abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_88463903
Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5

(ook interessant:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Deeg
We zijn het in de afgelopen topics niet eens geworden over het allerbeste deegrecept, en dat zullen we vermoedelijk ook nooit worden. Een voorbeeld van een door mij veelgebruikt en geslaagd recept:

Ingredienten:
- 350 gram bloem (Liefst 'Tipo 00', dat veel stoere gluten bevat!)
- 2,5 deciliter lauw water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)

Bereiding:
- Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen
- Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt.
- Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg.
- Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang.
- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's).

Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter!

Bakken!
Het bakken van een pizza gebeurt bij voorkeur razendsnel op een zo loeiheet mogelijke ondergrond. Op die manier schroeit het deeg aan de onderzijde van de pizza knapperig dicht en is de rest van het deeg snel gaar.

Het allerbeste is natuurlijk een echte houtoven, maar daar hebben we helaas lang niet allemaal de ruimte en/of het geld voor.

Een goed en goedkoop alternatief is een elektrische pizza-oventje van Bestron, die in een kwartiertje opwarmt tot 450 graden.

Klik voor meer info

Een pizza bakken in je gewone oven kan natuurlijk ook, en het beste resultaat krijg je door eerst een steen in je oven voor te verwarmen op de hoogste temperatuur en daar dan je pizza op te bakken.
Voor reguliere ovens zijn allerlei dure pizzastenen te koop, maar veel goedkoper is het om bij een willekeurige bouwmarkt of tuinhandel een paar ongelazuurde tegels te halen. Vier stuks passen doorgaans prima bovenop het rooster van je oven.

Wat foto's uit het vorige topic

Redcoon


Yvesss


Motorbloempje



Terpentin07


NutKees
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  maandag 8 november 2010 @ 09:51:00 #2
118585 Crutch
Filantroop || Taalzwengel
pi_88463929
Ik volg dit topic steeds, maar ik kom er maar niet aan toe om zelf een te maken. :@
Tijd is geen excuus, ik vergeet het steeds.
Je moeder is een hamster
pi_88464362
terug vind pizza
pi_88465369
Wij maakten zondags altijd een zelfgemaakte pizza met zo'n mix van koopmans volgens mij.
Maar wij willen een pizza maken die meer richting de smaak gaat van wat je meestal kan krijgen bij een turk. (kebab/shoarmatent)
Deze zijn meestal wel goed te eten op zich.

Heeft iemand tips of komen die tips uit de OP al redelijk in de buurt?

En wat is effectiever, een normale oven en dan op stenen of zo'n speciale pizzaoven
404 - Not Found
pi_88465416
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 10:44 schreef Zwappel het volgende:
Wij maakten zondags altijd een zelfgemaakte pizza met zo'n mix van koopmans volgens mij.
Maar wij willen een pizza maken die meer richting de smaak gaat van wat je meestal kan krijgen bij een turk. (kebab/shoarmatent)
Deze zijn meestal wel goed te eten op zich.

Heeft iemand tips of komen die tips uit de OP al redelijk in de buurt?

En wat is effectiever, een normale oven en dan op stenen of zo'n speciale pizzaoven
Ik denk dat de pizza-oven effectiever is, omdat die veel warmer kan worden dan de gemiddelde oven.
Wat niet wil zeggen dat je met een gewone oven geen lekkere pizza kunt maken, maar je merkt het verschil wel als je een pizza-oven hebt :)
pi_88465497
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 10:46 schreef LieLie het volgende:

[..]



Ik denk dat de pizza-oven effectiever is, omdat die veel warmer kan worden dan de gemiddelde oven.
Wat niet wil zeggen dat je met een gewone oven geen lekkere pizza kunt maken, maar je merkt het verschil wel als je een pizza-oven hebt :)
Oke ,maar dat deegrecept uit de OP, is dat veel anders dan die van Koopmans?
Deze hadden we meestal:
404 - Not Found
pi_88465595
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 10:48 schreef Zwappel het volgende:

[..]


Oke ,maar dat deegrecept uit de OP, is dat veel anders dan die van Koopmans?
Deze hadden we meestal:
[ afbeelding ]
Ik heb die nog nooit gebruikt, maar de meeste pizza-bakkers hier zullen waarschijnlijk stemmen voor zelf maken in plaats van Koopmans ;)
Maar probeer het eens, en kijk wat je zelf beter en lekkerder vindt :)
pi_88466715
En wat voor kaas gebruiken ze meestal bij de turk?
Want bij ons smelt die kaas meestal niet zo heel goed :{

Maar bij een turk of italiaan smelt het meestal tot een heel laagje.
404 - Not Found
pi_88467212
Ik denk de meest gebruikte kazen zijn mozzarella en edammer. De laatste gebruik ik vaak op mijn pizza.
pi_88489003
Ben zelf een grote fan van de dubbelgevouwen pizza's. Hoe kan je die nou zelf maken thuis? De afgelopen keren hield de pizza teveel vocht vast, was het deeg te dun en liep alles er uit, en was het deeg rauw om alles binnen te houden..
pi_88491784
rondje pizza's gemaakt. Erg lekker, alleen vochtige zooi in het midden. Volgende keer wat selectiever zijn met de ingredienten voor de topping... Deeg was vooral erg lekker en luchtig.



pi_88493602
Mooie rand, evo!
pi_88494510
terugvindpizza!

Deze week maken we maar 's géén pizza, maar wellicht volgende week weer 's even aan de slag.

ben benieuwd waar ik biergist kan krijgen/bestellen, overigens?

en evo, mooie korst idd! O+
Ja doei.
pi_88498464
Ik heb het hier besteld. Je moet er wel iets voor over hebben want de verzendkosten zijn meestal hoger dan het product,

http://www.dezonvanitalie(...)6_31&products_id=105
pi_88511946
Shit zeg! Ik ben geloof ik nog niet aan de nieuwe layout gewend! Ik heb, kneus als ik ben, net al een nieuwe nummer zes (per ongeluk als nummer 5 genummerd, ook dat nog) aangemaakt. 8)7
Daarin een uitgebreidere OP en geupdatete foto's.
Misschien die OP even hier naartoe overhevelen?
Let me see you stripped down to the bone
pi_88529575
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 13:00 schreef minilot het volgende:
Shit zeg! Ik ben geloof ik nog niet aan de nieuwe layout gewend! Ik heb, kneus als ik ben, net al een nieuwe nummer zes (per ongeluk als nummer 5 genummerd, ook dat nog) aangemaakt. 8)7
Daarin een uitgebreidere OP en geupdatete foto's.
Misschien die OP even hier naartoe overhevelen?
Misschien een modje?
pi_88538692
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 23:42 schreef Terpentin07 het volgende:
Ik heb het hier besteld. Je moet er wel iets voor over hebben want de verzendkosten zijn meestal hoger dan het product,

http://www.dezonvanitalie(...)6_31&products_id=105
Dat valt mee. Als je een fictivie bestelling plaatst maar niet doorentert, krijg je vanzelf een mailtje van ze. Waarin ze zelf toegeven dat de verzendkosten niet in verhouding staan tot het gebodene. Gaat gewoon in briefpost. Ik dacht voor iets van 2,50. Gelijk maar 3 verpakkingen gedaan waar dan in elk weer 3 zakjes gist zitten. In mijn geval 36 pizzabodems. Zo beschouwd zijn de meerkosten wel te overzien.
pi_88539723
quote:
quote:
Op zondag 7 november 2010 23:44 schreef RijstNatie het volgende:
Kan je het deeg 1 dag in de koelkast bewaren of moet het daarvoor in de vriezer?
Zoals ook in de OP staat: het is juist heel erg aan te raden om je deeg na het rijzen nog een dag (Of twee! Of zelfs drie!) in de koelkast te laten staan. De smaak wordt er alleen maar heel veel beter van!

quote:
Zoals ook in de OP staat: het is juist heel erg aan te raden om je deeg na het rijzen nog een dag (Of twee! Of zelfs drie!) in de koelkast te laten staan. De smaak wordt er alleen maar heel veel beter van!

Dat dus. De ultieme tip voor al je deegvraagstukken.

Kromme quote, I know. Het antwoord was van Minilot.
pi_88648282
Wow, ik had net de lekkerste pizza tot nu toe gegeten, qua deeg dan. Had dus voor dit deeg geen olie, meer water en biergist gebruikt. Het verschil was ongelooflijk. Het deeg was zo luchtig van binnen met een heerlijk krokant laagje. :9~

pi_88651028
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 november 2010 20:55 schreef Terpentin07 het volgende:
Wow, ik had net de lekkerste pizza tot nu toe gegeten, qua deeg dan. Had dus voor dit deeg geen olie, meer water en biergist gebruikt. Het verschil was ongelooflijk. Het deeg was zo luchtig van binnen met een heerlijk krokant laagje. :9~

[ afbeelding ]
Ziet er lekker uit, hoe heb je het gemaakt?
Met een oven of zo'n speciaal pizza oventje?
404 - Not Found
pi_88657691
ik gebruik nooit olie in m'n deeg :@
Ja doei.
pi_88659402
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 november 2010 20:55 schreef Terpentin07 het volgende:
Wow, ik had net de lekkerste pizza tot nu toe gegeten, qua deeg dan. Had dus voor dit deeg geen olie, meer water en biergist gebruikt. Het verschil was ongelooflijk. Het deeg was zo luchtig van binnen met een heerlijk krokant laagje. :9~

[ afbeelding ]
Mijn ervaring is dat de gist niks uit maakt, maar dat meer water inderdaad wonderen doet. Is echt lekker inderdaad. :Y
pi_88659504
Mensen die het geduld hebben en de moeite nemen om zelf een pizza te fabriceren, behoren toch wel tot de grootste bazen van het oostelijk halfrond. Ze zijn 1 van de weinige mensen waar ik enigszins tegen op kijk.
Volstaat het niet te zien dat een tuin mooi is zonder ook te moeten geloven dat er ook nog feeën in wonen?
pi_88659687
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 november 2010 00:24 schreef Lo-Fi het volgende:
Mensen die het geduld hebben en de moeite nemen om zelf een pizza te fabriceren, behoren toch wel tot de grootste bazen van het oostelijk halfrond.
Het gaat heel snel. Dag van te voren een half uurtje om het deeg te maken en het in stukken te verdelen. Gewoon laten rijzen in de koelkast. En dan op de dag waarop je pizza eet eventjes wat saus maken en klaar ben je. Er zit misschien maar een uurtje werk in totaal in. En het kan nog sneller als je de saus al klaar hebt.
pi_88663653
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 november 2010 21:48 schreef Zwappel het volgende:

[..]


Ziet er lekker uit, hoe heb je het gemaakt?
Met een oven of zo'n speciaal pizza oventje?
Ik gebruik zelf de alfredo oven van Bestron. Werkt best goed.
pi_88773456
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 november 2010 20:55 schreef Terpentin07 het volgende:
Wow, ik had net de lekkerste pizza tot nu toe gegeten, qua deeg dan. Had dus voor dit deeg geen olie, meer water en biergist gebruikt. Het verschil was ongelooflijk. Het deeg was zo luchtig van binnen met een heerlijk krokant laagje. :9~

[ afbeelding ]
Dat zou dat enigszins verklaren waarom mijn Amerikaanse ( :@ ) bodem licht "zompig" word als ik er olie bij doe. Niet meer doen dus :)
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_88773827
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 november 2010 23:52 schreef motorbloempje het volgende:
ik gebruik nooit olie in m'n deeg :@
Ik ook niet :?
  dinsdag 16 november 2010 @ 22:49:33 #28
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_88802158
ik wel, maar klein beetje. Wordt niet zompig :)
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_88803919
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 11:31 schreef Zwappel het volgende:
En wat voor kaas gebruiken ze meestal bij de turk?
Want bij ons smelt die kaas meestal niet zo heel goed :{

Maar bij een turk of italiaan smelt het meestal tot een heel laagje.
De saus laten inkoken en geraspte kaas gebruiken.
pi_88810658
ik ga zo ook aan de slag, maak wel vaker zelf pizza maar dan met zo'n koopmansmix voor het deeg. Nu dus het deeg lekker helemaal zelf maken, nog goedkoper ook aangezien ik alles daarvoor standaard in huis heb :Y
  woensdag 17 november 2010 @ 12:04:15 #31
299023 Voici
Ça me plaît
pi_88814401
quote:
1s.gif Op woensdag 17 november 2010 10:09 schreef SeaOfLove het volgende:maak wel vaker zelf pizza maar dan met zo'n koopmansmix voor het deeg.
Die mix bevalt mij nu wel aardig, maar wil toch ook eens overstappen op het zelfmaken. Ben benieuwd, volgende week eens proberen :Y
pi_88815057
quote:
Op woensdag 17 november 2010 12:04 schreef Voici het volgende:

[..]



Die mix bevalt mij nu wel aardig, maar wil toch ook eens overstappen op het zelfmaken. Ben benieuwd, volgende week eens proberen :Y
de mix is ook prima, maar het is zoveel leuker om echt zelf te maken, en het kost je nieteens extra inzet eigenlijk :)
  woensdag 17 november 2010 @ 12:23:32 #33
96981 DragonFire
Ik wil alleen maar zwemmen
pi_88815210
Klinkt als een plan!

Heb ooit eens zo'n pak met pizza bodems gekocht maar dat was niet te vreten.
Eigen deeg maken klinkt beter.
Even voor de duidelijkheid Fok! is geen datingsite!
pi_88815504
quote:
Op woensdag 17 november 2010 12:23 schreef DragonFire het volgende:
Klinkt als een plan!

Heb ooit eens zo'n pak met pizza bodems gekocht maar dat was niet te vreten.
Eigen deeg maken klinkt beter.
een pak pizza bodems is wel weer een stuk minder dan een pak koopmans waar je ook nog echt wat voor moet doen :P En echt verkeerd is dat niet, maar ik vind het leuker om echt helemaal zelf te maken, ik was er alleen nog niet aan toe gekomen :@
pi_88825431
Hmm misschien morgen eens gaan maken
pi_88827077
Ik ga dit weekend ook weer zelf pizza maken denk ik :9
pi_88938953
Ik ga zo kneden! *O*
Al wéken, misschien wel maanden geen pizza op. Morgen pizzadag dus - hoogste tijd!
Ik maak Mexicaanse pizza's met een basis van pittige refried beans, dan wat gekruid gehakt en chorizo, uien en belegen kaas. Na het bakken nog wat frisse pico de gallo erop (fijngehakte uien, tomaten, jalapeño's, limoensap), en koriander. :Y)
Van het overgebleven deeg maak ik Philly cheesesteak-calzones, gevuld met biefstuk, kaas, paddestoelen en groene paprika. Calzones gaan maandag mee naar werk/school.
Foto's volgen! Hoop ik.
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 20 november 2010 @ 13:18:41 #38
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_88939738
Ik wil ook weer eens een fatsoenlijke pizza maken!
Alleen mijn oven, een simpele elektrische... als ik daar bakpapier in leg gaat het verbranden (wordt zwart). :?

Ben trouwens wel benieuwd naar het beleg, ik deed altijd wat blikjes tomatenpurree, basilicum, ui, inkoken en dan mozzarella erbovenop. Maar het wordt niet zo'n mooi laagje en smaakt ook anders dan bij de pizzeria (mja deeg is belangrijker, maar toch).
pi_88948525
Zoooo. Even uitpuffen. Als je al een poos geen pizzadeeg gemaakt hebt, dan is het wel weer even wennen voor de bi- en triceps! :)

Aanschouw: ruim een kilo pizzadeeg!


(Die groene spikkeltjes, dat is oregano.)

Het deeg staat nu op een warme plek te rijzen en gaat daarna nog een nacht in de koelkast.
Let me see you stripped down to the bone
pi_88948552
lekker O+

wij gaan volgende week weer aan de slag hebben we daarnet besloten!
Ja doei.
  zondag 21 november 2010 @ 10:21:46 #41
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_88967409
Nou ik heb gisteren ook pizza gemaakt! Ik had vooral ruzie met het deeg, tipo 00 gebruikt dus wel lekker rekbaar maar toch ging t op sommige plaatsen kapot en ergens anders was t weer te dik. Dus 3x opnieuw gedaan en met de 3e keer maar genoegen genomen, anders werd 't deeg ook zo moe. (Was het al, het was heel stevig).
Verder had ik er teveel tomatenprut op gedaan, het smaakte nogal naar ... tomaat. Dus meer een broodje dan de echte pizzasmaak. Bodem was ook dikker geworden dan ik wilde, maar dat kan komen doordat ik het voorgebakken heb (en het kneden/vormen niet zo lekker ging).

Recept uit de OP gebruikt:
Bodem
• 350g tipo 00 bloem
• 2,5dl lauwwarm water
• 1tl zout
• 1tl suiker
• 7g instant gist (=2tl)
maizena om werkplaats te bestuiven

Saus
• 2 kleine blikjes tomatenpurree
• gedroogde basilicum
• gedroogde oregano
• geraspte pittige kaas
• 1 mozzarellakaasje
• zout

Argh nu ik dit zo typ vergat ik de helft van gisteren die in de - elektrische - oven zat. Hij's nu een beetje donkerbruin :'). Mijn oven wordt altijd zo snel warm.

Goed, mijn werkwijze:
Beginnende met een lekker glaasje...

Suikergistwater! De Starbucks is er niks bij.

Water + suiker + gist heeft een kwartiertje gestaan.

Bloem en zout in een kom gemengd, daar het suikergistwaterprutje bij en lekker kneden.

Tijd om 'm anderhalf uur te laten rijzen.
In deze tijd heb ik de saus gemaakt. Pannetje + de inhoud van 2 blikjes tomatenpurree en twee van de lege blikjes gevuld met water (dus 1:1 purree:water) erbij gevoegd. Wat basilicum, oregano en zout erbij, ook wat geraspte kaas... Dit even laten koken/sudderen/staan.

Na de rijs geprobeerd er een mooie bodem van te vormen. Zoals ik hierboven beschreef was dat niet zo gemakkelijk als het klinkt.
Eerst de werkplaats bestrooid met maizena en bloem. Maizena best royaal gebruikt, wordt het lekker knapperig van. (Af en toe even doorheen halen bijv.) Uiteindelijk hiermee genoegen genomen:


Oven voorverwarmd met onder- en bovenwarmte, op maximaal (250 graden ofzo). Bakplaat meeverwarmd. Toen ik klaar was met de bodem heb ik de bakplaat uit de oven gehaald en deze bestrooid met maizena en bloem, daarna zo snel mogelijk de pizzabodem erop gelegd (in de oven laten was voor mij geen optie, met zo'n slappe bodem en geen pizzaschep).

Bakplaat met onbelegde bodem 5 minuten in de oven gehad. Deze kwam er zo uit:


En ging er zo weer terug in:


Na 13 minuten had 'ie 't wel gezien, en kwam er zo weer uit:


En in mootjes gehakt:


Shot voor de bodem:


Conclusie
Bodem was lekker knapperig aan de rand. Middenstuk (waar de saus op zat) was wat dik. Komt misschien door het voorbakken van de bodem, of mijn falende bodemvormskills. De bedekking mocht ook wat minder tomatig, beter te weinig dan teveel denk ik. De tomatenprut was ook aardig dik, misschien was wateriger beter geweest (1:2 - purree:water ofzo, dan was 1 blikje genoeg geweest ook). Verder weet ik het ook niet. Als iemand nog tips heeft, hoor ik het graag!

:W

[ Bericht 0% gewijzigd door Zoheetik op 21-11-2010 10:31:39 ]
pi_88968324
Heb je het hele recept voor de bodem voor 1 pizza gebruikt?

Tips.. tja.. het is gewoon een kwestie van proberen eigenlijk.
Wat meer water, wat minder water, langer kneden.
Was het deeg goed gerezen?
Hoe vorm je het deeg? Ik kan het vaak wel redelijk uit elkaar 'trekken' en daar waar ik het te dik vind duw ik het met mijn vuist (middelste vingerkootjes zeg maar) nog wat egaler en als je het dan richting de rand drukt dan maak je hem op die manier ook nog wat groter, zonder dat je aan het deeg gaat trekken waardoor het scheurt.

En je bodem is echt wel behoorlijk dik denk ik, want de pizza's die ik in de gewone oven deed (ook 250 graden) waren na een minuut of 7 echt wel klaar.
pi_88968491
quote:
1s.gif Op zondag 21 november 2010 10:21 schreef Zoheetik het volgende:
Als iemand nog tips heeft, hoor ik het graag!
Allereerst: gefeliciteerd met je pizza! :)

Qua saus kan ik je geen tips geven - ik kook standaard twee pakken gezeefde tomaten en een scheut water gedurende drie uur in met een schep suiker, een schep oregano en vier struise tenen knoflook, beetje zout en peper, staafmixer erop en klaar.
Ik hou zelf meer van 'witte' pizza's, dus aan de tomatenbasis heb ik nooit zoveel aandacht besteed.

Waar ik wél wat over zou willen zeggen is het vormen van de bodem. Kun je misschien vertellen hoe je het hebt gedaan?
Zelf hou ik het recept van de OP altijd netjes aan en staat mijn deeg, in porties verdeeld, altijd nog een nacht in de koelkast. Ongeveer een half uur voor ik ermee aan de slag ga haal ik het deeg uit de koelkast, zodat het niet meer zo koud is.
Ik bebloem mijn aanrecht, gooi er een bonkje deeg op, en dat plet ik dan gelijkmatig met mijn bebloemde handen tot er min of meer een platte schijf ligt. Heel even met de deegroller erover kan ook, maar echt maar een piepklein beetje uitrollen!
Dan ga ik het deeg met mijn handen op het aanrecht uitrekken. Met gespreide vingers, het deeg steeds verder oprekken en steeds een beetje draaien, zodat de bodem steeds dunner wordt en het randje ongemoeid blijft. Er zijn vast stoere binken die hun deeg in de lucht durven gooien, maar daar heb ik vermoedelijk niet de juiste motoriek voor. :) Op het aanrecht gaat prima, gewoon het deeg rustig vanuit het midden steeds verder oprekken, totdat je er bijna doorheen kunt kijken.

In principe zou het deeg hier elastisch en stevig genoeg voor moeten zijn. Had je het idee dat het erg snel scheurde? Het je het deeg wel voldoende en op de juiste manier gekneed? Minstens tien minuten lang, tot het deeg écht goed, en zacht en handelbaar aanvoelt.
Ook is de manier van kneden belangrijk. Je moet, zeg maar, de bol deeg steeds een beetje in zichzelf vouwen, stevig duwen, draaien, en opnieuw. Je moet ervoor zorgen dat je het deeg niet teveel uitrekt, of het 'kapot' duwt met je vingers. Ook nadat het deeg gerezen is met beleid de lucht eruit duwen.

Hm, lastig om dit uit te leggen. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_88968575
Woooow! Ik trek net mijn koelkast open.. Uitpuilende deegbollen! De (ruime!) plastic zakjes waar ze inzitten staan op ontploffen.
Wat is dat toch maf: soms rijst deeg gewoon een beschaafd beetje, en soms (zoals nu!) past er ineens niets anders meer in je koelkast.
Potente zakjes gist, vrees ik! :D
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 21 november 2010 @ 11:46:14 #45
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_88969132
Ah dank voor je uitgebreide uitleg!

En hierboven: heb inderdaad alles voor deze ene pizza gebruikt. Kan in theorie natuurlijk wel, super grote pizza maar ik maak het mezelf wel moeilijk.

Ik denk dat ik beter had kunnen kneden. Ik vorm het deeg met de bal van mijn hand, of dat stuk onder je duim zeg maar. En dan voorzichtig steeds wat verder uitduwen. Heb ook geprobeerd het deeg op de pakken en dan langs de rand lopen met je handen, dus handen stukje uit elkaar en dan door de zwaartekracht uit laten rekken, maar dan breekt het snel en wordt het niet heel gelijkmatig.

Denk ook dat 3x proberen een bodem te vormen funest is voor het deeg en de lucht erin (die er dus ook niet echt meer in zat).

Nacht in de koelkast heb ik dus ook overgeslagen...
pi_88969200
quote:
1s.gif Op zondag 21 november 2010 11:46 schreef Zoheetik het volgende:
Ah dank voor je uitgebreide uitleg!

En hierboven: heb inderdaad alles voor deze ene pizza gebruikt. Kan in theorie natuurlijk wel, super grote pizza maar ik maak het mezelf wel moeilijk.

Ik denk dat ik beter had kunnen kneden. Ik vorm het deeg met de bal van mijn hand, of dat stuk onder je duim zeg maar. En dan voorzichtig steeds wat verder uitduwen. Heb ook geprobeerd het deeg op de pakken en dan langs de rand lopen met je handen, dus handen stukje uit elkaar en dan door de zwaartekracht uit laten rekken, maar dan breekt het snel en wordt het niet heel gelijkmatig.

Denk ook dat 3x proberen een bodem te vormen funest is voor het deeg en de lucht erin (die er dus ook niet echt meer in zat).

Nacht in de koelkast heb ik dus ook overgeslagen...
Dan zou ik de volgende keer echt wat kleiner proberen, dan hoef je het ook minder ver uit te rekken. En je moet ook weer niet te veel bloem ed gebruiken op je werkblad, zeker als je dan drie keer probeert wordt het deeg te droog.
pi_88969213
van die hoeveelheid deeg 2 pizza's maken ^O^
Ja doei.
  zondag 21 november 2010 @ 11:51:54 #48
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_88969267
Ja klopt, deeg was ook wat droger en steviger geworden daardoor. En inderdaad, volgende keer twee pizza's ervan :). Ik heb nu al zin weer nieuwe te maken :D. Maar niet genoeg tipo 00 bloem meer.
pi_88970029
Hahaha, oh jee, ik had nog niet door dat je inderdaad al het deeg voor één pizza had gebruikt. Daar kun je natuurlijk geen fatsoenlijke pizza mee maken! :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_88970072
wij zijn helemaal aan de gorgonzola de laatste weken..

door de pasta (met peer en walnoot), door de risotto en ook op de pizza, met spinazie, súper lekker!
Ja doei.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')