Persoonlijk vind ik dat de meeste van die regels ook gewoon erg moeilijk zijn om letterlijk te interpreteren. Sommige zijn ook zo cheesy opgeschreven. Wat te denken van de 7 statements of principle van de FSA? Act with due skill, care, diligence and integrity en andere van die zooi. Natuurlijk moet je dat doen, maar je kunt het soms zo subjectief interpreteren. Om nog maar te zwijgen dat je moet gedragen naar 'acting honestly, fairly and professionally' conduct naar klanten toe.quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 20:51 schreef Drive-r het volgende:
[..]
S_E, om hier even op door te gaan. De FSMA is natuurlijk de "rule book" van de industrie, maar het is niet alsof het een wetboek is dat letterlijk geinterpreteerd dient te worden. Derhalve is het natuurlijk relevanter om de strekking van de Act te kennen en die juist te kunnen interpreteren.
Voorbeelden zijn zaken omtrent markt misbruik, oplichting en ga zo maar door zijn deels gezond verstand en deels training vanuit de financiele instituten. Ik heb bij de bank nooit de regels hoeven leren, maar wel training in al deze zaken gehad. Ook omdat deze vrij vergelijkbare beginselen hebben in andere landen, terwijl de exacte tekst natuurlijk anders is. Beter om dus de beginselen te begrijpen...
Wat voor studenten bedoel je? 2e jaars interns? Of de entry positions / graduate positions die weer meer binnenstromen?quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 20:53 schreef Drive-r het volgende:
Zo, weer even wat kickjes hier en daar gegeven. Voor studenten is het nu een goeie tijd om aan de slag te gaan, menig bank staat weer te springen om handjes! Verder lijkt alles hier in Londen weer de "boom" kant op te gaan. Schuldmarkten trekken enorm aan en dus worden er weer deals gedaan, hoewel het niveau nog steeds laag ligt. Ik ben benieuwd hoe dingen ontwikkelen als de rente gaat bewegen, maar voorlopig doet iedereen weer alsof zijn neus bloedt.
Hoe dan ook, goed voor mij en een leukere omgeving om in te werken.
Starters/interns inderdaad beide.quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 22:03 schreef Outlined het volgende:
studenten? starters bedoel je! Of gaat het om internships van een paar maanden?
Nee, geen van dat al.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 01:15 schreef Outlined het volgende:
@ Drive-r
Ben jij tijdens je studententijd al in aanraking gekomen met finance? Heb je bijvoorbeeld een penningmeesterschap ergens bekleed of in een beleggingsclubje gezeten?
Interns en beginners. Met name voor entry positions gaat het weer aantrekken, ik hoor bij de grote banken enkel klachten over tekorten. Veel vrienden geven aan dat ze nu echt snel weer veel gaan aannemen.quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 23:09 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Wat voor studenten bedoel je? 2e jaars interns? Of de entry positions / graduate positions die weer meer binnenstromen?
Poe, lastig. Ik zou persoonlijk gaan voor de internship en dan nog een master doen het jaar erna. Dan heb je hopelijk de kans om eerste nog wat meer ervaring op te doen en dus nog beter te weten wat je wilt doen na je master. Tevens ben je weer iets ouder en waarschijnlijk zelfverzekerder. En studeren kan natuurlijk gewoon ook leuk zijn. Maar goed, sommige mensen zullen wellicht liever eerder beginnen aan hun carriere, etc... Volgens mij maakt het verder weinig uit wat je doet, het is voornamelijk een persoonlijke keuze.quote:Ik zit zelf nog enorm te twijfelen wat ik moet doen. Heb nog 1 jaar universiteit te gaan en weet nog niet helemaal wat ik wil. Ik ga sowieso begin September weer bij elke bank/financiële instelling die ik ken inschrijven. Ik wil wat gehaaider worden voor interviews. Zit ook te twijfelen of ik moet gaan voor een internship (en er dus een mastersjaar bijplakken na mijn laatste jaar uni) of gaan voor een entry/graduate position nadat ik ben afgestudeerd in Juni volgend jaar. Wat stel jij hier voor?
Succes!quote:Maarja, eerst nog een druk universiteitsjaar te gaan. Proberen een A gemiddeld diploma te krijgen en we hebben met de studentenvereniging een trading competitie opgezet tussen Engelse universiteiten en we hebben daar een 5k sponsoring voor kunnen krijgen van een bedrijf. Merk nog steeds wel de druk om mijn CV zo vol mogelijk te krijgen zodat je aan het eind van de rit genoeg hebt om er op te zetten en alleen de dingen die eigenlijk niet relevant genoeg zijn er vanaf te donderen.
En uiteraard hopen dat de rest hier van de volgers ook voor komende zomer een stage krijgt of aan het werk kan gaan ( :
Zoals hier al vaker is verteld maakt het relatief gezien echt niet zo heel veel uit wat voor studie je hebt gedaan. Iemand die geneeskunde of sterrenkunde studeert heeft misschien nog wel grotere kansen om de financiële wereld in te gaan dan iemand die bedrijfskunde doet.quote:Op donderdag 19 augustus 2010 19:07 schreef Sokz het volgende:
Poehoe blij dat ik dit topic nu tegen kom. Dacht dat het extreme 'CV-pimpen' enkel in the USA van belang was.
Ik ben 17 jaar en ga aankomend jaar 6 atheneum in. Had geen idee dat middelbare school cijfers er toe doen bij een job (enkel bij uni) dus dat motiveert me weer lekker.
Daarna wil ik inderdaad een 'economische' opleiding doen wat zo goed mogelijk aansluit bij een job als IB'er. Ik heb echter geen wiskunde B (wiB1) gehad. Dan kun je dit (bron = site RUG): Econometrics and operations research studeren zonder wiB1? De faculteit biedt een extra cursus wiskunde aan via internet."
Nu vraag ik mij af wélke andere studie goed op het Investment Banking (M&A seems interesting) aansluit die ook nog uitdagend is? Want het ziet er nu uit dat Econometrie een 10 is, de overige studies 6'jes en bedrijfskunde een dikke 1. (zijn er ook 8'jes?)
Je moet je afvragen of een summerschool een toevoeging zal zijn. Het zal je kans op een baan niet met 50% laten toenemen. Maar het zou zo maar kunnen dat je er een aantal mensen leert kennen, et voila, je wordt uitgenodigd voor een feestje. Daar kom je in contact met wat mensen van een financieel bedrijf en een week later werk je een stage af bij die financiële instelling. Het belangrijkste lijkt mij dat je gewoon bezig bent tijdens vakantie periodes.quote:Verder vraag ik me af of er voor mijn leeftijd ook iets is als Summerschools e.d? (aankomende zomer dan) want een zomer zoals deze, kutweer en puinhoop, hoef ik volgend jaar niet nog eens. Ik beleg trouwens nu een jaartje (maart 2009, goddelijke timing/beginnersgeluk) met een relatief klein bedrag om te 'pielen' met allerlei soorten van beleggen. (waarschijnlijk peanuts vergeleken met jullie, een héleboel geld vergeleken met leeftijdsgenoten).
Omdat het kan? In plaats van 3 jaar in Groningen (dat zou waarschijnlijk de universiteit zijn geweest waar ik dan mijn BA zou hebben gedaan) koos ik voor 3 jaar Londen. Met als voordeel dat je al 3 jaar in het financieel district zit. Je Engels enorm vooruit gaat. En je al een behoorlijk netwerk kunt opbouwen van mede studenten die bij allerlei verschillende banken en instellingen gaan werken in Londen en in de rest van de wereld. Overal lijntjes proberen open te houden voor het geval je werk zoekt. En je hebt niet zo'n 'ver van je bed gevoel'.quote:PS: S_E hoe kom je er eigenlijk bij om je BA in Londen te doen?
Het leven in Londen is duurder dan in de Nederlandse steden. Al denk ik dat het relatief gezien nog wel meevalt. In Londen kun je ook goedkoop wonen en goedkoop leven. Mits je de juiste plekken vindt.quote:
Stap qua cultuur en taal is niet groot. Londen is een mengelmoes van mensen overal uit de wereld en het 1e wat me opviel is dat het engels van de gemiddelde Nederlander erg goed kan meekomen. En je pakt zo op die manier ook wat op van andere talen. Nederlands spreek ik nauwelijks in Londen al hebben we wel elk jaar Koninginnedag in Londen waar veel Nederlanders op af komen. Dat is een gezellige kroketten, oranje, frikandel speciaal dagquote:Op vrijdag 20 augustus 2010 15:13 schreef Sokz het volgende:
En is de stap qua cultuur en taal groot? Ik kan me in het engels prima verstaanbaar maken maar om niets anders te kunnen praten lijkt me nog lastiger (uiteraard went dit).
Wat te denken van financiële studentenverenigingen? Je kunt er zelf 1tje opzetten of naar 1 toegaan. Of je kunt vrijwilligerswerk of betaald zomer werk gaan doen wat al dan niet gerelateerd is aan finance. Iets doen lijkt me altijd beter dan niets doen.quote:'Het belangrijkste lijkt mij dat je gewoon bezig bent tijdens vakantie periodes.'
Ja dat is het probleem. Hoe geloofwaardig ben ik als ik een bank binnenloop en vraag of ik mee mag lopen op de vloer e.d. Dat is allemaal toch pas vanaf dat je met een bachelor bezig bent.
Het is jammer dat ik pas begin deze zomer door heb wat ik nou eigenlijk wel wil anders had ik mn profielwerkstuk ( ) meer in die richting gedaan en perhaps zelfs in samenwerking met een bank oid.
Zo heel geweldig zijn die sollicitatie procedures anders niet Ik heb een boel mensen toch zien kraken door het soms harde beleid van IB's. Dat gaat lang niet altijd even eerlijk en wordt nog wel eens behoorlijk voorgetrokken.quote:Op zaterdag 21 augustus 2010 09:47 schreef Sokz het volgende:
100% zeker natuurlijk niet. Het lijkt me wel geweldig, ook omdat het me nog enigzins uitdaagd (geweldig die sollicitatie-procedures).
Hangt er vanaf bij watvoor trader je werkt denk ik. Denk dat er wordt gekeken naar hoeveel je hebt verdiend in verhouding met hoeveel je kon verdienen aan de aan jou toegewezen effecten, of je veel onderzoek hebt gedaan waar ze iets aan hebben en in hoeverre je je team helpt.quote:Op zaterdag 21 augustus 2010 13:25 schreef Sokz het volgende:
Vraagje S_E, wat verwachten ze als trader van je? Wanneer doe je het goed?
Waarom zou het een kick zijn als je bij Goldman zou kunnen werken? De kick zou voor mij net zo groot zijn als ik bij JPM aan de slag zou kunnenquote:Op zaterdag 21 augustus 2010 13:25 schreef Sokz het volgende:
Als het niet fair gaat is het inderdaad minder. Het moet je wel een ongelovelijke kick geven als je daadwerkelijk binnenkomt bij een Goldman e.d.
Heb nu een PWS meer richting de consultancy (De impact van een Olympische Spelen op Nederland en hoe bedrijven daarvan het beste kunnen profiteren).
Vraagje S_E, wat verwachten ze als trader van je? Wanneer doe je het goed?
Dit hangt er helemaal vanaf waar je werkt. Bij een IB, of een proprietary trader of een hedgefunds of een mix van alles en nog wat.quote:Vraagje S_E, wat verwachten ze als trader van je? Wanneer doe je het goed?
Redelijk richting de nul inderdaad. En als ze al dat soort mensen aan nemen, zou ik twijfelen over de kwaliteit van het fonds. Niet omdat ik niet geloof dat iemand als S_E het niet zou kunnen, maar meer omdat ze ook kunnen kiezen voor iemand als S_E met 3 jaar ervaring. Behalve als het fonds niet goed loopt en die persoon met ervaring er geen zin in heeft.quote:Op maandag 23 augustus 2010 21:25 schreef draaier89 het volgende:
Is het eigenlijk mogelijk om stage te lopen bij een hedgefund zonder ooit ervaring op te hebben gedaan bij een bank o.i.d? Laat staan een baan? Kans zal wel richting de 0 gaan waarschijnlijk, of valt het mee?
Ik heb dan ook het voordeel gehad dat mijn professor bij een hedgefund heeft gewerkt. Ze is professor van zo'n beetje al mijn finance en trading vakken. En toen ging het balletje natuurlijk sneller rollen om meer te weten te komen hoe je bij een hedgefund naar binnen komt. Zonder haar had zat mijn kans om bij een hedgefund te beginnen ook richting de nul. Dat is 1 van de voordelen geweest dat ik in Londen ben begonnen en niet in Groningen.quote:Op maandag 23 augustus 2010 21:35 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Redelijk richting de nul inderdaad. En als ze al dat soort mensen aan nemen, zou ik twijfelen over de kwaliteit van het fonds. Niet omdat ik niet geloof dat iemand als S_E het niet zou kunnen, maar meer omdat ze ook kunnen kiezen voor iemand als S_E met 3 jaar ervaring. Behalve als het fonds niet goed loopt en die persoon met ervaring er geen zin in heeft.
Mja maar het ging mij ook meer even om het uitleggen van alle trader mogelijkheden bij financiele instellingen. En bij een IB vind ik trading nou niet bepaald de meest interessante tak. En zoals je weet prefereer ik trading zo'n beetje boven alles en dit topic is al genoeg gericht op IBquote:Op maandag 23 augustus 2010 22:11 schreef Drive-r het volgende:
Sorry, ik was wat trigger happy. Ik denk dat je nog de optie van Private Equity mist, wat ook lastig is direct uit universiteit natuurlijk. Tevens is IB natuurlijk veel breder dan enkel wat trading, je hebt sales, M&A, leveraged finance, equity capital markets, debt capital market, etcetc....
Switchen tussen M&A/LevFin/ECM/DCM ofzo is vrij makkelijk en gebeurt ook erg regelmatig. Van IB naar trading wat minder, maar het kan wel als je het echt wilt. Voor PE moet je vaak buiten de bank iets zoeken natuurlijk, maar da's een vrij normale stap ook.quote:Op maandag 23 augustus 2010 22:20 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Mja maar het ging mij ook meer even om het uitleggen van alle trader mogelijkheden bij financiele instellingen. En bij een IB vind ik trading nou niet bepaald de meest interessante tak. En zoals je weet prefereer ik trading zo'n beetje boven alles en dit topic is al genoeg gericht op IB
Al lijkt P/E of de debt markets bij een IB me ook wel interessant. En dan niet bij 1 van de GEMMS werken want werken voor een market maker lijkt me echt bedroevend saai Dan zelfs nog liever bij sales
Vind jij bijv. dat je beetje makkelijk kunt switchen bij een IB tussen al die posities?
haha er staat en dergelijke. Ik bedoel inderdaad ook JPM, MS e.d. daarmee.quote:Op maandag 23 augustus 2010 21:18 schreef sitting_elfling het volgende:
Waarom zou het een kick zijn als je bij Goldman zou kunnen werken? De kick zou voor mij net zo groot zijn als ik bij JPM aan de slag zou kunnen
Daar was ik al bang voor. Ik vind gemiddeld 80 uur wel erg veel, waarschijnlijk te veel. Maar ja, genoeg tijd om daar achter te komen, aangezien ik niet uit 89 kom.quote:Op maandag 23 augustus 2010 21:35 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Redelijk richting de nul inderdaad. En als ze al dat soort mensen aan nemen, zou ik twijfelen over de kwaliteit van het fonds. Niet omdat ik niet geloof dat iemand als S_E het niet zou kunnen, maar meer omdat ze ook kunnen kiezen voor iemand als S_E met 3 jaar ervaring. Behalve als het fonds niet goed loopt en die persoon met ervaring er geen zin in heeft.
Dat gemiddelde heb ik duidelijk overtroffen deze zomer. Een uitgebreid verslag volgt laterquote:Op donderdag 26 augustus 2010 12:54 schreef draaier89 het volgende:
[..]
Daar was ik al bang voor. Ik vind gemiddeld 80 uur wel erg veel, waarschijnlijk te veel. Maar ja, genoeg tijd om daar achter te komen, aangezien ik niet uit 89 kom.
volgens mij niet, het merendeel heeft denk ik nog altijd een economische/business studie gedaan.quote:Op zondag 29 augustus 2010 23:54 schreef Rejected het volgende:
Volgens mij zijn veel van die investment bankers wel Beta's. Drive-r heeft zelf ook WTB gedaan.
Ik denk dat de helft een economie/finance/business studie gedaan heeft, de rest is beta of alfa. Ik ken naast mij in ieder geval veel beta's. Delft is van oudsher de op-een-na-grootste leveranciers van Nederlandse bankiers in de City/Wall Street (de grootste is Rotterdam).quote:Op zondag 29 augustus 2010 23:58 schreef Outlined het volgende:
[..]
volgens mij niet, het merendeel heeft denk ik nog altijd een economische/business studie gedaan.
Niet verboden, maar je trading accounts moeten wel beschikbaar zijn voor de firma, dus je kan altijd gechecked worden. Verder worden alle bedrijven waarmee de bank werkt bijgehouden en indien nodig op een grijze/zwarte lijst geplaatst, er zijn complete afdelingen compliance die zich enkel daar mee bezig houden. Veel mensen traded daarom niet, er is namelijk een enorm risico dat je aandelen het grootste deel van de tijd op dit soort lijsten staan en dus niet verhandeld mogen worden.quote:Op donderdag 2 september 2010 13:41 schreef Kaas- het volgende:
Drive-r, hoe ver reikt de zogenaamde Chinese muur bij een ib eigenlijk - is het voor een m&a bankier ook verboden om te beleggen op de beurs in zijn/haar vrije tijd?
Oke, dan is het wel minder aantrekkelijk om te handelen, helemaal als je in acht neemt dat je door de uren die je maakt wat minder tijd hebt er dagelijks mee bezig te zijn.quote:Op donderdag 2 september 2010 14:31 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Niet verboden, maar je trading accounts moeten wel beschikbaar zijn voor de firma, dus je kan altijd gechecked worden. Verder worden alle bedrijven waarmee de bank werkt bijgehouden en indien nodig op een grijze/zwarte lijst geplaatst, er zijn complete afdelingen compliance die zich enkel daar mee bezig houden. Veel mensen traded daarom niet, er is namelijk een enorm risico dat je aandelen het grootste deel van de tijd op dit soort lijsten staan en dus niet verhandeld mogen worden.
Het is allemaal vrij streng, maar als je echt wilt, kun je nog prima handelen.
Bij deze het beloofde verslagquote:Op vrijdag 27 augustus 2010 03:24 schreef Finitio het volgende:
[..]
Dat gemiddelde heb ik duidelijk overtroffen deze zomer. Een uitgebreid verslag volgt later
Wauw, erg indrukwekkend! Lijkt me achteraf wel een héle indrukwekkende ervaring. Maar ik kan begrijpen dat het vanaf week 3-4 wel erg zwaar wordt met die werktijden en het vooruitzicht dat je nog zoveel uren moet. Maar het werk en de mensen in het wereldje vond je dus wel erg leuk? Als het een werkweek van 60-70 uur was, had je het dan wel gedaan?quote:Op dinsdag 7 september 2010 01:38 schreef Finitio het volgende:
[..]
Bij deze het beloofde verslag
[...]
Voor ervaringen van andere studenten m.b.t. spring-weeks verwijs ik je hier heen. Slechts een aantal banken heeft tot dusver hun applications al geopend, dus er valt nog niet heel veel te lezen. Toch is het interessant om af en toe eens door die thread te scrollen.quote:Op maandag 6 september 2010 22:46 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Oke, dan is het wel minder aantrekkelijk om te handelen, helemaal als je in acht neemt dat je door de uren die je maakt wat minder tijd hebt er dagelijks mee bezig te zijn.
Ik ben nog niet uitgevraagd : Veel IB's in Londen hebben dealteams die o.a. speciaal op de Benelux gericht zijn. Wat zijn de voordelen van Londen dat deze groepen niet gewoon vanuit Amsterdam opereren?
Overigens ben ik nu bezig met sollicitaties voor de spring internships om meer over de industrie en specifieke spelers te leren. Bij een van de grotere banken, GS, geeft de website echter een dode link naar haar spring internship pagina. Kan ik daaruit concluderen dat deze bank hier niet meer aan doet of zal de pagina pas later dit jaar online gaan? Ik kan niet verwachten dat je dit weet, maar ach je zit dichter op deze wereld dan ik dus het is het proberen waard.
Nice, bedankt. Ga je er ook voor dit jaar?quote:Op dinsdag 7 september 2010 13:42 schreef pieter_R het volgende:
[..]
Voor ervaringen van andere studenten m.b.t. spring-weeks verwijs ik je hier heen. Slechts een aantal banken heeft tot dusver hun applications al geopend, dus er valt nog niet heel veel te lezen. Toch is het interessant om af en toe eens door die thread te scrollen.
@ Finitio: leuk verslag, mooie ervaring opgedaan zo te lezen!
In consultancy zijn de uren zeker een stuk beter, al kan er bij bepaalde projecten wel tijdelijk extreem hard gewerkt worden naar wat ik heb gehoord.quote:Op dinsdag 7 september 2010 09:04 schreef Kaas- het volgende:
Bedankt voor het uitgebreide verslag Finitio! Klinkt als een erg goede ervaring: een hele zomer in Londen gewoond en gestapt, veel nieuwe vrienden gemaakt, enorm veel geleerd in de praktijk en ook geleerd dat het toch niet helemaal de baan is die je zoekt. Wellicht jammer, maar wel een hele ervaring rijker en stel je voor dat je eerste ervaring een full-time offer was i.p.v. een stage, dan was je verder van huis. Weet je overigens zeker dat de uren in consulting niet precies hetzelfde zijn?
Ik ben trouwens nog nieuwsgierig of je er hinder van ondervonden hebt dat je geen financiele richting gekozen hebt op de universiteit (wat ik ook niet van plan ben), of dat je alles wat je nodig hebt in Londen kon leren?
Late edit: Ik las je verslag net nogmaals maar de 6e week, dat is pas halverwege. Hoe heb je de overige 480 uur (6x80) wel niet volgehouden man als je wist dat het niet jouw werk was? Knap.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |