Kijk jij maar uit, voor je het weet komt Michielos aangesneld met de duimschroevenquote:Op dinsdag 28 december 2010 13:01 schreef JoepiePoepie het volgende:
* JoepiePoepiekabouters!
Wel een beetje narcistisch van mij aangezien ik zelf vaak kabouter word genoemd.
Tuurlijk kan dat, maar als ik het nu gewoon leuk vind om te denken dat zequote:Op dinsdag 28 december 2010 13:06 schreef Pulzzar het volgende:
[..]
Je kan ze toch ook fascinerend vinden zonder ervan uit te gaan dat ze bestaan?
Zo zal er nog wel veel meer bestaan wat je nooit gezien hebt of waar nog nooit over geschreven is. Tut tut, niet zo kortzichtig hoor Bastard!quote:Op dinsdag 28 december 2010 06:45 schreef Bastard het volgende:
Ja die boeken heb ik ook
Ken ook mensen die er echt heilig van overtuigd zijn dat ze bestaan maar ik weet het zelf niet hoor.
Waarom weten we dan zo weinig van ze af? Hoe lang bestaan ze al? Waarom maken ze zich niet zichtbaar, waarom is er niks echt bekend over ze?
Ik ben niet kortzichtig, ik toon oprecht interesse en stel mijn vragen zoals TS dat al wilde.quote:Op dinsdag 28 december 2010 13:29 schreef Kroketvulling het volgende:
[..]
Zo zal er nog wel veel meer bestaan wat je nooit gezien hebt of waar nog nooit over geschreven is. Tut tut, niet zo kortzichtig hoor Bastard!
Maar je haalt eigenlijk nu diverse dingen onder 1 noemer.. alles is ineens kabouter.quote:Op dinsdag 28 december 2010 13:17 schreef PersonalAssistant het volgende:
[..]
de afmeting van 15 cm ben ik ook nooit als harde eis tegen gekomen, maar geloof in kabouters zelf.. en de omschrijving van hun karakter komt in verschillende religies/culturen voor.
Onder de traditionele godsdiensten van Suriname is er een sterk geloof in (o.a.) kabouters. (b.v. in de winti cultuur)
Bij de Germanen komen ze voor als huisgeesten. (zoek ook even naar kubahulțaz) maar ook als wezens die in het bos leven.
Rien Poortvliet heeft ze niet bedacht.
Aha, dat verklaart het feit dat mijn kat soms thuis komt uit het bos achter mijn huis met iets wat wel een kabouterpuntmuts lijkt.quote:En kabouters zijn als de dood voor katten, en mochten zij dan toch gevangen zijn worden zij of opgegeten of ze ontsnappen, en verder zullen er ook niet veel huiskatten in het bos komen.
Pic ?quote:Op dinsdag 28 december 2010 14:04 schreef Nemephis het volgende:
[..]
Aha, dat verklaart het feit dat mijn kat soms thuis komt uit het bos achter mijn huis met iets wat wel een kabouterpuntmuts lijkt.
De Bromeliad van Sir Pratchett nooit gelezen ? De twee passen perfect bij elkaarquote:Op dinsdag 28 december 2010 13:58 schreef Ticker het volgende:
Vergelijk ik het fenomeen UFO met bijvoorbeeld kabouters, is de UFO scene wel een stukje groter. Dat is raar, want de mythes over kabouters stammen uit verhalen ver voordat men over UFO's begon te praten.
Nee het is niet zomaar verschillende dingen onder één noemer scharen.quote:Op dinsdag 28 december 2010 13:58 schreef Ticker het volgende:
[..]
Maar je haalt eigenlijk nu diverse dingen onder 1 noemer.. alles is ineens kabouter.
En daarom probeer ik door te vragen over dit onderwerp, want al snel blijkt dat wat de een kabouter noemt, de ander een huisgeest noemt..
Daarnaast missen we nog we nog steeds bronnen.
Vergelijk ik het fenomeen UFO met bijvoorbeeld kabouters, is de UFO scene wel een stukje groter. Dat is raar, want de mythes over kabouters stammen uit verhalen ver voordat men over UFO's begon te praten. Dat is dus nog iets wat niet helemaal klopt, zijn ze soms uitgestorven? Waar zijn de skeletten?
dan krijg ik een beetje het idee dat ze hoe ouder ze worden hoemeer ze op een varken gaan lijken... <quote:Op maandag 27 december 2010 15:33 schreef Pleiades het volgende:
groeten zij elkaar door middel van het langs elkaar wrijven van de neuzen.
je zal de moeite maar nemenquote:Op dinsdag 28 december 2010 17:25 schreef PersonalAssistant het volgende:
[..]
uit
Zoals bij de meeste bovennatuurlijke wezens het geval is, is de voorstelling van de kabouter door de eeuwen heen veranderd. Het is moeilijk te zeggen hoe deze precies was in vroegere tijden, maar er zijn gelukkig altijd wel wat aanwijzingen te vinden in de naam zelf.
De etymologie van kabouter is echter een aardige uitdaging. Wat in elk geval vast staat is dat het een vervorming is van de oudere, Middelnederlandse vorm coboud; dat lijkt al wat meer op Duits Kobold. Het eerste deel in kabouter/coboud/Kobold is hoogstwaarschijnlijk Oudgermaans *kuban huis, vanwaar (oostelijk) Middelnederlands cove hut, huisje, Duits Koben schuurtje, hok, Oudengels cofa kleine ruimte en Oudnoords kofi vertrek. Vergelijk voor dit deel Oudengels cofgodas huisgoden.
Maar het tweede deel in kabouter/coboud/Kobold is een stuk duisterder. Hiervoor worden door het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands (EWN) drie mogelijkheden gegeven. De eerste is Oudgermaans *waldaz heerser, een woord dat ook te vinden is in voornamen als Wouter (< *Waldaharjaz legerleider) en Arnoud (< *Arnuwaldaz heerser als een arend), en dat verwant is aan het woord geweld en Middelnederlands wouden heersen. Het heeft overigens niets met woud bos te maken. Een kabouter/coboud/Kobold is dan een heerser van het huis. Dit lijkt mij onwaarschijnlijk, want dan zouden we voor de Duitse vorm eerder Kobolt dan Kobold verwachten. Bovendien was de heerser van het huis nog altijd het hoofd van de familie.
Waarschijnlijker is dan de mogelijkheid dat het hier gaat om Oudgermaans *hulțaz genegen, getrouw, vanwaar onder meer Oudnederlands hold, Oudsaksisch hold, Oudhoogduits hold, Oudengels hold en Oudnoords hollr. Het is nog te vinden in de uitdrukking hou en trouw. Een variant hiervan, *hulțan, betekende zoiets als vriend, en werd in de Germaanse talen vaak gebruikt ter aanduiding van bepaalde bovennatuurlijke wezens. Zo is nog in het Duits een Unhold een boze geest, duivel en sprak men in het Middelnederlands van goede houden goede geesten, beschermgeesten. Verder verwant zijn overigens hulde eerbetoon, erkenning en hellen nijgen. Een kabouter/coboud/Kobold is dan een huisgeest.
Hiermee wordt echter niet verklaard waarom er in kabouter een -b- zit, in plaats van de te verwachten Nederlandse -v-. Daarom legt het EWN nog de mogelijkheid voor dat het tweede deel van kabouter/coboud/Kobold Oudgermaans *balțaz moedig is, vanwaar onder meer Duits bald gauw en Nederlands boud stoutmoedig. Dit lijkt mij echter zeer onwaarschijnlijk. Immers, wat zouden wij ons dan moeten voorstellen bij een huis-moedige? Bovendien zouden we voor de Duitse vorm ook eerder Kobald verwachten dan Kobold.
Nee, dan lijkt mij de tweede mogelijkheid toch het meest waarschijnlijk; kabouter/coboud/Kobold is de voortzetting van *kubahulțaz huisgeest. Dit werd in het vroege West-Germaans samengetrokken tot *kobold. Al gauw wist men niet meer wat voor een samenstelling dit precies was; men dacht er bold boud in te herkennen, en legde daar vervolgens de klemtoon op, waardoor de verwachte verandering van -b- naar -v- in het Nederlands kon uitblijven. Daarna volgde nog de normale, Nederlandse algemene klankontwikkeling van -old naar -oud, en verdere vervorming. Het verloop was dan als volgt:
Oudgermaans *kubahulțaz > Westgermaans *kobold (KO-bold) > Oudnederlands *kobold (ko-BOLD) > Middelnederlands coboud (ko-BOUD) > Nederlands kabouter (ka-BOU-ter). Ter vergelijking: een correcte voortzetting van *kubahulțaz zou geleid hebben tot Nederlands koofhoud, of in samengetrokken vorm kovoud of koveld (met de klemtoon dus op de eerste lettergreep).
Zoals ik in het begin al aangaf: we kunnen ons afvragen in hoeverre de huidige voorstelling van de kabouter overeenkwam met die van de oorspronkelijke *kubahulțaz. Dat die laatste niet standaard met een rode puntmuts rondliep lijkt voor de hand te liggen, maar hoe zit het met de afmetingen? Werd de *kubahulțaz van oudsher als een voetlang wezentje gezien? En hoe gemoedelijk was hij? In de voorstelling van Poortvliet en Huygen was de kabouter niet zonder meer even vriendelijk; hij kon best een pestkop zijn. Wij weten ook dat men er in de Oudgermaanse tijd zorg voor droeg goede verhoudingen te onderhouden met de bovennatuurlijke wezens om hem heen, de huisgeesten inbegrepen. Men zag een vriendelijke geest liever niet vertrekken, of erger nog: dat hij veranderde in een onvriendelijke geest, een heuse kwelgeest.
Goeie post!quote:Op dinsdag 28 december 2010 17:25 schreef PersonalAssistant het volgende:
[..]knip
maar ook deze encyclopedie n legt de link.
Niet waar!quote:Op woensdag 29 december 2010 14:27 schreef arucard het volgende:
Ik zie ze inderdaad weleens in tuinen staan. Maar ze zijn echt heel erg bang van mensen hoor, want ze zijn altijd helemaal verstijfd van angst.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |