charlottu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:44 |
Sinds deze week probeer ik af te kicken van geraffineerde suikers. Ik ben namelijk de laatste tijd last van mijn maag/darmen en kan me ook slecht concentreren. En (geraffineerde!) suiker blijkt erg slecht voor je te zijn. Dus het kan geen kwaad om dat te minderen. Dat vervang ik door natuurlijke suikers als in fruit, of honing. Nu ben ik dus op zoek naar suikervrije producten, maar ik verbaas me erover dat ik zo weinig kan vinden (en dat suiker bijna overal in zit! ![]() Mijn vraag: waar vind ik suikervrije producten die zowel vrij zijn van geraffineerde suikers als van zoetstoffen. Ik hoef niet perse suikervervangers. Ik zoek in feite ranja die helemaal niet zoet is. En koekjes, bestaan die ook? Hopelijk hebben jullie tips voor mij. Charlottu | |
Sjeen | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:45 |
Diksap ipv ranja... koekjes zonder suiker lijkt me vrij onmogelijk. | |
charlottu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:46 |
diksap zonder suiker/zoetstoffen heb ik nog niet kunnen vinden... | |
Daniel1976 | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:47 |
Je kunt er ook voor kiezen om rietsuiker te gebruiken. Dat is minder geraffineerd. | |
Ericr | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:47 |
Reformafdeling van de supermarkt of bij een reformwinkel. | |
Sjeen | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:49 |
Je bedoelt zonder toegevoegde suiker? Wat de suikers in diksap zijn natuurlijke suikers...quote:Bron | |
charlottu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:52 |
quote:Hmm, daar zal ik dan toch nog eens naar zoeken. Thanx. quote:Tja, ik woon op het platteland, dus ik ben bang dat ik inderdaad maar eens een dagje stad moet inplannen. Reformwinkels zijn hier namelijk niet in de buurt. | |
Lienekien | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:52 |
Volgens mij is het ook weer niet goed om veel producten met fructose te gebruiken. Schijnt je lichaam minder gevoelig te maken voor insuline, waardoor suikerziekte kan ontstaan. | |
Sjeen | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:54 |
Gewoon alles met mate, nog altijd het beste volgens mij... | |
TwyLight | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:54 |
In de tuin groeit gras | |
charlottu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:55 |
quote:Hoezo? Explain. Fruitsuikers zijn toch juist gezonde suikers? Daar reageert je insulinelevel toch juist goed op. Zodat suikerziekte wordt voorkomen? Fruit geeft namelijk geleidelijker de suiker af aan je lichaam, waardoor je bloedsuiker niet meer zo erg schommelt. | |
Hyperdude | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:56 |
Geen suiker, en geen suikervervangers, en toch ranja en koekjes willen ![]() Je kan je smaakvoorkeur beter wat ombuigen naar minder zoet. Dus fles water/bronwater in de ijskast ipv. Appelsientje. Natuurlijke suikers in fruit zijn geen haar beter dan suikers uit de fabriek. honing/rietsuiker is ook geneuzel in de marge; 95-100% identiek aan geraffineerde suiker.Alles met mate; dan wordt je echt niet hyper van een appel. ![]() | |
Equites | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:56 |
Vreet gewoon wat er nu te halen valt, ik zie nog steeds mensen 90 worden die het ook gewoon hun hele leven gegeten hebben dus zeik niet. | |
charlottu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:57 |
quote:Inderdaad. Maar ik probeer dus momenteel echt af te kicken van de suiker. Dus tijdelijk, een maand ofzo, helemaal geen geraffineerde suikers. Blijkt best heftig te worden. Met afkickverschijnselen enzo. Maar daarna kom je weer in balans en kun je weer suiker toelaten. | |
Zapato | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:57 |
De biologische reformwinkelzooi. Bereid je echter voor op kotsen. | |
Trusten | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:57 |
quote:Jawel hoor, je lichaam reageert er minder heftig op wat betreft insuline en daarbij zorgen de vezels e.d. uit het fruit ervoor dat er minder suiker wordt opgenomen ![]() | |
loveli | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:58 |
Verse producten kopen, geen prefab. En fructose is niet gezond, alleen als je het met mate gebruikt! Google even op frictose en insulineresistentie. Als ze voor een proef ratten met diabetes II nodig hebben, overvoeren ze die beesten twee weken met fructose. En voila, diabetes. | |
hilliebillie | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:58 |
Misschien een variant van roos vice of heb je daar al naar gekeken anders misschien een natuur/reform winkel proberen.. | |
Equites | vrijdag 23 oktober 2009 @ 11:59 |
quote:Ben je niet gewoon ongesteld? Kan ook he | |
charlottu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:00 |
Met 'ranja' bedoel ik niets zoets hoor. Ik bedoel gewoon water met een smaakje. 'kaal' water wordt ik niet warm of koud van. En onder 'koekje' versta ik: iets te knabbelen bij de thee als de rest een suikerkoekje neemt. Ik heb geen hoge verwachtingen hoor. Dat jullie met iets heerlijks komen ofzo. Maar zoek wel naar een beetje afwisseling. Want de hele dagen alle boterhammen met kaas... | |
Lienekien | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:00 |
quote:Dus niet. Fructose wordt anders in je lichaam opgenomen dan glucose. Google anders eens op fructose en insuline of fructose en insulin resistance. | |
loveli | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:00 |
quote:Insuline blijft inderdaad vrij laag, maar de lever moet het zien te verwerken. En dat is een stevige klus met de hoeveelheden fructose die we vandaag de dag binnenkrijgen. | |
Twizu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:00 |
Ranja zonder suiker? Dan is het toch geen ranja meer. De siroop bestaat namelijk voor een groot deen aan suiker en slechts een klein gedeelte is fruit (aroma). Wellicht is flink verdunnen een oplossing? Daarnaast kun je eens gaan kijken naar alternatieven zoals Stevia (natuurlijke zoetstof met ongeveer nul calorieën) of Agavesiroop (soort honing gemaakt van de Agaveplant, heeft een lage GI-index, waardoor het ook geschikt is voor diabetici) Ik raad je aan om eens de refromwinkel eens binnen te stappen óf gewoon flink te matigen met tussendoortjes (en suikers). Er zijn genoeg alternatieven! ( Gezonde Snack ) Succes in ieder geval. ![]() | |
loveli | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:01 |
quote: ![]() | |
Sjeen | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:05 |
quote:Ben je niet veel beter af als je juist geen vervangers gaat zoeken? Ik zie bijvoorbeeld niet in waarom een koekje bij de thee nodig zou zijn, behalve dan vanwege 'gezellig'. | |
charlottu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:07 |
quote:Misschien heb je wel gelijk. Ik denk dat ik een beetje vastzit in mijn eigen patroon. | |
charlottu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:11 |
quote:Bedankt voor je reactie en je tips. Ik wil er nog even bij zeggen dat ik niet perse wil afvallen ofzo. Het hoeft dus niet vetvrij te zijn. Tosti's zijn bijvoorbeeld prima te eten. (maar dan zonder ketchup ![]() | |
B-FliP | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:11 |
Ik heb zeker een half jaar zonder geraffineerde suikers en substitutes geleefd... Het is even zoeken, maar op een gegeven moment weet je gewoon wat waar in zit... Je zal ook veel zelf moeten gaan maken, wat opzich helemaal niet verkeerd is... Ook zal je merken dat vanzelf alles zoeter en sterker gaat smaken... Dit zal je ws al na een paar weken merken... Als je dit een half jaar tot een jaar volhoud zal je ook daarna die zoete troep niet meer willen... De enige zoetmaker die ik gebruik is honing... Succes met deze verstandige beslissing! | |
charlottu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:16 |
quote:Bedankt voor je support! Gelukkig kook ik al voornamelijk puur eten. Alles zelf bereiden. Niet uit pot of blik of voorverpakt. Alleen af en toe als ik geen zin heb om te koken. En het is gelukkig ook niet zo dat ik suikerziekte heb ofzo. Dus ik mag best wat suiker. Zo ga ik bijvoorbeeld ook niet op zoek naar (duur!) suikervrij brood. 'Gewoon' volkoren vind ik prima. Doorslaan is allerminst de bedoeling. | |
Twizu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:17 |
quote:Ketchup kun je ook vervangen door tomatenpuree / gepelde tomaten met wat kruiden (basilicum oid). Bijkomend voordeel (naast dat het supergezond is) aan 'niet geraffineerd' eten is dat je er onwijs creatief van wordt. ![]() Nadeel is dat je op een gegeven moment alle pakjes- en ingrediëntenlijsten van buiten kent en een soort lopende wikipedia wordt. Mijn advies: Gezond eten is goed, maar doe het alsjeblieft niet obsessief! ![]() | |
charlottu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:18 |
quote:Thanks! | |
Twizu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:19 |
quote:Ah, je was mijn reactie al voor ![]() | |
Daphne-147 | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:23 |
Er zijn een bepaalde soort winkels waar je alleen maar spullen kan kopen zonder toegevoegde suikers,zoals de producten van zonnatura. Ik heb vroeger zelf kandida gehad en had die spullen ook nodig. Maar bepaalde winkels. | |
charlottu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:28 |
quote:Ik zal er eens naar zoeken. Ik heb 'candida' even gegoogled. ![]() ![]() | |
Alicey | vrijdag 23 oktober 2009 @ 12:31 |
Het beste kun je zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke grondstoffen en zelf alles bereiden. Zelf vruchtensap maken van vers fruit, etc. ![]() | |
Ciske- | vrijdag 23 oktober 2009 @ 13:40 |
quote:Oh, dus moeten we maar geen fruit meer eten? Je lever kan 150 g glycogeen opslaan. Zelfs al zou je fruit eten met een hoog % fructose (wat niet voor alle fruitsoorten geldt) moet je iets van anderhalve kilo per dag eten om daaraan te komen. Wat een nodeloze bangmakerij voor een prima voedingsbron. | |
charlottu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 13:43 |
Gelukkig maar, 1,5 kg fruit red ik niet ... | |
zhe-devilll | vrijdag 23 oktober 2009 @ 13:45 |
Reformzaken Ik heb een tijdlang geen suiker genomen, het is ongezond om zo te leven geloof me, ik was toen mega eng broodmager, ik had donkere kringen onder mijn ogen, heb ik nooit last van, maar toen wel. Ik was altijd moe, had lage bloeddruk en bloedarmoede..want inderdaad er bestaan weinig producten zonder suiker en vooral zonder zoetstoffen! Maar iedereen zei me dat ik er slecht uit zag in die dagen. Toen ik weer gewoon ging eten, inclu suikers, gewoon normaal eten hé! Knapte ik binnen 2 weken op..en was weer de oude, dus het is echt geen aanrader! Plus die reform ''zooi'' kost je ook nog eens handen vol geld. Ik raad het je af...als je iets voor je darmen wilt doen. Begin met veel gewone yoghurt te nemen, niks yacult oid. Maar gewoon yoghurt elke dag. Voor je maag, neem ipv een rennie eens een anijsblokje...werkt perfecto! | |
Lienekien | vrijdag 23 oktober 2009 @ 13:45 |
quote:Je conclusie is onjuist. Ik zeg nergens dat je geen fruit meer moet eten of zelfs maar iets in die richting. Ik waarschuw alleen voor het vervangen van producten met geraffineerde suiker door producten met fructose als suikervervanger. Omdat het dan wél snel oploopt. | |
loveli | vrijdag 23 oktober 2009 @ 13:51 |
quote:Je vergeet even dat in het gros van de zoete bakkerijproducten glucose-fructosestroop als bulkmiddel wordt gebruikt. Zo'n 20 tot 50 gram is een prima hoeveelheid voor het lichaam, maar dankzij veel producten (frisdrank, onrbijtkoek, sultana's, noem maar op) ligt de dagelijkse intake van de gemiddelde mens hoger. Daarbij komt ook dat het TS gaat om een goede darmwerking, dan kan te veel fruit eten nog steeds leiden tot problemen. Als je gewoon maat houdt en dingen mijdt waar glucose-fructosestroop op de verpakking staat, komt dat de gezondheid ten goede. | |
Ciske- | vrijdag 23 oktober 2009 @ 13:55 |
Dan moet je dus die zoete bakkerijproducten laten staan en niet het fruit. | |
charlottu | vrijdag 23 oktober 2009 @ 14:02 |
quote: ![]() | |
B-FliP | vrijdag 23 oktober 2009 @ 14:03 |
quote:Fruit zowieso alleen in de ochtend nemen... Fruit en fruitdranken kan namelijk gaan gisten als je het niet goed verteerd zoals in de avond en nacht waardoor je buik kan gaan opzetten en de werking van je darmstelsel kan ontregeld raken... En nee je hebt echt geen 1,5 kilo nodig... In groenten zitten zelfs vaak meer vitamine C dan in fruit en dit is veel beter te verteren... Laat tropische vruchten het liefst staan... Ook zit er in groenten veel meer dan veel mensen weten, zo haal je genoeg calcium op uit groenten en heb je daarvoor geen melk nodig... Genoeg groenten eten is dan wel noodzaak... Zorg wel dat je genoeg glucose en brandstof binnen krijgt omdat je anders snel moe wordt (je hersenen werken op glucose) en de vitamine en mineralen opnemen kost ook brandstof... Als je merkt dat je ineens heel veel afvalt is dit meestal een teken dat je te weinig brandstof binnen krijgt... [ Bericht 8% gewijzigd door B-FliP op 23-10-2009 14:11:33 ] | |
Ciske- | vrijdag 23 oktober 2009 @ 14:11 |
quote:Je reageerde in de post die ik quotte anders wel op een post waarin charlottu het over het gebruik van fruit had. Als je dan reageert met "dus niet, want fructose wordt anders opgenomen dan glucose, etc", komt het nogal over alsof je het gebruik van fruit afwijst. Edit: Okay, die post was ook weer een reactie op jou waarin je het over producten met fructose had. My mistake ![]() | |
Lienekien | vrijdag 23 oktober 2009 @ 14:14 |
quote:Ze had het over fruitsuikers, ergo fructose en beweerde dat het gezonde suiker was. Dus niet. Maar dat lijkt me nu wel opgehelderd. ![]() | |
loveli | vrijdag 23 oktober 2009 @ 14:15 |
quote: ![]() En broccoli! ![]() | |
marcel-o | vrijdag 23 oktober 2009 @ 18:05 |
tvp | |
Starr_003 | zaterdag 24 oktober 2009 @ 12:11 |
Mijn tip; ga naar een natuurvoedingswinkel! Daar vind je genoeg producten zonder toegevoegde geraffineerde suikers. Ik ben verslaaaaaaafd aan Chocoreale pasta voor op brood. Natuurlijk gezoet, één met honing en de ander met maisstroop. Echt, overheerlijk!!! Duo Penotti kan er jaloers op worden hahaha ![]() En bijvoorbeelde de Tahin sesampasta ![]() en zo zijn er nog veel meer overheerlijke dingen, alleen al voor op brood. Maar ook gewoon snacks voor tussendoor, die natuurlijk gezoet zijn. ![]() Je kunt het leven zonder geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen echt prima volhouden hoor ![]() ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door Starr_003 op 24-10-2009 12:16:24 ] | |
Twizu | zaterdag 24 oktober 2009 @ 12:19 |
quote:Tahin is inderdaad écht goed. ![]() | |
Starr_003 | zaterdag 24 oktober 2009 @ 12:32 |
Oh, en dit is wel goede info site: Natudis Zie 'Molenaartje' Zoals ze zelf schrijven 'Molenaartje is vooral bekend vanwege het gebruik van graanstropen als zoetmiddel (geen riet -en bietsuiker).' Wordt ook verkocht in natuurvoedingswinkels, Ikzelf ben erg enthousiast over Molenaartje omdat inderdaad alles natuurlijk gezoet is ![]() ![]() | |
molleymijsje | zaterdag 24 oktober 2009 @ 20:11 |
ik moet altijd op die manier eten. en ik heb nooit de mensen gesnapt die suiker niet meer nodig vinden ofzo.....? (laat staan na een paar weken) ik vind suiker nog steeds super lekker door bijv (geiten)yoghurt.... Maar goed, daar gaat het nu niet om. Inderdaad een reformwinkel. In normale supermarkten hebben ze ook suikervrije chips (ahexcellent en volgens mij ook een van lays) verder crackers of rijstewafels.... Suikervrije koekjes ook bij reformwinkels, maar daar gooien ze dan vaak wel weer andere zoete dingen doorheen. Waarvan ze beweren dat die minder slecht voor je zijn (wat ik eigenlijk niet weet of dat klopt) | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 24 oktober 2009 @ 22:07 |
quote:Billy's farm koekjes, licht gezoet met bijvoorbeeld maismoutsiroop of dadelsiroop deze vind ik heerlijk: ![]() | |
veuve_amiot | zondag 25 oktober 2009 @ 00:40 |
quote: ![]() TS:oplossing is simpel: geen geprepareerd voedsel kopen. Alles zelf maken, dan kan je precies vermijden waar je zin in hebt. Voor de duidelijkheid - dit lijkt me een compleet onzinnige onderneming, maar daar is je oplossing. | |
Starr_003 | zondag 25 oktober 2009 @ 12:49 |
quote:Zo simpel is die oplossing anders niet. Bedank dat je dan alles zelf moet gaan maken? Waarom zou het een onzinnige onderneming zijn? Google eens op suiker, dan vind ik het zo onzinnig nog niet. Moeilijk is het wel. Ik vesbaasde me er bijvoorbeeld over, dat er in simpele boterhamworst, suiker wordt toegevoegd, evenals in (biologische) rundergehakt... het zit werkelijk overal in. Erg confronterend, als je de ingeredientenlijsten langsloopt.. Het is wel algemeen maatschappelijk geaccepteerd dat overal suiker in wordt gestopt.. maar of dat nou zo'n goede beslissing is/was...?? | |
charlottu | maandag 26 oktober 2009 @ 10:45 |
Inderdaad. Zelfs in mijn favoriete sla zit toegevoegde suiker. Daar schrok ik toch wel een beetje van. Het is trouwens nu dag 5 en kan het tot nu toe prima volhouden. Gisteren wat mayonaise bij mijn eten gehad. En dat spul smaakte zoeter dan ooit ![]() En thee zonder suiker begint te wennen. Ik ben benieuwd naar de effecten op lange termijn... | |
Sjeen | maandag 26 oktober 2009 @ 10:51 |
quote:Hoe kan er nou in vredesnaam toegevoegde suiker zitten in sla ![]() | |
molleymijsje | maandag 26 oktober 2009 @ 14:42 |
quote:waarschijnlijk in zon maaltijdsalade verpakking? maar ach, overal zit suiker in. En dat is volgens mij echt niet goed! Ben ook benieuwd naar je langetermijn bevindingen ![]() Maar weet je wat je het meeste gaat missen? (ik in ieder geval dan) iets knapperigs ofzo, zoiets echt krokants lekkers. Bijvoorbeeld een koekje ofzo. Dat is gewoon heel erg lekker ![]() | |
scrub_nurse | maandag 26 oktober 2009 @ 18:16 |
je kan ook limoen/citroen in je water doen,of wat komkommer dan heeft je water ook een fris smaakje en niet zoet | |
Salvad0R | maandag 26 oktober 2009 @ 18:19 |
Natuurwinkel, boerderijwinkel, etc. | |
-jos- | donderdag 29 oktober 2009 @ 18:36 |
tvp, die natuurproducten moet ik ook eens gaan bekijken. ik snap sowieso niet waarom aspartaam en andere zoetstoffen nog steeds niet verboden zijn, aangezien het bewezen is dat deze veel ziekten kunnen veroorzaken... | |
Saisai | donderdag 29 oktober 2009 @ 20:59 |
goeie zaak dat je geen zoetstoffen eet, ik eet die chemische shit ook niet. Er bestaat trouwens ook stevia, een In Nederland is het middel verboden als voedingsmiddel. Want we willen natuurlijk niet dat Nederlanders gezond worden en dat de suiker en zoetstoflobby ten onder gaat. Je mag het wel kopen voor uitwendig gebruik. Daar heb ik het uiteraard ook voor gekocht ![]() ![]() Met deze stof kan je wel -zoete- ranja maken. (voor uitwendig gebruik natuurlijk) Rietsuiker en dextrose zijn ook goede alternatieven voor gewone suiker. Je kunt het natuurlijk altijd nog zelf maken van sinaasappelsap. Als je dit kookt dikt het in en wordt het vanzelf siroop, (neem ik aan) Dit kan je uiterlijk een week bewaren in de koelkast. | |
Starr_003 | donderdag 29 oktober 2009 @ 22:33 |
Ik heb trouwens gehad dat ik te weinig koolhydraten binnenkreeg (wat omgezet wordt in glucose en dus de brandstof is voor je lichaam). Ik kwam er achter door de ammoniak- achtige zweetgeur. Voor zover ik weet, moet je lichaam bij een tekort aan koolhydraten (en als je verder geen suikers eet moet je dus je glucose halen uit de koolhydraten) energie gaat halen uit eiwitten en komt bij dat proces een ammoniaklucht vrij. Ik meende te weten waar veel koolhydraten in zaten maar toen ik een lijst onder ogen kreeg, zag ik dat ik me hier vies in vergist had. Het zou zonde zijn als je poging mislukt (doordat je je moe gaat voelen enz. door een tekort aan brandstof)... dus misschien een idee om goed je koolhydraten inname in de gaten te houden? Handige site met een prachtige overzichtslijst is de koolhydratenlijst.nl (je kunt hem daar als pdf downloaden). [ Bericht 0% gewijzigd door Starr_003 op 29-10-2009 22:44:58 ] | |
08gnoT. | donderdag 29 oktober 2009 @ 23:33 |
Thee en beschuit ![]() | |
Zhe-AnGeL | donderdag 29 oktober 2009 @ 23:35 |
Ik zoek vitaminepillen zonder zoetstoffen... Goddomme het zit overal in tegenwoordig...vuige klojoos ![]() ![]() | |
Trusten | vrijdag 30 oktober 2009 @ 00:18 |
quote:http://www.fitforme.nl/producten/personal-multi geen toevoegingen ![]() Ik waarschuw je wel, ik gebruik bovenstaande pillen ook maar ze stinken onwijs omdat er ook geen geurstoffen enz inzitten en B-vitamines stinken echt heeel erg. Maar goed, het zijn capsules dus je proeft het niet ofzo... en dan krijg je meteen nog een gratis tip, als je ze via spaarwinkelen.nl koopt krijg je steeds 10% korting die je opspaart en dan kunt laten uitkeren ![]() ![]() | |
loveli | vrijdag 30 oktober 2009 @ 00:25 |
quote:Orthica! | |
charlottu | maandag 2 november 2009 @ 16:56 |
quote:Nee hoor, gewoon voorverpakte 'gemende eikenbladsla'. Dus zonder sausjes enzo. Kijk maar eens op zo'n verpakking... Verder heb ik niet het idee dat ik tekort kom aan koolhydraten. Ik ben niet echt aan het lijnen, ik eet verder nog hetzelfde als ervoor. Veel brood aardappelen groente en vlees. Maar dan wel alles zonder suiker. En dan heb ik ook nog goed nieuws. Ik ben een kilo afgevallen sinds 2 weken geleden... Niet dat ik dik ben (bmi=21), maar een beetje strakker kan geen kwaad ![]() | |
Sjeen | maandag 2 november 2009 @ 16:58 |
quote:Weird... maar goed, ik koop nooit voorverpakt/voorgesneden sla of groente. | |
charlottu | maandag 2 november 2009 @ 17:02 |
quote:Maar rucola kan ik nergens vers kopen, en ik ben er zo dol op... | |
loveli | maandag 2 november 2009 @ 18:44 |
quote:Weer niet of ze het nog hebben, maar bij sommige appies kon je rucola in een pot kopen, net als bepaalde kruiden. | |
Lienekien | maandag 2 november 2009 @ 19:29 |
Wat is er mis met rucola in een zak? | |
Sjeen | maandag 2 november 2009 @ 20:33 |
quote:schijnbaar wordt er suiker aan toegevoegd... | |
Lienekien | maandag 2 november 2009 @ 20:39 |
quote:Dat heb ik echt nog nooit op een verpakking zien staan. Lijkt me flauwekul. | |
Spanky78 | maandag 2 november 2009 @ 20:45 |
Mag ik je even uit je droom helpen... De suikers in diksap, fruit etc zijn exact dezelfde als in suiker/glucosestroop/glucosehoudende fructosestroop. Het maakt NIETS uit of je glucose fructose en sucrose uit fruitsap binnenkrijgt of uit limonade. Het enige verschil is dat er wellicht een beetje vezel en vitaminen meer in zitten. Dat verhaal over geraffineerde suikers zou nog kunnen gelden als je fruit als geheel eet, met intacte cellen. Maar diksap is vrijwel niets gezonder dan siroop. En in sap zit net zoveel vrij suiker als cola (oké iets minder dan). Het probleem is dat suiker ook een vulmiddel is, dus koekjes zouden een stuk kleiner zijn zonder suiker. Is de suiker eruit zit er meestal meer vet in of niet-natuurlijke bulkzoetmiddelen zoals maltodextirne, maltitol, etc. En ook alle meel/bloem zit vol met zetmeel, dit zetmeel breek je zelf behoorlijk snel af tot glucose... Aardappelen zijn bijvoorbeeld heel snel opgenomen en hebben een hogere glycaemische index dan witbrood. Oftewel, je bloedsuiker stijgt er sneller van. Aspartaam is tot op heden in hodnerden onderzoeken niet als kankerverwekkend naar voren gekomen. Een bezoek aan een tankstation is kankerverwekkender (benzeen). Over saccharine zijn de meningen evrdeeld, het is in sommige landen verboden. Maar wederom gaat het over discutabel bewijs en over doseringen die gelijk staan aan het je leven lang consumeren van 100 blikjes cola per dag....Toch begrijp ik dat je geen zoetstoffen wilt. Bij concentratieproblemen denk ik niet dat suikers een echte rol spelen. Voorkomen van stress lijkt me dan een beter plan.... Als je last hebt van je maag/darmen kun je beter proberen veel vezels te eten en voor weinig stress te zorgen. Lichaamsbeweging helpt vaak ook. De dokter is het beste adres voor serieus advies als de klachten aanhouden. Gezond eten is een prima plan, maar een beetje suiker oid is ecth niks mee aan de hand. De oplossing is simpel: geen koekjes maar cherrytomaatjes. Geen ranja, maar thee. Suiker is niet op een normale manier te vervangen. quote: | |
Spanky78 | maandag 2 november 2009 @ 20:51 |
Wat een bullshit ove rdie stevia. Het is niet ongezond, maar echt neit beter dan aspartaam ofzo. Alsof alles uit de natuur ineens gezond is ofzo. Neem nog mar een hapje monnikskap....Stevia is overigens in frankrijk goedgekeurd en mag hierbinnenkort ook. Rietsuiker is ook al zo''n onzin. Het bevat gewoon iets minder suiker (3% ofzo) en dan is dat opgevuld met alle zooi uit de rietstengel die er nog neit uitgehaald is. Het is gewoon suiker, maar dan een beetje bruin. DIksap...zelfde verhaal. Gezond eten: prima. Maar niet zo slap ouwehoeren aub. quote: | |
Rejected | dinsdag 3 november 2009 @ 11:17 |
Lekker veel vlees eten dus. | |
-jos- | dinsdag 3 november 2009 @ 12:08 |
Aspartaam is niet gezond. http://www.dorway.com/nonindus.html Aspartaam is een chemisch product dat toevallig ontdekt is en niet in de natuur voorkomt. | |
Saisai | dinsdag 3 november 2009 @ 12:09 |
quote:als je al pillen wilt (ik ga toch echt voor vers) moet je sowieso organische nemen, anders neemt je lichaam het niet eens (goed) op. | |
Saisai | dinsdag 3 november 2009 @ 12:14 |
quote:iemand afzeiken is beter ![]() Ik eet wel graag gezond. en of je het nu met me eens bent of niet, ik voel me stukken beter op alle vlakken sinds ik op mn voeding let. ![]() en dat kan je pas ervaren nadat je het hebt geprobeerd, en niet daarvoor. ![]() | |
Trusten | dinsdag 3 november 2009 @ 12:22 |
quote:Bullshit ![]() Er is door dr. Dave Schweitzer, internist (gespecialiseerd in tekorten na weight loss surgery, dus mensen die door een operatie aan hun maag/darmen minder goed vitamines opnemen) onlangs een onderzoek gedaan naar vitaminesupplementen, en daar uit is gebleken dat als je "gewone" goedkopere vitaminen slikt zoals centrum of dagravit dat die net zo goed worden opgenomen als de "dure" vitamines op natuurlijke basis zoals solgar. In de bloedwaarden is in elk geval geen verschil terug te vinden. Het enigste dat telt is de dosering. En vooral ook de inhoud van je portemonnee . [ Bericht 15% gewijzigd door Trusten op 03-11-2009 12:28:50 ] | |
Lienekien | dinsdag 3 november 2009 @ 12:34 |
quote:Chemisch (of synthetisch) is niet per definitie ongezond en wat in de natuur voorkomt is niet per definitie gezond. | |
Scootmobiel | dinsdag 3 november 2009 @ 13:02 |
In de meeste supermarkten zijn wel pakken sap te krijgen waar geen suiker aan toegevoegd is (o.a. bij Lidl) en die ook geen zoetstoffen bevatten. Daar zitten alleen de van nature aanwezige suikers in. ![]() | |
MinderMutsig | dinsdag 3 november 2009 @ 13:14 |
Als je water met een smaakje wilt in plaats van ranja waarom gooi je dan niet wat plakjes fruit, verse gember, groente of kruiden in je water? Spa rood met gember en munt. ![]() | |
veuve_amiot | dinsdag 3 november 2009 @ 13:29 |
quote:Ja. Dus geen potjes pastasaus, maar gewoon een paar verse tomaten en een blaadje basilicum. Zo moeilijk is dat niet. Geen Coolbest met scheppen suiker, maar een appel en twee bananen in de blender. Geen koekjes van de Ap, maar bloem en (gasp) suiker en boter en een oven. Als je van het hele "geen toegevoegde suiker" een serieus project wilt maken dan heb je dat er wel voor over. quote:Google eens op bananen en verbaas je over hoeveel natuurlijke suikers erin zitten. Google eens op chemophobia en verbaas je over de resultaten. Google eens op natural vs. chemical en verbaas je over de paranoïde onzin waar je doorheen waadt. Korte samenvatting: het onderscheid tussen "natuurlijk" en "chemisch" is kunstmatig, misleidend en is bovenal geen waardeoordeel. Voor uitleg van dat laatste: Clickety. Spanky hierboven heeft het al netjes uiteengezet, dus zie dat verhaal. | |
Rewimo | dinsdag 3 november 2009 @ 13:36 |
quote:Klopt ![]() Overigens, TS: zoals iemand hierboven al postte: suiker is suiker. Geraffineerd, vruchtensuiker, maakt geen fluit uit welke soort. Overschakelen op vruchtensuikers in plaats van geraffineerde levert je dus niets op. Je krijgt nog steeds suiker binnen. En vergeet niet dat je niet helemaal zonder kunt, je hebt suikers nodig, anders word je zo slap als een vaatdoek. Je spieren worden er niet blij van ![]() | |
La_Vita | dinsdag 3 november 2009 @ 13:36 |
Ik kan ook niet goed tegen suiker. Maar helemaal geen suiker meer te willen eten is toch ook een beetje overdreven? Als je gewoon de hele zoete dingen zoals koekjes/taart/frisdranken laat staan dan zul je zien dat je nergens meer last van hebt ![]() | |
Spanky78 | dinsdag 3 november 2009 @ 20:15 |
Jouw avatar zegt mij genoeg. Veel plezier tussen de neanderthalers komend weekend.quote: | |
charlottu | donderdag 5 november 2009 @ 09:14 |
quote:Daar ben ik het gedeeltelijk wel mee eens. Alleen bleek dat niet zo eenvoudig. Al die zoetigheid is een soort verslaving. Ik heb er intussen heel wat over gelezen, en de beste manier om aan die verslaving een eind te maken is compleet stoppen met die zoetigheid ![]() ![]() Ik begin langzaam te wennen aan thee zonder suiker en geen tussendoortjes. Maar ik houd mijn hart vast nu sinterklaas dichterbij komt. Ik ben namelijk verzot op pepernoten ![]() Zelf koop ik ze niet, maar als ze bij een ander op tafel staan... ![]() | |
Feola | donderdag 5 november 2009 @ 10:43 |
Dit is een interessant filmpje: | |
molleymijsje | donderdag 5 november 2009 @ 11:24 |
quote:samenvattinkje (A) ? | |
charlottu | donderdag 5 november 2009 @ 13:12 |
quote:Geweldig interessant! Dank voor de link. Korte samenvatting: Glucose is de natuurlijke suiker. Een gedeelte wordt gebruikt voor de energieverbranding en voor je organen. Je lever kan dit relatief goed afbreken en zorgt voor insuline en leptine, zodat je het gevoel krijgt dat je vol zit. Fructose daarentegen is puur vergif. Je lichaam kan dit niet gebruiken. Niet voor verbranding en niet voor je organen. Ook wordt er geen insuline of leptine aangemaakt, zodat je nog steeds het idee hebt dat je honger hebt. Al het fructose wordt opgeslagen in de lever en wordt omgezet in vet (want dat is de enigste optie die er nog is) en het eet je spiermassa op. De enige reden dat fructose gebruikt wordt is omdat het goedkoop is en 'lekker'. In feite is fructose hetzelfde als alcohol maar dan zonder de roes. Alleen geeft alcohol signalen dat het verkeerd is. Je lichaam reageert dmv een kater ![]() De oplossing volgens deze professor: Drinken: alleen melk of water (thee is water) Eten: vooral veel vezels en vermijd fructose. Bedenk dat het 20 minuten duurt voordat de leptine gaat werken (het gevoel dat je vol zit) En bewegen natuurlijk. | |
loveli | donderdag 5 november 2009 @ 13:57 |
Wow, goed filmpje! | |
Feola | donderdag 5 november 2009 @ 14:02 |
Dit is ook een interessant topic: http://forum.dutchbodybui(...)ijke-analyse-224245/ ![]() | |
Spanky78 | donderdag 5 november 2009 @ 20:30 |
Leuk, maar dat filmpje komt uit de vs waar men HFCS gebruikt. In europa wordt dit amper gebruikt. fructose is duurder dan glucose en fructose, dus zal neit zomaar gebruikt worden. Verder is dit verhaal maar deels aangetoond. Deze man is vast op zoek naar geld om verder onderzoek te doen.... | |
loveli | donderdag 5 november 2009 @ 20:47 |
quote:Heb je daar onderbouwing van? Want bij mijn weten wordt in NL wel wordt veel glucose-fructosestroop gebruikt. De clou van fructose is juist dat het goedkoop te maken is uit zetmeel, het eindproduct is geen zuivere fructose, maar een mengsel van glucose en fructose. Zuivere fructose zal misschien duurder zijn om te produceren. We verbruiken niet zoveel als in de VS met hun idioot grote bekers frisdrank, maar toch wordt ook hier behoorlijk wat geconsumeerd. Als wat ik meen te weten niet klopt hoor ik het graag, zeker wat dit onderwerp betreft wil ik de juiste info hebben. | |
Spanky78 | vrijdag 6 november 2009 @ 19:17 |
In europa wordt vooral stroop op basis van tarwe gebruikt, dit bevat vooral glucose. In frisdranken wordt in de VS heel veel HFCS gebruikt, in europa is suiker nog steeds de standaard. Waar in Europa fructose wordt gebruikt (ook in combi, dat is glucose die enzymatisch is omgezet zodat er wat fructose in zit) is dit vrijwel altijd met als reden de functie: dus in bakkerijproducten. Ook wordt er wel invertsuiker gebruikt, maar ook dit is dan met functionele redenen, bruining van gebak bijvoorbeeld. Er wordt dan niet veel gebruikt, behalve in ontbijtkoek. In de USA wordt er HFCS gemaakt, met veel fructose, in europa zijn de gehaltes ook vaak lager, dus geen hfcs. En ja, fructose is duur, een flink aantal bedrijven heeft zijn fructosequotum verkocht omdat het te duur is om te produceren bij de huidige dalende prijzen van glucose en suiker. In grote lijnen klopt het wat je zegt, behalve dan dat het in europa heel veel gebruikt wordt. In de vs wordt de meeste HFCS in frisdrank gedaan, in nederland/eu zeker niet. quote: [ Bericht 3% gewijzigd door Spanky78 op 06-11-2009 19:54:32 ] | |
tuxepux | vrijdag 6 november 2009 @ 19:52 |
Bij de groenteboer en de slager. Maar ook daar blijft het opletten. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 6 november 2009 @ 20:09 |
quote:Nou! Dat fruit nog verkocht mag worden! Vast een complot. | |
OnsvirjouSA | zaterdag 7 november 2009 @ 20:05 |
Stevia is a South American herb that has been used as a sweetener by the Guarani Indians of Paraguay for hundreds of years. The leaves of this small, green Stevia rebaudiana plant have a delicious and refreshing taste that can be 30 times sweeter than sugar. | |
Spanky78 | zondag 8 november 2009 @ 20:51 |
Ja, En dus? We drinken ook al eeuwen alcohol.. Ellendig spul. Maargoed, stevia is in Japan al een tijd goedgekeurd en korter in de USA. In frankrijk is het onlan gs goedgekeurd, dus wij mogen het binnenkort verwachten. Het smaakt trouwens behoorlijk naar drop... Ook het zuivere spul dat ze hier gaan gebruiken... Niet echt lekker... quote: | |
TGVkopper | zondag 8 november 2009 @ 22:38 |
quote:Kaas --> verzadigd vet --> insulinegevoeligheid omlaag. Kaas ![]() | |
charlottu | maandag 9 november 2009 @ 12:20 |
quote:Je hebt de zin uit z'n context gehaald, foei ![]() | |
TGVkopper | maandag 9 november 2009 @ 12:25 |
Ah ok ![]() En verder went minder zoet eten vanzelf ![]() | |
ninedollarbill | maandag 9 november 2009 @ 19:24 |
Zonnatura.nl Dit bedrijf maakt ook producten met minder suiker speciaal voor mensen met diabetes. Ook staat het bekend als biologisch. Misschien een idee om daar wat info te winnen? | |
Spanky78 | zondag 15 november 2009 @ 20:51 |
En wat zou daar dan inzitten? Er is een jam met iets meer fruit, maar verder zit er dan maltitol, fructose, lactitol, mannitol etc in. Ga je lekker van aan de schijt... Het bedrijf heeft een antuurlijk imago, ik waag te betwijfelen of ze ook echt natuurlijk zijn... Mijn idee is dat het vooral marketing is. quote: | |
zoetfris | maandag 16 november 2009 @ 12:51 |
Zonnaturaproducten bevatten toch geen zoetstoffen of wel? Die kan je gewoon in de supermarkt krijgen... | |
Starr_003 | woensdag 25 november 2009 @ 15:23 |
quote:Bij ons in de supermarkt heb je een zogenaamd 'suikervrij' schap. Ik vind het altijd zo frappant dat werkelijk al die producten gezoet zijn met kunstmatige zoetmiddelen. | |
Twizu | woensdag 25 november 2009 @ 15:27 |
quote:Zonnatura is min of meer het Reformwinkel-merkje van de normale supermarkt ![]() Als er iets gezoet is, dan wordt er rietsuiker of maisstroop gebruikt. |