quote:
Stuurgroep Topvoetbal in Limburg PERSBERICHT
Hierbij het volledige persbericht van de stuurgroep Topvoetbal in Limburg. Roda JC zal u via deze website zo goed mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom Sporting Limburg
Fortuna Sittard en Roda JC samen in Sporting Limburg
2 April 2009. Fortuna Sittard en Roda JC gaan samen de nieuwe Limburgse fusieclub Sporting Limburg vormen. Een Limburgse club topvoetbalclub gebouwd op de fundamenten van beide clubs. Dit is de uitkomst van het overleg van de Stuurgroep Topvoetbal in Limburg van 1 april. Sporting Limburg wordt een club met een Limburgs hart, een nieuwe club vol ambitie. Sporting Limburg wil in 2013 een Limburgse top voetbalclub zijn, die structureel speelt tussen de plaatsen 7 t/m 12 in de Eredivisie met mogelijkheden tot uitzicht op het verkrijgen van tickets voor Europees voetbal, een organisatie waar talentontwikkeling in al haar geledingen centraal staat en een club die een toonaangevende maatschappelijke rol in Limburg vervult.
Om professioneel voetbal voor de Westelijke Mijnstreek en Parkstad te behouden en op termijn topvoetbal in Limburg mogelijk te maken heeft de Stuurgroep Topvoetbal in Limburg reeds begin van dit jaar geadviseerd dat een fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard noodzakelijk is. Daarbij heeft de Stuurgroep benadrukt dat zij van mening is dat een zogenaamde “stand alone” situatie voor zowel Fortuna Sittard als Roda JC niet leidt tot het gewenste doel en uiteindelijk ook zal leiden tot het einde van het voortbestaan van elk van de beide clubs. De afgelopen maanden hebben verschillende onderzoeken plaatsgevonden en is een businessplan gemaakt voor de nieuwe club. Op basis van deze informatie hebben de beide besturen besloten om onvoorwaardelijk tot fusie over te gaan.
Randvoorwaarden
Bij het maken van het businessplan voor Sporting Limburg is uitgegaan van bepaalde randvoorwaarden om te komen tot een fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard.
De eerste randvoorwaarde is dat de beide clubs zonder schulden aan de fusie beginnen. In het geval van Roda JC is dit met de steun van de Gemeente Kerkrade ook gebeurd. Fortuna Sittard heeft helaas tot op heden een dergelijke steun niet gekregen en is daarom voornemens om over te gaan tot een materiėle schuldenvrije overdracht naar de Roda JC BV. Dit houdt overigens wel in dat in ieder geval de medewerkers van Fortuna Sittard een gelijke behandeling krijgen als de medewerkers van Roda JC in het fusieproces en niet als bij een faillissement direct hun baan verliezen. Consequentie is dan wel dat Fortuna Sittard niet meer kan opteren voor een licentie en dat de schulden achterblijven in de Fortuna BV. Het oplossen van de schulden die zich in de BV bevinden, zal dan op termijn door Fortuna BV zelfstandig opgelost moeten worden. Door deze constructie beginnen beide clubs vanuit een nulpositie aan de fusie.
Een tweede voorwaarde is dat extra financiering nodig zal zijn om de exploitatietekorten die er de eerste jaren zullen zijn voor Sporting Limburg zeker te stellen. Hiervoor is de Stuurgroep Topvoetbal in Limburg in gesprek met de Provincie Limburg voor het aangaan van een maatschappelijk contract. De club verplicht zich dan tot het verrichten van verschillende maatschappelijke activiteiten in Limburg naar een brede doelgroep toe, wat niet alleen de binding met Limburg en tussen Limburgers moet versterken, maar ook van belang is voor de aanpak van verschillende maatschappelijke onderwerpen.
Als derde het verkrijgen van inkomen voor een begroting voor Sporting Limburg. Naast inkomsten door toeschouwers, media inkomsten, merchandise etc. spelen daarbij sponsoren een belangrijke rol. Hiervoor zijn gesprekken gaande met verschillende organisaties van toonaangevende bedrijven. Het bedrijfsleven staat volledig achter het initiatief van de fusieclub en de gespreken gaan nu over de invulling van hun bijdrage.
Doelstellingen van Sporting Limburg
Sporting Limburg is de naam van de fusieclub gebouwd op al het goede dat Roda JC en Fortuna Sittard te bieden hebben. Een club met een Limburgs hart, een nieuwe club vol ambitie en de volgende doelstellingen:
• Sporting Limburg is een subtopvoetbalclub die structureel speelt tussen de plaatsen 7 t/m 12 in de Eredivisie.
• Alle jeugdelftallen van Sporting Limburg spelen in 2011 landelijk op het hoogste niveau.
• Sporting Limburg is een organisatie die binnen een topsportomgeving talent ontwikkelt en is daarmee een magneet voor talenten en voetbaliconen uit de regio.
• Voor supporters is Sporting Limburg een belangrijke vrijetijdsbesteding. Het stadion is elke wedstrijd uitverkocht.
• Voor bedrijven is Sporting Limburg het meest waardevolle zakelijke platform van Limburg.
• Sporting Limburg speelt een toonaangevende maatschappelijke rol in Limburg.
• Sporting Limburg is een financieel gezonde organisatie met een exploitatiebegroting die stijgt boven ¤ 20 miljoen in 2013.
Sporting Limburg in kleuren Roda JC, Fortuna Sittard en Limburg
De nieuwe naam Sporting Limburg wordt gedragen door beide clubs en het gele thuistenue staat voor de verwijzing naar het rijke verleden van Roda JC en Fortuna Sittard en het geel van de Limburgse vlag. Sporting Limburg werkt vanuit de kernwaarden Professionaliteit, Limburgs en Teamwork. Dit uit zich in de merkwaarden Passie, Limburgs en Respect.
De nieuwe naam is gebaseerd op een combinatie van sportassociaties
en een geografisch gebied. De basis van onze beeldtaal is het woord- en beeldmerk. De kleuren van de Limburgse vlag en de Limburgse trots -de leeuw- staan hierbij centraal. De leeuw straalt respect uit,staat voor strijdvaardig, koninklijk, trots, maar ook voor edel en rechtvaardig.
In het nieuwe uit- en thuistenue van Sporting Limburg staan een aantal
uitgangspunten centraal:
- De kleur van het tenue is krachtig en onderscheidend ten opzichte van andere voetbalclubs in de Eredivisie.
- De kleur geel geldt als verwijzing naar het rijke verleden van Roda JC en Fortuna Sittard. Het is de verbindende factor tussen beide clubs en het verwijst naar het Limburgs goud oftewel het geel van de Limburgse vlag.
- De kleuren wit, blauw, geel, rood van de Limburgse vlag.
Daarnaast zijn er bepalende beeldelementen toegevoegd,namelijk het medaillelint naar het beeldmerk van de nieuwe club en de wit/ blauwe biesjes op de mouwen en de kousen.
Herkenbare speelwijze
De ambitie is om met het eerste elftal van Sporting Limburg vanuit beleid en continuļteit een herkenbare speelwijze te laten zien met elementen als aanvallend, positief, agressief combinatievoetbal op Eredivisie niveau, gekenmerkt door een absolute wil om te winnen. Doelstelling is om te spelen tussen de plaatsen 7 tot en met 12 in de Eredivisie met af en toe een uitschieter naar boven om in aanmerking te komen voor Europees Voetbal.
Vrouwelijk voetbal op een zo hoog mogelijk niveau
Sporting Limburg geeft vrouwelijke voetballers de mogelijkheid om in een topsportomgeving voetbal op een zo hoog mogelijk niveau te kunnen beoefenen en hun talenten verder te ontwikkelen. Daarbij is de doelstelling dat het vrouwen team een stabiele middenmoter is, die speelt op het hoogste niveau in de landelijke Eredivisie voor vrouwen.
Talentontwikkeling
De jeugdopleiding van Sporting Limburg richt zich op het opleiden van talentvolle jeugdspelers uit de Euregio tot betaald-voetbal waardige spelers. Jeugd & Opleiding is een afdeling binnen de organisatie van Sporting Limburg met een goed imago naar de buitenwereld. Door het inpassen van zelf opgeleide spelers in de eerste elftal selectie wordt de binding met de regio vergroot. Belangrijke doelstellingen daarbij is dat er per jaar gemiddeld twee spelers doorstromen naar de eerste elftalselectie
Toonaangevende maatschappelijke rol
Sporting Limburg heeft de ambitie om een toonaangevende maatschappelijke rol in Limburg te spelen. Een nieuwe stichting ‘11 voor Limburg’ zal er voor zorgt dat Sporting Limburg met een uniek programma op structurele basis projecten binnen een bepaald thema kan opzetten. De positieve kracht van (het betaald) voetbal wordt ingezet voor maatschappelijke doelen. Dit komt bovendien ten goede aan het imago van Sporting Limburg en stelt de club in staat om haar respect en passie ook op een ander vlak dan voetbal te laten zien. Sporting Limburg wil gezond groeien en wil de gehele organisatie betrekken in haar maatschappelijke betrokkenheid.
Groter verzorgingsgebied
De Limburgse positionering van Sporting Limburg creėert een groter verzorgingsgebied dan de afzonderlijke clubs Roda JC en Fortuna Sittard. Het krachtige Limburgse merk en imago bieden Sporting Limburg meer potentie en mogelijkheden tot groei. Sporting Limburg gaat uit van een groeistrategie waarbij het verzorgingsgebied vanuit de kern, rondom het stadion, via de regio Sittard-Geleen verder wordt uitgebouwd tot en met Midden-Limburg. Kortom, een verzorgingsgebied dat zich uitstrekt van Weert tot aan Eijsden en Vaals. Op basis van het gedefinieerde verzorgingsgebied baseerd Sporting Limburg haar marktpotentieel op het totaal aantal inwoners 849.204 en bedrijven 20.244 binnen het verzorgingsgebied Zuid- en Midden-Limburg.
Steun voor Sporting Limburg bij de Limburger
In het kader van een mogelijke samenwerking tussen Roda JC en Fortuna Sittard hebben diverse supportersonderzoeken plaatsgevonden. In maart heeft RMI een draagvlak-onderzoek gedaan, waarbij de supporters en sponsoren deze antwoorden gaven zonder overigens op te hoogte te zijn van het nieuwe merk en imago van Sporting Limburg. In het licht van de absolute aantallen ligt voor Sporting Limburg met name een groot potentieel bij de Limburger die interesse heeft in voetbal. Hiervoor kan de volgende breakdown worden berekend:
• Aantal inwoners verzorgingsgebied: 849.200
• Aantal inwoners met interesse in voetbal (34%): 288.720
• Aantal inwoners dat aangeeft ‘ja, zeker’ (8%): 23.097
• Aantal inwoners dat aangeeft ‘ja, misschien wel’ (35%): 101.052
Een grote meerderheid van de Roda JC supporters, dit in tegenstelling tot de huidige Fortuna Sittard supporters heeft aangegeven de wedstrijden van Sporting Limburg te willen bezoeken. Van de ondervraagde Roda JC supporters is 42% ‘zeker’ en nog eens 28% ‘misschien’ van plan om wedstrijden te gaan bezoeken. Van de ondervraagde Fortuna Sittard supporters is een kleine groep, 6%, ‘zeker’ van plan wedstrijden te bezoeken en 10% is dat ‘misschien’ van plan. 66% zegt ‘zeker niet’ naar wedstrijden van de nieuwe club te komen kijken.
Exploitatiebegroting
De ambitie van Sporting Limburg is om te groeien naar een begroting van 20 miljoen. Het normatieve scenario is gebaseerd op de financiėle prestatie van een gemiddelde club in de Eredivisie. Sporting Limburg stelt jaarlijks twee begrotingen op namelijk, een jaarlijkse exploitatie en daarnaast een transferexploitatie. De basisoverweging voor ons financiėle plan is dat wij de jaarlijkse exploitatie en de transferexploitatie (immateriėle activa) van elkaar scheiden. Op die manier vindt er geen structurele compensatie meer plaats tussen deze twee exploitaties. Voor beide exploitaties geldt dat deze taakstellend niet negatief mogen zijn. Omdat transferresultaten niet te begroten zijn, wordt in dit businessplan alleen op de jaarlijkse exploitatie ingegaan
Het normatieve scenario geldt ook als uitgangspunt voor de loopplankfinanciering. Ondanks de goede groeimogelijkheden van Sporting Limburg moet er rekening worden gehouden met een aanloopperiode. Gedurende deze aanloopperiode zal Sporting Limburg zich moeten kunnen ontwikkelen tot een succesvolle organisatie. Dit vergt wel een voorfinanciering omdat anders eerst een schuld en dus een negatief eigenvermogen zal ontstaan. De loopplankfinanciering bestaat uit een exploitatietekort van ¤ 5,7 miljoen en eenmalige migratiekosten van ¤ 1 miljoen.
De aanloopperiode zal verder nodig zijn om het publiek en sponsoren te binden aan de nieuwe club. Dit zal ambitieus, maar geleidelijk gaan waarbij het van groot belang is dat Sporting Limburg voldoende kwaliteit op en naast het veld neerzetten om deze ontwikkeling op gang te krijgen.
Organisatie Sporting Limburg
De BVO Sporting Limburg wordt geschetst als een ‘maatschappelijke’ onderneming. Het maatschappelijk draagvlak moet blijken uit de samenstelling van het bestuur waarin de maatschappelijke belangen bij beleidsbeslissingen vanuit diverse invalshoeken kunnen worden belicht. Het bestuur zal op afstand moeten besturen. Daartoe moet vooraf duidelijk zijn wat dit van bestuurders verlangt qua kennis, vaardigheden en cultuur. In de organisatie zijn de volgende structuren terug te vinden: Bestuur STAK, Raad van Commissarissen, Directie bestaande uit de directeur Algemene zaken, de directeur Technische Zaken, de manager Commercie, de manager Operationele Zaken en de Business Controller, een Audit Commissie en een Raad van Advies.
Rodajc.nl
"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve" Napoleon Hill