Ze gaan de HRA in Griekenland invoeren, op kosten van de Nederlandse belastingbetaler.quote:Op zondag 11 april 2010 20:29 schreef SeLang het volgende:
Hoe gaat Nederland dat financieren? De HRA afschaffen?
We houden op met subsidies te geven aan derdewereldlanden.quote:Op zondag 11 april 2010 20:29 schreef SeLang het volgende:
Hoe gaat Nederland dat financieren? De HRA afschaffen?
Griekenland is toch een derde wereldland? Hoeft het ons geen geld te kosten. Gewoon uit het potje ontwikkelingssamenwerking betalen.quote:Op zondag 11 april 2010 20:32 schreef bascross het volgende:
[..]
We houden op met subsidies te geven aan derdewereldlanden.
Haha, goed idee.quote:Op zondag 11 april 2010 21:34 schreef pberends het volgende:
[..]
Griekenland is toch een derde wereldland? Hoeft het ons geen geld te kosten. Gewoon uit het potje ontwikkelingssamenwerking betalen.
Goede vraag idd, we moeten de wildste bezuinigingen gaan doen maar nu gaan we de grieken 2 miljard geven, terwijl die al staken wanneer ze met 62 met pensioen moeten.quote:Op zondag 11 april 2010 20:29 schreef SeLang het volgende:
Hoe gaat Nederland dat financieren? De HRA afschaffen?
quote:Redding Amerikaanse banken minder duur
13 april 2010, 14:15 uur | FD.nl
De grootschalige steunoperaties om de Amerikaanse financiële sector te redden, vallen mogelijk goedkoper uit dan gedacht.
Bronnen bij het Amerikaanse ministerie van financiën denken dat de teller voor de belastingbetaler stopt bij $ 89 mrd, zo meldt The Wall Street Journal. In 2009 ging het Amerikaanse Congres nog uit van een schade van $ 250 mrd.
In het lagere bedrag zitten veel kosten begrepen, zoals het opkopen van probleemschulden van banken, de kapitaalinjecties in de semi-overheidsbedrijven voor hypotheken Fannie Mae en Freddie Mac en het opkopen van hypotheekobligaties om de vastgelopen markt weer een zetje te geven. Overal komt meer geld terug dan aanvankelijk was gedacht.
Steun aan verzekeraar AIG
Zelfs de steun aan de verzekeraar AIG wordt sneller dan verwacht afgebouwd. Deze verzekeraar kwam in problemen door de afdeling die de kredietrisico's afdekte op bedrijfsobligaties.
Volgens bronnen bij het ministerie komt AIG dit jaar al helemaal los te staan van de overheid, iets wat een jaar geleden nog ondenkbaar was. AIG kan een lening aan de Fed terugbetalen met verkoop van activa, die euro 51 mrd zullen opbrengen. Bovendien bezit de Fed effecten die eerst in de portefeuille van AIG zaten en die nu $ 32 mrd waard zijn. Het is zelfs mogelijk dat de overheid winst boekt op het belang van 80% dat ze bezit. Dan moet dat belang, aangehouden in speciale effecten, eerst worden omgezet in gewone aandelen.
Verliezen bij Fannie Mae en Freddie Mac
Alle sommetjes over meevallende kosten houden echter geen rekening met toekomstige verliezen bij vooral Fannie Mae en Freddie Mac. De beleggingsportefeuilles van deze bedrijven zitten nog vol hypotheken waarvan het onafhankelijke rekenbureau van het Congres denkt dat ze tot 2020 een verlies van $ 370 mrd zullen opleveren, al hangt alles af van de ontwikkeling van de huizenmarkt. Dit verlies komt boven op de geprojecteerde kosten voor de belastingbetaler van $ 89 mrd.
Ook Nederland heeft miljarden in de financiële sector gestoken. Grootste kostenposten zijn mogelijk ABN Amro en Fortis, waarin euro 30 mrd is gestoken. In ruil voor die steun kreeg de overheid een aandelenbelang. Verder is er de garantie voor probleemhypotheken van ING, het 'Alt-A-pakket', die nog geld kunnen kosten.
Dus de amerikaanse belastingbetaler gaat er door de bail outs nog redelijk vanaf komen , maar wij worden hard genaaidquote:Groenink voorspelt fors verlies voor Staat op nationalisatie ABN en Fortis15 april 2010, 11:40 uur | FD.nl
8De belastingbetaler gaat een fors verlies lijden op de 30 miljard euro die hij in ABN en Fortis Nederland heeft gestoken, denkt oud-topman Rijkman Groenink van ABN Amro.
Groenink zei dat bij een optreden woensdag voor economiestudenten van de Universiteit van Amsterdam. 'Dat ABN zo veel gaat verdienen dat je met een normale multiplier de 30 miljard euro haalt, lijkt me hoogst onwaarschijnlijk', zei hij. Zeker omdat de concurrentie in Nederland is toegenomen, voegde hij eraan toe.
De Nederlandse Staat heeft in oktober 2008 ABN Amro, Fortis Bank Nederland en Fortis Verzekeringen Nederland gekocht voor 16,8 miljard euro nadat moederbedrijf Fortis in ernstige moeilijkheden was geraakt. Daarna moest de Staat verschillende keren nieuw kapitaal in het bedrijf steken omdat het door de plotse breuk met de moeder en door tegenvallers ondergekapitaliseerd was.
Lastig
De totale investering zit nu op ruim 30 miljard euro, terwijl de winst van vooral het bankgedeelte nog tegenvalt. Eerder waren ook al binnen het ministerie van Financiën geluiden te horen dat het zeer lastig wordt die investering terug te verdienen.
Ook toenmalig minister Wouter Bos heeft de Tweede Kamer in december al gezegd dat het ,,uitdagender wordt dat bedrag terug te verdienen op een geschikt moment van afstoting richting een nieuwe eigenaar''.
Tijdelijk
Het ministerie wijst erop dat in de 30 miljard euro ook ASR, het voormalige Fortis Verzekeringen, begrepen zit. Dat maakt wel winst. Bovendien is een klein deel van de kapitaalinjectie (1,7 miljard euro) tijdelijk en zou dus op termijn weer terugvloeien.
Groenink zei bij zijn spreekbeurt tegenover studenten blij te zijn dat er in elk geval nog iets van ABN Amro overblijf. Hij roemde woensdag personeel en klantenbestand van zijn voormalige bank. Hij kwam bij de studenten vooral het beeld rechtzetten van ABN als slecht bestuurde bank. Het boek De Prooi van Jeroen Smit, zo begon hij, had hij met tegenzin gelezen. 'Smit begon zijn boek met de premisse dat ABN gefaald had.'
Vertekend
Dan krijg je vanzelf een vertekend beeld, stelde hij. De bank draaide in zijn ogen uitstekend
Whaha, scherpe opmerking!quote:Op zondag 11 april 2010 21:34 schreef pberends het volgende:
[..]
Griekenland is toch een derde wereldland? Hoeft het ons geen geld te kosten. Gewoon uit het potje ontwikkelingssamenwerking betalen.
Ik dacht al even: waar komt deze bollocks nu weer vandaan, maar de belangrijkste passage staat hier:quote:Op donderdag 15 april 2010 12:32 schreef Basp1 het volgende:
Dus de amerikaanse belastingbetaler gaat er door de bail outs nog redelijk vanaf komen ,
De meeste hypotheek rotzooi wordt namelijk gewoon gegarandeerd door Fannie en Freddie (lees: de belastingbetaler) dus als je dat buiten de berekening houdt dan vallen de verliezen inderdaad meequote:Alle sommetjes over meevallende kosten houden echter geen rekening met toekomstige verliezen bij vooral Fannie Mae en Freddie Mac. De beleggingsportefeuilles van deze bedrijven zitten nog vol hypotheken waarvan het onafhankelijke rekenbureau van het Congres denkt dat ze tot 2020 een verlies van $ 370 mrd zullen opleveren, al hangt alles af van de ontwikkeling van de huizenmarkt. Dit verlies komt boven op de geprojecteerde kosten voor de belastingbetaler van $ 89 mrd.
quote:Op donderdag 15 april 2010 12:42 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik dacht al even: waar komt deze bollocks nu weer vandaan, maar de belangrijkste passage staat hier:
[..]
De meeste hypotheek rotzooi wordt namelijk gewoon gegarandeerd door Fannie en Freddie (lees: de belastingbetaler) dus als je dat buiten de berekening houdt dan vallen de verliezen inderdaad mee
Btw: foreclosures bereikten vorige maand een absoluut record, dus het is niet dat de crisis voorbij is ofzo. En dat is dan bij een record lage hypotheekrente, die inmiddels weer stijgt...
Sja, leuker kunnen we het niet makenquote:Op donderdag 15 april 2010 13:20 schreef Perrin het volgende:
[..]
Pessimist, het is lente, laten we vrolijk zijn!
![]()
*zet roze lemmingenbril op*
Al die banken zitten nog extreem vol met rotte assets die zelfs bij de meest positieve scenario's enorme verliezen gaan opleveren. Daar kun je echt niet tegenop verdienen met 0-1% korte rente.quote:Op donderdag 15 april 2010 12:32 schreef Basp1 het volgende:
Zo maar eens even wat berichtjes hier neer plempem
[..]
[..]
Dus de amerikaanse belastingbetaler gaat er door de bail outs nog redelijk vanaf komen , maar wij worden hard genaaid
kun je die aanwijzen (voor dat in combinatie met het 'meest positieve scenario'), of is dat alleen een onderbuikgevoel?quote:Op donderdag 15 april 2010 13:53 schreef pberends het volgende:
[..]
Al die banken zitten nog extreem vol met rotte assets die zelfs bij de meest positieve scenario's enorme verliezen gaan opleveren. Daar kun je echt niet tegenop verdienen met 0-1% korte rente.
Het meest positief noem ik officiële instellingen zoals het IMF. Ook die zeggen dat er nog veel afgeschreven moet worden.quote:Op donderdag 15 april 2010 18:33 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
kun je die aanwijzen (voor dat in combinatie met het 'meest positieve scenario'), of is dat alleen een onderbuikgevoel?
zeggen die ook iets over de marges die banken op dit moment maken?quote:Op donderdag 15 april 2010 18:39 schreef pberends het volgende:
[..]
Het meest positief noem ik officiële instellingen zoals het IMF. Ook die zeggen dat er nog veel afgeschreven moet worden.
Pre- of postbonus?quote:Op donderdag 15 april 2010 18:51 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
zeggen die ook iets over de marges die banken op dit moment maken?
maakt niet uit, het bijven genante margesquote:
Het lijkt me sterk dat de banken in twee jaartjes de schade van 10+ jaar aan excessief lenen goedmaken. Maar ik hoop dat het meevalt want er valt obsceen veel af te schrijven en er komt nog steeds bij. In de huidige bankbalansen staan assets 20-40% overgewaardeerd, volgens FDIC, dat nu her en der banken de duimschroeven begint aan te draaien om hun gefaalde leningen af te schrijven. Er komt mede daardoor de komende tijd een hoop vastgoed op de Amerikaanse markt, wat het rendement voor de rest nog zal verslechteren. Ook voor Europese banken trouwens voor zover die nog in MBS zitten.quote:Op donderdag 15 april 2010 19:20 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
maakt niet uit, het bijven genante marges
daar kun je een verrotte hoeveelheid afboekingen uit betalen....
Dit zou verboden moeten worden. Als jij voor je pensioen geld inlegt dan moet dat geld van jou zijn en verder moet iedereen er met z'n grafpoten vanaf blijven!quote:'KLM overweegt geld te lenen uit eigen pensioenfonds'
KLM, onderdeel van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM, wil een 'fors' bedrag uit zijn eigen pensioenfonds halen om meer financiele ruimte te creëren.
AMSTERDAM (Dow Jones)--Dat schrijft De Financiele Telegraaf (DFT) vrijdag. Het blad baseert zich daarbij op vakbondskringen en bronnen rondom het pensioenfonds. Bij dat fonds wordt overigens volgens de krant zeer kritisch gereageerd op het voornemen van KLM.
KLM geeft geen reactie op het gerucht.
DFT suggereert dat het mogelijk om enkele honderden miljoenen euro kan gaan.
Momenteel voert KLM onderhandelingen met de vakbonden over een cao. Tot nog toe konden ontslagen worden voorkomen, maar ook dit jaar is er nog geen zicht op herstel voor de luchtvaart.
Het pensioen fonds kan natuurlijk wel wat obligaties van de KLM aanschaffen met 10% rente erop.quote:Op vrijdag 16 april 2010 10:10 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dit zou verboden moeten worden. Als jij voor je pensioen geld inlegt dan moet dat geld van jou zijn en verder moet iedereen er met z'n grafpoten vanaf blijven!
Wat een verrassing. Zoiets had ik echt nooit verwachtquote:Op vrijdag 16 april 2010 18:07 schreef pberends het volgende:
Goudman toch: Fraude Goldman Sachs schokt markten
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |