- "Weer eens wat anders"quote:Op maandag 5 oktober 2009 09:27 schreef appelsjap het volgende:
Waarom zou je als niet-vegetarier vleesvervangers kopen?
Waarom willen vegetariėrs eten hebben dat op vlees lijkt qua smaak, vorm en textuur? Waarom dan niet gewoon vlees?quote:Op maandag 5 oktober 2009 09:35 schreef spijkerbroek het volgende:
Mijn vriendin is vegetariėr, ik niet.
Dus kopen we regelmatig vleesvervangers.
Quorn krokante stukjes o.a.
En Hamburgers (volgens mij van Tival, maar ik kan het mis hebben) voor m'n vriendin (en echte burgers voor mij) als we zelf Burgers maken
als vlees-eter zeg ik: die dingen lijken qua smaak, vorm en textuur totaal niet op vlees maar zijn wel erg lekkerquote:Op maandag 5 oktober 2009 09:43 schreef LetoII het volgende:
[..]
Waarom willen vegetariėrs eten hebben dat op vlees lijkt qua smaak, vorm en textuur? Waarom dan niet gewoon vlees?
Voor mijn vriendin hoeft het niet, maar ik wil het.quote:Op maandag 5 oktober 2009 09:43 schreef LetoII het volgende:
Waarom willen vegetariėrs eten hebben dat op vlees lijkt qua smaak, vorm en textuur? Waarom dan niet gewoon vlees?
Sja, waarom eten we hier in 'het Westen' geen ratten? Als je die goed bereidt, zijn ze prima te eten en kennelijk ook lekker. En ze zijn er en masse.quote:Sowieso snap ik het hele vegetariėr zijn nietIk ben een mens en mensen zijn omnivoren geen herbivoren.
Het is natuurlijk duidelijk dat we vlees nodig hebben (zie TS), waarom dan zo'n onnatuurlijke gewoonte?
Zelfde situatie hier al eet ik thuis helemaal geen vlees meer als zij erbij is (2 uitzonderingen daargelaten in de afgelopen 2,5 jaar). Als ik voor mezelf kook wil ik nog wel eens vlees erbij kopen, maar heb gemerkt dat ik het lang zo lekker niet meer vind als 'vroeger'.quote:Op maandag 5 oktober 2009 09:35 schreef spijkerbroek het volgende:
Mijn vriendin is vegetariėr, ik niet.
Dus kopen we regelmatig vleesvervangers.
Quorn krokante stukjes o.a.
En Hamburgers (volgens mij van Tival, maar ik kan het mis hebben) voor m'n vriendin (en echte burgers voor mij) als we zelf Burgers maken
Ok niet elke dag vlees... maar dan toch ook geen vleesvervangers op de dagen dat je geen vlees eet?quote:Op maandag 5 oktober 2009 09:55 schreef rhubarbje het volgende:
owja en mensen zijn misschien wel vleeseters, maar dat is in mijn ogen nooit zo bedoeld als dat er nu mee omgegaan word
elke dag vlees is echt niet nodig en ook ontzettend belastend voor het milleu
Ik heb hetzelfdequote:Op maandag 5 oktober 2009 09:56 schreef Ceased2Be het volgende:
Als ik voor mezelf kook wil ik nog wel eens vlees erbij kopen, maar heb gemerkt dat ik het lang zo lekker niet meer vind als 'vroeger'.
Omdat die dieren wel hebben moeten eten en schijten.quote:Op maandag 5 oktober 2009 10:00 schreef LetoII het volgende:
En waarom is vlees eten belastend voor het milieu?
De veehouderij is met 61% veruit de grootste bron van de zure neerslag die bossen en heide ernstig aantast, zelfs nog ver boven het verkeer (18%). Een recente publikatie wijst erop dat de methaan die wordt gevormd in de spijsvertering van de vele tientallen miljoenen koeien die over de hele wereld worden gehouden, een duidelijke bijdrage levert aan het broeikaseffektquote:Op maandag 5 oktober 2009 10:00 schreef LetoII het volgende:
En waarom is vlees eten belastend voor het milieu?
Dus jij wil minder dieren?quote:Op maandag 5 oktober 2009 10:02 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
Omdat die dieren wel hebben moeten eten en schijten.
Dat is wat meer belastend voor het milieu dan het laten groeien van paddestoelsoorten (waar veel vleesvervangers van gemaakt zijn).
In 1997 produceerde de Nederlandse veestapel 77.093 miljoen kilo mest; genoeg om de hele gemeente Amsterdam met een 25 cm dikke laag te bedekken!quote:Op maandag 5 oktober 2009 10:07 schreef LetoII het volgende:
Daarbij zijn dieren die eten en schijten helemaal niet belastend voor het milieu. Hoe kom je erbij? Het enige wat belastend voor het milieu aan een koe is, is de tractor die de boer heeft. Maar ik denk dat de paddenstoelen kwekers ook wel benzine verbranden.
Dat van die zure neerslag weet ik niet, zou best kunnen en ik zal er eens wat verder naar gaan kijken. Maar dat broeikas verhaaltje van je is totale onzin. Een koe kan niet op magische wijze meer broeikasgassen opwekken dan wat de planten (die het beestje opeet) zelf eerst uit de atmosfeer hebben gehaald. Dat is het verschil tussen fossiele en niet-fossiele brandstof. De fossiele brandstof brengt weer gassen in de lucht die er miljoenen jaren geleden al uit de lucht zijn gehaald.quote:Op maandag 5 oktober 2009 10:04 schreef Trusten het volgende:
[..]
De veehouderij is met 61% veruit de grootste bron van de zure neerslag die bossen en heide ernstig aantast, zelfs nog ver boven het verkeer (18%). Een recente publikatie wijst erop dat de methaan die wordt gevormd in de spijsvertering van de vele tientallen miljoenen koeien die over de hele wereld worden gehouden, een duidelijke bijdrage levert aan het broeikaseffekt
Minder dieren voor de vleesconsumptie zou goed zijn ja.quote:
http://www.voordewereldva(...)den/list_messages/59quote:Daarbij zijn dieren die eten en schijten helemaal niet belastend voor het milieu. Hoe kom je erbij?
Welkom iin de wondere wereld van scheikundequote:Op maandag 5 oktober 2009 10:11 schreef LetoII het volgende:
[..]
Een koe kan niet op magische wijze meer broeikasgassen opwekken dan wat de planten (die het beestje opeet) zelf eerst uit de atmosfeer hebben gehaald.
Een vegetariėr kan ook bewust eten....quote:Op maandag 5 oktober 2009 10:16 schreef controlaltdelete het volgende:
Bewust eten is verstandiger dan veggie zijn naar mijn idee.
Ja... dus?quote:Op maandag 5 oktober 2009 10:11 schreef Trusten het volgende:
[..]
In 1997 produceerde de Nederlandse veestapel 77.093 miljoen kilo mest; genoeg om de hele gemeente Amsterdam met een 25 cm dikke laag te bedekken!
Kijk dat zijn interessante gegevens.quote:Enkele algemene effecten van veehouderij op het Nederlandse milieu:
- penetratie van de bodem door stikstof en fosfaat;
- bijdrage aan de zure regen door de uitstoot van ammoniak: 30-35% van de totale zure regenbelasting door Nederlandse emissiebronnen;
- verspreiding van zware metalen (koper, cadmium, zink e.a. via veevoer) en pesticiden in bodem en grondwater;
- belasting van bodem en water door kalium.
Ja... dus?quote:Hoeveelheid diergeneesmiddelen die jaarlijks in het milieu belandt: 500.000 kg
In totaal? Of per hamburgertje gerekend?quote:In het algemeen kost de (melk)veehouderij aanzienlijk meer fossiele energie dan de produktie van plantaardige voeding.
Maar goed al met al is de boodschap duidelijk: De vleesindustrie is blijkbaar wel schadelijk voor ons milieu.quote:
Dat is dan weer een discussie die volledig buiten de OP van dit topic valt, maar goed. Stel je nu voor dat IEDEREEN ineens zou stoppen met vlees eten dan zou er in eerste instantie hier een hoop beesten (uiteindelijk) afgemaakt worden ivm overschot, maar die zullen niet vervangen worden kwestie van vraag en aanbod.quote:Op maandag 5 oktober 2009 10:16 schreef controlaltdelete het volgende:
ik snap dat ook niet: veggie zijn en dan toch vleesvervangers willen eten. Ik eet ook niet altijd vlees en als ik vlees eet doe ik dit bewust door scharrel/biologisch vlees te kopen. Stel je nu voor dat iedereen een vegetarier zou zijn dan zouden een hoop beesten evengoed afgemaakt moeten worden ivm overschot. Bewust eten is verstandiger dan veggie zijn naar mijn idee.
Ja welkom. Mag jij mij uitleggen hoe een koe iets uit niets kan maken?quote:Op maandag 5 oktober 2009 10:14 schreef Ceased2Be het volgende:
[..]
Welkom iin de wondere wereld van scheikunde
Een koe is een groot producent van Methaan en lachgas, mag jij dat weer even terug gaan bouwen naar de niet-schadelijke stoffen die hij inneemtquote:Op maandag 5 oktober 2009 10:30 schreef LetoII het volgende:
[..]
Ja welkom. Mag jij mij uitleggen hoe een koe iets uit niets kan maken?
Precies dat kan een koe niet. En voor die 'schadelijke' stoffen heeft hij dus bouwsteentjes nodig uit andere stoffen. (om het maar even heel simpel te stellen)
Deze bouwsteentjes haalt de koe uit zijn eten (+ drinken).
Wat eet de koe? Precies planten.
Wat eten planten? Precies die 'schadelijke' stoffen.
Dat is wat we dus een kringloop noemen. En die is voor zover het de koe betreft gewoon gesloten, aangezien een koe geen kolen/olie eet. Dus het resultaat is gewoon nul extra 'schadelijke' stoffen.
Jij moet echt meer het nieuws gaan volgen dudequote:Op maandag 5 oktober 2009 10:00 schreef LetoII het volgende:
[..]
Ok niet elke dag vlees... maar dan toch ook geen vleesvervangers op de dagen dat je geen vlees eet?
En waarom is vlees eten belastend voor het milieu?
Je-zus, wat ben jij domquote:Op maandag 5 oktober 2009 10:21 schreef LetoII het volgende:
[..]
Ja... dus?
[..]
Kijk dat zijn interessante gegevens.
[..]
Ja... dus?
[..]
In totaal? Of per hamburgertje gerekend?
[..]
Maar goed al met al is de boodschap duidelijk: De vleesindustrie is blijkbaar wel schadelijk voor ons milieu.![]()
Gelukkig geef ik geen zier om ons milieu (het milieu/de natuur zal het ook niets uitmaken), dus ik zal gewoon vlees blijven eten.![]()
Wel heeft deze discussie mijn ogen geopend en heb ik iets meer respect voor de vegetariėrs die het doen uit een gevoel van 'ik wil mijn milieu verbeteren'.
Wat denk je dat planten uitstoten als ze gewoon sterven (op worden gegeten door andere dieren e.g. bacteriėn)? Precies.quote:Op maandag 5 oktober 2009 10:36 schreef Ceased2Be het volgende:
[..]
Een koe is een groot producent van Methaan en lachgas, mag jij dat weer even terug gaan bouwen naar de niet-schadelijke stoffen die hij inneemt
Methaan is CH4 (ofwel Koolstof en Waterstof) en dat neemt krijgt mevrouw koe toch aardig wat binnen.
Lachgas N2O (stikstof en zuurstof) zijn ook niet echt vreemde chemische verbindingen.
Jij hebt lekker intelligente reactiesquote:
Jij moet echt wat breder nieuws gaan volgen dudequote:Op maandag 5 oktober 2009 10:41 schreef wallofdolls het volgende:
[..]
Jij moet echt meer het nieuws gaan volgen dude. Al die gassen die ze uitstoten per dag (schijnt een autorit van 60 km te kunnen compenseren)
Buiten dat veeteelt echt een 30 keer intensievere belasting op het milieu is dan gewoon plantaardige shit.
Als een plant begint te rotten komt er CO2 vrij, wat nog steeds een broeikasgas is maar minder belastend dan methaan.quote:Op maandag 5 oktober 2009 10:45 schreef LetoII het volgende:
[..]
Wat denk je dat planten uitstoten als ze gewoon sterven (op worden gegeten door andere dieren e.g. bacteriėn)? Precies.![]()
Koe kan dan wel die gassen uitstoten, maar hij kan ze niet uit niets maken. Het eindresultaat is dus 0,0 extra 'schadelijke' gassen.
Het gaat om de milieubelasting, niet om wat de bron is van die belastingquote:Op maandag 5 oktober 2009 10:49 schreef LetoII het volgende:
[..]
Jij moet echt wat breder nieuws gaan volgen dudeWellicht leer je dan het verschil tussen fossiele en niet-fossiele brandstoffen.
![]()
Verder zou ik graag willen weten hoe je op het mooie ronde getal 30 komt? Of vond je dat gewoon lekker klinken?
Waarom ben je daar zo zeker van? Omdat mensen het handig vonden om vlees te eten? Er zijn ook zat mensen die dat niet zo zienquote:Op maandag 5 oktober 2009 09:43 schreef LetoII het volgende:
[..]
Waarom willen vegetariėrs eten hebben dat op vlees lijkt qua smaak, vorm en textuur? Waarom dan niet gewoon vlees?
Sowieso snap ik het hele vegetariėr zijn nietIk ben een mens en mensen zijn omnivoren geen herbivoren.
Het is natuurlijk duidelijk dat we vlees nodig hebben (zie TS), waarom dan zo'n onnatuurlijke gewoonte?
quote:VLEES ETEN IS ONNATUURLIJK
In vrijwel ieder discussie over het eten van vlees komt al gauw de vraag op of de mens van nature een vlees-eter (carnivoor), planten/vruchten-eter (herbivoor/frugivoor) of alles-eter (omnivoor) is. Vegetariers houden dan meestal vast aan de stelling dat de mens herbivoor is en mensen die nog vlees eten houden vol dat de mens een omnivoor is. De laatsten gebruiken dan vaak argumenten als "De mens heeft altijd vlees gegeten" of "In vlees zitten stoffen die de mens nodig heeft en die niet in planten zitten". Het argument dat de mens "altijd" vlees heeft gegeten is natuurlijk op niets gebaseerd. Hoe lang is "altijd" ? Wat weten wij van de voeding van mensen van b.v. 20.000 jaar geleden ? Of van 100.000 jaar geleden ? En als "de mensen" toen al vlees aten, gold dat dan voor alle mensen ? En hoeveel vlees aten ze dan ? En als ze dat al deden was dat dan omdat er op dat moment niets anders te eten was (Eskimos b.v.) ? Kortom, dit is geen feitelijk argument, maar eerder een gemakkelijke dooddoener om de discussie in de door de vlees-eters gewenste richting te sturen. Volgens de wetenschap is de mens geevolueerd uit de apen en op een sporadische uitzondering na zijn alle apen herbivoor of frugivoor. Ook het argument dat er in vlees "stoffen" zouden zitten die niet in planten voorkomen en die voor de mens onontbeerlijk zouden zijn, is natuurlijk op niets gefundeerd. Dit wordt alleen al overduidelijk bewezen door het feit dat er vele honderden miljoenen vegetariers met een prima gezondheid op de aarde rondlopen ! Ook vele topsporters zijn vegetarier (zie bij ONNODIG). De enig juiste manier om vast te stellen of de mens een vlees-eter of een alles eter is, is een analyse van het menselijk lichaam in vergelijking met dat van zuiver plantenetende dieren en alles etenden dieren. Deze analyse leidt slechts tot 1 conclusie:
De mens is een herbivoor.
John Coleman: Comparative Anatomy & Taxonomy
Comparative anatomy works on the simple and demonstrable fact that the biological form usually defines function. Human is closest to frugivore animals (fruit eaters), from the anatomic and taxonomic point of view. Individual features, or species may break the rules, but a look at many factors will reveal a species true biological role. Certainly science does not really validate the typical vegan diet, as this serves cultural imperitives. Science provides us with an indicator of human nutrition which was not established by culture, but is certainly that of a herbivore or frugivore and not a carnivore or omnivore.
Ja methaan is minder belastend dan CO2, maar heeft dan ook een veel lagere atmosferische levensverwachting: iets van 12 jaar tegen +/- 100 jaar voor CO2. Met andere woorden de natuur zet methaan binnen 12 jaar weer om in andere stoffen. Stoffen waar plantjes dan weer van groeien. Als je een heel oude boom omhakt zul je dan ook goed kunnen zien dat de boom de laatste tijd flink hard is gegroeid in vergelijking met de tijd voor de industriėle revolutie.quote:Op maandag 5 oktober 2009 10:54 schreef Ceased2Be het volgende:
[..]
Als een plant begint te rotten komt er CO2 vrij, wat nog steeds een broeikasgas is maar minder belastend dan methaan.
Daarbij heb je natuurlijk ook de kwantiteit mee te nemen, er moeten toch fiks wat kevers aan te pas komen om de methaanuitstoot van 1 koe te evenaren.
Daarbij; roep je de hele tijd 'uit niets maken' dat beweer ik ook nergens natuurlijk; bestaande verbindingen worden afgebroken en nieuwe verbindingen worden gevormd, maar dat is weer scheikunde 101.
http://www.beyondveg.com/(...)tml#contrary%20factsquote:Op maandag 5 oktober 2009 11:15 schreef wallofdolls het volgende:
[..]
Waarom ben je daar zo zeker van? Omdat mensen het handig vonden om vlees te eten? Er zijn ook zat mensen die dat niet zo zien
[..]
[ afbeelding ]
Even heel wat anders, maar je weet wel dat er voor een kilo kaas meer CO2 uitgestoten wordt dan voor een kilo (bioindustrie)kip?quote:Op maandag 5 oktober 2009 09:55 schreef rhubarbje het volgende:
owja en mensen zijn misschien wel vleeseters, maar dat is in mijn ogen nooit zo bedoeld als dat er nu mee omgegaan word
elke dag vlees is echt niet nodig en ook ontzettend belastend voor het milleu
quote:Op maandag 5 oktober 2009 11:33 schreef LetoII het volgende:
[..]
http://www.beyondveg.com/(...)tml#contrary%20facts
Gelukkig zijn er ook mensen die dat wel zo zien.
Ik zou zeggen lees het. Dan zie je al vrij snel de kop van deel 1!!!quote:Op maandag 5 oktober 2009 12:12 schreef wallofdolls het volgende:
[..]
Hebben die ook zo gedetailleerd naar de bouw van mensen gekeken?
quote:PART 1:
Brief Overview--What is the
Relevance of Comparative Anatomical/Physiological "Proofs"?"
quote:Op maandag 5 oktober 2009 12:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Als je echt wat voor het milieu wil doen pleeg je gewoon zelfmoord voordat je je voortplant, of next best thing, je niet voortplanten. Op de lange termijn is dat echt het beste. Als je iedere dag steak eet, auto rijdt en je huis lekker warm stookt maar geen kinderen krijgt, ben je milieuvriendelijker dan een fietsende veganist met kinderen.
Vet is niet ongezond, sterker nog, je hebt vetten nodigquote:Op maandag 5 oktober 2009 09:31 schreef kmaestro het volgende:
- Gezonder dan vlees, omdat het bijvoorbeeld veel minder vetten bevat
Wist je dat fransen die veel meer verzadigde vetten eten minder hart en vaatziekten hebben?quote:Op maandag 5 oktober 2009 11:59 schreef Weird- het volgende:
M.a.w. het is beter voor het milieu om kip te eten dan kaas. En dan heb ik het nog niet eens over de "ongezonde" verzadigde vetten van kaas.
Mensen en hun voorouders hebben miljoenen jaren als jager verzamelaar geleefd, de moderne mens is ongeveer 200.000 jaar oud en heeft de langste tijd daarvan als jager verzamelaar geleefd.quote:Op maandag 5 oktober 2009 11:15 schreef wallofdolls het volgende:
[..]
Waarom ben je daar zo zeker van? Omdat mensen het handig vonden om vlees te eten? Er zijn ook zat mensen die dat niet zo zien
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |