Daar kan maar één persoon antwoord op geven.quote:Op dinsdag 15 september 2009 11:28 schreef Biancavia het volgende:
Waarom kan ik alleen met pen en papier schrijven?
Is het onderwerp schrijvers die over het schrijverschap schrijven niet een beetje cliché?quote:Op dinsdag 15 september 2009 11:32 schreef Marble het volgende:
Klinkt alsof je het zwaar hebt. Dat leed kun je natuurlijk weer mooi in je literatuur verwerken. Zo wordt schrijven net de circle of life!
Geloof me, ziggo heeft niets met goddelijke interventie te maken.quote:Op dinsdag 15 september 2009 11:38 schreef Biancavia het volgende:
Ik krijg nu zelfs aansporingen van hogerhand, want m'n internet valt steeds weg.
UPC toch wel?quote:Op dinsdag 15 september 2009 11:40 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Geloof me, ziggo heeft niets met goddelijke interventie te maken.
quote:Op dinsdag 15 september 2009 11:58 schreef Soohr het volgende:
stap 1. Sluit FOK! af
stap 2. Pak een lekker kopje koffie
stap 3. Zet een klassiek muziekje op (niet zo dat het je gaat irriteren)
stap 4. Begin met typen en dwing jezelf de eerste pagina volledig in 1x over te schrijven
stap 5. Hoop dat je koffie nog warm is en neem een slokje
Piet lijkt natuurlijk veel te veel op Pieter Post.quote:Op dinsdag 15 september 2009 16:18 schreef Biancavia het volgende:
[..]
Nee, Wim!
Of was het nou Piet?
Het schrijven van een boek is een lang proces. Als je dat niet kunt accepteren, kun je er beter helemaal niet aan beginnen. Dat betekent ook dat je de tekst steeds opnieuw moet lezen en verbeteren.quote:Op dinsdag 15 september 2009 13:45 schreef Biancavia het volgende:
[..]
![]()
Weer 2 A4'tjes af.![]()
In dit tempo komt in 2037 mijn debuut uit!![]()
In e-book vorm natuurlijk.
Dat zou echt iets voor mij zijn inderdaad!quote:Op woensdag 16 september 2009 15:51 schreef dushigirly het volgende:
Maar maar, er zijn nu toch ook van die pentabletten waar je gewoon op schrijft maar wat als tekstbestand wordt weggeschreven op de pc? Ik zou eens informeren in een gespecialiseerde winkel. Ze kunnen je vast verder helpen en ben je in het vervolg niet meer gebonden aan 1 werkplek en kun je toch gewoon echt schrijven.
Succes!
Nee, dat is ook wel een beetje het probleem...quote:Op donderdag 17 september 2009 06:59 schreef p-etr-a het volgende:
Geloof je wel in je eigen schrijven? Dat lijkt me een belangrijke voorwaarde. Nu al roepen dat het niks is heeft geen zin.
Jij was met jouw geniale inzending mijn muze.quote:Op maandag 21 september 2009 20:48 schreef Peter6000 het volgende:
Ik heb er veel vertrouwen in, Bianca(via).
Je had toen in no time een verhaaltje geschreven bij 'De cognitieve dissonanties van oud-inspecteur Veenstra' (waar je ook een prijs mee hebt gewonnen), dus je bent behoorlijk getalenteerd.
Daar val ik alleen maar van in slaap!quote:Op woensdag 23 september 2009 20:15 schreef leipelullo het volgende:
Zelfde probleem hier. Drank helpt zo op zijn tijd.
Ja, 50.000 is wel ongeveer mijn richtlijn, maar natuurlijk heeft een boek altijd zoveel woorden als het nodig blijkt te hebben.quote:Op zaterdag 5 december 2009 12:29 schreef Peter6000 het volgende:
Ik heb ff opgezocht hoeveel woorden een gemiddeld boek bevat, en dat blijken er 50.000 te zijn (bron: Biancavia op FOK! ).
Dus je zit gewoon al op 20 procent.
Schrijf je nog steeds met de hand?
Respectquote:Op zondag 27 december 2009 13:51 schreef Biancavia het volgende:
27.000!!!![]()
Hup, hup, ik wil vandaag nog richting de 30.000!
Goed bezig!quote:Op zondag 27 december 2009 13:51 schreef Biancavia het volgende:
27.000!!!![]()
Hup, hup, ik wil vandaag nog richting de 30.000!
Ik zit een beetje vast in het verhaal bij het voor de zoveelste keer opnieuw beginnen. En ik heb ook andere verhalen in mijn hoofd, dus vraag me nu eerst af of ik wel het juiste verhaal aan het schrijven benquote:Op zondag 27 december 2009 21:38 schreef p-etr-a het volgende:
Zoo, dat gaat als een tierelier!
@DaMart: wat weerhoudt je?
Ik zat telkens vast en bedacht dat het begin wel beter kon. Ik had inmiddels zo'n 4 versies van hoofdstuk 1, toen ik maar besloot door te schrijven en tot hoofdstuk 5 kwam. Begin dit jaar kon je tijdens Nightwriters Walhalla een manuscript voorleggen aan een uitgever, en dat heb ik dus gedaan. En die gaf aan dat het wel potentie heeft, maar dat er meer cadans in moet en dat ik te veel informatie in te korte tijd gaf op pagina 1. En dus moest het weer over, vond ikquote:Op zondag 27 december 2009 22:30 schreef Biancavia het volgende:
Ik zit net over de 29.000.
DaMart, waarom moet je voor de zoveelste keer opnieuw beginnen?
Kun je dan niet beter alsnog verder schrijven en dan pas aan het einde van de rit het eerste hoofdstuk herschrijven?quote:Op zondag 27 december 2009 22:32 schreef DaMart het volgende:
[..]
Ik zat telkens vast en bedacht dat het begin wel beter kon. Ik had inmiddels zo'n 4 versies van hoofdstuk 1, toen ik maar besloot door te schrijven en tot hoofdstuk 5 kwam. Begin dit jaar kon je tijdens Nightwriters Walhalla een manuscript voorleggen aan een uitgever, en dat heb ik dus gedaan. En die gaf aan dat het wel potentie heeft, maar dat er meer cadans in moet en dat ik te veel informatie in te korte tijd gaf op pagina 1. En dus moest het weer over, vond ik.
Ik wil eerst het begin weer naar mijn zin hebben, voordat ik verder kan. Ook omdat ik wat dingen ga aanpassen die verderop in het verhaal terugkomen. En tijdens het schrijven ervaar ook ik soms dat het verhaal mij verrast en met ontwikkelingen op de proppen komt die ik vooraf niet voorzien hadquote:Op zondag 27 december 2009 22:38 schreef Biancavia het volgende:
[..]
Kun je dan niet beter alsnog verder schrijven en dan pas aan het einde van de rit het eerste hoofdstuk herschrijven?
Bij mij beginnen meteen bellen te rinkelenquote:Op zondag 27 december 2009 22:32 schreef DaMart het volgende:
[..]
Ik zat telkens vast en bedacht dat het begin wel beter kon. Ik had inmiddels zo'n 4 versies van hoofdstuk 1, toen ik maar besloot door te schrijven en tot hoofdstuk 5 kwam. Begin dit jaar kon je tijdens Nightwriters Walhalla een manuscript voorleggen aan een uitgever, en dat heb ik dus gedaan. En die gaf aan dat het wel potentie heeft, maar dat er meer cadans in moet en dat ik te veel informatie in te korte tijd gaf op pagina 1. En dus moest het weer over, vond ik.
Op zich was het niet eens zozeer passief. Maar in de eerste alinea's introduceerde ik al te veel personen. De hoofdpersoon, haar moeder en toen ineens haar opa... en dat binnen een halve pagina. Dat is toch wat snel volgens de man van de uitgeverij. En in de eerste alinea refereerde ik aan de mythe over Alkyone en Keyx. Alleen is de kans dat mensen die mythe niet kennen en dus al snel afhaken erg groot. Dus daar ben ik in gaan schrappen.quote:Op maandag 28 december 2009 00:13 schreef Nadine26 het volgende:
[..]
Bij mij beginnen meteen bellen te rinkelenIk heb hetzelfde probleem: teveel informatie weggeven in het begin. Op zich is dat natuurlijk logisch, want je hebt het verhaal uitgedacht en in de beginhoofdstukken wil je zoveel mogelijk spuien. Ik weet niet of het bij jouw manuscript ook zo werkt, maar bij het mijne komt het erop neer dat sommige alinea's gemakkelijk hoofdstukken kunnen worden. Met andere woorden: ik geef in een paar zinnen een belangrijke gebeurtenis weg, terwijl die gebeurtenis op zichzelf gewoon een compleet verhaal is.
Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel, maar zelf noem ik het altijd 'passief' versus 'actief'. Als je teveel informatie weggeeft in korte tijd, is het een passieve tekst. Je vertelt het verhaal alsof het gaat om een samenvatting. Daar moet meer actie bij - de lezer moet zo'n passage voor zich zien als een film, en zo moet je het dus uitschrijven, compleet met dialoog, beschrijvingen van de omgeving, mensen die zich verplaatsen etc., zodat de gebeurtenis snelheid krijgt.
Ik heb het plot al uitgeschreven toen ik het aan een redacteur ging voorleggen. Alleen zijn er nog wel wat gaten die ik al schrijvende wil opvullen. Ik weet globaal wat er gaat gebeuren, maar in detail bedenk ik nog wel. En het is een plot waar ik al sinds 2004 mee bezig ben, en dat zich in mijn hoofd ook is blijven doorontwikkelenquote:Op maandag 28 december 2009 00:40 schreef wonderer het volgende:
Is het geen idee om je plot eerst uit te schrijven, DaMart, zodat het plot in ieder geval goed is voor je begint?
Ik heb dat probleem ook gehad; te serieus willen schrijven terwijl ik eigenlijk - net als jij - van het chicklittype ben. Geef eraan toe, zou ik zeggen. Dat heb ik ook gedaan en het werkt. Mijn boek is inmiddels verschenen en het krijgt zowaar binnen het genre supergoede recensies, dus waar zou ik moeilijk over doen?quote:Op woensdag 27 januari 2010 23:56 schreef CherryLips het volgende:
Mensen, ik wil weer beginnen. Het verhaal waar ik in de zomer van 2005 aan ben begonnen heb ik nagekeken en het zuigt. Maar goed, het zijn wel 288 blz waar echt tig uur werk inzit, dus ik ben er aan de andere kant ook wel trots op, al slaat ongeveer 80% van het verhaal nergens op.
Maar m'n handen jeuken. Als ik een bepaald nummer hoor of een anekdote, dan wil ik schrijven. M'n hart en ziel uitstorten op papier.
Maar waarover?
Aan de ene kant wil ik een chicklit schrijven. Echt, zo ben ik gewoon. Blond en meisjesachtig met enorme domme doos-momenten en problemen.
Aan de andere kant zou ik het heel gaaf vinden om een beetje spannend verhaal te schrijven, met verrassende wendingen zonder dat ze lachwekkend zijn.
Ik wil schrijven.
Het is met Book Antiqua 12, regelafstand anderhalf, en 110.665 woordenquote:Op donderdag 28 januari 2010 11:29 schreef Biancavia het volgende:
288 bladzijdes! Dat is knetterveel!
Met regelafstand 0 en op Times 12p heb ik nu 76 pagina's. 43.000 woorden. En dat vind ik al enorm veel!
En waarom zou je geen domme doos-momenten met spanning kunnen combineren?
Ik probeer ook een beetje humor in mijn 'thriller' te gooien. Het moet gewoon allemaal niet zo serieus zijn.
Gewoon beginnen, echt waar. Je weet dat je het kunt, je hebt het al eerder gedaan.
Je begint gewoon en als het helemaal af is, dan ga je als allerlaatste je eerste alinea herschrijven.quote:Op donderdag 28 januari 2010 12:01 schreef CherryLips het volgende:
[..]
Het is met Book Antiqua 12, regelafstand anderhalf, en 110.665 woorden. Een en al geouwehoer geloof ik, maar goed.
Het begin is vooral moeilijk. Hoe open je? De eerste paar regels zijn het belangrijkst heb ik eens geleerd (of geldt dat voornamelijk voor korte verhalen?). Ik vraag me nu af hoe ik dat bij eerdere verhalen heb gedaan, ik heb er nu drie geschreven in totaal en ik doe er steeds langer over.
Dat zou best wel eens een reden kunnen zijn waarom ik telkens vastloop. Dan heb ik wat geschreven, ben ik er niet tevreden over en ga ik meteen herschrijven. Misschien wil ik het te snel te goed doenquote:Op donderdag 28 januari 2010 17:54 schreef wonderer het volgende:
Nadenken hoef je pas te doen als het af isDe eerste versie moet je gewoon op papier knallen, hoe slecht het ook is. Met boetseren begin je ook met een bonk vormeloze klei, waar je steeds meer detail in aanbrengt
![]()
Sowieso is op de vierkante millimeter werken in het begin niet zo handig, want vaak wordt het toch weer geschrapt, en als je er al zoveel tijd in hebt zitten, doet het schrappen ook meer pijn.
Ja, dat is ook de reden dat ik heel veel eerste hoofdstukken van ontzettend verschillende verhalen heb geschreven.quote:Op zaterdag 30 januari 2010 11:57 schreef DaMart het volgende:
[..]
Dat zou best wel eens een reden kunnen zijn waarom ik telkens vastloop. Dan heb ik wat geschreven, ben ik er niet tevreden over en ga ik meteen herschrijven. Misschien wil ik het te snel te goed doen.
Ook heel herkenbaar!quote:Op zaterdag 30 januari 2010 11:57 schreef DaMart het volgende:
[..]
Dat zou best wel eens een reden kunnen zijn waarom ik telkens vastloop. Dan heb ik wat geschreven, ben ik er niet tevreden over en ga ik meteen herschrijven. Misschien wil ik het te snel te goed doen.
Klopt. Het gevolg is dat ik voorlopig het verhaal waar ik mee bezig was even in de koelkast heb gezet. Het verhaal is op zich goed, alleen krijg ik het vooralsnog niet op papier zoals ik het zou willen.quote:Op zaterdag 30 januari 2010 14:54 schreef p-etr-a het volgende:
[..]
Ook heel herkenbaar!
Het vertraagt je proces enorm en daardoor zakt de moed je op een gegeven moment in de schoenen. Ik schrijf nu zelf aan één stuk door zonder herschrijven, maar ik ken ook schrijvers die de volgende volgorde aanhouden:
- een stuk schrijven
- laten rusten
- volgende keer dat ze eraan werken het stuk van de keer ervoor herschrijven
- daarna verder schrijven
- keer daarna dat stuk weer herschrijven
- daarna verder schrijven
- enzovoort
Op die manier kun je wel een beetje tegemoet komen aan je perfectionistische aard, maar blijf je niet hangen in telkens hetzelfde stuk.
Netjes hoor! Hier schiet het nog niet op, maar ik voel met de dag inspiratie aankomenquote:Op donderdag 11 februari 2010 14:59 schreef Biancavia het volgende:
Joechei!
Slingers, taart en limonade!
De allereerste complete versie van mijn manuscript is officieel af.
Elf weken, ontzettend veel uren, liters zweet, heel veel koekjes enen 48.175 woorden.
Ja, ik was eind november begonnen:quote:
quote:Op zaterdag 5 december 2009 12:21 schreef Biancavia het volgende:
*update*
Ik laat dat waar ik mee bezig was even in de kast liggen en ik ben ruim een week geleden met iets anders verder gegaan waar ik ooit jaren aan geleden begonnen was.
Het had zo'n 4000 woorden, dat gedeelte heb ik nu bijna volledig herschreven en ik ben alweer 6000 woorden verder, dus nu ben ik over de 10.000 heen!
Netjes. Als je een proeflezer nodig hebt, mijn tarieven zijn heel schappelijkquote:Op donderdag 11 februari 2010 14:59 schreef Biancavia het volgende:
Joechei!
Slingers, taart en limonade!
De allereerste complete versie van mijn manuscript is officieel af.
Elf weken, ontzettend veel uren, liters zweet, heel veel koekjes enen 48.175 woorden.
quote:Op donderdag 11 februari 2010 14:59 schreef Biancavia het volgende:
Joechei!
Slingers, taart en limonade!
De allereerste complete versie van mijn manuscript is officieel af.
Elf weken, ontzettend veel uren, liters zweet, heel veel koekjes enen 48.175 woorden.
quote:Op donderdag 11 februari 2010 17:36 schreef wonderer het volgende:
[..]
Netjes. Als je een proeflezer nodig hebt, mijn tarieven zijn heel schappelijk
Ja, maar mensen komen niet voor niets bij me terug met hun volgende boek, dus ze zullen wel iets aan mijn strengheid gehad hebbenquote:Op vrijdag 12 februari 2010 09:55 schreef Biancavia het volgende:
[..]
Volgens mij ben jij hartstikke streng.
QFT!quote:Op vrijdag 12 februari 2010 10:58 schreef CherryLips het volgende:
Jemig, als Stephen King 30% van �z'n overbodige verhaallijnen schrapt, wil ik niet weten hoe langdradig de eerste versies van veel van z'n boeken wel niet zijn.
quote:Op vrijdag 12 februari 2010 18:11 schreef wonderer het volgende:
[..]
Ja, maar mensen komen niet voor niets bij me terug met hun volgende boek, dus ze zullen wel iets aan mijn strengheid gehad hebbenMaar ik kan ook best lief zijn hoor, als je dat wil
King vindt voor zover ik weet lezen zowat belangrijker dan schrijven. Filmpje wordt afgesloten met een briljante grap overigens.:quote:Op vrijdag 12 februari 2010 11:14 schreef Captain_Fabulous het volgende:
'The Stand' is te koop in de korte en lange versie, dat geeft wel een beeld![]()
1 van de dingen die hij ok zegt, is dat je het kan vergeten om ooit een schrijver te worden, als je niet minstens twee tot drie uur per dag schrijft of leest vanaf dat je jong bent. Anders heb je gewoon het gereedschap niet om iets fatsoenlijks te produceren als schrijver....
Jaaa, nou op dat punt zat ik dus toen ik De Blauwe Tweeling van het illustere duo Jan en Sanne Terlouw gelezen had. Wat een ongeloofwaardig gedoe!quote:Op vrijdag 12 februari 2010 21:13 schreef Xessive het volgende:
[..]
King vindt voor zover ik weet lezen zowat belangrijker dan schrijven. Filmpje wordt afgesloten met een briljante grap overigens.:
'And this got published.'quote:Op zaterdag 13 februari 2010 13:45 schreef Biancavia het volgende:
[..]
Jaaa, nou op dat punt zat ik dus toen ik De Blauwe Tweeling van het illustere duo Jan en Sanne Terlouw gelezen had. Wat een ongeloofwaardig gedoe!
Wat zegt hij in dat filmpje nou helemaal als allerlaatste? Ik kan het echt niet verstaan.
Dat is wel heel erg jammer.quote:Op zaterdag 13 februari 2010 22:45 schreef _Arual_ het volgende:
Nu ik echt voor mijn werk schrijf, heb ik de puf niet meer om nog voor mijn plezier te schrijven. Heb zoveel lol beleefd aan de schrijfwedstrijden hier op Fok!, een paar jaar terug. Het gaat er vrees ik gewoon niet meer van komen.
Het grootste deel van mijn werk bestaat uit het schrijven van literatuurrecensies en uittreksels van romans. Vooral die recensies vergen al behoorlijk wat van mijn creativiteit. Bovendien heb ik door dit werk de laatste jaren zo verschrikkelijk veel gelezen, dat ik simpelweg ben gaan twijfelen over mijn eigen capaciteiten.quote:Op zondag 14 februari 2010 08:43 schreef Biancavia het volgende:
[..]
Dat is wel heel erg jammer.
Wat voor teksten schrijf je nu dan? Is het niet heel anders om zakelijke teksten of creatieve teksten te schrijven?
Die wedstrijden hier zijn voor mij echt de aanzet geweest tot meer schrijven.
Daarvoor was ik er ook halfslachtig wel een beetje mee bezig, maar die TTK-wedstrijden waren laagdrempelig om ook echt je verhaal door anderen te laten lezen en te beoordelen.
Ik heb er in elk geval heel veel aan gehad. En ik durfde daardoor ook aan andere schrijfwedstrijden mee te doen.
Het liefst zou ik gewoon 24-32 uur per week als communicatie-iets werken, en daarnaast schrijven voor mezelf, niet voor opdrachtgevers. Die droom heb ik na dik 100 sollicitatiebrieven maar laten varen. Toen heb ik besloten om een vaste baan te zoeken die niks met mijn opleiding te maken had, en om daarnaast te gaan freelancen zodat ik wel met mijn vakgebied bezig zou blijven.quote:Op zondag 14 februari 2010 11:34 schreef Biancavia het volgende:
Is het niet dan niet mogelijk om een gedeelte van je schrijfwerk te laten vallen?
Het zou jammer zijn als je het nooit een echte kans zou geven.
Nee, dat is momenteel echt niet mogelijk...quote:Op zondag 14 februari 2010 12:34 schreef Biancavia het volgende:
Ja, ik begrijp het.
En is het dan niet mogelijk een dagdeel minder te gaan werken in je 'vaste' baan?
Wel een zeer vervelende situatie als je inderdaad na zoveel moeite en ook nu met een hoop ervaring niet voltijd in je eigen vakgebied aan de slag kan.
Klopt het dat je Nederlands gestudeerd hebt?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |