Bron: wikipediaquote:De schildklier of thyroïd is een (endocriene) klier gelegen aan de voorzijde van de hals, voor het strottenhoofd, tegen de luchtpijp aan. Het bestaat uit twee kwabben, opgebouwd uit follikels (blaasjes). Tussen de follikels van de schildklier liggen de parafolliculaire cellen, de zogenaamde C-cellen. De schildklier wordt van bloed voorzien door vier slagaders en is hiermee het meest doorbloede orgaan van het menselijk lichaam.
Bron: Mens en gezondheidquote:Schildklier - te trage werking. Een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) is een steeds vaker voorkomende schildklier-aandoening, die soms niet onderkend wordt. Dit komt o.a. omdat dit schildklierprobleem zich langzaam ontwikkelt, maar soms ook niet serieus genomen wordt. Een traagwerkende schildklier geeft eerst vage klachten w.o. een loom en kouwelijk gevoel. Andere symptomen zijn o.m: moe, duizelig, tintelingen, gewichtstoename, blauwe plekken, allergie, obstipatie, apathie en meer.
Ik moet inderdaad in juni terugkomen voor een bloedonderzoek. Op dit moment voel ik me aardig opgefokt, alsof ik heel veel jelly beans gegeten heb ofzo. Waar dat op wijst weet ik niet, maar het voelt best vreemd.quote:Op woensdag 21 april 2010 10:29 schreef Lienekien het volgende:
Ik heb ervaring met geen schildklier (meer) hebben, dus ik slik ook wat jij nu hebt gekregen. Dit is strikt genomen niet eens medicatie, want het 'fixt' niks: het is suppletie: de hormonen die anders je schildklier aanmaakt, slik je nu in synthetische vorm.
Ik verwacht dat je een aantal keer een bloedonderzoek zult krijgen om te kijken wat bij jou een goede dosering is. Daarna is het belangrijk je te realiseren dat je schildklier ook nog kan fluctueren in werking, dus dat de dosering nog wel eens vaker zal moeten worden gecontroleerd en dan eventueel aangepast moet worden. Wees zelf alert op lichamelijke klachten die kunnen wijzen op over- of onderdosering. Heel lastig, want bepaalde verschijnselen kunnen zowel bij hypo- als hypertoestand voorkomen.
Poeh, dat lijkt me ook zwaar.quote:Op woensdag 21 april 2010 10:30 schreef Yngwie het volgende:
Heb zelf het tegenovergestelde, een te snelle schildklier (hyperthyroïde). Daarvoor moet ik in ieder geval een jaar lang een afremmer innemen. Die hebben tot nu toe prima geholpen. Geen hartkloppingen, ben niet meer kortademig, ben een kilo of acht aangekomen (was eigenlijk wel te mager) en ben ook lang niet meer zo prikkelbaar. Dus wat dat betreft werken deze medicijnen prima. Wel had ik na de eerste weken plotseling erg veel last van gewrichtspijn, had zelfs moeite met schakelen in de auto. De huisarts hield vol dat dit niet door die medicijnen kwam, maar daar heb ik nog steeds mijn twijfels over. Na een week of wat had ik er nergens last meer van en sindsdien voel ik me in ieder geval stukken beter. Nu alleen hopen dat die mediciatie na een jaar definitief geholpen heeft (helaas maar 25% kans daarop)
[..]
Ik heb Thyrax gekregen.quote:Ik verwacht dat TS wel zeer zeker een versneller slikt (Elthyrone bijv.) Deze heb ik na de laatste bloedtest er ook bij (in principe dus overdosis vertrager, met een lichte dosis versneller... blijkbaar is daardoor de kans op permanente genezing bij hyperthyroïde hoger). Maar inderdaad er zal regelmatig bloed afgenomen moeten worden.
Ik heb inderdaad dezelfde tabletten en zit nu op 50 mg.quote:Op woensdag 21 april 2010 10:37 schreef Californium het volgende:
Check, ik heb een te trage schildklier, heb daar medicijnen voor. Ik heb ook lang rondgelopen met vooral moeheid klachten maar ook daarnaast klachten die jij had. Het duurde even voordat de medicijnen goed werken, maar heb veel minder klachten nu. Ik merk wel wanneer mijn schildklier bijvoorbeeld achteruit gaat, dan moet ik weer bloed laten prikken en krijg ik vaak een hogere dosis. Zo ben ik van 50 (toen ik 16 was) naar 175 mg (nu) gegaan. ik slik Thyrax Duotab van Organon. Mijn moeder die is begonnen op 175, maar zij kreeg hartkloppingen ed. klachten en is toen telkens weer teruggezet en zit nu op 100 mg. Zoals lienekien al zei, de werking van de schildklier verschilt nogal en de dosis kan daarop ook aangepast worden, dus goed letten op bepaalde verschijnselen die kunnen optreden
Maakt niet uit hoorquote:Op woensdag 21 april 2010 10:39 schreef Yngwie het volgende:
[..]
Foutje van me trouwens... is inderdaad geen versneller maar hormoon supplement
is het idd niet, wanneer heb je de medicijnen gekregen? Persoonlijk merk ik pas (na een hogere dosis) na 2 weken een verschil, misschien dat ze bij jou harder aankomen? Maar als het aanblijft zeker met de huisarts bellen, te hoge dosis is veel gevaarlijker dan te laagquote:Op woensdag 21 april 2010 10:41 schreef Muck het volgende:
[..]
Ik heb inderdaad dezelfde tabletten en zit nu op 50 mg.
Zo opgefokt als ik nu ben, is niet erg prettig, dus ik kijk het nog een aan en anders bel ik mijn huisarts wel even.
Het duurt wel even voordat je met je thyrax 'op niveau' zit: ik denk dat je eerder met een week of vier tot zes moet rekenen om te kunnen beoordelen hoe je je met deze dosering zult voelen. Dat klopt dus wel aardig met de datum voor je eerstvolgende bloedonderzoek.quote:Op woensdag 21 april 2010 10:36 schreef Muck het volgende:
[..]
Ik moet inderdaad in juni terugkomen voor een bloedonderzoek. Op dit moment voel ik me aardig opgefokt, alsof ik heel veel jelly beans gegeten heb ofzo. Waar dat op wijst weet ik niet, maar het voelt best vreemd.
Ik ben heel erg benieuwd hoe het de komende week gaat aanvoelen.
Ik wist trouwens helemaal niet dat een schildklier ook helemaal verwijderd kon worden! Dat lijkt me heel erg lastig.
Tip: maak bij mensen in je omgeving duidelijk dat je problemen met je schildklier (en de extra hormonen die je nu slikt) er eventueel voor kunnen zorgen dat je sneller geïrriteerd kunt raken. Als je medicatie wat te hoog is kun je namelijk dezelfde symptomen krijgen als ik had, en extra begrip bij mensen in je nabije omgeving kan daarbij wel eens handig zijn (ik spreek uit ervaringquote:Op woensdag 21 april 2010 10:36 schreef Muck het volgende:
[..]
Ik moet inderdaad in juni terugkomen voor een bloedonderzoek. Op dit moment voel ik me aardig opgefokt, alsof ik heel veel jelly beans gegeten heb ofzo. Waar dat op wijst weet ik niet, maar het voelt best vreemd.
Ik ben heel erg benieuwd hoe het de komende week gaat aanvoelen.
Ik wist trouwens helemaal niet dat een schildklier ook helemaal verwijderd kon worden! Dat lijkt me heel erg lastig.
Ik slik ze sinds gisterochtend.quote:Op woensdag 21 april 2010 10:42 schreef Californium het volgende:
[..]
is het idd niet, wanneer heb je de medicijnen gekregen? Persoonlijk merk ik pas (na een hogere dosis) na 2 weken een verschil, misschien dat ze bij jou harder aankomen? Maar als het aanblijft zeker met de huisarts bellen, te hoge dosis is veel gevaarlijker dan te laag
Zoals een specialist het ooit bij mij verwoordde: 'U kunt wat sneller geïrriteerd en geagiteerd raken".quote:Op woensdag 21 april 2010 10:44 schreef Yngwie het volgende:
[..]
Tip: maak bij mensen in je omgeving duidelijk dat je problemen met je schildklier (en de extra hormonen die je nu slikt) er eventueel voor kunnen zorgen dat je sneller geïrriteerd kunt raken. Als je medicatie wat te hoog is kun je namelijk dezelfde symptomen krijgen als ik had, en extra begrip bij mensen in je nabije omgeving kan daarbij wel eens handig zijn (ik spreek uit ervaring)
En da's nogal licht uitgedrukt.. ik was echt een hele tijd niet om te genietenquote:Op woensdag 21 april 2010 10:45 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Zoals een specialist het ooit bij mij verwoordde: 'U kunt wat sneller geïrriteerd en geagiteerd raken".
![]()
dat klinkt heel logisch jaquote:Op woensdag 21 april 2010 10:44 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Het duurt wel even voordat je met je thyrax 'op niveau' zit: ik denk dat je eerder met een week of vier tot zes moet rekenen om te kunnen beoordelen hoe je je met deze dosering zult voelen. Dat klopt dus wel aardig met de datum voor je eerstvolgende bloedonderzoek.
Hmm, hoe hoger de TSH-waarden, hoe groter het tekort aan hormonen toch?quote:Weet je ook al hoe en wat met de bloedonderzoeken? Al bekend met de term TSH?
Daar had ik nog niet eens aan gedacht. Hebben ze hem eruit gehaald omdat het niet stabiel te krijgen was? Of ben ik nu te brutaal met mijn vragen?quote:Geen schildklier meer hebben vind ik nou juist 'handiger' dan een schildklier die te traag gaat. Het is bij mij makkelijker stabiel te krijgen.
Haha, dat is misschien wel handig om te vermelden ja...quote:Op woensdag 21 april 2010 10:44 schreef Yngwie het volgende:
[..]
Tip: maak bij mensen in je omgeving duidelijk dat je problemen met je schildklier (en de extra hormonen die je nu slikt) er eventueel voor kunnen zorgen dat je sneller geïrriteerd kunt raken. Als je medicatie wat te hoog is kun je namelijk dezelfde symptomen krijgen als ik had, en extra begrip bij mensen in je nabije omgeving kan daarbij wel eens handig zijn (ik spreek uit ervaring)
Ik slik ook thyrax. Er is bij mij ongeveer anderhalf jaar geleden een trage schildklier geconstateerd. Het constateren hiervan was puur toeval, het was namelijk een regulier bloedonderzoek - ik had totaal geen klachten.quote:
Hmm, ik zal de volgende keer eens vragen wat mijn waarde was en is, bedankt voor de informatie!quote:Op woensdag 21 april 2010 10:56 schreef Lienekien het volgende:
TSH staat voor Thyroid Stimulating Hormone. Dit hormoon wordt aangemaakt door een orgaan in je hersenen dat de schildklierproductie reguleert (hypofyse). Als de hypofyse constateert dat er niet genoeg schildklierhormoon in je bloed zit, gaat het dit hormoon produceren om de schildklier aan te zetten tot productie. Als je schildklier te traag werkt, dan zal dit getal inderdaad hoog zijn (bij ernstig en lang falen kan het wel naar de 400).
Als de TSH laag is, dus richting de nul, is dat dus een indicatie dat je in principe genoeg schildklierhormoon in je bloed hebt.
Naast de TSH kunnen ook nog andere zaken getest worden (T4, T3, FT4), maar over het algemeen is de TSH-waarde wel leidend.
Poeh, dat klinkt heftig! Gaat het nu wel beter?quote:Bij mij moest de schildklier eruit vanwege een kwaadaardige tumor. Is al lang geleden en heeft verder geen nare gevolgen gehad. Ik kreeg als behandeling een dosis radioactief jodium: dat maakt schildkliercellen dood. Dat wordt ook toegepast als behandeling bij een te snel werkende schildklier: dan krijgt de patiënt een 'slok' (lekker eufemisme) en dan sterft een deel van de schildklier af. Alleen is niet goed te voorspellen hoeveel: vaak is het gevolg dat de resterende schildklier te weinig functie heeft en dan moet de patiënt dus gaan aanvullen met thyrax. Dat heeft soms de voorkeur boven het onderdrukken van de functie.
Dat ik de rest van mijn leven pillen moet slikken staat me ook wel een beetje tegen moet ik zeggen. Ik ben een paar jaar geleden met de pil gestopt omdat ik het niet prettig vond en een slecht geheugen heb, en nu dus elke dag 2 tabletjes Thyraxquote:Op woensdag 21 april 2010 10:56 schreef 2dope het volgende:
[..]
Ik slik ook thyrax. Er is bij mij ongeveer anderhalf jaar geleden een trage schildklier geconstateerd. Het constateren hiervan was puur toeval, het was namelijk een regulier bloedonderzoek - ik had totaal geen klachten.
Ik ben begonnen met 0,025mg als ik me goed herinner, om vervolgens na een half jaar omhoog te gaan naar 0,05 en nog een half jaar later naar 0,1mg. Nog altijd heb ik nooit klachten gehad. Ergens stoort het me wel dat ik van de ene op de andere dag opeens voor de rest van m'n leven vast zit aan een dagelijkse inname medicijnen terwijl ik überhaupt nooit klachten gehad heb. Anderzijds boeit het ook niet zoveel, ik denk er wel eens aan om gewoon een lange periode niets in te nemen om te kijken of m'n waarden daadwerkelijk kelderen en ik tegen klachten aanloopMisschien niet al te verstandig maargoed.
Na de verhoging naar 0,1mg lijkt e.e.a. overigens stabiel te zijn.
Wat ik zeg: het is lang geleden! Ik was toen 20, ben nu 41.quote:Op woensdag 21 april 2010 11:00 schreef Muck het volgende:
[..]
Hmm, ik zal de volgende keer eens vragen wat mijn waarde was en is, bedankt voor de informatie!
[..]
Poeh, dat klinkt heftig! Gaat het nu wel beter?
Ik weet niet hoe traag je schildklier is, maar stoppen is onverstandig. Ik heb wel eens gevraagd wat er bij mij zou gebeuren als ik geen thyrax meer zou nemen: ik zou heel langzaam doodgaan.quote:Op woensdag 21 april 2010 11:02 schreef Muck het volgende:
[..]
Dat ik de rest van mijn leven pillen moet slikken staat me ook wel een beetje tegen moet ik zeggen. Ik ben een paar jaar geleden met de pil gestopt omdat ik het niet prettig vond en een slecht geheugen heb, en nu dus elke dag 2 tabletjes Thyrax
Of het verstandig is om te stoppen weet ik niet, maar ik zou er ook wel nieuwsgierig naar zijn denk ik.
Oh, dat is wel even geleden jaquote:Op woensdag 21 april 2010 11:08 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Wat ik zeg: het is lang geleden! Ik was toen 20, ben nu 41.![]()
Daar word ik ook niet echt vrolijk van nee. Toen ik net wist dat ik hemochromatose heb, ben ik lid geworden van de patiëntenvereniging en bezocht ook het forum, maar daar werd ik inderdaad alleen maar een beetje bang van. Snel weer mee gestopt dus!quote:Ik heb op een gegeven moment nogal veel op een schildklierforum rondgehangen, voor lotgenotencontact. Maar daar ben ik ook weer mee opgehouden. Je leest allerlei klachten van andere mensen en je gaat je afvragen hoe dat bij jou zit en voor je het weet laat je je de kop gekmaken. Dus als je een tip van mij wilt: pas daar een beetje voor op.
Ik woon pas sinds december in deze buurt, dus ik heb mijn huisarts nog niet zo vaak gezien, maar voor zover ik in kan schatten, is ze wel okee.quote:Wat mijn ervaring is: het is heel prettig als je een goede band hebt met je huisarts. Doe je best om daar dingen goed bespreekbaar te maken! Ik kan wat minder goed mijn ei kwijt bij de endocrinoloog. Mogelijk dat straks jouw controles en zo gewoon allemaal via de huisarts kunnen. Vanwege mijn voorgeschiedenis ga ik nog steeds jaarlijks naar de endocrinoloog.
Ik zou het gewoon eens aankaarten bij je huisarts.quote:Op woensdag 21 april 2010 11:09 schreef _Arual_ het volgende:
Een collega van mij raadde mij ook aan om mijn schildklier eens te laten controleren, omdat ik ook vage klachten heb die je eigenlijk nauwelijks klachten kunt noemen, maar die toch soms ergerlijk zijn. Zo slaap ik enorm veel, en kan ik ook zomaar overdag in slaap sukkelen. Ook ben ik, ondanks gezond eten en drinken (alcohol, wat is dat?) net wat te zwaar. Ik loop veel en sport sinds een jaar of wat twee tot drie keer per week en heb anderen zo ongeveer zien halveren, bij mij gebeurt er niets. En ik heb het eigenlijk altijd koud.
Lijkt me inderdaad een heel slecht idee dan!quote:Op woensdag 21 april 2010 11:13 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik weet niet hoe traag je schildklier is, maar stoppen is onverstandig. Ik heb wel eens gevraagd wat er bij mij zou gebeuren als ik geen thyrax meer zou nemen: ik zou heel langzaam doodgaan.Oftewel: je gaat je langzaam aan steeds beroerder voelen. Ik denk dat je hoofd helemaal in de mist gaat verdwijnen, dat je heel erg gaat aankomen en noem maar op. Lijkt me vrij zinloos!
Vraag eens aan je endocrinoloog hoe hij/zij inschat of je schildklier ook weer beter zou kunnen gaan werken.
Of even bellen en zeggen dat je je TSH wil laten meten. Dan kun je waarschijnlijk rechtstreeks met een formulier naar het lab.quote:Op woensdag 21 april 2010 13:43 schreef ruud.nl het volgende:
Binnenkort maar eens een afspraak maken dan.
Mja, het lijkt me sowieso niet verkeerd om hier eerst eens een keer met m'n huisarts over te praten.quote:Op woensdag 21 april 2010 13:44 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Of even bellen en zeggen dat je je TSH wil laten meten. Dan kun je waarschijnlijk rechtstreeks met een formulier naar het lab.
Ik bedoelde qua mgquote:Op woensdag 21 april 2010 13:50 schreef Lienekien het volgende:
Je hebt witte, blauwe en roze pilletjes. En ze zijn allemaal even groot.
Ruud.nl wel, gezien zijn voorgeschiedenis. In jouw geval: ik zou het met enige beslistheid vragen, dat je een keer op je schildklierfunctie getest wil worden. Je gewicht is toch niet de enige aanleiding om je schildklier te verdenken?quote:Op woensdag 21 april 2010 13:49 schreef _Arual_ het volgende:
Zou je dat zo kunnen vragen, een onderzoek? Ben zo bang dat de huisarts me eerst op een dieet wil zetten of zo, terwijl ik weet dat mijn eetpatroon echt wel in orde is...
Tuurlijk welquote:Op woensdag 21 april 2010 13:49 schreef _Arual_ het volgende:
Zou je dat zo kunnen vragen, een onderzoek? Ben zo bang dat de huisarts me eerst op een dieet wil zetten of zo, terwijl ik weet dat mijn eetpatroon echt wel in orde is...
Fijn altijdquote:Op woensdag 21 april 2010 13:57 schreef _Arual_ het volgende:
Grr.
Uur geleden:
Tot half twee zijn wij niet bereikbaar i.v.m. lunch
Nu:
Op dit moment zijn wij niet bereikbaar vanwege een praktijkvergadering.
Weet je wat ze allemaal gaan doen? Zie je ertegenop?quote:Op woensdag 21 april 2010 14:01 schreef Karina het volgende:
TVP ik heb waarschijnlijk het tegenovergestelde, een te snel werkende schildklier en moet maandag voor een uitgebreid onderzoek naar de internist. Wat ik wel al weet is dat mijn schildklier flink "opgezwollen" is.
Daar sta ik ook inderdaad even van te kijken.quote:Op woensdag 21 april 2010 14:08 schreef Ole het volgende:
*meldt![]()
slik euthyrax 75
Waarden zijn altijd goed met controle, maar heb ondanks dat toch wel klachten als moeheid, overgewicht ed.
Toch best veel mensen die dit probleem hebben.
Is er een reden dat je euthyrox hebt en geen thyrax? Ik lees wel eens dat mensen klachten kunnen hebben van vulstoffen. Verder zit er hetzelfde werkzame deel in.quote:Op woensdag 21 april 2010 14:08 schreef Ole het volgende:
*meldt![]()
slik euthyrax 75
Waarden zijn altijd goed met controle, maar heb ondanks dat toch wel klachten als moeheid, overgewicht ed.
Toch best veel mensen die dit probleem hebben.
Nee, niet echt. Ik heb vanaf het begin euthyrox gehad. Wat bedoel je met vulstoffen?quote:Op woensdag 21 april 2010 14:10 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Is er een reden dat je euthyrox hebt en geen thyrax? Ik lees wel eens dat mensen klachten kunnen hebben van vulstoffen. Verder zit er hetzelfde werkzame deel in.
En ja, veelvoorkomend probleem. Bij mijn moeder bleek een jaar of wat geleden ook dat de schildklier ermee gestopt was.
Waar ze de tabletten van maken, dus buiten het synthetische schildklierhormoon dat er in gaat.quote:Op woensdag 21 april 2010 14:14 schreef Ole het volgende:
[..]
Nee, niet echt. Ik heb vanaf het begin euthyrox gehad. Wat bedoel je met vulstoffen?
Gewoon een ander merk lijkt me! In Thyrax Duotab zitten waarschijnlijk ook andere hulpstoffen dan in Euthyrox. Dus je kan het ook de andere ook op beschouwen. Dit geldt ook voor het generieke thyrax (levothyroxine).quote:Op woensdag 21 april 2010 14:10 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Is er een reden dat je euthyrox hebt en geen thyrax? Ik lees wel eens dat mensen klachten kunnen hebben van vulstoffen. Verder zit er hetzelfde werkzame deel in.
Dacht ik al. Heb dat idd ook wel eens van iemand gehoord.Ik heb geen vergelijking, maar volgens mij heb ik er geen last vanquote:Op woensdag 21 april 2010 14:16 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Waar ze de tabletten van maken, dus buiten het synthetische schildklierhormoon dat er in gaat.
Dat is apart. Als je schildklier vergroot is en als een "krop" is, dan heb je struma en betekend het dat hij te langzaam werkt (zo is mij uitgelegd).quote:Op woensdag 21 april 2010 14:01 schreef Karina het volgende:
TVP ik heb waarschijnlijk het tegenovergestelde, een te snel werkende schildklier en moet maandag voor een uitgebreid onderzoek naar de internist. Wat ik wel al weet is dat mijn schildklier flink "opgezwollen" is.
Ja, was bij m'n vader ook geloof ik! Die heeft ook Graves.quote:Op woensdag 21 april 2010 17:25 schreef Lienekien het volgende:
Struma kan net zo goed een symptoom zijn van een te snel werkende schildklier (ziekte van Graves).
Ik denk dat ze alleen gaan kijken en voelen, Ik ga naar de VU, academisch ziekenhuis, dus ik vermoed dat, dat ook de reden is dat het onderzoek wat langer gaat duren, de assistente vertelde mij al dat er co-assistenten bij zouden zijn.quote:Op woensdag 21 april 2010 14:05 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Weet je wat ze allemaal gaan doen? Zie je ertegenop?
Heb jij daar dan last van Yoewie? Want het komt namelijk wel voor. Het klinkt misschien gek want je verwacht dat je klachten verdwijnen aangezien je medicatie gebruikt. Het zo mogelijk verklaard kunnen worden door de hoogte van het schildklierhormoon in het bloed.quote:Op woensdag 21 april 2010 17:21 schreef Yoewie het volgende:
[..]
Wil/kan iemand nog antwoord geven op mijn vraag of jullie nog typische schildklierklachten hebben ondanks medicijnen? (en dan de meervraag: ben je wel of niet stabiel ingesteld qua medicijnen?)
Het duurt wel een aantal weken voordat de medicijnen goed gaan werken hoor. Dat is normaal.quote:Op dinsdag 4 mei 2010 13:46 schreef Muck het volgende:
Even een update.
Ik heb zeker het idee dat de pillen aanslaan, al gaat het met pieken en dalen. Op sommige dagen ben ik hyperactief, op andere dagen niet vooruit te branden, maar ik merk dat er verbetering in zit
Mijn vriend wordt af en toe gek van me... Ik stond vorige week schaterlachend onder de douche, al weet ik nu nog niet wat ik nou zo grappig vond, maar ik kan ook chagrijnig zijn om helemaal niets.quote:Op dinsdag 4 mei 2010 15:52 schreef Ole het volgende:
[..]
Het duurt wel een aantal weken voordat de medicijnen goed gaan werken hoor. Dat is normaal.
En ja, dat alles of niets is heel herkenbaar![]()
Dat dusquote:@ Mirjam, tnx!
Wat apart zeg! En is er ook niets gevonden wat die symptomen zou kunnen verklaren?quote:Op dinsdag 4 mei 2010 16:01 schreef Volvoman het volgende:
Ik had vrij veel symptomen voor een snelle schildklier, het zit zelfs in de familie.
Maar uit het bloedonderzoek is gebleken dat er niks aan de hand is
Ja, het gaat over dit geval, ja.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:46 schreef tessie het volgende:
Ik zou zeker niet blind op de internist of welke arts dan ook vertrouwen. Het kan zeker geen kwaad om zelf ook even wat info te verzamelen. Maar in dit geval, met de 100microgram, zou ik persoonlijk er wel op vertrouwen, want volgens mij is dat wel een vrij normale dosis.
Het klinkt misschien vreemd, maar de standaarden voor huisartsen gelden niet voor internisten, en met reden: Internisten hebben oneindig meer ervaring en kennis, zeker op het gebied van schildklierproblemen. Beide eigenschappen zijn belangrijker dan welke (huisartsen-)standaard op internet dan ook.quote:Op woensdag 30 november 2011 14:13 schreef zomaareven het volgende:
Vandaag heb ik als uitslag Hashimoto gekregen bij de internist-endocrinoloog. Mijn TSH is 8,6 (was paar weken geleden circa 5,3), mijn T4 weet ik helaas niet meer.
Ik heb tot op heden weinig last gehad van klachten (geen kou oid), wel vermoeider en licht duizelig en ik heb ook last van een vergrote schildklier. .
De internist heeft me een recept gegeven om meteen met 100 microgram Thyrax per dag te starten. Op internet lees ik echter dat je zo voorzichtig moet beginnen met een aanvangsdosis, ik vraag me af of 100 microgram in een keer niet (veel) te hoog is. In de richtlijn van de huisartsen bijvoorbeeld staat dat je moet beginnen met 25 microgram, en dan langzaam ophogen. Op dit moment ben ik nog niet gestart met de behandeling, ik geef me zelf een paar dagen om dit verder uit te zoeken.
Ik ben verder gezond, maar had bij de internist wel een wat verhoogde bloeddruk (153/86).
Ik hebk bij de internist gevraagd of 100 microgram ineens niet heel hoog was. Haar reactie was dat dit haar normale startdosis is. Ook zei ze dat op dit moment mijn schildklierwaardes nog niet heel dramatisch zijn (bijvoorbeeld die TSH, die is bijvoorbeeld niet > 100), en dat daardoor mijn lichaam gewend is aan schildklierhormoon in mijn bloed. Als het schildklierhormoon te hoog zou zijn, wordt er vanzelf een seintje naar mijn hypofyse gegeven, waardoor deze stopt met prikkels zenden naar mijn schildklier om verder ook zelf hormoon aan te maken.
Toch ben ik onzeker... Ik lees zoveel over (zeer) vervelende bijwerkingen, tot hartfalen aan toe.
Hoe denken jullie (de ervaringskundigen) over het bovenstaande verhaal?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |