volgens mij is het helemaal niet goed om altijd helemaal tot het maximum te gaan, zeker niet als beginner. Alleen bij wedstrijden loop je op je max (althans, als je bezig bent met PR's en winnen en zoquote:Op vrijdag 9 oktober 2009 19:13 schreef beertenderrr het volgende:
En yavanna, naar mijn idee als je je hartslag zo hoog mogelijk houdt, haal je het maximale uit je work-out. Al is het echter enorm verschillend of je een duur- of een intervaltraining doet en ook hoelang je hier mee bezig bent.
Inderdaad, het is niet verstandig om in je voorbereiding altijd met een hoge hartslag te lopen. Duurvermogen (=lang aan 1 stuk kunnen lopen) krijg je juist door rustiger (70-80%) te lopen waarbij je hartslag dus ook lager is dan maximaal.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 19:37 schreef computergirl het volgende:
[..]
volgens mij is het helemaal niet goed om altijd helemaal tot het maximum te gaan, zeker niet als beginner. Alleen bij wedstrijden loop je op je max (althans, als je bezig bent met PR's en winnen en zo)
Om je conditie te verbeteren is interval training (of heuveltraining) wel de beste methode, maar daar heb je altijd pauzes tussen het lopen. Niet per se wandelen maar ook 'dribbelen' zoals ze dat noemen, heeeel rustig hardlopen totdat je hartslag weer gedaald is.
Zover ik weet ik het niet verkeerd om tussendoor af en toe eens wat te wandelen. Zelfs doe ik dat ook wel eens in een lange duurloop. Om even wat te drinken of te eten of gewoon eens ergens naar te kijken.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 14:37 schreef yavanna het volgende:
Nu ik vandaag 55 minuten ben wezen hardlopen en daarbij 8.45 km heb afgelegd ( voor mij heel behoorlijk en mijn record, so far ) 'durf' ik mij ook eens in dit topic te vertonen.Daarbij dan meteen een vraag, vandaag liep ik 55 minuten, maar met een korte stop tussendoor, bij de 30 minuten. Even afgezien van hoe het geestelijk voelt ( niet aan 1 stuk lopen ), in hoeverre maakt het lichamelijk uit wanneer je tussendoor kort stopt. Is dit negatief ( zo leert je lichaam 'nooit' doorlopen ) of is het, zoals ik eens las, helemaal niet verkeerd om je lichaam tussendoor een korte 'bijkom' pauze te geven? Iemand die hier meer over weet?
Ben ik het ook niet mee eensquote:Op zaterdag 10 oktober 2009 00:15 schreef Labjas het volgende:
Ik zei ook niet je maximale hartslag, maar lange tijd zo hoog mogelijk waarbij je je prettig voelt...
Ik zou trouwens niet tussendoor strekken. Kun je beter alleen aan het einde doen. Sommige strekken ook van te voren, maar ook daar is wat commentaar op.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 16:16 schreef yavanna het volgende:
Met stoppen bedoel ik niet stilstaan, maar inderdaad (door)wandelen en strekken of iets. De hartslag zal dan ongetwijfeld lager zijn dan met hardlopen. Waarom gaat het erom je hartslag zo hoog mogelijk te houden? vroeg de leek
Als ik 'echt niet meer kan' zal even wat wandelen sowieso wel beter zijn dan koste wat het kost door blijven rennen, maar ik vraag mij dus af of het anders niet ''beter' is om niet te wandelen tussendoor.
quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 10:05 schreef dyna18 het volgende:
Trouwens vraagje. Heet 5km in een rustig tempo lopen met 3x een pauze ook een duurtraining? Of is dat toch meer een interval?
quote:Rustige trainingen
Toptrainers en wetenschappers zijn van mening dat atleten tachtig tot negentig procent van hun wekelijkse trainingen rustig zouden moeten uitvoeren (dat geldt ook voor uw lange duurlopen, die u in hetzelfde tempo kunt lopen).
Deze rustige training is goed voor uw aërobe vermogen, uw spierstelsel en het maakt uw botten sterker. Daarnaast helpen ze u meer calorieën te verbranden en te herstellen van een zware training.
Tempotrainingen
Deze trainingen helpen u efficiënter te lopen en brengen u in vorm. Ze worden vaak omschreven als een 'snelle maar gecontroleerde' trainingsvorm, en ze zijn een goede voorbereiding voor wedstrijden van 10.000 meter tot en met de marathon. Deze tempotrainingen worden meestal in twee categorieën ingedeeld: tempolopen van drie tot tien kilometer, of lange intervallen met korte rustpauzes.
Hier is een voorbeeld van zo'n intervaltraining: viermaal twee kilometer met een rustpauze van twee minuten rustig joggen.
Doe deze trainingsvorm niet vaker dan een keer in de week. Snelheidstrainingen mogen niet meer dan tien tot vijftien procent van uw totale training uitmaken.
Anaërobe trainingen
Anaëroob trainen is trainen met zuurstofschuld. Het voornaamste effect van anaërobe trainingen is dat u in wedstrijdvorm komt. U loopt met zuurstofschuld wanneer u harde tempo's of intervallen traint. In de trainingscyclus worden anaërobe trainingen bij voorkeur afgewerkt in de laatste voorbereidingsfase op een 5000-meterwedstrijd of een halve marathon. Grofweg overschrijdt u de anaërobe drempel (van aërobe naar anaërobe training), wanneer u tijdens het lopen niet meer kunt converseren zonder naar adem te snakken.
Een voorbeeld van een anaërobe training: zesmaal 800 meter in een tempo waarin u verzuurt en zuurstofschuld opbouwt. Om te herstellen kunt u - tussen de herhalingen door - minstens vier tot zes minuten joggen.
Deze zware trainingsvorm kunt u beter niet meer dan een keer per week toepassen. Anders gezegd: deze mag niet meer dan zes tot tien procent van uw
totale training uitmaken.
Snelheidstrainingen
Deze trainingen helpen u in vorm te komen en maken u uiteraard sneller. Dit zijn vaak ook intervaltrainingen gemaakt om u voor te bereiden op wedstrijden van 800 meter tot 5000 meter.
Hier is een voorbeeld van een goede snelheidstraining: achtmaal 400 meter in uw snelheidstempo, met drie tot vier minuten jogging als herstelpauze.
Doe deze trainingsvorm niet meer dan een keer in de week. Snelheidstraining mag niet meer dan vier tot acht procent uitmaken van uw totale training.
Lange duurlopen
Zij vormen de basis voor ieder marathontrainingsprogramma. Lange duurlopen zijn niet alleen de basis voor een puike conditie, maar versterken tevens het vertrouwen in uw eigen kunnen, vergroten uw discipline en zorgen voor een goede vetverbranding. Zelfs als u niet in training bent voor een marathon, is het toch aan te bevelen om minstens een lange duurloop in de week in uw trainingsprogramma op te nemen.
U kunt deze duurlopen het beste in een ontspannen tempo lopen. Langzamer is beter dan sneller in dit geval! Uw lange duurloop kan een langzame training zijn, zodat u de spieren spaart voor andere dagen waarop u misschien tempolopen of snelheidstrainingen gepland heeft. Er zijn vele theorieën over hoe snel of langzaam u een duurloop zou moeten lopen, maar belangrijk is vooral dat u de afstand langzaam uitbouwt en uw lichaam laat wennen aan een training van drie, vier of misschien wel vijf uur.
Een andere interessante visie gaat er vanuit dat je zou moeten trainen om de snelheid die je 20 minuten vol kunt zo hoog mogelijk te krijgen. Het idee erachter is dat je op 70% van je max langer door kunt lopen als op 80% van je max, als je dus de max verhoogt dan haal je een hogere snelheid in je duurlopen.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 00:12 schreef Grollie het volgende:
Duurvermogen (=lang aan 1 stuk kunnen lopen) krijg je juist door rustiger (70-80%) te lopen waarbij je hartslag dus ook lager is dan maximaal.
Dit heb ik dus ook, ik loop voor mijn plezier, en als ik meer/harder/beter/anders ga trainen dan nu heb ik er minder plezier in (heb ik gemerkt bij de vorige keren dat ik het geprobeerd heb) dus ik loop wanneer ik zin heb, en hoe ver ik zin heb.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 18:32 schreef FJD het volgende:
Wat waarheid is weet ik niet, eerlijk gezegd kan het me ook geen reet schelen. Ik heb een hekel aan intervaltrainingen en bij een duurloop van langer dan een uur kwam ik mentaal ook goed tot rust. Dan kan ik wel heel blij gaan intervallen maar het blijft een hobby die ik zo fanatiek mogelijk wil beoefenen zonder er het plezier in te verliezen.
quote:Op zondag 11 oktober 2009 13:23 schreef ShadyLane het volgende:
Ik lees net een verslag van de bosloop die hier vanochtend werd gehouden:
"Er was een heus startvak voor de wedstrijdlopers gemaakt, maar omdat iedereen te bescheiden was om er in te gaan staan werd dit vak verwijderd"
Ik ga dan ook niet hardquote:Op zondag 11 oktober 2009 18:15 schreef FJD het volgende:
Max hartslag van nog geen 170 damn, ik zit altijd rond de 190 en als het echt hard gaat rond de 195![]()
Twintig minuten vol lopen is erg belastend en dat kun je dan ook niet te vaak doen. Ik geloof wel dat je door regelmatig op je max te lopen sneller zal worden, maar dan afgewisseld met rustige duurlopen.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 18:32 schreef FJD het volgende:
[..]
Een andere interessante visie gaat er vanuit dat je zou moeten trainen om de snelheid die je 20 minuten vol kunt zo hoog mogelijk te krijgen. Het idee erachter is dat je op 70% van je max langer door kunt lopen als op 80% van je max, als je dus de max verhoogt dan haal je een hogere snelheid in je duurlopen.
Er zit wel wat in. Twee maanden terug heb ik na een jaar niets doen even 110km meegefietst en dat was een makkie. Reden daarvan was dat de snelheid verder onder m'n max lag.
Wat waarheid is weet ik niet, eerlijk gezegd kan het me ook geen reet schelen. Ik heb een hekel aan intervaltrainingen en bij een duurloop van langer dan een uur kwam ik mentaal ook goed tot rust. Dan kan ik wel heel blij gaan intervallen maar het blijft een hobby die ik zo fanatiek mogelijk wil beoefenen zonder er het plezier in te verliezen.
Same here. Ik kan mijn hartslag ook niet omlaag krijgen. Zelfs toen ik nog een goede conditie had.quote:Op zondag 11 oktober 2009 18:15 schreef FJD het volgende:
Max hartslag van nog geen 170 damn, ik zit altijd rond de 190 en als het echt hard gaat rond de 195
Ben jij nooit gevraagd om naar Kenia te gaan voor hoogtestage met dat soort tijden op een coopertestquote:Op maandag 12 oktober 2009 12:53 schreef Glijdt_licht het volgende:
[..]
Same here. Ik kan mijn hartslag ook niet omlaag krijgen. Zelfs toen ik nog een goede conditie had.
Ik weet nog dat ik in het jaar dat ik op de middelbare school 15 piepjes had op de piepjestest en 4,1km op de coopertest ik een sportschool binnenliep en een test moest doen op de hometrainer om mijn conditie 'te bepalen'.. Kwam eruit dat ik op trap 1 al op 160 slagen per minuut zat en dat was te hoog. Dus moest ik van die man conditie opbouwen. Terwijl ik hem toen liet zien ook op de hoogste trap makkelijk vol te houden zei hij. 'Maar dat kan niet'.
![]()
Inmiddels weinig zin in sporten door astma dat steeds meer de kop begon op te steken.
Ik heb geen idee wat me te wachten staat en heb voorzichtig 1.25 ingevuld...D-t-D viel me erg tegen en 7H is nog met heuvels (duh) ook...quote:Op zondag 11 oktober 2009 22:22 schreef beertenderrr het volgende:
ok danwat voor streeftijd?
* beertenderrr zit overigens te twijfelen om zich in te schrijven voor de marathon van Wenen, aangezien ik niet in Londen mee mag doenIemand ervaring of verhalen over deze marathon?
Ow voor ik het vergeet, zullen we deze OP aanhouden of weer terug naar de originele van het vorige topique?
Voor zover ik weet was jij altijd wel sneller dan dat ik liep, dus ga niet raar kijken als je makkelijk 1:05:00 haaltquote:Op maandag 12 oktober 2009 17:01 schreef ForrestX het volgende:
[..]
Ik heb geen idee wat me te wachten staat en heb voorzichtig 1.25 ingevuld...D-t-D viel me erg tegen en 7H is nog met heuvels (duh) ook...
Van de astma had ik destijds weinig last bij duurloop. Althans ik had dagen dat ik er helemaal geen last van had en kon doorlopen als een gek. tenzij ik begon te sprinten, dan kwam het niet goed. Tegenwoordig tsja is het ruk. Ik ben niet snel moe ofzo. maar gewoon pijn op mijn borst.quote:Op maandag 12 oktober 2009 15:30 schreef DeeBee het volgende:
Lijkt me nogal ver inderdaad.
Want het junioren record op de 5 kilometer is 14 minuten (en 3 seconden) van Koen Raymaekers en die zou ongeveer 11:30 gelopen hebben dan over 4.1 kilometer (als je dat terug rekent). En dat deed hij toen hij 19 was...
Oftewel als je 4.1 kilometer op de coopertest loopt op de middelbare school dan zou je tot de top van de Nederlandse atletiek behoren en nationale records benaderd hebben zo'n beetje...en dat met astma.
Dan weet ik er nog wel 1 voor het nieuwe topic:quote:Op maandag 12 oktober 2009 23:37 schreef dyna18 het volgende:
Hier nog een link voor het nieuwe topic.
www.afstandmeten.nl
Erg handig om vooraf een route uit te stippelen (of achteraf te meten).
Deze link staat er al wel, maar niet erg duidelijk:quote:Op maandag 12 oktober 2009 23:37 schreef dyna18 het volgende:
Hier nog een link voor het nieuwe topic.
www.afstandmeten.nl
De blessure aanwijzer in de op, is dat wat?quote:En nog een site, op de 'googlemaps' methode, gebruiksvriendelijk en erg handig!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |