quote:
ENSCHEDE – Het Leger des Heils heeft vorig jaar op zijn beleggingen een verlies geleden van 6,5 miljoen euro. Omdat het bestuur in zijn begroting nog was uitgegaan van een beleggingswinst van vijf miljoen euro kampt het nu met een gat in zijn begroting van 11,5 miljoen euro. In de afgelopen jaren had het Leger des Heils een stroppenpot opgebouwd van acht miljoen euro.
„Dit schommelfonds is eind 2008 door de crisis op de financiële markten geheel opgesoupeerd”, zegt financieel secretaris Harm Slomp van het Leger des Heils.
Niet minder hulpverlening
Volgens Slomp heeft het bestuur besloten dit jaar niet op de hulpverlening te bezuinigen, ook al is er geen reserve meer om eventuele nieuwe tegenvallers mee op te vangen. „Wij denken alle voorgenomen plannen te kunnen uitvoeren”, zegt hij.
De schade op de beurzen had nog erger kunnen zijn, als het Leger niet een ‘defensieve beleggingsstrategie’ had gehanteerd. „Niettemin zal het naar verwachting enige jaren duren voordat deze financiële tegenvaller is gecompenseerd”, aldus Slomp In de loop van vorig jaar werd duidelijk dat de professionele hulpverlening door het Leger des Heils afstevende op een stevig financieel tekort. De hulpverleningstak van de organisatie veroorzaakte een begrotingstekort van 4,5 miljoen euro, dat slechts gedekt kon worden door een greep uit de stroppenpot te doen.
Dieptepunt
Verder heeft het Leger vorig jaar op het dieptepunt van de beurzen noodgedwongen een deel van zijn aandelen en staatsleningen moeten verkopen, om tijdig aan geld te komen. Het vermogen van de organisatie is ondergebracht bij Staal Bankiers en bank Schretlen & Co. De organisatie had geen geld uitstaan bij IJslandse banken.
De tegenvallers kwamen zeer ongelegen, omdat de uitgaven juist vorig jaar met dertien procent groeiden tot 250 miljoen euro, onder meer door extra grote uitgaven aan sociale hulp. In de geestelijke gezondheidszorg namen de uitgaven zeventien procent toe.
De woonvoorzieningen voor 1961 daklozen in Nederland komen ook ten laste van deze post.
Zestienduizend
In totaal deden vorig jaar bijna zestienduizend mensen in Nederland een beroep op hulp van het Leger des Heils, dat hiermee een kwart van alle maatschappelijke opvang in ons land voor zijn rekening neemt. „Het publiek blijft gelukkig doneren”, aldus Slomp. „Misschien juist wel door het crisisgevoel.”

_!
Van te voren uitgaan van een beleggingswinst, op het dieptepunt verkopen. Je zal zien dat over een aantal jaar als de beurs weer helemaal hersteld ze weer instappen