Je kunt naar mijn mening de prijs van goud niet inschatten op basis van koopkracht of de geldhoeveelheid.quote:Op zaterdag 8 mei 2010 16:54 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Het is natuurlijk onzin dat je de geldhoeveelheid betrekt bij het goudverhaal. De waarde van goud kenmerkt zich immers door koopkrachtbehoudend te zijn door de jaren heen. Dat heeft toch echt met de koopkracht van de dollar te maken en niet met de geldhoeveelheid. Waar je waarschijnlijk op doelt is de (reele) rente, is deze zeer laag lokt dat investeringen uit in zowat alles dat rendement kan leveren. Maar dat is geen duurzame motor, omdat het marktmechanisme daar vroeg of laat een einde aan maakt en dan komt die overdreven speculatie vanzelf ten einde. Tot die tijd is het the greater fool, ook voor goud dus.
[..]
Ten tijden van de technologische vooruitgang zijn er ook meer dollars in omloop gekomen en waarschijnlijk daardoor is die voortgang ook zo geaccellereerd, immers er was geld aanwezig om te investeren en draagvlak om te consumeren en daarmee te investeren etc. De verhouding dollars tot diensten en producten is dus ook veranderd. In NL word dat wel mee berekend kijk maar eens op de site van het CBS. Het maakt in feite niet uit of inflatie juist of niet juist word berekend door instanties, omdat nog steeds dezelfde marktmechanisme werken. Waarom zou men dan moedwillig de inflatie te laag rapporteren en zo hun eigen geloofwaardigheid teniet doen? Uit verschillende onafhankelijke studies is ook gebleken dat de inflatiecijfers vrij correct zijn, al hanteert iedereen iets andere meetmethode.
Ik ga gauw Trichet en Bernanke bellen om te zeggen dat de kredietcrisis is opgelost. Ze kunnen geld drukken wat ze willen, want monetarisatie bestaat niet. "De belastingbetaler betaalt!"quote:Op vrijdag 7 mei 2010 19:43 schreef piepeloi55 het volgende:
Normaal hoort tussen de multiplechoices het juiste antwoord te staan: de belastingbetaler draait voor verliezen op. Per saldo is er dus geen monetarisatie.
Met die 60 miljard doel je op wat de ECB tot nu toe zelf aan staatsschuld had opgekocht? Dan vergeet je de bijna 800 miljard die ze aan al-dan-niet dubieuze obligaties in onderpand aanvaard heeft van de financiële sector, in ruil waarvoor zo'n 800 miljard aan versgedrukte euro's verstrekt zijn (waarvan overigens 230 miljard in de vorm van bankbiljetten).quote:De ECB heeft daar 60 miljard uit staan, al zouden die hele 60 miljard moeten worden afgeschreven dan is dat verwaarloosbaar.
quote:Perhaps the thing debt markets have missed is the essential difference between money and credit, If the ECB backstops the Athens Government or Athens Central Bank to buy back deep discount government bonds from panicked "vigilantes" then the debt outstanding is naturally reduced. This can even be done with freshly printed ECB euros without any inflationary impact whatsoever. This is very simply illustrated by example. Suppose a bond "vigilante" bought a new issue bond at face 100 euro with their investors hard earned money. Then said "vigilante" panics and sells it back for 60 euro of freshly issued ECB credit. The net result is destruction of 40 euro of money. The central bank sticks that in the basement and waits until maturity. At maturity, the central bank demands 100 euro from the goverment to repay the bond. ON pyament they promptly pay the government a 40 eurocent "deflation tax" dividend, being the value uplift from the bond bought back from the panicky "vigilante". Net net, no new money is created, but the bond makret submits to an entirely voluntary "deflation tax" paid whenever they panic. This effectively is what the Federal Reserve is doinng now - passing back nice fat delfation tax benefits from buying subpar bonds from panicky "vigilantes". In truth there are no vigilantes left in the bond market, they are all bunnies willingly lining up for a deflation tax haircut. Sure the ECB is slow to work this one out, but give them time. Before the end of this year the global bond market will have been handed its own head.
We hadden het toch echt over quantitif easing en niet over deficit spending, waartoe de verliezen van de balance sheets toe behoren op termijn. Je moet ook altijd kijken wat het resultaat per saldo is. Zolang de krimp in de private sector aanhoud kan de overheid een dergelijk begrotingstekort aanhouden zonder dat het inflatie teweeg brengt. Het heft elkaar per saldo op, vandaar dat de prijzen momenteel nagenoeg gelijk blijven. Ik denk dat de private krimp langer zal duren dan dat overheden kunnen blijven pimpen, zodat de kans op inflatie door deficit spending verdwenen is. Je houd echter geen rekening ermee dat na dat pimpen dat deficit spending deflationair werkt.quote:Op zondag 9 mei 2010 03:01 schreef dvr het volgende:
Ik ga gauw Trichet en Bernanke bellen om te zeggen dat de kredietcrisis is opgelost. Ze kunnen geld drukken wat ze willen, want monetarisatie bestaat niet. "De belastingbetaler betaalt!"
Ja, in de vorm van nog meer staatsschuld tegen nog hogere rente die we ons nog minder kunnen veroorloven - zodat de centrale banken nóg meer geld moeten drukken om maar de schijn van welvaart op te houden!
Het is een vicieuze cirkel van deficit spending en geldcreatie. De overheid vaart er wel bij (die wordt groter en groter en koopt de sociale onvrede af) en de banken varen er wel bij (die vangen rente en winst op de obligatiehandel, en uitstaande kredieten worden alsnog afgelost) maar de economie wordt met steeds meer geld opgezadeld waar steeds minder productie tegenoverstaat.
Kom ik weer bij het verhaaltje per saldo uit. Vaak krijgen banken minder liquiditeiten dan het per onderpand waard is op dat moment (op de markt), er zijn uitzonderingen zoals de Griekse leningen. De banken draaien zelf voor de verliezen op het onderpand op, zodat er per saldo geen quantitif easing is. Mocht de bank in gebreken blijven, bijvoorbeeld vanwege faillisement, dan kan de ECB dat geld terughalen door het onderpand te verkopen. Ik meen zelfs dat de ECB een restschuld in dat geval ook onttrekt van de markt, maar hoe dat precies zit is me ontgaan.quote:Met die 60 miljard doel je op wat de ECB tot nu toe zelf aan staatsschuld had opgekocht? Dan vergeet je de bijna 800 miljard die ze aan al-dan-niet dubieuze obligaties in onderpand aanvaard heeft van de financiële sector, in ruil waarvoor zo'n 800 miljard aan versgedrukte euro's verstrekt zijn (waarvan overigens 230 miljard in de vorm van bankbiljetten).
Onbegrijpelijk dat je blijft ontkennen dat de geldpersen van de centrale banken al op volle toeren draaien. Maar goed, inderdaad betaalt de belastingbetaler, tesamen met iedere andere burger die niet in de min staat - in de vorm van inflatie.
Het gaat hier altijd om stochastische variabelen, dus niet 100% deterministisch. Maar dat betekent niet dat je geen schatting kunt maken binnen een redelijke foutmarge. Als ik een emmer zand zie staan dan ik zonder te wegen best een redelijke schatting maken van het gewicht (bijv 8-12kg). Ik kan dat omdat ik bepaalde objectieve maatstaven heb waarmee ik dat kan bepalen (gemiddelde gewicht van zand, afmetingen emmer, etc).quote:Op zondag 9 mei 2010 11:37 schreef Bolkesteijn het volgende:
Waarde komt van waardering, en dat zijn toch echt subjectieve maatstaven. Een objectieve toekomstbestendige vaststelling van waarde is dus ook onmogelijk denk ik, er zijn altijd scenario's denkbaar waarin iets waardeloos wordt. Zelfs olie kan waardeloos worden, namelijk als niemand het meer wil hebben.
Volgens mij klopt deze redenering niet.quote:Op zondag 9 mei 2010 09:41 schreef SeLang het volgende:
Onderstaande post op een blog beschrijft het aardig:
[..]
Als het begrotingstekort wordt aangehouden, zal de waarde van de dollar weer gaan dalen. De VS kan dus minder importeren en produceert al minder door economische krimp. Hetzelfde of meer geld gaat minder goederen najagen, waardoor je op termijn toch prijsinflatie krijgt?quote:Op zondag 9 mei 2010 11:51 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
. Zolang de krimp in de private sector aanhoud kan de overheid een dergelijk begrotingstekort aanhouden zonder dat het inflatie teweeg brengt. Het heft elkaar per saldo op, vandaar dat de prijzen momenteel nagenoeg gelijk blijven. Ik denk dat de private krimp langer zal duren dan dat overheden kunnen blijven pimpen, zodat de kans op inflatie door deficit spending verdwenen is. Je houd echter geen rekening ermee dat na dat pimpen dat deficit spending deflationair werkt.
Waarom zou je een bepaalde winststroom in de toekomst moeten kunnen vaststellen als je ergens in wil investeren? Geschiedenis heeft laten zien dat die verwachtte winststroom voor aandelen ook een vrij hoog foutieve marge heeft. Je kunt de winststroom van goud relateren aan de verwachte rendementen uit de aandelenmarkt, bondmarkt en valutamarkt. Sinds de verwachte rendementen uit die 3 niet erg florissant zijn is het logisch dat men in een alternatief belegt. En zolang je weet dat veel banken en centrale overheden nog steeds een groot percentage goud bezitten lijkt me dat een veiligere belegging dan andere alternatieve beleggingen als kunst of klassieke auto's om maar eens wat te noemen.quote:Op zondag 9 mei 2010 10:16 schreef SeLang het volgende:
Dus zelfs mensen die positief zijn op goud moeten op één of andere manier kunnen vaststellen wat zij als "fair value" zien, hoeveel ze bereid zijn te betalen. Ik ben dus wel benieuwd wat de goldbugs beschouwen als "fair value" en waar dat op is gebaseerd.
Het gaat over obligaties kopen in de markt 40% onder pari. Bank A heeft $100 bestaande staatsschuld in portefeuille. Via repos kan de bank daarmee $100 cash krijgen van de ECB. Nu koopt de ECB die staatsobligatie op voor $60. Bank A moet dan $40 afschrijven en heeft nu $60 aan cash in plaats van $100, dus er verdwijnt $40 uit het systeem. Bij maturity boekt de ECB diezelfde $40 als winst.quote:Op zondag 9 mei 2010 12:09 schreef iamcj het volgende:
<knip>
Welke prijs beschouw jij als "fair value" voor goud en hoe loopt je berekening om tot die prijs te komen?quote:Op zondag 9 mei 2010 12:31 schreef quePutada het volgende:
[..]
Waarom zou je een bepaalde winststroom in de toekomst moeten kunnen vaststellen als je ergens in wil investeren? Geschiedenis heeft laten zien dat die verwachtte winststroom voor aandelen ook een vrij hoog foutieve marge heeft. Je kunt de winststroom van goud relateren aan de verwachte rendementen uit de aandelenmarkt, bondmarkt en valutamarkt. Sinds de verwachte rendementen uit die 3 niet erg florissant zijn is het logisch dat men in een alternatief belegt. En zolang je weet dat veel banken en centrale overheden nog steeds een groot percentage goud bezitten lijkt me dat een veiligere belegging dan andere alternatieve beleggingen als kunst of klassieke auto's om maar eens wat te noemen.
Om mijzelf maar te antwoorden, goud is waard hoe je tegen goud aankijkt.quote:Op zondag 9 mei 2010 12:38 schreef RdeV het volgende:
@SeLang, zonder je vraag te beantwoorden wat goud waard is.
Hoe bepaal je wat de Euro waard is? En de Dollar? Deze valuta zijn niets anders dan een belofte (van een centrale bank of regering) dat de valuta wat waard is. Want het papier zelf is niets waard.
We weten allemaal dat goud net zo waardeloos is als papier, maar zeer beperkt aantal praktische toepassingen, maar dat hoeft ook niet als het "geld" is.
We zeggen hetzelfde, maar trekken een andere conclusie...quote:Op zondag 9 mei 2010 12:37 schreef SeLang het volgende:
[..]
Het gaat over obligaties kopen in de markt 40% onder pari. Bank A heeft $100 bestaande staatsschuld in portefeuille. Via repos kan de bank daarmee $100 cash krijgen van de ECB. Nu koopt de ECB die staatsobligatie op voor $60. Bank A moet dan $40 afschrijven en heeft nu $60 aan cash in plaats van $100, dus er verdwijnt $40 uit het systeem. Bij maturity boekt de ECB diezelfde $40 als winst.
In Amerika is het zo dat die winst naar de Treasury gaat, waardoor de $40 weer terugkomt in het systeem. De hele procedure is dan uiteindelijk inflatie neutraal maar er vindt wel een waarde overdracht plaats van bank A naar de staat. Ik weet niet zeker of in de EU winst van de ECB ook naar de staat gaat. Als dat zo is dan is de transactie inflatie neutraal. Zo niet dan is het deflatoir, maar natuurlijk kan de ECB zelf meer geld in omloop brengen om dat te compenseren.
Geld ontleent zijn waarde uiteindelijk aan de macht van de overheid om belastingen te heffen en dat af te dwingen door middel van een geweldsmonopolie. Dat dit ook daadwerkelijk mogelijk is hangt verder af van wat de economie produceert en hoeveel geld daar tegenover staat en of de staat goed functioneert.quote:Op zondag 9 mei 2010 12:38 schreef RdeV het volgende:
@SeLang, zonder je vraag te beantwoorden wat goud waard is.
Hoe bepaal je wat de Euro waard is? En de Dollar? Deze valuta zijn niets anders dan een belofte (van een centrale bank of regering) dat de valuta wat waard is. Want het papier zelf is niets waard.
We weten allemaal dat goud net zo waardeloos is als papier, maar zeer beperkt aantal praktische toepassingen, maar dat hoeft ook niet als het "geld" is.
Waar komt eigenlijk het geld vandaan om de rente te betalen?quote:Op zondag 9 mei 2010 13:14 schreef SeLang het volgende:
[..]
Geld ontleent zijn waarde uiteindelijk aan de macht van de overheid om belastingen te heffen en dat af te dwingen door middel van een geweldsmonopolie. Dat dit ook daadwerkelijk mogelijk is hangt verder af van wat de economie produceert en hoeveel geld daar tegenover staat en of de staat goed functioneert.
Ik weet dat ik voor ¤1,00 een brood kan kopen. Over 10 jaar zal dat waarschijnlijk ¤1,20 zijn, misschien meer misschien minder. Maar een ¤ heeft de leuke eigenschap dat er rente op wordt betaald die gemiddeld boven het inflatieniveau ligt dus dat is normaal gesproken niet echt een punt van zorg.
Natuurlijk is niks zeker in deze wereld. Het hele systeem kan instorten. Maar dat risico geldt in nog veel hogere mate voor goud. Goud is nergens door gedekt. Niemand heeft belang bij het hoog houden van de goudprijs. Het is geen cruciale commoditie, het is gewoon niet relevant. Er is eerder een risico dat bij een forse prijsstijging en veel media aandacht goudbeleggers worden gebrandmerkt als "evil speculators", wat dan leidt tot vervelende maatregelen. Mocht goud het vertrouwen in fiatgeld ondermijnen, dan kan de staat op ieder gewenst moment de goudprijs de nek omdraaien door een (evt 100%) capital gain tax in te voeren op goud, wat feitelijk neerkomt op confiscatie (zoals in 1933). Ik ontken niet dat er risicos zitten aan $ of ¤, maar ik zie veel grotere risicos in goud.
Ik heb overigens nooit gezegd dat goud geen kansrijke speculatie kan zijn, maar dan moet je toch een idee hebben wat het waard is. Op welke prijspunten je kunt kopen en op welke niet.
Nu ben ik weer terug op mijn oorspronkelijke vraag. En ik ben benieuwd naar het antwoord.
Nee. Het gaat over bestaande staatsleningen. Die $100 was dus al in de markt.quote:Op zondag 9 mei 2010 12:56 schreef iamcj het volgende:
Zodra de ECB ingrijpt, komt er extra geld in de markt, ook via Repos, dan ontstaat zelfs 100$ extra.
Deels uit inflatie (geldgroei), deels uit de premie boven inflatie die mensen betalen die geld lenen (hypotheken, autoleningen, etc)quote:Op zondag 9 mei 2010 13:21 schreef Harde_Kip het volgende:
[..]
Waar komt eigenlijk het geld vandaan om de rente te betalen?
Geldgroei? Wordt er geld gecreëerd dan?quote:Op zondag 9 mei 2010 13:26 schreef SeLang het volgende:
[..]
Deels uit inflatie (geldgroei), deels uit de premie boven inflatie die mensen betalen die geld lenen (hypotheken, autoleningen, etc)
Inflatietarget ECB is <2%, dus gemiddeld mag de geldhoeveelheid groeien met <2% + GDP groei.quote:Op zondag 9 mei 2010 13:35 schreef Harde_Kip het volgende:
[..]
Geldgroei? Wordt er geld gecreëerd dan?
Als ik je goed begrijp is jouw stelling:quote:Op zondag 9 mei 2010 13:22 schreef SeLang het volgende:
[..]
Nee. Het gaat over bestaande staatsleningen. Die $100 was dus al in de markt.
Dus:
- Bank heeft $100 staatsobligatie, via repo ontvangt zij $100 van de ECB
- Staatsobligatie daalt in de markt naar $60. De bank blijft verantwoordelijk voor de verliezen daarop en besluit daarom te verkopen. Ze betaalt dus $100 terug aan de ECB en ontvangt haar staatsobligatie weer terug. vervolgens verkoopt zij die staatsobligatie voor $60 in te markt (toevallig aan de ECB die in de open markt staatsobligaties beneden pari opkoopt). Er is nu $40 weg uit het systeem.
Dit is wel interessante materie. Wie mag/kan eigenlijk geld uit het niets creëren? En is er een instantie die controleert hoeveel geld er wordt gecreëerd? En is dit ergens op te vragen?quote:Op zondag 9 mei 2010 13:38 schreef SeLang het volgende:
[..]
Inflatietarget ECB is <2%, dus gemiddeld mag de geldhoeveelheid groeien met <2% + GDP groei.
Nee, want die repos zijn business as usual. Dat is dus geen "extra" inflatie zoals jij schrijft. Dat valt gewoon binnen het normale opereren van de ECB, waarbij ze die <2% inflatietarget hanteren.quote:
Centrale banken. En die informatie wordt maandelijks gepubliceerd.quote:Op zondag 9 mei 2010 13:48 schreef Harde_Kip het volgende:
[..]
Dit is wel interessante materie. Wie mag/kan eigenlijk geld uit het niets creëren? En is er een instantie die controleert hoeveel geld er wordt gecreëerd? En is dit ergens op te vragen?
Kun je me een link sturen naar die informatie? Jij hebt allemaal van die grafiekjes, zou je een grafiek kunnen posten van de ontwikkeling van de hoeveelheid euros in Europa?quote:Op zondag 9 mei 2010 14:02 schreef SeLang het volgende:
[..]
Centrale banken. En die informatie wordt maandelijks gepubliceerd.
Voordat ik goud een prijskaartje geef, zoek ik eerst naar andere mogelijkheden voor investeringen.quote:Op zondag 9 mei 2010 12:39 schreef SeLang het volgende:
[..]
Welke prijs beschouw jij als "fair value" voor goud en hoe loopt je berekening om tot die prijs te komen?
Je vergeet dat goud, weliswaar veel minder dan zilver, ook in de industrie wordt gebruikt (gouden tanden, vergulde stekkers, bladgoud, sieraden, ruimtevaart etc etc.quote:Op zondag 9 mei 2010 14:49 schreef quePutada het volgende:
[..]
Voordat ik goud een prijskaartje geef, zoek ik eerst naar andere mogelijkheden voor investeringen.
Sinds ik komende 2 tot 3 jaar de aandelenmarkten niet hoger zie staan dan nu door de massale schuld problemen zal een investering tot die tijd een relatief lage tot negatieve yield hebben. De enige mogelijkheid dat ik de markten weer om hoog zie gaan is wanneer de centrale banken weer schuldpapier gaan opkopen. Ik hoop alleen dat deze fout niet nog een keer gemaakt wordt.
Als ik dan kijk naar de spaarrente en de obligatiemarkten. Spaarrekening is geen optie met bijna negatieve real interest rates en ik zie dat komende jaren niet verbeteren door de schuldproblemen in de wereld. De yields op de obligatiemarkten zijn ook niet aantrekkelijk en met het oog op de komende inflatie problemen die deze schuldenberg zal creëren zal dat er niet beter op worden.
Wat betreft de valuta markt vond ik alleen de Braziliaanse Real een zeer goede investering de laatste jaren. Alleen die is te sterk geapprecieerd afgelopen tijd dus ik zie daar weinig potentie meer in. Al is het altijd nog beter dan de Euro, Dollar, Yen, Pond.
Juist om deze redenen verliest goud zijn grootste negatieve onderdeel! Namelijk dat het geen yield heeft (de opportunity cost van het bewaren van goud). En daarom is het uitermate geschikt als diversificatie materiaal in je portefeuille voor de komende jaren tot er rust komt in markten. En gezien de centrale en commerciële banken en overheden grote percentages goud als reserve hebben, beschouw ik als enigszins gecontroleerde risico. In plaats van andere investeringen zoals kunst, klassieke auto's etc. De andere investeringen in de financiële markten vallen sowieso al af.
Ik zou goud dus ook gewoon als hedge tegen alle mogelijke risico's die de wereld ons gaat brengen. En ik zelf weet weinig betere hedge mogelijkheden op het moment. En dan op je vraag terug te komen: Fair value van goud? De prijs die het op dit moment heeft beschouw ik als fair value. Goud heeft slechts 2 problemen, speculatie en het feit dat je er niks mee kunt. En van dat 1e is er nog geen sprake. Op het moment dat goud wel gaat stijgen zal speculatie toenemen en is goud als goede hedge ook verdwenen. Ik zie goud alleen al door deze redenen minstens met B&H rendementen elk jaar omhoog gaan. Waarom moet het een specifieke waarde hebben? Om vastigheid voor je zelf te hebben? Om het te vergelijken met andere asset classes? Dat zijn slechts valse beloftes van zekerheid.
Ik ben dus zo'n typisch iemand die er van uit gaat dat men gelooft dat de waarde van goud omhoog gaat omdat het 1 van de betere hedge posities is op het moment. Het enige argument dat hier weinig risico aan verbonden zit is het feit dat overheden zelf ook veel goud reserves hebben en dat vraag/aanbod van goud erg stabiel is. Voor de rest blijft goud gewoon een waardeloos materiaal zoals je zelf zegt en hangt het af wat de gek er voor geeft. Op het moment dat de markt ook weer tot rust is gekomen zie ik dan ook geen reden om goud te bezitten
Excuses. Ik bedoelde dat je met goud persoonlijk niks kunt. Je kunt er niet van eten, het is te lelijk voor in de vensterbank. Thuis fysiek bewaren geeft problemen met zich mee. Fysiek bewaren bij een ander kost je weer extra knaken. Investeren in via bepaalde fondsen zoal GETFs kost je ook weer extra commissie kosten. Je kunt er alleen wat mee als je het persoonlijk mooi als sieraad vind.quote:Op zondag 9 mei 2010 14:54 schreef Harde_Kip het volgende:
[..]
Je vergeet dat goud, weliswaar veel minder dan zilver, ook in de industrie wordt gebruikt (gouden tanden, vergulde stekkers, bladgoud, sieraden, ruimtevaart etc etc.
Jouw stelling dat je met goud niets kunt is niet waar.
Wanneer het monetair systeem instort, en dat gaat zeker gebeuren, zal men goud eisen als betaalmiddel. In Zimbabwe bijv. koop je niks zonder goud op de zwarte markt.quote:Op zondag 9 mei 2010 15:02 schreef quePutada het volgende:
[..]
Excuses. Ik bedoelde dat je met goud persoonlijk niks kunt. Je kunt er niet van eten, het is te lelijk voor in de vensterbank. Thuis fysiek bewaren geeft problemen met zich mee. Fysiek bewaren bij een ander kost je weer extra knaken. Investeren in via bepaalde fondsen zoal GETFs kost je ook weer extra commissie kosten. Je kunt er alleen wat mee als je het persoonlijk mooi als sieraad vind.
En zoals ik zei in mijn vorige post. Een van de voordelen van goud vind ik persoonlijk dat vraag/aanbod van goud vrij stabiel blijft. Ik ben me bewust van het feit dat goud voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Dat vind ik alleen weinig correleren aan de prijs van goud en beschouw ik het daardoor niet belangrijk voor de toekomstige prijs van goud.
Ik en andere kunnen nog 100x gefundeerd uitleggen dat er per saldo geen sprake is van QE, maar jij en vele andere zullen niet van standpunt afwijken. In dat opzicht is de goudhype inderdaad een religie.quote:Op zondag 9 mei 2010 14:14 schreef Harde_Kip het volgende:
Er zijn veel mensen die denken dat er geen euros bij worden gedrukt (Pieploi ofzo) dus het is goed dat men deze informatie krijgt.
Meer dan 2 % bijdrukken, dat gebeurd maandelijks. Hier heb ik iets gevonden over de geldhoeveelheid van de ECB:quote:Op zondag 9 mei 2010 14:14 schreef Harde_Kip het volgende:
[..]
Kun je me een link sturen naar die informatie? Jij hebt allemaal van die grafiekjes, zou je een grafiek kunnen posten van de ontwikkeling van de hoeveelheid euros in Europa?
Er zijn veel mensen die denken dat er geen euros bij worden gedrukt (Pieploi ofzo) dus het is goed dat men deze informatie krijgt.
En je zegt dat de inflatietarget van de ECB 2% is en dus de geldhoeveelheid met 2% mag stijgen. Zijn de centrale banken verplicht zich hier aan te houden? En wat gebeurt er wanneer banken meer dan 2% bijdrukken?
Kijk eens naar de grafiek in de OP van dit topic, daar zie je de goudprijs gecorrigeerd voor inflatie. De goudprijs staat nu hoger dan in de tijd dat het $20 per oz was.quote:Op zondag 9 mei 2010 16:24 schreef arjanus het volgende:
Daaruit blijkt dat als goud aan die oude $20 per troyounce koppelt, het goedje zwaar ondergewaardeerd is.
Ik neem aan dat je daar koopkrachtindex-inflatiecijfers hebt gebruikt en niet de groei van de geldhoeveelheid. Het zou leuk zijn om eens deze twee cijfers naast elkaar te zetten in een grafiekje. Hoe kan het dat de geldgroei M3 met bijvoorbeeld 12% stijgt en de inflatie met 2%? Deze cijfers zijn gewoon misleidend.quote:Op zondag 9 mei 2010 16:36 schreef SeLang het volgende:
[..]
Kijk eens naar de grafiek in de OP van dit topic, daar zie je de goudprijs gecorrigeerd voor inflatie. De goudprijs staat nu hoger dan in de tijd dat het $20 per oz was.
1) Post eens een relevant plaatje waar we over kunnen discussiëren. Harde gegevens AUB.quote:Op zondag 9 mei 2010 16:42 schreef arjanus het volgende:
[..]
Ik neem aan dat je daar koopkrachtindex-inflatiecijfers hebt gebruikt en niet de groei van de geldhoeveelheid. Het zou leuk zijn om eens deze twee cijfers naast elkaar te zetten in een grafiekje. Hoe kan het dat de geldgroei M3 met bijvoorbeeld 12% stijgt en de inflatie met 2%? Deze cijfers zijn gewoon misleidend.
Moet je deze cijfers niet in je grafiek in je beginpost verwerken dan? Laten we gewoon de geldhoeveelheid als inflatiecijfer gebruiken en niet CPI. Door efficienter werken zou een dollar veel meer waard moeten zijn dan vroeger. Wat is de werkelijke waardegroei van aandelen en goud als je corrigeert voor de geldgroei?quote:Op zondag 9 mei 2010 17:09 schreef SeLang het volgende:
Okee, dit was 2 minuten werk:
[ afbeelding ]
Geldgroei ongeveer x28 in 51 jaar = 6,8% per jaar
CPI (die ik gebruikt heb als inflatie correctie in mijn grafiek) groeit in die periode met 4,0% per jaar.
Dan had de economie dus ongeveer 2,8%/jaar moeten groeien. Ik heb het getal niet bij de hand, maar dat klinkt heel aannemelijk.
Edit: eventjes snel afgeschat uit een grafiekje zie ik 3,3% real GDP groei/ jaar over die periode, dus het klopt aardig
Ik zie geen smoking gun hoor
Mijn enige concept van 'fair value' voor goud is dat het een volwassen man ongeveer een halve dag kost om met een zeefje of een schep een gram uit de natuur te winnen. Als je het industrieel aanpakt kan het sneller, maar dan zijn de investeringen en kosten veel hoger. Dus een gram goud, bij de huidige koers ¤30, is een half dagloon waard, en als ik 600 gram goud koop sla ik daarmee ongeveer een jaar van mijn eigen arbeid op. Dat vind ik realistisch. Dat diezelfde man in diezelfde tijd nu iets van ¤80 kan verdienen door in NL een huis in elkaar te metselen geeft aan hoezeer geld overgewaardeerd is. Want in China zou diezelfde man daarmee hooguit het equivalent van ¤10 verdienen en op termijn zullen de lonen in China en het Westen naar elkaar toe bewegen, een proces dat door de crisis in veel westerse landen al in gang is.quote:Op zondag 9 mei 2010 10:16 schreef SeLang het volgende:
Dus zelfs mensen die positief zijn op goud moeten op één of andere manier kunnen vaststellen wat zij als "fair value" zien, hoeveel ze bereid zijn te betalen. Ik ben dus wel benieuwd wat de goldbugs beschouwen als "fair value" en waar dat op is gebaseerd.
De geldgroei is erg variabel en beïnvloedt niet direct de prijs. Immers, je hebt ook nog een multiplier. Op lange termijn is prijsinflatie natuurlijk wel gerelateerd aan geldgroei maar om te zien wat de koopkracht is van $1 of 1 oz goud kun je beter gewoon naar het algehele prijspeil kijken. Tenslotte is dat toch de reden waarom sommigen hier goud kopen (behoud van koopkracht)?quote:Op zondag 9 mei 2010 17:40 schreef arjanus het volgende:
[..]
Moet je deze cijfers niet in je grafiek in je beginpost verwerken dan? Laten we gewoon de geldhoeveelheid als inflatiecijfer gebruiken en niet CPI.
Zoals gezegd is geldgroei erg variabel. Momenteel is M3 zelfs zwaar negatief dus volgens jouw redenering leveren obligaties nu 10% ofzo op (lang leve deflatie). Maar ik denk niet dat het veel zin heeft om er op die manier naar te kijken.quote:Maar als je nu ziet dat in 2007 de geldgroei in de eurozone iets van 12% was, terwijl je op je obligaties 4% vangt? Hoe voel je je dan? Welcome to my world.
We hadden het over monetariseren, wat in het huidige klimaat neerkomt op quantitive easing, en waarvan jij ten onrechte beweerde dat het niet gebeurt.quote:Op zondag 9 mei 2010 11:51 schreef piepeloi55 het volgende:
We hadden het toch echt over quantitif easing en niet over deficit spending, waartoe de verliezen van de balance sheets toe behoren op termijn.
De enige beperking aan het pimpen van de FED is dat China het niet pikt als men de dollar blijft uithollen.quote:Ik denk dat de private krimp langer zal duren dan dat overheden kunnen blijven pimpen, zodat de kans op inflatie door deficit spending verdwenen is.
Hoezo - op welke manier veroorzaakt deficit spending deflatie?quote:Je houd echter geen rekening ermee dat na dat pimpen dat deficit spending deflationair werkt.
Niet waar, de haircuts zijn veel lager dan de korting die de markt zou rekenen. Dat is juist het hele eieren-eten, anders zouden de banken die rommel wel in de markt verkopen.quote:Vaak krijgen banken minder liquiditeiten dan het per onderpand waard is op dat moment (op de markt), er zijn uitzonderingen zoals de Griekse leningen.
Je verwart weer quantitive easing met inflatie. Quantitive easing is het in omloop brengen van centralebankgeld wanneer de normale methoden (renteverlaging, reserveverlaging, etc) niet meer werken.quote:De banken draaien zelf voor de verliezen op het onderpand op, zodat er per saldo geen quantitif easing is.
quote:Kortom, het zou je sieren als je je bevindingen iets kritischer onder de loep neemt.
In een normale economie houden banken geen 600+ miljard aan reserves aan bij de centrale bank. Dat komt pas, als er in de reële economie tgv crisis nauwelijks meer geinvesteerd kan worden en als de centrale bank rente betaalt op reserves. Hetzelfde geldt voor de dreigende openmarktoperaties (opkopen staatsschuld). Met die monetaire 'souplesse' is een hoop geld gecreëerd.quote:Op zondag 9 mei 2010 14:01 schreef SeLang het volgende:
Nee, want die repos zijn business as usual. Dat is dus geen "extra" inflatie zoals jij schrijft. Dat valt gewoon binnen het normale opereren van de ECB, waarbij ze die <2% inflatietarget hanteren.
Je kunt iedere maand in het Monthly Bulletin van de ECB kijken. Die zijn hier te downloaden.quote:Op zondag 9 mei 2010 14:14 schreef Harde_Kip het volgende:
Kun je me een link sturen naar die informatie? Jij hebt allemaal van die grafiekjes, zou je een grafiek kunnen posten van de ontwikkeling van de hoeveelheid euros in Europa?
Er stond toch bij NA het pimpen, dan moet immers bezuinigd worden en dat inflationair deficit spending werkt dan deflationair. Ik laat de rest even voor wat het is maar deel wel je zorgen dat de ECB een van haar beginprincipes aan de kant heeft gezet. Hoe en of zich dat op termijn vertaald naar inflatie moeten we afwachten, maar naar mijn inziens hoeft dat niet per se inflatie te veroorzaken op termijn. Wat het zowiezo wel verhoogd zijn de inflatieverwachtingen, wat de monetaire speelruimte kleiner en kleiner maakt in de toekomst. Dat goud ondanks dit nieuws daalt in waarde, verbaasd mij zelfs.quote:Op maandag 10 mei 2010 01:22 schreef dvr het volgende:
Hoezo - op welke manier veroorzaakt deficit spending deflatie?
Nee, het blijft inflatoir. Bezuinigen is deflatoir, maar begrotingstekorten impliceren dat er geld wordt uitgegeven (in de economie gepompt) dat van buiten geleend is of gedrukt wordt of dat zonder tekort deels op andere wijze besteed zou zijn. In het beste geval is het neutraal, als het geld van eigen spaarders komt zoals in Japan. Maar ook dan holt het de economie uit, omdat overheden hun geld veel dommer besteden dan de private sector.quote:Op maandag 10 mei 2010 10:34 schreef piepeloi55 het volgende:
Er stond toch bij NA het pimpen, dan moet immers bezuinigd worden en dat inflationair deficit spending werkt dan deflationair.
Ja, weer zo'n 750 miljard erbij, ¤2300 per Europeaan, en dan maar hopen dat ze het weer opsoppen voordat het door de multiplier van de banken gaat. Maar, op korte tot middellange termijn beschouw ik het nieuws toch als deflatoir, omdat het europese noodfonds alleen onder strenge voorwaarden geactiveerd zal worden, en alleen daarom al zal het nu direct al tot extra bezuinigingen e.d. in de eurolanden leiden.quote:Ik laat de rest even voor wat het is maar deel wel je zorgen dat de ECB een van haar beginprincipes aan de kant heeft gezet.
De euro trekt weer aan. De markt moet hier even op kauwen, dan volgt de aanval op de volgende currency (mogelijk toch weer de euro).quote:Wat het zowiezo wel verhoogd zijn de inflatieverwachtingen, wat de monetaire speelruimte kleiner en kleiner maakt in de toekomst. Dat goud ondanks dit nieuws daalt in waarde, verbaasd mij zelfs.
Waar precies lees jij dat dit "nieuw" geld is?quote:Op maandag 10 mei 2010 11:16 schreef dvr het volgende:
Ja, weer zo'n 750 miljard erbij, ¤2300 per Europeaan, en dan maar hopen dat ze het weer opsoppen voordat het door de multiplier van de banken gaat.
Zo zie ik het ook. De eurozone is nu de eerste (enige?) plek ter wereld waar met het mes op de keel bezuinigingen, loonsverlagingen, pensioenverlagingen etc worden afgedwongen. Zeker weten dat dit deflatoir is.quote:Maar, op korte tot middellange termijn beschouw ik het nieuws toch als deflatoir, omdat het europese noodfonds alleen onder strenge voorwaarden geactiveerd zal worden, en alleen daarom al zal het nu direct al tot extra bezuinigingen e.d. in de eurolanden leiden.
Nee,quote:Op maandag 10 mei 2010 13:45 schreef RdeV het volgende:
Bloomberg: ECB Plans to Buy European Bonds to Ease Greek Crisis
Dat is quantitive easing pur sang - inflatoir.
Edit: ze zijn al begonnen met opkopen. Reuters: Euro zone central banks buying govt bonds - Bundesbank
Nuquote:De centrale banken gaan tegelijkertijd met de aankopen stappen zetten om te voorkomen dat de geldhoeveelheid in het financiële systeem toeneemt.
Als de ECB dit niet zou doen, zou dit tot een verruiming van de beschikbaarheid van geld en krediet leiden. Dit zou vergelijkbaar zijn met een verlaging van de rente door de ECB.
Het is me nog onduidelijk welk bedrag er in het fonds voor noodleningen komt en voor welk bedrag de ECB staatsschuld gaat kopen. Hoe dan ook is het een verkapte manier om schulden van sommigen te verlichten door ze over de hele eurozone uit te smeren. Omdat alle emu-landen nu al tekorten hebben, zullen ze het geld ofwel tegen hogere rente moeten lenen -het belastinggeld is al besteed!- en die nieuwe obligaties worden weer vertaalt in bankreserves, of de ECB moet geld gaan drukken. Als ze het uit de markt halen, kan dat nog steeds in zoverre inflatoir zijn, dat dat geld deels van buiten de eurozone komt en dus toch onze geldhoeveelheid verruimt.quote:Op maandag 10 mei 2010 13:08 schreef SeLang het volgende:
Waar precies lees jij dat dit "nieuw" geld is?
Nee, precies. Voor hetzelfde geld is dat net als bij de FED alleen een voornemen, waarvan we in de praktijk nog maar moeten zien wat er wordt gedaan, wanneer dat wordt gedaan en of het uberhaupt effectief is. Je moet wel iets goeds te bieden hebben als je cashstromen wilt opsoppen (goud misschien?quote:Voor zover ik weet is er niets bekend gemaakt over de omvang of over welke schulden het precies gaat en hoe dat "gesteriliseerd" gaat worden.
Ja, maar waarschijnlijk zag zelfs de Bundesbank in dat er eigenlijk geen alternatief was. We moeten het langer volhouden dan de VS, daar komt het volgens mij op neer.quote:Waar ik wel een (levensgroot) probleem mee heb is dat nu de onafhankelijkheid van de ECB is geschonden en dat zij de grens tussen monetair en fiscaal beleid heeft overschreden. Dat is een gevaarlijke stap die de geloofwaardigheid van de ECB ernstig aantast.
Ik roep ook altijd dat de EU er fiscaal beter voorstaat dan de VS, maar ik weet eigenlijk helemaal niet hoe het er in bv Spanje en Italië precies bij staat met ongedekte verplichtingen wanneer over een jaar of tien de kosten van de vergrijzing beginnen te drukken. In de VS hebben ze over een paar jaar al een probleem van gigantische omvang met social security en medicare, maar kent iemand de cijfers voor de eurozone?quote:Over een tijdje komt dit ook naar de UK, Japan en de USA. Vergeet niet: de eurozone als geheel heeft nu al fors lagere tekorten dan deze drie en zij moeten nog beginnen met snoeien...
De site van de BIS is nu uit de lucht, maar zoek daar maar eens op:quote:Op maandag 10 mei 2010 15:26 schreef dvr het volgende:
Ik roep ook altijd dat de EU er fiscaal beter voorstaat dan de VS, maar ik weet eigenlijk helemaal niet hoe het er in bv Spanje en Italië precies bij staat met ongedekte verplichtingen wanneer over een jaar of tien de kosten van de vergrijzing beginnen te drukken. In de VS hebben ze over een paar jaar al een probleem van gigantische omvang met social security en medicare, maar kent iemand de cijfers voor de eurozone?
Daytrader...vraagje, heb jij je goud bij BullionVault vannacht verkocht? Kun je daar zo snel en goedkoop (?) transacties maken?quote:Op maandag 10 mei 2010 11:16 schreef dvr het volgende:
In verband met die snelle euro-sprong omhoog heb ik mijn goud vannacht verkocht, dus ik zit nu weer even 100% cash. Eigenlijk tegen mijn principes, maar ik denk dat euro even zijn dieptepunt heeft gehad, en goud zijn hoogtepunt. Met een beetje geluk kan ik meer goud kopen wanneer het weer de verkeerde kant op gaat.
Nu moet ik alleen nog alerter zijn op beurscrashes e.d., want daarbij kan goud weer snel omhoog gaan. Het voelt wel naakt moet ik zeggen..
Ja, en ik heb er nu alweer spijt van want doordat de euro nauwelijks gestegen is, is goud niet gaan dalen. Ik zou het nu duurder moeten terugkopen..!quote:Op maandag 10 mei 2010 17:34 schreef arjanus het volgende:
Daytrader...vraagje, heb jij je goud bij BullionVault vannacht verkocht? Kun je daar zo snel en goedkoop (?) transacties maken?
Hoe moet ik me dat voorstellen, gaan ze nou liquide assets ruilen tegen junk-bonds? Zo dom zullen ze toch wel niet zijn. Volgens mij is het meer een 'souvereign debt crisis is contained to subprime'-aktie, en kom na de verkiezingen nog maar eens terug.quote:Op maandag 10 mei 2010 13:51 schreef Digi2 het volgende:
Nu
Ze zullen dus gaan swappen met andere assets die ze op hun balans hebben en die verkopen.
Ja, juist wel duitse bonds tegen portugese of griekse swappenquote:Op maandag 10 mei 2010 17:43 schreef arjanus het volgende:
[..]
Hoe moet ik me dat voorstellen, gaan ze nou liquide assets ruilen tegen junk-bonds? Zo dom zullen ze toch wel niet zijn.
Goud niet gedaald? Vanochtend stond goud nog EUR 906,- p. ounce tegen EUR 952,- gisteren.quote:Op maandag 10 mei 2010 17:40 schreef dvr het volgende:
[..]
Ja, en ik heb er nu alweer spijt van want doordat de euro nauwelijks gestegen is, is goud niet gaan dalen. Ik zou het nu duurder moeten terugkopen..!![]()
Op Bullionvault kun je dag en nacht zeer dicht tegen de spot price en met heel lage commissie fysiek goud kopen of verkopen. Maar als het om daytrading gaat heb je geen fysiek goud nodig en kun je met futures of turbo's nog goedkoper (en met leverage) op goud speculeren.
Vannacht van ¤948 naar ¤909 vanmorgen op Bullionvault -tot dusver ging het goed-, maar nu alweer op ¤940. Ik had het rond 928 verkocht, dus her-instappen zou nu alweer duurder zijn.quote:Op maandag 10 mei 2010 18:58 schreef Harde_Kip het volgende:
Goud niet gedaald? Vanochtend stond goud nog EUR 906,- p. ounce tegen EUR 952,- gisteren.
Je koopt zo'n munt nu voor 100 euro.quote:Op maandag 10 mei 2010 19:30 schreef Schaffelaar het volgende:
Nu vraag ik me af wat je in godsnaam met munten van 100 euro per stuk moet.
Ach waarom zou je nog instappen? Geniet van je 55% winst en laat nu eens anderen ook winst maken.quote:Op maandag 10 mei 2010 19:18 schreef dvr het volgende:
[..]
Vannacht van ¤948 naar ¤909 vanmorgen op Bullionvault -tot dusver ging het goed-, maar nu alweer op ¤940. Ik had het rond 928 verkocht, dus her-instappen zou nu alweer duurder zijn.
Door te verkopen heb ik wel een boekwinst van 55% (ik was 2 jaar geleden ingestapt), maar ik vrees dat ik te positief ben geweest over de steun aan de euro. De markt lijkt zich er alweer minder van aan te trekken. Ik vind het ontzettend moeilijk om nu in te schatten welke kant we opgaan. Een deflationaire periode in de reële economie OK, maar het inflatierisico in de financiële economie is hoog...
Hun winst wordt alleen maar hoger als ik door weer in te stappen de waarde opdrijfquote:Op maandag 10 mei 2010 20:08 schreef Harde_Kip het volgende:
Ach waarom zou je nog instappen? Geniet van je 55% winst en laat nu eens anderen ook winst maken.
Dat geldt voor mensen die al goud bezitten. Voor mensen die nog in goud moeten stappen wordt het duurder om in te stappen. Overigens zie ik wat herstel van goud, ongeveer EUR 940,- p. ounce.quote:Op maandag 10 mei 2010 20:14 schreef dvr het volgende:
[..]
Hun winst wordt alleen maar hoger als ik door weer in te stappen de waarde opdrijf
Is de inflatie van jan '86 tot jan. 2010 dan totaal meer dan156%, dat is nl.het percentage waarmee ¤ 12.252 tot ¤ 31.408 is aangegroeid.quote:Op zaterdag 8 mei 2010 15:56 schreef arjanus het volgende:
[..]
Rente is een vergoeding die je krijgt voor het risico dat je neemt door je geld uit te lenen. Dus die vergelijking gaat niet op.
Goud bewaren heeft natuurlijk ook risico's (voor we die discussie weer krijgen), maar die zijn nu eenmaal anders. De werkelijke inflatie sinds '86 is trouwens veel hoger dan 4%. Goud kan wat dat betreft nog een stuk hoger.
Serieus, ik denk dat verkopen van goud door de ECB een goede manier is om die cash op te slurpen. Ze slaan dan namelijk 4 vliegen in één klap:quote:Op maandag 10 mei 2010 15:26 schreef dvr het volgende:
Je moet wel iets goeds te bieden hebben als je cashstromen wilt opsoppen (goud misschien?).
Dat zet niet echt zoden aan de dijk.quote:Op dinsdag 11 mei 2010 11:56 schreef SeLang het volgende:
[..]
Serieus, ik denk dat verkopen van goud door de ECB een goede manier is om die cash op te slurpen. Ze slaan dan namelijk 4 vliegen in één klap:
1) Cash wordt opgeslurpt zodat de geldhoeveelheid niet groeit. Dat is het primaire doel.
2) Dat goud staat waarschijnlijk veel lager gewaardeerd in de boeken dan ze nu kunnen vangen bij een verkoop in de markt. Dat betekent dat ze meer geld uit de markt halen dan het kostte toen ze zelf het goud aankochten. Daardoor is een verkoop van goud extra effectief.
3) Ze wisselen een "neutrale" asset voor een asset die uit zichzelf geld uit de markt opslurpt. Immers, als ze goud ruilen voor een obligatie met een yield van 5%, dan vloeit er automatisch 5%/ per jaar aan cash terug naar de ECB. Goud heeft dat voordeel niet.
4) Ze drukken de goudprijs omlaag, wat kan helpen bij het verankeren van de inflatieverwachting.
247 miljoen troy ounce = $300 miljard.quote:Op dinsdag 11 mei 2010 12:38 schreef Poekieman het volgende:
[..]
Dat zet niet echt zoden aan de dijk.
De ECB heeft 500 ton goud, da's ongeveer 15 miljard euro.
Hm, dat lijkt me wel heel weinig, klopt dat wel?
Ja ik, mijn wc papier is op.quote:Op dinsdag 11 mei 2010 18:55 schreef arjanus het volgende:
Verder heeft de ECB nog een zooitje dollars, iemand interesse?
Had je al weer bijgekocht? Want nu met ¤970/ounce is het wel een erg dure uitstap geworden. Zomaar ¤42/ounce laten liggen ...quote:Op maandag 10 mei 2010 19:18 schreef dvr het volgende:
[..]
Vannacht van ¤948 naar ¤909 vanmorgen op Bullionvault -tot dusver ging het goed-, maar nu alweer op ¤940. Ik had het rond 928 verkocht, dus her-instappen zou nu alweer duurder zijn.
Door te verkopen heb ik wel een boekwinst van 55% (ik was 2 jaar geleden ingestapt), maar ik vrees dat ik te positief ben geweest over de steun aan de euro. De markt lijkt zich er alweer minder van aan te trekken. Ik vind het ontzettend moeilijk om nu in te schatten welke kant we opgaan. Een deflationaire periode in de reële economie OK, maar het inflatierisico in de financiële economie is hoog...
Ja ik had gelukkig 4/5e alweer teruggekocht op 30180 euro/kg. Een dag later is het alweer ¤1000/kg duurder. Gekte!quote:Op dinsdag 11 mei 2010 22:19 schreef RdeV het volgende:
Had je al weer bijgekocht? Want nu met ¤970/ounce is het wel een erg dure uitstap geworden. Zomaar ¤42/ounce laten liggen ...
It's a bubblequote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |