quote:za 08 aug 2009, 05:30 | 20 reacties | lees voor
Boeren moeten minder rijden
Van onze parlementaire redactie
DEN HAAG - Minister Verburg (Landbouw) heeft 3 miljoen euro uitgetrokken om boeren en tuinders aan te sporen met briljante plannen te komen om minder kilometers te maken.
Zij wil van agrarisch ondernemers horen hoe zij denken het aantal vervoerskilometers terug te dringen en groene energiebronnen beter te benutten. Volgens de minister leidt slimmer vervoer van voedsel, veevoer, bloemen en planten tot minder kosten voor ondernemers en tot minder milieubelasting.
Bijkomend voordeel van het beter benutten van biomassa is dat ons land daardoor minder afhankelijk wordt van olie en gas, dat op een gegeven moment op raakt.
Ze moeten wel power hebben he 12 uur langquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 10:46 schreef Sjonnjoop het volgende:het wachten is op de eerste electrische tractor
Hoezo, wachten?quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 10:46 schreef Sjonnjoop het volgende:het wachten is op de eerste electrische tractor
Mooi dikke subsidie erop en het miljeuk is weer geredquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 11:13 schreef LinkseFrieseVegetarier het volgende:
[..]
Hoezo, wachten?
[ afbeelding ]
World's first hydrogen fuel cell tractor debuts in Italy
Volgens mij snap jij het bericht niet helemaal. Nou is begrip ook niet waar je krant op uit is, maar toch.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 10:42 schreef henkway het volgende:
Verburg is weer eens de weg kwijt, de meeste boeren rijden s'ochtends om een uur of zeven het land op, om met koffietijd naar voren te komen en de post te lezen.
De rest wandelt s'ochtends naar de varkensstal
Het zijn de koeien zelf die steeds naar de melkmachine moeten lopen
Ik bedoel dat boeren niet veel kilometers maken, en hoogstens met de auto naar de buurman rijdenquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 11:18 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Volgens mij snap jij het bericht niet helemaal. Nou is begrip ook niet waar je krant op uit is, maar toch.
Dus de wegtransporteurs beslissen zelf dat ze 500 km van de ene naar de ander boer rijden? Een hele wagen vol met veevoer, en dan maar kijken of er een eind verderop een boer is te vinden die het wil afnemen?quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 11:25 schreef henkway het volgende:
Ik bedoel dat boeren niet veel kilometers maken, en hoogstens met de auto naar de buurman rijden
De toeleverenciers wel, maar dat is een andere sector, namelijk wegtransport
Wie aan de trekkertrek komt, komt aan mijquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 11:04 schreef henkway het volgende:
Of wil ze de trekkertrek afschaffen, dan is ze gelijk klaar als minister
maar niet door de boeren , dat is allemaal verkocht af land.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 11:33 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dus de wegtransporteurs beslissen zelf dat ze 500 km van de ene naar de ander boer rijden? Een hele wagen vol met veevoer, en dan maar kijken of er een eind verderop een boer is te vinden die het wil afnemen?
Het probleem is dat er ontzettend veel met landbouwgoederen wordt gesleept, door de boeren, zonder dat daar nou een echt goede reden voor is.
het gaat over boeren en tuindersquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 13:42 schreef Peter het volgende:
Het bericht gaat over tuinders (zonder vee dus), en jij hebt het over koeien en varkens.....?
quote:heeft 3 miljoen euro uitgetrokken om boeren en tuinders aan te sporen
Het veevoer komt vaak honderden kilometers weg. Het gaat natuurlijk gewoon om de kilometers die het boerenbedrijf laat maken, niet om wat de boer zelf rijdt.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 13:38 schreef henkway het volgende:
[..]
maar niet door de boeren , dat is allemaal verkocht af land.
De koper komt het halen., ik weet dat want ik heb vroeger heel veel gewassen zelf gehaald, boomsgewas in de fruitteelt
Ook suikerbieten, voermais en aardappels worden gehaald
voor hooi is het soms niet anders want huurland ligt vaak een stukje rijden
JA het gaat erom welke handelaar de voermais het goedkoopst levert, en die moet het (laten) brengen, daar kan de boer niets in zeggenquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 14:24 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het veevoer komt vaak honderden kilometers weg. Het gaat natuurlijk gewoon om de kilometers die het boerenbedrijf laat maken, niet om wat de boer zelf rijdt.
Maar die hoeven niet in eigen land te zijn, zolang het elders fors goedkoper isquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 15:20 schreef JohnDope het volgende:
De boeren zijn de primaire levensbehoefte van een natie.
Rode diesel wordt ook in wegvervoer gebruikt in koelmotoren, aggregaten etc. Dus niet alleen voor de landbouw maar voor de hele transportsector zou dat een strop zijn.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 10:49 schreef henkway het volgende:
[..]
Ze moeten wel power hebben he 12 uur lang
Overigens als het haar ernst is dan moet ze gewoon de rode dieselolie afschaffen, ook een verkapte subsidie voor de landbouw, die maatregel zou flink geld opleveren.
Maar de overheid vind regels afschaffen niet leuk, dat staat zo passief, het is wel de bedoeling dat je geld uitdeelt he?
[ afbeelding ]
De rode diesel is bedoeld als extra ondersteuning van de landbouwsector, dat een enkeling daarvan meeprofiteert is nooit de bedoeling geweest, maar was helaas niet te voorkomen.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 17:43 schreef Barcaconia het volgende:
[..]
Rode diesel wordt ook in wegvervoer gebruikt in koelmotoren, aggregaten etc. Dus niet alleen voor de landbouw maar voor de hele transportsector zou dat een strop zijn.
quote:Afschaffing specifieke accijnsregelingen
Op 1 juli 2008 zijn twee specifieke accijnsregelingen voor rode diesel afgeschaft. Dit houdt in dat voor bepaalde hulpapparatuur en voertuigen voortaan het tarief van blanke diesel moet worden betaald. Het gaat hier bij hulpapparatuur bijvoorbeeld om pompen en compressoren voor het laden en lossen van vloeibare stoffen, betonpompmixers en kraakpers- en draaitrommelinstallaties van huisvuilwagens. Bij voertuigen gaat het bijvoorbeeld om brandweerauto’s, wegmarkeringsvoertuigen, voertuigen voor het reinigen van huisvuilcontainers, kolkenzuigers, hoogwerkers en tunnelwaswagens.
Ok, heb je gelijk in. Maar dat wil niet zeggen dat het geen strop is voor die sectoren zoals voedsel en bloemenindustrie die rode diesel voor koelinstallaties gebruiken (wat nu nog steeds mag).quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 17:45 schreef henkway het volgende:
[..]
De rode diesel is bedoeld als extra ondersteuning van de landbouwsector, dat een enkeling daarvan meeprofiteert is nooit de bedoeling geweest, maar was helaas niet te voorkomen.
Want daar is wat op gevonden, dat de gezonde economie hiervan meesnoept , neee dat mag niet
[..]
Ik denk niet, echt niet, dat het nog mag.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 18:07 schreef Barcaconia het volgende:
[..]
Ok, heb je gelijk in. Maar dat wil niet zeggen dat het geen strop is voor die sectoren zoals voedsel en bloemenindustrie die rode diesel voor koelinstallaties gebruiken (wat nu nog steeds mag).
Koelinstallaties vallen naar mijn mening onder hulpapparatuur, maar ik zou me er verder niet in verdiepen als ik jou wasquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 18:49 schreef Barcaconia het volgende:
Voor zover ik weet en op internet kan vinden geldt per 1 juli 2008 dat voertuigen die incidenteel als werktuig op de weg komen (asfaltmachines etc) of hulpmachines die buiten het voertuig waar ze op gemonteerd werk moeten verrichten (reinigingsinstallaties etc) gèèn rode diesel meer mogen gebruiken. Machines die bedoeld zijn om het voertuig zelf mogen dat wel gebruiken (koelmotoren dan dus).
Maargoed, ik weet het niet 100% zeker dus je kunt een bron zoeken om me ongelijk te gevenIk tank elke zaterdag nog gewoon rode diesel in mijn koelmotor.
Nog een geïnteresseerde om de rode dieselolie maatregel te schrappen, vanwege het gebruik van zwavel, daarnaast levert deze maatregel geld op ipv geld kostquote:Voorstel Natuur en Milieu
Natuur en Milieu stelt voor de accijns van de rode diesel met ¤ 0,16 te verhogen naar het
niveau van de blanke diesel. Hierdoor wordt de vervuilende rode diesel uitgefaseerd,
omdat blanke diesel daardoor goedkoper wordt.
Het milieueffect van de maatregel is groot. Als de hoeveelheid zwavel van gemiddeld
1000 ppm naar gemiddeld 50 ppm wordt verlaagd, dan betekent dat een reductie van
tussen 0,1 en 0,2 kton fijnstof (vergelijkbaar met het stimuleren van roetfilters bij
nieuwe bestelauto’s en taxi’s) en 1,5 kton SO2-reductie.
Roetfilters kunnen niet worden toegepast in werktuigen die deze vervuilende rode diesel gebruiken.
En volgens mij hebben ze dat allemaal uitgevoerd......quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 11:42 schreef kawotski het volgende:
Ruilverkaveling, megastallen, hoeveel miljoen subsidie heb je nodig om dat te bedenken..
Ik denk dat je dit bedoeltquote:Op zondag 9 augustus 2009 12:32 schreef LXIV het volgende:
Het gaat natuurlijk niet om de kilometertjes die de boer aan woon-werkverkeer maakt. Dat zal reuze meevallen, aangezien zijn woon-en werkadres gelijk zijn.
Maar er wordt natuurlijk wel graan de halve wereld over verscheept om hier aan de varkens gevoerd te worden. Breng die varkens dan daar naartoe of gebruik graan uit Nederland. Ik meen ergens gelezen te hebben dat de gemiddelde afstand die ons voedsel naar ons toe gereisd is meer dan 800 km bedraagt. Kun je dat halveren, dan bespaar je al heel wat.
quote:Vlees eten veroorzaakt veel energieverspilling
Bij de omzetting van plantaardig in dierlijk eiwit gaan veel voedingsstoffen verloren. Met 4 kilo plantaardig eiwit (veevoer) produceer je gemiddeld slechts 1 kilo dierlijk eiwit.
Gemiddeld kost de productie van 1 kilo vlees(waren) 14,7 x meer energie dan de productie van een kilo plantaardige voeding. Om een kilo kalfsvlees te produceren heb je 100 keer zoveel energie nodig als om een kilo aardappels te produceren.
Een normale akker met grasland produceert ongeveer 330 kilo vlees. Hetzelfde stukje grond kan ook 40.000 kilo aardappelen produceren.
Nouja, zowel bij akkerbouw als bij veeteelt geldt dat de boeren niet alle land direct naast de deur hebben. Dan moeten ze er toch heen rijden. En het lijkt me sowieso wel handig om een voertuig mee te nemen naar het land, al was het maar omdat dat ingezet kan worden bij werkzaamheden.quote:Op zondag 9 augustus 2009 12:32 schreef LXIV het volgende:
Het gaat natuurlijk niet om de kilometertjes die de boer aan woon-werkverkeer maakt. Dat zal reuze meevallen, aangezien zijn woon-en werkadres gelijk zijn.
Er gaan ook veewagens vol naar Italie. Handig, varkens fokken in Nederland, ze in Italie laten slachten en vervolgens het vlees weer in Nederlandse supermarkten leggen. Dat is pas zinloos transport.quote:Maar er wordt natuurlijk wel graan de halve wereld over verscheept om hier aan de varkens gevoerd te worden. Breng die varkens dan daar naartoe of gebruik graan uit Nederland. Ik meen ergens gelezen te hebben dat de gemiddelde afstand die ons voedsel naar ons toe gereisd is meer dan 800 km bedraagt. Kun je dat halveren, dan bespaar je al heel wat.
Dus gewoon 50% van de boeren omscholen, en het land vrijgeven voor winstgevende projecten, is wat ze wilquote:Bron NOS: 1 kilo vlees is 50 kilometer
Als Nederlanders geen vlees meer eten, wordt er veel minder CO2 uitgestoten. Dat staat in een rapport dat is gemaakt in opdracht van de ministers van VROM en Landbouw.
Volgens de onderzoekers levert overstappen van vlees op plantaardige producten een besparing van CO2 op van vier tot vijf megaton per jaar.
Uit het onderzoek blijkt dat rundvlees het milieu meer belast dan kip.
Het eten van een kilo vlees belast het milieu ongeveer net zo veel als een autorit van ongeveer 50 kilometer.
Verder is ook kaas relatief schadelijk voor het milieu.
Als een vleeseter overschakelt op kaas, maakt dat volgens de onderzoekers voor het broeikaseffect niets uit.
modernisering krijgt nooit subsidie in Nederlandquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 11:42 schreef kawotski het volgende:
Ruilverkaveling, megastallen, hoeveel miljoen subsidie heb je nodig om dat te bedenken..
Wat je in deze vergeet is dat je daarmee tevens alle problemen die voedselproductie, met name vleesproductie, met zich meebrengt, delegeert. Met andere woorden je hebt wel de lusten en niet de lasten. Ik zou er niet zo trots op zijn om vlees uit Brazilie te halen, terwijl het regenwoud ervoor wordt vernietigd. Feitelijk betaal je dan niet de "echte" prijs van desbetreffend vlees.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 17:36 schreef henkway het volgende:
[..]
Maar die hoeven niet in eigen land te zijn, zolang het elders fors goedkoper is
trouwens, ik denk het niet, Zon en water is dat en dan Benzine
overigens, lust ik geen melk en geen kaas en ook geen varkensvlees
Zolang Nederlands vlees fors gesubsidieerd wordt en diepgevroren kippenvlees bijna gratis naar Afrika gebracht wordt , (waarmee dus de Afrikaanse kippenboer zonder werk zit) zal dat toch niet lukkenquote:Op maandag 10 augustus 2009 18:56 schreef drexciya het volgende:
[..]
Wat je in deze vergeet is dat je daarmee tevens alle problemen die voedselproductie, met name vleesproductie, met zich meebrengt, delegeert. Met andere woorden je hebt wel de lusten en niet de lasten. Ik zou er niet zo trots op zijn om vlees uit Brazilie te halen, terwijl het regenwoud ervoor wordt vernietigd. Feitelijk betaal je dan niet de "echte" prijs van desbetreffend vlees.
Hoe zijn die ruilverkavelingen dan betaald?quote:Op zondag 9 augustus 2009 22:10 schreef henkway het volgende:
[..]
modernisering krijgt nooit subsidie in Nederland
Vet van mij.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 18:57 schreef henkway het volgende:
ontopic:
Het blijft dom als de overheid met geld smijt om belastingvrije (expres met zwavel vervuilde) dieselolie beschikbaar blijft stellen, en gelijktijdig geld beschikbaar stelt om zuiniger te gaan rijden
Zacht uitgedrukt!quote:Op maandag 10 augustus 2009 18:03 schreef Deprater het volgende:
Dus de overheid laat expres giftige zwavel toevoegen aan dieselolie, met als enig doel het belastingvrij kunnen aanbieden van brandstof aan de boeren??
raar verhaal
Ik acht LXIV heel goed in staat om te zeggen wat hij bedoelt.quote:
Ruilverkavelingen betalen zichzelf, door dat een boer op het oude land vier onrendabele kavels kan samenvoegen tot een grote kavel. Een andere boer kan dan enkele kleine onrendablele kavels verkopen of ruilen, vaak aan een andere boer die er naast woontquote:Op dinsdag 11 augustus 2009 01:06 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Hoe zijn die ruilverkavelingen dan betaald?
Punt is dat Mw Verburg zelf een boerendochter is en dus niet objectief de sector kan benaderen en subsidie heel gewoon blijkt te vinden voor een bedrijf.quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 01:10 schreef TheUnoriginal het volgende:
Minister Verburg, als je jezelf googled en dit topic vind: je bent een mongool.
Een ruilverkaveling kost niets?quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 08:58 schreef henkway het volgende:
[..]
Ruilverkavelingen betalen zichzelf, door dat een boer op het oude land vier onrendabele kavels kan samenvoegen tot een grote kavel. Een andere boer kan dan enkele kleine onrendablele kavels verkopen of ruilen, vaak aan een andere boer die er naast woont
Of door de gemeente die de boer een ander bedrijf elders kan geven in de Flevopolder of zo en de lokale naastgelegen percelen kan gebruiken voor woningbouw, parken of sportrecreatie
Grond verplaatsen kan niet , maar gelijkwaardige grond ruilen uiteraard wel.
Eeen ruilverkaveling kost niets , het is te vergelijken met een periodieke stoelendans
In geval van uitbreidng voor woningbouw is dat slechts een schijntje van de waardevermeerdering van de grond door de gewijzigde bestemmingquote:Op dinsdag 11 augustus 2009 14:57 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Een ruilverkaveling kost niets?![]()
Wie betaalde dan de Cultuurtechnische Dienst, de slotengraver, de kavelwegaanlegger, de bekenrechttrekker, de boerderijverplaatser, de drainagebuizenlegger, de diepploeger etc. etc.? En dan moest er ook nog grond aangekocht worden om terug te geven aan de natuur.
mischien om hooi naar de koeien te brengen, die beesten moeten toch eten?quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 11:33 schreef Weltschmerz het volgende:
Het probleem is dat er ontzettend veel met landbouwgoederen wordt gesleept, door de boeren, zonder dat daar nou een echt goede reden voor is.
Deze boeren wel , maar die noem ik tuindersquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 15:20 schreef JohnDope het volgende:
De boeren zijn de primaire levensbehoefte van een natie.
quote:wo 12 aug 2009, 11:40
Broccoli met tomaat nóg gezonder
AMSTERDAM - Broccoli staat al bekend als super gezond.
Maar in combinatie met tomaat levert de groente nog meer gezondheidsvoordelen op. Eet de twee samen en de kans op kanker wordt aanzienlijk verminderd. Broccoli bevat glucosinolaten en tomaten zitten vol met lycopeen.
De glucosinolaten laat kankercellen ’zelfmoord’ plegen terwijl tomaten het risico op prostaatkanker verminderen. Dat de twee goed samen gaat bleek uit een studie met ratten die in drie groepen werden verdeeld. Een groep kreeg alleen broccoli, terwijl de tweede groep alleen tomaat at. De derde groep kreeg beide en die ratten ontwikkelden de kleinste tumoren.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |