abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_85173990
registreer om deze reclame te verbergen
Word je slim geboren of slim opgevoed? Wat doet luchtvervuiling met je IQ? zijn we nu slimmer dan honderd jaar geleden? En is het echt zo dat mensen met een donkere huidskleur slechter scoren op intelligentietests? En waarom dan? Op deze vragen – en nog veel meer – krijg je antwoord in dit dossier over intelligentie.

11-08-2010

IntelligentieDe evolutie van intelligentie


Homo erectus

Ergens tussen drie en twee miljoen jaar geleden gebeurde het, denken wetenschappers: het brein van onze menselijke voorouders begon te groeien. Dat weten we, omdat de schedels van die voorouders veel groter zijn dan de oudere exemplaren. Waarschijnlijk nam met die grotere hersencapaciteit ook onze intelligentie toe, wat ons na wat oefenen in staat stelde om taal te ontwikkelen, en cultuur, kunst en wetenschap.

•Het voordeel van intelligentie (Kennislinkartikel)
•Uit eten in de steentijd (Kennislinkartikel)

Een slim brein


Wat maakt een brein slim?

Dat we ondertussen tot homo sapiens (denkende mens) zijn geëvolueerd, betekent natuurlijk niet dat we allemaal even slim zijn. Dat kan bijvoorbeeld komen door een ‘ongeluk’: een klap op je hoofd of zuurstoftekort bij je geboorte zijn bekende oorzaken van verminderde intelligentie. Maar nog interessanter is de vraag hoe het komt dat volkomen gezonde mensen in IQ van elkaar verschillen. Welke verschillen zijn er tussen een intelligent brein en een minder slim exemplaar?

•Snellere feedback, slimmere hersenen (Kennislinkartikel)
•Hoogbegaafd door je cortex (Kennislinkartikel)

Zit IQ in je genen?


Genen spelen een belangrijke rol bij de vraag hoe slim je bent.

Je genen spelen een belangrijke rol bij de vraag of jij de eigenaar van zo’n slim brein bent of niet. Hoe groot die rol is, daar zijn wetenschappers nog niet uit. De schattingen lopen uiteen van veertig tot zelfs negentig procent. Ook welke genen precies zorgen voor intelligentie, is nog grotendeels onbekend. Waarschijnlijk zijn het er heel veel – sommige onderzoekers denken zelfs honderden – want als er een of twee ‘slimheidsgenen’ zouden zijn, hadden we die nu wel gevonden.

•Op zoek naar slim DNA (Kennislinkartikel)
•Intelligentie is erfelijk (Kennislinkartikel)
•UMCG ontdekt bepalend gen voor menselijke slimheid (Kennislinkartikel)
•Nieuwsgierigheid zit in je genen. Wil je weten hoe we dat weten? (Kennislinkartikel)

De invloed van de omgeving op je IQ


Wie in zijn kindertijd vervuilde licht inademt, levert daardoor zo’n vier IQ-punten in. Niet het verschil tussen glansrijk naar de universiteit of drop-out, maar toch zonde.

Ook de omgeving waarin je opgroeit heeft invloed op je IQ. Zo is luchtvervuiling niet goed voor je brein. Is de lucht die je inademt erg vervuild, dan kost je dat een paar IQ-punten. Maar ook opgroeien in een slechte wijk of bij laagopgeleide, arme ouders is niet bevorderlijk voor je IQ. Het maakt bovendien uit wanneer je bent geboren: vijftig jaar geleden was de IQ-score van kinderen en volwassenen lager dan nu. Dit noemen we het Flynn effect: elke generatie worden we zo’n tien IQ-punten slimmer. Ook op de korte termijn heeft je omgeving invloed op je intelligentie. Wetenschappers ontdekten bijvoorbeeld dat het gezelschap van een mooie vrouw bij mannen – tijdelijk – leidt tot een lager IQ.

•Vuile lucht schadelijk voor kinderbrein (Kennislinkartikel)
•Meer luchtververvuiling, lager IQ (Kennislinkartikel)
•Opgroeien in een slechte wijk (Kennislinkartikel)
•Spannende omgeving maakt domme muizen slimmer (Kennislinkartikel)
•Mooie vrouw maakt mannen minder slim (Kennislinkartikel)
•Ben jij nou zo dom of ben ik nou zo slim (Kennislinkgastcolumn over het Flynn-effect)

Het gevoelige vraagstuk van ras en IQ


In ‘donker Afrika’ is het gemiddelde IQ lager dan in de rest van de wereld. Dat heeft echter niets met huidskleur of ras te maken.

Dit is een feit: mensen die wonen in een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara scoren veel lager op IQ-tests dan mensen in de rest van de wereld. Sommige wetenschappers concluderen uit dit ‘IQ-gat’ dat mensen met een donkere huidskleur van nature minder slim zijn dan blanke en Aziatische mensen, bijvoorbeeld omdat ze een intelligentiegen missen dat de rest van de mensheid wel heeft. Voor deze theorie is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs. Waar het verschil in IQ dan wel aan ligt? Slechtere voeding, slechter onderwijs en slechtere leefomstandigheden.

•Bizar slecht onderzoek naar ras en IQ (Kennislinkartikel)
•Onfatsoenlijke wetenschap is ook wetenschap (Kennislinkartikel)
•Ras als duikelaar (Kennislinkartikel)

Intelligentie: meer dan een IQ-test


De nieuwe Einstein?
In de bovenstaande teksten hebben we intelligentie en IQ min of meer aan elkaar gelijkgesteld. Maar zo simpel is het eigenlijk niet. Een echte slimmerik heeft meer in huis dan alleen een hoog IQ. De vaardigheid om logisch en rationeel na te denken is bijvoorbeeld onmisbaar als je de volgende Einstein wilt worden. En volgens sommige wetenschappers is sociale en emotionele intelligentie net zo belangrijk als IQ.

•Om slim te zijn is meer nodig dan een hoog IQ (Kennislinkartikel)
•IQ-testen in de VS (Kennislinkartikel)
•Emotionele intelligentie is te trainen (Kennislinkartikel)

De laatste artikelen over intelligentie

Intelligentie
door Asha ten Broeke-23 uur geleden
Word je slim geboren of slim opgevoed? Wat doet luchtvervuiling met je IQ? zijn we nu slimmer dan honderd jaar geleden? En is ...

Ben jij nou zo dom of ben ik nou zo slim?
door Jelte Wicherts-10 Aug 2010
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar ...

Op zoek naar slim DNA
door Asha ten Broeke-04 Aug 2010
De hele maand augustus gaan twee psychologen in science center NEMO op onderzoek uit. Ze zijn gewapend met een IQ-test en een ...

Ras als duikelaar
door Amade M’charek-01 Jun 2010
‘Witte mensen zijn slimmer dan zwarte’. Een stelling ten tijde van de koloniale overheersing? Nee, een claim van prominente ...

Drankje met nanodeeltjes verhoogt intelligentie
door Barry van der Meer-29 Mrt 2010
Het is in China een doorslaand succes: de NanoBoost. Het is een energiedrankje dat minuscule nanodeeltjes bevat, waardoor je ...

(Kennisink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_85174163
leuke OP, maar beetje onnodig voor op FOK! wij weten dat allemaal al, dit is meer info voor havisten
pi_85178828
quote:
Op donderdag 12 augustus 2010 08:28 schreef CaptainObvious. het volgende:
leuke OP, maar beetje onnodig voor op FOK! wij weten dat allemaal al, dit is meer info voor havisten
Ik ga er vanuit dat er hier ook havisten komen, maar vast ook mavo (of vmbo tegenwoordig), mbo, hbo etc. etc. De mensen die het al wel weten hoeven het niet meer te lezen en anderen kunnen er vast nog van leren. Is alleen maar interessant (ook om weer kennis op te halen) :)
pi_85184878
registreer om deze reclame te verbergen
Wa wilde gij hier mee zegge jonge? Dat ik nie een intelensie hebt ofzo?
Ik hee ok zo'n IQ ding jonge. En unne grotte kop, dus da ken nie het probleem zijn.
En zowiesow hedde gij zelluf nie een intelensie, want dur zitte allemoal wooren tusse die ik nie eens snapt.
"Thats how we roll in the Shire!"
pi_85188106
quote:
Op donderdag 12 augustus 2010 08:28 schreef CaptainObvious. het volgende:
leuke OP, maar beetje onnodig voor op FOK! wij weten dat allemaal al, dit is meer info voor havisten
maar dan nog interessant leesvoer voor geintresseerden :s)
Yvonne schreef op maandag 31 oktober 2011 @
13:59:43 in DEF SC #282 aan AchJa & Co
Vanaf hier en nu stopt het in DEF én op FOK!
Ik wil hier een normale SC zonder gebitch!
pi_85217444
quote:
Op donderdag 12 augustus 2010 15:05 schreef rubje het volgende:

[..]

maar dan nog interessant leesvoer voor geintresseerden :s)
Maar geen goede opening voor een langlopend topic. Het zal niet lang lezers trekken en streeft het doel een beetje voorbij.

Wel props voor hoe de hoeveelheid informatie in een goed leesbare vorm is gegoten. ;)
pi_85230608
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Op donderdag 12 augustus 2010 08:28 schreef CaptainObvious. het volgende:
leuke OP, maar beetje onnodig voor op FOK! wij weten dat allemaal al, dit is meer info voor havisten
Schopje KLB dus?
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_85234533
quote:
Experiments with LSD in the Sixties found an average increase of ten points in the I.Q. test results of those administered LSD [1]. This presents a massive potential for increasing one's intelligence.
link

Ik las net over de invloed van vervuilde lucht en dat het bij kinderen gemiddeld 4 punten van het gemeten IQ kan afhalen, maar 'dat dat niet het verschil zou zijn tussen een geslaagde universitaire studie of een drop-out'.
Wat ik nou interessant zou vinden is om erachter te komen boven welk IQ langzaam maar zeker negatieve, verwarrende of verstorende complicaties neigen op te treden, die bijvoorbeeld juist weer kunnen zorgen dat de prestaties achteruit gaan of het gemiddeld aantal succesvol afgestudeerden.
Dan heb ik het over factoren die te zien zijn bij hoogbegaafdheid zoals onderprestatie door verkeerde of te weinig prikkeling / verveling, maar daarnaast ook autistiforme trekken, schizofrenie of andere psychische ziekten die op een of andere manier met hoge intelligentie gecorreleerd zijn.
The woods are lovely, dark, and deep,
But I have promises to keep,
And miles to go before I sleep...
  dinsdag 17 augustus 2010 @ 12:42:33 #9
310990 Granduppaaaaah
Dolfijnen Reiki Specialist
pi_85388513
Schizofrenie is niet met een hoog IQ gecorreleerd hoor, ze scoren juist gemiddeld 10 punten lager, en dat komt omdat hun werkgeheugen, concentratie, en cognitieve snelheid is afgenomen. Verstorende complicaties door te weinig prikkeling lijkt me trouwens een omgevings kwestie ipv van een neuraal defect, of is dat niet waar je naar vraagt, bij welk iq gemiddeld cognitieve disfunctie optreed?
pi_85401034
quote:
Op vrijdag 13 augustus 2010 14:14 schreef Solipsis het volgende:

[..]

link

Ik las net over de invloed van vervuilde lucht en dat het bij kinderen gemiddeld 4 punten van het gemeten IQ kan afhalen, maar 'dat dat niet het verschil zou zijn tussen een geslaagde universitaire studie of een drop-out'.
Wat ik nou interessant zou vinden is om erachter te komen boven welk IQ langzaam maar zeker negatieve, verwarrende of verstorende complicaties neigen op te treden, die bijvoorbeeld juist weer kunnen zorgen dat de prestaties achteruit gaan of het gemiddeld aantal succesvol afgestudeerden.
Dan heb ik het over factoren die te zien zijn bij hoogbegaafdheid zoals onderprestatie door verkeerde of te weinig prikkeling / verveling, maar daarnaast ook autistiforme trekken, schizofrenie of andere psychische ziekten die op een of andere manier met hoge intelligentie gecorreleerd zijn.
die onderprestatie, sociale problemen en al die andere chliché-hoogbegaafdheids-syndromen trekken allemaal weg in een omgeving van gelijkgestemden.
Op dinsdag 1 november 2016 00:05 schreef JanCees het volgende:
De polls worden ook in 9 van de 10 gevallen gepeild met een meerderheid democraten. Soms zelf +10% _O-
  dinsdag 17 augustus 2010 @ 17:40:49 #11
310990 Granduppaaaaah
Dolfijnen Reiki Specialist
pi_85401862
Ja dat heb ik ook gelezen in toen ik veel wilde weten over hoogbegaafdheid, andere mensen zijn gewoon te dom voor hun, ze moeten alles steeds opnieuw uitleggen, krijgen reacties op bepaalde betogen die nergens op slaan omdat de hoogbegaafde te abstract is, enz enz, en dat is frustrerend, en zij begrijpen domme mensen niet omdat hun betoog vaak zo onlogisch is, en ze er logica in zoeken.
pi_85402538
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 17:40 schreef Granduppaaaaah het volgende:
Ja dat heb ik ook gelezen in toen ik veel wilde weten over hoogbegaafdheid, andere mensen zijn gewoon te dom voor hun, ze moeten alles steeds opnieuw uitleggen, krijgen reacties op bepaalde betogen die nergens op slaan omdat de hoogbegaafde te abstract is, enz enz, en dat is frustrerend, en zij begrijpen domme mensen niet omdat hun betoog vaak zo onlogisch is, en ze er logica in zoeken.
Als je wilt weten hoe het voelt, gewoon de derde wet van newton aan conspiracy-denkers in bnw proberen uit te leggen :P
Op dinsdag 1 november 2016 00:05 schreef JanCees het volgende:
De polls worden ook in 9 van de 10 gevallen gepeild met een meerderheid democraten. Soms zelf +10% _O-
pi_85402947
Schitterend hoe een stel alfa's een leuke meid voor een bord kunnen zetten en vervolgens kennelijk geen idee hebben wat ze op zo'n bord schrijven :')

Interessante vraag, trouwens :P
  dinsdag 17 augustus 2010 @ 19:30:38 #14
30719 keesjeislief
NextGenerationHippie
pi_85406032
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 18:14 schreef Haushofer het volgende:
Schitterend hoe een stel alfa's een leuke meid voor een bord kunnen zetten en vervolgens kennelijk geen idee hebben wat ze op zo'n bord schrijven :')

Interessante vraag, trouwens :P
Alfa's hebben niet het geringste idee van wat wij eigenlijk allemaal kunnen Haushofer. 8-).
heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
Fotoboek
pi_85406211
alsof jullie het nog kunnen lezen wanneer er een leuke vrouw bij staat ^^
Op dinsdag 1 november 2016 00:05 schreef JanCees het volgende:
De polls worden ook in 9 van de 10 gevallen gepeild met een meerderheid democraten. Soms zelf +10% _O-
  dinsdag 17 augustus 2010 @ 19:50:27 #16
30719 keesjeislief
NextGenerationHippie
pi_85406992
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 19:33 schreef oompaloompa het volgende:
alsof jullie het nog kunnen lezen wanneer er een leuke vrouw bij staat ^^
Ons IQ is hoog genoeg om na het zien van de vrouw en de bijbehorende 10 punten aftrek ook nog die vergelijking even te lezen ja. 8-).
heeft de hoop dat het allemaal stiekum toch nog goed komt...
Fotoboek
pi_85427953
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 17:40 schreef Granduppaaaaah het volgende:
Ja dat heb ik ook gelezen in toen ik veel wilde weten over hoogbegaafdheid, andere mensen zijn gewoon te dom voor hun, ze moeten alles steeds opnieuw uitleggen, krijgen reacties op bepaalde betogen die nergens op slaan omdat de hoogbegaafde te abstract is, enz enz, en dat is frustrerend, en zij begrijpen domme mensen niet omdat hun betoog vaak zo onlogisch is, en ze er logica in zoeken.
Ten eerste vind ik het best naar om mensen zonder abstract vermogen meteen dom te noemen. Er zijn talloze manieren van intelligentie, waaronder bijvoorbeeld sociale intelligentie - ik ken mensen die het abstract vermogen van een teddybeer hebben, maar die met mensen om kunnen gaan op een manier die ik zelf nooit zou kunnen evenaren.

Ten tweede vind ik het nogal dubieus om iemand die schijnbaar niet eens in staat is op een lager niveau te denken hoogbegaafd te noemen. Ik ben het zelf ook wel gewend om minstens 2 stappen voor te liggen op de rest als ik in gezelschap ben, kwestie van mentaal de koppeling inhouden en hem in z'n een zetten. :)
I'm not going to bother thinking outside the box until there's evidence of any going on inside of it.
pi_85428128
quote:
Op woensdag 18 augustus 2010 10:57 schreef hessels het volgende:

[..]

Ten eerste vind ik het best naar om mensen zonder abstract vermogen meteen dom te noemen. Er zijn talloze manieren van intelligentie, waaronder bijvoorbeeld sociale intelligentie - ik ken mensen die het abstract vermogen van een teddybeer hebben, maar die met mensen om kunnen gaan op een manier die ik zelf nooit zou kunnen evenaren.

Ten tweede vind ik het nogal dubieus om iemand die schijnbaar niet eens in staat is op een lager niveau te denken hoogbegaafd te noemen. Ik ben het zelf ook wel gewend om minstens 2 stappen voor te liggen op de rest als ik in gezelschap ben, kwestie van mentaal de koppeling inhouden en hem in z'n een zetten. :)
dat is ook allemaal semantiek
Op dinsdag 1 november 2016 00:05 schreef JanCees het volgende:
De polls worden ook in 9 van de 10 gevallen gepeild met een meerderheid democraten. Soms zelf +10% _O-
pi_85428341
quote:
Op woensdag 18 augustus 2010 11:03 schreef oompaloompa het volgende:

[..]

dat is ook allemaal semantiek
Jouw reactie ook ;)
pi_85428843
quote:
Op woensdag 18 augustus 2010 11:11 schreef Wijze_appel het volgende:

[..]

Jouw reactie ook ;)
huh?

de problemen die degene waar ik op reageer aangeeft, zijn problemen met de termen die gebruikt worden, niet problemen van het concept intelligentie. Een semantisch, niet een inhoudelijk probleem, je hoeft namelijk alleen de termen te veranderen die gebruikt worden en het probleem is opgelost.

Ik zie niet hoe datzelfde geld voor mijn reactie?
Op dinsdag 1 november 2016 00:05 schreef JanCees het volgende:
De polls worden ook in 9 van de 10 gevallen gepeild met een meerderheid democraten. Soms zelf +10% _O-
pi_85429509
quote:
Op woensdag 18 augustus 2010 11:26 schreef oompaloompa het volgende:

[..]

huh?

de problemen die degene waar ik op reageer aangeeft, zijn problemen met de termen die gebruikt worden, niet problemen van het concept intelligentie. Een semantisch, niet een inhoudelijk probleem, je hoeft namelijk alleen de termen te veranderen die gebruikt worden en het probleem is opgelost.

Ik zie niet hoe datzelfde geld voor mijn reactie?
Prachtig. Je zegt "huh?" om vervolgens semantiek toe te passen.
pi_85429916
quote:
Op woensdag 18 augustus 2010 11:47 schreef Wijze_appel het volgende:

[..]

Prachtig. Je zegt "huh?" om vervolgens semantiek toe te passen.
prachtig, ik zeg huh? omdat ik je niet begrijp maar i.p.v. iets uit te leggen kom je met een one-liner
Op dinsdag 1 november 2016 00:05 schreef JanCees het volgende:
De polls worden ook in 9 van de 10 gevallen gepeild met een meerderheid democraten. Soms zelf +10% _O-
pi_85430210
quote:
Op woensdag 18 augustus 2010 11:59 schreef oompaloompa het volgende:

[..]

prachtig, ik zeg huh? omdat ik je niet begrijp maar i.p.v. iets uit te leggen kom je met een one-liner
Yup. Aangezien die treffend is.
Of probeer je het af te schieten enkel omdat "oneliner!"
pi_85430372
quote:
Op woensdag 18 augustus 2010 12:07 schreef Wijze_appel het volgende:

[..]

Yup. Aangezien die treffend is.
Of probeer je het af te schieten enkel omdat "oneliner!"
je loopt gewoon dom (oh sorry laagintelligent ;) ) te doen omdat je gevatte opmerking niet zo slim is als je dacht. Het is alleen helaas een beetje doorzichtig.
Op dinsdag 1 november 2016 00:05 schreef JanCees het volgende:
De polls worden ook in 9 van de 10 gevallen gepeild met een meerderheid democraten. Soms zelf +10% _O-
pi_85430453
quote:
Op woensdag 18 augustus 2010 12:11 schreef oompaloompa het volgende:

[..]

je loopt gewoon dom (oh sorry laagintelligent ;) ) te doen omdat je gevatte opmerking niet zo slim is als je dacht. Het is alleen helaas een beetje doorzichtig.
Klopt. Ik heb dan ook een hoge pet op van je reacties en zee aan smilies die er kracht bij moeten zetten.
Tis jouw feestje.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')