abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_92125736
als je ketchup wilt gebruiken, dan kan je nog beter pastasaus gebruiken....
  † In Memoriam † maandag 31 januari 2011 @ 16:25:25 #202
91830 MaximusTG
pi_92127168
quote:
1s.gif Op maandag 31 januari 2011 14:17 schreef reclamedoos het volgende:

[..]

Maak je geen illusies over de kwaliteit van de Ferrari. Ik heb de mazzel gehad dat ik er bij de supermarkt 1 op het prikbord zag staan (bijna ongebruikt) voor 5 tientjes, maar de kwaliteit is echt italiaans :)
Zeker als er veel vocht vrij komt bij het bakken van de pizza dan weet je nooit wat het resultaat gaat worden. De thermostaat is niet het sterkste punt van het ding. Als de oven op temperatuur is, dan gaan de elementen uit, en dan komt dus de warmte uit de steen. Dat maakt dus een krokant gebakken bodem en een witte bovenkant-korst (wel gaar overigens). ik zit er over te denken om het bovenste element met de hand aan/uit te maken. Dan kan ik het element aanzetten als ik er een pizza in het gestopt. Op het pizzamaking.com forum staan gelukkig al heel wat mensen die me voor zijn gegaan met het aanpassen van hun pizza-oventje :)
Hmm, interessant. Dus die Ferrari is ook niet zo perfect? Dan wordt het nog wel interessant om die Bestron te modden :D.
pi_92130410
Over de Bestron zijn er best veel lovende recensies. Ik gebruik trouwens de oude versie en volgens velen is deze ook nog beter. Af en toe denk ik er wel over na om een kleine pizzaoven te gaan kopen.
pi_92144482
quote:
Op maandag 31 januari 2011 17:28 schreef Terpentin07 het volgende:
. Af en toe denk ik er wel over na om een kleine pizzaoven te gaan kopen.
Ik denk daar niet alleen over, ik droom er van. Maar dan wel een houtoventje ( enige nadeel is dan de winter). Helaas krijg ik geen toestemming van mijn prive welstandscomissie ;(
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_92146636
Ik heb een Ferrari pizza-oven en ik vind het _O_
Maar kan me best voorstellen dat je met een Bestron helemaal niet minder resultaat hebt.
Als ie maar goed heet wordt ;)
pi_92193334
Ik kwam een leuke serie filmpjes tegen over eten uit Italie die ik toch even moet delen. In het laatste deel gaat het voornamelijk over pizza en de ingredienten die er voor worden gebruikt. Wel leuk om naar te kijken. Maar LET OP: niet kijken als je nog niet gegeten hebt, want je krijgt er enorme trek van

Deel 4:
De andere delen zijn ook het kijken waard overigens:

Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_92194641
Ah, fantastisch, het echte werk. Mooie clipjes. Je krijgt bijna zin even snel richting Napels te vertrekken. Ook de buffels komen mooi aan bod.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 22:16:52 #208
333525 AcidFay
Geweldadig genoten
pi_92198296
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 15:19 schreef reclamedoos het volgende:
Volgens mij zijn oregano (mag op mijn pizza nooit ontbreken, jummie) en majoraan hetzelfde. Dubbele portie is niet erg :)
Ow, nooit geweten. Ik zal er eens mee experimenteren. Kan in mijn hoofd zitten dat majoraan anders smaakt :P
pi_92203999
Oregano en marjoraan zijn inderdaad ongeveer hetzelfde en toch een beetje anders. Verschil staat hier wel goed uitgelegd: http://www.kruidjes.be/kruiden/kruiden.php?recipeid=70
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_92227795
Was vanmiddag bij de Albert Heijn XL maar helaas geen Meel met typo 00.. wel bloem. Nu ben ik naar de bakker gegaan voor verse gist en men vertelde mij dat het niet uitmaakte of het meel of bloem was. Het merk van de bloem was Farina (voor verse pasta stond derop). Ook was er een pizzamix (met meel typo 00 maar met gist eral in)

Ben erna begonnen met het recept van MaximusTG.. Hij staat nu al een half uur in de koelkast en moet nog anderhalf uur.. Zou het iets worden? Mijn deeg was heel erg plakkerig en elastisch, maar met genoeg bloem kwam het toch goed! Hoop alleen dat de bollen goed genoeg rijzen :@

De tomatensaus is gemaakt met gezeefde tomaten, tomatenpuree, knoflook, oregano, tijm, basilicum en worcestersaus. De tomatensaus smaakt tot nu toe al heel goed!

Foto's volgens vanavond als de pizza lukt!
  † In Memoriam † woensdag 2 februari 2011 @ 16:36:56 #211
91830 MaximusTG
pi_92229911
Euhm, heb je het recept wel goed gelezen? Het is of een nacht in de koelkast (of langer) en dan 1 tot 1,5/2 uur rijzen bij kamertemperatuur. Of je laat het deeg na kneden meteen 1 tot 1,5/2 uur rijzen bij kamertemperatuur. Dus ik weet niet waarom je het nu in de koelkast hebt staan?
En het deeg hoort plakkerig en elastisch he.. Je mengt het in een kom tot alle bloem erbij zit, dan is het nog steeds een plakkerige massa, maar dan stort je het uit op een werkblad met wat bloem, zodat de buitenkant bedekt is met een klein beetje bloem. Dan snij je het in het benodigd aantal stukken en vorm je die tot ballen. Maar je hoeft het dus niet verder te kneden met de hand.

Edit: Hoe kom je er trouwens bij dat je meel nodig hebt? Kan wel natuurlijk, maar de meeste recepten gebruiken gewoon bloem (bloem is gezeefd meel).
pi_92231037
Ooh dat meen je niet! Nouja ik laat het nu nog een uurtje op kamertemperatuur rijzen en kijken wat het doet! Zal waarschijnlijk wel geen leven meer inzitten he haha.
Anders wordt het iets voor morgen helaas..

Mmm zweerde toch echt dat ik overal meel zag staan maar staat inderdaad bloem overal haha
  † In Memoriam † woensdag 2 februari 2011 @ 17:05:38 #213
91830 MaximusTG
pi_92231697
Ach, welnee, die gist gaat niet dood in de koelkast hoor, als je het er nu uithaalt moet je gewoon nog wat langer wachten. Je hebt wel instantgist gebruikt he? Of anders een naar rato goede hoeveelheid verse gist? Als je het gewicht zoals in het recept met verse gist hebt gebruikt dan is dat iets te weinig.
Ben alleen bang dat je deeg nu te droog is? Hoeveel extra bloem heb je gebruikt?
pi_92231973
Hahaha die pizza wordt niets meer.. In de PDF staat gewoon gist, dus dacht dat is verse gist (nog speciaal voor naar de bakker geweest :'()

Voor de rest alles volgens recept (dus ook maar 3 gram gist :'( :'( :'( :'( :'()

[ Bericht 0% gewijzigd door AkTje op 02-02-2011 17:20:45 ]
  † In Memoriam † woensdag 2 februari 2011 @ 17:24:15 #215
91830 MaximusTG
pi_92232661
Hmm, ja, begrijp de verwarring.. Heb die PDF oorspronkelijk (de eerste versie iig) niet specifiek geschreven om te verspreiden. Ik gebruik altijd instant gist. Het is makkelijker, geconcentreerder en langer houdbaar.
Wat je nog kan doen is wat extra gist door je deeg heen doen.. Als je nog instant gist hebt (makkelijker erdoorheen te kneden) moet je nog 2/3 van de hoeveelheid toevoegen. Anders nog 2 keer zoveel verse gist dan er al inzit. En dan ff op een warme plek. Kan je alsnog pizza eten..
Zal alleen niet perfect worden ;).
pi_92232893
Haha bedankt voor de tip.. Heb helaas geen instant gist en verse gist lijkt me niet meer makkelijk om erin te voegen. Ga kijken wat de pizza over een half uur doet, of ik hem dan nog kan uittrekken tot een mooi formaat ja of nee. Anders wordt het morgen opnieuw bloem halen en morgenavond maar pizzadag!
pi_92238062
Oke.. ondanks door de miscommunicatie met de PDF is mijn pizza toch gelukt! Vooral voor de eerste keer :7 De pizza die het mooiste werd, was ook meteen de eerste.

Voor


Tijdens


Na


Omdat ik genoeg deeg had, heb ik nog een pizza quattro formaggi gemaakt (met pecorino, gorgonzola, belegen en mozarella) maar helaas was deze in het midden te dun en liep alles door mijn splinternieuwe pizzamaker |:( Dit einigde in een walm van verbrande lucht maarja, we leren ervan!
Denk ook doordat mijn deeg niet goed gegist is dat het deeg te strak was en het makkelijk scheurde

Toen had ik nog pizzadeeg over voor anderhalve pizza dus heb maar wat verschillend gemaakt met ham, champignon en verschillende kazen. Smaakte perfect!

MaximusTG bedankt voor het perfecte recept!
  † In Memoriam † woensdag 2 februari 2011 @ 21:00:10 #218
91830 MaximusTG
pi_92244067
Iig fijn dat ze toch nog gesmaakt hebben! Heb het pdfje geupdate met instantgist. Maar dat van de koelkast stond er goed in hoor ;).
  woensdag 2 februari 2011 @ 22:10:37 #219
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92249226
Heb je wel goed gekneed? Omdat het snel scheurde.
  donderdag 3 februari 2011 @ 01:35:50 #220
333525 AcidFay
Geweldadig genoten
pi_92259201
Ik ga zondag die methode van de voorgenoemde site proberen om Mini pizzatjes maken :D
Ben erg benieuwd hoe het gaat werken.
  donderdag 3 februari 2011 @ 01:41:13 #221
333525 AcidFay
Geweldadig genoten
pi_92259341
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 23:45 schreef Naamah het volgende:
Oregano en marjoraan zijn inderdaad ongeveer hetzelfde en toch een beetje anders. Verschil staat hier wel goed uitgelegd: http://www.kruidjes.be/kruiden/kruiden.php?recipeid=70
Toffe site!
pi_92269752
Als ik hier bij de turk een italiaanse pizza bestel is de onderkant v/d bodem vaak geruit.

Welk gereedschap/techniek laat deze afdruk na?
  † In Memoriam † donderdag 3 februari 2011 @ 14:28:08 #223
91830 MaximusTG
pi_92273318
Een rooster :+ .

Volgens mij worden die dingen in zulke ovens gebakken:


Stop ze aan de ene kant erin, en ze komen er aan de andere kant gebakken uit.
pi_92298467
Nee nee, het is echt een gedrukt motief
  † In Memoriam † donderdag 3 februari 2011 @ 22:31:20 #225
91830 MaximusTG
pi_92299019
Tja, dan zou ik dat maar aan die turk vragen. Misschien gebruikt ie wel een pizzavorm of zo. Maar dit topic gaat over zelf pizza maken. En die bakken we het liefst op een steen.
pi_92299375
ik denk dat ik van het weekend eens pizza ga bakken, wat gebeurd er als je geen pizzasteen hebt en je het in een gewone hete lucht oven bakt?
Oja wat gebeurd er als je de tipo 00 bloem vervangt door gewone bloem?
  † In Memoriam † donderdag 3 februari 2011 @ 22:54:23 #227
91830 MaximusTG
pi_92300553
Zonder pizzasteen heeft je oven minder warmtecapaciteit, en krijgt je pizza vooral van onder minder warmte. Het is dan lastiger om dunne pizzas te maken; die worden dan al snel te nat.
Tipo 00 zegt alleen iets over de malings graad. Zorg dat je bloem hebt geschikt om brood te bakken. Maar voor een eerste keer is gewoon huismerk bloem ook wel te doen hoor. Probeer het gewoon is!
pi_92303369
maar als je gaatjes prikt in je vetvrije papier komt daar toch ook wamte doorheen?
  † In Memoriam † donderdag 3 februari 2011 @ 23:58:24 #229
91830 MaximusTG
pi_92303812
Oh, daarvoor hoef je geen gaatjes voor te prikken hoor; ik had het over warmtecapaciteit, dat is hoeveel warmte er in een bepaalde stof opgeslagen kan worden. Zo'n steen kan heel veel warmte opslaan. Die geeft ie dan aan de pizza af.
pi_92304285
ik ga het gewoon proberen ik d8 dat de hetelucht oven tot 250 graden kan
pi_92313390
Je kunt het prima proberen in een gewone oven. De pizza zal er echt niet vies van worden :)
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  vrijdag 4 februari 2011 @ 12:32:37 #232
182980 mime_negert
Valt er hier nog wat te mimen?
pi_92318515
Ik zit er ook al een tijd aan te denken om een pizzaoven aan te schaffen.
  zaterdag 5 februari 2011 @ 09:40:25 #233
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_92362060
Nou mijn deeg van Maxidingus ligt nu in de koelkast... dan maar geen nacht maar 7 uren, moet genoeg zijn?
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  † In Memoriam † zaterdag 5 februari 2011 @ 10:29:29 #234
91830 MaximusTG
pi_92362820
Maxidingus!!?! :'(
Wachttijd heeft meeste invloed op de smaak, niet op het bakresultaat.
  zaterdag 5 februari 2011 @ 10:55:16 #235
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_92363291
ha, mooi, een "bak je eigen pizza"-topic *O*

Vorige week voor het eerst zelf pizza gemaakt. Was lekker, maar de bodem was lang niet zo als Mario dat doet in de pizzeria. Niet zo luchtig en knapperig, maar meer brood-achtig.

Voor het deeg had ik:
375g bloem (bij de molen gehaald :D )
10g droge gist
180ml water
tl zout
4 el olijfolie

werkwijze:
150ml lauw water + gist 10 minuten laten staan

Daarna deeg (bloem + gistmengsel + zout + olijfolie) gemaakt in ca. 10 minuten (?) inclusief het laatste beetje water, omdat het deeg nogal droog was.

Daarna ca. 30 min. tot 45 min. laten staan.

Voor mijn gevoel was het deeg niet echt gerezen, en zeker niet 2x zo veel geworden.

Dit deeg heb ik gebruikt voor 2 pizza's.

Ik kan zelf 2 oorzaken bedenken:
- deeg niet lang genoeg gerezen
- te veel op de pizza

Ik had op 1 pizza: tomatensaus, blikje tonijn (in olie), paar champignonstukjes, wat rode ui, mozzarella en wat geraspte kaas.

Iemand tips ter verbetering? Vanavond weer proberen namelijk :)
heitieh
  zaterdag 5 februari 2011 @ 11:06:48 #236
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_92363554
hmm, ik mag wel als de donder dat deeg gaan maken, zie ik...
:D
heitieh
  zaterdag 5 februari 2011 @ 12:15:03 #237
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_92365230
Mag het deeg ook de hele middag liggen te rijzen? Of is dat te lang... :?
heitieh
  zaterdag 5 februari 2011 @ 12:17:55 #238
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_92365325
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 10:29 schreef MaximusTG het volgende:
Maxidingus!!?! :'(
Wachttijd heeft meeste invloed op de smaak, niet op het bakresultaat.
:*
Ik maak foto's om het goed te maken ok??

Jooo, volgens mij kan je het rustig 2 a 3 uren bij kamertemp. houden?
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 5 februari 2011 @ 12:31:10 #239
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_92365702
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 12:17 schreef uniekhoorn het volgende:

[..]

Jooo, volgens mij kan je het rustig 2 a 3 uren bij kamertemp. houden?
Mag het ook langer? Ik ben de hele middag weg.
heitieh
  zaterdag 5 februari 2011 @ 12:58:49 #240
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_92366516
Zet je het wel in de koelkast, haal je het eruit als je thuis komt en laat het dan nog 2 uur afgedekt staan?
Weet ook niet hoor, knoei vandaag ook voor het eerst aan :P
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 5 februari 2011 @ 13:13:42 #241
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_92367007
quote:
Op zaterdag 5 februari 2011 12:58 schreef uniekhoorn het volgende:
Zet je het wel in de koelkast, haal je het eruit als je thuis komt en laat het dan nog 2 uur afgedekt staan?
Weet ook niet hoor, knoei vandaag ook voor het eerst aan :P
Oh oke :)

Het eerste uur laat ik het wel zo staan en dan in de koelkast als ik wegga. Ik zie wel als ik thuiskom hoe het dan is.

In ieder geval dag en nacht verschil in het deeg deze week en dat van vorige week. Veel soepeler! *O*

Als het een succes wordt, post ik het recept. (Het is op basis van de OP)
heitieh
pi_92368647
Ik heb gemerkt dat kaas ook al een heel verschil doet bij een pizza.. Zo zou ik nooit voorverpakte kaas kopen bij de supermarkt maar gewoon een blok kaas nemen en zelf raspen.

In het vorig topic had ik het ook nog eens gevraagd maar niet echt reactie op gehad, wat voor een kaas wordt er gebruikt door jullie? Jong belegen, Belegen, Oude, Emmenthaler etc etc?
pi_92369199
Hier is m'n derde poging, nu op een goede dikte ^O^

Saus met tomatenpuree, een verse tomaat, knoflook en italiaanse kruiden en wat olie
Verder rauwe ham, mozarella en rucola :)

Ohja, er is een stukje van m'n bord af :')
  † In Memoriam † zaterdag 5 februari 2011 @ 14:37:21 #244
91830 MaximusTG
pi_92370216
@uniekhoorn: Vooruit dan maar ;).

@AkTje: Ik gebruik altijd mozzarella, maar dan wel eerst in keukenpapier wikkelen, dan wordt ie veel droger.

@Joooo-pi: Je deeg is erg droog volgens mij, dr zit maar 180 ml water in op 375 gram bloem. Als je luchtig deeg wil hebben dan moet je deeg veel natter. De verhouding van ingrediënten in een 'brood'recept worden vaak aangegeven in bakkerspercentage. Dat is het gewicht van het ingrediënt gedeeld door het gewicht van de bloem *100. Dus in jouw geval 180/375 *100 = 48%. In het recept wat ik altijd gebruik is dat percentage rond de 68%.
En sowieso wat langer rijzen, zoals al eerder opgemerkt is.
Heb je niet wat foto's van je eerste poging?
pi_92370739
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 13:54 schreef AkTje het volgende:
Ik heb gemerkt dat kaas ook al een heel verschil doet bij een pizza.. Zo zou ik nooit voorverpakte kaas kopen bij de supermarkt maar gewoon een blok kaas nemen en zelf raspen.

In het vorig topic had ik het ook nog eens gevraagd maar niet echt reactie op gehad, wat voor een kaas wordt er gebruikt door jullie? Jong belegen, Belegen, Oude, Emmenthaler etc etc?
De vorige keer had gruyère, Parmezaanse kaas en nagelkaas (niet authentiek, wel lekker!) en alles zelf geraspt.
  zaterdag 5 februari 2011 @ 15:28:14 #246
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92371732
Ik gebruik belegen of jong belegen goudse en mozzarella.

Wil ook nog wel eens wat anders proberen, maar wat? :D
Edammer staat nog op het lijstje.
Gorgonzola ook lekker?
pi_92371811
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 15:28 schreef Zoheetik het volgende:
Ik gebruik belegen of jong belegen goudse en mozzarella.

Wil ook nog wel eens wat anders proberen, maar wat? :D
Edammer staat nog op het lijstje.
Gorgonzola ook lekker?
Ja!

En nagelkaas dus ;) Met boerenmetworst!
  zaterdag 5 februari 2011 @ 15:32:57 #248
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92371869
Ik doe niet aan worst :D. Maar wat is nagelkaas?

Als ik zo'n doosje gorgonzola koop dan houd ik zoveel over, zo jammer.
pi_92371897
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 15:32 schreef Zoheetik het volgende:
Ik doe niet aan worst :D. Maar wat is nagelkaas?

Als ik zo'n doosje gorgonzola koop dan houd ik zoveel over, zo jammer.
Ken je dat niet? Kaas met kruidnagels er door.
  zaterdag 5 februari 2011 @ 15:40:07 #250
296595 foodlover
live and learn
pi_92372069
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 15:32 schreef Zoheetik het volgende:
Ik doe niet aan worst :D. Maar wat is nagelkaas?

Als ik zo'n doosje gorgonzola koop dan houd ik zoveel over, zo jammer.
Danablu smaakt ook prima, doosje voor 1,29 euro ofzo!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')