Uiteraard:quote:Op maandag 4 januari 2010 20:56 schreef pavv het volgende:
Misschien heeft Tahiti nog wat tips welke Blended Whisky hij echt heel erg goed vindt. Misschien zitten er een paar tussen die ik nog niet heb gehad en dan zal ik ze zeker eens proberen als ze op mijn pad komen.
Nooit te oud om te leren immers.
Misschien moet je dit boek eens lezen....ik geloof het eigenlijk best dat sommige oudere blends beter zijn dan de huidige single malts...quote:Op maandag 4 januari 2010 20:56 schreef pavv het volgende:
Er is niks mis met een aantal blends, een enkele blend is imo haast even goed of zelfs iets beter dan een gemiddelde single malt.
Ja maar ho even.... Ik hen het in mijn "stelling" over HEDENDAAGSE blends, het spul wat je NU uit de schappen kunt trekken bij de lokale Gall & Gall en Dirck III.... Niet over ouwe sloren uit vroeger tijden. Daar heb ik er ook een heel stel van op, en inderdaad, er is een tijd geweest dat blends kwalitatief een stuk beter waren dan tegenwoordig. (Voornamelijk doordat er destijds een veel groter deel goede single malts in werd verwerkt, en stukken minder graanwhisky). Maar die tijd ligt echt alweer decennia achter ons en de spoeling is gewoon veel dunner geworden.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 21:55 schreef SevenWonders het volgende:
[..]
Misschien moet je dit boek eens lezen....ik geloof het eigenlijk best dat sommige oudere blends beter zijn dan de huidige single malts...
http://www.zolangdevoorraadstrekt.org/
Ik kreeg trouwens wel een beetje jeuk bij de wervende teksten op die site....quote:Op dinsdag 5 januari 2010 21:55 schreef SevenWonders het volgende:
[..]
Misschien moet je dit boek eens lezen....ik geloof het eigenlijk best dat sommige oudere blends beter zijn dan de huidige single malts...
http://www.zolangdevoorraadstrekt.org/
pfffffff puhleeeeeaaaaaasequote:‘Maar het kan ook anders. Wie écht van smaak houdt en van unieke whisky’s kan ook gaan jagen op bijzondere single malts. De oudere en zeldzame single malts zijn voor de meeste mensen allang volkomen onbetaalbaar geworden. Twee-, driehonderd euro voor één fles is inmiddels al redelijk ‘normaal’.
Gelukkig zijn er ook allerlei zeer fraaie zogenoemde single cask bottelingen: de inhoud van één vat whisky wordt gebotteld zonder bijmenging met andere whisky's uit dezelfde distilleerderij. De oplages zijn meestal beperkt tot zo'n 350 flessen per vat. Ook hier geldt dus: zolang de voorraad strekt.'
Het boek vertelt u hoe u zulke single cask bottelingen op het spoor kunt komen én dat u beslist geen honderden euro’s hoeft uit te geven om zo’n fles excellente whisky uit te kunnen schenken. Het begint met de aanschaf van ‘Zolang de voorraad strekt…’ Voor ¤ 34,50 bezorgt u uzelf of uw whiskyvrienden een onvergetelijk cadeau voor de mooiste dagen van het jaar.
Ter aanvulling voor de niet kenners:quote:Op woensdag 6 januari 2010 09:33 schreef Tahiti het volgende:
Single cask bottelingen zijn inderdaad erg zeldzaam en zeer, zeer exclusief![]()
Ter info:
Ik vraag me overigens af of de meeste wel weten dat alle distilleries hun meeste whiskey aan blends leveren.
White Horse Whiskey is een blend van o.a. Lagavulin, Talisker en Linkwood
Famous Grouse een blend van o.a. Macallan en Highland Park
Port Ellen heeft nooit anders gedaan en daar betaalt men nu de hoofdprijs voor en doet alsof het de beste whiskey is die ooit bestaan heeft.
Zekers, in het kort: "Een gepimpte Talisker 10"quote:Op woensdag 6 januari 2010 18:29 schreef Sunnythesun het volgende:
Ohh.. dat ziet er goed uit zeg!! Kan je de smaak eens omschrijven? Hoeveel verschilt het van de 'gewone' Talisker?
Wat bedoel je met zwaarders? Kwa rooksmaak of alcohol of gewoon meer en een vollere smaak?quote:Op donderdag 7 januari 2010 18:18 schreef kahlie het volgende:
Zelf hou ik van Glen Fiddich en de typische rokerige smaak, maar eigenlijk zoek ik nog iets 'zwaarders'. De fles is bijna leeg en ik zit te bedenken waar ik voor wil gaan.
Qua alcoholpercentage niet... een nog vollere rooksmaak misschien of iets vollere subtiele smaak. Als ik Glen Fiddich drink denk ik altijd: YAY! Whiskey! maar veel minder hmmm ff nippen, in tegenstelling tot de wat duurdere wijnen die ik bij m'n ouders drink, die dan weer echt een speciale nadronk hebben enzoquote:Op donderdag 7 januari 2010 18:24 schreef Tahiti het volgende:
[..]
Wat bedoel je met zwaarders? Kwa rooksmaak of alcohol of gewoon meer en een vollere smaak?
Jodium wordt ook toegevoegd aan brood.. dus ik weet het zo net nog niet?quote:Op donderdag 7 januari 2010 19:47 schreef Sunnythesun het volgende:
Jodiumsmaak, maar of er ook daadwerkelijk jodium in zit lijkt me eigenlijk stug..
12 jaar drink ik wel, maar liever ouder van Glen Fiddich. In any case, Oban gaat ook op het lijstje. Peperig vind ik niet zo'n prettige smaak.. is dat erg peperig of valt dat mee? Peperige balsamico azijn enzo vind ik nog wel te doen, zolang het niet overheerst.quote:Op donderdag 7 januari 2010 19:47 schreef Sunnythesun het volgende:
Als je het hebt over Glenfiddich, bedoel je dan de 12 jaar? Want die is erg zacht iig (ik vind hem persoonlijk zelfs smakeloos). Misschien is een Oban ook wel wat voor je. Talsiker ben ik dol op! Rokerig, zoutig, peperig, moutig.. je proeft Skye er gewoon in!
Daarop kun je whiskys niet beoordelen :-) Glenlivet is prima te doen. Met name de 18y of de Nadura....zelfs de French Oak is lekker.quote:Op donderdag 7 januari 2010 18:18 schreef kahlie het volgende:
Iemand opties? Ik zat aan The Glenlivet, te denken, maar dat zag er ook niet zo speciaal uit.
dat is vlakbij bij ons en een stuk dichterbij dan weer er persoonlijk even op bezoek gaan:quote:
Geloof me, in whisky zit geen jodium....Ingredienten van whisky zijn heel simpel: water, gerst, gist en hooguit nog een heeeel klein snufje caramel (wordt af en toe gebruikt om de whisky iets bij te kleuren).quote:Op donderdag 7 januari 2010 22:50 schreef kahlie het volgende:
[..]
Jodium wordt ook toegevoegd aan brood.. dus ik weet het zo net nog niet?
[..]
Moeilijk te zeggen of jij Talisker te peperig vindt of niet. Ikzelf vind het nogal meevallen, en het is naturlijk geen echte peper maar meer het iets tintelende gevoel van peper.quote:12 jaar drink ik wel, maar liever ouder van Glen Fiddich. In any case, Oban gaat ook op het lijstje. Peperig vind ik niet zo'n prettige smaak.. is dat erg peperig of valt dat mee? Peperige balsamico azijn enzo vind ik nog wel te doen, zolang het niet overheerst.
Dan moet die snuiter van de whiskey zaak het volgende keer maar duidelijker benoemenquote:Op vrijdag 8 januari 2010 14:09 schreef pavv het volgende:
[..]
Geloof me, in whisky zit geen jodium....Ingredienten van whisky zijn heel simpel: water, gerst, gist en hooguit nog een heeeel klein snufje caramel (wordt af en toe gebruikt om de whisky iets bij te kleuren).
Hij doelde dus op een medicinale smaak die er aan zit. Ardbeg heeft dit heel sterk bijvoorbeeld. Ik ben er dol op, maar het is wel een smaak waar je van moet houden..quote:Op vrijdag 8 januari 2010 18:18 schreef kahlie het volgende:
[..]
Dan moet die snuiter van de whiskey zaak het volgende keer maar duidelijker benoemenHij zei: "Dit zijn de jodium-achtige whiskey's", vandaar dat ik er vanuit ging dat er jodium *in* zat.
Ik weet niet waar je woont, maar in Amsterdam heb je bij het Leidseplein cafe L&B waar ze iets van 1200 whiskies hebben. Of ga een dagje naar Alkmaar beetje winkelen en lekker eten bij Wullie van Schots restaurant Hielander + bijbehorende whiskies en hij heeft er ook veelquote:Op vrijdag 8 januari 2010 18:18 schreef kahlie het volgende:
[..]
Dan moet die snuiter van de whiskey zaak het volgende keer maar duidelijker benoemenHij zei: "Dit zijn de jodium-achtige whiskey's", vandaar dat ik er vanuit ging dat er jodium *in* zat. En aangezien het vaak toegevoegd wordt (jodium arm dieet betekend ook geen normaal brood meer, geen spa blauw meer) is het op zich niet zo gek om te denken dat ik dan moet uitkijken.
Ik ga idd eerst eens een klein flesje halen en genieten en daarna eens beslissen welke fles het wordt![]()
Bedankt voor het meedenken allemaal!
[mierenneukmodus] Talisker komt van Skye en is dus geen Islay whisky [/mierenneukmodus]quote:Op maandag 11 januari 2010 10:26 schreef Yngwie het volgende:
Ben een liefhebber van Islay whiskeys, Talisker is tot nu toe een van mijn favorieten (de gewone, heb de 57 tot op heden nog niet geprobeerd).
quote:Qua prijs kon ik het ECHT niet laten (30 pond, dus zo omgerekend zo'n 33/34 Euro), en dat was voor een 1ltr fles
40 euro voor 0.7 bij de dirckIII (als ze 'm nog hebben). Hij is errug lekker. De mijne is bijna op.quote:Op maandag 11 januari 2010 10:26 schreef Yngwie het volgende:
Ben afgelopen weekend voor het werk met de boot op en neer naar Engeland geweest. Natuurlijk zit daar ook een tax free drankenwinkel op, en na een kijkje kon ik het niet laten om een fles Laphroaig Quarter Cask te kopen. Ben een liefhebber van Islay whiskeys, Talisker is tot nu toe een van mijn favorieten (de gewone, heb de 57 tot op heden nog niet geprobeerd). Laphroaig tot gisteren ook niet maar stond nog wel op mijn verlanglijstje. Qua prijs kon ik het ECHT niet laten (30 pond, dus zo omgerekend zo'n 33/34 Euro), en dat was voor een 1ltr fles
Maar goed, het belangrijkste natuurlijk, de smaak. Eerst zonder water geprobeerd (deze is 48%). Voor een Islay is de turf aanwezig, maar niet zo sterk als bijvoorbeeld in de Talisker. Wel een lichte ziltsmaak, maar gelukkig geen scherpe afdronk. Daarna ook een paar druppels water toegevoegd, hoewel ik dat zelden doe. De reactie hierna... "whoa!!", dan komt deze Laphroaig pas echt tot zijn recht imho. De smaak blijft in principe hetzelfde, maar veel en veel voller. De rooksmaak kwam veel meer tot zijn recht en het werd echt genieten. Voor de Islay liefhebbers kan ik deze dan ook zeker aanraden, maar vergeet niet om een beetje water toe te voegen. Geen idee trouwens wat deze normaal gesproken bij de slijter kost.
[ afbeelding ]
Volgens mij worden Cask Strength en Quarter Cask door elkaar gehaald. Vergelijkingen kloppen niet helemaal in ieder geval. Deze Quarter Cask (dus niet Cask Strength) is bij van Zuylen 36,95, maar dan heb je een literfles!! (Dat is dus goedkoper)quote:Op maandag 11 januari 2010 19:52 schreef gadeweerd het volgende:
http://www.uwtopwhisky.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=179&category_id=166&option=com_virtuemart&Itemid=100485
Bij Zonneveld ¤ 29,95 voor een 0,7 ltr en lage verzendkosten....¤ 6,50 tot 10 kilo; kwestie van veel flessen bestellen.
Vakantie in Schotland en begonnen met een mini proeverij met 5 verschillende soorten single malt. En bij die eerste proeverij kwam ik erachter dat ik Whisky als een van de weinige sterke dranken wel erg lekker vind. En ik viel gek genoeg juist direct voor de wat zwaardere rokerige Whiskys. Talisker was van die serie favoriet. Later die vakantie ontdekte ik ook de Ardbeg en Lagavulinquote:Op vrijdag 15 januari 2010 19:12 schreef kapiteintje het volgende:
Ik ben benieuwd hoe jullie aan whiskey begonnen zijn en met welke? De eerste whisky die ik dronk was een Red Label (ja ik weet het), gevolgd door een Jameson en af en toe een Famous Grouse (weet niet meer welke) van mijn vader. Heb laatst een Glenlivet 12yr geprobeerd, maar ben denk ik nog niet toe aan de scherpere complexe whiskies.
Zoals de user hierboven ben ik ook tijdens een (werkgerelateerde) reis naar Schotland pas begonnen met whiskey drinken. Als social event was een bezoek aan de Glengoyne distillery geplanned, en daar heb ik een miniature flesje meegenomen (ik kon niet aan de proeverij meedoen omdat ik met de auto was) en dat in het kasteel opgedronken. Normaal gesproken vind ik sterke drank niet lekker, maar dit was een uitzondering. Maar, het was niet genoeg om "echt" te beginnen. Daar was nog een social event voor nodig, ongeveer een jaar later zat ik met een groep whiskeyliefhebbers in een kroeg en daar begonnen we aan de whiskeylijst. Een social event liep dus uit in een whiskey tasting eventquote:Op vrijdag 15 januari 2010 19:12 schreef kapiteintje het volgende:
Ik ben benieuwd hoe jullie aan whiskey begonnen zijn en met welke? De eerste whisky die ik dronk was een Red Label (ja ik weet het), gevolgd door een Jameson en af en toe een Famous Grouse (weet niet meer welke) van mijn vader. Heb laatst een Glenlivet 12yr geprobeerd, maar ben denk ik nog niet toe aan de scherpere complexe whiskies.
Talisker vrouwelijke Whiskeyquote:Op zaterdag 16 januari 2010 22:46 schreef SevenWonders het volgende:
Zit nu aan de:
[ afbeelding ]
Heel verrassend, best lekker! Een tikkie vrouwelijke whisky. Denk dat mw SW hem ook lekker zal vinden.
Drambuiequote:Op zondag 17 januari 2010 00:35 schreef Sunnythesun het volgende:
What the hell is vrouwelijke whisky??
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |