abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 20 maart 2011 @ 10:54:09 #241
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_94367343
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 10:43 schreef Spees_Eend het volgende:
Ik wil vandaag mijn eerste brood gaan maken. Heeft het voor de luchtigheid eigenlijk zin als ik er wat baking soda doorheen kneed? Voor cakes heeft dat wel een goed effect, maar voor brood ook? Of zou ik dan een gatenkaasbrood krijgen? :')
Gewoon wat langer laten rijzen,
Vind trouwens het voordeel van mijn eigen brood dat het steviger is, laatst weer eens brood van een NL bakker gehad, dat viel al bijna uit elkaar voor het smeren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 maart 2011 @ 10:59:26 #242
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_94367463
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 10:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gewoon wat langer laten rijzen,
Vind trouwens het voordeel van mijn eigen brood dat het steviger is, laatst weer eens brood van een NL bakker gehad, dat viel al bijna uit elkaar voor het smeren.
Oké, dankje. Ik vind een stevig brood ook erg lekker, maar ben bang dat mijn eerste poging dan zou verworden tot een blok. Ik ga eens experimenteren :)
pi_94369849
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 10:54 schreef Pietverdriet het volgende:

Gewoon wat langer laten rijzen,
Vind trouwens het voordeel van mijn eigen brood dat het steviger is, laatst weer eens brood van een NL bakker gehad, dat viel al bijna uit elkaar voor het smeren.
Dat is dé truc :Y
  zondag 20 maart 2011 @ 12:52:44 #244
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_94370821
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 12:23 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Dat is dé truc :Y
Oké, en dan bij voorkeur de 1e of de 2e rijssessie? Of maakt dat niks uit? (ik doe het nu volgens het 1e recept in de OP: 10 min kneden, 60 mijn rijzen, 10 min kneden, 45 min rijzen in lauwe oven, afbakken)
  zondag 20 maart 2011 @ 14:07:48 #245
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_94374011
Okee ik heb het nu ongeveer 15 minuten langer laten rijzen dan in het recept en ik heb hem net in de oven gezet op 220 graden. Heb hier ergens een tip voorbij zien komen om een beetje water onderin de oven te gieten voor het vocht dus dat heb ik ook gedaan. Hoe check ik nou of het brood van binnen mooi gaar is? Bij een cake steek je er ff een satéprikker in maar dat lijkt mij hier niet de manier. Of is een mooi bruin brood dat 40 minuten op 220 graden heeft gestaan in de oven wel een garantie?
pi_94374061
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 14:07 schreef Spees_Eend het volgende:
Okee ik heb het nu ongeveer 15 minuten langer laten rijzen dan in het recept en ik heb hem net in de oven gezet op 220 graden. Heb hier ergens een tip voorbij zien komen om een beetje water onderin de oven te gieten voor het vocht dus dat heb ik ook gedaan. Hoe check ik nou of het brood van binnen mooi gaar is? Bij een cake steek je er ff een satéprikker in maar dat lijkt mij hier niet de manier. Of is een mooi bruin brood dat 40 minuten op 220 graden heeft gestaan in de oven wel een garantie?
40 minuten op 220 meestal wel ja. Maar, als je hem omdraait en op de onderkant klopt, dan klinkt een gaar brood hol.
  zondag 20 maart 2011 @ 14:20:02 #247
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_94374650
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 14:08 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

40 minuten op 220 meestal wel ja. Maar, als je hem omdraait en op de onderkant klopt, dan klinkt een gaar brood hol.
Ok, thanx!
Ik ben nu al trots en hij is misschien niet eens gelukt. Ik stel me nu voor dat dit brood de start is om over x jaar de perfecte moeder te zijn die haar kinderen tussen het werk en het huishouden door voorziet van dagelijks wekelijks vers brood O+
  zondag 20 maart 2011 @ 20:01:48 #248
247356 infp2009
More cowbell!
pi_94388617
S
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 10:51 schreef infp2009 het volgende:
Ik heb een no-knead in de oven liggen, eerste poging dus ben benieuwd!
Superlekker geworden, al zeg ik het zelf :9~
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  zondag 20 maart 2011 @ 21:03:43 #249
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_94392290
:{w Ik ben zo'n moeder die alleen nog maar zelfgebakken brood serveert.
Mijn kind blieft niet eens brood meer van de bakker :P
Wat ik hierboven lees, over dat zelfgebakken brood veel steviger is dan wat je koopt. Waarom is in Duitsland en Frankrijk het brood wél lekker stevig? (en altijd lekker boers van vorm en niet in een blik gebakken?)
  zondag 20 maart 2011 @ 21:26:26 #250
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_94393784
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 21:03 schreef Gwywen het volgende:
:{w Ik ben zo'n moeder die alleen nog maar zelfgebakken brood serveert.
Mijn kind blieft niet eens brood meer van de bakker :P
Wat ik hierboven lees, over dat zelfgebakken brood veel steviger is dan wat je koopt. Waarom is in Duitsland en Frankrijk het brood wél lekker stevig? (en altijd lekker boers van vorm en niet in een blik gebakken?)
Omdat ze in Duitsland en Frankrijk van lekker brood houden, In Zwitserland is het brood trouwens ook helemaal te gek.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 21 maart 2011 @ 12:13:40 #251
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_94414416
Ja, Zwitsers brood is ook erg lekker inderdaad.
Nederlands brood vind ik vaak zo... sáái.
Houden we in dit land dan niet van lekker brood?
pi_94460406
Nederlanders zijn een nogal gehaast volkje dat daardoor graag gaat voor gemaksvoedsel (pakjes/zakjes/voorgesneden/fast food/etc.). Dat gaat in veel gevallen helaas niet samen met kwaliteit/goede smaak.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  dinsdag 22 maart 2011 @ 10:54:28 #253
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_94460481
Je hebt helemaal gelijk. Geef mij maar slowfood, veel lekkerder (en imho ook gezonder).
pi_94492779
De laatste 2 keer was het brood wat vochtig van binnen... terwijl ik niets veranderd heb behalve de stand van de oven. Zou het daarmee te maken kunnen hebben :?
pi_94498284
quote:
Op dinsdag 22 maart 2011 23:19 schreef Bluezz het volgende:
De laatste 2 keer was het brood wat vochtig van binnen... terwijl ik niets veranderd heb behalve de stand van de oven. Zou het daarmee te maken kunnen hebben :?
Tja, je zou het gaan denken ;) wat had je veranderd aan de oven?

Als ik tijd heb vandaag ga ik me eens aan een kaas/ui broodje wagen, zo niet dan wordt het weer een rogge/speltmeel-creatie.
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
pi_94655911
Schopje. Brood voor morgenochtend: 100% tarwe volkorenbrood met kaneel, amandelen en abrikozen. Heb het water een uurtje laten trekken met wat saffraan, kijken of dat nog iets van een smaakje toevoegd. (het was igg geel :P )



  zaterdag 26 maart 2011 @ 22:36:48 #257
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_94656717
Kruiden in brood, kummel is met zuurdesem en roggemeel ook een goede combie, is mijn favoriet
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 27 maart 2011 @ 17:47:44 #258
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_94679339
Lekker, kruiden in brood. M'n favoriet is een mediterraan brood met allerlei kruiden die in m'n tuin voorhanden zijn, flinters gedroogde tomaatjes en stukken zwarte olijf. Bestrooien met polenta en grof zeezout.
  zondag 27 maart 2011 @ 18:22:05 #259
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_94680499
quote:
1s.gif Op zondag 27 maart 2011 17:47 schreef Gwywen het volgende:
Lekker, kruiden in brood. M'n favoriet is een mediterraan brood met allerlei kruiden die in m'n tuin voorhanden zijn, flinters gedroogde tomaatjes en stukken zwarte olijf. Bestrooien met polenta en grof zeezout.
Ik neem aan dat je maisgriesmeel bedoeld?

Polenta is dit :P
  zondag 27 maart 2011 @ 20:12:16 #260
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_94684779
Polenta staat er op 't zakje, ik heb 't ooit in Italië gekocht. Het zou zomaar maisgries kunnen zijn, inderdaad, zoals het eruit ziet. Armeluisvoer was het daar, maar hier vind ik 't heerlijk op en onder m'n focaccia. :)
pi_94688299
Polenta is iets dergelijks.
Whatever...
  dinsdag 5 april 2011 @ 16:31:39 #262
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_95075441
Vers uit de oven ;)
deegje van de ka gevormd en 2e rijs meteen.


Ff afkoelen:


en gesneden:
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_95208898
Maak tegenwoordig zuurdesem broden in de bakmachine.

200gr zuurdesemprut en dan een normaal standaard brood recept waarbij ik 100ml minder water gebruik daar de zuurdesemprut al 100 ml water bevat. Natuurlijk ook maar een klein beetje extra gist (halve tl)

Geweldige broden
  vrijdag 8 april 2011 @ 13:36:55 #264
13546 XL
In de zin van Extra Lars
pi_95215607
Vandaag mijn eerste zuurdesem roggebrood gebakken, smaakt fantastisch! met appelstroop en oude kaas O+
Die Scheiße bleibt gleich, nur die Fliegen ändern sich| Kurt Cobain sagte mir, Ich soll kommen wie ich bin
en de kikker zei: "Je moet me nog kussen!" en ik stak de kikker terug in mijn binnenzak en zei: "Nee, ik heb veel liever een babbelende kikker!"
  vrijdag 8 april 2011 @ 17:17:51 #265
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_95224450
Ik moet zeggen dat ik, na een paar maanden lang elke week zo'n drie broden, er steeds handiger in word. Vroeger was ik toch wel twee, drie uur druk als ik een brood maakte, maar tegenwoordig is het even tien minuten kneden en de rest doet moeder natuur (rijzen) of het oventje. Geen idee eigenlijk waarom ik er vroeger altijd zo tegenop zag en zo lang over deed.
  zaterdag 9 april 2011 @ 11:36:14 #266
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_95253620
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 17:17 schreef Gwywen het volgende:
Ik moet zeggen dat ik, na een paar maanden lang elke week zo'n drie broden, er steeds handiger in word. Vroeger was ik toch wel twee, drie uur druk als ik een brood maakte, maar tegenwoordig is het even tien minuten kneden en de rest doet moeder natuur (rijzen) of het oventje. Geen idee eigenlijk waarom ik er vroeger altijd zo tegenop zag en zo lang over deed.
Dat is het leuke ervan, je maakt steeds betere broden, makkelijkheid erin krijgen, ook grotere uitdagingen aannemen en nog meer genieten van je brood O+ enne het is zo gepiept.
I love it :o!
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  zaterdag 9 april 2011 @ 15:34:56 #267
247356 infp2009
More cowbell!
pi_95261534
Tweede no-knead (tarwemeel) is zo mogelijk nog lekkerder! Smaakt tenminste echt naar brood :) Roomboter erop en verder niks.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_95296927
Nieuwe poging maisbolletjes staan op 50 graden te rijzen, ben benieuwd :)
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_95301119
quote:
1s.gif Op zondag 13 maart 2011 12:30 schreef mjan het volgende:

[..]

Ah, je hebt handmatig gekneed? Weet je ongeveer hoe lang? Zeker 10 minuten actief doorkneden zal het deeg wel nodig hebben. Met de hand zou ik sowieso met wat minder water beginnen, anders zou ik ook al snel wanhopig worden van de plakbende.
Waren ze nog wel lekker geworden?
Volgende keer nog minder water dus, fluffy goed gerezen prut was het :D
Geen brood van te kneden helaas.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zondag 10 april 2011 @ 20:42:14 #270
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_95315525
Als het te fluffy is doe je er toch gewoon een paar handjes witmeel bij tot het goed is?
pi_95319894
quote:
1s.gif Op zondag 10 april 2011 20:42 schreef Gwywen het volgende:
Als het te fluffy is doe je er toch gewoon een paar handjes witmeel bij tot het goed is?
Heb ik gedaan, het stortte net zo hard weer in :')
Er is niks mee te kneden het blijft waterig en plakkerig.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  maandag 11 april 2011 @ 12:45:08 #272
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_95338597
quote:
1s.gif Op zondag 10 april 2011 21:45 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Heb ik gedaan, het stortte net zo hard weer in :')
Er is niks mee te kneden het blijft waterig en plakkerig.
Oh das wel gek dan ;( mare op naar de volgende poging :P
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_95352501
Wow gaaf, heb een nieuwe tweedehandse nieuwe oven met een zee van ruimte. Vers brood lijkt me heerlijk. Ook dat je huis helemaal naar brood ruikt.

Dadelijk het topic maar eens doorlezen en kijken wat ik nodig heb voor een wit brood :P
Op zondag 13 januari 2008 23:38 schreef remlof het volgende:
Je blijft me verbazen deepart, wat slik je in godsnaam?
Op maandag 27 december 2010 00:52[/url] schreef remlof het volgende:
Diepzinnige deepart.
pi_95352709
Kan ik dat brood gewoon voor de helft in de diepvries gooien, of verliest het dan zijn smaak?
Op zondag 13 januari 2008 23:38 schreef remlof het volgende:
Je blijft me verbazen deepart, wat slik je in godsnaam?
Op maandag 27 december 2010 00:52[/url] schreef remlof het volgende:
Diepzinnige deepart.
pi_95353692
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2011 12:45 schreef MissHobje het volgende:

[..]

Oh das wel gek dan ;( mare op naar de volgende poging :P
*O* en die is gelukt!!
Gefrustreerde man (weer de hele keuken onderste boven :P ) maar wel mooie bolletjes.
Half zoveel water en handen insmeren met olijfolie bij het in vorm brengen.
Ze liggen nu op 200 graden een bruin tintje te krijgen :9
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_95353717
quote:
99s.gif Op maandag 11 april 2011 18:50 schreef deepart het volgende:
Kan ik dat brood gewoon voor de helft in de diepvries gooien, of verliest het dan zijn smaak?
Vind het persoonlijk niet zo lekker maar het is wellicht afhankelijk van het broodsoort.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_95357034
quote:
99s.gif Op maandag 11 april 2011 18:50 schreef deepart het volgende:
Kan ik dat brood gewoon voor de helft in de diepvries gooien, of verliest het dan zijn smaak?
ik doe dat zo vaak.

goed af laten koelen, verpakken in plastic folie en invriezen.
wil je het eten dan leg je het eruit (uurtje ofzo) en warm de oven op tot 100 graden, na een kwartiertje daarin is het prima te eten.

sterker nog vaak vind ik de korst dan nog lekkerder.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_95625790
Italiaans landbrood waar ik voor de laatste rijs zongedroogde tomaatjes heb gedaan en dat ziet er zo uit :



Het grappige is dat elk sneetje er anders uit ziet :D
pi_95638321
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2011 16:28 schreef Bluezz het volgende:
Italiaans landbrood waar ik voor de laatste rijs zongedroogde tomaatjes heb gedaan en dat ziet er zo uit :

[ afbeelding ]

Het grappige is dat elk sneetje er anders uit ziet :D
Dat ziet er erg lekker uit :)

Morgen ga ik ook een brood bakken :P
Op zondag 13 januari 2008 23:38 schreef remlof het volgende:
Je blijft me verbazen deepart, wat slik je in godsnaam?
Op maandag 27 december 2010 00:52[/url] schreef remlof het volgende:
Diepzinnige deepart.
  zondag 17 april 2011 @ 23:52:12 #280
333525 AcidFay
Geweldadig genoten
pi_95649911
Ik heb mijn eerste poging tot brood bakken gedaan.
Dit recept geprobeerd: http://www.smulweb.nl/1100035/koken/recept/Ciabatta.
Was niet z'n succes. Ik had er een groot brood van gemaakt en het duurde veel langer voordat hij klaar was. En de korst was nogal dik en droog.
De ultieme downer was het vergeten van zout toe te voegen :')
Heb er maar panzanella mee gemaakt en de rest tot broodkruim verwerkt.

Volgende keer beter :D
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')