Dat is correct! Hij schreef inderdaad in het Middel-Duits (Hoogduits om precies te zijn), op YouTube zijn zelfs interpretaties te vinden ontdekte ik:quote:Op donderdag 16 april 2009 12:16 schreef Wouter1989 het volgende:
Walther von der Vogelweide?
Ja, dat klopt. De splitsing is pas recent, dus ik reken het antwoord van Frollo bij nader inzien toch goed.quote:Op donderdag 16 april 2009 14:09 schreef Iblis het volgende:
Ik dacht het British Museum. Waar vroeger dan wel de library in zat, dat wel. Maar nu niet meer geloof ik.
quote:De School van *** is een Franse school die in de periode 1830 tot 1870 werkte in de omgeving van het Franse plaatsje *** bij Fontainebleau. Deze stroming staat ook bekend als de Tweede School van Fontainebleau.
Uitgangspunt was het schilderen van landschappen, zonder opsmuk, als reactie op de romantiek. Er werd geschilderd in de vrije natuur, waarbij veel aandacht besteed werd aan het neerzetten van kleuren die een bepaalde stemming aangaven. De manier van schilderen wordt wel beschouwd als voorloper van het impressionisme.
De school van *** werd beïnvloed door schilders als John Constable en de 17e eeuwe landschapschilders Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema. Ze had als voornaamste leden: Théodore Rousseau, Jean-Baptiste Camille Corot, Charles-François Daubigny, Narcisse Virgilio Díaz en Johan Barthold Jongkind.
Sinds 1997 lees ik.quote:Op donderdag 16 april 2009 14:12 schreef Frollo het volgende:
Hoe recent? Ik 2001 was ik voor het laatst in Londen.
De reading room zit nog in het museum, maar ik de library is toch grotendeels echt naar een apart gebouw verhuisd naar ik meende en Wikipedia me ook zegt:quote:Op donderdag 16 april 2009 14:12 schreef Dunckie het volgende:
? De library is een onderdeel van het museum, je ziet echter het museum.
bronquote:For many years its collections were dispersed in various buildings around central London, in places such as Bloomsbury (within the British Museum), Chancery Lane, and Holborn, with an interlibrary lending centre at Boston Spa, Wetherby in West Yorkshire (situated on Thorp Arch Trading Estate) and the newspaper library at Colindale, north-west London. However, since 1997 the main collection has been housed in a single new building on Euston Road next to St. Pancras railway station.
Ok, dan is dat punt gewoon voor Dunckie.quote:
Dat zeg ik, in het midden van het British Museum zit een deel van de bibliotheek. Dat is die Reading Room die je noemt. Wat je ziet op de foto is dus het British Museum, niet de British Library.quote:Op donderdag 16 april 2009 14:17 schreef Iblis het volgende:
[..]
De reading room zit nog in het museum, maar ik de library is toch grotendeels echt naar een apart gebouw verhuisd naar ik meende en Wikipedia me ook zegt:
[..]
bron
Fuck Pyl, ik had het gewoon fout.quote:Op donderdag 16 april 2009 14:30 schreef Dunckie het volgende:
@Frollo: Pyl beslist hoor, dat is de vraagsteller. Puntje blijft dus gewoon bij jou of hij moet anders beslissen.
Pff sorry hoor, ik wist het gewoon zeker. Andere keren is er weer gezeur dat er na een goed antwoord te lang gewacht moet worden op een nieuwe vraag. Het is niet snel goed zeg.quote:Op donderdag 16 april 2009 14:39 schreef pyl het volgende:
Fuck users die zichzelf een punt toekennen op een door mij gestelde vraag, daardoor voor een hoop verwarring zorgen, en me de tijd niet gunnen een en ander recht te zetten.
Ik weet GVD () zélf wel wat er op een door mij geplaatste plaat staat.
Daar doen wij niet moeilijk over. Jij wel?quote:Op donderdag 16 april 2009 16:37 schreef Wouter1989 het volgende:
Waar haalde pyl het recht vandaan een nieuwe vraag te stellen?
Recht? Het was een paar uur stil, dus ik wilde het topic weer op gang brengen. Da's alles.quote:Op donderdag 16 april 2009 16:37 schreef Wouter1989 het volgende:
Waar haalde pyl het recht vandaan een nieuwe vraag te stellen?
Lien, je wordt verwacht in de Dummies-versie.quote:Op donderdag 16 april 2009 16:59 schreef Lienekien het volgende:
Ach, men wil er de vaart soms een beetje in houden.
Zal ik alvast de punten toekennen of willen jullie er liever eerst nog even wat over steggelen?quote:De Stomme van Portici (La Muette de Portici) is een opera in vijf bedrijven gecomponeerd door de Franse toondichter Daniel François Esprit Auber (1782-1871) op een libretto van August Eugène Scribe (1791-1861), dat weer op een tekst van Germain Delavigne berust. Het stuk werd voor het eerst in 1828 opgevoerd in de Opéra in Parijs.
De Stomme van Portici was in de negentiende eeuw bijzonder populair, maar verdween later van het repertoire. Dat het werk nog steeds een zekere bekendheid geniet, is grotendeels te danken aan het feit dat een opvoering ervan op 25 augustus 1830 in de Muntschouwburg te Brussel de gemoederen van de toeschouwers zo sterk in beweging bracht, dat er anti-Hollandse relletjes uitbraken, die tot de Belgische Opstand zouden leiden. De opera-uitvoering werd notabene gegeven ter viering van de 59e verjaardag van koning Willem I.
Het moment waarop tijdens de uitvoering in 1830 de vlam in de pan sloeg, was toen er een aria op de wijs van de Marseillaise werd gezongen:
"Amour sacré de la patrie,
Rends-nous l’audace et la fierté;
A mon pays je dois la vie.
Il me devra sa liberté."
De Stomme van Portici is om nog een reden van belang: deze opera wordt wel gezien als de eerste echte Grand opéra, een operagenre in Parijs dat vooral populair zou worden dankzij Giacomo Meyerbeer.
Een bijzonderheid aan de opera is verder dat de hoofdfiguur stom is en dus gedurende de hele opera geen noot zingt. In plaats daarvan danst zij en maakt veel gebaren met haar armen.
quote:Op donderdag 16 april 2009 17:30 schreef pyl het volgende:
Ja, het antwoord is beter dan de vraag inderdaad.
Waarom?!quote:Op donderdag 16 april 2009 17:01 schreef Frollo het volgende:
[..]
Lien, je wordt verwacht in de Dummies-versie.
quote:Op donderdag 16 april 2009 16:45 schreef pyl het volgende:
[..]
Recht? Het was een paar uur stil, dus ik wilde het topic weer op gang brengen. Da's alles.
Op die vraag gaf Frollo weliswaar niet het gezochte antwoord (dat was inderdaad The British Museum), maar zijn antwoord was tegelijk niet helemaal fout, er zat wat in, er viel iets voor te zeggen, er viel te wikken en te wegen. En dat is in eerste instantie mijn taak als vragensteller, als eenpersoons jury, een jury die bovendien consciëntieus wil zijn en niet zonder empathie. Ik was nog niet klaar met wikken en wegen (dat duurde overigens slechts enkele minuten na, als gezegd, uren stilte) of een of andere onverlaat met een iets te grote eigendunck had zichzelf het punt al toegekend ...
Stelling: enige betamelijkheid is onmisbaar voor een spelletje als dit.
Nou, dat gegoogel is inderdaad wat vervelend.quote:Op donderdag 16 april 2009 18:05 schreef Dunckie het volgende:
[..]
![]()
Nee echt.
Je bent te grappig.
Nog steeds gefrustreerd over die Ivens vraag?
Was dat die vraag waarop jij het antwoord wist dankzij Hemingway - die er nooit over schreef en wiens naam je zelfs fout spelde? Die vraag bedoel je? Nee hoor, daarover ben ik helemaal niet gefrustreerd. Leerzaam was-ie wel.quote:Op donderdag 16 april 2009 18:05 schreef Dunckie het volgende:
Nog steeds gefrustreerd over die Ivens vraag?
Onzin. Laat mij maar zien waar ik dat antwoord vandaan moet hebben gegoogeld dan.quote:Op donderdag 16 april 2009 18:14 schreef pyl het volgende:
[..]
Was dat die vraag waarop jij het antwoord wist dankzij Hemingway - die er nooit over schreef en wiens naam je zelfs fout spelde? Die vraag bedoel je? Nee hoor, daarover ben ik helemaal niet gefrustreerd. Leerzaam was-ie wel.
quote:Op donderdag 16 april 2009 18:50 schreef NoCigar het volgende:
Ik geloof in ieder geval dat je élk personage dat in de het notenapparaat van de Goddelijke Komedie voorkomt kent. Zonder enige twijfel.
En alweer goed! – Overigens, in al mijn ethousiasme heb ik Pyls vraag wat genegeerd, terwijl die natuurlijk ook nog open stond.quote:
quote:Op vrijdag 17 april 2009 14:04 schreef Lienekien het volgende:
Dan gaan we door met de vraag van pyl.
Tijdgenoten, zeker, ofschoon mijn meneer wat ouder was, maar jonger stierf. Hun beroepen hadden ook raakvlakken.quote:Op vrijdag 17 april 2009 14:10 schreef Weltschmerz het volgende:
Hij lijkt wel wat op Michiel de Ruyter.
Dat nu weer niet.quote:Op vrijdag 17 april 2009 14:11 schreef Gellius het volgende:
Die meneer van pyl is vast en zeker een enorme oplichter.
Maarten Tromp?quote:Op vrijdag 17 april 2009 17:56 schreef pyl het volgende:
Tijdgenoten, zeker, ofschoon mijn meneer wat ouder was, maar jonger stierf. Hun beroepen hadden ook raakvlakken.
Die tweede T had ik nog niet gelezen, ik vond het al obscuur.quote:Op vrijdag 17 april 2009 18:04 schreef pyl het volgende:
Niet Tromp, nee. Die had immers hetzelfde beroep als De Ruyter. En valt bovendien niet onder de tweede t.
quote:Op dinsdag 21 april 2009 09:33 schreef Lienekien het volgende:
Pappenheim!
En: Pappenheimquote:1776. Zijn Pappenheimers kennen,
d.w.z. den aard en het karakter der menschen (aanhangers, volgelingen), met wie men te doen heeft, kennen; de zegswijze is ontleend aan Schiller's Wallensteins Tod (1800), 3, 15: Daran erkenn' ich meine Pappenheimer (ook wel geciteerd als: Ich kenne meine Pappenheimer), woorden, gesproken door Wallenstein, toen de soldaten uit het regiment van graaf Pappenheim hem zeiden, dat zij hem niet voor een landverrader hielden en hem trouw zouden blijven, hoewel de andere regimenten hem afvielen. Zie voor bewijsplaatsen Lvl. 110: Je leert eindelik je Pappenheimers kennen; Barb. 7; Handelingen der Stat.-Gen. 1912-1913, p. 2925: Wanneer dit wetsontwerp nu in stemming komt - wij kennen onze Pappenheimers! - dan gaat het er door; Nkr. II, 1 Maart, p. 2; VII, 18 Jan. p. 2.: Men ziet, de heer Roodhuizen kent zijn Pappenheimsters; 12 Juli p. 2: Men ziet, onze Briand kende zijn Pappenheimers! VIII, 31 Oct. p. 2; Nw. Rotterd. Cour. 29 Juni 1913, p. 1 kol. 2: Ik ken mijn vrijzinnige pappenheimers genoeg om aan te nemen, dat zij zelfs het onmogelijke zouden Handelsblad, 7 Maart (ochtendbl.) 1913, 2de bl.: Natuurlijk zou het willen beproeven om de koningin een dergelijke beslissing te besparen; regelmatiger zijn, indien ik dit verzoek eerst richtte tot de Rotterdammer, maar wij kennen onze Pappenheimers, niet waar?; 12 Mei 1914 (avondbl.) p. 7 k. 4; 1 Oct. 1914 p. 1 k. 5 (avondbl.); Het Volk, 18 Dec. 1912, p. 2; 10 Febr. 1914 p. 4 k. 1; 16 Febr. 1914 p. 8 k. 3; 16 April 1914 p. 3 k. 1; 10 Juni 1914 p. 1 k. 3; De Arbeid, 8 April 1914 p. 2 k. 3; 24 Mei 1914 p. 2 k 4; enz. In den zin van wie of wat men noodig heeft voor een bepaald doel, ‘zijn mannetjes’, komt Pappenheimers voor in Nkr. V, 4 Nov. p. 3: ik krijg men Pappenheimers ook wel zonder kontrakt.
Echt iets voor Gellius, lijkt me.quote:Op dinsdag 21 april 2009 10:11 schreef Lienekien het volgende:
Het is een rotvraag.
Ja, dit is niet voor dummies, hè.quote:Op dinsdag 21 april 2009 14:44 schreef Frollo het volgende:
Jeetje, ja, dat hadden we moeten weten jongens!
quote:
quote:Op dinsdag 21 april 2009 14:44 schreef Frollo het volgende:
Jeetje, ja, dat hadden we moeten kunnen weten jongens!
Bern?quote:Op woensdag 22 april 2009 09:37 schreef pyl het volgende:
Uit de serie stadsgezichten, waar zijn we dit keer aanbeland?
[ afbeelding ]
Het doet me ook wel een beetje denken aan Salzburg.quote:Op woensdag 22 april 2009 10:17 schreef pyl het volgende:
Niet Bern, nee; ook geen andere Zwitserse stad.
Grappig; je zult nog versteld staan. Niet Salzburg; ook geen andere Oostenrijkse stad.quote:Op woensdag 22 april 2009 10:19 schreef DaMart het volgende:
[..]
Het doet me ook wel een beetje denken aan Salzburg.
Ja.quote:Op donderdag 23 april 2009 10:23 schreef Frollo het volgende:
Ziet Damien Hirst er zo uit?
Volgens die redenering zou er ook nooit een vraag over Serge Diaghilev of Geertjan Lubberhuizen mogen komen.quote:Op donderdag 23 april 2009 10:40 schreef pyl het volgende:
Ja, maar zo'n oprichter van een platenlabel is natuurlijk gewoon een zoveelste makelaar in koffie, dus dat heeft niets met K van doen.
Uitvoerende ja. En heule bekende!quote:Of kennen we de oprichter ook als maker van K?
Van castratenrollen. En wat dies meer zij, natuurlijk.quote:Op donderdag 23 april 2009 11:45 schreef NoCigar het volgende:
Een zanger dan?
En dat is helemaal juist! Pythagoras werd door Ovidius de eerste genoemd die zich tegen het eten van vlees keerde, en is daardoor dus een van de eerste bekende vegetariërs.quote:Op maandag 27 april 2009 08:51 schreef Iblis het volgende:
Die middelbare school hint doet me vermoeden dat ’t Pythagoras zou kunnen zijn geweest.
Je kunt ook die andere in gedachten hebben, die van de Van Dalelettertypen en het NRC-lettertype. Of nog een ander. Of nog eentje, maar die is al een tijdje overleden net als die andere bekende. Het nieuwe lettertype van de laatste Word (Calibri) is trouwens ook door een Nederlander ontworpen, nog weer een ander.quote:Op maandag 27 april 2009 10:40 schreef NoCigar het volgende:
Is het die Nederlander, bekend van zijn lettertypen, wiens naam ik niet weet?
Dat is correct!quote:
Oh, ik kende er volgens mij maar eentje...quote:Op maandag 27 april 2009 10:58 schreef Iblis het volgende:
[..]
Je kunt ook die andere in gedachten hebben, die van de Van Dalelettertypen en het NRC-lettertype. Of nog een ander. Of nog eentje, maar die is al een tijdje overleden net als die andere bekende. Het nieuwe lettertype van de laatste Word (Calibri) is trouwens ook door een Nederlander ontworpen, nog weer een ander.
Neen.quote:Op maandag 27 april 2009 11:30 schreef Lienekien het volgende:
Welk kunstenaarsechtpaar kent u? Kristien Hemmerechts en Herman de Coninck?
The Elements of Typographic Style van Bringhurst is wel een van de standaardwerken. In het Nederlands heb je van K.F. Treebus Tekstwijzer en Vormwijzer die ook over typografie gaan, en van Huib van Krimpen ‘Boek. Over het maken van boeken’, maar dat is ook meer over boekbinden e.d. (en er is heel lastig aan te komen).quote:Op maandag 27 april 2009 11:19 schreef Frollo het volgende:
Vraag aan Iblis:
Kun jij een goed boek aanraden voor wie een inleiding in de typografie zoekt?
Neen. Coosje van Bruggen is afgelopen januari overleden, zie ik net.quote:
Correct!quote:
Nee, dat niet. De onderste deed iets kunstzinnigs met het lot van de bovenste.quote:Op maandag 27 april 2009 12:32 schreef NoCigar het volgende:
Hun leven is van beiden verfilmd?
quote:Op maandag 27 april 2009 12:33 schreef Z het volgende:
De onderste is Steve Reich.
Voor zover ik weet wel. Maar ze waren ook nieuw.quote:Op maandag 27 april 2009 13:15 schreef pyl het volgende:
Neue Deutsche Welle (of is dat alleen muziek?)?
Geef dan eens een hint!quote:Op dinsdag 28 april 2009 09:51 schreef NoCigar het volgende:
Geef eerst maar een goed antwoord.
Lienekienquote:Op dinsdag 28 april 2009 10:17 schreef Lienekien het volgende:
Eerst NoCigar al met zijn duimpje omlaag, nu een boze Gellie. Nou, nou.
Dat is mijn frissejongeusertjesvalletje, pyl. verpest het nou niet.quote:Op dinsdag 28 april 2009 10:31 schreef pyl het volgende:
Gellius!Wil ik dat plaatje wat vergroten, zodat ik de gewraakte stad tenminste kan zien (!!!) en dan blijkt dat je de eigenschappen onaangeroerd hebt gelaten ....
![]()
quote:Op dinsdag 28 april 2009 10:48 schreef NoCigar het volgende:
Waaran zouden we de stad kunenn herkennen, behalve aan de eigenschappen?
edit: o ja, die toren linksvoor dus.
Echt niet!quote:Op dinsdag 28 april 2009 10:55 schreef Frollo het volgende:
Lienekien maakt zich op voor een eindsprint...
Ik gok op Frollo bij deze vraag.quote:Op dinsdag 28 april 2009 11:00 schreef Gellius het volgende:
En dan komt-i met een Middeleeuwenvraag. Sterk tactisch eindspel van pyl.
Getijdenboek en Duc de Berry zijn sleuteltermen, dus ik reken het goed. De naam van de kunstenaar(s) en de maand zouden ook leuk zijn geweest.quote:Op dinsdag 28 april 2009 11:02 schreef Frollo het volgende:
Een van de twaalf ploadies uit het getijdenboek van Duc de Berry. Hoe specifiek moet het antwoord zijn?
Niet echt. Het is april.quote:Op dinsdag 28 april 2009 11:04 schreef Frollo het volgende:
Omg, weten jullie de sterrenbeelden uit je hoofd?
Lijkt me wel.quote:Op dinsdag 28 april 2009 11:06 schreef Gellius het volgende:
Wanneer eindig de aprilronde eigenlijk. Om middernacht 30-04?
Oh sorry, ja. De meneer leefde van 1908 tot 1999.quote:
1900 ís jaren 90, aangezien het eerstvolgende decennium in 1901 begon. Maar goed, dat is een discussie die vooral rond de millenniumwissel veel gevoerd werd.quote:Op dinsdag 28 april 2009 11:28 schreef Scaurus het volgende:
Wilde overleed niet in de jaren 1890, maar in 1900.
Quentin Crisp.quote:Op dinsdag 28 april 2009 11:33 schreef Scaurus het volgende:
Volgens mij bedoel je die dandy die waarover Sting in Englishman in New York heeft gezongen. Kan maar niet op zijn naam komen.
Dezelfde titel uiteraard.quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |