Die was niet afwijzend. Maar ik denk dat we nu wel weer een gesprekje aan zullen gaan, aangezien er nu concreet een keuze is. Dat geeft haar denk ik ook meer de kans om aan te geven als ze het moeizaam vindt gaan.quote:Op maandag 27 september 2010 10:43 schreef simmu het volgende:
wat zegt de juf op de gewone school waar hij oefent ervan?
Dat dus.quote:Op maandag 27 september 2010 10:47 schreef ElectricEye het volgende:
Op veel basisscholen gaat men toch niet zo met kinderen met een rugzakje om als je graag zou zien.
Macka, dit is idd de spijker op zijn kop.quote:Op maandag 27 september 2010 10:46 schreef Macka66 het volgende:
En eerlijk gezegd zie ik in je post geen twijfel aan het nut van SO voor je zoon. Ik zie wel dat je problemen hebt met de mening en denkbeeld van je man.
Nee, er is geen duidelijk reden waarom hij de achterstand heeft. Intelligentie is boven gemiddeld, woordenschat excessief bovengemiddeld. In het rapport stond dat hij moeite heeft om 'de klanken achter elkaar te plannen' oid. Hij begrijpt álles. Gelukkig.quote:Op maandag 27 september 2010 11:06 schreef debuurvrouw het volgende:
Is er ook een reden gevonden waarom hij een taalachterstand heeft ontwikkeld? Hij krijgt die rugzak natuurlijk niet voor niks. Als er een aanwijsbare reden is is de oplossing immers ook makkelijker.
Het taal opnemen is dus niet zo'n of eigenlijk totaal geen probleem.quote:Je in een groep "moeten" handhaven vraagt ook dat je je taal ontwikkelt en in die zin hoeft een reguliere basisschool geen hinder te zijn. Maar als hij móeite heeft met taal opnemen dan is het lijkt mij beter om hem in deze taalgevoelige periode wel naar SO te doen. Gewoon omdat het al lastiger gaat, dan is de basis zo breed als maar mogelijk is en kan hij daar op verder bouwen.
Mijn zus zegt idd ook zoiets. Het felle kan ook een stukje karakter zijn. Hm, lijkt hij tóch nog op mij....quote:Even over nuance, ik zal het punt wel missenmaar zo gaat het toch best eens vaker bij de kleuters?
Alleen maar fijn dat hij het niet laat afpakken. Een beleefd sorry, maar ik heb het nog niet uit komt pas veel later toch?
Ja, dat zou een optie zijn. Aankijken hoe het hier gaat. Zo zei mijn zus het ook. Er is een vangnet. Mocht het niet gaan, dan hoeft het niet uit de hand te lopen, want de hele bureaucratische procedure is al doorlopen.quote:Op maandag 27 september 2010 11:08 schreef miss_sly het volgende:
Ik weet niet echt hoe die dingen werken, maar starten op deze school en bijvoorbeeld tot kerst kijken hoe het gaat is waarschijnlijk niet mogelijk? Ook de vraag natuurlijk of dat handig is omdat de kans dan bestaat dat hij over een half jaar moet verkassen en ergens anders moet wennen.
Ja. Er waren kinderen. En eerlijk gezegd vond ik ze eigenlijk wel normaal overkomen, maar J. dus niet.quote:Hebben jullie toen jullie de andere school bezochten ook de kinderen gezien die er heen gaan? Omdat je man zo'n negatief beeld heeft van de kinderen die daar zitten, heeft hij misschien niet de mogelijkheid gehad om ze te zien/ontmoeten en zelf te zien dat ze net als Thies alleen een praak- en taalachterstand hebben, maar verder 'normaal' zijn.
Dat hoor ik meer van mensen. Maar wij als ouders praten toch ook normaal?quote:Op maandag 27 september 2010 11:23 schreef snoopy het volgende:
Kan me ook voorstellen dat het juist goed is om tussen kinderen te zijn die 'normaal' spreken ipv een hele groep met spraak- of hoorproblemen. Zou een kind taal dan niet beter oppikken?
Dat is wel een heel belangrijk punt!quote:Op maandag 27 september 2010 11:26 schreef Lishe het volgende:
Kan net zo goed Snoopy! Ik denk dat het gewoon echt per kind bekeken moet worden. Onze oudste zou ik in deze kwestie naar speciaal onderwijs laten gaan, terwijl de jongste denk ik op regulier beter vooruit zou gaan.
Zoals jij het omschrijft Buuv, komt wel overeen zoals mijn man er tegenaan kijkt.quote:Op maandag 27 september 2010 11:24 schreef debuurvrouw het volgende:
Ik weet niet Moonah, of ik in deze situatie dan zou kiezen voor SO. Als woordenschat bovengemiddeld is en zijn intelligentie ook, vind hij een weg om het op te lossen. Misschien is dan júist onderdompelen in sociale contacten wat hij nodig heeft. (niet dat hij die nu niet heeft, maar zo op school, los van je ouders) Zéker omdat hij een spurt heeft gemaakt. Het is natuurlijk haske lastig. Het kan natuurlijk ook best zijn dat zo'n SO school hem steunt in het anders zijn maar dan op een negatieve manier. Misschien heeft je man wel heel erg gelijk. En zo klinkt het heeft hij genoeg karakter om zijn verbale onvermogen te compenseren. Hij zal niet zomaar slachtoffer worden of een muurbloem. En kinderen vinden hun weg daar ook wel weer in. Niet alleen Ties maar ook de rest van de klas.
Mijn zus heeft op speciaal onderwijs gezeten en vond het een hel. Dit was dan wel een mlk school. Maar vooral het verstandelijk niet aansluiten bij het meerendeel van de klas heeft haar erg opgebroken. Waren daar voornamelijk kinderen uit, hoe zeg je dat netjes, een ander sociaal milieu dan wij.
Gheghe! da's wel een mooie vergelijking!quote:Op maandag 27 september 2010 11:29 schreef debuurvrouw het volgende:
aan de hand van de post van Miss _ sly schiet me ineens iets anders te binnen. Binnen een groep van kinderen met een spraak-taal stoornis zijn de verschillen natuurlijk veel groter dan in een reguliere klas. Stel voor dat Thies'afwijking Russisch heet, en de afwijking van kleuter twee heet Chinees, dan snappen die twee elkaar echt helemaal niet.
Binnen regulier zullen die verschillen veel kleiner zijn.
Nee dat klopt niet.. er zijn gradaties in de spraak_ taalstoornissen.. de klassen zijn zo klein juist omdat er verschillende klasjes zijn qua gradaties.quote:Op maandag 27 september 2010 11:29 schreef debuurvrouw het volgende:
aan de hand van de post van Miss _ sly schiet me ineens iets anders te binnen. Binnen een groep van kinderen met een spraak-taal stoornis zijn de verschillen natuurlijk veel groter dan in een reguliere klas. Stel voor dat Thies'afwijking Russisch heet, en de afwijking van kleuter twee heet Chinees, dan snappen die twee elkaar echt helemaal niet.
Binnen regulier zullen die verschillen veel kleiner zijn.
Nou inderschrijf je eigenlijk een beetje wat ik zeg. Ze leren wel een nieuwe taal, met handgebaren, maar individueel hebben ze allemaal een eigen probleem. Er is geen taalachterstand gelijk.quote:Op maandag 27 september 2010 11:32 schreef _evenstar_ het volgende:
[..]
Nee dat klopt niet.. er zijn gradaties in de spraak_ taalstoornissen.. de klassen zijn zo klein juist omdat er verschillende klasjes zijn qua gradaties.
Zo zullen ze veel met picto's en hand bewegingen beginnen dus non verbaal communiceren bij de gesproken taal.
Een kind wat wel al kan spreken zal niet in de groep komen bij een kind dat niet kan spreken.
En later zulle de picto's wegvallen en daarna de handgebaren etc.. er is heel veel aandcaht voor het individuele probleem per kind. Maar ook veel aandacht voor het sociale aspect.
( tenij ze alles ineens verandert hebben is het zo altijd geweest op de scholen van die stichting)
Dit is ook wel een goede relativerende opmerking. Mijn man zei ook al zoiets: "Je weet nooit wat de beste keuze is. Als je het een kiest weet je niet hoe het zou zijn geweest als je het andere had gekozen en vice versa."quote:Op maandag 27 september 2010 11:35 schreef trui het volgende:
tsjonge, wat een dilemma, moonah! op zich wel fijn dat Thies zo te lezen zich in beide opties uiteindelijk wel thuis zou kunnen voelen. maar nu bepalen wat nou echt het allerbest voor 'm uit zal pakken lijkt me ook erg moeilijk.
Je geet het zelf al aan.quote:Op maandag 27 september 2010 10:45 schreef Moonah het volgende:
Thies is mometeel voor de tweede keer aan het oefenen op de reguliere school. Hij vond het de eerste keer wel leuk. Maar ik denk dat hij het op de spraakschool ook leuk zal/zou vinden.
Ik ben zo bang dat er nu niet voldoende aandacht zal zijn voor zijn problematiek,. Hij kan zich niet goed verbaal duidelijk maken (en is zich daar zéér van bewust!!) en reageert daarom meer fysiek, of heel ongenuanceerd.
Voorbeeldje: Vanochtend zat hij in de kring en had een boekje gepakt. Ik dacht dat hij het uit had, en een ander kind dacht dat ook. Dat jongetje wilde het pakken, maar Thies reageerde toen heel fel: "NEE! JIJ.MAG.DAT.NIET.AFPAKKEN!!" Ik zat er nu bij en kon eea dus nuanceren naar dat andere kind. maar die droop toch wel wat geintimideerd af. En dat is waar ik zorgen om heb. Hij laat zich héus de kaas niet van het brood eten, maar hij schrikt wél kinderen af. Vrees ik. En ja, de juf kan daar ook begeleiding in geven. Maar ik weet uit ervaring dat ze daar niet zo veel tijd voor heeft. En dat het er dus regelmatig bij in zal schieten.
Ik moet even wat rechtzetten: Uiteraard heeft mijn man ook het allerbeste met Thies voor. Het is ook niet zo dat hij het SO afwijst omdat het voor 'domme' kinderen zou zijn. Hij is er alleen niet van overtuigd dat het de beste plek zou zijn, nu. We verschillen dus van mening over wat het beste zou zijn. En dat is lastig.quote:Op maandag 27 september 2010 12:49 schreef chacama het volgende:
Wat je man betreft. Zijn eerste reactie is te begrijpen. SO is in de volksmond toch wel voor de 'domme' dat er in al die jaren veel verschil is gemaakt in scholen is soms nog maar moelijk te begrijpen. Ook voor hem zou moeten gelden de ontwikkeling en het gevoel van veiligheid van Thies moeten voorrang hebben.
Ja, dat geloof ik. En juist die frustraties wil ik hem zo graag besparen. Hij zit nu zo lekker in zijn vel, dat zouden we graag zo houden. Overigens wel fijn te lezen dat het positieve effect van een overstap soms al na een paar dagen merkbaar is. Dat zeiden ze idd ook op het SO waar we zijn geweest.quote:Op maandag 27 september 2010 17:33 schreef KWAKje het volgende:
ik heb veel kinderen zien opbloeien op onze school, nadat ze maanden of jarenlang het (net) niet aankonden in het regulier onderwijs. en dat opbloeien gebeurde al binnen enkele dagen! kinderen hadden zoveel negatieve praatervaringen. ze waren zo vaak niet-begrepen. en eindelijk was er dan een plek waar zij de hele dag werden aangesproken op een manier die wel bij hen paste. de rust en opluchting die dat bood, maakte dat er enorme sprongen gemaakt konden worden in hun (algehele) ontwikkeling: "YEAH, ik word eindelijk begrepen!".
Beschikking is zelfs bijna 4 jaar geldig. 3 jaar, maar het tellen daarvan gaat pas 1 augustus 2011 in.quote:overigens is zo'n positieve beschikking 2 jaar geldig. na 2 jaar wordt er opnieuw een beschikking gegeven. als Thies goed gaat, zal hij 'te goed' worden bevonden voor speciaal onderwijs. en dan moet hij naar het reguliere onderwijs - al dan niet met ambulante begeleiding.
Ok. Dan heb ik het dus verkeerd gelezen. Sorry voor mijn wat harde woorden dan.quote:Op maandag 27 september 2010 18:45 schreef Moonah het volgende:
[..]
Ik moet even wat rechtzetten: Uiteraard heeft mijn man ook het allerbeste met Thies voor. Het is ook niet zo dat hij het SO afwijst omdat het voor 'domme' kinderen zou zijn. Hij is er alleen niet van overtuigd dat het de beste plek zou zijn, nu. We verschillen dus van mening over wat het beste zou zijn. En dat is lastig.
Ik ben vandaag maar eens aan het bellen en regelen en informeren gegaan en we hebben o.a. volgende week een afspraak staan op het SO. Niet alleen zo'n informatief algemeen gesprek, maar ook een gesprek met een juf, zodat we meer concreet kunnen praten. Wat ze nou echt te bieden hebben. Ik hoop dat dat J. (en mij trouwens ook!) meer inzicht geeft in wat het SO nou specifiek kan doen.
En verder hebben we deze week een gesprek met de directeur en de IB'er van de reguliere school. ik belde hem om te melden dat we een beschikking hebben. Toen zei hij dat hij graag met ons over het beleid van de school en hun zorg wil praten. Hij en de IB'er hadden de onderzoeksrapporten gelezen en weten niet of ze Thies wel de meest adequate zorg kunnen bieden.
Mijn man reageerde daar heel relaxed op hoor, hij zegt ook dat als ze dat niet kunnen dat het dan ook geen goede plek is voor Thies. Ik ben erg benieuwd wat ze te zeggen hebben.
Verder wil ik iedereen (nogmaals) bedanken voor het meedenken. Het is me uiteraard niet te doen om op basis van jullie posts een beslissing te maken, maar het is wel fijn om diverse invalshoeken te lezen.
Met deze nieuwe informatie dus opnieuw op beide plekken het gesprek aan gaan. De situatie is toch wat anders, nu de beschikking er is. Beide opties lijken me grote voordelen te hebben. Niet eens zozeer echte nadelen, eerder kiezen uit twee goeden. Tot nu toe dan, maar je weet niet wat die gesprekken op gaan leveren.quote:Op maandag 27 september 2010 18:45 schreef Moonah het volgende:
Ik ben vandaag maar eens aan het bellen en regelen en informeren gegaan en we hebben o.a. volgende week een afspraak staan op het SO. Niet alleen zo'n informatief algemeen gesprek, maar ook een gesprek met een juf, zodat we meer concreet kunnen praten. Wat ze nou echt te bieden hebben. Ik hoop dat dat J. (en mij trouwens ook!) meer inzicht geeft in wat het SO nou specifiek kan doen.
En verder hebben we deze week een gesprek met de directeur en de IB'er van de reguliere school. ik belde hem om te melden dat we een beschikking hebben. Toen zei hij dat hij graag met ons over het beleid van de school en hun zorg wil praten. Hij en de IB'er hadden de onderzoeksrapporten gelezen en weten niet of ze Thies wel de meest adequate zorg kunnen bieden.
Mooier had ik het niet kunnen zeggen.quote:Op woensdag 29 september 2010 21:41 schreef miss_sly het volgende:
Het wordt niet gemakkelijker, maar wat moet het fijn zijn te weten dat de school en de juf van het reguliere onderwijs zich zo willen inzetten! Dat de juf mee gaat kijken, zo begaan is, maakt in ieder geval wel dat ze (zowel de school als de juf) zich niet iets op de hals halen wat ze niet kunnen overzien. Als deze school dus zegt dat ze met Thies verder willen, is dat een weloverwogen beslissing. Zo niet, weet je ook dat ze zich er niet gemakkelijk vanaf hebben gemaakt.
Met jou als moeder, leert Thies al heel veel vanuit spel, volgens mij.quote:Op maandag 4 oktober 2010 22:00 schreef Moonah het volgende:
Zo anders dan de school hier in de buurt, waar ze vanuit spel werken. Dat spreekt mij zo aan. En dat gaat hij nou allemaal missen.
Nou, ik vind dat je weloverwogen hebt gekozen en er alles aan hebt gedaan om de juiste keuze te maken. Hoe het uitwerkt weet je nooit helemaal. En eerlijk is eerlijk, los van de vooroordelen is een speciale school redelijk luxe, met veel begeleiding en expertise per kind. Toch wel anders dan 32 kinderen en 1 juf.quote:Op maandag 4 oktober 2010 22:00 schreef Moonah het volgende:
Blegh, ik ben een muts.![]()
![]()
Ik zit al de hele avond mijn tranen weg te duwen en net had ik mijn moeder aan de lijn en alles barst los.![]()
Vanmiddag zijn we naar de spraak-taalschool geweest en we hebben een heel verhelderend gesprek gehad. Met de juf van het regulier onderwijs erbij. En gaandeweg werd ons allen steeds duidelijker dat het toch wel echt de beste plek is voor Thies. Dus we hebben nu écht de knoop doorgehakt en heel weloverwogen besloten dat hij daar heen gaat. Pfieuw.
Maar ja, da's verstandelijk he.... Nu gaat mijn gevoel met me op de loop. Dat busje, het is toch nog maar zo'n menneke. En het fenomeen 'afspreken', dat is nauwelijks haalbaar, volgens de juf. En gewoon lekker even binnenlopen. En het strikte, het zijn echt al heel veel lesjes die ze krijgen. Zo anders dan de school hier in de buurt, waar ze vanuit spel werken. Dat spreekt mij zo aan. En dat gaat hij nou allemaal missen.
Maar goed, Thies weet niet beter. Voor hem is dit hoe 'school' is. Of zal zijn. En het is een goede plek. Veel expertise in huis, verschillende disciplines, één juf en een onderwijsassistent op 6/7 kinderen, veel structuur, continue onderzoek en bijstelling van doelen etc etc.
Mijn man en ik zitten weer op één lijn, daar ben ik ook erg blij om. We staan allebei erg achter deze keuze, hoe jammer we het ook vinden dat Thies niet naar de buurtschool kan gaan.
Zo, jullie zijn weer op de hoogte.En ik ben het weer even kwijt.
Ik sprak eens een moeder waarvan 4 van haar 6 kinderen naar het speciaal onderwijs gingen, ze vond het een beetje jammer dat 2 daarvoor niet in aanmerking kwamen... Natuurlijk vond ze het fijn dat die kinderen niet zoveel extra begeleiding nodig hadden, maar de kleine groepen en de aandacht die de andere 4 kinderen daardoor kregen op het SO gunde ze de andere 2 ook. Eigenlijk was het dan ook omgekeerd, ze zou willen dat op het gewone onderwijs de klassen veel kleiner zouden kunnen worden.quote:Op dinsdag 5 oktober 2010 09:37 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Nou, ik vind dat je weloverwogen hebt gekozen en er alles aan hebt gedaan om de juiste keuze te maken. Hoe het uitwerkt weet je nooit helemaal. En eerlijk is eerlijk, los van de vooroordelen is een speciale school redelijk luxe, met veel begeleiding en expertise per kind. Toch wel anders dan 32 kinderen en 1 juf.
Ik hoop dat het de juiste keuze is geweest. Wie weet kan Thies bij verbetering alsnog een keer instromen in regulier onderwijs.
Als alle kinderen zo goed begeleid zouden worden hadden we een stuk minder ellende in dit land en een stuk meer welvaart. Helaas is het woord investering een holle frase geworden die voornamelijk kortetermijnwinst betekent voor degenen die het gebruiken.quote:Op dinsdag 5 oktober 2010 10:05 schreef Grijs het volgende:
[..]
Ik sprak eens een moeder waarvan 4 van haar 6 kinderen naar het speciaal onderwijs gingen, ze vond het een beetje jammer dat 2 daarvoor niet in aanmerking kwamen... Natuurlijk vond ze het fijn dat die kinderen niet zoveel extra begeleiding nodig hadden, maar de kleine groepen en de aandacht die de andere 4 kinderen daardoor kregen op het SO gunde ze de andere 2 ook. Eigenlijk was het dan ook omgekeerd, ze zou willen dat op het gewone onderwijs de klassen veel kleiner zouden kunnen worden.
quote:Op dinsdag 5 oktober 2010 10:20 schreef Lois het volgende:
Och Moonah ik begrijp je gevoel zo goed!
Bossche bollen doen binnenkort?
Yup!quote:Op dinsdag 5 oktober 2010 16:26 schreef agenda het volgende:
Mee gelezen hier. Moedige beslissing Moonah.
Gaat hij nou naar ***? Daar zit mijn zoon ook. Als je meer wil weten kun je altijd pm en.
Mag ik vragen waarom jullie zelf voor observaties gekozen hebben?quote:Op dinsdag 18 maart 2025 17:15 schreef Filosoofert het volgende:
Een kind gaat echt niet zomaar en al helemaal niet als jullie als ouders dat niet willen.
Mijn dochter heeft in een psychiatrisch ziekenhuis gezeten (autisme) maar ging toen zelfs nog naar een gewone school.
Wij gaan nu het traject in met observaties etc mbt speciaal onderwijs, maar dit is op ons eigen verzoek.
Ik zou je aanraden om gewoon eens af te wachten wat er uit die observatie komt. Ze gaan je echt niet uit het niets die keuze voorleggen. De eisen mbt SO of SBO zijn best hoog, en dat hij mag betekent zeker niet dat hij moet
Omdat ze sociaal emotioneel steeds meer verschilt van haar klasgenoten.quote:Op dinsdag 18 maart 2025 18:48 schreef Sunshine1982 het volgende:
[..]
Mag ik vragen waarom jullie zelf voor observaties gekozen hebben?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |