Ik denk dat er weinig landen zijn waar je niét via de belastingen meebetaalt aan pensioenen voor ouderen.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 11:22 schreef Igen het volgende:
Ik heb echt geen zin om me de pleuris te werken voor zo'n veel te duur VINEX-huisje en om de AOW met 65 voor de babyboomers te betalen terwijl ik zelf wss. tot m'n 70'ste door mag.
Bron: NRC Handelsbladquote:AOW-overleg: maximaal dertig jaar zwaar werk
Gepubliceerd: 14 oktober 2009 20:03 | Gewijzigd: 14 oktober 2009 22:51
Door een onzer redacteuren
Den Haag, 14 okt. Werknemers mogen straks maximaal dertig jaar zwaar werk verrichten. De werkgever wordt verplicht de werknemer daarna alternatief lichter werk aan te bieden. Als dat niet lukt moet het bedrijf het mogelijk maken dat zo’n werknemer met 65 jaar toch met pensioen kan en zijn uitkering aanvullen.
Dat is een van de manieren waarop de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie mensen met een zwaar beroep willen ontzien bij het doorvoeren van de leeftijdverhoging van de AOW naar 67 jaar.
Ook vandaag hebben de fractievoorzitters van de regeringspartijen in de Tweede Kamer en minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) intensief onderhandeld.
Het kabinet, dat sinds maandag intensief onderhandelt, is dichtbij een akkoord over het optrekken van de AOW-leeftijd en hoopt er eind deze week uit te zijn. Op verschillende punten zijn de partijen het volgens ingewijden eens geworden. Zo worden 55-plussers ontzien. Iedereen die per 1 januari 2010 55 jaar is of ouder kan met 65 met pensioen. Mensen onder 55 jaar werken door tot 67 jaar. De AOW-leeftijd gaat tussen 2020 en 2026 diverse keren omhoog, zodat in 2026 tot 67 jaar wordt doorgewerkt. Het blijft mogelijk met 65 jaar op te houden, maar dan ontvangt iemand wel een lagere AOW-uitkering.
Het trekken van een grens bij 55 jaar is een van de manieren waarop de coalitiepartijen mensen met zware beroepen willen ontzien. Onder werknemers met een zwaar beroep worden niet alleen stratenleggers of bouwvakkers verstaan, maar ook een deel van de mensen die in de zorg werken of in het onderwijs.
Daarnaast wordt erover gesproken om mensen, die voor hun 65e jaar een arbeidsongeschiktheids- of werkloosheidsuitkering hebben als gevolg van hun zware beroep een aanvulling kunnen krijgen zodat ze niet in de bijstand terecht komen of gedwongen zijn hun eigen woning ‘op te eten’ ofwel te verkopen. Vooral PvdA en ChristenUnie hechten hieraan.
Onenigheid bestaat nog over de aanvullende pensioenen. Tegelijkertijd met de AOW-leeftijd wordt ook de leeftijd voor de aanvullende bedrijfspensioenen verhoogd. Dat levert vele miljarden op, die een welkome lastenverlichting betekenen voor werkgevers. Vooral de PvdA vindt, net als de vakbeweging, dat dit geld „niet in de zakken van de werkgevers” mag verdwijnen, melden ingewijden. Het zou bij voorbeeld gebruikt kunnen worden om pensioenen weer te indexeren ofwel de inflatie te corrigeren.
Morgen worden de onderhandelingen voortgezet.
De hoofdlijnen van het AOW-compromis
De AOW-leeftijd gaat in 2020 in één klap naar 66 jaar. Daarna gaat de leeftijdsgrens óf in zes stappen van twee maanden naar 67 in 2026 óf in één keer naar 67 in 2026. Ook wordt er nog gesproken over een variant waarbij de AOW-leeftijd in 2026 in één keer naar 67 gaat. Deze laatste optie is gemakkelijker uitvoerbaar met het oog op de aanvullende pensioenen.
Mensen die per 1 januari 2010 55 jaar of ouder zijn, ontspringen de dans in alle scenario’s die nu op tafel liggen. Door de grens te trekken bij 55 jaar hebben mensen die jonger zijn dan 55 volgens het kabinet nog genoeg tijd om zich voor te bereiden op langer doorwerken. Ook hebben zij nog genoeg tijd om te sparen om eerder te stoppen met werken.
Om werknemers met zware beroepen te ontzien, houdt iedereen die 40 of 45 jaar heeft gewerkt het recht om toch op 65-jarige leeftijd te stoppen. Maar wie daarvoor kiest, levert flink in: 16 procent minder AOW en twee jaar lang geen aanvullend pensioen. Deze maatregel moet werknemers prikkelen om langer door te werken.
Daarnaast moeten werkgevers en vakbonden in het voorstel samen zorgen dat mensen met zware beroepen aan het eind van hun carrière de mogelijkheid krijgen om zich om te scholen, zodat ze de laatste jaren voor pensioen lichter werk kunnen doen (en het op die manier dus volhouden tot hun 67ste).
In het voorstel schuift ook de leeftijd waarop de aanvullende pensioenen starten twee jaar op. Met het geld dat hiermee wordt bespaard, zouden de pensioenpremies omlaag kunnen en zouden de omscholingstrajecten voor oudere werknemers kunnen worden betaald.
Ik wil best meebetalen aan het pensioen voor de ouderen, dat is het probleem niet.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 23:52 schreef freako het volgende:
[..]
Ik denk dat er weinig landen zijn waar je niét via de belastingen meebetaalt aan pensioenen voor ouderen.
Ik denk dat het er meer zijn dan je denkt!quote:Op woensdag 14 oktober 2009 23:52 schreef freako het volgende:
Ik denk dat er weinig landen zijn waar je niét via de belastingen meebetaalt aan pensioenen voor ouderen.
Ligt eraan. Volgens mij is dat vroeg pensioenquote:Op donderdag 15 oktober 2009 10:18 schreef kitao het volgende:
Als iemand sterft bij 64 krijgt hij dan zijn geld terug ?
En dat allemaal van ongeveer 1400 euro AOW-tje? Knap hoor als je dat voor elkaar krijgt.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 00:05 schreef Schuifpui het volgende:
[..]
Moet je over 20 jaar eens proberen te sparen als je voor al die babyboomers mag betalen, terwijl zij 4x per jaar op vakantie kunnen, een boot hebben etc etc. Gaat je niet lukken. De belastingdruk gaat in Nederland onhoudbaar hoog worden, dit zal de leegloop van hoogopgeleiden alleen maar gaan versnellen, want het is natuurlijk sociaal om die mensen er voor op te laten draaien.
Het gros van die mensen ging anders op hun 16de van school af en werken, nou niet doen alsof iedereen die rond 1950-60 geboren is tot zijn 30ste op kosten van de staat zat te studerenquote:Op woensdag 14 oktober 2009 12:27 schreef droom_econoom77 het volgende:
[..]
Wat een onzin. De babyboomgeneratie had als eerste toegang tot hoger onderwijs. Zij KREGEN een studentenbeurs en hoefden niks te lenen. Hedendaagse studenten betalen hun studie grotendeels zelf. En betalen ook nog de staatsschuld af die babyboomers creéerden toen zij op staatskosten studeerden.
Precies.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 10:21 schreef moussie het volgende:
[..]
Het gros van die mensen ging anders op hun 16de van school af en werken, nou niet doen alsof iedereen die rond 1950-60 geboren is tot zijn 30ste op kosten van de staat zat te studeren
Hoe kom je erbij dat de AOW 1400 euro is ?quote:Op donderdag 15 oktober 2009 10:21 schreef Dr.Nikita het volgende:
[..]
En dat allemaal van ongeveer 1400 euro AOW-tje? Knap hoor als je dat voor elkaar krijgt.
Hoeveel is het dan voor een echtpaar?quote:Op donderdag 15 oktober 2009 10:23 schreef moussie het volgende:
[..]
Hoe kom je erbij dat de AOW 1400 euro is ?
ooh, echtpaar, als je beiden AOW ontvangt 680 pp., als je partner jonger is en werkt hetzelfde en als die niet werkt 1237 .. AOW voor een alleenstaande 975 .. alles met heffingstoeslagenquote:Op donderdag 15 oktober 2009 10:26 schreef Dr.Nikita het volgende:
[..]
Hoeveel is het dan voor een echtpaar?
Dus is het wat ik schreef ongeveer 1400 euro. Mag je blij mee zijn dat je ervan kan eten en vaste lasten betalen.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 10:32 schreef moussie het volgende:
[..]
ooh, echtpaar, als je beiden AOW ontvangt 680 pp., als je partner jonger is en werkt hetzelfde en als die niet werkt 1237 .. AOW voor een alleenstaande 975 .. alles met heffingstoeslagen
En daar moet je 45 jaar aan meebetalen , zodat je 10 jaar een rotschijntje kunt ontvangen ?quote:Op donderdag 15 oktober 2009 10:32 schreef moussie het volgende:
ooh, echtpaar, als je beiden AOW ontvangt 680 pp., als je partner jonger is en werkt hetzelfde en als die niet werkt 1237 .. AOW voor een alleenstaande 975 .. alles met heffingstoeslagen
Psstttt ! Voor de AOW hoef je niet te betalen. Als je geen inkomen hebt, betaal je geen premie maar krijg je wel AOWquote:Op donderdag 15 oktober 2009 10:39 schreef kitao het volgende:
[..]
En daar moet je 45 jaar aan meebetalen , zodat je 10 jaar een rotschijntje kunt ontvangen ?
als je mazzel hebt
yup, en voor elk jaar dat je in het buitenland verblijft vanaf je 15de krijg je 2 percent aftrekquote:Op donderdag 15 oktober 2009 10:39 schreef kitao het volgende:
[..]
En daar moet je 45 jaar aan meebetalen , zodat je 10 jaar een rotschijntje kunt ontvangen ?
als je mazzel hebt
Psst, als je op je 15de bent begonnen met werken en je stopt op je 65ste heb je zelfs 50 jaar premie betaaldquote:Op donderdag 15 oktober 2009 10:41 schreef LangeTabbetje het volgende:
[..]
Psstttt ! Voor de AOW hoef je niet te betalen. Als je geen inkomen hebt, betaal je geen premie maar krijg je wel AOW
De babyboomers (dus niet de kinderen die geboren zijn in die tijd) Zijn al heel oud. Dus die 55ers hebben er net zomin om gevraagd.quote:Op dinsdag 13 oktober 2009 23:48 schreef droom_econoom77 het volgende:
[..]
Ik vind die verhogen geen probleem. Maar graag zonder discriminatie op grond van geboortejaar. Je kunt je geboortejaar evenmin kiezen als je huidskleur. Dus tot mijn 67ste werken vind ik niet erg, als de baten maar niet naar anderen gaan.
Dus voor degenen die terug naar Nederland willen komen om wel hier hun pensioen te innen, maar er niet aan mee hebben gedragen? Hebben pech. en voor jezelf maar hopen dat je genoeg zelf apart kunt leggen in dat andere land. Ik merk daar niet veel van dus denk niet echt aan je wanneer je oud bent. Of niet oud maar versleten bent op je vijftigste. Je in dat andere land je scheel betaalt voor een arts. Maar ja, dat is precies wat je wildequote:Gehuwd of samenwonend (partner jonger dan 65 jaar)
¤ 1.011,64
¤ 56,71
Gehuwd of samenwonend (partner jonger dan 65 jaar zonder inkomen)
¤ 1.388,38
¤ 81,00
Let op
* De bedragen die hier genoemd worden, zijn volledige AOW-uitkeringen. Als u pas later in Nederland bent komen wonen of een aantal jaren in het buitenland heeft gewoond, is uw uitkering waarschijnlijk lager.
* De genoemde bedragen zijn bruto maandbedragen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) houdt belasting en premies in op het pensioen en ook de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering.
* De vakantietoeslag bouwt u per maand op en ontvangt u in mei.
* Naast het AOW-pensioen heeft iedere AOW’er recht op een tegemoetkoming. Deze AOW-tegemoetkoming is in 2009 bruto 36,45 euro per maand.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |