Wat bedoel je precies? Baren ofzo?quote:Op zondag 18 april 2010 11:38 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Ik vind hem wel oke, misschien nog een plaatje met het aanbod van goud.
Dat ben ik met je eens. Daarom heb ik vorige week een deel verkocht. Ik geloof er niet meer zo in, volgens mij krijgen we gewoon een bikkelharde deflationaire recessie die nog enkele jaren aan zal houden. De FED heeft er meen ik ook al op gewezen dat het tijd wordt voor de Amerikaanse overheid om de begroting op orde te brengen.quote:Het blijft overigens grappig dat vrijwel iedereen zo bullish over goud is, terwijl goud fundamenteel gezien alleen een goede belegging is in tijden van inflatie. Daar wijst tot nu toe nog geen enkele teken op de komende tijd, speculatie pur sang dus. Daarnaast moet iedere goldbug toch vrezen voor een hogere (reele) rente de komende tijd, wat een hogere carry cost voor goudbezit betekent.
Dát natuurlijk, maar mensen geven ook gewoon niet zoveel meer om duurzame gouden sieraden, behalve voor hele speciale gelegenheden. Ze lopen tegenwoordig net zo makkelijk met plastic rommel om, zelfs bij ouderen zie je dat. Maar deze vraag kan natuurlijk wel weer terugkomen, want deze is ook gewoon modelgevoelig.quote:Op zondag 18 april 2010 12:06 schreef SeLang het volgende:
[ afbeelding ]
Het vraagkant plaatje van goud roept toch wel een interessante discussie op. Je ziet dat de vraag vanuit de juwelenindustrie gestaag afneemt. Wat is daarvan de oorzaak? Ik denk (maar weet niet zeker) dat het vraaguitval is ten gevolge van de gestegen prijs.
Klinkt logisch. Echter, het speculatieve maakt ook dat het zeer moeilijk voorspelbaar is wanneer dit precies gaat gebeuren. De goudprijs zou nog met gemak kunnen verdubbelen, om vervolgens gigantisch in elkaar te klappen als de vraag uit China tegen blijkt te vallen.quote:De vraag naar goud uit de juwelenindustrie is super flexibel. Aan de andere kant zie je de speculatieve vraag (ETFs en retail investment in munten etc) explosief stijgen.
Van de vraag uit de juwelenindustrie verwacht je dat die afhankelijk is van het prijsniveau, dwz bij gelijkblijvende prijs verwacht je dat die vraag ook ongeveer gelijk blijft.
Van de vraag naar ETFs en Retail investments (munten etc) verwacht je echter dat die afhankelijk is van prijsmomentum. Immers, als de prijs niet meer stijgt verlies je geld op die speculaties. Je hebt bewaarloon, verzekering etc, maar vooral gederfde renteinkomsten. Stel dat de prijs weer 10 jaar vlak gaat lopen, dan ben je bij een rente van 5% feitelijk zo'n 39% van je kapitaal kwijt, exclusief andere kosten. Deze categorieën zijn dus afhankelijk van een "bailout" door een eeuwigdurende prijsstijging.
Ik verwacht dus ook dat bij een stabilisatie van de goudprijs dit vrij snel tot een uitstroom zal leiden die op zijn beurt de goudprijs naar beneden trekt. Vooral nu de speculatieve vraag inmiddels zo'n groot percentage is geworden van de totale vraag. Uiteindelijk zal die daling dan weer worden gedempt door een toenemende vraag vanuit de juwelenindustrie op de resulterende lagere prijsniveaus.
Dat is dus die toename van "scrap gold"quote:Op zondag 18 april 2010 12:15 schreef veterdiploma het volgende:
Toen ik laatst bij een goudhandelaar was, kwam toevallig ook net de lokale dominee, een oude heer van 75+, binnen om z'n gouden horloge te verpatsen. Dat zegt toch wat, vind ik.
Prijzen zijn niet te voorspellen. Punt.quote:Klinkt logisch. Echter, het speculatieve maakt ook dat het zeer moeilijk voorspelbaar is wanneer dit precies gaat gebeuren. De goudprijs zou nog met gemak kunnen verdubbelen, om vervolgens gigantisch in elkaar te klappen als de vraag uit China tegen blijkt te vallen.
Verkopen door centrale banken e.d.quote:Op zondag 18 april 2010 12:42 schreef veterdiploma het volgende:
Wat is "Official sector sales"?
Ja, goed, maar dat zelfs zo'n oude dominee, zo'n conservatieveling van de zeer oude stempel, z'n goud verpatst, dat vind ik echt opvallend.quote:Op zondag 18 april 2010 12:43 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dat is dus die toename van "scrap gold"
Dat vermoedde ik al. Maar dan is het toch sowieso lastig om de twee plaatjes met elkaar te vergelijken, omdat je bij het plaatje van de vraag heel expliciet de vraag door centrale banken hebt weggelaten.quote:Verkopen door centrale banken e.d.
Je kunt ze wel met elkaar vergelijken omdat centrale banken over de hele periode 2003-2009 als groep netto verkopers zijn geweest. Er is dus helemaal geen vraag van centrale banken als groep.quote:Op zondag 18 april 2010 12:50 schreef veterdiploma het volgende:
Dat vermoedde ik al. Maar dan is het toch sowieso lastig om de twee plaatjes met elkaar te vergelijken, omdat je bij het plaatje van de vraag heel expliciet de vraag door centrale banken hebt weggelaten.
Ja, netto verkopers, dat snap ik. Maar is "official sector sales" dan een netto saldo?quote:Op zondag 18 april 2010 13:00 schreef SeLang het volgende:
[..]
Je kunt ze wel met elkaar vergelijken omdat centrale banken over de hele periode 2003-2009 als groep netto verkopers zijn geweest. Er is dus helemaal geen vraag van centrale banken als groep.
Ja, ik heb ook altijd m'n twijfels gehad bij de vaak gehoorde bewering dat centrale banken netto kopers zouden zijn geworden.quote:Natuurlijk is er veel publiciteit geweest over aankopen door de centrale bank van India en China, maar dat is dus gewoon goud dat door een andere centrale bank (bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, IMF, etc) wordt verkocht. Een verschuiving van de ene centrale bank naar de andere. Waarom dit als bullish wordt uitgelegd begrijp ik daarom nog steeds niet
Jaquote:Op zondag 18 april 2010 13:07 schreef veterdiploma het volgende:
[..]
Ja, netto verkopers, dat snap ik. Maar is "official sector sales" dan een netto saldo?
Je loopt inderdaad te zeiken. Maar "official sector sales" daar zit bijvoorbeeld ook het IMF in. Het IMF is geen centrale bank. Dus het zou best kunnen dat de "echte" centrale banken in 2009 (marginaal) netto kopers waren. Maar eigenlijk boeit het niet zo of het nu de Centrale bank van Brunei of het IMF is. Het komt allemaal een beetje op hetzelfde neer.quote:Zoniet, dan hangt het er maar net van af hoeveel de vraag door centrale banken werkelijk is geweest, of die verwaarloosbaar is of niet. Als die maar marginaal minder is geweest dan het aanbod, dan kun je die post aan de aanbodzijde ook beter weglaten, me dunkt.
Afijn, ik ben een beetje aan het zeiken, maar ik houd er wel van om zoveel mogelijk een reëel beeld te scheppen.
Ja, ik heb ook altijd m'n twijfels gehad bij de vaak gehoorde bewering dat centrale banken netto kopers zouden zijn geworden.
haha eerlijkheid, dat mag ik wel.quote:
Jaquote:Op zondag 18 april 2010 13:46 schreef veterdiploma het volgende:
Bedoel je met "de-hedgen" dat afkopen van die garantiecontracten door de mijnbedrijven?
Het ontwikkelen van een mijn is een lange termijn investering (het duurt wel 10 jaar voordat een mijn operationeel is). Daarnaast wil je zeker weten dat je machines en salarissen kunt betalen ongeacht marktomstandigheden, dus daarom verkoop je een deel van je productie op de termijnmarkt. Toen echter de goudprijs begon te stijgen hebben veel mijnen hun hedgebook teruggedraaid.quote:Afijn, daar bij die mijnbedrijven is nog iets raars aan de hand. Naar ik begreep waren zij contracten aangegaan voor levering van goud tegen een gegarandeerde prijs van rond de $300 per oz. Ze waren dus eigenlijk een soort van short gegaan op hun eigen productie.
Ik neem aan dat je zo'n contract alleen maar aangaat als je er ook daadwerkelijk enige winst op verwacht te maken. Deze contracten zijn de afgelopen jaren echter afgekocht, omdat er op de vrije goudmarkt veel meer winst viel te behalen.
Hangt helemaal van de mijn af. Een mijn die op $300 leeg was heeft nog best wel wat goud dat op $1500 wel rendabel valt te winnen.quote:Nu lees je echter in de media dat deze bedrijven verwachten in de nabije toekomst niet langer winstgevend te kunnen opereren bij een goudprijs onder de $1500/oz. Vorig jaar hadden ze nog langlopende leveringscontracten tegen $300 en nu zou het vijfvoudige daarvan ineens geen winst meer opleveren! Ik geloof daar dus echt helemaal niet van. Volgens mij is dit allemaal gelul om de markt omhoog te praten.
Ik denk er toch iets anders over:quote:Op zondag 18 april 2010 12:06 schreef SeLang het volgende:
[ afbeelding ]
Van de vraag uit de juwelenindustrie verwacht je dat die afhankelijk is van het prijsniveau, dwz bij gelijkblijvende prijs verwacht je dat die vraag ook ongeveer gelijk blijft.
Van de vraag naar ETFs en Retail investments (munten etc) verwacht je echter dat die afhankelijk is van prijsmomentum. Immers, als de prijs niet meer stijgt verlies je geld op die speculaties. Je hebt bewaarloon, verzekering etc, maar vooral gederfde renteinkomsten. Stel dat de prijs weer 10 jaar vlak gaat lopen, dan ben je bij een rente van 5% feitelijk zo'n 39% van je kapitaal kwijt, exclusief andere kosten. Deze categorieën zijn dus afhankelijk van een "bailout" door een eeuwigdurende prijsstijging.
De harde cijfers laten echter zien dat de vraag naar goud voor juwelen is gedaald toen de prijs verviervoudigde.quote:Op zondag 18 april 2010 15:28 schreef arjanus het volgende:
[..]
Ik denk er toch iets anders over:
Een belangrijk aspect van de juwelenindustrie is niet alleen mooie blingbling, maar ook het bewaren van waarde. Dus als de mensen in bijv. India in de smiezen krijgen dat goud nog veel verder gaat stijgen, zal ook de vraag naar juwelen weer aantrekken, ook bij een hogere goudprijs.
Ik gaf alleen aan wat de consequentie is van een gelijkblijvende goudprijs. Wat die prijs in de praktijk gaat doen weet natuurlijk niemand.quote:En dat rente verhaal van 5% is ook een beetje te makkelijk. Bij een rente van 5% en het jaarlijks vergroten van de geldvoorraad met 10% (wat nu erg reeel is) kun je niet volhouden dat goud geen potentie heeft, (sommige zullen zeggen ondergewaardeerd is) zeker als het vertrouwen in banken en papier straks nog verder afneemt. Ik zie goud gewoon als een valuta, die op lange termijn al eeuwen bewezen heeft waardevast te zijn (met af een toe wat verstoringen met name door overheidsbeleid tussendoor).
Zie Japan, die proberen dat al 20 jaar. Nog steeds deflatiequote:Op zondag 18 april 2010 16:21 schreef veterdiploma het volgende:
Zelfs al zou de FED dat per se willen, dan nog zou het die FED op dit moment niet lukken om een hoge inflatie te veroorzaken.
Dat is precies wat je nu ziet. Banken sturen geld direct terug op deposit bij de FEDquote:Andere banken (de zakenbanken uitgezonderd) zouden het door hen uitgedeelde geld simpelweg weigeren, omdat ze er momenteel helemaal geen behoefte aan hebben.
Winst zonder er ook maar iets voor te hoeven doen. Ja één telefoontje naar de FED misschien.quote:Op zondag 18 april 2010 16:27 schreef SeLang het volgende:
[..]
Zie Japan, die proberen dat al 20 jaar. Nog steeds deflatie
[..]
Dat is precies wat je nu ziet. Banken sturen geld direct terug op deposit bij de FED
[ afbeelding ]
Maar hier heb je het ook wel over een volledig zinloos, kansloos, niet sustainable en geld verkwistende methode!quote:Op zondag 18 april 2010 18:00 schreef arjanus het volgende:
De FED heeft trouwens de banken niet nodig om geld in de economie te pompen, bijvoorbeeld het cash-for-clunkers programma is een voorbeeld hoe de FED buiten de banken om toch de geldvoorraad in de economie weet te vergroten.
grappig, goud in India wordt vooral gedreven door het armere gedeelte van de bevolking. Zou die met een voedselinflatie van 14% veel geld overhouden om zich vol te zuigen met goud. Ow, en de rente is India is een tikkie hoger dan 5%quote:Op zondag 18 april 2010 15:28 schreef arjanus het volgende:
[..]
Ik denk er toch iets anders over:
Een belangrijk aspect van de juwelenindustrie is niet alleen mooie blingbling, maar ook het bewaren van waarde. Dus als de mensen in bijv. India in de smiezen krijgen dat goud nog veel verder gaat stijgen, zal ook de vraag naar juwelen weer aantrekken, ook bij een hogere goudprijs.
De 'case for gold' is geen reguliere vergroting van de geldhoeveelheid door de banken, maar door overheidsuitgaven. Als overheden hun uitgaven niet meer gefinancierd kunnen krijgen (IJsland en Griekenland waren maar kleine voorproefjes), stoppen ze niet met spenderen, want het volk moet gevoed worden en de resterende economie moet blijven draaien. Er zijn uiteindelijk maar twee uitwegen: geld drukken of de munt laten depreciëren. In beide gevallen verliest iemand die zijn vermogen in de betreffende munt heeft zitten koopkracht, en dat is te voorkomen door het in die periode in goud (of andere vaste waarden, maar die zijn meestal minder liquide) te hebben zitten.quote:Op zondag 18 april 2010 16:21 schreef veterdiploma het volgende:
Zelfs al zou de FED dat per se willen, dan nog zou het die FED op dit moment niet lukken om een hoge inflatie te veroorzaken. Andere banken (de zakenbanken uitgezonderd) zouden het door hen uitgedeelde geld simpelweg weigeren, omdat ze er momenteel helemaal geen behoefte aan hebben.
ik begrijp het nog steeds niet. Goud en geld hebben toch 1 ding gemeen, dat het ideele waarde heeft, maar geen intrinsieke waarde?quote:Op zondag 18 april 2010 18:20 schreef dvr het volgende:
[..]
De 'case for gold' is geen reguliere vergroting van de geldhoeveelheid door de banken, maar door overheidsuitgaven. Als overheden hun uitgaven niet meer gefinancierd kunnen krijgen (IJsland en Griekenland waren maar kleine voorproefjes), stoppen ze niet met spenderen, want het volk moet gevoed worden en de resterende economie moet blijven draaien. Er zijn uiteindelijk maar twee uitwegen: geld drukken of de munt laten depreciëren. In beide gevallen verliest iemand die zijn vermogen in de betreffende munt heeft zitten koopkracht, en dat is te voorkomen door het in die periode in goud (of andere vaste waarden, maar die zijn meestal minder liquide) te hebben zitten.
De vraag die je je feitelijk moet stellen is hoelang de VS, Japan en de EU-landen hun tekorten nog kunnen financieren (of wegbezuinigen zonder de economie -en daarmee overheidsinkomsten- te laten crashen).
Ik geloof wel in een devaluatie ergens in de komende jaren. Men zal hier echter pas toe overgaan als er geen andere uitweg meer is, dat zal dus zijn na een tijd van (hevige)deleveriging (deflatie). Er bestaat dan ook geen mooier moment om dan in te stappen in goud, mocht je in dit scenario geloven. Enige nadeel is wel dat je nooit weet wanneer zo'n devaluatie staat te gebeuren, zoiets word natuurlijk niet aangekondigd.quote:Op zondag 18 april 2010 18:20 schreef dvr het volgende:
De 'case for gold' is geen reguliere vergroting van de geldhoeveelheid door de banken, maar door overheidsuitgaven. Als overheden hun uitgaven niet meer gefinancierd kunnen krijgen (IJsland en Griekenland waren maar kleine voorproefjes), stoppen ze niet met spenderen, want het volk moet gevoed worden en de resterende economie moet blijven draaien. Er zijn uiteindelijk maar twee uitwegen: geld drukken of de munt laten depreciëren. In beide gevallen verliest iemand die zijn vermogen in de betreffende munt heeft zitten koopkracht, en dat is te voorkomen door het in die periode in goud (of andere vaste waarden, maar die zijn meestal minder liquide) te hebben zitten.
De vraag die je je feitelijk moet stellen is hoelang de VS, Japan en de EU-landen hun tekorten nog kunnen financieren (of wegbezuinigen zonder de economie -en daarmee overheidsinkomsten- te laten crashen).
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |