EDIT: Ik zie nu pas dat je rechtbank zegt, terwijl ik dacht dat het een kantonzaakje betrof.quote:Artikel 80
1. Tegen een vonnis of een beschikking van een kantonrechter in een burgerlijke zaak waartegen geen hoger beroep kan of kon worden ingesteld, kan een partij slechts beroep in cassatie instellen wegens:
a. het niet inhouden van de gronden waarop het vonnis of de beschikking berust;
b. het niet in het openbaar gedaan zijn van het vonnis of, voorzover rechtens vereist, de beschikking;
c. onbevoegdheid; of
d. overschrijding van rechtsmacht.
Het komt direct voor de kantonrechter op grond van 93 Rv.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 19:58 schreef Hartigan het volgende:
Ja, maar we moeten er vanuit gaan dat het al voor de rechtbank is geweest en van daaruit verder redeneren. Of bedoel je dat je van de rechtbank naar de kantonrechter gaat?
Maar ook het antwoord laat niet weten of cassatie mogelijk is. Nou ja, dan wachten we maar af tot de inzage.quote:Art. 78 lid 6 RO: de PG kan cassatie in het belang der wet instellen wanneer
er geen gewoon rechtsmiddel meer openstaat. Op grond van artikel 332 lid 1 Rv is
geen hoger beroep mogelijk, want de rechter in eerste instantie heeft beslist over een
vordering die lager is dan 1750.
Dat onderscheid wordt niet meer gemaakt, het is immers rechtbank, sector kanton.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 19:51 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Als het om 1200 euro gaat zoals je in het andere topic stelde, is de kantonrechter op grond van 93 sub a Rv bevoegd en dus is 80 RO (jo 332 Rv) gewoon van toepassing.
Het gaat ook om de rechtbank.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 20:16 schreef Hartigan het volgende:
Ik zou zweren dat het ging om de rechtbank, maar kantonrechter klinkt logischer.
Ik probeerde het juist een beetje makkelijk te houden, maar nu snap het zelf niet meer.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 21:39 schreef Argento het volgende:
[..]
Dat onderscheid wordt niet meer gemaakt, het is immers rechtbank, sector kanton.
Eh, foutje, dat moest Rv uiteraard zijn.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 23:14 schreef Argento het volgende:
De vraag geeft dat iemand een bedrag lager dan 1750 bij de rechtbank vordert (je ziet, zelfs in de vraag wordt geen onderscheid gemaakt tussen rechtbank en kantonrechter). Gezien het bedrag is hoger beroep niet mogelijk, dus resteert cassatie.
Ik snap op mijn beurt dan weer niet wat de PG (procureur generaal?) ermee te maken heeft. Dit lijkt me gewoon een ordinaire civiele vordering, dus naar Sv hoeven we niet te kijken. Toch?
Artikel 78 RO zegt dat de PG pas cassatie in het belang der wet kan instellen als er geen andere rechtsmiddelen voor partijen openstaan. Op grond van 332 kan er geen hoger beroep ingesteld worden, de vordering is te laag. 80 RO geeft dan aan wanneer er cassatie ingesteld kan worden door de partijen, maar aan geen van deze gronden is in de geschetste casus voldaan. Dus resten er geen andere rechtsmiddelen voor de partijen en kan de PG cassatie in het belang der wet instellen.quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 00:26 schreef Argento het volgende:
Het instellen van cassatie in belang der wet is een autonome bevoegdheid van de PG. Artikel 80 RO gaat over de vraag of en in hoeverre partijen in cassatie kunnen gaan en is daarmee niet van toepassing in deze casus.
Het zou, gezien de aard en strekking van cassatie in belang der wet (namelijk, ervoor zorgen dat de HR zich alsnog over een rechtsvraag kan uitspreken ook voorzover partijen geen cassatie (kunnen) instellen) ook helemaal niet logisch zijn dat de PG ook zou zijn gebonden aan de beperkingen van 80 RO.
Daar teken ik morgen voor bij m'n eerste tentamen van het nieuwe jaar.quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 22:41 schreef Phaelanx_NL het volgende:
Yay 17 van de 20 punten voor het deeltentamen. Top 6%.
Het komt in het Porsche arrest uiteindelijk ook neer op schuld.quote:Op donderdag 22 oktober 2009 13:27 schreef VoreG het volgende:
Dan gelijk een vraag waar ik wat moeite mee heb en niet meer zo goed weet hoe het ook al weer zat.
Wat is nou eigenlijk het verschil tussen voorwaardelijk opzet en schuld?
Bij het Porsche-arrest wordt geen opzet aangenomen, omdat hij de dood van de slachtoffers niet beoogde en ook weer wilde uitwijken op het laatste moment, maar dan komt het in principe toch gewoon neer op schuld?
Wat eigenlijk toch gewoon bewuste schuld is? Het lijkt wel een groot grijs gebied, waar geen antwoord op bestaat of zie ik dat verkeerd?quote:Op donderdag 22 oktober 2009 14:21 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Het komt in het Porsche arrest uiteindelijk ook neer op schuld.
Voor voorwaardelijk opzet moet je bewust de aanmerkelijke kans op het gevolg aanvaard hebben. Voor schuld geldt het criterium van aanmerkelijk (verwijtbaar) onvoorzichig handelen.
Dat het geen opzet is volg ik inderdaad, dat blijkt ook uit het Porsche arrest, maar ik zie de lijn van onvoorwaardelijk opzet naar bewuste schuld niet.quote:Je zou bij een zeer roekeloos rijdende chauffeur kunnen betogen dat hij zo onverschillig moet zijn geweest ten opzichte van de gevolgen van zijn roekeloos gedrag, dat hij de aanmerkelijke kans op het gevolg bewust aanvaard heeft (en hij dus opzettelijk gehandeld heeft). Maar in zijn algemeenheid zal dat in het verkeer niet snel het geval zijn, aangezien je met een gevaarlijke inhaalmanoeuvre ook jezelf in levensgevaar zal brengen. Hierdoor handel je weliswaar in een aanmerkelijke mate onvoorzichtig en dat doe je dan ook verwijtbaar (zodat er sprake is van schuld), maar omdat je er blijkbaar vanuit gaat dat het gevaar zich niet zal verwezenlijken kan er geen sprake zijn van opzet op een gevolg.
Yup.quote:Op donderdag 22 oktober 2009 15:32 schreef Hartigan het volgende:
Heb je om 19:00 ook tentamen Strafrecht?
Het grote verschil tussen voorwaardelijke opzet en bewuste culpa is dat opzet "willens en wetens" is en culpa enkel "weten", althans zo heb ik uit de werkcolleges vernomen.
Nee, dat op de koop toenemen hoeft niet het geval te zijn. Zoals in het geval van de Porsche-bstuurder, die het gevolg niet op de koop heeft toegenomen omdat dat dan ook voor zijn eigen dood zou moeten gelden. Dat is met andere woorden de wilscomponent.quote:Op donderdag 22 oktober 2009 15:35 schreef VoreG het volgende:
[..]
Yup.
Maar de uitleg van voorwaardelijke opzet zoals gegeven door de HR luidt toch 'De verdachte heeft de aanmerkelijke kans dat anderen door zijn gedrag het leven zullen laten desbewust heeft aanvaard en op de koop toegenomen.'
Dat is toch m.i. exact de uitleg van bewuste schuld?
Die had ik nog niet eens gezien! Die ga ik even doornemen, bednakt.quote:Op donderdag 22 oktober 2009 16:01 schreef Hartigan het volgende:
Pfff, ik ben nog nooit in M geweest![]()
VoreG, heb je trouwens al op BB gekeken? Er staat een .doc van het HC van week 4, daar staan wat schema's in mbt bewuste culpa, voorwaardelijke opzet en het normaliteitssyllogisme. Check dat anders even...
Nee, voorwaardelijk opzet is het willens en wetens op de koop toe nemen van de gevolgen. Opzet bestaat ook nog in zwaardere gradaties: het noodzakelijkheidsbewustzijn (je had moeten weten dat... Thomas van Bremerhaven-arrest) en het zuivere opzet, willens en wetens. Dat laatste is als je iemand een pistool tegen het hoofd zet en de trekker overhaalt. Daar is geen discussie over mogelijk, dat is gewoon willens en wetens iemand om het leven brengen. Die driedeling is als het goed is ook zo in je handboek uitgelegd.quote:Op donderdag 22 oktober 2009 16:04 schreef VoreG het volgende:
Dat culpa en opzet verschillen zie ik, bij opzet gaat het er om dat je het eventuele gevolg op de koop toe neemt en bij culpa ga je er van uit dat het niet gebeurt. Maar waar past dan voorwaardelijk opzet hier in?
Want daar gaat het om dat hij de fout van zijn gedrag in zag en daarmee ook de gevolgen inzag, maar dat hij dat op de koop toe nam. Wat maakt dit een lichtere vorm van opzet dan?
Die laatste, zwaarste variant heb ik geleerd als 'oogmerk'.quote:Op donderdag 22 oktober 2009 16:07 schreef ScottTracy het volgende:
en het zuivere opzet, willens en wetens. Dat laatste is als je iemand een pistool tegen het hoofd zet en de trekker overhaalt. Daar is geen discussie over mogelijk, dat is gewoon willens en wetens iemand om het leven brengen. Die driedeling is als het goed is ook zo in je handboek uitgelegd.
"MAar je gaat er vanuit dat het niet gebeurt", dat is toch precies wat die Porsche-bestuurder heeft gedaan? Dus daarom komt het op culpa neer?quote:Het is meer zoiets als: je wéét dat die gevolgen kunnen intreden, maar dat maakt je geen donder uit. Bij bewuste culpa is het zoiets als: je wéét dat die gevolgen kunnen intreden, maar je gaat er vanuit dat het niet gebeurt. Dat is een psychologisch bestanddeel, en maakt het des te moeilijker om de grens aan te geven.
quote:Op donderdag 22 oktober 2009 16:25 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Hij was zich bewust van een gevaar, maar hij heeft het gevaar niet bewust aanvaard. Dat is het verschil.
Bij opzet neem je niet zozeer het gevolg op de kop toe, je handelen is juist expliciet gericht op de intreding van het gevolg. Het gevolg willens en wetens op de koop toe nemen, is eerder voorwaardelijk opzet.quote:Op donderdag 22 oktober 2009 16:04 schreef VoreG het volgende:
Dat culpa en opzet verschillen zie ik, bij opzet gaat het er om dat je het eventuele gevolg op de koop toe neemt en bij culpa ga je er van uit dat het niet gebeurt. Maar waar past dan voorwaardelijk opzet hier in?
Ik heb vanmorgen de laatste gehad, hihi.. Nu een scriptietje schrijven en hoppakee!quote:Op vrijdag 23 oktober 2009 17:04 schreef Otis2.0 het volgende:
Nou, vandaag het allereerste tentamen van mijn studie gehad. Ben benieuwd.
Dat kan geen toeval zijn, wat jij?quote:Op vrijdag 23 oktober 2009 17:50 schreef Smash-it het volgende:
[..]
Ik heb vanmorgen de laatste gehad, hihi.. Nu een scriptietje schrijven en hoppakee!
Met deze fantastische arbeidsmarktquote:Op vrijdag 23 oktober 2009 17:50 schreef Smash-it het volgende:
[..]
Ik heb vanmorgen de laatste gehad, hihi.. Nu een scriptietje schrijven en hoppakee!
Huh? Als in; ik had na mijn eerste master in 2008 meteen moeten gaan werken?quote:Op vrijdag 23 oktober 2009 23:44 schreef The_Duce het volgende:
Met deze fantastische arbeidsmarkt
Heb je achteraf geen spijt van een extra mastert?
Het is dan ook een verkapte paranormale opleidingquote:Op maandag 26 oktober 2009 13:10 schreef TiMPiN het volgende:
Heb waarschijnlijk allebei mijn tussententamens(Inleiding in de rechtswetenschap zeker weten en Constitutioneel recht)gehaald, moet wel zeggen dat ik der tot nu toe echt geen moer aan vindVooral dat Inleiding vind ik veels te zweverig. We zien wel wat het wordt
Nicequote:Op dinsdag 27 oktober 2009 18:01 schreef aaipod het volgende:
Tussentoets van Rechtsgeschiedenis en Juridische vaardigheden A gehaald (RUG) Best een opluchting
Zeker om een dremel die niet als dental drill gebruikt kon worden en een poedel die niet in de magnetron mocht?quote:Op dinsdag 27 oktober 2009 18:21 schreef xxiessiexx het volgende:
Nice![]()
Ik vind Jac. Hijma echt leuk hoorcolleges geven (Leiden), vandaag weer een aantal keer hardop moeten lachen
Jaquote:Op dinsdag 27 oktober 2009 22:47 schreef -Trinity- het volgende:
[..]
Zeker om een dremel die niet als dental drill gebruikt kon worden en een poedel die niet in de magnetron mocht?
Was dat van die pauze-sheet? Het McDonalds logo is me nergens opgevallenquote:Op woensdag 28 oktober 2009 09:22 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Die van de te hete koffie bij de McDonalds klopt in ieder geval wel hoor.
Echt belachelijkquote:Op woensdag 28 oktober 2009 10:55 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Oh, ik was niet bij het college, ik ben van de UvT.
Maar dat is ook een bekend borrelpraatverhaaltje - de vrouw die koffie van de McD over haar schoot morste en door de jury bijna 3 miljoen dollar (tegenwoordig ook niet zoveel meer trouwens) toegewezen kreeg.
Ah, ik had de OP niet gechecktquote:Op woensdag 28 oktober 2009 10:55 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Oh, ik was niet bij het college, ik ben van de UvT.
Maar dat is ook een bekend borrelpraatverhaaltje - de vrouw die koffie van de McD over haar schoot morste en door de jury bijna 3 miljoen dollar (tegenwoordig ook niet zoveel meer trouwens) toegewezen kreeg.
Ja haha die was ook leuk.quote:Op woensdag 28 oktober 2009 11:02 schreef -Trinity- het volgende:
[..]
Echt belachelijk. Hij vertelde ook dat er in een handleiding van een kinderwagen stond 'do not fold when child is still seated' of iets dergelijks
.
quote:Op woensdag 28 oktober 2009 21:06 schreef aaipod het volgende:
[ afbeelding ]
Raad het arrest
Sorry ik vond hem zo grappig/illustrerend ik kon het niet laten om hem even hier te posten![]()
Dat is iemand zijn avatar op FOK!quote:Op woensdag 28 oktober 2009 21:06 schreef aaipod het volgende:
[ afbeelding ]
Raad het arrest
Sorry ik vond hem zo grappig/illustrerend ik kon het niet laten om hem even hier te posten![]()
Komt goed. Maar niet te makkelijk over denken, want als ik het goed heb begin je met twee 10-punts vakken, dus niet onder de 4 halen hequote:Op woensdag 28 oktober 2009 22:54 schreef Florian_ het volgende:
Tévépé
Bijna tentamens. Loop héél ver achter door ontgroening.
Je kan ze ook niet halen, maar dan mis je gelijk je eerste 20 ECTS en moet je de rest van het jaar wél alles halen. Ik raad je aan om ff hard te studeren en oefententamens te gebruiken. Ik wil je er eventueel wel een paar mailen uit 2006 en 2007 die ik hier nog heb staan van vorig jaar?quote:Op woensdag 28 oktober 2009 23:13 schreef xxiessiexx het volgende:
Komt goed. Maar niet te makkelijk over denken, want als ik het goed heb begin je met twee 10-punts vakken, dus niet onder de 4 halen he
Ah thanks maar die heb ik al. Joho heeft zo´n pakket met tentamens uitgebracht van 2002 tot 2008, wel handig.quote:Op donderdag 29 oktober 2009 07:33 schreef -Trinity- het volgende:
[..]
Je kan ze ook niet halen, maar dan mis je gelijk je eerste 20 ECTS en moet je de rest van het jaar wél alles halen. Ik raad je aan om ff hard te studeren en oefententamens te gebruiken. Ik wil je er eventueel wel een paar mailen uit 2006 en 2007 die ik hier nog heb staan van vorig jaar?
Dat is vrij onmogelijk. Als je die eerste twee tentamens al niet kan halen, dan lijkt het me dat je vakken als bijv. Strafrecht al helemaal niet haalt.quote:Op donderdag 29 oktober 2009 07:33 schreef -Trinity- het volgende:
[..]
Je kan ze ook niet halen, maar dan mis je gelijk je eerste 20 ECTS en moet je de rest van het jaar wél alles halen.
Ik ken iemand die het zo gedaan heeft hoorquote:Op donderdag 29 oktober 2009 13:02 schreef xxiessiexx het volgende:
Dat is vrij onmogelijk. Als je die eerste twee tentamens al niet kan halen, dan lijkt het me dat je vakken als bijv. Strafrecht al helemaal niet haalt.
Doet diegene goed danquote:Op donderdag 29 oktober 2009 14:29 schreef -Trinity- het volgende:
[..]
Ik ken iemand die het zo gedaan heeft hoor.
Ik ook.quote:Op dinsdag 27 oktober 2009 18:01 schreef aaipod het volgende:
Tussentoets van Rechtsgeschiedenis en Juridische vaardigheden A gehaald (RUG) Best een opluchting
Eerstejaars Utrecht rechtsgeleerdheid dan zeker? Me too! Heb maandag ook grondslagen gehad!!quote:Op maandag 2 november 2009 20:29 schreef Eva4Evah het volgende:
Ik had vandaag het 2e tentamen Grondslagen (20% volgens mij) en volgens mij ging het best goed!Er waren 20 multiple choice vragen, waarvan ik er 15 goed heb, best netjes dus al zeg ik het zelf
En er waren nog 4 open vragen die volgens mij ook best goed gingen, heb daarvan nog niet de sleutel maar het moet toch goedkomen zou ik zeggen
Oh hey wat grappigquote:Op zondag 8 november 2009 23:47 schreef Florette het volgende:
Sorry, kan het niet laten:
[..]
Eerstejaars Utrecht rechtsgeleerdheid dan zeker? Me too! Heb maandag ook grondslagen gehad!!
Bij deze meld ik me meteen maar even hier, doe dus ook rechten in utrecht en het bevalt me tot nu toe erg goed.
Ik doe zelf Rechtsgeleerdheid in Groningen (tweedejaar) maar zit er ook sterk over te denken om Recht & ICT te doen. Ga het er denk ik gewoon bij doen, zijn maar 6 vakjes meer verspreid over 3 jaar. Ik zou gewoon beginnen met Rechtsgeleerdheid (propedeuse is toch hetzelfde) als het eerste jaar je niet goed bevalt kan je altijd nog overstappen, en als het wel bevalt kan je ze allebei doen eventueel. Er is zeker wel vraag naar dit soort juristen, nu het internet zo vervlochten is in de maatschappij.quote:Op woensdag 4 november 2009 16:25 schreef DoorgestokenKaart het volgende:
Zijn er hier mensen die ervaring hebben met de Bachelor Recht & ICT (aan de RuG)? Zit momenteel nog te twijfelen tussen gewoon Rechtsgeleerdheid en Recht & ICT. De vakken bij Recht & ICT zien er bijzonder interessant uit (Computercriminaliteit, ICT Recht, Media recht). Ook is het zo dat ik een carriere in het bedrijfsleven meer ambieer dan een toga-beroep. Is er daadwerkelijk vraag naar gespecialiseerde mensen in die richting?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |