abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_87082059
Zelf broodbakken wordt steeds populaider. Enerzijds omdat het 'fabrieksbrood' uit de winkel/bakker steeds minder de eigenschappen heeft zoals brood bedoeld is. Anderzijds omdat mensen het steeds leuker vinden om zelf hun handen vies te maken in het deeg of met de broodbakmachine (uit het kerstpakket ;) ) te werken.

Het eerste topic begon in 2004 maar de laatste weken wordt het hier steeds drukker. Vandaar staan hieronder de belangrijkste tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)
Ja doei.
pi_87082085
* motorbloempje doet nu weer een poging tot brood bakken :)

deeg staat nu te rijzen

vraag me alleen af: kan ik het ook nu de hele nacht door laten rijzen (2e rijs) en dan morgenochtend (af)bakken? of is dat een hele domme vraag?
Ja doei.
  vrijdag 1 oktober 2010 @ 22:55:18 #3
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87082181
quote:
Op vrijdag 1 oktober 2010 22:53 schreef motorbloempje het volgende:
* motorbloempje doet nu weer een poging tot brood bakken :)

deeg staat nu te rijzen

vraag me alleen af: kan ik het ook nu de hele nacht door laten rijzen (2e rijs) en dan morgenochtend (af)bakken? of is dat een hele domme vraag?
Zet het in de koelkast, dan gaat het langzamer, maar maak het wel nat, dan droogt het niet uit,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87082207
Tijdens de tweede rijs?
Ja doei.
  vrijdag 1 oktober 2010 @ 23:00:27 #5
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87082465
quote:
Op vrijdag 1 oktober 2010 22:55 schreef motorbloempje het volgende:
Tijdens de tweede rijs?
Yep
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87082484
nog op een bepaalde manier 'inpakken' naast vochtig maken?

Ben nog echt een brood-n00b :@
Ja doei.
  vrijdag 1 oktober 2010 @ 23:19:50 #7
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_87083273
quote:
Op vrijdag 1 oktober 2010 23:00 schreef motorbloempje het volgende:
nog op een bepaalde manier 'inpakken' naast vochtig maken?

Ben nog echt een brood-n00b :@
wat ik doe is of wat olijfolie in de kom en daar even in rondwentelen, of een natte theedoek erop...Maar die droogt vaak uit gedurende de nacht....
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_87083316
en dan dat in de koelkast? :+ :@
Ja doei.
  vrijdag 1 oktober 2010 @ 23:45:02 #9
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_87084384
weinig broden gebakken de laatste tijd. Blijft interessant om dit topic te volgen :)
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 00:55:35 #10
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_87087105
ik heb het eens geprobeerd in de koelkast, daarna wilde het nog maar moeilijk rijzen in de oven. Was niet echt een succesvol brood.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 01:17:15 #11
150677 PKfotografie
www.fotobijbestellen.com
pi_87087779
nog een paar minuten dan kan mijn brood de oven uit . :Y)
pi_87090682
hier ligt 't brood nu in de oven

is in de koelkast goed omhoog gekomen :)

ben erg benieuwd! :o
Ja doei.
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 16:17:06 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87102234
Hoe is het geworden?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87102437
ben niet geheel tevreden, het is vrij compact gebleven. Het was wél lekker, dat wel, maar ergens denk ik dat 't veel luchtiger had moeten zijn.. zal straks even een foto uploaden :9
Ja doei.
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 17:03:18 #15
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_87104526
Gister mijn brood op basis van semolina meel, ietwat uitgelopen, maar niet minder smakelijk en ook redelijk zwaar:
S vorm :o!

en gesneden:


en de volgende is met de 1e rijs bezig, dat is een brood met maismeel, semolina, bloem en sesamzaadjes
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_87104831
die van jou zien er veel luchtiger uit O+ :9
Ja doei.
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 17:13:07 #17
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_87105102
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 17:08 schreef motorbloempje het volgende:
die van jou zien er veel luchtiger uit O+ :9
terwijl ik juist het idee bij deze had dat het nog wel iets luchtiger kon, deeg wat k net heb gemaakt heb ik 2x zo lang gekneed, dan merk je al een heel end verschil vind ik.
`en ook de recepten kan natuurlijk schelen.
Wil komende week iets van zo;n poolish proberen, met dat landbrood gerecpt die DarkElf onlangs maakte :9
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_87105187
ik ben geneigd een broodbakmachine op de kop te tikken :@ maar ik wil me niet zo gauw gewonnen geven :+
Ja doei.
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 17:16:51 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87105268
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 17:14 schreef motorbloempje het volgende:
ik ben geneigd een broodbakmachine op de kop te tikken :@ maar ik wil me niet zo gauw gewonnen geven :+
BBM zijn waardeloos.
Maar brood bakken is niet eenvoudig, het is niet voor niets een vak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87105349
ja, daarom! en in de keuken houd ik niet van opgeven :%

en het brood was iig lekker. Dat ik niet tevreden was is één ding, maar het was wel eetbaar :9
Ja doei.
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 17:18:30 #21
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_87105364
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 17:14 schreef motorbloempje het volgende:
ik ben geneigd een broodbakmachine op de kop te tikken :@ maar ik wil me niet zo gauw gewonnen geven :+
Ik ga voor een kitchenaid, die kan het kneedwerk voor me doen.

euhm mijn brood rijst wel extreem goed, zo erg zelf dat ie de mega kom ruim overstijgt, niet erg hoop ik??
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_87105471
ja, later als ik groot ben.. ;(
Ja doei.
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 23:27:49 #23
150677 PKfotografie
www.fotobijbestellen.com
pi_87118011
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 17:18 schreef MissHobje het volgende:

[..]


Ik ga voor een kitchenaid, die kan het kneedwerk voor me doen.

euhm mijn brood rijst wel extreem goed, zo erg zelf dat ie de mega kom ruim overstijgt, niet erg hoop ik??
ik gebruik voor het kneden ook de kitchenaid werkt wel fijn.
maar....... handmatig kneden doe ik na de eerste rijs. heb het idee dat de kitchenaid meer het deeg dood mept als dat het echt aan het kneden is. (vooral bij kleine hoeveelheden (500gr. meel ) )
pi_87119793
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 23:27 schreef PKfotografie het volgende:

[..]

ik gebruik voor het kneden ook de kitchenaid werkt wel fijn.
maar....... handmatig kneden doe ik na de eerste rijs. heb het idee dat de kitchenaid meer het deeg dood mept als dat het echt aan het kneden is. (vooral bij kleine hoeveelheden (500gr. meel ) )
Waarom kneed je na de eerste rijs?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 3 oktober 2010 @ 00:26:51 #25
150677 PKfotografie
www.fotobijbestellen.com
pi_87120037
quote:
Op zondag 3 oktober 2010 00:18 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Waarom kneed je na de eerste rijs?
tja, ik laat de kitchenaid het deeg kneden. wacht een klein uur. dan haal ik het deeg uit de kom. kneed het handmatig door. laat het rijzen zolang als dat recept. of mijn gevoel mij in geeft. en dan verwerk ik het tot het eindproduct. (kan ook meerdere rijzen zijn waarbij ik het deeg niet kneed maar alleen vouw om een strakkere buitenlaag te krijgen en een luchtige binnen kant.)

maar aangezien we het hier over het berijden hebben van het deeg. en niet over een specifiek recept. vanwaar de vraag?
pi_87125892

Brood van gisteren dus :)
Ja doei.
  zondag 3 oktober 2010 @ 11:09:40 #27
319600 Miss-MacPhisto
This is not an exit
pi_87126315
quote:
Op zondag 3 oktober 2010 10:45 schreef motorbloempje het volgende:
[ afbeelding ]
Brood van gisteren dus :)
Ziet er lekker uit! :) Ik ben regelmatig met de broodbakmachine in de weer .... of wordt dat als te lui ervaren door de posters in dit topic? ;)
Smell the flowers while you can....
pi_87126387
nou, het topic gaat zoals de TT al zegt over brood bakken in de oven ;)
Ja doei.
  zondag 3 oktober 2010 @ 11:23:18 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87126571
quote:
Op zondag 3 oktober 2010 11:09 schreef Miss-MacPhisto het volgende:

[..]

Ziet er lekker uit! :) Ik ben regelmatig met de broodbakmachine in de weer .... of wordt dat als te lui ervaren door de posters in dit topic? ;)
Er is een andere draad van topics over het bakken van brood in de BBM.
Hier is dat off topic, deze draad is speciaal gestart voor brood in de ovenbakkers, mensen die meer willen dan shake&bake.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87127208
quote:
Op zondag 3 oktober 2010 00:26 schreef PKfotografie het volgende:

[..]

tja, ik laat de kitchenaid het deeg kneden. wacht een klein uur. dan haal ik het deeg uit de kom. kneed het handmatig door. laat het rijzen zolang als dat recept. of mijn gevoel mij in geeft. en dan verwerk ik het tot het eindproduct. (kan ook meerdere rijzen zijn waarbij ik het deeg niet kneed maar alleen vouw om een strakkere buitenlaag te krijgen en een luchtige binnen kant.)

maar aangezien we het hier over het berijden hebben van het deeg. en niet over een specifiek recept. vanwaar de vraag?
Ik vroeg het alleen omdat ik minder goede ervaringen heb met het deeg slaan of opnieuw kneden, dan met vouwen. Maar ik hou dan ook van brood met luchtgaten waar complete muizenfamilies inpassen ;)

Plakt dat trouwens niet heel erg aan je broek, als je je deeg berijdt?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 3 oktober 2010 @ 12:00:55 #31
283830 Rituals
Rediscovering the moment
pi_87127483
Mo! Je brood ziet er heerlijk uit :9. Ik hou van compact brood.
Your body. Your soul. Your rituals.
  zondag 3 oktober 2010 @ 12:41:11 #32
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_87128590
quote:
Op zondag 3 oktober 2010 10:45 schreef motorbloempje het volgende:
[ afbeelding ]
Brood van gisteren dus :)
Mooi brood, zwaar ook als ik het goed zie? :9
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  zondag 3 oktober 2010 @ 19:41:37 #33
319600 Miss-MacPhisto
This is not an exit
pi_87142181
quote:
Op zondag 3 oktober 2010 11:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Er is een andere draad van topics over het bakken van brood in de BBM.
Hier is dat off topic, deze draad is speciaal gestart voor brood in de ovenbakkers, mensen die meer willen dan shake&bake.
OK, ga ik daarnaar op zoek. Sorry voor de "vervuiling". ;)
Smell the flowers while you can....
  maandag 4 oktober 2010 @ 14:36:35 #34
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_87169244
quote:
Op zondag 3 oktober 2010 10:45 schreef motorbloempje het volgende:
[ afbeelding ]
Brood van gisteren dus :)
Ziet r lekker uit!

Oh, en als je zoals ik te lui bent om te kneden, ik doe het grotendeels gewoon met de deeghaken van de handmixer. (En voor de leuk daarna nog eventjes met de hand :P ) Moet je wel oppassen dat je niet te lang kneed, dat gaat met zo'n mixer vrij snel natuurlijk.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  maandag 4 oktober 2010 @ 14:39:18 #35
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_87169342
Zo'n, mixer kneed wel heel anders dan handmatig. Merken jullie verschil in resultaat als je t met de hand doet ipv machinaal? Ik weet het niet namelijk... Had t er laatst met iemand over, die zei dat haar broden met de hand beter waren.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  maandag 4 oktober 2010 @ 16:37:52 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87173750
quote:
Op maandag 4 oktober 2010 14:39 schreef -Mellow- het volgende:
Zo'n, mixer kneed wel heel anders dan handmatig. Merken jullie verschil in resultaat als je t met de hand doet ipv machinaal? Ik weet het niet namelijk... Had t er laatst met iemand over, die zei dat haar broden met de hand beter waren.
Moeilijk daar objectief over te oordelen, niet? Ik kneed liever met de kitchenaid, dat scheelt nogal wat werk, en je kan door tijd en kneedsnelheid te loggen, heel goed in controle zijn van hoe lang je wat kneed.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 9 oktober 2010 @ 08:59:08 #37
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_87349830
quote:
Op maandag 4 oktober 2010 14:39 schreef -Mellow- het volgende:
Zo'n, mixer kneed wel heel anders dan handmatig. Merken jullie verschil in resultaat als je t met de hand doet ipv machinaal? Ik weet het niet namelijk... Had t er laatst met iemand over, die zei dat haar broden met de hand beter waren.
Zou kunnen omdat een deeg wat na het kneden rond de 26-27 graden is, een betere ontwikkeling krijgt. Waarschijnlijk zijn de degen die met de machine gekneed zijn of te warm of te koud waardoor je een heel ander eindproduct krijgt. Een machine heeft natuurlijk een heel andere oploop warmte dan een hand. De temperatuur kan je bijsturen met het water.

In de meeste bakkerijen moet ijswater gebruikt worden omdat de machines een hele hoge oploop warmte hebben.

Een te warm deeg geeft een grove, gaterige structuur. Dit omdat de gist de snel aan het werk is gegaan. Ook zal dit product te weinig volume hebben omdat de gist uitgewerkt is als het deeg de oven in gaat.

Een te koud deeg geeft een vast en compact brood. Dit omdat de gist de kans nog niet gehad heeft om te gaan werken.
  dinsdag 12 oktober 2010 @ 19:00:17 #38
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_87466380
quote:
Op zaterdag 9 oktober 2010 08:59 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

Zou kunnen omdat een deeg wat na het kneden rond de 26-27 graden is, een betere ontwikkeling krijgt. Waarschijnlijk zijn de degen die met de machine gekneed zijn of te warm of te koud waardoor je een heel ander eindproduct krijgt. Een machine heeft natuurlijk een heel andere oploop warmte dan een hand. De temperatuur kan je bijsturen met het water.

In de meeste bakkerijen moet ijswater gebruikt worden omdat de machines een hele hoge oploop warmte hebben.

Een te warm deeg geeft een grove, gaterige structuur. Dit omdat de gist de snel aan het werk is gegaan. Ook zal dit product te weinig volume hebben omdat de gist uitgewerkt is als het deeg de oven in gaat.

Een te koud deeg geeft een vast en compact brood. Dit omdat de gist de kans nog niet gehad heeft om te gaan werken.
Ah ok, dat is handige informatie. Dankjewel.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  dinsdag 12 oktober 2010 @ 19:02:32 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87466470
quote:
Op zaterdag 9 oktober 2010 08:59 schreef Mr-Z het volgende:


Een te koud deeg geeft een vast en compact brood. Dit omdat de gist de kans nog niet gehad heeft om te gaan werken.
Langer laten rijzen?
Wil nog steeds eens gaan experimenteren met verschillende gistsoorten om te kijken welke het lekkerste resultaat leveren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87467668
quote:
Op dinsdag 12 oktober 2010 19:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Langer laten rijzen?
Wil nog steeds eens gaan experimenteren met verschillende gistsoorten om te kijken welke het lekkerste resultaat leveren.
Bij langer laten rijzen heeft ook CO2 ook langer de tijd om te ontsnappen. Dus ook als er in totaal even veel CO2 is geproduceerd door de gistcellen, zal bij een lagere temperatuur uiteindelijk minder in het brood zijn achtergebleven. Althans, dat kan ik me voorstellen, maar misschien dat Mr-Z daar een beter verhaal bij heeft.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  dinsdag 12 oktober 2010 @ 19:38:52 #41
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87467967
quote:
Op dinsdag 12 oktober 2010 19:31 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Bij langer laten rijzen heeft ook CO2 ook langer de tijd om te ontsnappen. Dus ook als er in totaal even veel CO2 is geproduceerd door de gistcellen, zal bij een lagere temperatuur uiteindelijk minder in het brood zijn achtergebleven. Althans, dat kan ik me voorstellen, maar misschien dat Mr-Z daar een beter verhaal bij heeft.
Zit wat in, dan heeft het hele idee van prefermenten dus echt zin
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87474125
quote:
Op dinsdag 12 oktober 2010 19:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zit wat in, dan heeft het hele idee van prefermenten dus echt zin
Dat prefermenten draagt nog wel bij aan de smaak. Door gisten opgegeten en weer uitgepoepte koolhydraten smaken nou eenmaal anders dan het spul direct uit de graankorrel. Alleen doet het weinig met het volume van het brood. Bier smaakt ook anders dan een oplossing van mout in water.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 13 oktober 2010 @ 22:36:50 #43
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_87515611
Ik ben aan een no knead brood begonnen :D
lijkt me erg lekker ook, nouja gistproces doet de rest voor me, heb het alleen door elkaar gemengd.
Wordt vervolgd..
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  donderdag 14 oktober 2010 @ 19:07:06 #44
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_87542947
quote:
Op dinsdag 12 oktober 2010 19:31 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Bij langer laten rijzen heeft ook CO2 ook langer de tijd om te ontsnappen. Dus ook als er in totaal even veel CO2 is geproduceerd door de gistcellen, zal bij een lagere temperatuur uiteindelijk minder in het brood zijn achtergebleven. Althans, dat kan ik me voorstellen, maar misschien dat Mr-Z daar een beter verhaal bij heeft.
Inderdaad. Gist werkt optimaal bij zo'n 30 graden, maar zelfs bevroren blijft gist werken. Verlaag de gist voor de gein eens met 75% en stop het deeg bij de laatste rijs eens in de koelkast voor een nachtje. Vervolgens uit de koelkast nemen en meteen bakken. Je zal zien dat dit brood gewoon een vergelijkbaar volume krijgt, een spekkige kruim, dikke maar vooral ook smaakvolle korst!

Let wel.. de gist is op den duur uitgewerkt.... een deeg wat een te lange rijs heeft gehad zal niks meer doen in de oven en inzakken. Je kan zien als een deeg volgerezen is als je met je vinger in het deeg duwt en deze er net in blijft staan, dus niet terug veert. Is moeilijk uit te leggen, daar moet je feeling voor krijgen.
  zaterdag 16 oktober 2010 @ 19:22:18 #45
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_87612875
Net gemaakt


broodmix van de Lidl (rogge, volkoren) met daarin extra: donker bier, olijfolie en extra meel

Lekker!
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_87612923
wow!!! O+ die ziet er mooi uit!
Ja doei.
pi_87618186
Ik wil ook eens zelf witbrood bakken, het liefst ciabatta of iets, en dan fijn met gezouten roomboten ooee.
Wat is nou een heel makkelijk recept hiervoor? Ik heb er echt geen ervaring mee :')
pi_87620527
quote:
Op zaterdag 16 oktober 2010 22:17 schreef _Loki het volgende:
Ik wil ook eens zelf witbrood bakken, het liefst ciabatta of iets, en dan fijn met gezouten roomboten ooee.
Wat is nou een heel makkelijk recept hiervoor? Ik heb er echt geen ervaring mee :')
Ciabatta is niet het meest makkelijke brood om te bakken omdat het deeg nogal plakkerig en vloeibaar is, waardoor het lastig te hanteren is. Misschien kun je beter beginnen met broden op basis van baguette-deeg.

Mocht je het toch willen doen, dan kun je het volgende recept aanhoude, deze is voor ongeveer 1,7 kg (+- 3 broden).

poolish
300 g bloem (glutenrijk, dus geen cakemeel ofzo)
300 g water
klein snufje instant-gist (minder dan 1 gram)


Alle ingrediënten voor de poolish bij elkaar mikken, goed mengen en dan 12 - 16 uur laten staan.

deeg
700 g bloem (zelfde soort als boven)
430 g water
20 g zout
1 1/4 theelepel instant-gist
+de poolish van hierboven


De ingredienten inclusief de poolish mengen en goed kneden. Je moet duidelijk de glutenontwikkeling kunnen voelen, het deeg wordt elastisch en enigszins samenhangend.
Daarna doe je het in een kom en dek je het met folie af. Dan 3 uur laten staan, waarbij je om het uur het deeg vouwt. Om te vouwen leg je het deeg op een werkblad met flink wat bloem, met wat trekken en duwen maak je er een wat dunnere lap van, die je vervolgens waar vanaf de zijkanten dichtvouwt.

Na 3 uur kunt je het deeg met een mes in 3 stukken opdelen, die je voorzichtig vorm geeft en op een bakplaat legt (eventueel met bakpapier er onder). Dan nog even laten rusten. Daarna in een voorverwarmde oven op 240 C bakken. Als je bakpapier gebruikt hebt, dat er onder uit halen zodra het brood stevig genoeg is (anders krijg je een slappe bodem). Het brood is klaar als je er een sateprikker in kunt steken die er weer schoon uitkomt, of als je met een vleesthermometer een kerntemperatuur van rond de 95 C meet.
Mocht het brood te donker worden kun je de temperatuur 10 C lager zetten.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_87620658
Dat klinkt niet zo heel lastig, eigenlijk. Maar dat is het vast wel :')
Ik kan het altijd proberen. :)
pi_87625561
Tijd voor een TVPain.

Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_87626276
quote:
Op zondag 3 oktober 2010 11:13 schreef motorbloempje het volgende:
nou, het topic gaat zoals de TT al zegt over brood bakken in de oven ;)
En als je het nou alleen laat kneden door de BBM en het daarna bakt in de oven? Dat doe ik namelijk meestal. Brood bakken in de oven, maar dan voor luie mensen zeg maar... :@
pi_87627261
weer eens lekker origineel gedaan... croissants en pain au chocolat voor de zoveelste keer... ze blijven lekker ;)





  zondag 17 oktober 2010 @ 11:54:40 #53
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87627430
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 11:48 schreef evo87 het volgende:
weer eens lekker origineel gedaan... croissants en pain au chocolat voor de zoveelste keer... ze blijven lekker ;)

Tourdeeg zelfgemaakt?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87629133
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 11:48 schreef evo87 het volgende:
weer eens lekker origineel gedaan... croissants en pain au chocolat voor de zoveelste keer... ze blijven lekker ;)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Het deeg ziet er wel erg goed gelukt uit!
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_87629811
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 11:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tourdeeg zelfgemaakt?
ja, begonnen met bloem, melk etc. Gewoon van 'scratch' dus. Leuke avondvulling :P
  zondag 17 oktober 2010 @ 13:27:41 #56
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_87630309
Heb nu een aantal no knead broodjes gemaakt en die bevallen eigenlijk heel goed.
dit was de 1e (mind me voor de flits ziet er iets geler uit wat niet zo is) rijs van 16 uur en daarna gevormd en 2 uur laten rijzen, toen afgebakken in loei hete pan/oven

doorgesneden;


3e broodje, nr 2 was ik vergeten op de foto te zetten :D 18 uur gerezen, gevormd en daarna uur of 4 gerezen.heb op het recept een 5e deel maisbloem er door gedaan en bestrooid met sesamzaadjes

Doorgesneden:
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_87647006
Dus, omdat ik lui ben heb ik dit dus gecreëerd met behulp van een broodbakmachine. Uiteraard alleen mengen, want als je het bakt in de oven smaakt het toch beter dan uit de bbm :)



  zondag 17 oktober 2010 @ 21:21:09 #58
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87647368
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 13:27 schreef MissHobje het volgende:
Heb nu een aantal no knead broodjes gemaakt en die bevallen eigenlijk heel goed.
dit was de 1e (mind me voor de flits ziet er iets geler uit wat niet zo is) rijs van 16 uur en daarna gevormd en 2 uur laten rijzen, toen afgebakken in loei hete pan/oven
[ afbeelding ]
doorgesneden;
[ afbeelding ]

3e broodje, nr 2 was ik vergeten op de foto te zetten :D 18 uur gerezen, gevormd en daarna uur of 4 gerezen.heb op het recept een 5e deel maisbloem er door gedaan en bestrooid met sesamzaadjes
[ afbeelding ]
Doorgesneden:
[ afbeelding ]
Ziet er goed uit hopje
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87670347
M'n eerste deeg is aan het rijzen. Ik ben echt zo benieuwd of het lukt :')
  maandag 18 oktober 2010 @ 14:54:00 #60
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_87672853
Mooi brood MissHobje! :)

Wat is je recept? En hoezo heb je een pan gebruikt?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  maandag 18 oktober 2010 @ 15:12:14 #61
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_87673674
@ Piet thanks, ben er stiekum wel beetje trots op, was een leuke vakantie bezigheid die naar meer smaakt :)

@freddeh ziet er ook lekker uit :) en lui? welnee, zware werk mag je best uit handen laten nemen hoor ;)

@Loki heel veel succes

@-Mellow- no knead bread recept als volgt:
430 gram bloem *had bij dat 3e brood 380 bloem en 50 gram maismeel gedaan )
1 gram instant gist (gedroogde gist)
8 gram zou (kan iets meer als je dit lekkerder vind maar ik vond het meer dan genoeg)
345 gram water, kan evt iets meer dat moet je zelf beetje bepalen hoe stevig je deeg/beslag is)

Eerst de droge delen goed mengen, dan water erdoor roeren heel kort dat alles wel goed door elkaar zit en dan denk ik het af met een droge theedoek of plastic folie en je zet het weg voor een uur of 12/18 gewoon bij kamertemperatuur.(langer kan ook komt niet op een paar uur aan zeg maar)

Als dat voor bij is leg ik een rubber afbakmatje neer met flink bloem of semlino dan deeg erop storten en met bebloemde handen 2 uiteinden over elkaar vouwen, dan kwartslag draaien en weer 2 uiteinden vouwen en dan opbollen. waar nodig nog even bestuiven met bloem en dan plastic folie/theedoek erover voor een uurtje of 2 a 3 laten liggen.

Ik doe na 2 uur de oven aan tussen de 230/250 graden met een gietijzeren pan erin, zodra dit heet is (zet alles dan op je gasstel dat kan die hitte aan) en dan stort je dat deeg in die pan, deksel erop doen en in de oven afbakken voor 30 min. dan deksel eraf halen en nog 15 min laten bakken en dan kun je hem storten en af laten koelen.
Let op dat je hittebestendig materiaal gebruikt! aardewerk/gietijzer of iets wat dat kan handelen.

Dit was even een samenvatting, je kunt dit terug vinden op nrcnext daar heb ik alles vandaan, leuk om ook ff het filmpje erbij te kijken heb je meteen een idee.(je kunt dan doorzappen naar vlg dag)
succes :)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_87673731
M'n brood is best wel mislukt ;(
Het is plat en uitgezakt. Denk dat ik de volgende keer wat meer meel erdoor moet doen, het was veel te plakkerig.
Maaar ik geef niet op. :D
  maandag 18 oktober 2010 @ 15:21:32 #63
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_87674048
he dat is jammer maar net zoals je aangeeft, niet opgeven ;)
Ik had dat ook met de 1e broden vooral als het zo laat rijzen in de stoomoven, dan krijgt het veel meer vocht en moet ik het deeg iets steviger houden, wellicht had je het brood in een vorm kunnen bakken?
Afijn je leert snel genoeg wat wel/niet kan zeg maar.
Heb je wel een fotootje van het resultaat?
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_87674090
Weet een van jullie een 'gangbare' winkel die goed volkorenmeel verkoopt :)

de AH volkorenmeuk is namelijk redelijk nep :')
Ja doei.
pi_87674206
Misschien was een vorm beter geweest ja. het smaakt opzich wel goed :D
Er zit wel een raar luchtje aan. Ik denk dat er wat vocht van de kip uit de oven op de bakplaat is gedrupt, het ruikt namelijk naar kipkruiden ;(
  maandag 18 oktober 2010 @ 15:28:43 #66
283830 Rituals
Rediscovering the moment
pi_87674374
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 15:22 schreef motorbloempje het volgende:
Weet een van jullie een 'gangbare' winkel die goed volkorenmeel verkoopt :)

de AH volkorenmeuk is namelijk redelijk nep :')
Bij de Natuurwinkel (Groenestraat Nijmegen) zullen ze dat wel verkopen denk ik? Hoewel dat niet echt een 'gangbare' winkel is misschien.
Your body. Your soul. Your rituals.
  maandag 18 oktober 2010 @ 17:04:19 #67
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_87678483
@ motorbloempje: ik haal het bij de natuurwinkel aan de lange hezelstraat. Die hebben veel soorten meel (volkoren, spelt, haver, rogge...) en verkopen ook lijnzaad (vind ik altijd erg lekker door het deeg)

Maar de St.Annamolen verkoopt het ook wel, evenals grootverpakkingen gist, stuk handiger dan die kleine rotzakjes.

@Misshobje: wat krijg jij luchtig brood met maar 1g gist :o
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  maandag 18 oktober 2010 @ 17:39:18 #68
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_87679935
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 17:04 schreef -Mellow- het volgende:
@ motorbloempje: ik haal het bij de natuurwinkel aan de lange hezelstraat. Die hebben veel soorten meel (volkoren, spelt, haver, rogge...) en verkopen ook lijnzaad (vind ik altijd erg lekker door het deeg)

Maar de St.Annamolen verkoopt het ook wel, evenals grootverpakkingen gist, stuk handiger dan die kleine rotzakjes.

@Misshobje: wat krijg jij luchtig brood met maar 1g gist :o
dat is omdat je de gluten tijd geeft om te laten werken, als het 12 tot 18 uur staat dan hebben ze hun best gedaan zeg maar en krijg je heerlijk luchtig brood, anders zou je dus flink moeten kneden krijg je ook zo'n resultaat hoor, maar dan gebruik je iets andere verhoudingen
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_87822722
@Misshobje:

Lijkt me lekker dat no kneadbread, bedankt voor het recept. ^O^ Ik heb de spullen in huis gehaald alleen nog iets om in te doen wat loeiheet kan worden. :P

Maar 3 vraagjes:

- 345 gram water, is dat hetzelfde als ml. ?
- Hoe weeg je dat zout af? Met een theelepel ofzo? En hoeveel tl zijn dat dan?
- Hoe hou je het brood vers voor pakumbeet 5 a 6 uur, papieren zak/plastic zakje......?

Bedankt alvast. :)
3x links is ook rechts
When a yawn turns beautiful: https://www.youtube.com/watch?v=GZlJo4Bvzt4
  vrijdag 22 oktober 2010 @ 11:35:17 #70
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_87825127
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 oktober 2010 10:16 schreef Parlay het volgende:
@Misshobje:

Lijkt me lekker dat no kneadbread, bedankt voor het recept. ^O^ Ik heb de spullen in huis gehaald alleen nog iets om in te doen wat loeiheet kan worden. :P

Maar 3 vraagjes:

- 345 gram water, is dat hetzelfde als ml. ?
- Hoe weeg je dat zout af? Met een theelepel ofzo? En hoeveel tl zijn dat dan?
- Hoe hou je het brood vers voor pakumbeet 5 a 6 uur, papieren zak/plastic zakje......?

Bedankt alvast. :)
gram water is zelfde als ml idd bij andere stoffen verschilt dit wel :o

Ikzelf heb een weegschaal op de gram nauwkeurig maar met 1 gram gist hapert ie ook wat, dus kun je dit ook aan houden:
1 g (¼ theelepel) gist en voor het zout 8g (1¼ theelepel)

Het brood heeft een wat sponsachtige structuur en blijft makkelijk een dagje vers, ikzelf wikkel het in een theedoek als het afgekoeld is of idd. een papieren broodzak, dan blijft die korst ook lekker.

Succes :)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_87890238
Gister voor het eerst 2 broden gebakken. En dat zag er zo uit:



Korst was nogal aan de harde kant, maar nog steeds erg lekker!
Eins, zwei, hoeplakai.
  zondag 24 oktober 2010 @ 12:07:36 #72
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_87891090
Wow goed begin :)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_87891363
Op basis van dit recept trouwens, heel makkelijk. :)
Eins, zwei, hoeplakai.
  zondag 24 oktober 2010 @ 12:59:31 #74
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_87892708
Ik heb gisteren een maismeel mix van de bakker meegenomen. Kom ik nu tot de ontdekking dat ik geen boter meer in huis heb. Zou het ook met alleen olijfolie gaan?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_87897142
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 12:59 schreef Puckzzz het volgende:
Ik heb gisteren een maismeel mix van de bakker meegenomen. Kom ik nu tot de ontdekking dat ik geen boter meer in huis heb. Zou het ook met alleen olijfolie gaan?
Hoeveel moet er in? Mijn ervaring met cake bakken is dat het geen probleem is om de helft van de boter te vervangen door olie. Bij brood moet meestal verhoudingsgewijs hooguit heel weinig boter, dus daar lijkt het me al helemaal geen probleem om het door olie te vervangen...

edit: ik zie net dat je het over olijfolie hebt. Die heeft nogal een kenmerkend smaakje, heb je niet iets neutralers?

[ Bericht 8% gewijzigd door stavromulabeta op 24-10-2010 14:52:43 (olijfolie...) ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 24 oktober 2010 @ 14:56:12 #76
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_87897295
quote:
1.gif Op zondag 24 oktober 2010 14:52 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Hoeveel moet er in? Mijn ervaring met cake bakken is dat het geen probleem is om de helft van de boter te vervangen door olie. Bij brood moet meestal verhoudingsgewijs hooguit heel weinig boter, dus daar lijkt het me al helemaal geen probleem om het door olie te vervangen...

edit: ik zie net dat je het over olijfolie hebt. Die heeft nogal een kenmerkend smaakje, heb je niet iets neutralers?
Ik ben gek op olijfolie...besides ze liggen al te bakken. Het enige waar ik me een beetje zorgen over maak is dat het niet zo hard gerezen is -O- we wachten het af.....
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  zondag 24 oktober 2010 @ 15:00:08 #77
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87897442
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 14:52 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Hoeveel moet er in? Mijn ervaring met cake bakken is dat het geen probleem is om de helft van de boter te vervangen door olie. Bij brood moet meestal verhoudingsgewijs hooguit heel weinig boter, dus daar lijkt het me al helemaal geen probleem om het door olie te vervangen...

edit: ik zie net dat je het over olijfolie hebt. Die heeft nogal een kenmerkend smaakje, heb je niet iets neutralers?
Waarom vervang je de helft van de boter door olie bij een cake?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87897792
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 15:00 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom vervang je de helft van de boter door olie bij een cake?
Omdat ik niet meer genoeg boter heb. En ik heb ooit een fase gehad waarin ik me druk maakte over de hoeveelheid verzadigde vetten. Gelukkig heb ik die fase achter me gelaten. Wat de smaak en structuur van een cake betreft maakt het trouwens verbazingwekkend weinig uit of je olie gebruikt of niet.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 24 oktober 2010 @ 15:19:53 #79
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_87898075
Nou de broodjes zijn klaar. Ze smaken heerlijk maar ik heb teveel olie gebruikt. Ze zijn (waar ik al bang voor was) niet genoeg gerezen en nu zijn ze een beetje klef/compact. Beetje jammer, maar ze zijn nog steeds erg lekker. Volgende keer zorgen dat er boter in huis is...
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_87903077
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 15:19 schreef Puckzzz het volgende:
Nou de broodjes zijn klaar. Ze smaken heerlijk maar ik heb teveel olie gebruikt. Ze zijn (waar ik al bang voor was) niet genoeg gerezen en nu zijn ze een beetje klef/compact. Beetje jammer, maar ze zijn nog steeds erg lekker. Volgende keer zorgen dat er boter in huis is...
Was dat maismeel bedoeld om broodjes mee te bakken? Iin maismeel zit normaal gesproken geen gluten, waardoor het ook slecht het CO2 vasthoudt.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 24 oktober 2010 @ 17:44:07 #81
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87904249
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 15:19 schreef Puckzzz het volgende:
Nou de broodjes zijn klaar. Ze smaken heerlijk maar ik heb teveel olie gebruikt. Ze zijn (waar ik al bang voor was) niet genoeg gerezen en nu zijn ze een beetje klef/compact. Beetje jammer, maar ze zijn nog steeds erg lekker. Volgende keer zorgen dat er boter in huis is...
stavromulabeta zegt het ook al, puur maismeel is niet geschikt om goed te rijzen, als je daar mee wilt bakken kan je beter rijsmiddel gebruiken ipv gist, maar het zal altijd compacter blijven als met tarwemeel, omdat het alleen maar zetmeel bevat en geen eiwitten (gluten) en nooit mooie belletjes vormt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 28 oktober 2010 @ 18:05:11 #82
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_88073763
net 2 kleine krente broodjes gebakken :9
En smaken goed, structuur ook goed.
Heb het met tarwemeel *85% gebuild* en met een deel roggemeel gemaakt.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  donderdag 28 oktober 2010 @ 19:42:49 #83
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_88077113
quote:
1s.gif Op zondag 24 oktober 2010 17:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

stavromulabeta zegt het ook al, puur maismeel is niet geschikt om goed te rijzen, als je daar mee wilt bakken kan je beter rijsmiddel gebruiken ipv gist, maar het zal altijd compacter blijven als met tarwemeel, omdat het alleen maar zetmeel bevat en geen eiwitten (gluten) en nooit mooie belletjes vormt.
Het is niet pure maismeel. Het komt van de bakker, en die zei ook al dat ik een mix moest maken van 100 gr maismeel en 100 gr gewoon meel. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb van die zakjes Backing powder van Dr. Oetker. Dat is toch gist of niet?? :? :@
Br00dN00b :@
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_88082148
quote:
Op donderdag 28 oktober 2010 19:42 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

Het is niet pure maismeel. Het komt van de bakker, en die zei ook al dat ik een mix moest maken van 100 gr maismeel en 100 gr gewoon meel. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb van die zakjes Backing powder van Dr. Oetker. Dat is toch gist of niet?? :? :@
Br00dN00b :@
Nee, dat is chemisch rijsmiddel, natriumbicarbonaat ofzol. Op de gist staat 'gist / levure'.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_88086150
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 13:27 schreef MissHobje het volgende:
Heb nu een aantal no knead broodjes gemaakt en die bevallen eigenlijk heel goed.
dit was de 1e (mind me voor de flits ziet er iets geler uit wat niet zo is) rijs van 16 uur en daarna gevormd en 2 uur laten rijzen, toen afgebakken in loei hete pan/oven
[ afbeelding ]
doorgesneden;
[ afbeelding ]

3e broodje, nr 2 was ik vergeten op de foto te zetten :D 18 uur gerezen, gevormd en daarna uur of 4 gerezen.heb op het recept een 5e deel maisbloem er door gedaan en bestrooid met sesamzaadjes
[ afbeelding ]
Doorgesneden:
[ afbeelding ]
No knead _O_

Deze heb ik laatst gebakken. :9
Noodles
  vrijdag 29 oktober 2010 @ 12:29:10 #86
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_88101184
Oe! die ziet er ook heerlijk uit zeg :9
Ik gooi met 15 minuten weer een no knead variant de oven in.. heb tarwe meel met roggemeel gebruikt dus ben benieuwd, rijzen ging prima, eigenlijk nog beter dan met gewone bloem :o!
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 29 oktober 2010 @ 12:32:32 #87
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88101292
quote:
Op vrijdag 29 oktober 2010 12:29 schreef MissHobje het volgende:
Oe! die ziet er ook heerlijk uit zeg :9
Ik gooi met 15 minuten weer een no knead variant de oven in.. heb tarwe meel met roggemeel gebruikt dus ben benieuwd, rijzen ging prima, eigenlijk nog beter dan met gewone bloem :o!
Voorzichtig bij het storten, zonder hulpstoffen kan deeg minder hebben
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 29 oktober 2010 @ 13:42:44 #88
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_88103739
Thanks Piet en ik zie bij deze variant dat ie uiteindelijk met het bakken iets minder hoog is geworden maar niet minder smakelijk gelukkig.
Minimaal verschil trouwens.. verder goede structuur maar zout had iets meer kunnen zijn terwijl ik zelfde hoeveelheid heb gebruikt als dat ik bij de andere varianten heb gedaan.
Oh en de korst is perfect! juist lekker krokant maar niet te dik zodat je er goed doorkomt en met eten is het dan ook prettiger.
Leuk die ontwikkelingen zo ;)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  zondag 31 oktober 2010 @ 11:32:30 #89
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_88167701
quote:
1s.gif Op donderdag 28 oktober 2010 21:32 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Nee, dat is chemisch rijsmiddel, natriumbicarbonaat ofzol. Op de gist staat 'gist / levure'.
Ik heb nu wat gist van de bakker 'gekocht' (30 cent :+ ) dat is meer een kneedachtige substantie, ik dacht dat het poeder was...vanmiddag ff opnieuw proberen, ik heb nu ook boter.
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_88169058
quote:
Op zondag 31 oktober 2010 11:32 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

Ik heb nu wat gist van de bakker 'gekocht' (30 cent :+ ) dat is meer een kneedachtige substantie, ik dacht dat het poeder was...vanmiddag ff opnieuw proberen, ik heb nu ook boter.
Dan heb je verse gist gekocht. Wat betreft gewicht moet je daarvan ongeveer 4x zoveel toevoegen als instantgist (dus als het recept het over 10 g gedroogde gist heeft, moet er 40 g verse in)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 31 oktober 2010 @ 13:05:36 #91
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_88170408
quote:
1s.gif Op zondag 31 oktober 2010 12:20 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Dan heb je verse gist gekocht. Wat betreft gewicht moet je daarvan ongeveer 4x zoveel toevoegen als instantgist (dus als het recept het over 10 g gedroogde gist heeft, moet er 40 g verse in)
Thnx!! goed om te weten, anders had ik dus veel te weinig gist erin gedaan :o
Is het beter om de gist in het water te vermengen voor het bij het meel gaat?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  zondag 31 oktober 2010 @ 13:17:46 #92
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88170767
quote:
Op zondag 31 oktober 2010 13:05 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

Thnx!! goed om te weten, anders had ik dus veel te weinig gist erin gedaan :o
Gewoon wat langer laten rijzen.
quote:
Is het beter om de gist in het water te vermengen voor het bij het meel gaat?
Fabrikanten zeggen van niet, maar je kan het doen, beetje (theelepel) suiker door het water geeft ze een kickstart.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_88404445
Net even een plakje geproefd, en dit is toch écht mijn eerste écht perfect gelukte brood :D Lekker zachte korst heeft hij ook.

  zaterdag 6 november 2010 @ 17:19:31 #94
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_88405450
Ziet er lekker uit zeg! ;)
Enne heb je een speciaal recept? ben wel benieuwd ;)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_88406229
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 november 2010 17:19 schreef MissHobje het volgende:
Ziet er lekker uit zeg! ;)
Enne heb je een speciaal recept? ben wel benieuwd ;)
Ik heb een recept (eigenlijk voor de bbm) uit een boek van Jennie Shapter gebruikt en ietsjes aangepast omdat ik niet alles in huis had.

300ml water
3el honing
350gr volkorenmeel
150gr bloem
3el havermoutvlokken
1 1/2 tl zout
25gr boter
7gr instantgist

Ik heb de melkpoeder die in het recept stond eruit gelaten en 75gr roggemeel vervangen door 75gr bloem. Ook 1el moutextract had ik niet bij de hand dus heb die ook vervangen door 1 extra el honing. Op het eind heb ik er nog wat extra havermoutvlokken op gesprenkeld en er een beetje in gedrukt zodat het eindresultaat er wat leuker uit ziet ;)
pi_88664430
staat weer een deeg te rijzen, later vandaag foto's! (mits het brood lukt natuurlijk :P )

result! Volgende keer moet ik het beter insnijden... maar wel goed gelukt en erg lekker.





[ Bericht 48% gewijzigd door evo87 op 13-11-2010 19:19:06 ]
pi_88684882
Ik denk dat ik morgen de restanten van lowcarbmeel eens ga verwerken tot een lekker vloerbrood :9
Met het volkorenbroodrecept uit de OP :

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
In de (inmiddels kapoete BBM) rees het eigenlijk nooit goed, dus ga hier de tips even nalezen.
pi_88684925
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 november 2010 22:53 schreef Bluezz het volgende:

Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.

Resultaat: een heerlijk, smakelijk vloerbrood.
Ik neem aan dat je het brood dan nog wel ff uit de oven haalt en de oven voorverwarmt :P
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_88688642
Wat een mooie baksels hier O+
pi_88690241
Even meelezen en hier mee beginnen als ik wat meer tijd heb.
Lekker brood om in het weekend te nuttigen !
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')