Waarom verbaasd het me niet?quote:AMSTERDAM – Een Happy Meal kan één jaar bewaard blijven en is dan nog steeds goed. Dat ontdekte de Amerikaanse Joann Bruso.
© Chris Heijmans
Dat meldt de Britse nieuwssite Daily Mail.
Als experiment zette Bruso en Happy Meal een jaar lang in een open kast. Deze maaltijd, van fastfoodconcern McDonald’s, bleek na twaalf maanden nog altijd eetbaar te zijn.
Conserveringsmiddelen
De 62-jarige oma begon met het experiment om te onderzoeken hoeveel conserveringsmiddelen een maaltijd van de Amerikaanse hamburgerketen zou bevatten. Het bleek voldoende te zijn om naar 365 dagen de maaltijd nog steeds te kunnen eten.
“Ik had meerdere malen het raam gewoon open staan, maar vliegen en andere insecten negeerden de maaltijd. Dat zegt toch wel iets”, zegt Bruso op de Britse site.
Experiment
Bruso is zelf oma van acht kleinkinderen en actief blogger. Ze is van mening dat het experiment duidelijk laat zien hoe slecht een dergelijke maaltijd voor kinderen is.
“Voedsel hoort te desintegreren. Het hoort op ten duur te gaan stinken en te gaan rotten. Het feit dat dit bij een Happy Meal niet gebeurde, laat wel zien hoe ongezond het is”, aldus Bruso.
© NU.nl
quote:Op zondag 21 maart 2010 09:31 schreef fransbreda het volgende:
Super handig, vanmiddag ff een aantal inslaan.
Magnetron doet wonderen denk ikquote:Op zondag 21 maart 2010 09:34 schreef DrDarwin het volgende:
Ik vermoed dat de franse frietjes dan wel echt afgekoeld zijn?
^^ Dat dus, stond pas een filmpje op Fok van zo'n menu in glazen potten.quote:Op zondag 21 maart 2010 09:32 schreef DancingPhoebe het volgende:
Omdat het oud nieuws is?
quote:Op zondag 21 maart 2010 09:31 schreef fransbreda het volgende:
Super handig, vanmiddag ff een aantal inslaan.
Als je nou eens ff fatsoenlijk een link post in je OP ....quote:
Alles is beschimmeld enzo, behalve de friet. Die blijft hetzelfde.quote:Op zondag 21 maart 2010 10:49 schreef Socios het volgende:
Heb geen zin om dat te bekijken. Wat gebeurt ermee?
Thanks. En hoe zou het moeten zijn met ´gewoon´ eten?quote:Op zondag 21 maart 2010 10:56 schreef Zeroku het volgende:
Alles is beschimmeld enzo, behalve de friet. Die blijft hetzelfde.
Wat denk je, na een jaarquote:Op zondag 21 maart 2010 10:58 schreef Socios het volgende:
[..]
Thanks. En hoe zou het moeten zijn met ´gewoon´ eten?
Het blijft "goed" omdat zelfs schimmels en bacterien die zooi niet lusten.quote:Op zondag 21 maart 2010 09:31 schreef manny het volgende:
Wat een topkwaliteit is het toch: blijft gewoon een jaar goed, en dan nog zit die gezondshedsmaffia te roepen dat de Mc niet gezond zou zijn.
Bronquote:Happy Meal blijft één jaar ‘goed'
Hallucinant experiment: hamburger en frietjes ontbinden niet
Een Amerikaanse voedingsdeskundige kocht een maaltijd van McDonald's en liet die onaangeroerd staan. Een jaar later is er nauwelijks een verschil te zien. Geen schimmel, geen stank, geen ontbinding, niets. Hoe kan dat?
Op 6maart vorig jaar kocht de 62-jarige oma en voedingsdeskundige Joann Bruso een Happy Meal bij McDonald's. Ingrediënten: een broodje met een hamburger, een plakje augurk, een beetje ketchup en een pakje frieten. Ze maakte er een foto van en liet de maaltijd onaangeroerd in haar bureau staan.
Eén jaar later ziet het Happy Meal er nog bijna net hetzelfde uit, getuigt een tweede foto. Alleen het lapje vlees is wat gekrompen en het broodje is hard geworden. De frietjes zien er nog altijd mooi goudgeel uit. Joann Bruso merkt geen spoor van schimmel, stank of ontbinding.
Vliegen negeren fastfood
‘Het feit dat de maaltijd niet ontbonden is, toont aan hoe slecht junkfood is voor kinderen', zegt Bruso op haar blog. ‘Mijn ramen stonden vaak open maar zelfs vliegen en andere insecten negeerden het Happy Meal volledig. Wat denk je dat dát wil zeggen, als zelfs zij er niet naar omkijken? Fastfood zit vol bewaarmiddelen.'
Zit er inderdaad zoveel synthetische troep in een hamburger dat die gewoon niet ontbindt? Volgens professor Frank Devlieghere, hoofd van het departement voedselveiligheid van de Universiteit Gent, hoeven we ons geen zorgen te maken: ‘Het eten heeft gewoon de kans gekregen om uit te drogen omdat het niet in de verpakking is gebleven.'
‘De frietjes zijn heel dun en gebakken op 180 graden, waardoor er bijna geen water meer in zit. Ook het water uit het broodje kon verdampen. Het vlees is wel gekrompen en ziet er donkerder uit. Dat komt omdat de eiwitten volledig zijn afgebroken. In augurk en ketchup zit veel zuur, waardoor het stabiele producten zijn die niet snel bederven. Omdat de vrouw naar eigen zeggen vaak het raam heeft opengezet, was er voldoende luchtcirculatie. Laat één sneetje brood op je keukentafel liggen en het zal ook gewoonweg uitdrogen zonder te beschimmelen.'
Het lijstje met bewaarmiddelen en voedselverbeteraars van een Happy Meal is nochtans best lang, met onder meer calcium- en sodiumpropionaat in het broodje en citroenzuur in de frietjes. Alleen in het vlees zitten volgens McDonald's geen bewaarmiddelen. ‘Het zijn allemaal goedgekeurde bewaarmiddelen', zegt professor Frank Devlieghere. ‘De controle erop is bijzonder streng. Niets om ons zorgen over te maken, en al zeker niet de reden waarom het Happy Meal er na één jaar nog relatief goed uitziet. Maar ik zou het niet meer opeten, de bacteriën hebben intussen wel hun werk gedaan.'
Dit hoort wel in nieuws, want dankzij dit bericht leer ik hiervan. En anderen ook.quote:Op zondag 21 maart 2010 10:57 schreef leukvoorlater het volgende:
Dit hoort niet in nieuws, is namelijk al een tijdje bekend.
Vreemd dat in datzelfde filmpje de andere frieten (van de normale snackbar) wel bederven.quote:Op zondag 21 maart 2010 09:48 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
^^ Dat dus, stond pas een filmpje op Fok van zo'n menu in glazen potten.
't Is niet vreemd dat aardappel, gebakken in plantaardig vet, vrij van bacterien, niet verrot, daar zorgt het vet namelijk voor.
Ligt ook aan de kwaliteit van het frituurvet. Onder andere.quote:Op maandag 22 maart 2010 09:54 schreef Refragmental het volgende:
[..]
Vreemd dat in datzelfde filmpje de andere frieten (van de normale snackbar) wel bederven.
Hoe zijn die dan gebakken? Met lucht?
Omdat ze die liever niet aanbieden aan klanten.quote:Op maandag 22 maart 2010 01:20 schreef Farenji het volgende:
Waarom gooien ze bij de mac dan hamburgers weg als ze ouder zijn dan 15 minuutjes?
zijn dikker, en hebben daardoor nog redelijk wat water erin zitten.quote:Op maandag 22 maart 2010 09:54 schreef Refragmental het volgende:
[..]
Vreemd dat in datzelfde filmpje de andere frieten (van de normale snackbar) wel bederven.
Hoe zijn die dan gebakken? Met lucht?
Nee mongool, die zijn toch een stuk dikker, en bevatten dus meer vocht, bovendien, als je die voldoende geventileerd ergens neer legt, dan drogen die ook gewoon netjes uit...quote:Op maandag 22 maart 2010 09:54 schreef Refragmental het volgende:
[..]
Vreemd dat in datzelfde filmpje de andere frieten (van de normale snackbar) wel bederven.
Hoe zijn die dan gebakken? Met lucht?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |