#ANONIEM | zondag 18 oktober 2009 @ 10:34 |
![]() Ambachtelijk consumentenprogramma. Simpele vragen, hilarische antwoorden, wonderlijke televisie. De verslaggevers van de Keuringsdienst vragen zich af wat fabrikanten ze wijs willen maken. Op doodgewone vragen krijgen ze de meest bizarre antwoorden. Keuringsdienst van waarde, seizoen 2008-2009 # 2 Keuringsdienst van waarde #3 Bekijk de laatste aflevering | |
Zero2Nine | zondag 18 oktober 2009 @ 10:40 |
IJzersterk programma ![]() | |
MissHobje | zondag 18 oktober 2009 @ 10:42 |
quote:Dat absoluut ![]() mare tis toch te gek voor woorden dat de consument dat eigenlijk niet weet? zoals met zoveel zaken eigenlijk. | |
#ANONIEM | zondag 18 oktober 2009 @ 10:43 |
Waar waren we gebleven? O ja, bij ijzer in de cornflakes. Intussen is dus duidelijk dat het niet om oude fietswrakken gaat, maar om zogenaamd "waterstofgereduceerd" ijzer in poedervorm. Dat is veel goedkoper dan ijzer in mineraalvorm, maar volgens wetenschappelijk onderzoek wordt maar 1/3 van dit ijzer in het licaam opgenomen. Fabrikanten wordt daarom aangeraden om er 3x zo veel poeder toe te voegen aan hun product. Vragen die nog open stonden: - Heeft de Deense overheid hiermee rekening gehouden toen ze besloten dat in de Kellog's-producten te veel ijzer zou zitten? - Bij Keuringsdienst van Waarde haalde men toch vrij grote korrels/brokken uit de cornflakes, hoe kan dat? Laatste twee reacties daarover: quote: quote: [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 18-10-2009 10:43:27 ] | |
Kidney_bean01 | zondag 18 oktober 2009 @ 10:54 |
Even een tvp, omdat ik nu, elke keer als ik cornflakes eet, denk aan het ijzer-item ![]() | |
Adelante | zondag 18 oktober 2009 @ 11:10 |
quote:Ja, en mandarijntjes uit blik hoef ik ook niet meer zo nodig: ik pel ze wel gewoon ![]() | |
Feestkabouter | zondag 18 oktober 2009 @ 11:13 |
misschien als het vochtig is en in een zakkie gaat dat het vocht niet echt kan verdampen en het dus nog steeds nat is. en vergeet het feit niet dat de opname van ijzer ook wordt beperkt als je het met melk binnenkrijgt, de calcium gaat het bloed in, niet het ijzer. cornflakes met jus d'orange ![]() (maar in mijn geval sowieso: cornflakes ![]() | |
#ANONIEM | zondag 18 oktober 2009 @ 11:17 |
quote:Dat ze dat met chemische middelen doen, wil niet zeggen dat het slecht is. Ze doen er eerst loog bij: NaOH. Dat lost de velletjes op. Vervolgens doen ze er zuur (HCl) bij om het loog te neutraliseren. Wat overblijft is NaCl en H2O, ofwel keukenzout en water. Niks aan de hand dus. ![]() | |
Feestkabouter | zondag 18 oktober 2009 @ 11:27 |
quote:en we kregen toch al teveel zout binnen? | |
Pietverdriet | zondag 18 oktober 2009 @ 11:34 |
zoals de voedingsspecialist al zei, alleen mensen die bloedverlies hebben, hebben extra ijzer nodig. Je vraagt je sowieso af met al die voedingssupplementen en verrijkte voedingsmiddelen, hoe hebben mensen overleeft voordat dit er allemaal in werd gedaan? Heel eenvoudig, volkorenproducten eten, groenten en fruit eten, vlees eten. | |
Pietverdriet | zondag 18 oktober 2009 @ 11:36 |
quote:Daar is trouwens helemaal niet zoveel mis mee, al dat prefab is veel te zout en daardoor vind ik het niet lekker, maar zout is helemaal niet zo ongezond als sommigen beweren. | |
Boomfluisteraar | zondag 18 oktober 2009 @ 11:45 |
quote:Tsja. 'te veel' is natuurlijk nogal rekbaar. Door een zoutinname stijgt je bloeddruk (je nieren houden meer water vast, om zo de relatieve concentratie van zout in het bloed laag te houden). Eens wat meer zout is dus niet erg, maar consequent teveel zout heeft wel degelijk invloed op je hart en bloedvaten. | |
Hephaistos. | zondag 18 oktober 2009 @ 11:45 |
Blijft gewoon een tof programma ![]() Ze lopen wel het gevaar om telkens hetzelfde trucje te herhalen trouwens... Ik bedoel, inmiddels weten we wel dat Miep van de klantenservice geen flauw benul heeft wat er in haar producten zit, of waar die vandaan komen. Als je dan na 4 seizoenen nog steeds met Miep gaat bellen, is dat meer voor plat vermaak dan dat je ergens achter probeert te komen... | |
Pietverdriet | zondag 18 oktober 2009 @ 11:47 |
quote:Dat is net zo omstreden als cholesterol uit eieren | |
ddx | zondag 18 oktober 2009 @ 11:48 |
Wel grappig dat alleen de duitse klantenservice antwoord wou geven wat er nou echt inzit. En Engelse (of Amerikaanse?) het absoluut niet wou vertellen. | |
Pietverdriet | zondag 18 oktober 2009 @ 11:49 |
quote:Maar wees eerlijk, die gesprekken zijn nog steeds vaak absoluut brilliant. | |
Feestkabouter | zondag 18 oktober 2009 @ 11:54 |
quote:blijft toch heerlijk droog dat Miep bij elk volgend product weer opnieuw moeite heeft om een antwoord te geven. Miep van het ene bedrijf gaat het opzoeken, van het andere bedrijf verzint wat (vaak heel duidelijk te horen). en ik vind het daarbij toch wel elke keer verrassend met welk item ze weer komen. ik heb veel KvW gezien, maar ijzer in cornflakes zag ik toch echt niet aankomen en vond ik erg vermakelijk. | |
tim2308 | zondag 18 oktober 2009 @ 12:42 |
Niemand nog een linkje geplaatst naar Foodlog? http://www.foodlog.nl/van(...)_ontbijten/#reacties Ook Tiny van Boekel, hoogleraar van de WU, reageert daar | |
Boomfluisteraar | zondag 18 oktober 2009 @ 12:52 |
quote:Dat valt wel mee. Lees eens het onderzoek van Gu JW ea. die dit hebben onderzocht in ratten, waarbij bekend is dat dezelfde genen ook deze functies reguleren bij de mens. Hier is een abstract te vinden: hier. Ik kan je helaas het hele artikel niet hier geven (beschermd), maar ik wil hem je wel sturen per PM. Zo heb je overigens nog meer onderzoeken. ![]() | |
Tourniquet | zondag 18 oktober 2009 @ 13:53 |
quote:Dat is een interessante discussie daar. Bedankt voor het linkje! | |
Tourniquet | zondag 18 oktober 2009 @ 13:58 |
Voedsel en Waren autoriteit:quote:bron | |
golfer | zondag 18 oktober 2009 @ 14:37 |
Dus het mag en heeft geen gevolgen voor Special K. ![]() | |
Pietverdriet | zondag 18 oktober 2009 @ 14:39 |
Ik eet wel een biefstuk als ik ijzer wil. | |
NoCigar | zondag 18 oktober 2009 @ 15:21 |
quote:Ik heb de neiging de Groningse nierspecialist en hoogleraar te geloven die ik onlangs bij het programma Kassa te geloven die ondubbelzinnig negatief over zout was dan iemand die wat roept op internet. | |
Feestkabouter | zondag 18 oktober 2009 @ 15:30 |
quote:was dat in dat item over dat brood dat maar 25% had van wat een normaal brood aan zout heeft? heb ik ook gezien, vandaar mijn opmerking over zout. | |
NoCigar | zondag 18 oktober 2009 @ 15:35 |
quote:Nee, het ging over beloofde zoutreductie door levensmiddelenfabrikanten en het Ik kies gezond logo geloof ik. Ik zag het op een digitaal kanaal. | |
#ANONIEM | zondag 18 oktober 2009 @ 15:38 |
quote:Interessant. Daar wordt een hoop duidelijk. Bijvoorbeeld dat het poeder samenklontert als je het extraheert. Verdere samenvatting van het verhaal, voor degenen die dat niet allemaal willen doorlezen: In de cornflakes zit "food grade" waterstofgereduceerd ijzer. Dat zijn dus geen gemalen spijkers of oude fietsen. Nee, het is speciaal geproduceerd ijzerpoeder dat niet schadelijk is voor het menselijk lichaam. In principe kan je lichaam niks met metallisch ijzer beginnen, want alleen ionen kunnen worden opgenomen. Nu komt echter het maagzuur in het spel: dat is in staat om metallisch ijzer op te lossen en om te zetten in ionen, zodat het wel kan worden opgenomen. Als je de deeltjes klein genoeg maakt wordt het contactoppervlak zo groot en werkt het maagzuur zo goed dat je het toegevoegde metallische ijzer ongeveer net zo goed kan opnemen als natuurlijk voorkomende ijzer-ionen zoals in vlees en spinazie. Maar dan heb je nog de melk. Die verstoort de werking van het maagzuur, waardoor je geen metallisch ijzer kunt opnemen. Of dat ook voor de moderne ijzerdeeltjes met een vergroot contactoppervlak geldt is nog niet experimenteel onderzocht, maar waarschijnlijk is het wel zo. Conclusie: De ijzer in de cornflakes is niet schadelijk. Maar je hebt er ook niks aan als je de cornflakes met melk eet. Blijft nog één vraag over. Getuige de verpakking vindt Kellog's zelf ook dat je cornflakes met melk hoort te eten. Waarom stoppen ze er dan metallisch ijzer in, als bekend is dat je dat icm. melk niet kunt verteren? | |
Sorcerer8472 | zondag 18 oktober 2009 @ 15:45 |
Apart dat de VWA zo snel reageert (1 dag na de uitzending)... Ook apart dat je zomaar meuk mag toevoegen en dan op de inhoud vermelden, terwijl dit soort poeder veel en veel minder wordt opgenomen dan mineraal ijzer... puur omdat het lichaam er niks mee kan. Het lichaam kan niet zomaar ff Fe-molecuultjes inkapselen in z'n eigen cellen; vandaar ook zijn we omnivoren; ijzer moeten we hoofdzakelijk van beesten hebben (uit vlees dus), en vegetariërs moeten kunstmatig toegevoegd ijzer binnenkrijgen of extreme hoeveelheden groente/fruit eten om genoeg binnen te krijgen. M.a.w. het toegevoegde ijzer draagt helemaal niet bij aan de ADH-vermelding op het pak, en het percentage dat daarmee voldaan wordt. Verder denk ik dat het niet echt schadelijk zal zijn vanwege de afmetingen... net als bladgoud dat tegenwoordig in drankjes wordt gestopt; dat is ook niet schadelijk. Maargoed, ik ben wel benieuwd hoe het nu echt zit in Denemarken enzo... Zelf kwam ik met wat googlen op deze artikelen uit: http://www.guardian.co.uk/world/2004/aug/12/foodanddrink (blijkt uit dat alleen het toevoegen verboden is, het product zelf niet?) http://www.smh.com.au/articles/2004/08/13/1092340470339.html (idem) http://www.gva.be/Archief(...)19-b378-13d7ad244c7f (hier lijkt het wel dat het hele product verboden wordt) Naja, ik hoop wel dat de VWA even gaat kijken hoe het nou precies zit. Ik wist trouwens niet dat mineraal ijzer niet magnetisch was, maargoed ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 18 oktober 2009 @ 20:41 |
quote:De gemiddelde levensverwachting was vroeger toch echt een stuk lager hoor. | |
Zero2Nine | zondag 18 oktober 2009 @ 20:48 |
quote:Dat niet, maar als Kellogs gaat dwepen met hoe gezond hun product is door het ijzer dat er inzit dan mag je ook aannemen dat dit ijzer wordt opgenomen door je lichaam. En in combinatie met melk blijkt dat dus nauwelijks te worden opgenomen (zie de post van Igen). | |
Piles | zondag 18 oktober 2009 @ 20:49 |
Ah, nieuw topic ![]() | |
Pietverdriet | zondag 18 oktober 2009 @ 21:07 |
quote:Dat komt voornamelijk omdat de kindersterfte toen erg hoog was | |
Pandora73 | zondag 18 oktober 2009 @ 21:22 |
Het zou inderdaad misschien slimmer zijn geweest als ze het gevonden ijzer hadden laten onderzoeken op samenstelling en met een microscoop o.i.d. de korrelgrootte van de losse stukjes hadden bepaald in plaats van de klontertjes. Of dat ze dat aan WU hadden gevraagd om te kijken wat er nou precies in zit. Nu lijkt het vooral toch op de sensatie uit te draaien, en kunnen de persberichten ook niet heel eenvoudig weerlegd worden. | |
Hik | zondag 18 oktober 2009 @ 21:43 |
Hij was weer mooi van de week.... ![]() (ja, dit is een tvp) | |
Hik | maandag 19 oktober 2009 @ 14:28 |
http://en.wikipedia.org/wiki/Special_K#Controversy_in_Europe![]() | |
Tourniquet | maandag 19 oktober 2009 @ 14:48 |
Deze stond vandaag in de Metro (en vast ook wel in andere kranten):![]() | |
Hik | maandag 19 oktober 2009 @ 15:52 |
quote:http://www.vwa.nl/portal/page?_pageid=119,1639824&_dad=portal&_schema=PORTAL&p_news_item_id=24735 Raar verhaal. Sterke taal ("flauwekul"), maar ze gaan meer op op suggesties die zijn gewekt. Inhoudelijk wordt er weinig ontkracht.... Ik bedoel: quote:Maar Special K, waar het dus over ging, heet die toestemming dus niet! Dus waar hebben we het nou over? ![]() | |
Hik | maandag 19 oktober 2009 @ 15:58 |
http://www.kelloggs.nl/pages/view.php?page_id=330quote:Maar dat is niet waar toch? (ik ben geen expert) | |
Enfermera | maandag 19 oktober 2009 @ 17:34 |
Even een TVP vanwege het oude-fietsen verhaal in de cornflakes van vorige keer, geweldige aflevering ![]() ![]() | |
#ANONIEM | maandag 19 oktober 2009 @ 17:37 |
quote:Nee, dat is waarschijnlijk niet waar als je - zoals de meeste mensen doen, en zoals op de verpakking staat - melk bij de cornflakes doet. | |
Feestkabouter | dinsdag 20 oktober 2009 @ 01:00 |
quote:dat dus inderdaad ja! dat de vergelijking met gemalen fietswrakken niet klopt: helemaal mee eens natuurlijk. dat het gevaarlijk kan zijn betwijfel ik eigenlijk. maar: de vergelijking van Kellogs dat het mineralen zijn zoals die ook in andere voedingswaren zitten: nee! ja het is een mineraal, maar de manier waarom het in de cornflakes zit is niet vergelijkbaar met hoe het in andere producten zit! en over de reden van toevoegen zeggen ze maar niets. en over het feit dat het helemaal niks helpt als je het met melk neemt zeggen ze ook niks. halve verhalen, in mijn ogen bevestigt dat veel. | |
The_Hives | dinsdag 20 oktober 2009 @ 09:47 |
Mooi om te zien wat het effect van dit programma is. Gister in de Metro stond een grote advertentie van Kellogs om het eea te verklaren nav dit programma ![]() | |
Karammel | dinsdag 20 oktober 2009 @ 11:35 |
quote:Ik zag hem inderdaad ook al staan. Is hier ook al gepost trouwens. Ik vond het echter geen ijzersterke reactie van Kellogg's. | |
Tourniquet | dinsdag 20 oktober 2009 @ 12:33 |
Foodlog graaft dieper: ![]() http://www.foodlog.nl/cafe/bericht/vragen_aan_vwa_over_kelloggs | |
Hik | dinsdag 20 oktober 2009 @ 13:44 |
quote:Nee, dat heeft niets met dat melkverhaal te maken. Melk gaat de werkzaamheid tegen (dat slaat dus ook al nergens op), maar wat ik hierboven onderstreep gaat over het feit dat het herzelfde zou zijn als in spinazie. En dat is gewoon niet zo (zie ook het verhaal van de poster onder jou). In spinazie zit een verbinding met wat anders, die er voor zorgt dat het wordt opgenomen. In regulier metallisch ijzer niet, óók niet als je het heel klein en heel zuiver maakt. In een stuk waarin ze het KvW verhaal trachten te ontkrachten zo'n fout maken vind ik nogal wat eigenlijk. ![]() | |
Hephaistos. | dinsdag 20 oktober 2009 @ 13:47 |
quote:Verondersteld mag worden dat Kellogg's op de hoogte is van het algemeen bekende wetenschappelijke feit dat het ijzer in spinazie een voor mensen nauwelijks bruikbare ijzerbron is. Nooit geweten ![]() | |
Feestkabouter | dinsdag 20 oktober 2009 @ 16:03 |
quote:technisch gezien ligt het lastiger. ik zat eerder al effe te kijken wanneer iets echt een mineraal is en zo. echt puur ijzer is het nooit. zodra het in de open lucht komt oxideert het met zuurstof. dus eigenlijk heb je het meer over ijzeroxide in de cornflakes dan over puur ijzer (lijkt mij dan). en dan zit het eigenlijk wel weer heel dicht tegen de varianten aan die in bijv spinazie en zo zitten. lastige materie allemaal. | |
#ANONIEM | dinsdag 20 oktober 2009 @ 16:10 |
quote:Het gaat JUIST WEL om de melk. Zonder melk zou het ijzer uit de cornflakes even goed opgenomen worden als het ijzer uit spinazie (of andere natuurlijke bron) en zou het hele verhaal over ionen vs. metaal alleen maar zinloze mierenneukerij zijn. Maar JUIST doordat je cornflakes met melk eet wordt dit verschil relevant. [ Bericht 11% gewijzigd door #ANONIEM op 20-10-2009 16:13:07 ] | |
Hik | dinsdag 20 oktober 2009 @ 17:04 |
quote:Ok, zoals gezegd: ik ben geen expert, maar ik dacht dat het ook echt ging om een andere verbinding. Zie bijvoorbeeld ook bovenstaande Foodlog link: quote:Zij zeggen dus ook dat het twee separate dingen zijn. ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 20 oktober 2009 @ 17:56 |
quote:Hee, Ouwe zoon van Zeus, smeder van het onbreekbare net, dit is toch een prachtige reden om meer steak te eten.. ![]() | |
jmac | dinsdag 20 oktober 2009 @ 23:47 |
Maar toch wel beetje stemmingmakerij van de Keuringsdienst. | |
Hik | woensdag 21 oktober 2009 @ 08:58 |
quote:Mwa; ik weet het niet hoor. Het is een consumentenprogramma, maar ook een satirisch programma. Grappen over spijkers en fietswrakken moet je volgens mij in dat licht zien. | |
Feestkabouter | woensdag 21 oktober 2009 @ 15:47 |
quote:precies. en als ze echt een maatschappelijk doel voor ogen hebben, dan is dat denk ik gewoon: bewustwording. en ik denk dat ze dat doel bereiken op deze manier. | |
golfer | woensdag 21 oktober 2009 @ 16:55 |
Morgen weer een nieuwe aflevering: Verse asperges eten we in het seizoen. Dat zijn we zo gewend, want alleen in het voorjaar steekt het witte goud in Limburg immers zijn kop op. Dat kan beter, dacht de grootgrutter. Vers? Ook als het voorjaar het najaar is geworden willen we nog asperges verkopen. Als Limburg niet meer leveren kan, dan maar helemaal uit Peru. Maar hoe vers is een asperge uit de Andes? De Keuringsdienst van Waarde steekt zijn licht op bij de aspergestekers. Op zoek naar het geheim van vers van ver. | |
Pietverdriet | woensdag 21 oktober 2009 @ 17:14 |
Ik koop mijn asperges direct bij de boer. Als je ze in de supermarkt koopt maakt het geen fuck uit of ze nu uit limburg komen, naar de veilig gaan en dan naar het distrubutiecentrum van Ahold en vandaar naar een warme winkel waar ze liggen of dat ze uit peru op het vliegveld gaan en van daar naar het distributiecentrum etc etc In de tijd dat ik asperges direct van de boer koop zie ik ook dagen oude asperges in de supermarkt liggen, zelfs met schimmel op het snijvlak | |
Adelante | woensdag 21 oktober 2009 @ 17:16 |
Ik ben benieuwd hoe ze in Peru omgaan met de huisvesting en overlast van Polen in het oogstseizoen ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 22 oktober 2009 @ 20:05 |
Grappig was al benieuwd hoe het kan dat die dingen in een potje zo goedkoop kunnen zijn. | |
sander89 | donderdag 22 oktober 2009 @ 20:29 |
Begint. ![]() | |
henkde_j | donderdag 22 oktober 2009 @ 20:33 |
Wat is dat eigenlijk fucking lelijk al die witte folie. | |
Adelante | donderdag 22 oktober 2009 @ 20:37 |
Daar prikken de rijpe asperges doorheen en zie je sneller welke geoogdt kunnen worden. | |
henkde_j | donderdag 22 oktober 2009 @ 20:39 |
Aarh! dat geluid! ![]() | |
Piles | donderdag 22 oktober 2009 @ 20:40 |
Alsof je een film kijkt, die fabriek ![]() | |
henkde_j | donderdag 22 oktober 2009 @ 20:42 |
Zeker natures pride! ![]() | |
Adelante | donderdag 22 oktober 2009 @ 20:43 |
Lekker vers dus, drie weken over zee ![]() | |
Piles | donderdag 22 oktober 2009 @ 20:47 |
"Als je het kunt verzinnen, gebeurt het". Zo waar ![]() | |
Enfermera | donderdag 22 oktober 2009 @ 20:53 |
"We call it a tuinslang" ![]() "Do you have an aspergepan?" ![]() | |
Stali | donderdag 22 oktober 2009 @ 21:01 |
Nou kijk ik de laatste tijd een hoop onzinprogramma's en ik dacht altijd dat dit programma ging over vieze koelkasten bij mensen en daar heb ik gewoon helemaal geen trek in. Maar dit is echt een interessant programma. Het laat mij iig even stilstaan bij mijn eigen consumptiegedrag. Zelf leef ik tussen de asperge- en aardbeienboeren en nu eet ik toevallig altijd verse groenten van het seizoen, maar het is best bizar er achter te komen dat de asperges die ik voorheen bij AH kocht zeer wrs. helemaal niet de asperges zijn die uit de grond komen waarop ik woon. Misschien maar eens groenten bij de boer kopen i.p.v. in de winkel. | |
Pandora73 | donderdag 22 oktober 2009 @ 21:08 |
Sjips, net gemist... Nu maar hopen dat het snel op UitzendingGemist komt... | |
#ANONIEM | vrijdag 23 oktober 2009 @ 13:46 |
quote:Tjee. Het is geen Rob Geus, kom op zeg. ![]() | |
DarkElf | vrijdag 23 oktober 2009 @ 14:01 |
Leuk programma is het toch ![]() gelukkig wonen wij pal naast aspergeboeren (en aardbeien ![]() ![]() | |
MissHobje | vrijdag 23 oktober 2009 @ 16:32 |
Die piepjes test met die "oude" asperges uit Peru ![]() Heb ze toch liever van het land. | |
#ANONIEM | vrijdag 23 oktober 2009 @ 16:40 |
quote:Ach, zelfs de Nederlandse aspergeboer die ze interviewden vond de asperges uit Peru een goed product. Ik koop ze zelf trouwens nooit; veel te bewerkelijk. [ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 23-10-2009 16:40:47 ] | |
golfer | zaterdag 24 oktober 2009 @ 01:40 |
Niks mis dus met die asperges uit Peru. Je kunt wel decadent, zoals Piet, zweren bij vers geplukt uit Limburg, maar eigenlijk zijn die uit Peru net zo goed. ![]() | |
Blues | zaterdag 24 oktober 2009 @ 01:43 |
quote:Ik zong alweer de het "oempa loempa" liedje ![]() | |
DarkElf | zaterdag 24 oktober 2009 @ 08:34 |
quote:zweren erbij gaat wat ver, maar ze vers kunnen uitzoeken bij de boer is wel leuker, en goedkoper ![]() ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 24 oktober 2009 @ 10:18 |
quote:Ten eerste zijn ze niet uit limburg maar bij mij uit de buurt, en wat is er decadent aan groente bij de boer te halen? Zoals ik al zei is er van alles mis met hoe groente in de supermarkt liggen, dat gaat er niet om of ze daar uit limburg of uit peru liggen. Maar eet lekker asperges uit de supermarkt golfer, ik weet waarom ik ze bij de aspergeboer haal. | |
Zero2Nine | zaterdag 24 oktober 2009 @ 10:19 |
quote:Ik vind asperges laten overvaren vanaf de andere kant van de wereld wat decadenter dan bij de boer kopen eigenlijk ![]() | |
golfer | donderdag 29 oktober 2009 @ 14:54 |
Vanavond een ingelaste extra uitzending: Het was een opmerkelijke vangst van de Keuringsdienst, twee weken geleden. Met een magneet werd ijzerpoeder uit de ontbijtgranen van Kellogg's gevist. De voedseltechnoloog uit Wageningen was verbaasd. De huisarts ook. En vraagtekens werden gezet... IJzer smeden als het heet is Maar Kellogg's hield zijn poorten gesloten en trok liever de portemonnee voor een advertentie in de dagbladen. De informatie was onjuist, zelfs flauwekul. Bij dit ijzer zijn helemaal geen vraagtekens nodig. Het is goed voor ons. En daarmee is het klaar. Maar de Keuringsdienst weet, als de fabrikant begint te klagen, moet je doorgaan met vragen. Wat was er dan precies flauwekul meneer Kellogg's? De Keuringsdienst van Waarde smeedt het ijzer als het heet is. 20:25. NED3 | |
MissHobje | donderdag 29 oktober 2009 @ 14:57 |
Oe dat wordt weer kijken dus. ben echt benieuwd, ze doen het leuk ![]() | |
sander89 | donderdag 29 oktober 2009 @ 15:05 |
nice | |
DarkElf | donderdag 29 oktober 2009 @ 15:06 |
ff opnemen vanavond | |
golfer | donderdag 29 oktober 2009 @ 15:15 |
Zal het zelf via Uitzending gemist moeten gaan zien. | | |
#ANONIEM | donderdag 29 oktober 2009 @ 18:52 |
Kijken!!! | |
borisz | donderdag 29 oktober 2009 @ 20:20 |
Wordt opgenomen ![]() | |
Piles | donderdag 29 oktober 2009 @ 20:37 |
Het Voedingscentrum verliest zo ook steeds meer z'n geloofwaardigheid ![]() Wel meer instanties trouwens ![]() | |
Hephaistos. | donderdag 29 oktober 2009 @ 20:40 |
Whehe, volgens mij zijn ze flink pissed bij de redactie. Elke keer die steken onder water naar de VWA ![]() | |
Piles | donderdag 29 oktober 2009 @ 20:41 |
quote:Geweldig, ik hoop dat dit de doorbraak voor het programma wordt ![]() Kellogs zonder ijzer in Denemarken ![]() ![]() | |
EricT | donderdag 29 oktober 2009 @ 20:42 |
the story continues | |
Hephaistos. | donderdag 29 oktober 2009 @ 20:44 |
Dat 20% van de mannen teveel ijzer binnenkrijgt maakt natuurlijk niets uit in dit verband. | |
Piles | donderdag 29 oktober 2009 @ 20:46 |
Geen fietsen, maar auto's ![]() | |
Piles | donderdag 29 oktober 2009 @ 20:53 |
Nou, kijken wat er morgen in de krant staat ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 29 oktober 2009 @ 20:54 |
Goeie uitzending | |
MissHobje | donderdag 29 oktober 2009 @ 20:55 |
De discussie die ze willen is wel losgekomen ![]() Leuke uitzending wel weer. | |
RhytmicalRemedy | donderdag 29 oktober 2009 @ 20:56 |
Dit is echt een leuk nederlands progamma ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 29 oktober 2009 @ 21:06 |
Goeie aflevering. ![]() Beter dan de oorspronkelijke aflevering over cornflakes, maar misschien was die gewaagde beeldspraak toen ook wel nodig om de discussie aan te wakkeren. Dat is nou in ieder geval wel gelukt! [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 29-10-2009 21:06:25 ] | |
Iblis | donderdag 29 oktober 2009 @ 21:09 |
Zou de VWA niet hebben willen reageren? | |
#ANONIEM | donderdag 29 oktober 2009 @ 21:15 |
quote:De VWA kwam in het verhaal toch voor? Maar die verwezen alleen maar door naar het Ministerie van VWS, en die weer naar het Voedingscentrum, en die weer naar de EU. Als ik de volgorde goed heb onthouden... | |
Iblis | donderdag 29 oktober 2009 @ 21:19 |
quote:Ja, dat versta ik dus onder ‘niet willen reageren’. M.n. b.v. dat die Denen wel vrij hard onderuit haalden wat de VWA zegt. Deze advertentie: quote:Dat is natuurlijk sec genomen juist, maar die toestemming wordt dus niet gegeven. En dat is eigenlijk wat de KVW bedoelt. En dan is de VWA tamelijk misleidend in mijn ogen, en het zou leuk zijn als ze daar wat toelichting op zouden geven. Want de VWA is er niet voor om bedrijven ten koste van alles te dekken. | |
#ANONIEM | donderdag 29 oktober 2009 @ 21:25 |
Precies, letterlijk genomen staat er in dat bericht weinig verkeerds. Alleen de eerste twee zinnen zijn wel degelijk dubieus:quote:Want waar die bewering op is gebaseerd dat wisten ze zelf ook niet zo precies. Ja, op een of andere EU-richtlijn waar ze blind op vertrouwden. | |
Zero2Nine | donderdag 29 oktober 2009 @ 21:29 |
quote:Ik dacht: VWA -> Voedingscentrum -> MinVWS -> EFSA maar het was iig een vrij lange keten van doorverwijzingen. | |
Iblis | donderdag 29 oktober 2009 @ 21:31 |
quote:Nou, weinig verkeerds vind ik niet helemaal juist. Ik vind dat als je toestemming vraagt en het niet krijgt dat het dan in principe niet toegestaan, m.a.w. verboden is. En de VWA suggereert een beetje dat Kellogs met ijzer in Denemarken prima toegestaan is. Het VWA hoeft helemaal niet zulke semantische spelletjes te spelen. Daar zijn ze niet voor. Ze moeten m.i. een zo duidelijk mogelijk bericht maken. En niet zulke vage statements. | |
Pietverdriet | donderdag 29 oktober 2009 @ 22:01 |
Geweldig hoe de VWA met zijn broek op de enkels staat terwijl ze kellogs gekpijpen en KVW weer helemaal gelijk heeft. | |
#ANONIEM | donderdag 29 oktober 2009 @ 22:09 |
quote:Dat klopt. Het lijkt er aardig op dat de VWA door Kellog's is ingepalmd. Is overgehaald om een misleidende tegenreactie te geven. Maar ja, de VWA kan (behalve wat de eerste twee zinnen betreft) gewoon volhouden dat wat ze zeggen letterlijk genomen geen onjuistheden bevat. Wat ze ook wel zullen hebben gedaan, omdat ze inderdaad (behalve toen het over de twee eerste zinnen ging) niet in het programma langs zijn gekomen. | |
Iblis | donderdag 29 oktober 2009 @ 22:56 |
quote:Als de VWA inderdaad iets had gemeld als ‘naar aanleiding van de uitzending van de KVW wordt een en ander nader onderzocht, maar vooralsnog hebben wij geen reden om an te nemen dat het schadelijk is, i.v.m. Europese richtlijnen,’ om vervolgens met een nadere verklaring te komen, dan zou het al stukken beter over komen. | |
dikkekaas | donderdag 29 oktober 2009 @ 23:53 |
Waarom is de uitzending niet online te bekijken? ![]() http://sites.rvu.nl/page/3800/nl ![]() | |
sander89 | vrijdag 30 oktober 2009 @ 00:06 |
Dam had hem net willen kijken | |
dikkekaas | vrijdag 30 oktober 2009 @ 00:12 |
quote:Ja, ik dus ook. Kon het vanavond niet kijken dus had me erop verheugd het nu te kijken. Bleh. | |
Pandora73 | vrijdag 30 oktober 2009 @ 09:10 |
Huh? Potverdorie... Ik kijk ze altijd online... Ships. | |
Pietverdriet | vrijdag 30 oktober 2009 @ 09:27 |
ik denk dat de aflevering van gisteren nog niet online staat | |
Feestkabouter | vrijdag 30 oktober 2009 @ 12:21 |
ik vrees dat ie ook niet online komt........ de rest van gisteren is inmiddels wel beschikbaar! ik heb hem op mijn HD-recorder. als ik hem nou brand op DVD, wie zet hem dan in 3 stukken op youtube en de nieuwsgroepen? (dat laatste kan ik zelf ook wel eens gaan proberen anders.....) ik ben zelf niet zo'n video-held. | |
Pannenkoeken | vrijdag 30 oktober 2009 @ 15:37 |
Nu staat hij wel online toch? | |
Haunter | vrijdag 30 oktober 2009 @ 16:28 |
Tof programma! Best grappig om te zien dat er van alle kanten verschillende verhalen zijn over een product ![]() | |
Tourniquet | vrijdag 30 oktober 2009 @ 16:29 |
quote:Hij staat inderdaad nu online: http://player.omroep.nl/?aflID=10250076 | |
arj1o1 | vrijdag 30 oktober 2009 @ 16:40 |
Als je een beetje die website van die ijzer-fabrikant bekijkt zie je ook dat het ijzerpoeder wordt gebruikt in babyvoedsel... | |
golfer | vrijdag 30 oktober 2009 @ 21:42 |
Net pas kunnen bekijken. Het Voedingscentrum, daarvan is natuurlijk al jaren bekend dat dat een organisatie is die gefinancierd wordt door de fabrikanten, dus dat die het ontkennen is niet verrassend. Maar schandalig hoe de VWA en ook RTL (die de tegenaanval uitzond) zich zonder verder onderzoek voor het karretje van Kellog's lieten spannen. Mooi om te zien hoe KvW het toch nog een keer allemaal in beeld bracht met zelfs het commentaar van de ijzerleveranciers van Kellog's erbij. Benieuwd of Kellogs nou weer een advertentie gaat inkopen bij diverse kranten en het nogmaals gaat ontkennen. ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 30 oktober 2009 @ 21:47 |
Denk eerlijk gezegd dat kellogs erg dom bezig is geweest, die hadden beter een actie kunnen starten met Natuurlijk zit er ijzer in cornflakes, hier hier en hier om. Ook er voor kiezen niet met KVW te spreken is erg dom, dan geef je het signaal af dat je wat wilt verbergen. | |
Feestkabouter | vrijdag 30 oktober 2009 @ 23:06 |
quote:"hier hier en hier om" is wat lastig: de enige reden is namelijk marketing | |
Feestkabouter | vrijdag 30 oktober 2009 @ 23:07 |
quote:tegenaanval van/bij RTL??? welk programma, wat bedoel je? | |
golfer | vrijdag 30 oktober 2009 @ 23:22 |
quote:RTL Editie NL | |
#ANONIEM | vrijdag 30 oktober 2009 @ 23:22 |
quote:Er staat een flink verhaal over ijzer op de site van Kellogs. Overigens zonder de KvW ook maar één keer te noemen, maar wel duidelijk naar aanleiding van de ophef. | |
Feestkabouter | vrijdag 30 oktober 2009 @ 23:31 |
quote:gaat geloof ik niet helemaal goed met de Nederlandse site: http://www.kellogs.nl/ Oeps! Deze link lijkt niet te werken vreemd: als je op kellogs zoekt op google dan zie je nergens een kellogs.nl in de resultaten staan ![]() | |
#ANONIEM | vrijdag 30 oktober 2009 @ 23:46 |
Met een extra g werkt het wel. ![]() www.kelloggs.nl | |
#ANONIEM | vrijdag 30 oktober 2009 @ 23:50 |
Dit dus: http://www.kelloggs.nl/nl/beleid-en-voeding/kelloggs-en-ijzer/quote: | |
Feestkabouter | zaterdag 31 oktober 2009 @ 00:02 |
vreemd dat als je met 1 g zoekt, dat de nederlandse site helemaal niet tevoorschijn komt. http://www.google.nl/search?hl=nl&source=hp&q=kellogs&btnG=Google+zoeken&meta=&aq=f&oq= nu lap tekst eens lezen......... | |
Hephaistos. | zaterdag 31 oktober 2009 @ 00:07 |
quote:Heerlijk sneaky antwoord... ![]() | |
Feestkabouter | zaterdag 31 oktober 2009 @ 00:12 |
viel me ook al op..... wat zeggen ze nou? helemaal niks! | |
#ANONIEM | zaterdag 31 oktober 2009 @ 00:14 |
quote:Inderdaad, het enige dat ze zeggen is dat je niet 100% opneemt maar ook niet 100% onverteerd uitpoept. Nou joepie. ![]() Edit: Ook interessant is dat Kellogg's beweert dat de EFSA in 2004 onderzoek naar de gezondheidseffecten van verrijking met ijzer heeft gedaan, maar in KvW bleek dat de EFSA zelf van geen enkel onderzoek af weet? ![]() [ Bericht 11% gewijzigd door #ANONIEM op 31-10-2009 00:25:14 ] | |
Iblis | zaterdag 31 oktober 2009 @ 00:28 |
Ze omzeilen vakkundig het probleem of het nu zinnig is. Ze geven wel aan waarom ze het doen, en dat het zelfs verplicht is, maar dat het ook nut heeft, dat is nog een tweede. | |
golfer | zaterdag 31 oktober 2009 @ 00:32 |
quote:Ja.ja... | |
#ANONIEM | zaterdag 31 oktober 2009 @ 00:48 |
quote:Wat staat op de site van de EFSA zelf? "In 2004, The Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA Panel) evaluated the safety of iron in general, when present in fortified foods and food supplements, but considered that the available data were insufficient to establish a tolerable upper intake level for iron. The NDA Panel also indicated there are certain subgroups of the population (men and postmenopausal women) that may develop biochemical indicators of high iron stores by the additional intake of iron from food supplements. Based on estimates of current iron intakes in European countries, the NDA Panel concluded that the risk of adverse effects from high iron intake from food sources, including fortified foods in some countries, but excluding supplements, is considered to be low for the population as a whole, except for those homozygous for hereditary haemochromatosis." Ofwel: Men schat dat de huidige gemiddelde ijzerinname niet schadelijk is, maar men weet niet waar de bovengrens ligt van wat nog gezond is en wat niet. De bewering van Kellogg's "dat het verrijken van voedingsmiddelen met ijzer veilig is" is dus in dit concrete geval van Kellogg's-producten in Nederland inderdaad waar. Maar in tegenstelling tot hoe Kellogg's het presenteert, is het zeker geen algemeen geldende waarheid. Met voedingssupplementen hield het onderzoek bijvoorbeeld geen rekening. Als daarvan dus in Denemarken veel worden geconsumeerd, dan is dus nog maar de vraag of met ijzer verrijkte cornflakes veilig zijn. Terecht dus dat ze daar niet verkocht mogen worden. [ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 31-10-2009 01:05:52 ] | |
Iblis | zaterdag 31 oktober 2009 @ 10:02 |
Even een muggenzifterige analyse van het stukje van Kellogs, ik heb zelfs soms wat woorden onderstreept:quote:Merk op dat het heel enthousiast begint met feiten, dat klinkt erg zeker. quote:Het interesseert mij niet zozeer wat Kellogg’s mening is in een stukje dat de feiten over ijzer presenteert. Misschien zijn ze wel van mening dat het helpt om Jomanda de boel te laten instralen. quote:Dat zal best, maar er worden ook al decennia lang sigaretten verkocht, en die zijn ook niet gezond. Dat het decennialang gebeurt betekent niet automatisch dat het dus ook goed is. En daar gaat het om. Dat het VK en VS het verplichten, zegt al iets meer, maar uit de KVW aflevering bleek dat dit een besluit is (rond WO2 meen ik) dat al vrij oud is, en gebaseerd op de wetenschappelijke aannames en kennis van toen. En dus staat de vraag of het nu enigszins nut heeft nog steeds. quote:Ik snap dat ze dit doen om de algemene inname te verhogen, maar hun intenties leiden natuurlijk niet per se tot resultaat. Er zijn ook mensen die een talisman dragen om te voorkomen dat de bliksem in hun huis inslaat, maar of dat effect heeft is natuurlijk een tweede. quote:Ook weer een mooi voorbeeld van vaagheid. Ze volgen het onderzoek nauwlettend, maar de producten worden niet per se naar aanleidign van dat onderzoek ontwikkeld. Als de autoriteiten onzinregels opstellen die schadelijke of nutteloze toevoegingen toestaan, terwijl het wetenschappelijk onderzoek dit tegenspreekt, dan staat hier dus dat Kellogg’s prima in staat is om hiervan op de hoogte te zijn, omdat ze het onderzoek weliswaar volgen, maar uiteindelijk de autoriteiten raadplegen voor regels. quote:Jammer dat ze ‘beste’ niet definiëren. Indien dat is ‘product met een zo hoog mogelijke winstmarge’ of ‘product dat zo goed mogelijk verkoopt vanwege loze reclameuitingen op de verpakking’ is dat natuurlijk al een stuk minder interessant. quote:Ik neem even aan dat deze cijfers kloppen, maar het venijnige zit ’m in het gebruik van het woordje mede. Interessant is om te weten hoeveel van die 29% daadwerkelijk bloedarmoede ontwikkelt, en hoeveel van die 14% daadwerkelijk te weinig ijzer inneemt. quote:En om deze reden klap ik drie keer in m’n handjes en zet een hoedje op, want ik ben van mening dat dat helpt. De vraag is echter: Helpt de verrijking aantoonbaar om deze problemen op te lossen, met name als Kellogg’s in combinatie met melk wordt geconsumeerd (daar gaat de volgende vraag over echter): quote:Die ‘veel producenten’ is wel interessant. Maar er zijn hier verder twee problemen mee: ze zeggen zelf dat de opname minder effectief is dan bij ijzerzouten. Dat is dus al één, en dan is de vraag, dat als je denkt ijzer=ijzer, en ADH=ADH, of je als vrouw in de vruchtbare leeftijd niet te gemakkelijk kunt denken dat je genoeg ijzer inneemt terwijl een groot gedeelte uit het minder effectieve elementair ijzerpoeder bestaat. Als laatste is interessant om te weten wat nu de daadwerkelijke procentuele opname is van dat ijzerpoeder als je cornflakes met melk eet. Hoeveel blijft er nog van over ‘minder’ is natuurlijk te vaag. Zeker als een aantal Wagenings voedingsdeskundigen stelt dat het nagenoeg verwaarloosbaar is. quote:Oké, maar is het ook nuttig? Of poep je het inderdaad weer grotendeels uit. quote:Dat geloof ik best, maar nog rijst de vraag: is het nuttig? quote:Nu, dit is dus de hamvraag waar we het hele stuk al op zitten te wachten! En komt daar het antwoord…? Nee. Er komt een ontwijkende statement ‘geen enkele vorm die we binnenkrijgen wordt geheel opgenomen’. Nou ja, dat verbaast me niet zoveel eigenlijk. Maar dan is het dus relevant om te weten hoeveel % gemiddeld genomen wél wordt opgenomen. Dan komt de tweede zin, ‘én wordt opgenomen door het lichaam’. Uit de voorgaande zin weten we al dat dit niet 100% is, maar hoeveel het wél is, dan zegt men niet. 0,01% en de zin is waar. Ze noemen het de meest geschikte vorm, maar dat lijkt gezien hun aanvulling mede gebaseerd op het feit dat de smaak niet verandert. En niet per se op de vorm die het best opgenomen wordt. Zolang ze echter niet zeggen wat ze onder ‘meest geschikt’ verstaan, is dit een beetje een loos statement. quote:Waarmee ze dus aangeven dat zeker voor degenen die genoeg ijzer hebben (mannen b.v.) deze toevoeging helemaal zinloos is. Omdat de opname wordt geremd in die gevallen. quote:Dat is heel mooi, maar de eigenlijke vraag is ‘slaat het ergens op wat die Denen vinden’. Die noemen dat, maar is het ook zinnig? Want het staat een beetje op gespannen voet met wat ze hierboven zeggen. Immers, het zou toch niet opgenomen worden, dus ook al gebruik je pillen, dan zou het toch nog niet schaden? Waarom verbiedt men het dan? Wie heeft er nu ongelijk? Die Deense VWA of Kellogg’s? quote:Deze alinea is er ook weer op gebouwd maximale onduidelijkheid te stichten. Er wordt over niet meer over ijzer maar ‘verrijkingsprofiel’ te gesproken, wat onder meer ijzer zal inhouden, maar allicht nog wat anders (wat op zich ook interessant is). Dit ‘verrijkingsprofiel’ is afgekeurd (op grond van de afleveringen mag je aannemen dat het met name ijzer was wat daarin zat, maar misschien hadden die afleveringen het fout). Dat ze nu stiekem van ijzer overstappen op ‘verrijkingsprofiel’ vind ik ook een beetje twijfelachtig. Het pak dat de KVW liet zien bevatte volgens mij namelijk uiteindelijk géén ijzer. En dan nog wat dingen die me niet zo interesseren, en als klapper weer dat ze voldoen aan de richtlijnen, prima, maar de vraag is: is die richtlijn dus zinnig? Want er is nu veel gezegd, telkens is men vaag gebleven, maar uiteindelijk weet je nog niet of het nu enig aantoonbaar nut heeft om ijzer in cornflakes te stoppen. Er staat in waarom ze het doen, er staat in dat het minder goed wordt opgenomen maar ook dat er wel iets wordt opgenomen tenzij je heel veel ijzer hebt dan poep je het uit. Maar concrete cijfers, of een link ernaar, nee, die ontbreekt. Dit is eigenlijk zo’n vileine vorm van voorlichting. Het is gewoon gebaseerd op maximaal geruststellen, de kou uit de lucht nemen en doen alsof er niets aan de hand is, maar uiteindelijk wordt op de meest essentiële vraag geen concret antwoord gegeven. Namelijk: Bij wie werkt het, en hoe goed? | |
#ANONIEM | zaterdag 31 oktober 2009 @ 10:29 |
Goeie analyse. Hoe jij het doet, is inderdaad precies de goede manier hoe je zo'n verhaal moet lezen. Afijn, Kellogg's is natuurlijk partijdig dus dan is het niet gek dat ze met veel sussende woorden om de hete brij heen draaien. Eerlijk gezegd denk ik dat iedere fabrikant dat zou doen. Maar volgens mij doet Kellogg's meer dan alleen dat. Neem nou de volgende twee stukjes: quote:Door wie wordt dit "als een van de redenen genoemd"? Door zo vaag te blijven, wordt de indruk gewekt dat het hier om een mening gaat. Er wordt de indruk gewekt dat het verrijken van voedingsmiddelen met ijzer volgens de EFSA principieel veilig is, maar dat "ze" in Denemarken tóch de (ongefundeerde) mening hebben dat vanwege mineraalpillen geen ijzer in de cornflakes zou mogen zitten, en dat Kellogg's de goedheid zelve is door de onzinnige Deense regels braaf na te leven. Maar dat is gewoon flauwekul. De EFSA zegt alleen dat verrijken met ijzer in de mate waarop dat nu gebeurt veilig is, en dat daarbij geen rekening is gehouden met voedingssupplementen zoals mineraalpillen, die men in Denemarken blijkbaar graag slikt. De EFSA zegt dus absoluut NIET dat met ijzer verrijkte cornflakes in Denemarken veilig zouden zijn! Dit deel van het verhaal van Kellogg's vind ik daarom misleidend en niet door de beugel kunnen. En dan hebben we nog de VWA. Hun persbericht was in even vage en misleidende woorden opgesteld, alsof het direct door Kellogg's was ingefluisterd. Dat is al helemaal dubieus, want de VWA zou objectief moeten zijn. [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 31-10-2009 10:32:42 ] | |
golfer | donderdag 5 november 2009 @ 15:34 |
Vanavond gaat het over peper: Eeuwen geleden haalden we het uit de Oost: peper. Omdat het peperduur was. Nu ligt het in iedere supermarkt voor het grijpen. Maar de ene peper is de andere niet. Of toch wel? Vier seizoenenpeper Je hebt zwarte en witte peperbessen, maar ook groene en rode. Zitten ze samen in één potje, dan noemt de handelaar het 'vier seizoenenpeper'. Maar welke kleur hoort nou bij welk seizoen? Pittige televisie De Keuringsdienst van Waarde reist in het kielzog van de V.O.C en gaat op zoek naar het verhaal achter de jaargetijden en hun kleuren. Pittige televisie van de Keuringsdienst van Waarde. | |
Tourniquet | donderdag 5 november 2009 @ 17:14 |
Ben benieuwd, heb thuis ook zo'n busje "vier seizoenenpeper". ![]() ![]() | |
EricT | donderdag 5 november 2009 @ 17:26 |
quote:het ziet er wel leuk uit en de smaak is ook wel anders denk ik (nu nog). Denk dat ik wel even ga kijken vanavond | |
Pietverdriet | donderdag 5 november 2009 @ 17:27 |
Die roze peperkorrels zijn geen peper maar de besjes van een struik van de Pruikenboomfamilie en | |
UIO_AMS | donderdag 5 november 2009 @ 17:33 |
Ik zal vanavond m'n recorder weer eens aanzetten. Peper dus. | |
Stali | donderdag 5 november 2009 @ 20:32 |
Die grote pot heb ik ook en verder besjes op water in een potje. Wel mooi, na de vraag zo'n stilte. ![]() | |
Stali | donderdag 5 november 2009 @ 20:33 |
quote:Dit wist ik ook helemaal niet. | |
kawotski | donderdag 5 november 2009 @ 20:54 |
"We moeten de consument ook een beetje helpen..." wat een bullshit ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 5 november 2009 @ 20:57 |
quote:De redactie van KVW ook niet geloof ik | |
golfer | donderdag 5 november 2009 @ 23:03 |
Leuke aflevering weer. Voor mij niet nieuw want we hebben het er al eens over gehad op FOK!, over al die pepers en dus wist ik het wel al. Wel grappig om te zien hoe die klantenservice-miepjes al die sprookjes blijven vertellen. ![]() | |
DeeBee | vrijdag 6 november 2009 @ 00:53 |
quote:'Ja, ze verkleuren aan de struik, en elk seizoen worden ze dan geplukt en hebben ze een andere kleur...eerst groen, dan wit, dan rood dan zwart...' Dat soort verhalen inderdaad. ![]() Hilarisch momentje vond ik vooral de oprechte mix van verbazing en verontwaardiging van de Vietnamees dat hij de 4-seizoenen peper nergens naar vond smaken en maar flauw was. En die Indonesische handelaar haalde er direct MSG-smaakversterkers en alles bij, die proefde ook wel dat het gewoon 'normale' peper was. ![]() Ik denk dat ik nu toch maar naar de zwarte peper overstap, want het verkooppraatje 'ja, deze peper past het hele jaar bij alle gerechten' is een beetje zwak, want dat komt door de mix van minder scherpe pepersoorten met dus bessen die niet eens peper zijn. | |
Iblis | vrijdag 6 november 2009 @ 12:32 |
Ik denk dat het hier bij de meeste geďnteresseerden terechtkomt, de BBC heeft het programma Jimmy’s food factory, dat ook achtergrondonderzoek doet bij voedsel. Wel een veel directere benadering dan de KVW, maar hetzelfde idee wel. Ik kan het niet bekijken op de BBC site, maar het wordt op BBC One uitgezonden, dus dat kunnen sommigen vast wel ontvangen. En anders zijn er natuurlijk ook alternatieve kanalen te bedenken. | |
golfer | vrijdag 6 november 2009 @ 12:35 |
quote:Is toch anders. Dat is meer experimenteren met nabouwen van voedsel, zoals Heston Blumenthal het ook deed bij In Search for Perfection. Overigens kijken er wel wat Fok!ers naar Jimmy's food factory | |
Iblis | vrijdag 6 november 2009 @ 12:57 |
quote:Oh, dáár, ik had hier in TV gekeken maar zag het niet. | |
Pietverdriet | vrijdag 6 november 2009 @ 13:06 |
quote:Ja en nee, Heston Blumenthal experimenteerde met hoe je bijvoorbeeld een perfecte Schwarzwalder Kirsch maakt, Jimmy maakt corflakes, of Halvarine, of instant koffie. | |
golfer | donderdag 12 november 2009 @ 16:07 |
In de laatste 3 afleveringen van 2009, bekijkt de Keuringsdienst de wereld achter de meest Hollandse maaltijd: boerenkool met worst. Iedereen kan het Voor een stamppot van boerenkool heb je nodig, een boer, een stamper en een rookworst. Iedereen kan stamppot maken met boerenkool. Maar er is iets merkwaardigs mee. In het groot gaat het niet zoals het in het klein moet. Ingewikkeld potje In een fabriek maken ze er een ingewikkeld potje van. De Keuringsdienst van Waarde onderzoekt het vreemde van het grote koken, in een heerlijke trilogie van boerenkool met worst. Do 12 nov. 20:25, NED3: Stamppot Do 19 nov. 20:25, NED3: Jus Do 26 nov. 20:25, NED3: Worst | |
RhytmicalRemedy | donderdag 12 november 2009 @ 16:10 |
Kan iemand die van peper linken? | |
golfer | donderdag 12 november 2009 @ 16:13 |
quote:HIER | |
Pietverdriet | donderdag 12 november 2009 @ 16:16 |
quote:Ze zijn door hun ideeen heen blijkbaar dat je daar 3 afleveringen aan moet besteden | |
MissHobje | donderdag 12 november 2009 @ 16:24 |
Toch leuk ![]() | |
RhytmicalRemedy | donderdag 12 november 2009 @ 16:37 |
quote: Bedankt! Echt heel erg bedankt ![]() | |
Piles | donderdag 12 november 2009 @ 17:30 |
quote:Mwah, hoeft niet. Je kan het ook als 3 losse onderwerpen zien, maar nu leuk samengevoegd ![]() | |
Piles | donderdag 12 november 2009 @ 20:30 |
Begint ![]() | |
henkde_j | donderdag 12 november 2009 @ 20:42 |
Das nou jammer. Ik wilde net boerenkool maken. Met Palmolie? ![]() ![]() | |
Enfermera | donderdag 12 november 2009 @ 20:43 |
Stamppot uit een pakje ![]() Maar wel een leuke aflevering tot nu toe ![]() | |
henkde_j | donderdag 12 november 2009 @ 20:47 |
Geniaal die Maarten steeds ![]() | |
DarkElf | donderdag 12 november 2009 @ 20:55 |
palmolie in boerenkool? sowieso, boerenkool maak je zelf. dat lijkt mij duidelijk. | |
Piles | donderdag 12 november 2009 @ 20:57 |
quote:Dat vind ik nou niet het meest schokkend. Jus of palmolie, het is allebei vet ![]() quote:Dat, hoe veel werk is het nou ![]() | |
Zero2Nine | donderdag 12 november 2009 @ 20:57 |
Mooie aflevering. Alleen jammer dat er op het einde niets werd gezegd over de smaak van de industriële stamppot. Vraag me ook af hoe je als leek moet bepalen hoeveel van die emulgatoren je in de stamppot moet gooien. | |
Tourniquet | donderdag 12 november 2009 @ 20:58 |
Ze hadden (in plaats van er alleen naar te hinten) nog wel iets duidelijker kunnen maken dat voor al die palmolieplantages grote stukken oerwoud worden gekapt. Verder niet echt schokkende aflevering. Het is toch wel algemeen bekend dat die kant-en-klare maaltijden vol zitten met conserveermiddelen? | |
NoCigar | donderdag 12 november 2009 @ 20:59 |
Palmolie is natuurlijk wel een ramp voor het milieu. Maar de smaak van die pakjes-daar hoorde je niemand over, ook niet op het einde. | |
DarkElf | donderdag 12 november 2009 @ 20:59 |
beetje open deuren idd. iedereen kan bedenken dat er in pakjesvoer van alles zit wat we niet nodig hebben... volgende week jus toch? ook al een open deur... beetje jammer wel | |
Black-Hole | donderdag 12 november 2009 @ 21:01 |
Misschien wel allemaal open deuren maar vond het wel erg leuk om te zien. Helemaal dat boerenkool ook in de zomer geoogst wordt, nooit geweten. | |
Zero2Nine | donderdag 12 november 2009 @ 21:06 |
quote:Dat heb ik ook nooit geweten. Mij is ook altijd verteld dat er "een nachtje vorst overheen moet gaan", voel me bedrogen ![]() ![]() | |
Black-Hole | donderdag 12 november 2009 @ 21:08 |
Die opmerking van die aardappelhandelaar over het langer doorkoken van vastkokende aardappels was ook wel briljant, ze worden vanzelf kruimig ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 12 november 2009 @ 21:14 |
quote:Klopt Maar een bak boerenkoolstampot en een hemaworst is beter en lekkerder (en goedkoper) dan een afhaalchinees. | |
henkde_j | donderdag 12 november 2009 @ 21:33 |
quote:Ik noem dat kapot koken ![]() | |
golfer | vrijdag 13 november 2009 @ 01:10 |
Ik moest wel lachen om de moeite die ze namen om al die ingrediënten die op die fabrieksmeuk vermeld staan ook zelf aan te schaffen. Verder wist ik dus ook niet dat er in de zomer volop boerenkool geweekt wordt. ![]() | |
Piles | donderdag 19 november 2009 @ 19:49 |
Straks weer ![]() | |
Zero2Nine | donderdag 19 november 2009 @ 20:03 |
quote:Daar gaat het dadelijk dus over, zie nu pas dat de boerenkool een ware trilogie is ![]() | |
Enfermera | donderdag 19 november 2009 @ 20:12 |
Oh, ben benieuwd! Ga wel ff kijken naar de jus-aflevering ![]() | |
golfer | donderdag 19 november 2009 @ 23:01 |
Weer erg leerzaam. Jus maken zonder dat er ook maar een stukje vlees aan te pas komt. 1 en al chemicaliën en smaakstoffen en gist en zetmeel. ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 19 november 2009 @ 23:20 |
quote:Het verhaal van die man van de gistfabriek vond ik interessant, het klinkt alsof het resultaat van al het kunstmatige gefrummel chemisch gezien min of meer hetzelfde is als wanneer je echt vlees gebruikt. In dat geval vind ik de kunst-jus een geweldige uitvinding: het smaakt naar echte jus, maar er is geen dierenleed voor nodig en het is nog goedkoper ook. Geweldig toch? | |
Pietverdriet | donderdag 19 november 2009 @ 23:28 |
quote:ga jij lekker troep eten, hou ik het bij het echte spul. Gatverdamme, we gaan naar een wereld waar alles naar maggie smaakt. Mensen weten geeneens meer hoe echte dingen smaken. Analoogkaas, sju uit gistextract, joepie wat er is geen dier bij betrokken. Daar heb ik slechts een zin voor, Eet poep en sterf ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 19 november 2009 @ 23:36 |
Als die kunstmatige jus-smaakstoffen op chemisch niveau gewoon identiek zijn aan die van vlees, wat is dan het probleem? Dat is iets heel anders dan analoogkaas die helemaal niet naar kaas smaakt. En daarbij, zo kunstmatig is het nou ook weer niet, want gist is ook een levend organisme. Maar geen dier en dus zonder ziel. Maar eerlijk gezegd eet ik zelf toch nooit kunst-jus. Magnetronmaaltijden doe ik namelijk niet aan, en zelf jus maken is dan altijd nog makkelijker met vlees dan met 16 potjes poeder. ![]() [ Bericht 13% gewijzigd door #ANONIEM op 19-11-2009 23:37:51 ] | |
golfer | vrijdag 20 november 2009 @ 00:29 |
Vlees->pan->braden->water. Hoe simpel kan het zijn? Jus! | |
Iblis | vrijdag 20 november 2009 @ 01:04 |
quote:Nee, kunst-jus smaakt niet echt naar jus. Wat die kok zei, het heeft meer de textuur van een dun sausje. Ik denk dat eigenlijk iedereen het wel zou kunnen onderscheiden. Ook zeker qua smaak. | |
Tourniquet | vrijdag 20 november 2009 @ 01:04 |
quote:Wel opletten dat je dan een vegetarische variant hebt ![]() ![]() Ingrediënten Vleesjus van Maggi: aardappelzetmeel, zout, maltodextrine, smaakversterkers (E621, E627, E631), geharde plantaardige olie, aroma's, gistextract, kleurstof (E150c), gehydrolyseerde plantaardige eiwitten (tarwe-eiwitten, zout), rundvleespoeder (0,6%), plantaardige olie, suiker, kruidnagelextract. In de "justabletten" zit: aardappelzetmeel, zout, glucosestroop, plantaardige olie, water, gistextractpoeder, kleurstof (E150c), smaakversterker (E621,E627,E631), zonnebloemolie, tomatenpoeder, paprikapoeder, aroma’s, antioxidant (E306). En als voorbereiding op volgende week alvast de ingrediënten van een Unox rookworst: ![]() Varkensvlees 92%, water, zout, voedingszuur E330, rundercollageen, stabilisator (E451, E452), geharde plantaardigeolie, antioxidant E300, dextrose, rozemarijnextract, natuurlijk rookaroma, conserveermiddel E250, specerij-extracten (nootmuskaat, koriander, zwarte peper, chilipeper) Gokje: ze gaan uitzoeken wat "rookaroma" is. ![]() Nog een linkje: http://zaplog.nl/zaplog/article/liegt_rookworst [ Bericht 8% gewijzigd door Tourniquet op 20-11-2009 01:23:40 ] | |
bibaboerderij | vrijdag 20 november 2009 @ 01:09 |
Een tvp om de afleveringen die ik gemist heb morgen te bekijken. De aflevering van de chips met "echte" kip (Of was het ham?), heeft me wel aan het denken gezet. (Die zakken vloeibare vlees ![]() Die controleurs die hele dag mandarijn partjes controleren ook trouwens. | |
Pietverdriet | vrijdag 20 november 2009 @ 08:16 |
quote:Vlees -> boter -> pan -> braden -> rode wijn Eventueel wat bloem in wat braadvet garen en dan de rode wijn toevoegen om het geheel wat te binden. | |
Pietverdriet | vrijdag 20 november 2009 @ 08:28 |
quote:Of rundercollageen, dat wordt oa bij het maken van leer uit de huid gewonnen. Ken een leerfabriek die zowat meer verdienen aan het collageen dan aan het leer. Wordt ook oa in de pharmaindustrie gebruikt om capsules mee te maken. Rookaroma is gewoon gereinigde en gecondenseerde rook. E451, E452 zijn fosfaten E330 is Citroenzuur Dextrose is druivesuiker (eigenlijk D-Glucose, Dextrose is een verouderde naam, ) E250 is nitrietpekelzout | |
Zero2Nine | vrijdag 20 november 2009 @ 09:30 |
Op sommige pizza's zit ook ham (nou ja de zwaar waterige variant waarschijnlijk) met rookaroma die door moet gaan als gerookte ham, als je de bovenkant van de doos mag geloven. | |
Gimmick | vrijdag 20 november 2009 @ 11:30 |
Leuke aflevering. Verfrissend dat de fabrikanten eerlijk waren over hun product. Zelfs de meeste klantenservicemedewekers waren deze aflevering redelijk goed geďnformeerd. | |
Pietverdriet | vrijdag 20 november 2009 @ 11:41 |
Ik denk dat het de belangrijkste les is voor fabrikanten, wees trots op je product, wees er eerlijk over, en laat programmas als de KVW gewoon in de keuken kijken. Als je gewoon laat zien wat je maakt is er niets aan de hand. Als je gaat draaien of ontkennen wek je de indruk dat je iets te verbergen hebt. Goed voorbeeld was de man van de fabriek die seperatorvlees maakte van kippenkarkassen, niets aan de hand, mooi product, en een van onze vrachtwagens rijd op kippenvet.. WAT? En vervolgens ging het over de kippenvetvrachtwagen. | |
JackHerrer | vrijdag 20 november 2009 @ 11:47 |
1 probleem als je rookworst gaat eten bij je boerenkool is dat je helemaal geen echte jus hebt. | |
Pietverdriet | vrijdag 20 november 2009 @ 11:48 |
quote:Spekkies bakken en daar jus van maken. | |
marcodej | vrijdag 20 november 2009 @ 11:58 |
De zin `Ik denk dat het is om te binden...maar dit is geen bindend antwoord´ was toch wel heel briljant. ![]() | |
golfer | vrijdag 20 november 2009 @ 12:35 |
quote:Ik geloof niet dat die belmuts zelf door had hoe humoristisch het was wat ze zei. ![]() | |
alphalpha | vrijdag 20 november 2009 @ 16:08 |
quote:Was inderdaad een geweldige zin en ik denk dat die belmuts het wel door had. Ik gebruik zelf geen nep jus en zelden gewone jus. Maar die nepjus is idd eigenlijk een sausje die de structuur en smaak van jus benaderd. Ik kan me voorstellen dat dit best wel eens handig is en niks mis mee. | |
kenwel | maandag 23 november 2009 @ 08:05 |
Leuke afleveringen over de boerenkool en jus. Volgende keer over de rookworst. | |
RhytmicalRemedy | maandag 23 november 2009 @ 16:11 |
Mensen die jus zeggen, dat is grappig. Want het is sjuuu. | |
#ANONIEM | vrijdag 27 november 2009 @ 08:07 |
Voorspelbare uitkomt gisteren, nadeel van zo'n drieluik. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 27-11-2009 08:08:17 ] | |
Walter81 | vrijdag 27 november 2009 @ 11:37 |
Dat die rookworst ging ontploffen had ik al lang aan zien komen. Hij was zo vast aangedraaid dat ze de uiteinden niet eens meer naar elkaar toe kregen. Hij stond al onder spanning voor het koken. ![]() | |
golfer | donderdag 10 december 2009 @ 14:04 |
Vanavond weer een herhaling. Over pils. | |
Ronald | donderdag 10 december 2009 @ 20:38 |
Die gast uit de hertog-Jan reclame werkt gewoon echt in die brouwerij, dat verwacht je toch ook niet! | |
henkde_j | donderdag 10 december 2009 @ 20:50 |
Bij de jupiler ligue drink je Jupiler En bij de eredivisie.... Jah, dan Amstel. ![]() | |
Dezz | donderdag 10 december 2009 @ 21:23 |
Nou het is duidelijk, allemaal aan het zwerversbier! Het maakt geen drol uit ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 10 december 2009 @ 22:59 |
quote:Drink jij dat maar eens een hele avond, drink ik Hertog Jan, volgende dag even de bevindingen delen? ![]() | |
Zero2Nine | donderdag 10 december 2009 @ 23:45 |
quote:Toch betwijfel ik of je Hertog Jan er bij een blinde proeverij uit zou kunnen halen. | |
Pietverdriet | vrijdag 11 december 2009 @ 00:02 |
Ik heb vaak schuimwijnproeverijen georganiseerd, en ik weet 1 ding, vooroordelen en imago sneuvelen bij blind proeven | |
henkde_j | vrijdag 11 december 2009 @ 00:47 |
quote:Met de blinde kater test kan ik zo de Hertog Jan van een B merk kunnen onderscheiden ![]() | |
golfer | donderdag 7 januari 2010 @ 00:23 |
Nieuwe aflevering! "t Is goed boeren" riep de Plus supermarkt op tv. Bij Plus, is iedereen tevreden. Maar het gaat slecht met de boeren in Nederland, zeggen de kranten. Kiespijn? En toch staan er boeren te lachen in advertenties van Plus. Kiespijn? We kunnen er niet meer bij met ons boerenverstand. De Keuringsdienst trekt door de polder en houdt het simpel. "Is 't goed boeren, meneer de boer?" Donderdag 7 januari, 20:30. NED3 | |
Erasmo | donderdag 7 januari 2010 @ 21:03 |
Jammer dat Willem&Drees hier niet in de buurt zit. | |
Pietverdriet | donderdag 7 januari 2010 @ 21:07 |
Damn, gemist en ook niet opgenomen. | |
Piles | donderdag 7 januari 2010 @ 21:08 |
Jammer dat het tegelijk met Wie is de Mol is ![]() | |
Erasmo | donderdag 7 januari 2010 @ 21:08 |
quote:Morgen staat ie op uitzending gemist. SPOILER | |
#ANONIEM | donderdag 7 januari 2010 @ 21:13 |
quote: SPOILER | |
Erasmo | donderdag 7 januari 2010 @ 21:17 |
quote: SPOILER | |
Gimmick | donderdag 7 januari 2010 @ 21:18 |
Wouter Klootwijk heeft ook een nieuw progromma, op de woensdagavond. 'De wilde keuken'. Lijkt best wel veel op de Keuringsdienst, dus een beetje gek van de RVU om de twee programma's naast elkaar te houden. Aflevering van gisteren ging over appels en de marketing daarvan. | |
Piles | donderdag 7 januari 2010 @ 21:19 |
quote:[CUL TV tip] De wilde keuken ![]() | |
zwaaibaai | donderdag 7 januari 2010 @ 21:23 |
Waarschijnlijk moet ik hiervoor een nieuw topic openen, aangezien deze zometeen vol zit. Maar toch wil ik het er even over hebben. In de afgelopen aflevering ( een paar minuten geleden ( red. ) ) was er een spruitjesboer die, samen met zijn broer, in Zeewolde een kwekerij heeft. Vier jaar geleden was hij boos, woest, ontzet en bijna agressief over de prijs die de supermarkten rekenden voor zijn spruitjes: Tussen de 10 en 19 cent per kilo. Hij briestte dat zijn kostprijs 39 cent is en dat hij alles ver onder de kostprijs moest verkopen. Een aanslag op zijn bestaan als kweker. Wat schetst mijn alles behalve geringe verbazing: Dezelfde kweker kweekt nog steeds spruitjes tegen dezelfde prijs. Alleen schijnt hij nu er wel mee te kunnen leven na vier jaar. Hij levert namelijk aan the greenery om zijn spruitjes te verkopen. Deze "tussenhandel" verkoopt het weer door naar o.a. de Plusmarkt . De Plusmarkt bepaalt feiltelijk de prijs: Zij schatten in hoeveel ze waarvan verkopen, en vragen de Greenery dit leveren tegen de prijs die zij opleggen. Hoe boos de betreffende kweker nu is, hoe blij is hij nu met zijn afzet markt. Maar dan wel tegen dezelfde prijs als vier jaar geleden. Een verslaggever heeft voor de kweker uitgerekend dat hij op jaarbasis 400.000 euro verliest op zijn kwekerij. De kweker houdt het een beetje vaag over hoe hij verder aan zijn inkomen komt. Het feit blijft dat, zoals de kweker zelf aangeeft, er maar 10 kwekers overblijven over een paar jaar als de prijzen zo door gaan. Tevens wordt pijnlijk duidelijk gemaakt door een manager van 1 van de grootste ketens van Plusmarkt dat de supermarkt, en niet de veiling, de prijs bepaalt. "Het is goed boeren bij de Plus" gaat niet op. Niet de boer, maar de supermarkt bepaald de prijs van het produkt. En als dat onder de kostprijs ligt van de boer, so be it. Zolang de klanten maar te vreden over zijn lijkt het wel. En zolang de Plusmarkt maar blijft verdienen uiteraard. Een level van frustratie viel mij ten deel. Het kan toch niet waar zijn dat een boer niet kan overleven omdat de supermarkt de prijs bepaald? Ik, in al mijn naiviteit, dacht dat dit alleen in Jappan voorkwam. De prijs van de eindverkoper bepaalt de hoogte, niet de tussenhandel en al helemaal niet de kweker. In Nederland is het al jaren niet anders. Je ziet het aan de melkoorlog, aan de prijzen van alle verse groenten en vlees. Wellicht dat ik uit het oosten kom, en ik mij daarom over opwind. Ik vind zelf namelijk dat de kweker, boer of welke agrarier dan ook het recht heeft een boterham te verdienen. Juist omdat ze goed zijn in hun vak. Ze weten van de hoed en de rand, ze weten hoe je het beste hun producten kunnen kweken en toch gaan ze massaal het schip in. Behalve onverteerbaar, vind ik het volslagen idioot dat een kweker op de fles moet omdat de supermarkt, en derhalve de consument, bepaald dat zij onder de kostprijs betalen voor een al dan niet eerlijk product. Hierbij een oproep naar de lokale natuurwinkel te gaan of zo. Iets waar je zeker van bent dat het product eerlijk betaald is, uit je eigen streek. Zo hou je manipulerende supermarkt ketens op afstand en kan je eerlijk je brood verdienen. ![]() | |
Piles | donderdag 7 januari 2010 @ 21:26 |
Kwestie van vraag en aanbod. De spruitjesboer kan ook zeggen: ik verkoop niet onder prijs, ik ga iets anders doen ![]() De koper bepaalt altijd de prijs hoor ![]() | |
zwaaibaai | donderdag 7 januari 2010 @ 21:30 |
quote:Als elke kweker dat doet, hebben we zo meteen spruitjes uit china. Anyway: Het gaat mij niet om vraag en aanbod. Elke supermarktketen weet wat de prijs is om bijvoorbeeld spruitjes in te kopen. Alleen gaan ze er onder zitten, zodat ze meer verkopen. En dat gaat ten koste van de kwaliteit. De kwekers die overblijven gaan i.m.o. voor kwantiteit i.p.v. kwaliteit. En dat vind ik zonde. Al helemaal omdat een kweker dus niet zijn bestaan op kan bouwen met iets waar hij goed in is. | |
Black-Hole | donderdag 7 januari 2010 @ 21:33 |
quote:En die wil het nu eenmaal over het algemeen zo goedkoop mogelijk. Niet zo'n heel verrassende uitzending eigenlijk maar misschien wel een eye opener voor een aantal. Meest interessante is eigenlijk nog winst die zowel de Greenery als Plus, of welke supermarkt dan ook, op het product pakken. | |
golfer | donderdag 7 januari 2010 @ 22:25 |
Wat ik jammer vond is dat het item met Willem&Drees niet verder uitgediept werd. De vraag waarom hij wel 40 ct. per kilo betaalt en de buren het met 17 ct. per kilo moeten doen bijvoorbeeld. http://www.willemendrees.nl/index.php?page=willemendrees | |
Erasmo | donderdag 7 januari 2010 @ 22:29 |
quote:Ik heb die site gelijk na de uitzending bezocht, van mij mogen er wel meer van zulke initiatieven zijn ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 7 januari 2010 @ 22:56 |
Leuk plaatje weer die sneeuwvlakte met die spruiten ![]() | |
golfer | donderdag 14 januari 2010 @ 15:04 |
Vanavond weer. Vanillevla Vla is Hollandser dan haring. Zegt de Nederlander toetje, dan bedoelt hij vla. Vanillevla that is. Een heel simpel toetje en altijd stralend geel. Geheim van geel Maar waarom is dat eigenlijk zo? Waarom is vanillevla geel? De Keuringsdienst van Waarde bekent kleur. Vanavond in geuren en kleuren het geheim van het klassieke bakje vla. | |
#ANONIEM | donderdag 14 januari 2010 @ 15:07 |
Ah, leuk. Heb ik me namelijk ook wel eens afgevraagd. Vanille is namelijk helemaal niet geel. ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 14 januari 2010 @ 15:08 |
Vanillevla is een namaak custard, en dat is geel vanwege de eieren, Vla is niet met eieren gemaakt, dus doet men er wat kleurstof bij | |
Piles | donderdag 14 januari 2010 @ 15:11 |
quote:Verklap het nou niet ![]() ![]() | |
Dunckie | donderdag 14 januari 2010 @ 15:12 |
tvp | |
Walter81 | donderdag 14 januari 2010 @ 15:33 |
quote:Als ze er de bruine kleurstof in zouden doen zoals bv in de caramel-, hopjes- of chocoladevla, dan smaakt de vanillevla ineens naar chocolade. Heb dat ook eens op tv gezien: beker voor de helft vullen met vanillevla, rietje erin zetten, stukje folie bovenop de vanillevla leggen, aanvullen met chocoladevla o.i.d. en dan iemand laten proeven en vragen wat ze eten. 9 van de 10 zal chocolade zeggen. | |
Feestkabouter | donderdag 14 januari 2010 @ 15:41 |
quote:leuke tip!! ga ik proberen met mijn schoonpa, die is gek op gele vla!!! (ik ook trouwens) | |
HaverMoutKoekje | donderdag 14 januari 2010 @ 15:47 |
quote:Wat een onzin, heb mijn hele leven nog nooit vla gegeten. ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 14 januari 2010 @ 15:55 |
quote:Dat komt omdat je chocolade ruikt en zoet proeft. Je smaak is een combinatie van geur en proeven. Op je tong proef je alleen zoet, zout, zuur, bitter en umami. Andere aromas zoals die van vanillie, koffie en chocolade zijn grotendeels geur. De test deugt niet. | |
Walter81 | donderdag 14 januari 2010 @ 16:22 |
quote:Je hoeft het niet gegeten te hebben om 'vla' te bedoelen als je het als Nederlander hebt over 'toetje'. | |
Walter81 | donderdag 14 januari 2010 @ 16:25 |
quote:Als jij aan chocoladevla ruikt zonder het te zien, betwijfel ik ook of je ruikt dat het chocolade is. Waarschijnlijk ruik je iets bekends, maar weet je niet wat het is. In ieder geval is het zo, dat vooral de combinatie zien+ruiken bepaalt hoe iets smaakt. Zo'n zelfde soort experiment was eens op tv met cola, dat er uitziet als sinas (maar niet ruikt naar sinaasappelen). Dan heb je ook geen idee wat je proeft. quote:Hier nog een leuk informatief pdfje, met als toepasselijke titel: waarom gele vla niet paars is http://www.food-info.net/artikellevensmiddelentechnologie.pdf [ Bericht 54% gewijzigd door Walter81 op 14-01-2010 16:32:26 ] | |
HaverMoutKoekje | donderdag 14 januari 2010 @ 16:37 |
quote:ik bedoel nooit vla als ik het over een toetje heb. omdat ik nooit vla eet en ook niemand ken in mijn omgeving die wel vla eet. | |
Walter81 | donderdag 14 januari 2010 @ 16:39 |
quote:Je weet niet wat je mist ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 14 januari 2010 @ 17:06 |
quote:Dat is alleen maar waar voor bekende levensmiddelen in andere kleuren. Smaak van iets is combi van geur en proeven. Zoete drop smaakt niet zout omdat er zoute drop op staat. En de smaak van sinas en cola liggen dicht bij elkaar, Cola is ook zoet zuur. | |
#ANONIEM | donderdag 14 januari 2010 @ 17:08 |
quote:Als je een vanille stokje kookt in melk dan geeft het wel degelijk een gelige kleur. Zie je ook wel terug in de biologische vla. Natuuurlijk niet zo geel als een pak vla. Maar de normale pakken vla zitten natuurlijk vol kleurstoffen. [ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 14-01-2010 17:09:56 ] | |
Pietverdriet | donderdag 14 januari 2010 @ 17:12 |
quote:Neuh, heel licht beige, als je te lang kookt wordt het grijzig | |
Tourniquet | donderdag 14 januari 2010 @ 20:43 |
Eerst vragen of je het uitspreekt als vanille of vanilje en dan toch consequent vanilje blijven zeggen... ![]() | |
kawotski | donderdag 14 januari 2010 @ 20:54 |
quote:met zwarte puntjes ![]() | |
kawotski | donderdag 14 januari 2010 @ 20:54 |
quote: het is vaniejje ![]() | |
Iblis | donderdag 14 januari 2010 @ 20:56 |
Niet schokkend, wel leuk. Ik vind het altijd leuk als mensen gewoon duidelijk vertellen wat ze doen, en waarom ze het doen. | |
Tourniquet | donderdag 14 januari 2010 @ 20:56 |
quote:Uiteraard, maar hij bleef het als vanilje uitspreken. ![]() | |
alexis_ | donderdag 14 januari 2010 @ 20:57 |
Al is het geel, zwart, paars of kleurloos. Als het maar lekker smaakt en geen schadelijke stoffen bevat. | |
Zero2Nine | donderdag 14 januari 2010 @ 20:58 |
quote: ![]() | |
Feestkabouter | donderdag 14 januari 2010 @ 21:06 |
quote:en omdat dat soort eerlijkheid steeds schaarser lijkt te worden, kan ik het des te meer waarderen als het er ineens weer eens is! (triest, maar ja) | |
Iblis | donderdag 14 januari 2010 @ 21:36 |
Op BBC 2 is nu Jimmy (die van Jimmy’s Farm) ook bezig. Over de mondiale voedselvoorziening. | |
golfer | donderdag 14 januari 2010 @ 22:19 |
Het was natuurlijk al wel bekend dat er geen vanille in vanillevla zat, maar die kleurstoffen, dat wist ik weer niet. nou eet ik ook nooit vla, dus misschien vandaar | |
borisz | donderdag 14 januari 2010 @ 22:21 |
Ik vind de meeste vla uit de supermarkt niet echt lekker, chemisch smaakje die zum ![]() | |
Walter81 | vrijdag 15 januari 2010 @ 08:10 |
quote:Ik vind die van FrieslandCampina dan nog wel de lekkerste. Die smaakt ook nog het meest romig. Sommige goedkopere merken lijken gewoon op dikke melk met | |
#ANONIEM | vrijdag 15 januari 2010 @ 08:13 |
quote:De biologische is echt lekker, van de reformwinkel in een fles, met name. | |
Qwea | vrijdag 15 januari 2010 @ 08:27 |
quote:Ik heb net cornflakes gehad ![]() Wat heb ik gemist? | |
#ANONIEM | vrijdag 15 januari 2010 @ 08:34 |
quote:Daar zit gemalen fiets in. ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 15 januari 2010 @ 10:22 |
Goed wat ik dus al jaren roep,. wat je uit pakjes eet heeft niets met de smaak te maken die er op staat. Het vaniline aroma heeft niets met de smaak van echt vanille te maken, want de mensen weten sowieso niet hoe dat smaakt. Triest eigenlijk. Al jaren geleden werd duidelijk dat je geen aarbeien in de joghurt moet doen, want dat vinden kinderen niet lekker. Echte vanille in de vla? IIiii er zitten puntjes in, dat is vies. Heb zelf vroeger klachten gehad dat ik saffraan in de paella had gedaan, daar zitten draadjes in. Het kan nog gekker, de pakjes noedels met van die zakjes kruiden en smaakstoffen die je voor weinig bij de supermarkt kan krijgen (garnalen smaak, varkensvleessmaak, rundvleessmaak) bevatten alleen maar smaakstoffen, geen enkele garnaal, varken of rund is er ooit in de buurt geweest. Maar deze noedelsoep kan je ook in Vegetarische smaak krijgen. Geweldig, niet dat er smaakverschil in zit tussen deze noedelsoepen, of liever, niet dat ze naar rundvlees, varken of garnaal smaken. Ik zal van het weekend eens kijken of ik een recept voor vla kan maken. Met melk, ei, suiker en vanille. | |
Pietverdriet | vrijdag 15 januari 2010 @ 10:48 |
Mhh, bedenk me net, ook eieren worden gekleurd. Er worden kleurstoffen aan het voer toegevoegd om de dooier te kleuren, omdat we willen dat een scharrelei mooi oranje is, en een bruine schaal heeft natuurlijk. Als je scharreleieren gaat verkopen die van schaal zijn en een lichtgele dooier hebben wil vrijwel niemand ze hebben omdat het niet aan de verwachting voldoend. Eco en gezond moet bruin zijn, daarom wordt brood ook geverfd met moutcaramel en de zich gezond voedende collegas zie ik ook altijd dit chocoladebruine brood nemen. | |
Piles | vrijdag 15 januari 2010 @ 14:17 |
quote:Das ook zo'n mooie ja ![]() ![]() | |
Zero2Nine | vrijdag 15 januari 2010 @ 14:24 |
quote:Dat brood kan wel heel lekker zijn met veel pitjes aan de buitenkant, en dan in combinatie met kaas of hagelslag ![]() | |
Iblis | vrijdag 15 januari 2010 @ 14:29 |
quote:Volgens mij zorgt men er zo ook voor dat handafwasmiddel meer schuimt dan nodig. Aangezien dat de indruk wekt dat het goed werkt. | |
#ANONIEM | vrijdag 15 januari 2010 @ 14:33 |
quote:Recept werd aan het eind van de aflevering verteld. Iets van 1l melk, 60 gram suiker, 40 gram maizena en wat vanille. Eventjes koken, laten afkoelen, klaar. Dacht ik. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 15-01-2010 14:35:54 ] | |
Zero2Nine | vrijdag 15 januari 2010 @ 14:34 |
quote:En nog wat eierdooiers voor de kleur, of je gooit er caroteen in. | |
Pietverdriet | vrijdag 15 januari 2010 @ 14:38 |
quote:En idd nog een paar eidooiers. Die niet meekoken, dan wordt het dun roerei. | |
Pietverdriet | vrijdag 15 januari 2010 @ 14:40 |
quote:Je weet dat die pitjes er ook op worden gedaan om het gebrek aan knapperige korst te maskeren? | |
Pietverdriet | vrijdag 15 januari 2010 @ 14:41 |
quote:En al die parfum aan wasmiddel, dan ruikt het schoon bij gebrek aan buiten drogen. En als je dan een wasmiddel zonder parfum wilt hebben moet je daar veel en veel meer voor betalen. | |
Zero2Nine | vrijdag 15 januari 2010 @ 16:16 |
quote:Eigenlijk niet, maar nu je het zegt, de korst is wel zacht. Echter dat is toch het geval met alle fabrieksbroden uit het schap van de supermarkt? Er zijn er eigenlijk geen met een harde korst is allemaal vrij zacht spul. | |
RhytmicalRemedy | vrijdag 15 januari 2010 @ 17:29 |
Wel interessant dit! | |
sander89 | vrijdag 15 januari 2010 @ 19:45 |
Aflevering staat nog niet online. ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 20 januari 2010 @ 14:08 |
In de volgende uitzending gaat het over Döner http://www.telegraaf.nl/b(...)r_kebab__.html?p=8,2 Varkensvlees in de Döner | |
Erasmo | woensdag 20 januari 2010 @ 16:04 |
Laatst hadden ze het in GB ook onderzocht, met een vergelijkbare uitkomst. Verbaast me ook niets eigenlijk ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 20 januari 2010 @ 16:06 |
Is dat net zo'n onderzoek als bij een Arnhemse shoarmaboer waarin ze in knoflooksaus 12 soorten sperma aantroffen? | |
Erasmo | woensdag 20 januari 2010 @ 16:10 |
quote:Nee want dat is een HOAX. | |
#ANONIEM | woensdag 20 januari 2010 @ 16:13 |
quote: SPOILER | |
Erasmo | donderdag 21 januari 2010 @ 18:05 |
Niet vergeten te kijken vanavond ![]() | |
RhytmicalRemedy | donderdag 21 januari 2010 @ 18:45 |
quote:Hoelaat? | |
golfer | donderdag 21 januari 2010 @ 18:53 |
quote:20:30 Ned3. | |
Blues | donderdag 21 januari 2010 @ 19:08 |
quote:In de varagids hebben ze het over een gehakstaaf ![]() | |
Piles | donderdag 21 januari 2010 @ 19:09 |
quote: ![]() ![]() | |
RhytmicalRemedy | donderdag 21 januari 2010 @ 20:03 |
quote:Dat is lekker hoor! | |
Piles | donderdag 21 januari 2010 @ 20:31 |
En begonnen ![]() | |
henkde_j | donderdag 21 januari 2010 @ 20:32 |
Ik denk niet dat ik dit wil zien. Wat moet ik straks gaan eten na het stappen. ![]() | |
Piles | donderdag 21 januari 2010 @ 20:33 |
quote: ![]() | |
Apostrof | donderdag 21 januari 2010 @ 20:33 |
Blijft een mooie leader, terwijl RVU niet een megaomroep is. | |
Piles | donderdag 21 januari 2010 @ 20:33 |
Rustig meneer de allochtoon ![]() | |
henkde_j | donderdag 21 januari 2010 @ 20:33 |
Weer gelijk agressief. Waarom altijd ![]() | |
Apostrof | donderdag 21 januari 2010 @ 20:33 |
Ha,hij wordt nu al boos. Stereotype ![]() | |
henkde_j | donderdag 21 januari 2010 @ 20:34 |
Staat eentje in zn winterjas vlees te snijden ![]() | |
daWeasel | donderdag 21 januari 2010 @ 20:35 |
Haha, wat een vent...alsof het een hele slechte acteur is | |
Apostrof | donderdag 21 januari 2010 @ 20:35 |
Krausenberg ![]() | |
marcodej | donderdag 21 januari 2010 @ 20:35 |
quote:Daar moet je niet over nadenken. ![]() | |
Apostrof | donderdag 21 januari 2010 @ 20:36 |
DÖNNERMEISTER. | |
Iblis | donderdag 21 januari 2010 @ 20:37 |
In Duitsland zijn de allochtonen vriendelijk! | |
daWeasel | donderdag 21 januari 2010 @ 20:37 |
Een boom van vlees is inderdaad handwerk lieve schat... ![]() | |
Dynd | donderdag 21 januari 2010 @ 20:38 |
Ja da ga iek does nie zeggen, denk jij dat ik kind van 5 jahr ben ofzo!!??? | |
Piles | donderdag 21 januari 2010 @ 20:41 |
Ben ik de enige die er honger van krijgt? ![]() | |
Apostrof | donderdag 21 januari 2010 @ 20:46 |
Ik niet meer. Trouwens,als dit sluitpost is,kan iemand anders nieuwe maken? Zit op mobiel. | |
Reya | donderdag 21 januari 2010 @ 20:47 |
"Another Brick In The Wall"-flashback. | |
Aventura | donderdag 21 januari 2010 @ 20:47 |
Die vleesboom ziet er ranzig uit...Zal ongetwijfeld heerlijk zijn. Ben benieuwd wat er uit de test komt. | |
rubbereend | donderdag 21 januari 2010 @ 20:49 |
![]() ![]() | |
henkde_j | donderdag 21 januari 2010 @ 20:50 |
Varkens zeker ![]() | |
Dynd | donderdag 21 januari 2010 @ 20:50 |
Varkens denk ik ook ja | |
Piles | donderdag 21 januari 2010 @ 20:51 |
quote:Ja, ik dus ook ![]() quote: quote: ![]() ![]() | |
henkde_j | donderdag 21 januari 2010 @ 20:53 |
Haha dat marktkraampje. Die trekt zeker zelf de schapen uit de wei. | |
Reya | donderdag 21 januari 2010 @ 20:55 |
Geniaal, inderdaad. Die vent lijkt wel een typetje van Koot & Bie ![]() | |
Enfermera | donderdag 21 januari 2010 @ 20:55 |
LOL die troffee ![]() ![]() | |
Dynd | donderdag 21 januari 2010 @ 20:55 |
Ik maak hem wel Keuringsdienst van Waarde #5 |