bronquote:VVD-leider Rutte sluit niet uit dat zijn partijgenoot Neelie Kroes premier wordt van een nieuw kabinet. Als de VVD na 9 juni leiding gaat geven aan een minderheidskabinet, dan is het beter als de politiek leider in de Kamer blijft, zei Rutte in het programma Buitenhof.
Rutte vindt Kroes geschikt als premier, maar " de VVD heeft ook andere goede kandidaten". Als de VVD op 9 juni de grootste wordt en er komt een normaal kabinet, dan wordt Rutte zelf premier.
Rutte vindt dat in het geval van een minderheidskabinet, de leiders van de andere deelnemende partijen ook in de Tweede Kamer moeten blijven.
Liever niet inderdaad.quote:Op zondag 23 mei 2010 13:23 schreef Ferdo het volgende:
Een minderheidskabinet? Die zou er dan moeten komen met gedoogsteun van de PVV. Lijkt me niet echt wenselijk.
Zei Kroes recent niet ook zoiets?quote:
lol. Goeie mop. Een partij heeft een programma. De poppetjes zijn niet belangrijk. Bij de PVDA verandert het programma zo;n beetje iedere dag. Je moet wel een complete mongol zijn om op die partij te stemmen. Als je dan toch zograag links bent pak dan een SP of GL. En nee ik ben alles behalve links maar de PVDA is gewoon een partij die met alle winden meewaait maar ja dat heeft de geschiedenis al vaker laten zienquote:Op zondag 23 mei 2010 13:26 schreef PietjePuk007 het volgende:
Dat wordt makkelijk schieten voor Cohen vanavond, als hij het draaikont-argument tegen zich krijgt kan ie meteen terugsneren dat de VVD qua premierkeuze exact hetzelfde doet.
De "paarse" partijen zouden volgens de peilingen een meerderheid halen, dus dan doet Rutte het zelf (gesteld dat die partijen de meerderheid vasthouden, de VVD de grootste blijft en er daadwerkelijk een paarse coalitie wordt gevormd). Als Kroes premier wordt zou dat van een kabinet VVD+CDA moeten worden met gedoogsteun van de PVV.quote:Op zondag 23 mei 2010 13:41 schreef Libereco het volgende:
Kunnen we hieruit concluderen dat Kroes premier wordt (als de vvd wint) indien er een paars kabinet komt? Om gezichtsverlies voor Rutte te beperken.....
Moeite met begrijpend lezen?quote:Op zondag 23 mei 2010 13:56 schreef nikk het volgende:
Rutte is toch heel duidelijk? Bij een minderheidskabinet Kroes, en anders hijzelf. Maar ik begrijp dat PvdA'ers of anders links-Nederland hierop op onzinnige wijze wil ingaan.
Oftewel: bij een minderheidskabinet hebben we geen idee wie het wordt.quote:Rutte vindt Kroes geschikt als premier, maar " de VVD heeft ook andere goede kandidaten".
Dat lijkt duidelijk maar is het niet. Wat moet een VVD-aanhanger doen om Rutte te krijgen of Kroes krijgen? Ze hebben daar toch geen enkele inbreng op? Het gaat van de uitkomst van de verkiezingen en de formatie afhangen welke premier er komt.quote:Op zondag 23 mei 2010 13:56 schreef nikk het volgende:
Rutte is toch heel duidelijk? Bij een minderheidskabinet Kroes, en anders hijzelf. Maar ik begrijp dat PvdA'ers of anders links-Nederland hierop op onzinnige wijze wil ingaan.
Komt omdat je nooit op een premierskandidaat stemt, maar gewoon op een kandidaat volksvertegenwoordiger die mogelijk later premier, minister of staatssecretaris gaat worden.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:10 schreef SeLang het volgende:
Ik begin het toch steeds meer bizar te vinden dat je nieteens weet op welke premier kandidaat je stemt.
Dat heeft helemaal niets met "links" te maken, man.quote:Op zondag 23 mei 2010 13:56 schreef nikk het volgende:
Rutte is toch heel duidelijk? Bij een minderheidskabinet Kroes, en anders hijzelf. Maar ik begrijp dat PvdA'ers of anders links-Nederland hierop op onzinnige wijze wil ingaan.
Bij D66 en GL weten we ook niet welke premier we krijgen als een van die de grootste wordt, ook al is die kans nihil natuurlijk.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:08 schreef Dutchguy het volgende:
[..]
Dat lijkt duidelijk maar is het niet. Wat moet een VVD-aanhanger doen om Rutte te krijgen of Kroes krijgen? Ze hebben daar toch geen enkele inbreng op? Het gaat van de uitkomst van de verkiezingen en de formatie afhangen welke premier er komt.
Lekker duidelijk dus... not. Als de PvdA dit zou flikken stond iedereen op zijn achterste benen en had iedereen het weer over 'draaien'.
Dat lijken me alle toch minderheidskabinetten. Niet echt stabiel.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:17 schreef Dichtpiet. het volgende:
[..]
Dat heeft helemaal niets met "links" te maken, man.
Hij zei overigens ook dat "een kabinet met een instabiele basis" voor hem ook betekent dat hij in de kamer gaat zitten en dat er een andere VVD'er als premier wordt aangetrokken. Ik vermoed dat Rutte een paars kabinet al instabiel vindt.
Rutte wordt alleen premier bij een kabinet VVD-CDA of VVD-CDA-D66
Twee partijen met tien virtuele zetels en een partij die in alle peilingen de grootste is. Pechtold en Halsema hoeven geen duidelijkheid te geven, Rutte moet dat wel.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:18 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Bij D66 en GL weten we ook niet welke premier we krijgen als een van die de grootste wordt, ook al is die kans nihil natuurlijk.
Ik bedoel natuurlijk dat die twee kabinetten dan wel een meerderheid hebben op 9 juni.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:19 schreef Ferdo het volgende:
[..]
Dat lijken me alle toch minderheidskabinetten. Niet echt stabiel.
De verkiezingen in Nederland gaan over de samenstelling van de Tweede Kamer.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:10 schreef SeLang het volgende:
Ik begin het toch steeds meer bizar te vinden dat je nieteens weet op welke premier kandidaat je stemt.
Leuk theoretisch argument, maar we stemmen ook voor de premier. Tamelijk essentieel onderdeel van de coalitie en het succes daarvan.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:20 schreef damian5700 het volgende:
[..]
De verkiezingen in Nederland gaan over de samenstelling van de Tweede Kamer.
Het kan een argument zijn voor de individuele kiezer om op een bepaalde partij of kandidaat te stemmen, maar dan nog is het geen verplichting voor een partij dit kenbaar te maken.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:21 schreef TNA het volgende:
[..]
Leuk theoretisch argument, maar we stemmen ook voor de premier. Tamelijk essentieel onderdeel van de coalitie en het succes daarvan.
Niets is verplicht, maar het is wel kennis waar de kiezer recht op heeft.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:24 schreef damian5700 het volgende:
[..]
Het kan een argument zijn voor de individuele kiezer om op een bepaalde partij of kandidaat te stemmen, maar dan nog is het geen verplichting voor een partij dit kenbaar te maken.
Inderdaad. Verder valt er weinig meer aan toe te voegen.quote:
Dat vind ik te kort door de bocht. Het enige criterium is dat in een coalitie zoveel mogelijk van het eigen partijprogramma kan worden gerealiseerd. Voor Rutte geldt dat met CDA en D66 (of de PVV), maar als hij er alsnog veel door kan krijgen met de PvdA en D66/GL is dat een goed alternatief.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:26 schreef Dichtpiet. het volgende:
Ik vind dat een politiek leider kenbaar moet maken welke coalitie het wil. Is deze coalitie niet mogelijk, dan gaat de politiek leider in de kamer zitten en wordt er een ander van die partij als premier geïnstalleerd.
Dat lijkt me het beste passen bij het Nederlandse systeem.
Rutte heeft nu al zoveel op de PvdA gescholden, het is bijna ongeloofwaardig als hij premier wordt van een paars kabinet.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:28 schreef TNA het volgende:
[..]
Dat vind ik te kort door de bocht. Het enige criterium is dat in een coalitie zoveel mogelijk van het eigen partijprogramma kan worden gerealiseerd. Voor Rutte geldt dat met CDA en D66 (of de PVV), maar als hij er alsnog veel door kan krijgen met de PvdA en D66/GL is dat een goed alternatief.
Ach, dat gold ook voor CDA en PvdA het afgelopen kabinet. Het is nou eenmaal campagnetijd. Het CDA heeft de plannen van de VVD ook al 'desastreus' genoemd.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:29 schreef Dichtpiet. het volgende:
[..]
Rutte heeft nu al zoveel op de PvdA gescholden, het is bijna ongeloofwaardig als hij premier wordt van een paars kabinet.
Maar niets is onmogelijk in de politiek, want ondanks de meningsverschillen en harde woorden tijdens de campagne in 2006 hebben Bos en Balkenende (samen met Rouvoet) wel een coalitie gesmeed.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:29 schreef Dichtpiet. het volgende:
[..]
Rutte heeft nu al zoveel op de PvdA gescholden, het is bijna ongeloofwaardig als hij premier wordt van een paars kabinet.
Daarom liep dat kabinet ook voor geen meter.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:29 schreef TNA het volgende:
[..]
Ach, dat gold ook voor CDA en PvdA het afgelopen kabinet.
Dat kwam eerder door de chemie tussen Balkenende en Bos, die is nooit goed geweest, ongeacht campagnes.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:33 schreef Dichtpiet. het volgende:
[..]
Daarom liep dat kabinet ook voor geen meter.
Meer Verhagen vs Bos. En dat conflict begon al in de campagne van '07.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:34 schreef TNA het volgende:
[..]
Dat kwam eerder door de chemie tussen Balkenende en Bos, die is nooit goed geweest, ongeacht campagnes.
Ik heb liever ook gewoon dat hij zegt dat hij het gaat worden, maar niet dat mijn keuze gaat veranderen als ze een andere premierskandidaat naar voren schuiven.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:20 schreef TNA het volgende:
[..]
Twee partijen met tien virtuele zetels en een partij die in alle peilingen de grootste is. Pechtold en Halsema hoeven geen duidelijkheid te geven, Rutte moet dat wel.
Ik denk dat Balkenende zijn biezen pakt na 9 juni. Cohen weet ik niet.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:41 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Ik heb liever ook gewoon dat hij zegt dat hij het gaat worden, maar niet dat mijn keuze gaat veranderen als ze een andere premierskandidaat naar voren schuiven.
Met wie ze gaan regeren maakt me trouwens weinig uit, op de eerste plaats moet het natuurlijk een stabiel kabinet zijn en op de tweede plaats moeten ze zoveel mogelijk van hun verkiezingsprogramma waar kunnen maken. Dat vind ik het belangrijkste, wie de poppetjes in het kabinet gaan worden is voor mijzelf minder belangrijk, al heb ik wel liever Rutte als premier dan Kroes. Ik hoef ook niet te weten wie de partijen bijvoorbeeld als mogelijk vice-premier naar voren zullen schuiven, zouden Cohen en Balkenende bijvoorbeeld genoegen nemen met zo'n rol?
Ik blijf het een erg vreemd besluit van de VVD vinden. Wat voor signaal geeft Rutte hier indirect mee af. Dat als het te moeilijk wordt hij liever het stokje doorgeeft aan een meer ervaren politica? Wat zegt dat dan over de capiciteiten van Rutte zelf en belangrijker, hoe die zelf door de VVD ingeschat worden?quote:Op zondag 23 mei 2010 14:17 schreef Visitor1982 het volgende:
Rutte zei in Buitenhof niet alleen dat Kroes premier kon worden bij een minderheids kabinet, maar ook wanneer er een instabieler kabinet zal zijn van meer dan 3 partijen.
Bijvoorbeeld een VVD/CDA/D66/GL kabinet of een VVD/PvdA/D66/GL kabinet.
Dat komt natuurlijk omdat we een parlement kiezen.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:10 schreef SeLang het volgende:
Ik begin het toch steeds meer bizar te vinden dat je nieteens weet op welke premier kandidaat je stemt.
Maar dat heb ik ook nog niet gehoord van een van de twee. Moeten zij dan ook geen duidelijkheid geven wat ze gaan doen als ze niet de grootste partij gaan worden? Willen ze dan eventueel nog wel in een kabinet, blijven ze dan liever in de Kamer of gaan ze iets heel anders doen? Ik snap de kritiek op Rutte op dit punt, maar het is ook niet zo dat we weten wat Balkenende en Cohen gaan doen als ze geen premier worden.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:50 schreef Dichtpiet. het volgende:
[..]
Ik denk dat Balkenende zijn biezen pakt na 9 juni. Cohen weet ik niet.
Je beseft je wel dat die 'hele premiers, coalitie en breekpunten discussie' grote invloed hebben op de uiteindelijke uitwerking van de standpunten?quote:Op zondag 23 mei 2010 14:52 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik vind de hele premiers, coalitie, en breekpunten discussie trouwens grote onzin. Standpunten van partijen vind ik veel belangrijker, de poppetjes maken mij niet zo veel uit.
Balkenende heeft gezegd niet in de kamer te gaan als hij niet de grootste wordt.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:53 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Maar dat heb ik ook nog niet gehoord van een van de twee. Moeten zij dan ook geen duidelijkheid geven wat ze gaan doen als ze niet de grootste partij gaan worden? Willen ze dan eventueel nog wel in een kabinet, blijven ze dan liever in de Kamer of gaan ze iets heel anders doen? Ik snap de kritiek op Rutte op dit punt, maar het is ook niet zo dat we weten wat Balkenende en Cohen gaan doen als ze geen premier worden.
Daarbij mag je verwachten dat de partijen zoveel mogelijk opkomen voor hun eigen standpunten en daarbinnen een stabiele coalitie proberen te vinden. Hoe dat moet gebeuren gaat helemaal afhangen van de zetelverdeling, de positionering van andere partijen na de verkiezingen, etc. Daar valt vooraf niet heel veel zinnigs over te zeggen.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:58 schreef TNA het volgende:
[..]
Je beseft je wel dat die 'hele premiers, coalitie en breekpunten discussie' grote invloed hebben op de uiteindelijke uitwerking van de standpunten?
Precies. Daarom vind ik die focus op voorkeuren uitspreken onzinnig. De enige focus zou moeten zijn dat de eigen standpunten afdoende tot hun recht komen. En natuurlijk geldt voor de PvdA dat dat met GL en de SP is en met de VVD dat het met het CDA is, maar dat moge duidelijk zijn.quote:Op zondag 23 mei 2010 15:04 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Daarbij mag je verwachten dat de partijen zoveel mogelijk opkomen voor hun eigen standpunten en daarbinnen een stabiele coalitie proberen te vinden. Hoe dat moet gebeuren gaat helemaal afhangen van de zetelverdeling, de positionering van andere partijen na de verkiezingen, etc. Daar valt vooraf niet heel veel zinnigs over te zeggen.
quote:Op zondag 23 mei 2010 13:26 schreef PietjePuk007 het volgende:
Dat wordt makkelijk schieten voor Cohen vanavond, als hij het draaikont-argument tegen zich krijgt kan ie meteen terugsneren dat de VVD qua premierkeuze exact hetzelfde doet.
Precies wat ik dacht...quote:Op zondag 23 mei 2010 14:50 schreef Dutchguy het volgende:
[..]
Ik blijf het een erg vreemd besluit van de VVD vinden. Wat voor signaal geeft Rutte hier indirect mee af. Dat als het te moeilijk wordt hij liever het stokje doorgeeft aan een meer ervaren politica? Wat zegt dat dan over de capiciteiten van Rutte zelf en belangrijker, hoe die zelf door de VVD ingeschat worden?
Want dan kan hij het niet aan (of iemand ander de "schuld" geven)? Lekker geloofwaardig ben je dan als "premierskandidaat"..quote:Op zondag 23 mei 2010 19:05 schreef marky het volgende:
[..]
Rutte heeft niets nieuws gezegd. Hij zegt steeds dat als het een moeilijk kabinet is dat hij dan beter in de kamer blijft.
quote:Op zondag 23 mei 2010 17:16 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Ik word zo moe van die man. Zo verschrikkelijk moe.
Maak nou eens een keuze, droplul. Word je de premierskandidaat, ja of nee?
Nee, er zijn geen geschreven regels over de kabinetsformatie.quote:Op zondag 23 mei 2010 21:32 schreef computergirl het volgende:
zijn daar dan helemaal geen regels voor eigenlijk? Kan iemand die niet op de lijst staat zo maar een kabinet gaan formeren?
Je kiest toch de kamer? En de partijen die op een solide meerderheid rekenen mogen formeren. En daar zijn tal van ongeschreven regels voor, die wel gewoon geldend recht zijn. Vb. ontslag aanbieden aan koningin. Dat zal je nergens in een wetboek vinden.quote:Op zondag 23 mei 2010 21:32 schreef computergirl het volgende:
zijn daar dan helemaal geen regels voor eigenlijk? Kan iemand die niet op de lijst staat zo maar een kabinet gaan formeren?
In algemene zin bedoeld geniet het de voorkeur als de politieke leider van een partij in de Kamer blijft om daarmee het onversneden partijstandpunt uit te dragen. Binnen een kabinet heeft een politiek leider te maken met eenheid van kabinetsbeleid (dit is een Grondwetartikel; 45) en de compromissen die zijn gemaakt tijdens de formatie en in het coalitie-akkoord zijn terecht gekomen.quote:Op zondag 23 mei 2010 19:41 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Want dan kan hij het niet aan (of iemand ander de "schuld" geven)? Lekker geloofwaardig ben je dan als "premierskandidaat"..
Hij herhaalde gewoon wat hij bij Buitenhof zei. Er kan een situatie ontstaan dat hij, als politiek leider van de VVD, in de kamer blijft. Bijvoorbeeld bij de vorming van een minderheidskabinet.quote:Op maandag 24 mei 2010 01:21 schreef Eenskijken het volgende:
in het debat van rtl vandaag was rutte toch echt heel duidelijk: hij is de enige premierkandidaat van de vvd
Het is wel leuk om te zien dat de VVD in 2003 vond dat de premierskandidaat in debat moest gaan. Destijds zei Gerrit Zalm over premierskandidaat Cohen:quote:Op maandag 24 mei 2010 02:16 schreef damian5700 het volgende:
Het is geen minachting van de kiezer om niets te zeggen over de premierskandidaat, aangezien de kiezer zijn stem uitbrengt voor de Tweede Kamer.
Kennelijk vinden een hoop mensen het geen probleem. Ik hoor daar ook bij. Al trekken ze Frank de Grave (bij wijze van spreke danquote:Op maandag 24 mei 2010 02:04 schreef Boldface het volgende:
Dat Kroes als een soort joker elke keer opduikt en dan weer niet, dan weer wel en dan weer niet, is puur opportuun gedrag om zetels te scoren. Kroes scoort goed in polls en de VVD buit dat uit. Lekker vaag doen over Kroes ("misschien wordt ze wel premier") zorgt dat mensen een extra argument hebben om VVD te stemmen. Duidelijk tegenover de kiezer is het in elk geval niet.
Die signalen van de kiezer altijd, het is echt onzin. 75 zetels is 75 zetels. 'De kiezer' bestaat uit 14 miljoen stemgerechtigden, de kiezer bestaat dus niet, het is een drogreden om dan 'de kiezer' te spreken. Je kunt dus ook niet zeggen dat een stem op partij ondergeschikt is aan partij B omdat die veel stemmen heeft gewonnen in de verkiezing. Alle stemmen zijn gelijkwaardig en daarmee ook alle denkbare coalities.quote:Wanneer de PvdA stabiel blijft, terwijl VVD en D66 fors winnen en het CDA enorm inlevert, dan is een paarse coalitie (al dan niet aangevuld met GroenLinks) het duidelijke signaal dat de kiezer afgeeft.
Dan is het eigenlijk dus een brevet van onvermogen dat Rutte afgeeft. Als de coalitievorming niet van een leien dakje gaat, loopt -ie al voor de verantwoordelijkheid van het premierschap weg. Het gekke is dat Rutte daar zelf bij is en ZELF de keuzes kan maken als de VVD inderdaad het grootste wordt.quote:Op maandag 24 mei 2010 02:16 schreef damian5700 het volgende:
Ik ben het oneens. Het is geen minachting van de kiezer om niets te zeggen over de premierskandidaat, aangezien de kiezer zijn stem uitbrengt voor de Tweede Kamer. Daarnaast is het vrij helder wat Rutte tot nog toe hierover heeft gezegd. Als de VVD de grootste wordt is hij de nieuwe premier. Als de VVD een moeilijke coalitie moet smeden (met meerder partijen of een minderheidskabinet) lijkt het hem verstandiger om in de Kamer te blijven (hierover heb ik al iets gezegd een aantal bijdrages hierboven).
Hoe dan ook heeft het weinig zin om iets over de premiers-kandidaatschap te zeggen zolang de uitslag van de verkiezingen niet bekend is.
Er wordt tegenwoordig heel erg gewag gemaakt over de premiers-kandidaat van de diverse partijen, maar daar gaan verkiezingen in Nederland niet over.quote:Op maandag 24 mei 2010 02:23 schreef Toad het volgende:
[..]
Het is wel leuk om te zien dat de VVD in 2003 vond dat de premierskandidaat in debat moest gaan. Destijds zei Gerrit Zalm over premierskandidaat Cohen:
"De kiezer moet weten wie Cohen is."
http://nos.nl/archief/200(...)s/1901_reacties.html
Ik denk dat het iets genuanceerder ligt, want als de VVD de grootste wordt zal het het haar verantwoordelijkheid nemen om het land te besturen; tenminste dit is mijn veronderstelling.quote:Op maandag 24 mei 2010 02:29 schreef Boldface het volgende:
[..]
Dan is het eigenlijk dus een brevet van onvermogen dat Rutte afgeeft. Als de coalitievorming niet van een leien dakje gaat, loopt -ie al voor de verantwoordelijkheid van het premierschap weg. Het gekke is dat Rutte daar zelf bij is en ZELF de keuzes kan maken als de VVD inderdaad het grootste wordt.
Wat gaat Rutte doen? Gewoon Paars 3 smeden (eventueel met GroenLinks erbij) of gaat hij moeilijk doen en wil hij één of andere gekunstelde minderheidsregering. Dan krijgen we dus een herhaling van Balkenende 3, waarbij het kabinet per onderwerp maar ergens de steun van de oppositie moest zien te vinden. Kennelijk kan Rutte dat dan niet aan, terwijl Balkenende dat wél heeft moeten doen.
Als je dan bedenkt wat voor een gebrekkig leider Balkenende was, is dat geen goede voorbode over wat we van premier Rutte mogen verwachten...
Jij houdt niet eens de schijn van objectiviteit hoog met je avatar, dus dat jij meteen in de bres springt voor de VVD, weten de meesten hier wel op waarde te schatten. De discussie zou inderdaad over het (hardvochtige) VVD-programma moeten gaan, maar de aandacht wordt vakkundig verlegd naar de vraag wie premier moet worden. Misschien is dat wel een bewuste tactiek ofzo...quote:Op maandag 24 mei 2010 02:25 schreef Bolkesteijn het volgende:
Kennelijk vinden een hoop mensen het geen probleem. Ik hoor daar ook bij. Al trekken ze Frank de Grave (bij wijze van spreke dan) uit de mottenballen, het gaat mij om het VVD programma.
Ik ben het hier hardgrondig mee oneens. De stemmen van kiezers worden vertaald in kamerzetels en daarbij telt elke stem inderdaad even zwaar. Maar bij de coalitievorming is het wel degelijk van de belang dat de grootste partij (die het initiatief neemt) oog heeft voor de politieke verschuivingen.quote:Op maandag 24 mei 2010 02:25 schreef Bolkesteijn het volgende:
Die signalen van de kiezer altijd, het is echt onzin. 75 zetels is 75 zetels. 'De kiezer' bestaat uit 14 miljoen stemgerechtigden, de kiezer bestaat dus niet, het is een drogreden om dan 'de kiezer' te spreken. Je kunt dus ook niet zeggen dat een stem op partij ondergeschikt is aan partij B omdat die veel stemmen heeft gewonnen in de verkiezing. Alle stemmen zijn gelijkwaardig en daarmee ook alle denkbare coalities.
Dat ben ik helemaal met je eens.quote:Op maandag 24 mei 2010 02:34 schreef damian5700 het volgende:
[..]
Er wordt tegenwoordig heel erg gewag gemaakt over de premiers-kandidaat van de diverse partijen, maar daar gaan verkiezingen in Nederland niet over.
Zolang er geen uitslag is kan je er heel weinig over zeggen.
Daarom snap ik niet dat Rutte over die mogelijkheid begint. Volgens mij is een minderheidskabinet helemaal niet aan de orde. Er is wel in het verleden eventjes hier en daar over gesproken. Maar op basis van de huidige peilingen zijn er weer makkelijker coalities te vormen.quote:De kiezer weet, volgens mij, wie Mark Rutte is. Het scenario dat Rutte schets, waar Kroes dan in beeld komt, valt nu weinig over mee te delen, meen ik.
Dat ben ik met je eens. Maar toch moet ik er steeds aan denken nu Rutte iedere keer zo vaag erover doet.quote:Dus jouw greep in het verleden is niet helemaal hetzelfde als de situatie nu.
Mee eens, maar het is dan eveneens onverstandig om een bepaalde coalitie (in dit geval Paars) al op voorhand "erg onwaarschijnlijk" te noemen.quote:Op maandag 24 mei 2010 02:41 schreef damian5700 het volgende:
Rutte zegt ook, bij herhaling, dat eerst de kiezer moet spreken en dan pas gesproken kan worden over coalities en het vormen van een kabinet. En het is alleen maar in deze volgorde.
Wat er na negen juni gebeurt is nu nog te prematuur om op vooruit te lopen, dus dat je niet uitgaat van een uitkomst lijkt me juist verstandig.
Op dit moment in de peilingen is het formeren van een minderheidskabinet niet direct een prominente optie, maar vanwege de grootte van het aandeel zwevende kiezer is het niet ondenkbaar dat dit zo kan veranderen in de peilingen of bij de uiteindelijke uitslag.quote:Op maandag 24 mei 2010 02:43 schreef Toad het volgende:
Daarom snap ik niet dat Rutte over die mogelijkheid begint. Volgens mij is een minderheidskabinet helemaal niet aan de orde. Er is wel in het verleden eventjes hier en daar over gesproken. Maar op basis van de huidige peilingen zijn er weer makkelijker coalities te vormen.
Het meest belangrijke hierop heeft Rutte gesteld, dat hij niemand uitsluit. Dit is een basis voor het voeren van onderhandelingen.quote:Op maandag 24 mei 2010 02:51 schreef Boldface het volgende:
En als Rutte inderdaad datgene heeft gezegd wat jij hierboven noemt, dan spreekt Rutte dus zichzelf tegen. Dan had hij het bij die bovenste uitspraak moeten laten en zich op geen enkele wijze moeten uitlaten over de waarschijnlijkheid van een paars kabinet.
We kennen Rutte onderhand. Hij zal wel niks uitsluitenquote:Op woensdag 9 juni 2010 17:52 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Inmiddels is toch al bekend dat hij het zelf wil doen?
Is ook uitermate dom om te doen.quote:Op woensdag 9 juni 2010 18:02 schreef du_ke het volgende:
[..]
We kennen Rutte onderhand. Hij zal wel niks uitsluiten
En die vriendjes is met malafide vastgoedcowboysquote:Op woensdag 9 juni 2010 18:10 schreef Johan_Haas_ het volgende:
Als VVD stemmer zit ik niet echt op die Neelie Kroes te wachten, zo'n EU figuur die vooral van de overheidsbemoeienis is. Brrrrr.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |