Je vangt die klap op doordat je niet op de hiel land, dus je hebt juist *minder* last van knieen. Blootsvoets lopen wordt juist speciaal aangeraden voor mensen met knie klachten & de barefoot running lijst heeft meerdere mensen die waren opgehouden met hardlopen vanwege knie klachten en nu weer duurlopen doen. Als je klap groter is dan met schoenen, loop je verkeerd (en vertrouw je op iets wat, volgens die recente onderzoeken, ook veel minder goed werkt dan de fabrikanten van schoenen je willen doen geloven). Afwikkelen is trouwens ook minder, je tilt je voet veel 'rechter' op. Het is inderdaad een heel andere loopstijl.quote:Op maandag 23 augustus 2010 09:39 schreef BB-Pieter het volgende:
Hmm. Advies geven aan iemand die bloodvoets loopt lijkt me redelijk lastig. Het is dan zo belangrijk dat je afwikkeling goed en en vooral!! dat je rustig aan opbouwt. Iedere stap die je doet moet je qua gewicht keer 3 doen wat op je voeten land. Dus tel maar uit. Dat wordt normaal gedeeltelijk opgevangen door je schoenen, maar in jou geval moet je dat dus allemaal zelf opvangen. Dan is het niet gek dat je last krijgt van knieeen en schenen. Enige advies dat ik dus kan geven is: Doe het rustig aan. Bouw heel heel rustig aan op.
Spierpijn is natuurlijk niet erg, zolang het niet te erg en te vaak isquote:Op maandag 23 augustus 2010 12:26 schreef Sheriam het volgende:
[..]
Het langzame opbouwen klopt wel helemaal, blootsvoets lopen is daar juist erg op gericht. Mensen die op schoenen lopen hoor ik nog al eens bijna trots praten over hun spierpijn, over 'door dingen heenlopen', bij het blootsvoets lopen gaat 't er juist om om heel licht, ontspannen en losjes te lopen en goed naar je voeten te luisteren. Als ik ook maar *iets* voel, kijk ik direct wat er aan de hand is en probeer ik 't te verhelpen. Klachten zijn dan ook nooit heftig geweest, een beetje stijfheid 'sochtends vroeg enzo. Zeker niet heftige pijnen, moeite met traplopen en dergelijke. Zo ver probeer ik 't niet te laten komen!
Mijn huis tuin en keuken gedachte is dat als ik klachten heb als ik op neutrale schoenen ga lopen ik die zeker moet hebben als ik op blote voeten ga lopen. Maak ik een denkfout?quote:Op maandag 23 augustus 2010 14:34 schreef knnth het volgende:
Wel apart dat we na veertig jaar schoentechnologie schijnbaar zijn vergeten dat de mens een geboren hardloper is (door hardlopen is de mens zoals hij is) en dat we beginnen te denken dat we dempende, antipronerende, controlerende schoenen en inlegzooltjes nodig hebben om ook maar te kunnen hardlopen.
Ja, da's een denkfout, tenzij je met blote voeten zou gaan lopen en je loophouding niet aanpast.quote:Op dinsdag 24 augustus 2010 00:42 schreef tim2308 het volgende:
[..]
Mijn huis tuin en keuken gedachte is dat als ik klachten heb als ik op neutrale schoenen ga lopen ik die zeker moet hebben als ik op blote voeten ga lopen. Maak ik een denkfout?
Als je zonder problemen loopt, blijf dan lekker zo doorlopen. Ik ben een voorstander van lopen op blote voeten maar ook fervent aanhanger van de instelling 'don't touch a running system'.quote:Trouwens toen ik begon met kelneren kon ik na twee weken niet meer lopen door de pijn in mijn onderbenen (achillispees en aanverwante gebieden). Pas de tweede huisarts had in 2 seconden door dat het lag aan mijn platvoeten. Met steunzolen had ik nooit meer last en nu ober ik al meer dan 10 jaar zonder problemen.
Wat dacht je van de instap polars? De F3c is de goedkoopste met gecodeerde borstband.quote:Op maandag 23 augustus 2010 19:27 schreef Teteteterek het volgende:
Wat is nou een leuke hartslagmeter om mee beginnen?
Het spijt me als deze vraag al 1000x voorbij is gekomen...
Is dat een must, zo'n gecodeerde borstband?quote:Op dinsdag 24 augustus 2010 10:41 schreef Kabouter_Plofkop het volgende:
[..]
Wat dacht je van de instap polars? De F3c is de goedkoopste met gecodeerde borstband.
Niet echt een must, wel handig als je soms in de sportschool ook nog gebruikt maakt van je polar. Met een gecodeerde borstband moet je hem eerst linken aan je horloge, door je horloge een paar seconde tegen de band aan te houden, en vervolgens krijg je alleen de waardes op je schermpje die jou borstband door geeft. Met een ongecodeerde borstband loop je het risico dat als er iemand op een loopband naast je aan het hardlopen is je zijn waardes op je scherm krijgt. Bij het hardlopen buiten kan dit alleen gebeuren als je iemand inhaalt of een tegenligger tegen komt. Keuze is dus aan jou hoe belangrijk je een gecodeerde versie vindt. Ik zie net dat bij futurumshop.nl de FS2c (die schijnbaar ook bestaat) deze week voor 39,95 te bestellen is. Borstband zit er overigens al bij in.quote:Op dinsdag 24 augustus 2010 11:34 schreef Teteteterek het volgende:
[..]
Is dat een must, zo'n gecodeerde borstband?
Ben echt een leek op dit gebied..
Pronatie is een nuttige manier om de impact te dempen maar bij haklanding gebeurt het pronatieproces omgekeerd (hiel -> voetboog ) waardoor het sneller onwenselijke effecten heeft (instabiliteit) en daarom wordt het in antipronatieschoenen gedempt. Bij een landing op de bal van voet is het effect veel wenselijker en alleen in extreme vormen nadelig.quote:Op dinsdag 24 augustus 2010 00:42 schreef tim2308 het volgende:
[..]
Mijn huis tuin en keuken gedachte is dat als ik klachten heb als ik op neutrale schoenen ga lopen ik die zeker moet hebben als ik op blote voeten ga lopen. Maak ik een denkfout?
Ik loop praktisch alleen maar buiten dus wellicht is dat voor mij minder noodzakelijk.quote:Op dinsdag 24 augustus 2010 17:10 schreef Kabouter_Plofkop het volgende:
[..]
Niet echt een must, wel handig als je soms in de sportschool ook nog gebruikt maakt van je polar. Met een gecodeerde borstband moet je hem eerst linken aan je horloge, door je horloge een paar seconde tegen de band aan te houden, en vervolgens krijg je alleen de waardes op je schermpje die jou borstband door geeft. Met een ongecodeerde borstband loop je het risico dat als er iemand op een loopband naast je aan het hardlopen is je zijn waardes op je scherm krijgt. Bij het hardlopen buiten kan dit alleen gebeuren als je iemand inhaalt of een tegenligger tegen komt. Keuze is dus aan jou hoe belangrijk je een gecodeerde versie vindt. Ik zie net dat bij futurumshop.nl de FS2c (die schijnbaar ook bestaat) deze week voor 39,95 te bestellen is. Borstband zit er overigens al bij in.
De FR305 is (m.i. terecht) enorm populair onder hardlopers, zeker voor de prijs waar hij nu voor te krijgen is. Ik heb zelf de FR405, functioneel vrijwel hetzelfde (alleen iets kleiner, andere bediening en draadloze overdracht) en het is echt m'n beste aankoop in tijden. Vooral als je geavanceerde workouts zo van je computer naar je horloge exporteert. En je traingen/sessies zo in Garmin Connect of SportTracks importeert.quote:Op dinsdag 24 augustus 2010 17:43 schreef The_Hives het volgende:
Nu we het toch over sporthorloges hebben. Het buitenlopen bevalt goed, dus wil nu een stap verder gaan en een goed sporthorloge aanschaffen die tijd, afstand, snelheid en hartslag ed weergeeft.
Is het volgende horloge dan een goede koop of zouden jullie een ander aanraden?
http://www.futurumshop.nl(...)runner-305-gps.phtml
tja, ik ben natuurlijk niet zo'n pro als jou dus voor mij is dan die Fr305 goed genoegquote:Op dinsdag 24 augustus 2010 18:41 schreef knnth het volgende:
[..]
De FR305 is (m.i. terecht) enorm populair onder hardlopers, zeker voor de prijs waar hij nu voor te krijgen is. Ik heb zelf de FR405, functioneel vrijwel hetzelfde (alleen iets kleiner, andere bediening en draadloze overdracht) en het is echt m'n beste aankoop in tijden. Vooral als je geavanceerde workouts zo van je computer naar je horloge exporteert. En je traingen/sessies zo in Garmin Connect of SportTracks importeert.
Ik heb bijv op de computer een workout als volgt ingevoerd en op m'n horloge gezet.
* warming up tot Lap wordt ingedrukt
* 8x: 400m tussen 4'45"/km - 5'00"/km met herstel tot HR 120
* cooling down met HR < 150
Vervolgens hoef je alleen maar op start te drukken en je FR vertelt je precies wat je moet doen
Geweldig ding.
Zeker doen!quote:Op dinsdag 24 augustus 2010 18:59 schreef The_Hives het volgende:
[..]
tja, ik ben natuurlijk niet zo'n pro als jou dus voor mij is dan die Fr305 goed genoeg
Het prijsverschil van meer dan 80 euro vind ik dan vrij fors
Denk dat ik hem zo maar bestel
Voor de duidelijkheid: dit kan dus gewoon ook met de FR305!quote:Op dinsdag 24 augustus 2010 18:59 schreef The_Hives het volgende:
[..]
tja, ik ben natuurlijk niet zo'n pro als jou dus voor mij is dan die Fr305 goed genoeg
Het prijsverschil van meer dan 80 euro vind ik dan vrij fors
Denk dat ik hem zo maar bestel
De FS serie is gericht op fitness, maarja of jij nou tijdens fitnessen je hartslag wilt weten of tijdens het hardlopen maakt natuurlijk weinig uit. Alleen maar een marketing trucje. Als ik zo het aanbod van de site waar je naar linkt bekijk zou ik inderdaad voor de FT4 gaan. Handige functie die de FT4 wel heeft en de FS3 niet is het opslaan van tien trainingen, ik ondervang dit zelf door gewoon alles in een excel-sheetje in te voeren iedere keer en zo te vergelijkenquote:Op dinsdag 24 augustus 2010 17:59 schreef Teteteterek het volgende:
[..]
Ik loop praktisch alleen maar buiten dus wellicht is dat voor mij minder noodzakelijk.
Gezien mijn positieve ervaringen met coolblue, zou ik daar ook graag een hartslagmeter kopen. Hier dus. Daar staat die FS3c, die sowieso schaars is op internet, niet meer op. Er staan wel genoeg andere (nieuwere?) Polars op, zou je dan kunnen zeggen wat ongeveer dezelfde specificaties/functionaliteiten heeft als die FS3c (FT4 wellicht?)?
Ik heb een jas van Odlo van 70¤ , perfecte jas tegen wind en regenquote:Op woensdag 25 augustus 2010 14:46 schreef tim2308 het volgende:
Wat is een goed jack? Ik heb nu een jack van Inport gekocht in de aanbieding (30 ipv 100) maar die ademt nauwelijk (wordt nat van binnen van het zweet) en laat gewoon wind door. Voldoen de A merk jacks van rond de 100/150 euro of moet ik toch richting de 200/250 gaan ?
Ik zou ook meedoen, maar voel me niet helemaal super.... Net van vakantie terug en het lopen gaat niet echt super op het moment....quote:Op donderdag 26 augustus 2010 17:57 schreef I.R.Baboon het volgende:
Morgen de ambtenarenloop, mensen!
Netjes!!!! Mijn doel is een 21 km te lopen, ben nu bij 14,4quote:Op vrijdag 27 augustus 2010 08:59 schreef annoh het volgende:
Ik heb gisteren 24 km gelopen, mijn langste afstand ooit! Het ging redelijk, maar de laatste kilometers waren wel zwaar. Volgende week doe ik mee aan de 30 van amsterdam noord, ik ben benieuwd hoe dat gaat!
1.08.34 op de 15km. Volgens m'n horloge was de route net iets korter, maar in elk geval binnen m'n streeftijd van 1.10 gebleven (en het voelde niet geweldig, dus het is wel lekker om een redelijk basisniveau te hebben). 1.15 op de dam tot dam en 1.40 op de halve marathon moeten nu ook wel lukken.quote:Op donderdag 26 augustus 2010 17:57 schreef I.R.Baboon het volgende:
Morgen de ambtenarenloop, mensen!
Nou ja, ik ben pas in mei weer gaan trainen, dus t gaat sowieso nogal hardquote:Op zaterdag 28 augustus 2010 11:05 schreef DeeBee het volgende:
Mooie tijd I.R.!
Vergis ik mij of ben je best wel vooruit gegaan de laatste tijd?
Ik ben geen expert, maar dat klinkt best wel snel. Denk je er aan dat je conditie & spierkracht niet het enige is wat telt, maar dat vooral pezen/gewrichten ook tijd moeten hebben om zich aan te passen, en dat hardlopen toch een andere beweging is dan tennissen?quote:Op zaterdag 28 augustus 2010 15:59 schreef Casp505 het volgende:
Had wel al een redelijke conditie, maar liep na 3 weken al 11,5 km in een uur![]()
quote:Op zondag 29 augustus 2010 17:11 schreef computergirl het volgende:
ik vind mezelf een stoer wijf.![]()
Ben door een enorme regenbui gelopen, was nog natter dan onder de douche![]()
http://www.buienradar.nl/(...)=29&uur=16&minuut=35
[ afbeelding ]
Was niet de bedoeling natuurlijk...ik was wat langer onderweg en de bak met regen kwam wat eerder
Is moeilijk te zeggen qua hartslag, ivm mijzelf is het superlaag, maar als ik met 170-180 loop dan heb ik ook nergens last van qua gevoel. Plus dat mijn max ook 205 is en bij jou misschien wel heel erg anders...quote:Op zondag 29 augustus 2010 15:11 schreef The_Hives het volgende:
(...)
Op zich heb ik wel een goede conditie denk ik, maar voor de geoefende lopers:
een gemiddelde hartslag van 156 p/m over 14.4 km met 13.5 p/u is dat een goede hartslag? Ik loop dan niet tegen mijn limiet aan en ben totaal niet kapot als ik klaar ben.
thnxquote:Op dinsdag 31 augustus 2010 13:20 schreef DeeBee het volgende:
[..]
Is moeilijk te zeggen qua hartslag, ivm mijzelf is het superlaag, maar als ik met 170-180 loop dan heb ik ook nergens last van qua gevoel. Plus dat mijn max ook 205 is en bij jou misschien wel heel erg anders...
HR schema wat ik zelf gebruik voor m'n trainingszones: de onderste tabel (Karvonen) vind ik het beste overeen komen met mijn 'gevoel' tijdens het lopen. Je moet hiervoor dus alleen wel even je rusthartslag weten ('s ochtends in bed tellen of meten) en een keer je max HR, dat kan door even 10 sprintjes te trekken een viaduct op of iets totdat je begint te hyperventileren (just kidding).
Ik zelf zit altijd een stuk hoger in de hartslagen (onder 170 vind ik echt al 'laag'), maar dat kan dus per lichaam verschillen gewoon. Collega van mij liep ook halve marathon met gemiddeld 154 of zo (1:35) en dat kan ik mij absoluut niet voorstellen dat ik dat zou kunnen met zo'n gemiddelde voluit gelopen hebben, maar liep wel gewoon dezelfde tijd.
Net terug van rondje lopen, 5 kwartier met warming up en alles, liep 52 mins waar ik 2 weken terug nog 1:01 liep en gemiddelde lag nu maar 3 slagen hoger, dus conditie begint eraan te komen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Wie me trouwens wil toevoegen als Runkeeper streetmate:http://runkeeper.com/user/rcsmit Op die manier doe ik ideeen voor trainingen op
[ Bericht 28% gewijzigd door tim2308 op 31-08-2010 14:38:22 ]De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
Long slow distance, dus aerobe training waarbij je dus eigenlijk niet heel inspannend conditie werk doet, maar wel je lichaam laat wennen aan vetverbranding tijdens het hardlopen en sowieso je hart-long functie natuurlijk ook traint.quote:Op dinsdag 31 augustus 2010 13:39 schreef The_Hives het volgende:
[..]
thnxwaar staat LSD voor in de excel-sheet? Mijn rusthartslag zal rond de 60 zijn. Toen ik vanmorgen mijn hartslagband omdeed zat hij rond die waarde.
Vandaag even Damloop-afstand geoefend. 1.10 over 16.2kmWeer gemiddeld hartslag 156 met een hoogste hartslag van 169. Gemiddeld 13.8 km/u ben ik erg tevreden over. Damloop in 1 uur 5 zou moeten kunnen
geweldige vooruitgang heb je trouwens in 2 weken tijd
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |