En als je het nou alleen laat kneden door de BBM en het daarna bakt in de oven? Dat doe ik namelijk meestal. Brood bakken in de oven, maar dan voor luie mensen zeg maar...quote:Op zondag 3 oktober 2010 11:13 schreef motorbloempje het volgende:
nou, het topic gaat zoals de TT al zegt over brood bakken in de oven
Tourdeeg zelfgemaakt?quote:Op zondag 17 oktober 2010 11:48 schreef evo87 het volgende:
weer eens lekker origineel gedaan... croissants en pain au chocolat voor de zoveelste keer... ze blijven lekker![]()
Het deeg ziet er wel erg goed gelukt uit!quote:Op zondag 17 oktober 2010 11:48 schreef evo87 het volgende:
weer eens lekker origineel gedaan... croissants en pain au chocolat voor de zoveelste keer... ze blijven lekker![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ziet er goed uit hopjequote:Op zondag 17 oktober 2010 13:27 schreef MissHobje het volgende:
Heb nu een aantal no knead broodjes gemaakt en die bevallen eigenlijk heel goed.
dit was de 1e (mind me voor de flits ziet er iets geler uit wat niet zo is) rijs van 16 uur en daarna gevormd en 2 uur laten rijzen, toen afgebakken in loei hete pan/oven
[ afbeelding ]
doorgesneden;
[ afbeelding ]
3e broodje, nr 2 was ik vergeten op de foto te zetten18 uur gerezen, gevormd en daarna uur of 4 gerezen.heb op het recept een 5e deel maisbloem er door gedaan en bestrooid met sesamzaadjes
[ afbeelding ]
Doorgesneden:
[ afbeelding ]
Bij de Natuurwinkel (Groenestraat Nijmegen) zullen ze dat wel verkopen denk ik? Hoewel dat niet echt een 'gangbare' winkel is misschien.quote:Op maandag 18 oktober 2010 15:22 schreef motorbloempje het volgende:
Weet een van jullie een 'gangbare' winkel die goed volkorenmeel verkoopt
de AH volkorenmeuk is namelijk redelijk nep
dat is omdat je de gluten tijd geeft om te laten werken, als het 12 tot 18 uur staat dan hebben ze hun best gedaan zeg maar en krijg je heerlijk luchtig brood, anders zou je dus flink moeten kneden krijg je ook zo'n resultaat hoor, maar dan gebruik je iets andere verhoudingenquote:Op maandag 18 oktober 2010 17:04 schreef -Mellow- het volgende:
@ motorbloempje: ik haal het bij de natuurwinkel aan de lange hezelstraat. Die hebben veel soorten meel (volkoren, spelt, haver, rogge...) en verkopen ook lijnzaad (vind ik altijd erg lekker door het deeg)
Maar de St.Annamolen verkoopt het ook wel, evenals grootverpakkingen gist, stuk handiger dan die kleine rotzakjes.
@Misshobje: wat krijg jij luchtig brood met maar 1g gist
quote:gram water is zelfde als ml idd bij andere stoffen verschilt dit welOp vrijdag 22 oktober 2010 10:16 schreef Parlay het volgende:
@Misshobje:
Lijkt me lekker dat no kneadbread, bedankt voor het recept.Ik heb de spullen in huis gehaald alleen nog iets om in te doen wat loeiheet kan worden.
Maar 3 vraagjes:
- 345 gram water, is dat hetzelfde als ml. ?
- Hoe weeg je dat zout af? Met een theelepel ofzo? En hoeveel tl zijn dat dan?
- Hoe hou je het brood vers voor pakumbeet 5 a 6 uur, papieren zak/plastic zakje......?
Bedankt alvast.
quote:Hoeveel moet er in? Mijn ervaring met cake bakken is dat het geen probleem is om de helft van de boter te vervangen door olie. Bij brood moet meestal verhoudingsgewijs hooguit heel weinig boter, dus daar lijkt het me al helemaal geen probleem om het door olie te vervangen...Op zondag 24 oktober 2010 12:59 schreef Puckzzz het volgende:
Ik heb gisteren een maismeel mix van de bakker meegenomen. Kom ik nu tot de ontdekking dat ik geen boter meer in huis heb. Zou het ook met alleen olijfolie gaan?
quote:Ik ben gek op olijfolie...besides ze liggen al te bakken. Het enige waar ik me een beetje zorgen over maak is dat het niet zo hard gerezen isOp zondag 24 oktober 2010 14:52 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Hoeveel moet er in? Mijn ervaring met cake bakken is dat het geen probleem is om de helft van de boter te vervangen door olie. Bij brood moet meestal verhoudingsgewijs hooguit heel weinig boter, dus daar lijkt het me al helemaal geen probleem om het door olie te vervangen...
edit: ik zie net dat je het over olijfolie hebt. Die heeft nogal een kenmerkend smaakje, heb je niet iets neutralers?
quote:Waarom vervang je de helft van de boter door olie bij een cake?Op zondag 24 oktober 2010 14:52 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Hoeveel moet er in? Mijn ervaring met cake bakken is dat het geen probleem is om de helft van de boter te vervangen door olie. Bij brood moet meestal verhoudingsgewijs hooguit heel weinig boter, dus daar lijkt het me al helemaal geen probleem om het door olie te vervangen...
edit: ik zie net dat je het over olijfolie hebt. Die heeft nogal een kenmerkend smaakje, heb je niet iets neutralers?
quote:Omdat ik niet meer genoeg boter heb. En ik heb ooit een fase gehad waarin ik me druk maakte over de hoeveelheid verzadigde vetten. Gelukkig heb ik die fase achter me gelaten. Wat de smaak en structuur van een cake betreft maakt het trouwens verbazingwekkend weinig uit of je olie gebruikt of niet.Op zondag 24 oktober 2010 15:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom vervang je de helft van de boter door olie bij een cake?
quote:Was dat maismeel bedoeld om broodjes mee te bakken? Iin maismeel zit normaal gesproken geen gluten, waardoor het ook slecht het CO2 vasthoudt.Op zondag 24 oktober 2010 15:19 schreef Puckzzz het volgende:
Nou de broodjes zijn klaar. Ze smaken heerlijk maar ik heb teveel olie gebruikt. Ze zijn (waar ik al bang voor was) niet genoeg gerezen en nu zijn ze een beetje klef/compact. Beetje jammer, maar ze zijn nog steeds erg lekker. Volgende keer zorgen dat er boter in huis is...
quote:stavromulabeta zegt het ook al, puur maismeel is niet geschikt om goed te rijzen, als je daar mee wilt bakken kan je beter rijsmiddel gebruiken ipv gist, maar het zal altijd compacter blijven als met tarwemeel, omdat het alleen maar zetmeel bevat en geen eiwitten (gluten) en nooit mooie belletjes vormt.Op zondag 24 oktober 2010 15:19 schreef Puckzzz het volgende:
Nou de broodjes zijn klaar. Ze smaken heerlijk maar ik heb teveel olie gebruikt. Ze zijn (waar ik al bang voor was) niet genoeg gerezen en nu zijn ze een beetje klef/compact. Beetje jammer, maar ze zijn nog steeds erg lekker. Volgende keer zorgen dat er boter in huis is...
quote:Het is niet pure maismeel. Het komt van de bakker, en die zei ook al dat ik een mix moest maken van 100 gr maismeel en 100 gr gewoon meel. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb van die zakjes Backing powder van Dr. Oetker. Dat is toch gist of niet??Op zondag 24 oktober 2010 17:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
stavromulabeta zegt het ook al, puur maismeel is niet geschikt om goed te rijzen, als je daar mee wilt bakken kan je beter rijsmiddel gebruiken ipv gist, maar het zal altijd compacter blijven als met tarwemeel, omdat het alleen maar zetmeel bevat en geen eiwitten (gluten) en nooit mooie belletjes vormt.
quote:Nee, dat is chemisch rijsmiddel, natriumbicarbonaat ofzol. Op de gist staat 'gist / levure'.Op donderdag 28 oktober 2010 19:42 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
Het is niet pure maismeel. Het komt van de bakker, en die zei ook al dat ik een mix moest maken van 100 gr maismeel en 100 gr gewoon meel. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb van die zakjes Backing powder van Dr. Oetker. Dat is toch gist of niet??![]()
Br00dN00b
quote:No kneadOp zondag 17 oktober 2010 13:27 schreef MissHobje het volgende:
Heb nu een aantal no knead broodjes gemaakt en die bevallen eigenlijk heel goed.
dit was de 1e (mind me voor de flits ziet er iets geler uit wat niet zo is) rijs van 16 uur en daarna gevormd en 2 uur laten rijzen, toen afgebakken in loei hete pan/oven
[ afbeelding ]
doorgesneden;
[ afbeelding ]
3e broodje, nr 2 was ik vergeten op de foto te zetten18 uur gerezen, gevormd en daarna uur of 4 gerezen.heb op het recept een 5e deel maisbloem er door gedaan en bestrooid met sesamzaadjes
[ afbeelding ]
Doorgesneden:
[ afbeelding ]
quote:Voorzichtig bij het storten, zonder hulpstoffen kan deeg minder hebbenOp vrijdag 29 oktober 2010 12:29 schreef MissHobje het volgende:
Oe! die ziet er ook heerlijk uit zeg
Ik gooi met 15 minuten weer een no knead variant de oven in.. heb tarwe meel met roggemeel gebruikt dus ben benieuwd, rijzen ging prima, eigenlijk nog beter dan met gewone bloem!
Ik heb nu wat gist van de bakker 'gekocht' (30 centquote:Op donderdag 28 oktober 2010 21:32 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Nee, dat is chemisch rijsmiddel, natriumbicarbonaat ofzol. Op de gist staat 'gist / levure'.
Dan heb je verse gist gekocht. Wat betreft gewicht moet je daarvan ongeveer 4x zoveel toevoegen als instantgist (dus als het recept het over 10 g gedroogde gist heeft, moet er 40 g verse in)quote:Op zondag 31 oktober 2010 11:32 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
Ik heb nu wat gist van de bakker 'gekocht' (30 cent) dat is meer een kneedachtige substantie, ik dacht dat het poeder was...vanmiddag ff opnieuw proberen, ik heb nu ook boter.
Thnx!! goed om te weten, anders had ik dus veel te weinig gist erin gedaanquote:Op zondag 31 oktober 2010 12:20 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Dan heb je verse gist gekocht. Wat betreft gewicht moet je daarvan ongeveer 4x zoveel toevoegen als instantgist (dus als het recept het over 10 g gedroogde gist heeft, moet er 40 g verse in)
Gewoon wat langer laten rijzen.quote:Op zondag 31 oktober 2010 13:05 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
Thnx!! goed om te weten, anders had ik dus veel te weinig gist erin gedaan
Fabrikanten zeggen van niet, maar je kan het doen, beetje (theelepel) suiker door het water geeft ze een kickstart.quote:Is het beter om de gist in het water te vermengen voor het bij het meel gaat?
Ik heb een recept (eigenlijk voor de bbm) uit een boek van Jennie Shapter gebruikt en ietsjes aangepast omdat ik niet alles in huis had.quote:Op zaterdag 6 november 2010 17:19 schreef MissHobje het volgende:
Ziet er lekker uit zeg!
Enne heb je een speciaal recept? ben wel benieuwd
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.In de (inmiddels kapoete BBM) rees het eigenlijk nooit goed, dus ga hier de tips even nalezen.
Ik neem aan dat je het brood dan nog wel ff uit de oven haalt en de oven voorverwarmtquote:Op zaterdag 13 november 2010 22:53 schreef Bluezz het volgende:
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.
Resultaat: een heerlijk, smakelijk vloerbrood.
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |