abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_73476236
Ik lees ook even mee voor wat tips
In het weekend ook een keer een plankje gaan samenstellen En dan te bedenken dat er mensen zijn die geen (enkele) kaas lusten...
Op woensdag 22 januari 2025 19:50 schreef Bugno3 het volgende:
Stukje Pelle, stukje Cannavaro, stukje Totti.
pi_73483459
1 Tip, wat je ook gaat serveren, zorg dat je kaas heel erg op tijd uit de koelkast is. Kaas zo recht uit de koelkast smaakt nergens naar...
pi_73483522
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 12:52 schreef drWho het volgende:
1 Tip, wat je ook gaat serveren, zorg dat je kaas heel erg op tijd uit de koelkast is. Kaas zo recht uit de koelkast smaakt nergens naar...
eens
kaas moet echt niet koud geserveerd worden, veel lekkerder als het een half uurtje/uurtje op temperatuur heeft kunnen komen
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_73484382
Een stukje Tomme de Savoie of Roquefort doet het ook altijd goed.
Koning.
pi_73485136
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 00:34 schreef Mirjam het volgende:

[..]

hazerswoude is wel in de regio
lijkt me zo leuk, kaas kopen op een kaasboerderij
doen! ik hou niet zo van (jong) belegen kaas want te weinig smaak. Maar heb geborreld met blokjes belegen boerenkaas van hen, en mèn.. wat smakelijk
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_73486893
Bij onze kaasboer houden ze altijd de Hollandse vlag aan: een rode kaas (bijvoorbeeld Port Salut of Kernhem, dat 'rood' slaat dus meer op de kleur van de korst) een witte kaas (boerenbrie of -camembert o.i.d.) en een blauwe kaas. Misschien ook een ideetje?

Wat ik zelf zalig vind: calvados camembert of een pittig kaasje met stroop.

En die boerderij ken ik. Ben er al vaker langs gereden met de gedachte er eens heen te gaan. Doen dus.
Is dat zo?
  donderdag 8 oktober 2009 @ 16:50:36 #32
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_73491403
Wat is een goede kaaswinkel in Hilversum?
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  donderdag 8 oktober 2009 @ 16:53:29 #33
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_73491491
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 21:07 schreef FutureFairytale het volgende:
Sowieso Hollandse boerenkaas, belegen of een lekker stuk oude kaas. Ben je trouwens een verpester als je Boursin op je plankje hebt?
Hollandse boerenkaas is een ware delicatesse en onvervalste rauwmelkse kaas, wat bij mij met kop en schouders uitsteekt bij kazen van gepasteuriseerde melk.

Verder maakt ´t niet zoveel uit wat er op je plankje ligt vind ik. Een kaasplankje is een aperitief en wordt gevuld met wat jou koelkast op dat moment te bieden heeft. Of dat nu een boursin is, een camembert of een rooschimmelkaas en wat harde worst.
pi_73491906
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 22:56 schreef Tahiti het volgende:
Brugse blomme:

[ afbeelding ]

Altijd lekker op donkere winteravonden met een (of twee) glaasjes single malt whisky
Inderdaad een goede kaas, maar naar mijn mening absoluut geen combinatie met whisky.. De smaak is veel te zacht om tegen de sterke whisky op te wegen.


TS: Het is bij een kaasplank altijd belangrijk te zorgen voor kazen uit verschillende kaasfamilies. De meest prominente zijn de zachte witschimmel, blauwader en roodbacterie kazen. Daarnaast ontbreekt bij veel kaasplanken de geitenkaas en de harde (berg)kaas ook niet. Hier onder wat namen van hele gangbare kazen met een niet al te uitgesproken smaak, die in vrijwel iedere kaasspeciaalzaak te vinden zijn:

Witschimmel:
- roombrie
- boerencamembert (rauwmelks)
- Saint felicien (rauwmelks)
- brie de meaux/boerenbrie (rauwmelks en een echte stinkkaas, maar wat mij betreft een absolute basiskaas voor een kaasplank)

Roodbacterie:
- Brugse Blomme
- vacherin mont d'or (rauwmelks)
- Artavaggio (rauwmelks)
- Bontaleggio (rauwmelks)
- Epoisse (rauwmelks, vrij sterke smaak, maar wel een aanrader)
- port salut (heel zacht, beetje een afknapper op een kaasplank wat mij betreft)
- chaumes
- livarot (vrij scherp kaasje, verkrijgbaar in zowel rauwmelkse als gepasteuriseerde variant)

Blauwader:
- roquefort (rauwmelks)
- gorgonzola dolce (zachte gorgonzolavariant, uitloopkaasje)
- saint agur (romiger, pittig, gepasteuriseerd kaasje)
- blue stilton (rauwmelks, vrij harde kaas)
- bleu d'auvergne (droger, brokkelig)
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
pi_73491963
Probeer ook eens een stukje (Stolwijker) boeren gatenkaas. Koop 'm alleen als er goed veel gaten in zitten want soms is de smaak zo vlak als wat, maar als het een goed exemplaar is proef je als het ware de stal.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
  donderdag 8 oktober 2009 @ 17:14:47 #36
34481 travelman
What's goin' on?!
pi_73492127
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 20:37 schreef LieLie het volgende:
Ik vind het erg leuk om (uitgebreid) te koken, en het lijkt me ook leuk om eens een kaasplankje aan het menu toe te voegen.
Als ik hier zoek krijg ik vooral topics vol met mensen die dol zijn op kazen, en dus al een hele andere smaak hebben ontwikkeld.

Ik zou wel wat tips willen voor een beginner.
Wat voor kazen kan ik nemen, om toch een mooi gevarieerd kaasplankje te krijgen, zonder meteen te al te extreme smaken te hebben. Om het te 'leren' zeg maar.
een fatsoenlijke kaasboer binnenlopen, zeggen dat je beginnend kaaseter bent en een mooi plankje wil hebben. Waarschijnlijk laat ' ie je dan alvast wat dingen proeven en helpt je op weg. Als je 4-5 kazen gaat zoeken, die hier genoemd worden, ben je a) even bezig met zoeken b) grote kans dat ze niet bij elkaar passen (waar een kaasboer wel op let).

Succes en laat even weten hoe het was!
pi_73492208
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 17:14 schreef travelman het volgende:

[..]

een fatsoenlijke kaasboer binnenlopen, zeggen dat je beginnend kaaseter bent en een mooi plankje wil hebben. Waarschijnlijk laat ' ie je dan alvast wat dingen proeven en helpt je op weg. Als je 4-5 kazen gaat zoeken, die hier genoemd worden, ben je a) even bezig met zoeken b) grote kans dat ze niet bij elkaar passen (waar een kaasboer wel op let).

Succes en laat even weten hoe het was!
Ik heb bewust kazen genoemd die je in elke willekeurige kaaszaak kan kopen. Mijn ervaring is dat kaasboeren lang niet altijd even veel tijd en zin hebben om iemand uitgebreid van dienst te zijn (incl. proeven etc), daar zijn de marges tegenwoordig te klein voor.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
  Licht Ontvlambaar donderdag 8 oktober 2009 @ 17:17:13 #38
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_73492211
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 16:53 schreef kaasplankje het volgende:

[..]

Hollandse boerenkaas is een ware delicatesse en onvervalste rauwmelkse kaas, wat bij mij met kop en schouders uitsteekt bij kazen van gepasteuriseerde melk.

Verder maakt ´t niet zoveel uit wat er op je plankje ligt vind ik. Een kaasplankje is een aperitief en wordt gevuld met wat jou koelkast op dat moment te bieden heeft. Of dat nu een boursin is, een camembert of een rooschimmelkaas en wat harde worst.
Daar ben ik het niet mee eens, ik zie een kaasplankje vooral ook als afsluiting van een goed diner...
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_73492327
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 17:07 schreef Casparovvv het volgende:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Goeie post

Zijn er nog andere drankjes die je kunt drinken ipv Whiskey, die goed bij kaasjes passen?
Op woensdag 22 januari 2025 19:50 schreef Bugno3 het volgende:
Stukje Pelle, stukje Cannavaro, stukje Totti.
pi_73492577
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 17:20 schreef Pisces29 het volgende:

[..]

Goeie post

Zijn er nog andere drankjes die je kunt drinken ipv Whiskey, die goed bij kaasjes passen?
Port
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_73493136
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 17:28 schreef PdeHoog het volgende:

[..]

Port
Dat is inderdaad erg lekker, en dan het liefst een goede oude.
Is dat zo?
  donderdag 8 oktober 2009 @ 17:48:33 #42
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_73493213
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 17:17 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Daar ben ik het niet mee eens, ik zie een kaasplankje vooral ook als afsluiting van een goed diner...
point made
pi_73493838
Ga naar een kaaswinkel. Die hebben het grootste assortiment en de meeste kennis. Daarbij vinden ze het hardstikke leuk als ze iemand in de wereld van hun product mogen introduceren.
Life is too short not to have fun
pi_73494881
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 18:09 schreef vaagsel het volgende:
Ga naar een kaaswinkel. Die hebben het grootste assortiment en de meeste kennis. Daarbij vinden ze het hardstikke leuk als ze iemand in de wereld van hun product mogen introduceren.
En neem een dikke portemonnee mee

Weet iemand nog een kaasboer in Friesland, die verhalen over die kaasboer in de randstad maken wel wat smaakpapillen los bij mij.
  donderdag 8 oktober 2009 @ 18:44:41 #45
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_73494988
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 22:56 schreef Tahiti het volgende:
Brugse blomme:

[ afbeelding ]

Altijd lekker op donkere winteravonden met een (of twee) glaasjes single malt whisky
Hoe smaakt deze?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_73495221
leuk topic

ik vind chaumes altijd wel lekker, niet hele sterke smaak ( wel lucht ) maar wel echt wat anders.

en dan lekker met een dipje van vijgen en port
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
  Moderator / Redactie Sport donderdag 8 oktober 2009 @ 18:57:04 #47
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_73495474
tvp
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_73495639
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 18:41 schreef willempjewever het volgende:

[..]

En neem een dikke portemonnee mee
Daar ben ik dus bang voor, dat ik met een klein budget wat wil kopen en dat ze dan weer zoveel aansmeren
Op woensdag 22 januari 2025 19:50 schreef Bugno3 het volgende:
Stukje Pelle, stukje Cannavaro, stukje Totti.
pi_73495698
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 18:44 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Hoe smaakt deze?
Als ik zo vrij mag zijn, het is een milde roodbacterie kaas, zacht van structuur, met een kruidige, bloemige smaak.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
pi_73495956
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 17:20 schreef Pisces29 het volgende:

[..]

Goeie post

Zijn er nog andere drankjes die je kunt drinken ipv Whiskey, die goed bij kaasjes passen?
Wijn kan ook prima. Moet wel opmerken dat het enorm verschilt welke wijnen bij welke kazen combineren. Probeer combinaties van kazen en zowel witte als rode wijnen, er zijn geen vaste regels.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')