De verkiezingen in Nederland gaan over de samenstelling van de Tweede Kamer.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:10 schreef SeLang het volgende:
Ik begin het toch steeds meer bizar te vinden dat je nieteens weet op welke premier kandidaat je stemt.
Leuk theoretisch argument, maar we stemmen ook voor de premier. Tamelijk essentieel onderdeel van de coalitie en het succes daarvan.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:20 schreef damian5700 het volgende:
[..]
De verkiezingen in Nederland gaan over de samenstelling van de Tweede Kamer.
Het kan een argument zijn voor de individuele kiezer om op een bepaalde partij of kandidaat te stemmen, maar dan nog is het geen verplichting voor een partij dit kenbaar te maken.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:21 schreef TNA het volgende:
[..]
Leuk theoretisch argument, maar we stemmen ook voor de premier. Tamelijk essentieel onderdeel van de coalitie en het succes daarvan.
Niets is verplicht, maar het is wel kennis waar de kiezer recht op heeft.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:24 schreef damian5700 het volgende:
[..]
Het kan een argument zijn voor de individuele kiezer om op een bepaalde partij of kandidaat te stemmen, maar dan nog is het geen verplichting voor een partij dit kenbaar te maken.
Inderdaad. Verder valt er weinig meer aan toe te voegen.quote:
Dat vind ik te kort door de bocht. Het enige criterium is dat in een coalitie zoveel mogelijk van het eigen partijprogramma kan worden gerealiseerd. Voor Rutte geldt dat met CDA en D66 (of de PVV), maar als hij er alsnog veel door kan krijgen met de PvdA en D66/GL is dat een goed alternatief.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:26 schreef Dichtpiet. het volgende:
Ik vind dat een politiek leider kenbaar moet maken welke coalitie het wil. Is deze coalitie niet mogelijk, dan gaat de politiek leider in de kamer zitten en wordt er een ander van die partij als premier geïnstalleerd.
Dat lijkt me het beste passen bij het Nederlandse systeem.
Rutte heeft nu al zoveel op de PvdA gescholden, het is bijna ongeloofwaardig als hij premier wordt van een paars kabinet.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:28 schreef TNA het volgende:
[..]
Dat vind ik te kort door de bocht. Het enige criterium is dat in een coalitie zoveel mogelijk van het eigen partijprogramma kan worden gerealiseerd. Voor Rutte geldt dat met CDA en D66 (of de PVV), maar als hij er alsnog veel door kan krijgen met de PvdA en D66/GL is dat een goed alternatief.
Ach, dat gold ook voor CDA en PvdA het afgelopen kabinet. Het is nou eenmaal campagnetijd. Het CDA heeft de plannen van de VVD ook al 'desastreus' genoemd.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:29 schreef Dichtpiet. het volgende:
[..]
Rutte heeft nu al zoveel op de PvdA gescholden, het is bijna ongeloofwaardig als hij premier wordt van een paars kabinet.
Maar niets is onmogelijk in de politiek, want ondanks de meningsverschillen en harde woorden tijdens de campagne in 2006 hebben Bos en Balkenende (samen met Rouvoet) wel een coalitie gesmeed.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:29 schreef Dichtpiet. het volgende:
[..]
Rutte heeft nu al zoveel op de PvdA gescholden, het is bijna ongeloofwaardig als hij premier wordt van een paars kabinet.
Daarom liep dat kabinet ook voor geen meter.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:29 schreef TNA het volgende:
[..]
Ach, dat gold ook voor CDA en PvdA het afgelopen kabinet.
Dat kwam eerder door de chemie tussen Balkenende en Bos, die is nooit goed geweest, ongeacht campagnes.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:33 schreef Dichtpiet. het volgende:
[..]
Daarom liep dat kabinet ook voor geen meter.
Meer Verhagen vs Bos. En dat conflict begon al in de campagne van '07.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:34 schreef TNA het volgende:
[..]
Dat kwam eerder door de chemie tussen Balkenende en Bos, die is nooit goed geweest, ongeacht campagnes.
Ik heb liever ook gewoon dat hij zegt dat hij het gaat worden, maar niet dat mijn keuze gaat veranderen als ze een andere premierskandidaat naar voren schuiven.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:20 schreef TNA het volgende:
[..]
Twee partijen met tien virtuele zetels en een partij die in alle peilingen de grootste is. Pechtold en Halsema hoeven geen duidelijkheid te geven, Rutte moet dat wel.
Ik denk dat Balkenende zijn biezen pakt na 9 juni. Cohen weet ik niet.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:41 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Ik heb liever ook gewoon dat hij zegt dat hij het gaat worden, maar niet dat mijn keuze gaat veranderen als ze een andere premierskandidaat naar voren schuiven.
Met wie ze gaan regeren maakt me trouwens weinig uit, op de eerste plaats moet het natuurlijk een stabiel kabinet zijn en op de tweede plaats moeten ze zoveel mogelijk van hun verkiezingsprogramma waar kunnen maken. Dat vind ik het belangrijkste, wie de poppetjes in het kabinet gaan worden is voor mijzelf minder belangrijk, al heb ik wel liever Rutte als premier dan Kroes. Ik hoef ook niet te weten wie de partijen bijvoorbeeld als mogelijk vice-premier naar voren zullen schuiven, zouden Cohen en Balkenende bijvoorbeeld genoegen nemen met zo'n rol?
Ik blijf het een erg vreemd besluit van de VVD vinden. Wat voor signaal geeft Rutte hier indirect mee af. Dat als het te moeilijk wordt hij liever het stokje doorgeeft aan een meer ervaren politica? Wat zegt dat dan over de capiciteiten van Rutte zelf en belangrijker, hoe die zelf door de VVD ingeschat worden?quote:Op zondag 23 mei 2010 14:17 schreef Visitor1982 het volgende:
Rutte zei in Buitenhof niet alleen dat Kroes premier kon worden bij een minderheids kabinet, maar ook wanneer er een instabieler kabinet zal zijn van meer dan 3 partijen.
Bijvoorbeeld een VVD/CDA/D66/GL kabinet of een VVD/PvdA/D66/GL kabinet.
Dat komt natuurlijk omdat we een parlement kiezen.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:10 schreef SeLang het volgende:
Ik begin het toch steeds meer bizar te vinden dat je nieteens weet op welke premier kandidaat je stemt.
Maar dat heb ik ook nog niet gehoord van een van de twee. Moeten zij dan ook geen duidelijkheid geven wat ze gaan doen als ze niet de grootste partij gaan worden? Willen ze dan eventueel nog wel in een kabinet, blijven ze dan liever in de Kamer of gaan ze iets heel anders doen? Ik snap de kritiek op Rutte op dit punt, maar het is ook niet zo dat we weten wat Balkenende en Cohen gaan doen als ze geen premier worden.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:50 schreef Dichtpiet. het volgende:
[..]
Ik denk dat Balkenende zijn biezen pakt na 9 juni. Cohen weet ik niet.
Je beseft je wel dat die 'hele premiers, coalitie en breekpunten discussie' grote invloed hebben op de uiteindelijke uitwerking van de standpunten?quote:Op zondag 23 mei 2010 14:52 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik vind de hele premiers, coalitie, en breekpunten discussie trouwens grote onzin. Standpunten van partijen vind ik veel belangrijker, de poppetjes maken mij niet zo veel uit.
Balkenende heeft gezegd niet in de kamer te gaan als hij niet de grootste wordt.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:53 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Maar dat heb ik ook nog niet gehoord van een van de twee. Moeten zij dan ook geen duidelijkheid geven wat ze gaan doen als ze niet de grootste partij gaan worden? Willen ze dan eventueel nog wel in een kabinet, blijven ze dan liever in de Kamer of gaan ze iets heel anders doen? Ik snap de kritiek op Rutte op dit punt, maar het is ook niet zo dat we weten wat Balkenende en Cohen gaan doen als ze geen premier worden.
Daarbij mag je verwachten dat de partijen zoveel mogelijk opkomen voor hun eigen standpunten en daarbinnen een stabiele coalitie proberen te vinden. Hoe dat moet gebeuren gaat helemaal afhangen van de zetelverdeling, de positionering van andere partijen na de verkiezingen, etc. Daar valt vooraf niet heel veel zinnigs over te zeggen.quote:Op zondag 23 mei 2010 14:58 schreef TNA het volgende:
[..]
Je beseft je wel dat die 'hele premiers, coalitie en breekpunten discussie' grote invloed hebben op de uiteindelijke uitwerking van de standpunten?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |