quote:Op dinsdag 16 november 2010 00:35 schreef t0sti het volgende:
en toch heb ik het idee dat ik als niet-bioloog en christen meer verstand heb van de evolutietheorie dan veel mensen die in deze theorie geloven. omdat het in de schoolboeken staat en bijna iedereen er in lijkt te geloven, word het voor waar aangenomen, zonder zelf bijvoorbeeld de evolutie en de scheppingstheorie naast elkaar te leggen
quote:Op dinsdag 16 november 2010 00:30 schreef Jovatov het volgende:
Er heeft ook nog niemand voor geld bewezen dat evolutie waar is. Daar is ook een geldsprijs voor uitgeloofd.
Mijne heren. Het is een grote misvatting dat theorieen bewezen worden, ze worden hooguit weerlegd. Dat wil echter niet zeggen dat een wetenschappelijke theorie een soort gok is: het is niet zo dat elk willekeurig idee dat je hebt over de aard van verschijnsel X zomaar tot theorie kan worden gebombardeerd. In dit filmpje wordt een en ander uitstekend uitgelegd:quote:Op dinsdag 16 november 2010 11:37 schreef t0sti het volgende:
zucht. waar is die grote berg bewijs dan? geef anders een paar bronnen.
Fossielen zijn slechts een bonus. Er is ook zonder fossielen een schat een bewijzen voor evolutie.quote:Op dinsdag 16 november 2010 00:55 schreef t0sti het volgende:
feit blijft, dat de beloofde vele fossielen nog steeds niet gevonden zijn
Het blijft een theorie, de meest waarschijnlijke verklaring voor het ontstaan van de diversiteit in de natuur. Maar dat maakt het nog geen feit.quote:Op dinsdag 16 november 2010 13:46 schreef lurf_doctor het volgende:
Evolutie is geen theorie, maar een feit
Neequote:Op dinsdag 16 november 2010 13:53 schreef MouzurX het volgende:
Sowieso staat in de wetenschap een theorie boven feiten.
Ja. Zie eerste video in dit topic. "Feit" betekent voor een wetenschapper "meting", data. "Theorie" betekent voor een wetenschapper "verklaring". Theorieen verklaren feiten.quote:
Dus het feit dat dingen naar beneden vallen, wordt volgens jou slechts door een theorie veroorzaaktquote:Op dinsdag 16 november 2010 13:47 schreef Jovatov het volgende:
[..]
Het blijft een theorie, de meest waarschijnlijke verklaring voor het ontstaan van de diversiteit in de natuur. Maar dat maakt het nog geen feit.
Zwaartekracht is ook een theorie, geen feit.
Ze zijn beiden theorie en feit.quote:Op dinsdag 16 november 2010 13:47 schreef Jovatov het volgende:
Het blijft een theorie, de meest waarschijnlijke verklaring voor het ontstaan van de diversiteit in de natuur. Maar dat maakt het nog geen feit.
Zwaartekracht is ook een theorie, geen feit.
Kan hier geen video's kijkenquote:Op dinsdag 16 november 2010 13:59 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ja. Zie eerste video in dit topic. "Feit" betekent voor een wetenschapper "meting", data. "Theorie" betekent voor een wetenschapper "verklaring". Theorieen verklaren feiten.
Dat gewone mensen daar heel anders over denken doet daar niets aan af.
En een goede theorie verklaart alle feiten waar die theorie betrekking op heeft en voorspelt nieuwe feiten. Feiten die de theorie tegenspreken weerleggen die theorie en vragen om aanpassing of verwerping ervan, echter het ontbreken van die feiten weerlegt de theorie niet.quote:Op dinsdag 16 november 2010 13:59 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ja. Zie eerste video in dit topic. "Feit" betekent voor een wetenschapper "meting", data. "Theorie" betekent voor een wetenschapper "verklaring". Theorieen verklaren feiten.
Dat gewone mensen daar heel anders over denken doet daar niets aan af.
Maar konijnen van voor het cambrium weer wel.quote:Op dinsdag 16 november 2010 14:07 schreef Barbaaf het volgende:
Om een on-topic voorbeeld te geven: de evolutietheorie voorspelde het bestaan van overgangsvormen van landdieren naar zeezoogdieren, hiervan zijn later ook fossielen aangetroffen. Waren deze fossielen niet aangetroffen dan had dit geen verwerping van de theorie betekend.
En daarentegen waren er wel een aantal ontbrekende zaken, wat volgens creationisten "bewijs" (tussen aanhalingstekens, want afwezigheid van bewijs betekent niet bewijs van afwezigheid) tegen de evolutietheorie zou zijn, alsnog aangetroffen. Als die video van Ken Miller degene is die ik gezien heb haalt hij daar bijvoorbeeld het argument van ondeelbare complexiteit onderuit door met voorbeelden van zelfstandig werkzame onderdelen te komen.quote:Op dinsdag 16 november 2010 14:10 schreef Molurus het volgende:
[..]
Maar konijnen van voor het cambrium weer wel.Er zijn zat dingen die evolutie potentieel zouden kunnen weerleggen, maar die zijn tot op heden nog nooit aangetroffen.
...of dat is een prachtig voorbeeld van homoplasy, wat extra credibiliteit aan environmental niche modelling geeft, en, bij extensie, de voorspelbaarheid en dus de validiteit van de evolutietheorie bekrachtigt. QED.quote:Op dinsdag 16 november 2010 14:10 schreef Molurus het volgende:
Maar konijnen van voor het cambrium weer wel.
Correct!!quote:Op dinsdag 16 november 2010 14:16 schreef Barbaaf het volgende:
Als die video van Ken Miller degene is die ik gezien heb haalt hij daar bijvoorbeeld het argument van ondeelbare complexiteit onderuit door met voorbeelden van zelfstandig werkzame onderdelen te komen.
quote:Op dinsdag 16 november 2010 14:32 schreef speknek het volgende:
...of dat is een prachtig voorbeeld van homoplasy, wat extra credibiliteit aan environmental niche modelling geeft, en, bij extensie, de voorspelbaarheid en dus de validiteit van de evolutietheorie bekrachtigt. QED.
Ik had m in F&L gezet, maar Speknek heeft hem hier naartoe geschopt.quote:Op dinsdag 16 november 2010 14:37 schreef Harunobu het volgende:
Doe dit maar naar religie of true of wat voor ander forum je hier hebt. Je kunt geen creationisme vs evolutie debat houden op een wetenschapsforum.
Doch, evolutie bediscussieren binnen het kader van religie is helemaal fout, en de reden waarom zulke topics blijven woekeren. Hier kan ik als moderator tenminste nog eisen dat mensen zich aan de wetenschappelijke regels conformeren, ook wetenschapsfilosofische discussies passen hier.quote:Op dinsdag 16 november 2010 14:37 schreef Harunobu het volgende:
Doe dit maar naar religie. Je kunt geen creationisme vs evolutie debat houden op een wetenschapsforum. Er is geen debat.
Het is W&T en F&L. Zelf had ik liever een indeling W&F en T(heologie)&L gezien.quote:Op dinsdag 16 november 2010 14:44 schreef Molurus het volgende:
Ik had m in W&L gezet, maar Speknek heeft hem hier naartoe geschopt.
Is dat zo? Speknekquote:Op dinsdag 16 november 2010 14:00 schreef speknek het volgende:
dat soorten fenotypisch veranderen door selectie op genen ook.
Op fenotype? dus fenotypische verandering door selectie op fenotypequote:Op dinsdag 16 november 2010 14:55 schreef speknek het volgende:
Misschien iets teveel gecomprimeerd; selectie op de uiting van genen?
Maar fenotype wordt weer bepaald door genen, dus als je op fenotype selecteert, selecteer je ook op genenquote:Op dinsdag 16 november 2010 15:00 schreef barthol het volgende:
Op fenotype? dus fenotypische verandering door selectie op fenotype
Problematisch, maar niet onmogelijk te verklaren. Net zoiets als het flagellum, zou je kunnen zeggen.quote:Op dinsdag 16 november 2010 14:32 schreef Molurus het volgende:
Zo kun je dat misschien ook uitleggen, maar konijnen van voor het cambrium lijkt me minstens problematisch voor de theorie.
Omdat ze geen directe argumenten hebben voor Intelligent Design en door aanvallen op de evolutietheorie hopen hun eigen standpunt aannemelijk te maken. Maar inderdaad, zelfs als je evolutie weerlegt mis je hooguit een verklaring voor de complexiteit van leven, maar heb je geen pleidooi voor ID.quote:Op dinsdag 16 november 2010 15:13 schreef MisterSqueaky het volgende:
Waarom doet men hier weer net alsof Creationisme conform de Bijbel en Evolutie door natuurlijke selectie de enige twee opties zijn ? Waar is de God die zichzelf pijpte waarna hij ons uitspoog ? Waar is het idee dat wij er altijd al geweest zijn ? Wat is er mis met Lamarckisme ? En waarom negeert men het lieftallige vliegende spaghetti monster ?
Creationisten... vanwaar deze valse dichotomie ? Waarom net doen alsof er geen andere opties dan deze twee zijn en het OF a OF b is ?
Why refuse to teach the controversy ?
Mwoah - het punt uit de beginpost dat een heleboel mensen - zowel voor als tegenstanders - geen flauw benul hebben van wat de evolutietheorie inhoudt is wel geldig denk ik. Ik zou zelfs verder willen gaan en stellen dat de meeste mensen niet eens het verschil weten tussen een theorie, een hypothese en een wetenschappelijke theorie.quote:Op dinsdag 16 november 2010 15:18 schreef Koenholio het volgende:
Not this shit again. Hier zijn toch al 20.000 topics, filmpjes, websites en andere zooi over te vinden?
Evolutie is waar. Klaar. Wie dat niet kan inzien loopt met een heul groot bord voor z'n kop.
Dat is wel een interessante. Zo waren in een ander topic twee moslims het totaal met elkaar oneens of de Koran nu wel of niet in strijd is met evolutie. Het idee dat wij ons hebben ontwikkeld vanuit "mindere" diersoorten lijkt voor veel gelovigen nogal controversieel te zijn, ongeacht wat de eigen religie erover zegt.quote:Op dinsdag 16 november 2010 15:23 schreef MisterSqueaky het volgende:
Of überhaupt voor weten wat jouw geloofs officiële standpunt in deze is...
Natuurlijk een heel grote drogredening, Je kan in die formulering zomaar het woord Evolutie vervangen door "de Bijbel"quote:Op dinsdag 16 november 2010 15:18 schreef Koenholio het volgende:
Evolutie is waar. Klaar. Wie dat niet kan inzien loopt met een heul groot bord voor z'n kop.
Strikt genomen hetzelfde. De Intelligent Design beweging is een antwoord van de creationisten op het feit dat creationisme niet meer onderwezen mocht worden op openbare scholen. Het is een (nogal zielige) poging om religie te vermommen als wetenschap.quote:Op dinsdag 16 november 2010 17:15 schreef DroogDok het volgende:
Dat hier nog steeds discussie over is, ID kan ik me nog iets bij voorstellen, maar Creationisme, hoe dom kan je zijn.
De ID lesboeken van het discovery institute zijn letterlijk hetzelfde als de creationisme boeken, met het woord creationisme vervangen door IDquote:Op dinsdag 16 november 2010 17:15 schreef DroogDok het volgende:
Dat hier nog steeds discussie over is, ID kan ik me nog iets bij voorstellen, maar Creationisme, hoe dom kan je zijn.
Evolutie ie een mechanisme, net als kapitalisme. Je kan er tegen zijn maar daar trekt het mechanisme zich niet van aan.quote:Op dinsdag 16 november 2010 13:46 schreef lurf_doctor het volgende:
Evolutie is geen theorie, maar een feit
Nee, ID beweert datquote:Op dinsdag 16 november 2010 18:10 schreef Jovatov het volgende:
Ik dacht dat ID wel degelijk anders was dan creationisme.
Creationisme wuift het idee van evolutie compleet af en zegt dat God de aarde zesduizend jaar geleden in zes dagen van 24 uur in al zijn diversiteit geschapen heeft.
ID omarmt evolutie maar wijst op het feit dat evolutie niet kan plaatsvinden zonder designer.
Vast , maar wat heeft dat met de discussie over de theorie te maken?quote:Op dinsdag 16 november 2010 18:39 schreef Sattyagraha het volgende:
Wat is de betekenis van de titel van het boek van Darwin 'the origin of species'?
Is dit niet een wat ongelukkige woordkeuze?
Het is toch creationisme vs evolutie? Bij creationisme denk ik aan een scheppingsmoment van een hoger wezen. Het begin van het leven, dat is de hamvraag, dit zou het brandpunt moeten zijn van deze discussie.quote:Op dinsdag 16 november 2010 18:44 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Vast , maar wat heeft dat met de discussie over de theorie te maken?
Nee, dat is abiogenese. Dat is een andere discussie.quote:Op dinsdag 16 november 2010 19:00 schreef Sattyagraha het volgende:
[..]
Het is toch creationisme vs evolutie? Bij creationisme denk ik aan een scheppingsmoment van een hoger wezen. Het begin van het leven, dat is de hamvraag, dit zou het brandpunt moeten zijn van deze discussie.
Nee. Het ontstaan van leven is abiogenese, dat is een andere tak van de biologie.quote:Daar de evolutie theorie niets kan verklaren over het ontstaan van het leven, enkel over de veranderingen dat een organisme door de tijd heen maakt, stoelt deze discussie op ongeldige premissen en is het een zinloos tijdverdrijf.
Morele implicaties? Voor gelovigen misschien, maar voor normale mensen zitten er geen morele implicaties aan feiten.quote:Tenzij we het gaan hebben over de verhouding mens en de notie van evolutie en de morele implicaties die zich door dit besef beginnen te ontwikkelen.
jonge aarde creationisme wuift het idee meestal niet helemaal weg.quote:Op dinsdag 16 november 2010 18:10 schreef Jovatov het volgende:
Ik dacht dat ID wel degelijk anders was dan creationisme.
Creationisme wuift het idee van evolutie compleet af en zegt dat God de aarde zesduizend jaar geleden in zes dagen van 24 uur in al zijn diversiteit geschapen heeft.
ID omarmt evolutie maar wijst op het feit dat evolutie niet kan plaatsvinden zonder designer.
Nee, dat doen ze alleen omdat ze niet om de werkelijkheid heen kunnen. In een petri-schaaltje kan je bacteriën gewoon zien evolueren, dus het mechanisme kunnen ze niet ontkennen. Micro/marco-evolutie is verzonnen om de mens uit dat mechanisme los te weken.quote:Op dinsdag 16 november 2010 19:08 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
jonge aarde creationisme wuift het idee meestal niet helemaal weg.
ze maken vaak de scheiding tussen micro en macro evolutie om zodat er minder verschillende soorten dieren in die ene ark hoeven te passen.
de termen micro/macro evolutie worden ook gebruikt door wetenschappers in het evolutie kamp, misschien dat het achteraf gezien geen verstandige keuze was en het onder andere creationisten munitie geeft.quote:Op dinsdag 16 november 2010 19:10 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Nee, dat doen ze alleen omdat ze niet om de werkelijkheid heen kunnen. In een petri-schaaltje kan je bacteriën gewoon zien evolueren, dus het mechanisme kunnen ze niet ontkennen. Micro/marco-evolutie is verzonnen om de mens uit dat mechanisme los te weken.
Net zoals het wellicht niet zo handig is dat de wetenschap het woord "theorie" gebruiktquote:Op dinsdag 16 november 2010 19:14 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
de termen micro/macro evolutie worden ook gebruikt door wetenschappers in het evolutie kamp, misschien dat het achteraf gezien geen verstandige keuze was en het onder andere creationisten munitie geeft.
Dat is enkel het bewust de verkeerde definitie gebruiken door een aantal invloedrijkere creationisten wat vervolgens overgenomen wordt door de restquote:Op dinsdag 16 november 2010 19:15 schreef MisterSqueaky het volgende:
[..]
Net zoals het wellicht niet zo handig is dat de wetenschap het woord "theorie" gebruikt?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |