soms wordt er zelfs geleend om het dividend uit te kunnen betalen.

Legt de auteur ook uit in hoeverre je aan de hand van cashflow statements kunt nagaan of het dividend een verantwoord karakter heeft ?
  dinsdag 1 mei 2012 @ 04:29:19 #81
344884 monkyyy
Myers-Briggs: INTJ
pi_110985716
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2012 04:06 schreef jaco het volgende:

[..]

Sommige bedrijven verhogen jaarlijks hun dividend, terwijl dit eigenlijk onverantwoord is. Soms wordt er zelfs geleend om het dividend uit te kunnen betalen.

Legt de auteur ook uit in hoeverre je aan de hand van cashflow statements kunt nagaan of het dividend een verantwoord karakter heeft ?
Er wordt over gesproken dat cash-flow statements belangrijk om de financiële gezondheid te bepalen van een bedrijf. Er wordt ook gesproken over price-to-sale ratio's, Price-to-Earnings ratio's, payour-ratio's, credit ratings.

Ik heb echter geen enkele Cashflow Statement, Income Statement, of Balance Sheet in dit boek gezien. En er wordt niet tot in detail uitgelegd waar op gelet moet worden. De auteur gaat er vanuit dat je die al kunt lezen denk ik.


Je gaat van dit boek niet leren hoe je de 3 financial statements moet interpreteren. :)

[ Bericht 2% gewijzigd door monkyyy op 01-05-2012 04:37:24 ]
You can learn anything, the secret lies in discipline.
"What the mind can conceive and believe, it can achieve"
You will make mistakes. Forgive yourself. Move on. Start rebuilding.
pi_111026908
Goed topic. Ik ben zelf net begonnen in The Black Swan :)
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_111196926
The Intelligent Investor (Graham) en One Up on Wall Street (Peter Lynch) gelezen.

Deze maand te lezen
"Corporate Finance" (Berk / DeMarzo)
Contemporary Strategy Analysis (Grant)
Common Stock and Uncommon Profits (Philip Fisher)
Essays of Warren Buffett (Lawrence Cunningham)
Philosophy of Economics (J. Reiss)
pi_111223666
quote:
0s.gif Op zondag 6 mei 2012 10:55 schreef Physics het volgende:
The Intelligent Investor (Graham) en One Up on Wall Street (Peter Lynch) gelezen.
Ook een mening over? ;)
pi_112390439
Een boek kan je het wellicht niet noemen, maar ik vond het ook weer een beetje overdreven om er een compleet nieuw topic voor te openen. Echter wil ik het jullie niet onthouden: The Future of Finance, volledig online in pdf-formaat te lezen.

Het is een rapport van een groep economen van de London School of Economics over wat zij aanraden dat er zou moeten veranderen aan de financiele sector. Ik heb het niet volledig gelezen, maar wel alle conclusies (dat duurt ook al even) en evt. extra info opgezocht waar ik dat interessant vond. Kwam het rapport tegen via de website van het Institute for New Economic Thinking, opgericht door de bekende investeerder George Soros om de economische wetenschap te vernieuwen en het is best interessant om te lezen als je de discussie over de financiele sector een beetje volgt. :)
pi_112751147
- verkeerde topic -

[ Bericht 91% gewijzigd door Kaas- op 11-06-2012 20:36:11 ]
pi_113838416
HiddenChampions.jpg

Hidden Champions of the Twenty-First Century: The Success Strategies of Unknown World Market Leaders
Hermann Simon
Springer, Juni 2009

Hidden Champions zijn bedrijven die aan de volgende voorwaarden voldoen:
1. Marktleider: positie 1,2 of 3 wereldwijd, of no 1. op een continent
2. Omzet lager dan 4 miljard USD.
3. Onbekend bij het brede publiek.

Het gaat dus om de wat grotere MKB bedrijven die hun product of service met succes exporteren. Het zijn veel industriele familiebedrijven die in Duitsland gevestigd zijn (de auteur is een Duitse bedrijfsconsultant), maar met genoeg voorbeelden uit andere sectoren en landen. De schrijver heeft een groot aantal Hidden Champions een enquete toegezonden rondom vraagstukken als:

Hoe definieren ze hun afzetmarkten?
Wat is de productstrategie en hoe wordt deze gekozen?
Hoe worden klanten geworven en vastgehouden?
Hoe is innovatie verzekerd?
Hoe zorgen ze voor groei?
Wat zijn hun voordelen t.o.v. concurrenten?
Hoe is het bedrijf gefinancierd en georganiseerd?
Hoe worden werknemers geworven en vastgehouden?
Welke leiderschaps stijl wordt gehanteerd?

Het boek is gebaseerd op de enquete resultaten aangevuld met eigen interviews en ervaringen van de schrijver. Hij runt dit project al langer: in 1995 schreef Simon de eerste versie van dit boek. Dit betekent ook dat er een aantal interessante vergelijkingen kunnen worden gemaakt tussen 2008 en 1995.

De schrijver blijft steeds dicht bij de enquete en zijn andere observaties. Dat maakt dit boek een prettig leesbare studie. Hij is er niet op uit om een een of andere management filosofie (Blue Ocean Strategy, Build to Last, Excellente Ondernemingen, whatever) te promoten. Simon beschrijft wat hij ziet en geeft ook aan waar bepaalde uitkomsten tegenstrijdig lijken of niet verklaarbaar zijn.

Dit boek is interessant voor iedereen met belangstelling voor bedrijfskunde. Voor beleggen kan het indirect van nut zijn. Slechts een klein deel van de besproken bedrijven is aan een beurs genoteerd, maar je kunt wel iets leren over het herkennen van goed lopende organisaties in het algemeen.
pi_113840552
Mag ik even een kritische noot ( ja dat mag ik ;) ) laten horen over een ieder die zich blind staart op al die adviezen uit allerlei boeken.

Staar je niet blind op allerlei instrumenten die je in boeken leest die je een houvastgeven om de beste handel te kunnen drijven op Beursgebied. Er zijn al ontiegelijk veel testen geweest tussen al die 'kenners' en een simpele aap( of was het nou een gorilla) en op het eind bleek dat het dier het vaak bij het rechte eind had. :D
Boeken zijn leuk om een houvast te hebben hoe en wat werkt maar de praktijk is hetgeen wat je tot ervaring/kennis brengt.
pi_113841186
quote:
6s.gif Op vrijdag 6 juli 2012 09:52 schreef Iwanius het volgende:
Mag ik even een kritische noot ( ja dat mag ik ;) ) laten horen over een ieder die zich blind staart op al die adviezen uit allerlei boeken.

Staar je niet blind op allerlei instrumenten die je in boeken leest die je een houvastgeven om de beste handel te kunnen drijven op Beursgebied. Er zijn al ontiegelijk veel testen geweest tussen al die 'kenners' en een simpele aap( of was het nou een gorilla) en op het eind bleek dat het dier het vaak bij het rechte eind had. :D
Boeken zijn leuk om een houvast te hebben hoe en wat werkt maar de praktijk is hetgeen wat je tot ervaring/kennis brengt.
Je moet altijd kritisch blijven. Maar je kunt wel bepaalde stukjes informatie eruit halen. Bij die gorilla bleken de transactie kosten niet mee berekent te worden.
pi_114777585
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 april 2012 04:17 schreef jaco het volgende:

[..]

Ik heb het nog niet gelezen, maar dit boek is vaak genoemd op value-investing blogs die ik volg. Deze blogger schreeft een uitgebreide samenvatting: http://www.barelkarsan.co(...)%20Important%20Thing Het boek wordt meestal als goed of zeer goed beoordeeld door aanhangers van de value-investing aanpak.

Welke Value-investing blogs volg jij, behalve Barel Karsan? Toevallig ook de blog van Aswath Damodaran ?
pi_114792354
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 juli 2012 21:10 schreef Walkerr het volgende:

[..]

Welke Value-investing blogs volg jij, behalve Barel Karsan? Toevallig ook de blog van Aswath Damodaran ?
Ja, dat is een van de onmisbare blogs. Verder onder andere...

http://www.gannononinvesting.com
http://www.frankvoisin.com
http://contrarianedge.com
http://oddballstocks.blogspot.com
http://www.whopperinvestments.com
http://kelpie-capital.com
http://brooklyninvestor.blogspot.com
http://wexboy.wordpress.com
http://valueandopportunity.com
http://www.oldschoolvalue.com/blog

Dit zijn de betere bloggers qua ideeen en uitwerking. De meesten zijn amateur beleggers en niemand verantwoording schuldig over hun adviezen. Check bij bloggers daarom altijd de feiten en wees kritisch op hun aannames, redeneringen en conclusies.
  maandag 30 juli 2012 @ 23:31:20 #92
344884 monkyyy
Myers-Briggs: INTJ
pi_114875847
Iemand hier aanraders voor beleggen in vastgoed?

Edit: Ik zoek vooral info over de volgende punten:

• Tips over de financiering
• Waar je op moet letten als je iets aanschaft, hoe je de beste deals vindt
• Onderhandelen over prijs
• Met huurders omgaan of een vastgoedbeheer bedrijf ertussen zetten
• Netwerk opbouwen


Ben vooral geïnteresseerd in een cashflow opbouwen dmv huuropbrengsten. (Dus niet grondkopen en bouwen, of huizen kopen opknappen en met winst verkopen, "flippen")

[ Bericht 84% gewijzigd door monkyyy op 30-07-2012 23:40:37 ]
You can learn anything, the secret lies in discipline.
"What the mind can conceive and believe, it can achieve"
You will make mistakes. Forgive yourself. Move on. Start rebuilding.
  vrijdag 3 augustus 2012 @ 15:16:23 #93
259770 iamcj
Niets is onmogelijk
pi_115051875
Boekreview:

De crisis economie van Paul Krugman,

Het boek is een mening over het verloop en de oorzaken van de recente financiële crisissen.

Krugman geeft aan dat WE verschillende oorzaken niet weten en het verloop niet goed kunnen
inschatten. Toch worden aan de lopende band mogelijke verklaringen als waarheid gebracht.

Ook heeft HIJ verschillende zaken wel voorzien.

Hij vindt een gemeenschappelijke verklaring voor alle crissisen en dat is het verlies van
vertrouwen. Een open deur.

Dus is er ook 1 oplossing voor alle problemen in parallel met de babysiteconomie. Meer geld
en dus stimuleren.

Ik ben van mening dat ongeacht of zijn oplossing de juiste is er 3 zaken niet kloppen.

1.Hij denkt vanuit de oplossing en niet vanuit het probleem. Hij zoekt naar bevestiging van zijn
oplossing in plaats van te zoeken of er fouten inzitten.

2. In zijn babysiteconomie bestaat geld als geld. In de werkelijke economie bestaat geld als
schuld. Te veel schuld lijdt echter ook tot gebrek van vertrouwen. Zijn oplossing lijkt dus in zijn eigen
staart te bijten.

3. Dat meer geld werkt baseert hij op slechts en paar waarnemingen. Waar het niet heeft
gewerkt is het duidelijk dat het te weinig was.

Het boek is zelfingenomen geschreven. Niemand lijkt hem dan ook van zijn geloof in de god Keynes af kunnen brengen.

Al was het boek informatief, viel het me zeer tegen.
Wie bang is voor morgen, kan niet genieten van vandaag.
Religie is als taal, een basisbehoefte voor een maatschappij, iedereen spreekt zijn eigen dialect en even verder op begrijp je niet meer wat de ander zegt.
pi_115064671
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 mei 2012 01:49 schreef monkyyy het volgende:
[ afbeelding ]

The Single Best Investment: Creating Wealth with Dividend Growth (2006) by Lowell Miller

Dit boek heeft mij overtuigd dat Dividend Growth Investing (DGI) een solide lange termijn beleggingsstrategie is. De auteur legt uit wat DGI is, hoe het werkt en hoe dat te doen. Het idee van het creëren van een eigen "private compounding machine" door een combinatie van DGI en herbelegging van het dividend is een van de meest verstandige strategieën waarover ik ooit heb gelezen.

Kort over wat DGI inhoudt:
DGI richt zich op het creëren van een passieve inkomsten bron, door middel van aandelen die jaarlijks meer dividend uitkeren dan het voorgaande jaar. Als de passieve inkomsten eenmaal meer zijn dan de uitgaven, kan de persoon in kwestie in theorie met pensioen. Een groot pluspunt hierbij is, is dat jaarlijks zijn koopkracht zal stijgen en hij/zij niet stock met verkopen om aan geld te komen, maar gewoon kan leven van het dividend.

Er wordt op een heldere manier uitgelegd hoe een dividend-growth portefeuille gebouwd en beheerd dient te worden. Ik vind de hoofdstukken vinden over fundamentele analyse nuttiger vind, dan het hoofdstuk over technische analyse (grafiek lezing).

Een van de betere boeken die ik gelezen heb over beleggen/investeren. 8.5/10 ^O^
Ik heb hem besteld omdat ik, zoals je misschien al wel weet, geïnteresseerd ben in deze manier van beleggen :) .

Ik heb ook beleggen voor dummies besteld, misschien heb ik er nog wat aan ;) :Y .
pi_115087219
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2012 15:16 schreef iamcj het volgende:
Boekreview:

De crisis economie van Paul Krugman,

Het boek is een mening over het verloop en de oorzaken van de recente financiële crisissen.

Krugman geeft aan dat WE verschillende oorzaken niet weten en het verloop niet goed kunnen
inschatten. Toch worden aan de lopende band mogelijke verklaringen als waarheid gebracht.

Ook heeft HIJ verschillende zaken wel voorzien.

Hij vindt een gemeenschappelijke verklaring voor alle crissisen en dat is het verlies van
vertrouwen. Een open deur.

Dus is er ook 1 oplossing voor alle problemen in parallel met de babysiteconomie. Meer geld
en dus stimuleren.

Ik ben van mening dat ongeacht of zijn oplossing de juiste is er 3 zaken niet kloppen.

1.Hij denkt vanuit de oplossing en niet vanuit het probleem. Hij zoekt naar bevestiging van zijn
oplossing in plaats van te zoeken of er fouten inzitten.

2. In zijn babysiteconomie bestaat geld als geld. In de werkelijke economie bestaat geld als
schuld. Te veel schuld lijdt echter ook tot gebrek van vertrouwen. Zijn oplossing lijkt dus in zijn eigen
staart te bijten.

3. Dat meer geld werkt baseert hij op slechts en paar waarnemingen. Waar het niet heeft
gewerkt is het duidelijk dat het te weinig was.

Het boek is zelfingenomen geschreven. Niemand lijkt hem dan ook van zijn geloof in de god Keynes af kunnen brengen.

Al was het boek informatief, viel het me zeer tegen.
Ik neem aan dat dat The Return of Depression Economics is?
Krugman is een held, het boek is heel informatief en makkelijk te lezen. Daarnaast ben ik het geheel met hem eens,
  zaterdag 4 augustus 2012 @ 10:20:51 #96
259770 iamcj
Niets is onmogelijk
pi_115087689
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 09:50 schreef Rejected het volgende:

[..]

Ik neem aan dat dat The Return of Depression Economics is?
Krugman is een held, het boek is heel informatief en makkelijk te lezen. Daarnaast ben ik het geheel met hem eens,
Dat is je goed recht, maar waarom is Krugman een held?
Wie bang is voor morgen, kan niet genieten van vandaag.
Religie is als taal, een basisbehoefte voor een maatschappij, iedereen spreekt zijn eigen dialect en even verder op begrijp je niet meer wat de ander zegt.
pi_115088117
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 10:20 schreef iamcj het volgende:

[..]

Dat is je goed recht, maar waarom is Krugman een held?
Omdat hij dingen die erg complex zijn heel simpel kan maken.

En ik bewonder zijn intelligentie, visie en directheid.
  zaterdag 4 augustus 2012 @ 10:51:16 #98
259770 iamcj
Niets is onmogelijk
pi_115088244
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 10:43 schreef Rejected het volgende:

[..]

Omdat hij dingen die erg complex zijn heel simpel kan maken.

En ik bewonder zijn intelligentie, visie en directheid.
Hmz, ik heb een wat andere definitie van een held, bv:

Een held (mannelijk) of heldin (vrouwelijk) is een bestaand, fictief of historisch persoon die, wanneer geconfronteerd met gevaar en rampspoed of vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak

Krugman is je goeroe ;)

Het woord goeroe staat voor een spirituele leraar of gids. De term wordt daarnaast ook gebruikt voor bekende personen wier meningen een hoog aanzien genieten.
Wie bang is voor morgen, kan niet genieten van vandaag.
Religie is als taal, een basisbehoefte voor een maatschappij, iedereen spreekt zijn eigen dialect en even verder op begrijp je niet meer wat de ander zegt.
pi_118451933


Met humor geschreven boek over 2 vrouwen die gaan beleggen, terwijl ze 0% beurskennis hebben.
Hierin wordt ook de basis op een simpele manier uitgelegd.
pi_119306519
quote:
0s.gif Op zondag 29 juli 2012 04:08 schreef jaco het volgende:

[..]

Ja, dat is een van de onmisbare blogs. Verder onder andere...

http://www.gannononinvesting.com
http://www.frankvoisin.com
http://contrarianedge.com
http://oddballstocks.blogspot.com
http://www.whopperinvestments.com
http://kelpie-capital.com
http://brooklyninvestor.blogspot.com
http://wexboy.wordpress.com
http://valueandopportunity.com
http://www.oldschoolvalue.com/blog

Dit zijn de betere bloggers qua ideeen en uitwerking. De meesten zijn amateur beleggers en niemand verantwoording schuldig over hun adviezen. Check bij bloggers daarom altijd de feiten en wees kritisch op hun aannames, redeneringen en conclusies.
Jaco,

Wat zijn goede boeken om mee te beginnen over valua investing?

Ik heb nu beleggen voor dummies en Warren Buffett - the making of an american capitalist gelezen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')