Het stembiljet krijg je per post opgestuurd en moet je weer per post opsturen. Als ik zou willen had ik voor mijn ouders kunnen stemmen. Laat wel zien dat niemand die verkiezingen serieus neemtquote:Op vrijdag 19 november 2010 22:00 schreef freako het volgende:
Oh ja, van 12 t/m 23 november zijn er ook nog waterschapsverkiezingen () in Zeeland, want het Waterschap Zeeuwse Eilanden en het Waterschap Zeeuws Vlaanderen fuseren tot Waterschap Scheldestromen. Er is een webcam bij de zittingen van het briefstembureau: http://www.bis.nl/stream/scheldestromen/
.
Hebben ze weer het systeem gebruikt waarbij je je geboortejaar op het stembiljet moest zetten, als controlegetal? Dat liep niet echt lekker 2 jaar geleden.quote:Op vrijdag 19 november 2010 22:59 schreef TomLievense het volgende:
[..]
Het stembiljet krijg je per post opgestuurd en moet je weer per post opsturen. Als ik zou willen had ik voor mijn ouders kunnen stemmen. Laat wel zien dat niemand die verkiezingen serieus neemt
Nee, die houden het bij Den Haag en Almere.quote:Op vrijdag 19 november 2010 23:47 schreef remlof het volgende:
De PVV doet in geen van die gemeenten mee, neem ik aan?
Lijkt me ook heel verstandigquote:Op vrijdag 19 november 2010 23:51 schreef freako het volgende:
[..]
Nee, die houden het bij Den Haag en Almere.
Oh ja, die is ook wel leuk:quote:
Gratis wifi en bier voor 50 centquote:Op zaterdag 20 november 2010 00:14 schreef freako het volgende:
[..]
Oh ja, die is ook wel leuk:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
http://sites.bnn.nl/page/(...)ccf321b0895bab067c63
En dan de volgende ochtend apestoned het stemhokje binnenstappen.quote:Op zaterdag 20 november 2010 00:17 schreef Montov het volgende:
Hmm dinsdagavond in Heaven in Sneek. Even mijn agenda vrijmaken.
Hun kandidatenlijst valt wel op tussen de andere lijsten met veel meer namen. Slimme tactiek.quote:Op zaterdag 20 november 2010 00:25 schreef freako het volgende:
Ze willen 15 zetels, maar ze hebben maar 2 kandidaten..
Trots op Nederland doet hier ook mee, trouwens.quote:Op zaterdag 20 november 2010 00:07 schreef freako het volgende:
Ik had nog een lijstje liggen met de deelnemende partijen:. Heel spannend is het niet. De geijkte partijen, wat lokalo's, en Rita Verdonk probeert het ook nog in twee gemeenten:
Oss
CDA
SP
D66
VDG
PvdA
GroenLinks
VVD
Ja, en vanaf half 11 zit ik weer op het stembureau vandaag. Ben wel benieuwd naar de opkomst.quote:Op woensdag 24 november 2010 09:00 schreef freako het volgende:
Een subtiel schopje, want het is 24 november. De stembussen zijn geopend tot 21.00 uur..
Ik heb 'm toegevoegd.quote:Op woensdag 24 november 2010 09:03 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Trots op Nederland doet hier ook mee, trouwens.
Wordt overigens leuk tellen hier. Er zijn 2 partijen met 50 kandidaten. En aangezien het lokaal is, hebben die allemaal wel familie, vrienden of zichzelf, dus allemaal minimaal 1 stam. En je moet per kandidaat gaan tellen, dus stapeltjes per kandidaat. Ik ga maar even een sporthal afhuren, denk ikquote:
Bron: De Volkskrantquote:Eerste verkiezingen sinds aantreden kabinet-Rutte op veel plekken spannend
AMSTERDAM - In 29 gemeenten kan er vandaag worden gestemd voor een nieuw bestuur. De opkomstpercentages lagen rond het middaguur gemiddeld op 16 procent.
Het is voor het eerst sinds de vorming van het kabinet-Rutte dat een deel van Nederland opnieuw naar de stembus mag.
In de betreffende gemeenten bleven de stembussen op 3 maart jongstleden dicht vanwege beoogde herindelingen. Bij 19 van de 29 gemeenten is de herindeling per 1 januari 2011 werkelijk een feit. Zo vormen Maarssen, Breukelen en Loenen de nieuwe gemeente Stichtse Vecht en gaan vijf Friese gemeenten (waaronder Sneek en Bolsward) op in de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân.
Ronde Venen
De Ronde Venen gaat samen met Abcoude. Daar was rond 12:00 het opkomstpercentage 13 procent. Ook wordt er gestemd in Woudenberg, Renswoude en Scherpenzeel. In Renswoude is tot nu toe 18 procent van de kiezers naar de stembus geweest, iets lager dan de vorige keer. In Woudenberg lag het percentage om één uur op 19 procent.
In tien gemeenten waar vandaag ook verkiezingen zijn, is de herindeling aangehouden, omdat het kabinet de samenvoeging als 'controversieel' heeft bestempeld. De ene gemeente was voor samengaan, de andere was tegen. Ook verschilden politieke partijen van mening of herindeling noodzakelijk is.
Spannender dan voorgaande jaren
De verkiezingen in Bussum zijn spannender dan voorgaande jaren. Bussum volgt normaal gesproken redelijk de landelijke trend. Onzekere factor dit keer is de komst van de 'bierviltjespartij' Bussums Bloei. De oprichter meldde zijn partij aan op een viltje, omdat hij 'even niets anders bij de hand had'.
PVV
In meer gemeenten spelen populistische nononsens politici een grote rol. Mede doordat de PVV in veel plaatsen niet meedoet, is de kans groot dat veel aanhangers voor hen kiezen. Zo is in De Ronde Venen de partij Ronde Venen Belang al jaren één van de grootste partijen. Bij de landelijke verkiezingen in juni koos eenderde van de inwoners van Mijdrecht (één van de kernen binnen de gemeente De Ronde Venen) voor Wilders.
Ondanks het niet meedoen van de PVV zullen landelijke politici de uitslagen met belangstelling volgen. Kiezers laten hun lokale stem namelijk vaak afhangen van de landelijke politiek. Deze verkiezingen zijn dus een eerste test voor het kabinet-Rutte.
In alle gemeenten moet een geheel nieuwe raad worden gekozen. Daarna kunnen collegeonderhandelingen beginnen. De stembureaus zijn zoals gewoonlijk van 07.30 tot 21.00 uur geopend. De gemeenten hopen in de loop van woensdagavond al met voorlopige uitslagen te komen. De officiële uitslag staat gepland op vrijdag.
De PVV doet toch helemaal niet mee in die plaatsen?quote:Mede doordat de PVV in veel plaatsen niet meedoet
Daar stond ook een artikel over in de Volkskrant:quote:Op woensdag 24 november 2010 15:35 schreef Wombcat het volgende:
Ik heb ook weer gestemd (Stichtse Vecht). Hier was nog een leuke rel rondom de burgemeester. Drie partijen wilden haar vorige week wippen als waarnemend burgemeester. Dat zal nog wel invloed hebben op de uitslag
quote:Maarssen struikelt naar stembus
MAARSSEN - Honderden inwoners van Maarssen steunen hun populaire burgemeester, de 40-jarige Mirjam van 't Veld (CDA) ostentatief, onder meer op de speciaal opgezette Hyvespagina Mirjam moet blijven. Woedend zijn ze over de 'dolk in de rug' van de jongste vrouwelijke burgemeester van het land, geplaatst door de inmiddels opgestapte wethouders Erik van Esterik (PvdA) en Warner van Vossen (onafhankelijk wethouder) en VVD-fractievoorzitter Piet Ploeg.
En zo worden de verkiezingen vandaag - die nodig zijn omdat Maarssen met Breukelen en Loenen de gemeente Stichtse Vecht gaat vormen - toch nog spannend. Het is een strijd tussen de PvdA en de VVD en de jonge burgemeester die puin moest ruimen.
Veel inwoners tonen hun verontwaardiging en prijzen de jonge burgemeester: ze is 'geliefd', 'charismatisch' en 'kundig'.
Wat is er aan de hand? Van Esterik, Van Vossen en Ploeg stelden een brief op aan de commissaris van de koningin in Utrecht om Van 't Veld niet te benoemen als waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Stichtse Vecht. Zij hadden liever de huidige burgemeester Ger Mik (PvdA) van Breukelen.
Rep en roer
De brief is nooit verstuurd. Maar fractievoorzitter Ron Druppers van Maarssen 2000 maakte hun intenties vorige week openbaar. Sindsdien is Maarssen politiek in rep en roer.
Toen Mirjam van 't Veld twee jaar geleden naar Maarssen kwam, trof zij daar een verziekte bestuurscultuur aan. In het college van B en W was de PvdA oppermachtig vanwege de winst bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Met negen zetels (later acht) was de partij groter dan de andere collegepartijen bij elkaar: CDA, GroenLinks en de onafhankelijke wethouder Van Vossen (zijn partij Maarssen 2000 stapte eerder uit het college).
Naar binnengekeerde blik
Bureau Berenschot schreef vorig jaar in een rapport onder meer over een 'naar binnengekeerde blik', een informele, problematische bestuurscultuur 'die wethouders uitnodigt tot opportunistisch gedrag', een 'angstcultuur onder ambtenaren' en een totaal gebrek aan langetermijnvisie.
CDA-fractievoorzitter Frank Bongers, partijgenoot van de burgemeester, denkt dat PvdA'er Van Esterik de burgemeester heeft willen straffen voor het openbaar maken van dit rapport. 'Toen het openbaar werd, zei hij tegen de burgemeester: de rekening hiervoor volgt nog. Blijkbaar is dit die rekening.'
De wethouders Van Esterik en Van Vossen traden afgelopen donderdag af vanwege de kwestie. Maar zij zijn nog wel lijsttrekker van hun partij (Van Vossen voor Maarssen Natuurlijk).
'We hadden een betere start voor onze nieuwe gemeente gewenst', zegt de woordvoerder van de gemeente Loenen.
Bespreekpunt
VVD-fractievoorzitter Piet Ploeg vindt niet dat hij achter de rug om van de burgemeester heeft gehandeld. 'Wij wilden een zo breed mogelijk gedragen kandidaat naar voren schuiven na overleg met alle fracties. De brief was een concept, een bespreekpunt.' Net als Van Esterik neemt hij het Ron Druppers van Maarssen 2000 kwalijk dat deze de zaak naar buiten heeft gebracht.
Druppers zat in de fractie van de PvdA (toen nog negen zetels) tot hij er in 2008 uitstapte en zich later aansloot bij Maarssen 2000. Druppers: 'Ik was geschokt toen ik die brief zag, ik viel van mijn stoel. Mijn fractie zei: dit moet naar buiten.'
Hij is de afgelopen week jaren ouder geworden, zegt hij, maar hij heeft geen spijt. 'De heren dachten in de nieuwe gemeente hun oude regenteske bestuursstijl door te kunnen zetten. Nu weten ze dat andere partijen een cultuurverandering willen. Eigenlijk is herindeling een geschenk uit de hemel, voor de inwoners en de politiek, de enige manier om een einde te maken aan deze zich jarenlang voortslepende, zieke politieke cultuur.'
Tja, 'helemaal niet' is ook 'veel'?quote:Op woensdag 24 november 2010 15:35 schreef Wombcat het volgende:
Hoezo schrijft de Volkskrant dit:
[..]
De PVV doet toch helemaal niet mee in die plaatsen?
quote:In meer gemeenten spelen populistische nononsens politici een grote rol.
quote:Op vrijdag 19 november 2010 21:58 schreef Zolcon het volgende:
Is buiten amsterdam Den Haag. dus /care
Kabinet Rutte wil het aan de provincies overlaten of de gemeentelijke herindeling alsnog doorgaat, las ik in Trouw vandaag.quote:Op vrijdag 19 november 2010 21:54 schreef freako het volgende:
Door gemeentelijke herindelingen zijn er op 24 november a.s. gemeenteraadsverkiezingen voor 17 gemeenteraden..
Daarnaast was het de bedoeling dat er nog 10 andere gemeenten heringedeeld zouden worden per 1-1-2011. Deze herindelingen zijn echter vooralsnog afgeblazen omdat ze controversieel werden verklaard na het vallen van het kabinet-Balkenende IV. Op dat moment was al besloten om in deze gemeenten de verkiezingen van maart jl uit te stellen. Daarom vinden ook hier op 24 november verkiezingen plaats, voor de 'eigen' gemeenteraden:
- Bussum
- Naarden
- Muiden
- Weesp
- Woudenberg
- Renswoude
- Scherpenzeel
- Bergen (L)
- Gennep
- Mook en Middelaar
In VKZ was er ooit ook al een topic geopend over dit onderwerp: 24 november 2010: Verkiezingen in Naarden, Bussum, Weesp en.
TON in Oss? Voor weggelopen SP'ers? En TON in Magraten? Verbazingwekkend.quote:Op zaterdag 20 november 2010 00:07 schreef freako het volgende:
I
Oss
CDA
SP
D66
VDG
PvdA
GroenLinks
VVD
Trots op Nederland Lijst Rita Verdonk
Eijsden-Margraten
CDA
Samenwerkingsverband Margraten
VVD
Progressief Liberaal Eijsden Margraten
Trots op Nederland Lijst Rita Verdonk
Partij Groot Eijsden
PvdA/D66/GroenLinks
"Veel" kun je ook nog lezen als "in een paar plaatsen doen ze mee."quote:Op woensdag 24 november 2010 15:46 schreef freako het volgende:
[..]
Tja, 'helemaal niet' is ook 'veel'?
In de praktijk zijn ze dat vaak ook.quote:De zin daarvoor is ook leuk, ik lees het steeds als 'populistische nonsens politici':
De ChristenUnie is in de traditionele RK-gebieden nog erg zwak. De partij richt zich naast de gemeenten waar ze traditioneel aanhang hebben (Aalburg, Moerdijk, Waalwijk, Werkendam, Woudrichem) alleen op de grotere steden in Noord-Brabant, met maar heel beperkt succes. Ze hadden in de periode 2006-2010 een zetel in Eindhoven (m.n. te danken aan protestantse import-TUE-studenten en -Philips-medewerkers), maar die zijn ze nu weer kwijt. In Oss ligt de drempel voor een raadszetel nog hoger dan in Eindhoven, dus dat is een vrij kansloze zaak.quote:Op woensdag 24 november 2010 15:55 schreef Quarant het volgende:
En is er nou nog geen Christenunie in Noord-Brabant en Limburg?
Ik zie niet gebeuren dat deze 3 herindelingen in deze vorm doorgaan. Misschien dat Muiden met Weesp en Naarden met Bussum samengaat, en ik begreep dat de bevolking van Mook een samenvoeging met Groesbeek (in Gelderland) wel zag zitten.quote:Op woensdag 24 november 2010 15:49 schreef Quarant het volgende:
[..]
Kabinet Rutte wil het aan de provincies overlaten of de gemeentelijke herindeling alsnog doorgaat, las ik in Trouw vandaag.
Heb nooit gesnapt wat het nut was om verkiezingen voor het waterschap te houden.quote:Op vrijdag 19 november 2010 22:00 schreef freako het volgende:
Oh ja, van 12 t/m 23 november zijn er ook nog waterschapsverkiezingen () in Zeeland, want het Waterschap Zeeuwse Eilanden en het Waterschap Zeeuws Vlaanderen fuseren tot Waterschap Scheldestromen. Er is een webcam bij de zittingen van het briefstembureau: http://www.bis.nl/stream/scheldestromen/
.
PvdA-geluidquote:
Gelukkig weten ze wel dat het patat isquote:Op zaterdag 20 november 2010 00:14 schreef freako het volgende:
[..]
Oh ja, die is ook wel leuk:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
http://sites.bnn.nl/page/(...)ccf321b0895bab067c63
Ze heffen ook zelf belastingen, en wie betaalt bepaalt.quote:Op woensdag 24 november 2010 17:01 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
[..]
Heb nooit gesnapt wat het nut was om verkiezingen voor het waterschap te houden.
quote:Op woensdag 24 november 2010 16:39 schreef freako het volgende:
Misschien dat Muiden met Weesp en Naarden met Bussum samengaat
De stembussen sluiten pas over een uur. Bovendien: een exit-poll in Medemblik?quote:Op woensdag 24 november 2010 19:53 schreef remlof het volgende:
Zijn er al exitpolls?
edit: wat eriksd zegt dus
Het kan de wederopstanding van TON betekenen!?!?!??!quote:Op woensdag 24 november 2010 19:58 schreef freako het volgende:
[..]
De stembussen sluiten pas over een uur. Bovendien: een exit-poll in Medemblik?.
Zal ook wel gewoon in hun verkiezingsprogramma's staan, die je normaal gesproken op de websites van de partijen kan vinden.quote:Op woensdag 24 november 2010 18:47 schreef Jane het volgende:
Ik moet zeggen dat het me raar genoeg lange tijd onduidelijk is geweest wat het standpunt van de diverse partijen was op dit gebied. Eigenlijk ben ik daar door de stemwijzer voor m'n gemeente pas helemaal achter gekomen. Ook wel een beetje stom dat daar niet wat meer duidelijkheid over wordt gegeven, maar goed..,.
Verdonk, Koningin van Medemblik.quote:Op woensdag 24 november 2010 19:59 schreef eriksd het volgende:
[..]
Het kan de wederopstanding van TON betekenen!?!?!??!
Ze werpt tenminste een Medemblik op de toekomstquote:
Er wordt met het handje geteld. Daar ben je per stembureau zeker twee uur zoet mee. Het kan zijn dat er voorlopige uitslagen doorgebeld worden naar de gemeente, dan zullen die zo wel bekend gemaakt worden.quote:
Op mijn stembureau was het vooral het CDA en de VVD die laag scoorden. SP en de lokalen deden het goed, net als D66. PvdA was eigenlijk hetzelfde als 4 jaar geleden.quote:Op woensdag 24 november 2010 22:20 schreef Willy84 het volgende:
Ik bekijk het morgen vroeg wel. Vermoed dat de PvdA flink gaat verliezen. Ben benieuwd wat het CDA gaat doen. Er doen natuurlijk lokalo's mee maar je kunt toch trends waarnemen.
CDA is in ieder geval de grootste partij geworden in Eijsden-Margraten, Bergen, Bodegraven-Reeuwijk, Sudwest-Fryslân en Ronde Venen. Niks geen afstraffing dus voor deelname in een rechts kabinetquote:
Misschien omdat de verkiezingen niet overschaduwd worden door landelijke perikelen?quote:Op woensdag 24 november 2010 23:26 schreef MrBadGuy het volgende:
Valt natuurlijk zo goed als niks over te zeggen, maar voor het CDA lijkt het best mee te vallen.
De vergelijking is wel met de vorige gemeenteraadsverkiezingen, toen het CDA minder scoorde dan in de TK verkiezingen van 2006.quote:Op woensdag 24 november 2010 23:26 schreef MrBadGuy het volgende:
Valt natuurlijk zo goed als niks over te zeggen, maar voor het CDA lijkt het best mee te vallen.
Snap ik, maar toen stonden ze er wel veel beter voor dan nu in de TK. Maar zoals freako ook al zegt was er geen landelijke aandacht.quote:Op woensdag 24 november 2010 23:34 schreef Wombcat het volgende:
[..]
De vergelijking is wel met de vorige gemeenteraadsverkiezingen, toen het CDA minder scoorde dan in de TK verkiezingen van 2006.
En in vergelijking met 2006:quote:Op woensdag 24 november 2010 23:44 schreef remlof het volgende:
Einduitslagen #Bussum VVD 9 PvdA 4 GL 3 CDA 3 D66 2 CU 1 L7 1
Valt wel mee. De vorige gemeenteraadsverkiezingen waren een absoluut hoogtepunt voor de PVDA, het verlies valt dan nog wel mee imo.quote:
Dat is lastig te zeggen. In Scherpenzeel verloren ze een zetel, in Bussum bleven ze gelijk. Maar in veel gemeenten doen ze óf niet mee, óf er is niet te vergelijken met de vorige verkiezingen omdat de gemeente fuseert met andere gemeenten.quote:Op donderdag 25 november 2010 00:03 schreef Quarant het volgende:
@Freako, dank voor je antwoorden.
Gemeenten waar CU wel meedoet, hebben ze verloren? Zoals ook landelijk van 6 naar 5?
Update CDA 10, PvdA 7, FNP 6, VVD 5, GL 2, CU 2, GB 2, D66 1, TotaalLokaal 1, Verenigd Links1quote:Op woensdag 24 november 2010 23:22 schreef freako het volgende:
Zetelverdeling Súdwest Fryslân:
CDA 10
Fryske Nasjonale Partij 8
PvdA 7
VVD 5
GrLinks 2
CU 1
D66 1
Totaal Lokaal 1
Verenigd Links 1
Gemeentebelangen 1
Partij voor de Bijstand 0 (0,3%)
http://www.lc.nl/frieslan(...)Sudwest-%28update%29
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/295529quote:Ruzie bij debat in Stichtse Vecht
STICHTSE VECHT - Tijdens de verkiezingsavond in het gemeentehuis in Breukelen is Jort Kelder boos weggelopen. De journalist leidde het verkiezingsdebat over de uitslagen van de Stichtse Vecht, maar kreeg ruzie met het publiek. Daarop leverde hij zijn microfoon in en vertrok.
Bedankt, ik heb mijn post hierop aangepast.quote:Op donderdag 25 november 2010 00:16 schreef LWD-Godius het volgende:
[..]
Update CDA 10, PvdA 7, FNP 6, VVD 5, GL 2, CU 2, GB 2, D66 1, TotaalLokaal 1, Verenigd Links1
Flink verlies voor PVDA, ook licht verlies voor VVD (zowel tov TK 2010 als gemeenteraad 2006). De burgemeesterrel heeft hen dus wel stemmen gekost.quote:Op donderdag 25 november 2010 00:13 schreef freako het volgende:
Zetelverdeling Stichtse Vecht
VVD 9
CDA 5
Maarssen 2000 4
PvdA 3
D66 3
GrLinks 2
CU/SGP 2
Streekbelangen 2
Vechtse Verbond 1
Breukelen Beweegt 1
TON 1
Maarssen Natuurlijk 0
http://www.gooieneemlande(...)eente-Stichtse-Vecht
Niet echt veel denk ik, de opkomstpercentages in Bussum en Naarden lagen onder de 45%, dus de mensen die op zijn komen dagen hadden er waarschijnlijk een reden voor(tegen de fusie of dat gedoe met reclame belasting in het centrum bijvoorbeeld).quote:Op donderdag 25 november 2010 00:47 schreef Jane het volgende:
Tja, ik heb vandaag anders gestemd dan ik landelijk zou doen. En ik denk dat dat voor meer mensen geldt. Dus of er nou echt iets over te zeggen is op landelijk niveau...?
Klopt. Daarnaast heb je de invloed van de lokale partijen en het ontbreken van de PVV.quote:Op donderdag 25 november 2010 00:54 schreef PaRoDiUzZ het volgende:
[..]
Niet echt veel denk ik, de opkomstpercentages in Bussum en Naarden lagen onder de 45%, dus de mensen die op zijn komen dagen hadden er waarschijnlijk een reden voor(tegen de fusie of dat gedoe met reclame belasting in het centrum bijvoorbeeld).
Het was de eerste keer dat er een lokale partij meedeed in Bussum de CDA heeft minder verloren dan bij de landelijke verkiezingen waar de PVV met 10 van de 15% verlies vandoor ging(de SP doet ook niet mee en de CU heeft zn raadzetel uit 2006 behouden) er word hier nogal conservatief gestemd dus het valt sowieso niet echt landelijk door te rekenen.quote:Op donderdag 25 november 2010 00:57 schreef freako het volgende:
[..]
Klopt. Daarnaast heb je de invloed van de lokale partijen en het ontbreken van de PVV.
Dat kan iig heel goed kloppen, de CDA lijsttrekker zat volgensmij al in de gemeenteraad toen ik op de kleuterschool bij zn dochter in de klas zat.quote:Op donderdag 25 november 2010 01:15 schreef freako het volgende:
De invloed van lokale politici mag ook niet onderschat worden. In Gennep heeft D66 bijvoorbeeld een zetel verloren, maar ze waren in 2006 ook de grootste partij geworden, terwijl ze in veel andere gemeentes uit de raad verdwenen.
Die verdelingquote:Op donderdag 25 november 2010 00:51 schreef freako het volgende:
Zetelverdeling Weesp:
VVD 3 (2)
WSP 3 (5)
CDA 3 (3)
D66 3 (0)
GrLinks 2 (2)
PvdA 2 (3)
DEP 1 (1)
NLW 0 (-)
AOV - (1)
In Naarden wel hoor. Alleen VVD en GL waren tegen in Naarden (zijn beide trouwens wel voor een eventuele fusie met Bussum).quote:Op donderdag 25 november 2010 01:25 schreef PaRoDiUzZ het volgende:
Er waren hier volgensmij geen partijen die voor de fusie waren,
Komt denk ik ook omdat Bussum bijna 2x zoveel inwoners heeft en het voor Naarden gunstiger kan zijn daardoor, daarbij is er in bussum enorm veel campagne gevoerd tegen de fusie.quote:Op donderdag 25 november 2010 10:45 schreef Jane het volgende:
[..]
In Naarden wel hoor. Alleen VVD en GL waren tegen in Naarden (zijn beide trouwens wel voor een eventuele fusie met Bussum).
Apart toch, de twee gemeentes gaan naadloos in elkaar over, maar toch zulke verschillen. Ook al trouwens als je gewoon naar deze en andere verkiezingsuitslagen kijkt. Bussum toch altijd een tikje conservatiever (iets meer CDA en überhaupt CU). Tikje meer vergrijsd, denk ik.
quote:Provincie Staten van Noord-Holland hadden in 2008 voorgesteld om per 1 januari 2010 van de gemeenten Bussum, Naarden, Muiden en Weesp één gemeente te maken. De gemeente Bussum is echter hier unaniem tegen, mede gesteund een bewonerspeiling waar, bij een deelname van meer dan 50 % van de gehele bevolking (landelijk gezien de hoogste deelname aan een referendum ooit), een overweldigend aantal van 96,4% stemde voor een kleinere fusie met enkel Naarden. Bussum was bij een onderzoek binnen het Gooi qua bestuurskracht als beste uit de bus gekomen en het zal indien nodig tot de eerste kamer gaan ter voorkoming van de plannen van de provincie. Dit zou de eerste meervoudige fusie worden zonder enig draagvlak van onderop en zonder dat er bij de grootste gemeente een bestuurlijk knelpunt zou bestaan. Inmiddels heeft de Ministerraad toch een wetsvoorstel ingediend voor een fusie van deze vier gemeenten per 1 januari 2011 tot een nieuwe 'gemeente Naardermeer'.
Op 27 januari 2010 werd een rapport met onderzoeksresultaten over het voorstel voor de gemeentelijke herindeling van de Gooi en Vechtstreek gepresenteerd. Deze 'Second Opinion' werd vervolgens door de Bussumse burgemeester Schoenmaker aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daarvoor waren in het Haagse Internationaal Perscentrum Nieuwspoort aanwezig VVD-fractielid Willibrord van Beek, CDA-fractieleden Marleen de Pater en Eddy Bilder en PvdA-fractielid Pierre Heijnen.
De Second Opinion bevat een inhoudelijke en procedurele analyse van het rapport van met name de zogenoemde Commissie van Wijzen, die op 9 oktober 2008 door de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken werd ingesteld. Op 2 maart 2009 bracht deze Commissie haar rapport uit. Het was de bedoeling dat de Tweede Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken op 5 maart 2010 op werkbezoek in de regio zou komen en dan met maatschappelijke partijen, inwoners en bestuurders van gedachten zou wisselen. Door de val van het kabinet-Balkenende IV is de behandeling van het wetsvoorstel voorlopig van de agenda gevoerd en het voorstel zelf tot controversieel onderwerp verklaard.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |