abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 5 maart 2011 @ 23:21:38 #201
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_93708534
Ik had 'm veertien uur laten rijzen in de grootste kom die ik had (m'n sla-bak) en daar stond het vanmorgen zo hoog dat het bijna tegen de doek zat die eroverheen lag. Maar met het uit de kom scheppen bleek het al te fluffy en op het bakblik was er niet meer van over dan iets drabbigs dat meteen inzakte.
Overigens zaten er na het bakken wel mooie luchtbelgaten in, het was geen compacte massa geworden of zo. Ik denk dus dat het enkel een kwestie is geweest van te veel water en te weinig meel.

Hoe moet ik die starter nou opnieuw gebruiken eigenlijk? Dat zette Jamie niet zo duidelijk in z'n kookboek namelijk.
  † In Memoriam † zaterdag 5 maart 2011 @ 23:38:32 #202
91830 MaximusTG
pi_93709371
Huh? Had je er wel een deeg van gemaakt dan? Het idee is dat je eerst een cultuur maakt; dat is je zuurdesem, ofwel moederstarter, barm. Die bestaat puur uit bloem (kan ook meel, of roggebloem of zo zijn) en water. Je barm bewaar je langere tijd het beste in de koelkast. Nu wil je een brood bakken; Je neemt je barm en ververst die, door em te verdubbelen, of te verdriedubbelen. Stel je hebt 100 gram barm, dan voeg je 100 gram bloem en 100 gram water toe. Goed roeren, en afgedekt bij kamertemperatuur uur of 6 laten staan. Nu gaan zowel de gisten als de bacterien groeien. Maar de gisten sneller. Na die 6 uur is je barm weer klaar voor gebruik en kan drie dagen gebruikt worden. In de koelkast bewaren. Om er nu een brood van te maken neem je een deel van de barm, en verwerk je die of eerst tot een biga, stevige starter, of direct met meer bloem water en zout tot een deeg. Hoe langer de barm na verversing in de koelkast staat, hoe zuurder het brood. Dan halen de bacterien (die voor het zure zorgen) de gist weer in. De barm blijft dus altijd onaangetast. Je gebruikt een deel. Als je dus veel wil bakken moet je de barm dus eerst flink een aantal keer verversen.
  maandag 7 maart 2011 @ 15:49:35 #203
34027 devlinmr
Trolivier
pi_93772641
Maak vaak de avond ervoor een deeg klaar eenwelk ik gedurende de nacht in een afgesloten container bewaar om de volgende dag de lucht eruit te slaan, nogmaals te kneden en te laten rijzen waarna ik hem afbak.

Omdat ik een heteluchtoven heb, is het lastig een dunne korst te krijgen. wat ik dus doe is na de laatste keer kneden het deeg in een afgesloten met bakpapier bedekte gietijzeren pan in de oven zetten. Rijzen bij 30 gr (45 min) daarna afbakken 200 gr (45 min)
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
  maandag 7 maart 2011 @ 18:03:26 #204
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_93778136
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 maart 2011 23:38 schreef MaximusTG het volgende:
Huh? Had je er wel een deeg van gemaakt dan? Het idee is dat je eerst een cultuur maakt; dat is je zuurdesem, ofwel moederstarter, barm. Die bestaat puur uit bloem (kan ook meel, of roggebloem of zo zijn) en water. Je barm bewaar je langere tijd het beste in de koelkast. Nu wil je een brood bakken; Je neemt je barm en ververst die, door em te verdubbelen, of te verdriedubbelen. Stel je hebt 100 gram barm, dan voeg je 100 gram bloem en 100 gram water toe. Goed roeren, en afgedekt bij kamertemperatuur uur of 6 laten staan. Nu gaan zowel de gisten als de bacterien groeien. Maar de gisten sneller. Na die 6 uur is je barm weer klaar voor gebruik en kan drie dagen gebruikt worden. In de koelkast bewaren. Om er nu een brood van te maken neem je een deel van de barm, en verwerk je die of eerst tot een biga, stevige starter, of direct met meer bloem water en zout tot een deeg. Hoe langer de barm na verversing in de koelkast staat, hoe zuurder het brood. Dan halen de bacterien (die voor het zure zorgen) de gist weer in. De barm blijft dus altijd onaangetast. Je gebruikt een deel. Als je dus veel wil bakken moet je de barm dus eerst flink een aantal keer verversen.
Ja, ik had 't precies gedaan zoals jij zegt. Ik denk dat ik gewoon de handigheid nog een beetje moet krijgen met de hoeveelheden water en zo. Er stonden in mijn recept geen hoeveelheden maar teksten als "tot het goed aanvoelt". Ik denk dat ik daar een beetje in de fout ben gegaan.

Vanmiddag weer even een gewoon bruin brood gebakken wegens veel minder werk, maar van 't weekend denk ik dat ik weer een desembrood ga maken met het restje dat ik in de koelkast heb bewaard. Bedankt voor je uitleg.
pi_94037892
Mogge :W

Hier liggen de maīsbolletjes in de oven :9
400 gram maismix
275 mililiter lauw water
20 gram olijfolie
10 gram suiker
8 gram verse gist of 4 gram droge gist
5 gram gejodeerd zout

Goed voor 4 bolletjes :Y het jammere is dat het enorm plakte.
Tips anyone?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_94038440
verkeerde topic :')
pi_94038714
Waarom doe je er zoveel suiker in eigenlijk? Wordt t daar niet te zoet van?
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_94038936
quote:
1s.gif Op zondag 13 maart 2011 11:32 schreef DarkElf het volgende:
Waarom doe je er zoveel suiker in eigenlijk? Wordt t daar niet te zoet van?
Nee maar als het minder kan doe ik dat graag :Y
Ze wilden overigens niet netjes rijzen dus ik had maīsklompjes :') (klef van binnen).
Heb ze opengesneden en nog even in de oven gelaten wie weet wordt het nog wat.

Jij een beter recept DE?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_94039349
quote:
1s.gif Op zondag 13 maart 2011 11:41 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Nee maar als het minder kan doe ik dat graag :Y
Ze wilden overigens niet netjes rijzen dus ik had maīsklompjes :') (klef van binnen).
Heb ze opengesneden en nog even in de oven gelaten wie weet wordt het nog wat.

Jij een beter recept DE?
voor maisbroodjes? niet perse maar ik gebruikte dit recept voor zachte witte bolletjes en je kan heus eea vervangen voor maismeel.

(je kan de suiker achterwege gelaten, doe ik ook zo vaak. of een veel kleinere hoeveelheid gebruiken) klik
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_94039408
Ga hem testen, thnx!! *engelse knobbel aan gaat slingeren ;)
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_94039642
quote:
1s.gif Op zondag 13 maart 2011 11:04 schreef Ml-etje het volgende:
Mogge :W

Hier liggen de maīsbolletjes in de oven :9
400 gram maismix
275 mililiter lauw water
20 gram olijfolie
10 gram suiker
8 gram verse gist of 4 gram droge gist
5 gram gejodeerd zout

Goed voor 4 bolletjes :Y het jammere is dat het enorm plakte.
Tips anyone?
Je zou iets minder water kunnen gebruiken (240 ml) of wat lang kunnen doorkneden, dat zou wat kunnen schelen in het plakken. Wat zit er in die maismix trouwens? Gezien het feit dat je er nog zelf gist ed. bij moet voegen lijkt het me geen kant en klare mix?
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
pi_94039858
quote:
1s.gif Op zondag 13 maart 2011 12:07 schreef mjan het volgende:

[..]

Je zou iets minder water kunnen gebruiken (240 ml) of wat lang kunnen doorkneden, dat zou wat kunnen schelen in het plakken. Wat zit er in die maismix trouwens? Gezien het feit dat je er nog zelf gist ed. bij moet voegen lijkt het me geen kant en klare mix?
Klopt het is een door de molenaar gemaakt mengsel van maīs en tarwemeel als ik het goed heb :)
Het kneden ben ik maar mee gestopt :@ was niet te doen.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_94040399
quote:
Op zondag 13 maart 2011 12:14 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Klopt het is een door de molenaar gemaakt mengsel van maīs en tarwemeel als ik het goed heb :)
Het kneden ben ik maar mee gestopt :@ was niet te doen.
Ah, je hebt handmatig gekneed? Weet je ongeveer hoe lang? Zeker 10 minuten actief doorkneden zal het deeg wel nodig hebben. Met de hand zou ik sowieso met wat minder water beginnen, anders zou ik ook al snel wanhopig worden van de plakbende.
Waren ze nog wel lekker geworden?
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
pi_94040579
quote:
1s.gif Op zondag 13 maart 2011 12:30 schreef mjan het volgende:

[..]

Ah, je hebt handmatig gekneed? Weet je ongeveer hoe lang? Zeker 10 minuten actief doorkneden zal het deeg wel nodig hebben. Met de hand zou ik sowieso met wat minder water beginnen, anders zou ik ook al snel wanhopig worden van de plakbende.
Waren ze nog wel lekker geworden?
Ze hebben zojuist een enkeltje prullebak gehad ;) je kon er iemand de hersenen mee inslaan.
Ben er geen 10 minuten mee bezig geweest het was echt niet te doen :) zal inderdaad nog een poging wagen met minder water, bijgieten kan altijd.

Overigens ben ik twijfelkont nu aan het zoeken wat er exact in maismix zit, onze molenaar is nogal op leeftijd dus wie weet heb ik het verkeerd begrepen.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_94040582
handmatig kneden is prima te doen ook met plakkerig deeg. af en toe even wat bloem erbij en gewoon doorgaan na een minuut of 10 is het dan wel ok.

Ik vind handmatig kneden altijd lekker voelen, geeft ook echt een oergevoel :P
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_94040637
die olijfolie moet die erin? ik kneed eigenlijk alleen olijfolie door focaccia's en ja dan wordt het deeg er plakkeriger van .. ik gebruik verder nooit olie in deeg (alleen om de kom in te vetten waarin t rijst)
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_94040686
quote:
1s.gif Op zondag 13 maart 2011 12:36 schreef DarkElf het volgende:
die olijfolie moet die erin? ik kneed eigenlijk alleen olijfolie door focaccia's en ja dan wordt het deeg er plakkeriger van .. ik gebruik verder nooit olie in deeg (alleen om de kom in te vetten waarin t rijst)
:D ik ga vanmiddag opnieuw aan de slag met roomboter dan wel, gewone boter heb ik dus niet eens _O-
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_94040751
quote:
1s.gif Op zondag 13 maart 2011 12:37 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

:D ik ga vanmiddag opnieuw aan de slag met roomboter dan wel, gewone boter heb ik dus niet eens _O-
boter = roomboter imo ;)
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_94040964
quote:
Op zondag 13 maart 2011 12:34 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Ze hebben zojuist een enkeltje prullebak gehad ;) je kon er iemand de hersenen mee inslaan.
Ben er geen 10 minuten mee bezig geweest het was echt niet te doen :) zal inderdaad nog een poging wagen met minder water, bijgieten kan altijd.

Overigens ben ik twijfelkont nu aan het zoeken wat er exact in maismix zit, onze molenaar is nogal op leeftijd dus wie weet heb ik het verkeerd begrepen.
Wat jammer en zonde van je werk! Maismix klinkt opzich wel goed, ik vroeg het vooral omdat ik zeker wilde zijn dat je niet alleen maismeel hebt gebruikt, volgens mij zitten daar nl geen gluten in (kun je even nazoeken evt) en dat zou kunnen verklaren waarom je brood niet rees. Overigens vind ik 100gr per broodje ook wel erg veel; ik zou denken dat je uit 400gr toch zéker 8 broodjes moet kunnen halen.
Nog meer (onnodige) opmerkingen mbt rijzen: je zou eerst de gist even een kwartiertje kunnen laten staan met het lauwwarm water. Als het dan lekker gaat schuimen, weet je iig zéker dat het niet aan je gist ligt dat je brood niet rijst. Verder je deeg ruim de tijd geven in de eerste rijs, een paar uur wegzetten (of langer) is prima, vooral omdat er niet bijster veel gist in dit recept gebruikt wordt, heeft het tijd nodig. Kijk gewoon wanneer het ongeveer 2x zo groot is geworden.
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
  zondag 13 maart 2011 @ 16:37:17 #220
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_94051269
Hoef je bij handmatig kneden maar 10 minuten te kneden? En ik maar een half uur spierballen kweken elke keer...

Ben trouwens erg te spreken over de speltmix van Oerbrood. Hoeft alleen water bij, ik doe de hele zak met 520 lauw water, enorme superbroden worden dat.
pi_94051426
quote:
1s.gif Op zondag 13 maart 2011 16:37 schreef Gwywen het volgende:
Hoef je bij handmatig kneden maar 10 minuten te kneden? En ik maar een half uur spierballen kweken elke keer...

Ben trouwens erg te spreken over de speltmix van Oerbrood. Hoeft alleen water bij, ik doe de hele zak met 520 lauw water, enorme superbroden worden dat.
Waar koop je die mix? :)
  zondag 13 maart 2011 @ 16:53:55 #222
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_94052020
Bij ons hebben ze het bij de Jumbo. De eigen merk mixen van de Jumbo leveren overigens ook fijne broden op. Vooral de pompoenbroodmix.
  zondag 13 maart 2011 @ 17:12:09 #223
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_94052921
alleen Jumbo en Makro
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_94053481
quote:
Op zondag 13 maart 2011 16:37 schreef Gwywen het volgende:
Hoef je bij handmatig kneden maar 10 minuten te kneden? En ik maar een half uur spierballen kweken elke keer...

Ben trouwens erg te spreken over de speltmix van Oerbrood. Hoeft alleen water bij, ik doe de hele zak met 520 lauw water, enorme superbroden worden dat.
Ik had het over minimaal 10 minuten he ;)
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
  maandag 14 maart 2011 @ 11:58:28 #225
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_94087771
Vandaag brood gebakken in kleine aardewerken pannetjes, 2 dagen laten rijzen en vannacht in de pannetjes laten rijzen. Voor ik het deeg in de pannetjes deed heb ik ze ingevet met olie, echter het brood komt niet los... Wat ging er fout?
  † In Memoriam † maandag 14 maart 2011 @ 12:52:21 #226
91830 MaximusTG
pi_94089739
Laten rijzen in de koelkast neem ik aan? Dan denk ik dat de olie opgenomen is in het deeg of zo, waardoor het niet meer de functie van scheidende laag had. Misschien de volgende keer boter gebruiken? Dat blijft hard in de koelkast.
  maandag 14 maart 2011 @ 12:54:04 #227
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_94089797
Nee buiten de koelkast.
pi_94089806
vanmiddag eens volkoren speltstokbroodjes bakken voor bij de soep vanavond :9
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  † In Memoriam † maandag 14 maart 2011 @ 13:00:46 #229
91830 MaximusTG
pi_94089981
quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 12:54 schreef Erasmo het volgende:
Nee buiten de koelkast.
Wat voor brood was dat dan? Want dat is wel erg lang rijzen dan (als je die andere twee dagen meetelt). Was het brood nog wel mooi gerezen in de oven? Lijkt me dat het glutennetwerk begint af te breken na zo'n lange tijd.
  maandag 14 maart 2011 @ 13:45:49 #230
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_94091532
Reuzel of boter gebruiken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_94148349
quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 11:58 schreef Erasmo het volgende:
Vandaag brood gebakken in kleine aardewerken pannetjes, 2 dagen laten rijzen en vannacht in de pannetjes laten rijzen. Voor ik het deeg in de pannetjes deed heb ik ze ingevet met olie, echter het brood komt niet los... Wat ging er fout?
bakpapier
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_94150049
Nu een pompoenpittenbrood in de oven, 500gr droog mengsel + 300ml water. Hoe lang zal die nodig hebben in een gesloten braadpan in een oven op 220 graden?
pi_94150545
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 17:34 schreef McGilles het volgende:
Nu een pompoenpittenbrood in de oven, 500gr droog mengsel + 300ml water. Hoe lang zal die nodig hebben in een gesloten braadpan in een oven op 220 graden?
In hete braadpan kiepen? Dan zou ik even de tijd voor zo'n no-knead bread opzoeken en die gebruiken.

Bij mij staan er een experimentje in de oven, eigen verhoudingen/recept, ben benieuwd of het een succes wordt.
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
  dinsdag 15 maart 2011 @ 18:20:11 #234
10524 ASSpirine
I say goodday
pi_94151993
Heb gisteren veel tijd en moeite gestoken in het kneden van een meergranendeeg. Weggezet met de bedoeling het de dag erna te bakken. Hoe langer rijzen/fermenteren hoe meer smaak dacht ik.
Gisteren rond 23:00 klaar met kneden.
In de ochtend om half 7 even gekeken, was het mooi bol.
Vandaag om 16:45 terug gekomen en dan gezien dat het deeg helemaal is ingezakt...

Heb dus geen mooie brood meer gekregen.

Wat ik dus heb gemaakt was wrs een preferment? Alleen met enorm veel bloem... (zo zag het er wel uit)
Ik heb em nog even gekneden en dan gebakken. Niet zo lekker dus.

Wat ik misschien nog had kunnen doen was weer wat bloem toevoegen en dan kneden, weer laten rijzen? Dan was het mss nog een mooie luchtige brood geworden.

Die van mij was zwaar en nog nat (wrs te kort in de oven)
Ik delf het onderspit. Ik dolf het onderspit. Ik heb het onderspit gedolven. Ik heb Dolf ondergespoten.
Citaat Rik De Leeuw over wissel Robben "Ik zie toch TWEE benen!!!"
10C9H8O4
pi_94153970
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 18:20 schreef ASSpirine het volgende:
Heb gisteren veel tijd en moeite gestoken in het kneden van een meergranendeeg. Weggezet met de bedoeling het de dag erna te bakken. Hoe langer rijzen/fermenteren hoe meer smaak dacht ik.
Gisteren rond 23:00 klaar met kneden.
In de ochtend om half 7 even gekeken, was het mooi bol.
Vandaag om 16:45 terug gekomen en dan gezien dat het deeg helemaal is ingezakt...

Heb dus geen mooie brood meer gekregen.

Wat ik dus heb gemaakt was wrs een preferment? Alleen met enorm veel bloem... (zo zag het er wel uit)
Ik heb em nog even gekneden en dan gebakken. Niet zo lekker dus.

Wat ik misschien nog had kunnen doen was weer wat bloem toevoegen en dan kneden, weer laten rijzen? Dan was het mss nog een mooie luchtige brood geworden.

Die van mij was zwaar en nog nat (wrs te kort in de oven)
Kan ook zijn dat het te lang heeft gestaan en zijn eigen glutennetwerk weer begon af te breken (wat Maximus hierboven ook al eens noemt). Heb je het na gisteravond in de koelkast bewaard? Dan zou het nog wel goed moeten zijn gebleven nl.
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
  dinsdag 15 maart 2011 @ 20:09:28 #236
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_94157718
Ik laat het eigenlijk nooit heel lang rijzen. Vanmorgen kwam ik er om kwart voor 12 achter dat ik geen brood meer had, half 2 zat ik van een kakelvers boterhammetje te genieten voor mijn iets verlate lunch. Eerste rijs iets meer dan een half uur, daarna nog een rijs van 10 minuutjes - waarbij ik het brood op de bakplaat leg en op de oven zet, met een doek erover die ervoor zorgt dat de warme lucht uit de opwarmende oven bij het brood terechtkomt. Altijd mooie hoge broden.

Behalve dan die ene keer met dat desembrood, maar dat was m'n eerste uitprobeersel. Inmiddels heb ik bij een biowinkel biologisch roggemeel gevonden, dus ik ga het toch nog eens opnieuw proberen met rogge ipv tarwe, kijken of dat beter lukt. Zal op z'n vroegst over anderhalve week zijn. Ik kan momenteel even geen harde dingen eten omdat ik een noodkroon heb en de korst van m'n eerste desembrood was behoorlijk aan de stevige kant. ;)
pi_94158344
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 20:09 schreef Gwywen het volgende:
Ik laat het eigenlijk nooit heel lang rijzen. Vanmorgen kwam ik er om kwart voor 12 achter dat ik geen brood meer had, half 2 zat ik van een kakelvers boterhammetje te genieten voor mijn iets verlate lunch. Eerste rijs iets meer dan een half uur, daarna nog een rijs van 10 minuutjes - waarbij ik het brood op de bakplaat leg en op de oven zet, met een doek erover die ervoor zorgt dat de warme lucht uit de opwarmende oven bij het brood terechtkomt. Altijd mooie hoge broden.
Hoeveel gist (droog/vers?) gebruik je dan op hoeveel meel?
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
  dinsdag 15 maart 2011 @ 20:36:50 #238
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_94159783
7 gram gedroogde gist op 500 gram meel.
Ik laat 't wel altijd op een lekkere warme plek rijzen, op de verwarming of zo.
  zondag 20 maart 2011 @ 10:43:45 #239
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_94367151
Ik wil vandaag mijn eerste brood gaan maken. Heeft het voor de luchtigheid eigenlijk zin als ik er wat baking soda doorheen kneed? Voor cakes heeft dat wel een goed effect, maar voor brood ook? Of zou ik dan een gatenkaasbrood krijgen? :')
  zondag 20 maart 2011 @ 10:51:35 #240
247356 infp2009
More cowbell!
pi_94367295
Ik heb een no-knead in de oven liggen, eerste poging dus ben benieuwd!
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  zondag 20 maart 2011 @ 10:54:09 #241
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_94367343
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 10:43 schreef Spees_Eend het volgende:
Ik wil vandaag mijn eerste brood gaan maken. Heeft het voor de luchtigheid eigenlijk zin als ik er wat baking soda doorheen kneed? Voor cakes heeft dat wel een goed effect, maar voor brood ook? Of zou ik dan een gatenkaasbrood krijgen? :')
Gewoon wat langer laten rijzen,
Vind trouwens het voordeel van mijn eigen brood dat het steviger is, laatst weer eens brood van een NL bakker gehad, dat viel al bijna uit elkaar voor het smeren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 maart 2011 @ 10:59:26 #242
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_94367463
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 10:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gewoon wat langer laten rijzen,
Vind trouwens het voordeel van mijn eigen brood dat het steviger is, laatst weer eens brood van een NL bakker gehad, dat viel al bijna uit elkaar voor het smeren.
Oké, dankje. Ik vind een stevig brood ook erg lekker, maar ben bang dat mijn eerste poging dan zou verworden tot een blok. Ik ga eens experimenteren :)
pi_94369849
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 10:54 schreef Pietverdriet het volgende:

Gewoon wat langer laten rijzen,
Vind trouwens het voordeel van mijn eigen brood dat het steviger is, laatst weer eens brood van een NL bakker gehad, dat viel al bijna uit elkaar voor het smeren.
Dat is dé truc :Y
  zondag 20 maart 2011 @ 12:52:44 #244
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_94370821
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 12:23 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Dat is dé truc :Y
Oké, en dan bij voorkeur de 1e of de 2e rijssessie? Of maakt dat niks uit? (ik doe het nu volgens het 1e recept in de OP: 10 min kneden, 60 mijn rijzen, 10 min kneden, 45 min rijzen in lauwe oven, afbakken)
  zondag 20 maart 2011 @ 14:07:48 #245
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_94374011
Okee ik heb het nu ongeveer 15 minuten langer laten rijzen dan in het recept en ik heb hem net in de oven gezet op 220 graden. Heb hier ergens een tip voorbij zien komen om een beetje water onderin de oven te gieten voor het vocht dus dat heb ik ook gedaan. Hoe check ik nou of het brood van binnen mooi gaar is? Bij een cake steek je er ff een satéprikker in maar dat lijkt mij hier niet de manier. Of is een mooi bruin brood dat 40 minuten op 220 graden heeft gestaan in de oven wel een garantie?
pi_94374061
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 14:07 schreef Spees_Eend het volgende:
Okee ik heb het nu ongeveer 15 minuten langer laten rijzen dan in het recept en ik heb hem net in de oven gezet op 220 graden. Heb hier ergens een tip voorbij zien komen om een beetje water onderin de oven te gieten voor het vocht dus dat heb ik ook gedaan. Hoe check ik nou of het brood van binnen mooi gaar is? Bij een cake steek je er ff een satéprikker in maar dat lijkt mij hier niet de manier. Of is een mooi bruin brood dat 40 minuten op 220 graden heeft gestaan in de oven wel een garantie?
40 minuten op 220 meestal wel ja. Maar, als je hem omdraait en op de onderkant klopt, dan klinkt een gaar brood hol.
  zondag 20 maart 2011 @ 14:20:02 #247
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_94374650
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 14:08 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

40 minuten op 220 meestal wel ja. Maar, als je hem omdraait en op de onderkant klopt, dan klinkt een gaar brood hol.
Ok, thanx!
Ik ben nu al trots en hij is misschien niet eens gelukt. Ik stel me nu voor dat dit brood de start is om over x jaar de perfecte moeder te zijn die haar kinderen tussen het werk en het huishouden door voorziet van dagelijks wekelijks vers brood O+
  zondag 20 maart 2011 @ 20:01:48 #248
247356 infp2009
More cowbell!
pi_94388617
S
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 10:51 schreef infp2009 het volgende:
Ik heb een no-knead in de oven liggen, eerste poging dus ben benieuwd!
Superlekker geworden, al zeg ik het zelf :9~
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  zondag 20 maart 2011 @ 21:03:43 #249
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_94392290
:{w Ik ben zo'n moeder die alleen nog maar zelfgebakken brood serveert.
Mijn kind blieft niet eens brood meer van de bakker :P
Wat ik hierboven lees, over dat zelfgebakken brood veel steviger is dan wat je koopt. Waarom is in Duitsland en Frankrijk het brood wél lekker stevig? (en altijd lekker boers van vorm en niet in een blik gebakken?)
  zondag 20 maart 2011 @ 21:26:26 #250
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_94393784
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 21:03 schreef Gwywen het volgende:
:{w Ik ben zo'n moeder die alleen nog maar zelfgebakken brood serveert.
Mijn kind blieft niet eens brood meer van de bakker :P
Wat ik hierboven lees, over dat zelfgebakken brood veel steviger is dan wat je koopt. Waarom is in Duitsland en Frankrijk het brood wél lekker stevig? (en altijd lekker boers van vorm en niet in een blik gebakken?)
Omdat ze in Duitsland en Frankrijk van lekker brood houden, In Zwitserland is het brood trouwens ook helemaal te gek.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')