abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † maandag 14 maart 2011 @ 12:52:21 #226
91830 MaximusTG
pi_94089739
Laten rijzen in de koelkast neem ik aan? Dan denk ik dat de olie opgenomen is in het deeg of zo, waardoor het niet meer de functie van scheidende laag had. Misschien de volgende keer boter gebruiken? Dat blijft hard in de koelkast.
  maandag 14 maart 2011 @ 12:54:04 #227
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_94089797
Nee buiten de koelkast.
pi_94089806
vanmiddag eens volkoren speltstokbroodjes bakken voor bij de soep vanavond :9
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  † In Memoriam † maandag 14 maart 2011 @ 13:00:46 #229
91830 MaximusTG
pi_94089981
quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 12:54 schreef Erasmo het volgende:
Nee buiten de koelkast.
Wat voor brood was dat dan? Want dat is wel erg lang rijzen dan (als je die andere twee dagen meetelt). Was het brood nog wel mooi gerezen in de oven? Lijkt me dat het glutennetwerk begint af te breken na zo'n lange tijd.
  maandag 14 maart 2011 @ 13:45:49 #230
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_94091532
Reuzel of boter gebruiken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_94148349
quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 11:58 schreef Erasmo het volgende:
Vandaag brood gebakken in kleine aardewerken pannetjes, 2 dagen laten rijzen en vannacht in de pannetjes laten rijzen. Voor ik het deeg in de pannetjes deed heb ik ze ingevet met olie, echter het brood komt niet los... Wat ging er fout?
bakpapier
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_94150049
Nu een pompoenpittenbrood in de oven, 500gr droog mengsel + 300ml water. Hoe lang zal die nodig hebben in een gesloten braadpan in een oven op 220 graden?
pi_94150545
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 17:34 schreef McGilles het volgende:
Nu een pompoenpittenbrood in de oven, 500gr droog mengsel + 300ml water. Hoe lang zal die nodig hebben in een gesloten braadpan in een oven op 220 graden?
In hete braadpan kiepen? Dan zou ik even de tijd voor zo'n no-knead bread opzoeken en die gebruiken.

Bij mij staan er een experimentje in de oven, eigen verhoudingen/recept, ben benieuwd of het een succes wordt.
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
  dinsdag 15 maart 2011 @ 18:20:11 #234
10524 ASSpirine
I say goodday
pi_94151993
Heb gisteren veel tijd en moeite gestoken in het kneden van een meergranendeeg. Weggezet met de bedoeling het de dag erna te bakken. Hoe langer rijzen/fermenteren hoe meer smaak dacht ik.
Gisteren rond 23:00 klaar met kneden.
In de ochtend om half 7 even gekeken, was het mooi bol.
Vandaag om 16:45 terug gekomen en dan gezien dat het deeg helemaal is ingezakt...

Heb dus geen mooie brood meer gekregen.

Wat ik dus heb gemaakt was wrs een preferment? Alleen met enorm veel bloem... (zo zag het er wel uit)
Ik heb em nog even gekneden en dan gebakken. Niet zo lekker dus.

Wat ik misschien nog had kunnen doen was weer wat bloem toevoegen en dan kneden, weer laten rijzen? Dan was het mss nog een mooie luchtige brood geworden.

Die van mij was zwaar en nog nat (wrs te kort in de oven)
Ik delf het onderspit. Ik dolf het onderspit. Ik heb het onderspit gedolven. Ik heb Dolf ondergespoten.
Citaat Rik De Leeuw over wissel Robben "Ik zie toch TWEE benen!!!"
10C9H8O4
pi_94153970
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 18:20 schreef ASSpirine het volgende:
Heb gisteren veel tijd en moeite gestoken in het kneden van een meergranendeeg. Weggezet met de bedoeling het de dag erna te bakken. Hoe langer rijzen/fermenteren hoe meer smaak dacht ik.
Gisteren rond 23:00 klaar met kneden.
In de ochtend om half 7 even gekeken, was het mooi bol.
Vandaag om 16:45 terug gekomen en dan gezien dat het deeg helemaal is ingezakt...

Heb dus geen mooie brood meer gekregen.

Wat ik dus heb gemaakt was wrs een preferment? Alleen met enorm veel bloem... (zo zag het er wel uit)
Ik heb em nog even gekneden en dan gebakken. Niet zo lekker dus.

Wat ik misschien nog had kunnen doen was weer wat bloem toevoegen en dan kneden, weer laten rijzen? Dan was het mss nog een mooie luchtige brood geworden.

Die van mij was zwaar en nog nat (wrs te kort in de oven)
Kan ook zijn dat het te lang heeft gestaan en zijn eigen glutennetwerk weer begon af te breken (wat Maximus hierboven ook al eens noemt). Heb je het na gisteravond in de koelkast bewaard? Dan zou het nog wel goed moeten zijn gebleven nl.
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
  dinsdag 15 maart 2011 @ 20:09:28 #236
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_94157718
Ik laat het eigenlijk nooit heel lang rijzen. Vanmorgen kwam ik er om kwart voor 12 achter dat ik geen brood meer had, half 2 zat ik van een kakelvers boterhammetje te genieten voor mijn iets verlate lunch. Eerste rijs iets meer dan een half uur, daarna nog een rijs van 10 minuutjes - waarbij ik het brood op de bakplaat leg en op de oven zet, met een doek erover die ervoor zorgt dat de warme lucht uit de opwarmende oven bij het brood terechtkomt. Altijd mooie hoge broden.

Behalve dan die ene keer met dat desembrood, maar dat was m'n eerste uitprobeersel. Inmiddels heb ik bij een biowinkel biologisch roggemeel gevonden, dus ik ga het toch nog eens opnieuw proberen met rogge ipv tarwe, kijken of dat beter lukt. Zal op z'n vroegst over anderhalve week zijn. Ik kan momenteel even geen harde dingen eten omdat ik een noodkroon heb en de korst van m'n eerste desembrood was behoorlijk aan de stevige kant. ;)
pi_94158344
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 20:09 schreef Gwywen het volgende:
Ik laat het eigenlijk nooit heel lang rijzen. Vanmorgen kwam ik er om kwart voor 12 achter dat ik geen brood meer had, half 2 zat ik van een kakelvers boterhammetje te genieten voor mijn iets verlate lunch. Eerste rijs iets meer dan een half uur, daarna nog een rijs van 10 minuutjes - waarbij ik het brood op de bakplaat leg en op de oven zet, met een doek erover die ervoor zorgt dat de warme lucht uit de opwarmende oven bij het brood terechtkomt. Altijd mooie hoge broden.
Hoeveel gist (droog/vers?) gebruik je dan op hoeveel meel?
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
  dinsdag 15 maart 2011 @ 20:36:50 #238
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_94159783
7 gram gedroogde gist op 500 gram meel.
Ik laat 't wel altijd op een lekkere warme plek rijzen, op de verwarming of zo.
  zondag 20 maart 2011 @ 10:43:45 #239
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_94367151
Ik wil vandaag mijn eerste brood gaan maken. Heeft het voor de luchtigheid eigenlijk zin als ik er wat baking soda doorheen kneed? Voor cakes heeft dat wel een goed effect, maar voor brood ook? Of zou ik dan een gatenkaasbrood krijgen? :')
  zondag 20 maart 2011 @ 10:51:35 #240
247356 infp2009
More cowbell!
pi_94367295
Ik heb een no-knead in de oven liggen, eerste poging dus ben benieuwd!
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  zondag 20 maart 2011 @ 10:54:09 #241
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_94367343
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 10:43 schreef Spees_Eend het volgende:
Ik wil vandaag mijn eerste brood gaan maken. Heeft het voor de luchtigheid eigenlijk zin als ik er wat baking soda doorheen kneed? Voor cakes heeft dat wel een goed effect, maar voor brood ook? Of zou ik dan een gatenkaasbrood krijgen? :')
Gewoon wat langer laten rijzen,
Vind trouwens het voordeel van mijn eigen brood dat het steviger is, laatst weer eens brood van een NL bakker gehad, dat viel al bijna uit elkaar voor het smeren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 maart 2011 @ 10:59:26 #242
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_94367463
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 10:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gewoon wat langer laten rijzen,
Vind trouwens het voordeel van mijn eigen brood dat het steviger is, laatst weer eens brood van een NL bakker gehad, dat viel al bijna uit elkaar voor het smeren.
Oké, dankje. Ik vind een stevig brood ook erg lekker, maar ben bang dat mijn eerste poging dan zou verworden tot een blok. Ik ga eens experimenteren :)
pi_94369849
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 10:54 schreef Pietverdriet het volgende:

Gewoon wat langer laten rijzen,
Vind trouwens het voordeel van mijn eigen brood dat het steviger is, laatst weer eens brood van een NL bakker gehad, dat viel al bijna uit elkaar voor het smeren.
Dat is dé truc :Y
  zondag 20 maart 2011 @ 12:52:44 #244
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_94370821
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 12:23 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Dat is dé truc :Y
Oké, en dan bij voorkeur de 1e of de 2e rijssessie? Of maakt dat niks uit? (ik doe het nu volgens het 1e recept in de OP: 10 min kneden, 60 mijn rijzen, 10 min kneden, 45 min rijzen in lauwe oven, afbakken)
  zondag 20 maart 2011 @ 14:07:48 #245
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_94374011
Okee ik heb het nu ongeveer 15 minuten langer laten rijzen dan in het recept en ik heb hem net in de oven gezet op 220 graden. Heb hier ergens een tip voorbij zien komen om een beetje water onderin de oven te gieten voor het vocht dus dat heb ik ook gedaan. Hoe check ik nou of het brood van binnen mooi gaar is? Bij een cake steek je er ff een satéprikker in maar dat lijkt mij hier niet de manier. Of is een mooi bruin brood dat 40 minuten op 220 graden heeft gestaan in de oven wel een garantie?
pi_94374061
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 14:07 schreef Spees_Eend het volgende:
Okee ik heb het nu ongeveer 15 minuten langer laten rijzen dan in het recept en ik heb hem net in de oven gezet op 220 graden. Heb hier ergens een tip voorbij zien komen om een beetje water onderin de oven te gieten voor het vocht dus dat heb ik ook gedaan. Hoe check ik nou of het brood van binnen mooi gaar is? Bij een cake steek je er ff een satéprikker in maar dat lijkt mij hier niet de manier. Of is een mooi bruin brood dat 40 minuten op 220 graden heeft gestaan in de oven wel een garantie?
40 minuten op 220 meestal wel ja. Maar, als je hem omdraait en op de onderkant klopt, dan klinkt een gaar brood hol.
  zondag 20 maart 2011 @ 14:20:02 #247
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_94374650
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 14:08 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

40 minuten op 220 meestal wel ja. Maar, als je hem omdraait en op de onderkant klopt, dan klinkt een gaar brood hol.
Ok, thanx!
Ik ben nu al trots en hij is misschien niet eens gelukt. Ik stel me nu voor dat dit brood de start is om over x jaar de perfecte moeder te zijn die haar kinderen tussen het werk en het huishouden door voorziet van dagelijks wekelijks vers brood O+
  zondag 20 maart 2011 @ 20:01:48 #248
247356 infp2009
More cowbell!
pi_94388617
S
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 10:51 schreef infp2009 het volgende:
Ik heb een no-knead in de oven liggen, eerste poging dus ben benieuwd!
Superlekker geworden, al zeg ik het zelf :9~
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  zondag 20 maart 2011 @ 21:03:43 #249
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_94392290
:{w Ik ben zo'n moeder die alleen nog maar zelfgebakken brood serveert.
Mijn kind blieft niet eens brood meer van de bakker :P
Wat ik hierboven lees, over dat zelfgebakken brood veel steviger is dan wat je koopt. Waarom is in Duitsland en Frankrijk het brood wél lekker stevig? (en altijd lekker boers van vorm en niet in een blik gebakken?)
  zondag 20 maart 2011 @ 21:26:26 #250
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_94393784
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 21:03 schreef Gwywen het volgende:
:{w Ik ben zo'n moeder die alleen nog maar zelfgebakken brood serveert.
Mijn kind blieft niet eens brood meer van de bakker :P
Wat ik hierboven lees, over dat zelfgebakken brood veel steviger is dan wat je koopt. Waarom is in Duitsland en Frankrijk het brood wél lekker stevig? (en altijd lekker boers van vorm en niet in een blik gebakken?)
Omdat ze in Duitsland en Frankrijk van lekker brood houden, In Zwitserland is het brood trouwens ook helemaal te gek.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')