Als ik je goed begrijp is jouw stelling:quote:Op zondag 9 mei 2010 13:22 schreef SeLang het volgende:
[..]
Nee. Het gaat over bestaande staatsleningen. Die $100 was dus al in de markt.
Dus:
- Bank heeft $100 staatsobligatie, via repo ontvangt zij $100 van de ECB
- Staatsobligatie daalt in de markt naar $60. De bank blijft verantwoordelijk voor de verliezen daarop en besluit daarom te verkopen. Ze betaalt dus $100 terug aan de ECB en ontvangt haar staatsobligatie weer terug. vervolgens verkoopt zij die staatsobligatie voor $60 in te markt (toevallig aan de ECB die in de open markt staatsobligaties beneden pari opkoopt). Er is nu $40 weg uit het systeem.
Dit is wel interessante materie. Wie mag/kan eigenlijk geld uit het niets creëren? En is er een instantie die controleert hoeveel geld er wordt gecreëerd? En is dit ergens op te vragen?quote:Op zondag 9 mei 2010 13:38 schreef SeLang het volgende:
[..]
Inflatietarget ECB is <2%, dus gemiddeld mag de geldhoeveelheid groeien met <2% + GDP groei.
Nee, want die repos zijn business as usual. Dat is dus geen "extra" inflatie zoals jij schrijft. Dat valt gewoon binnen het normale opereren van de ECB, waarbij ze die <2% inflatietarget hanteren.quote:
Centrale banken. En die informatie wordt maandelijks gepubliceerd.quote:Op zondag 9 mei 2010 13:48 schreef Harde_Kip het volgende:
[..]
Dit is wel interessante materie. Wie mag/kan eigenlijk geld uit het niets creëren? En is er een instantie die controleert hoeveel geld er wordt gecreëerd? En is dit ergens op te vragen?
Kun je me een link sturen naar die informatie? Jij hebt allemaal van die grafiekjes, zou je een grafiek kunnen posten van de ontwikkeling van de hoeveelheid euros in Europa?quote:Op zondag 9 mei 2010 14:02 schreef SeLang het volgende:
[..]
Centrale banken. En die informatie wordt maandelijks gepubliceerd.
Voordat ik goud een prijskaartje geef, zoek ik eerst naar andere mogelijkheden voor investeringen.quote:Op zondag 9 mei 2010 12:39 schreef SeLang het volgende:
[..]
Welke prijs beschouw jij als "fair value" voor goud en hoe loopt je berekening om tot die prijs te komen?
Je vergeet dat goud, weliswaar veel minder dan zilver, ook in de industrie wordt gebruikt (gouden tanden, vergulde stekkers, bladgoud, sieraden, ruimtevaart etc etc.quote:Op zondag 9 mei 2010 14:49 schreef quePutada het volgende:
[..]
Voordat ik goud een prijskaartje geef, zoek ik eerst naar andere mogelijkheden voor investeringen.
Sinds ik komende 2 tot 3 jaar de aandelenmarkten niet hoger zie staan dan nu door de massale schuld problemen zal een investering tot die tijd een relatief lage tot negatieve yield hebben. De enige mogelijkheid dat ik de markten weer om hoog zie gaan is wanneer de centrale banken weer schuldpapier gaan opkopen. Ik hoop alleen dat deze fout niet nog een keer gemaakt wordt.
Als ik dan kijk naar de spaarrente en de obligatiemarkten. Spaarrekening is geen optie met bijna negatieve real interest rates en ik zie dat komende jaren niet verbeteren door de schuldproblemen in de wereld. De yields op de obligatiemarkten zijn ook niet aantrekkelijk en met het oog op de komende inflatie problemen die deze schuldenberg zal creëren zal dat er niet beter op worden.
Wat betreft de valuta markt vond ik alleen de Braziliaanse Real een zeer goede investering de laatste jaren. Alleen die is te sterk geapprecieerd afgelopen tijd dus ik zie daar weinig potentie meer in. Al is het altijd nog beter dan de Euro, Dollar, Yen, Pond.
Juist om deze redenen verliest goud zijn grootste negatieve onderdeel! Namelijk dat het geen yield heeft (de opportunity cost van het bewaren van goud). En daarom is het uitermate geschikt als diversificatie materiaal in je portefeuille voor de komende jaren tot er rust komt in markten. En gezien de centrale en commerciële banken en overheden grote percentages goud als reserve hebben, beschouw ik als enigszins gecontroleerde risico. In plaats van andere investeringen zoals kunst, klassieke auto's etc. De andere investeringen in de financiële markten vallen sowieso al af.
Ik zou goud dus ook gewoon als hedge tegen alle mogelijke risico's die de wereld ons gaat brengen. En ik zelf weet weinig betere hedge mogelijkheden op het moment. En dan op je vraag terug te komen: Fair value van goud? De prijs die het op dit moment heeft beschouw ik als fair value. Goud heeft slechts 2 problemen, speculatie en het feit dat je er niks mee kunt. En van dat 1e is er nog geen sprake. Op het moment dat goud wel gaat stijgen zal speculatie toenemen en is goud als goede hedge ook verdwenen. Ik zie goud alleen al door deze redenen minstens met B&H rendementen elk jaar omhoog gaan. Waarom moet het een specifieke waarde hebben? Om vastigheid voor je zelf te hebben? Om het te vergelijken met andere asset classes? Dat zijn slechts valse beloftes van zekerheid.
Ik ben dus zo'n typisch iemand die er van uit gaat dat men gelooft dat de waarde van goud omhoog gaat omdat het 1 van de betere hedge posities is op het moment. Het enige argument dat hier weinig risico aan verbonden zit is het feit dat overheden zelf ook veel goud reserves hebben en dat vraag/aanbod van goud erg stabiel is. Voor de rest blijft goud gewoon een waardeloos materiaal zoals je zelf zegt en hangt het af wat de gek er voor geeft. Op het moment dat de markt ook weer tot rust is gekomen zie ik dan ook geen reden om goud te bezitten
Excuses. Ik bedoelde dat je met goud persoonlijk niks kunt. Je kunt er niet van eten, het is te lelijk voor in de vensterbank. Thuis fysiek bewaren geeft problemen met zich mee. Fysiek bewaren bij een ander kost je weer extra knaken. Investeren in via bepaalde fondsen zoal GETFs kost je ook weer extra commissie kosten. Je kunt er alleen wat mee als je het persoonlijk mooi als sieraad vind.quote:Op zondag 9 mei 2010 14:54 schreef Harde_Kip het volgende:
[..]
Je vergeet dat goud, weliswaar veel minder dan zilver, ook in de industrie wordt gebruikt (gouden tanden, vergulde stekkers, bladgoud, sieraden, ruimtevaart etc etc.
Jouw stelling dat je met goud niets kunt is niet waar.
Wanneer het monetair systeem instort, en dat gaat zeker gebeuren, zal men goud eisen als betaalmiddel. In Zimbabwe bijv. koop je niks zonder goud op de zwarte markt.quote:Op zondag 9 mei 2010 15:02 schreef quePutada het volgende:
[..]
Excuses. Ik bedoelde dat je met goud persoonlijk niks kunt. Je kunt er niet van eten, het is te lelijk voor in de vensterbank. Thuis fysiek bewaren geeft problemen met zich mee. Fysiek bewaren bij een ander kost je weer extra knaken. Investeren in via bepaalde fondsen zoal GETFs kost je ook weer extra commissie kosten. Je kunt er alleen wat mee als je het persoonlijk mooi als sieraad vind.
En zoals ik zei in mijn vorige post. Een van de voordelen van goud vind ik persoonlijk dat vraag/aanbod van goud vrij stabiel blijft. Ik ben me bewust van het feit dat goud voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Dat vind ik alleen weinig correleren aan de prijs van goud en beschouw ik het daardoor niet belangrijk voor de toekomstige prijs van goud.
Ik en andere kunnen nog 100x gefundeerd uitleggen dat er per saldo geen sprake is van QE, maar jij en vele andere zullen niet van standpunt afwijken. In dat opzicht is de goudhype inderdaad een religie.quote:Op zondag 9 mei 2010 14:14 schreef Harde_Kip het volgende:
Er zijn veel mensen die denken dat er geen euros bij worden gedrukt (Pieploi ofzo) dus het is goed dat men deze informatie krijgt.
Meer dan 2 % bijdrukken, dat gebeurd maandelijks. Hier heb ik iets gevonden over de geldhoeveelheid van de ECB:quote:Op zondag 9 mei 2010 14:14 schreef Harde_Kip het volgende:
[..]
Kun je me een link sturen naar die informatie? Jij hebt allemaal van die grafiekjes, zou je een grafiek kunnen posten van de ontwikkeling van de hoeveelheid euros in Europa?
Er zijn veel mensen die denken dat er geen euros bij worden gedrukt (Pieploi ofzo) dus het is goed dat men deze informatie krijgt.
En je zegt dat de inflatietarget van de ECB 2% is en dus de geldhoeveelheid met 2% mag stijgen. Zijn de centrale banken verplicht zich hier aan te houden? En wat gebeurt er wanneer banken meer dan 2% bijdrukken?
Kijk eens naar de grafiek in de OP van dit topic, daar zie je de goudprijs gecorrigeerd voor inflatie. De goudprijs staat nu hoger dan in de tijd dat het $20 per oz was.quote:Op zondag 9 mei 2010 16:24 schreef arjanus het volgende:
Daaruit blijkt dat als goud aan die oude $20 per troyounce koppelt, het goedje zwaar ondergewaardeerd is.
Ik neem aan dat je daar koopkrachtindex-inflatiecijfers hebt gebruikt en niet de groei van de geldhoeveelheid. Het zou leuk zijn om eens deze twee cijfers naast elkaar te zetten in een grafiekje. Hoe kan het dat de geldgroei M3 met bijvoorbeeld 12% stijgt en de inflatie met 2%? Deze cijfers zijn gewoon misleidend.quote:Op zondag 9 mei 2010 16:36 schreef SeLang het volgende:
[..]
Kijk eens naar de grafiek in de OP van dit topic, daar zie je de goudprijs gecorrigeerd voor inflatie. De goudprijs staat nu hoger dan in de tijd dat het $20 per oz was.
1) Post eens een relevant plaatje waar we over kunnen discussiëren. Harde gegevens AUB.quote:Op zondag 9 mei 2010 16:42 schreef arjanus het volgende:
[..]
Ik neem aan dat je daar koopkrachtindex-inflatiecijfers hebt gebruikt en niet de groei van de geldhoeveelheid. Het zou leuk zijn om eens deze twee cijfers naast elkaar te zetten in een grafiekje. Hoe kan het dat de geldgroei M3 met bijvoorbeeld 12% stijgt en de inflatie met 2%? Deze cijfers zijn gewoon misleidend.
Moet je deze cijfers niet in je grafiek in je beginpost verwerken dan? Laten we gewoon de geldhoeveelheid als inflatiecijfer gebruiken en niet CPI. Door efficienter werken zou een dollar veel meer waard moeten zijn dan vroeger. Wat is de werkelijke waardegroei van aandelen en goud als je corrigeert voor de geldgroei?quote:Op zondag 9 mei 2010 17:09 schreef SeLang het volgende:
Okee, dit was 2 minuten werk:
[ afbeelding ]
Geldgroei ongeveer x28 in 51 jaar = 6,8% per jaar
CPI (die ik gebruikt heb als inflatie correctie in mijn grafiek) groeit in die periode met 4,0% per jaar.
Dan had de economie dus ongeveer 2,8%/jaar moeten groeien. Ik heb het getal niet bij de hand, maar dat klinkt heel aannemelijk.
Edit: eventjes snel afgeschat uit een grafiekje zie ik 3,3% real GDP groei/ jaar over die periode, dus het klopt aardig
Ik zie geen smoking gun hoor
Mijn enige concept van 'fair value' voor goud is dat het een volwassen man ongeveer een halve dag kost om met een zeefje of een schep een gram uit de natuur te winnen. Als je het industrieel aanpakt kan het sneller, maar dan zijn de investeringen en kosten veel hoger. Dus een gram goud, bij de huidige koers ¤30, is een half dagloon waard, en als ik 600 gram goud koop sla ik daarmee ongeveer een jaar van mijn eigen arbeid op. Dat vind ik realistisch. Dat diezelfde man in diezelfde tijd nu iets van ¤80 kan verdienen door in NL een huis in elkaar te metselen geeft aan hoezeer geld overgewaardeerd is. Want in China zou diezelfde man daarmee hooguit het equivalent van ¤10 verdienen en op termijn zullen de lonen in China en het Westen naar elkaar toe bewegen, een proces dat door de crisis in veel westerse landen al in gang is.quote:Op zondag 9 mei 2010 10:16 schreef SeLang het volgende:
Dus zelfs mensen die positief zijn op goud moeten op één of andere manier kunnen vaststellen wat zij als "fair value" zien, hoeveel ze bereid zijn te betalen. Ik ben dus wel benieuwd wat de goldbugs beschouwen als "fair value" en waar dat op is gebaseerd.
De geldgroei is erg variabel en beïnvloedt niet direct de prijs. Immers, je hebt ook nog een multiplier. Op lange termijn is prijsinflatie natuurlijk wel gerelateerd aan geldgroei maar om te zien wat de koopkracht is van $1 of 1 oz goud kun je beter gewoon naar het algehele prijspeil kijken. Tenslotte is dat toch de reden waarom sommigen hier goud kopen (behoud van koopkracht)?quote:Op zondag 9 mei 2010 17:40 schreef arjanus het volgende:
[..]
Moet je deze cijfers niet in je grafiek in je beginpost verwerken dan? Laten we gewoon de geldhoeveelheid als inflatiecijfer gebruiken en niet CPI.
Zoals gezegd is geldgroei erg variabel. Momenteel is M3 zelfs zwaar negatief dus volgens jouw redenering leveren obligaties nu 10% ofzo op (lang leve deflatie). Maar ik denk niet dat het veel zin heeft om er op die manier naar te kijken.quote:Maar als je nu ziet dat in 2007 de geldgroei in de eurozone iets van 12% was, terwijl je op je obligaties 4% vangt? Hoe voel je je dan? Welcome to my world.
We hadden het over monetariseren, wat in het huidige klimaat neerkomt op quantitive easing, en waarvan jij ten onrechte beweerde dat het niet gebeurt.quote:Op zondag 9 mei 2010 11:51 schreef piepeloi55 het volgende:
We hadden het toch echt over quantitif easing en niet over deficit spending, waartoe de verliezen van de balance sheets toe behoren op termijn.
De enige beperking aan het pimpen van de FED is dat China het niet pikt als men de dollar blijft uithollen.quote:Ik denk dat de private krimp langer zal duren dan dat overheden kunnen blijven pimpen, zodat de kans op inflatie door deficit spending verdwenen is.
Hoezo - op welke manier veroorzaakt deficit spending deflatie?quote:Je houd echter geen rekening ermee dat na dat pimpen dat deficit spending deflationair werkt.
Niet waar, de haircuts zijn veel lager dan de korting die de markt zou rekenen. Dat is juist het hele eieren-eten, anders zouden de banken die rommel wel in de markt verkopen.quote:Vaak krijgen banken minder liquiditeiten dan het per onderpand waard is op dat moment (op de markt), er zijn uitzonderingen zoals de Griekse leningen.
Je verwart weer quantitive easing met inflatie. Quantitive easing is het in omloop brengen van centralebankgeld wanneer de normale methoden (renteverlaging, reserveverlaging, etc) niet meer werken.quote:De banken draaien zelf voor de verliezen op het onderpand op, zodat er per saldo geen quantitif easing is.
quote:Kortom, het zou je sieren als je je bevindingen iets kritischer onder de loep neemt.
In een normale economie houden banken geen 600+ miljard aan reserves aan bij de centrale bank. Dat komt pas, als er in de reële economie tgv crisis nauwelijks meer geinvesteerd kan worden en als de centrale bank rente betaalt op reserves. Hetzelfde geldt voor de dreigende openmarktoperaties (opkopen staatsschuld). Met die monetaire 'souplesse' is een hoop geld gecreëerd.quote:Op zondag 9 mei 2010 14:01 schreef SeLang het volgende:
Nee, want die repos zijn business as usual. Dat is dus geen "extra" inflatie zoals jij schrijft. Dat valt gewoon binnen het normale opereren van de ECB, waarbij ze die <2% inflatietarget hanteren.
Je kunt iedere maand in het Monthly Bulletin van de ECB kijken. Die zijn hier te downloaden.quote:Op zondag 9 mei 2010 14:14 schreef Harde_Kip het volgende:
Kun je me een link sturen naar die informatie? Jij hebt allemaal van die grafiekjes, zou je een grafiek kunnen posten van de ontwikkeling van de hoeveelheid euros in Europa?
Er stond toch bij NA het pimpen, dan moet immers bezuinigd worden en dat inflationair deficit spending werkt dan deflationair. Ik laat de rest even voor wat het is maar deel wel je zorgen dat de ECB een van haar beginprincipes aan de kant heeft gezet. Hoe en of zich dat op termijn vertaald naar inflatie moeten we afwachten, maar naar mijn inziens hoeft dat niet per se inflatie te veroorzaken op termijn. Wat het zowiezo wel verhoogd zijn de inflatieverwachtingen, wat de monetaire speelruimte kleiner en kleiner maakt in de toekomst. Dat goud ondanks dit nieuws daalt in waarde, verbaasd mij zelfs.quote:Op maandag 10 mei 2010 01:22 schreef dvr het volgende:
Hoezo - op welke manier veroorzaakt deficit spending deflatie?
Nee, het blijft inflatoir. Bezuinigen is deflatoir, maar begrotingstekorten impliceren dat er geld wordt uitgegeven (in de economie gepompt) dat van buiten geleend is of gedrukt wordt of dat zonder tekort deels op andere wijze besteed zou zijn. In het beste geval is het neutraal, als het geld van eigen spaarders komt zoals in Japan. Maar ook dan holt het de economie uit, omdat overheden hun geld veel dommer besteden dan de private sector.quote:Op maandag 10 mei 2010 10:34 schreef piepeloi55 het volgende:
Er stond toch bij NA het pimpen, dan moet immers bezuinigd worden en dat inflationair deficit spending werkt dan deflationair.
Ja, weer zo'n 750 miljard erbij, ¤2300 per Europeaan, en dan maar hopen dat ze het weer opsoppen voordat het door de multiplier van de banken gaat. Maar, op korte tot middellange termijn beschouw ik het nieuws toch als deflatoir, omdat het europese noodfonds alleen onder strenge voorwaarden geactiveerd zal worden, en alleen daarom al zal het nu direct al tot extra bezuinigingen e.d. in de eurolanden leiden.quote:Ik laat de rest even voor wat het is maar deel wel je zorgen dat de ECB een van haar beginprincipes aan de kant heeft gezet.
De euro trekt weer aan. De markt moet hier even op kauwen, dan volgt de aanval op de volgende currency (mogelijk toch weer de euro).quote:Wat het zowiezo wel verhoogd zijn de inflatieverwachtingen, wat de monetaire speelruimte kleiner en kleiner maakt in de toekomst. Dat goud ondanks dit nieuws daalt in waarde, verbaasd mij zelfs.
Waar precies lees jij dat dit "nieuw" geld is?quote:Op maandag 10 mei 2010 11:16 schreef dvr het volgende:
Ja, weer zo'n 750 miljard erbij, ¤2300 per Europeaan, en dan maar hopen dat ze het weer opsoppen voordat het door de multiplier van de banken gaat.
Zo zie ik het ook. De eurozone is nu de eerste (enige?) plek ter wereld waar met het mes op de keel bezuinigingen, loonsverlagingen, pensioenverlagingen etc worden afgedwongen. Zeker weten dat dit deflatoir is.quote:Maar, op korte tot middellange termijn beschouw ik het nieuws toch als deflatoir, omdat het europese noodfonds alleen onder strenge voorwaarden geactiveerd zal worden, en alleen daarom al zal het nu direct al tot extra bezuinigingen e.d. in de eurolanden leiden.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |