Zie hier voor deel 1.quote:Op zaterdag 16 oktober 2004 12:57 schreef Spindizzy het volgende:
Het valt me op dat de Knorr Wereldgerechten erg populair zijn en ik heb nooit goed begrepen waarom. Knorr laat je met veel plezier heel veel geld betalen voor een zakje saus en een schepje rijst. Het eindresultaat is een liefdeloos klaargemaakte hap. De Tandoori lijkt absoluut niet op Tandoori, de moussaka niet op moussaka, de roti niet op roti enz. enz. Het is allemaal dezelfde smakeloze en grauwe hap.
Terwijl de oorspronkelijke gerechten helemaal niet zo moeilijk klaar te maken zijn. Als je de Knorr pakken links laat liggen en zelf aan de slag gaat is je eindresultaat niet alleen vele malen lekkerder maar ook goedkoper en gezonder. Het enige dat je nodig hebt is een goed recept. Daar is dit topic dus voor, voor het verzamelen van oorspronkelijke wereldgerechten.
quote:Roti
Snij 1 ui en een flinke teen knoflook in stukken. Gooi deze samen met 2-3 Maggi Bouillonblokjes en een flinke eetlepel masala in een vijzel en stamp fijn tot een dikke pasta. (Kan ook gerust met de staafmixer)
Verhit wat olie in een pan en bak de currypasta zachtjes.
Voeg nu kip toe (pootjes, vleugeltjes, filet, kijk maar) en bak deze even aan. Daarna kunnen de aardappels (geschilt en in stukken) erbij, even omroeren en een grote mok water toevoegen. Aan de kook brengen en een minuut of 5 laten pruttelen.
Kousenband (gewassen en in stukjes van ongeveer 2 cm groot gesneden) toevoegen en zachtjes laten koken tot aardappeltjes gaar zijn en de jus is ingekookt. Als de jus te dun is even een aardappeltje kapot prakken en jus laten indikken.
Kunt rotivellen zelfmaken of kant en klaar bij de Toko kopen (diepvries).
-Voor een vego roti gewoon het kip gedeelte overslaan. Kunt er ook gekookt ei bijdoen.
-Extra lekker met gele sambal
quote:kip tandoori
6 kippenbouten
60 ml citroensap
1/2 kleine ui, gesnipperd
4 tenen knoflook
1 el geraspte verse gemberwortel
3 tl korianderzaadjes
1 el komijnzaadjes
1 el citroensap, extra
1 tl zout
1/4 tl paprikapoeder
snufje chilipoeder
2 1/2 dl yoghurt
rode voedingsmiddelenkleurstof
Bereiding:
Verwijder het vel van de kippenbouten. Bestrijk met een kwastje de kip met citroensap. Zet de kip 30 min. afgedekt in de koelkast.
Meng ui, knofloof, gember, koriander, komijn, extra citroensap en zout in de keukenmachine tot een gladde pasta. Voeg paprikapoeder, chilipoeder en yoghurt toe en meng goed. Voeg zoveel kleurstof toe dat de saus een dieprode kleur krijgt.
Leg de stukken kip in een ondiepe schaal. Giet de yoghurtsaus erover. Dek de schaal af met plasticfolie en zet hem 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de kippenbouten op een rooster boven een bakplaat. Bak ze in 45 min. gaar. Serveer met rijst.
Of kijk eens op: Mamta's Kitchen voor de allerbeste Indiase recepten.
quote:Vegetarische Moussaka
Ingredienten: Aubergine, aardappels, tomaten, ui, knoflook, Quorn Fijngehakt, melk, bloem, kaas, dille, kaneel.
Fruit een gesnipperd uitje met wat knoflook en voeg de ontvelde en in partjes gesneden tomaten toe. Laat pruttelen tot je een dikke tomatensaus hebt.
Snijd de aubergine in dikke plakken, bestrijk ze aan beide kanten met olijfolie en bak ze tot ze mooi bruin en gaar zijn:
Aardappels schillen, snijden, in dikke plakken snijden en paar minuutjes voorkoken.
Doe een beetje olijfolie in een koekepan en bak hierin de Quorn eventjes. Voeg dille toe en een snufje kaneel.
Meng de Quorn met de tomatensaus en breng op smaak met zout en peper.
Maak van boter, bloem, melk, wat geraspte kaas en peper een kaassaus:
Vet een ovenschaal in en dan kunnen we assembleren Begin met een laagje tomatensaus, dan aardappels, tomatensaus, aubergine, tomatensaus, aardappel, tomatensaus, kaassaus en eindig met nog wat geraspte kaas:
Ongeveer 30-40 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.
quote:Burrito's:
750 gram rundergehakt
300 gram maïs
4 eetlepels tomatenpuree
1 scheutje tacosaus
1 eetl. komijn
500 gram Kidneybonen
150 gram Cheddar kaas
2 theel. koriander
1 theel. chilipoeder
1 theel. kaneel
450 gram tomaat
9 tortilla's
2 eetl. olie
1 ui
Voor de bereiding van dit gerecht heeft u een grote pan nodig waarin u de olie dient te verhitten.
Voeg de in stukjes gesneden uien, kruiden en het rundergehakt aan de pan toe.
Het gehakt kunt u tijdens het bakken rul maken met behulp van een vork.
Als al het vocht is verdampt en het gehakt bruin geworden is dient het vuur op een laag pitje gezet te worden.
Voeg de in stukjes gesneden tomaten en de tomatenpuree toe.
Verhit het geheel, al roerend, 20 minuten.
Als laatste voegt u de bonen en de maïs toe.
Roer net zo lang totdat het gerecht op temperatuur is.
Voordat u verder gaat met de bereiding van de burrito's dient u de oven op 180 °C voor te verwarmen.
Leg de tortilla's opengevouwen op tafel.
Leg op iedere tortilla wat van het vleesmengsel uit de pan en rol de tortilla vervolgens op.
Leg de burrito's op de bakplaat.
U kunt ze nu naar eigen believen bestrooien met een laagje geraspte Cheddar kaas.
Laat de rolletjes 10 minuten bakken zodat de Cheddar kaas ook smelt.
U dient de burrito's direct uit te serveren.
quote:Lasagne bolognese
4-5 pers
20 lasagnevellen
5-6 dl bechamelsaus
2 bollen mozzarella in plakken
50-75 g geraspte parmezaanse kaas
2 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
1 wortel, fijngesneden
1 stengel bleekselderij
100 g pancetta (of bakbacon) fijngesneden
400 g rundergehakt
2 dl droge witte wijn
zout
peper
3-4 dl gezeefde tomaten
1-2 dl kippenbouillon
Verhit de olijfolie en bak daarin de ui, wortel en bleekselderij 4 min. Voeg de pancetta en gehakt toe en bak dit mee tot het gehakt rul is.
Schenk de wijn erbij en laat alles zachtjes koken tot de wijn verdampt is. Voeg daarna naar smaak zout en peper toe en de gezeefde tomaten en laat de saus 45 min tot 1 uur zachtjes koken. Voeg eventueel wat bouillon toe als de saus te droog wordt.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bouw de lasagne als volgt:
laag bechamelsaus
lasagnevellen
gehaktsaus
mozarella
lasagnevellen
gehaktsaus
mozarella
lasagnebladen
bechamelsaus
Strooi over de laatste laag bechamel de parmezaanse kaas en bak de lasagne in 20-30 min in het midden van de oven.
Totale bereiding 1,5 uur
quote:Bechamelsaus
40 g boter
40 g bloem
500 ml melk
Smelt de boter in een grote pan. Meng de bloem erbij en verwarm dit goed door.
Roer geleidelijk de melk erbij en breng de saus aan de kook. Lat dit 4 min koken.
quote:indiase korma.
4 personen,
4 kippeborstfilet of lekkerder, 8 poten, of gewoon een grote kip.
1 Grote Ui
4 Kruidnagels
4 Kardamom zaadpotten (schoongemaakt)
3 Knoflooktenen
1 EL geraspte Gember
2 EL Olie
1 TL Koriander
¼ TL Piment
1.5 TL Komijn
½ TL Kurkuma
1 TL Sambal
1 EL TomatenPüree
75 g Gemalen amandelen
250 ml Kippenboulion
200 ml room
Zout en peper naar smaak
Kip in stukken snijden, in de olie aanbraden, vuur lager zetten. De ui toevoegen en glazig laten worden. Specerijen in mortel fijn stampen, en toevoegen, mee laten bakken. Rest van de ingredienten toevoegen en laten smoren tot kip moddergaar. Af en toe wat water toevoegen om aanbranden te voorkomen..
Verseren met rijst of Naanbrood.
quote:Kip Palava: (is dat eigenlijk nog wel te koop??)
500 gr kipfilet
500 gr verse spinazie
2 a 3 uien
2 rode paprika's
4 teentjes knoflook
2 tomaten (of klein blije tompu)
kuipje pindapasta (ongeveer 250 gr) (ik gebruik altijd pindakaas :p)
bruine suiker
tijm
chilipoeder
zwarte peper & zout
water of melk
arachide of zonnebloemolie
sesamolie
Snij de kipfilet in blokjes en marineer deze in de helft sesam en de helft arachide-olie, twee tenen knoflook, zwarte peper, chilipoeder tijm en bruine suiker.
Hak de paprika, uien, ontvel en snij de tomaten, was en snij de spinazie en laat uitlekken.
Bak in de marinade-olie de kipfilet aan en voeg als dit is dichtgeschroeid de paprika, ui, tomaten en resterende knoflook toe.
Naar eigen smaak nog wat peper, zout en chilipoeder toevoegen.
Voeg dan de pindapasta met (niet teveel)water of melk toe en laat het geheel weer aan de kook komen.
Voeg de spinazie toe en laat koken tot deze is geslonken.
zoiets?quote:Op dinsdag 3 maart 2009 17:02 schreef PM-girl het volgende:
Ikzelf ben steeds meer fan aan het worden van 'zelf maken'. Is toevallig het recept van kip Siam ook al voorbij gekomen?
Zal hem van de week eens goed bekijken. Ik ben alleen nooit zo'n ster in de engelse benamingen van de kruiden.quote:
geen idee.quote:Op dinsdag 3 maart 2009 20:04 schreef LoudGirl het volgende:
Ik kijk nooit bij de pakjesWelke gerechten missen we nog? Dan kijk ik mijn kookschriften ff na.
Een handig trucje voor de vertaling van planten/kruiden/beesten/vissen namen van NL-Eng (of welke taal dan ook:)quote:Op dinsdag 3 maart 2009 21:59 schreef PM-girl het volgende:
Zal hem van de week eens goed bekijken. Ik ben alleen nooit zo'n ster in de engelse benamingen van de kruiden.
Een korte route is om direct naar wikipedia te gaan, op de engelse naam zoeken en links in het gevonden artikel bij de talen op nederlands te klikken. Dan ga je naar het bijbehorende nederlandse artikelquote:Op woensdag 4 maart 2009 12:10 schreef Leef het volgende:
[..]
Een handig trucje voor de vertaling van planten/kruiden/beesten/vissen namen van NL-Eng (of welke taal dan ook:)
Google de naam van het kruid in de taal die je hebt (bv "Sage".)
- Gebruik de advanced search en vink "Alleen zoeken op pagina's in het Engels" aan
Zoek nu tussen de zoekresultaten naar een pagina met uitgebreide informatie over het kruid. Waarschijnlijk Wikipedia ofzo. Hier vind je waarschijnlijk ook de wetenschappelijke (-> Latijnse) naam van het kruid:
"Salvia Officinalis"
Je gebruikt het - universele - Latijn in feite als een brug-taal.
Google nu op "Salvia Officinalis" en gebruik advanced search om te zoeken op "Alleen pagina's in het Nederlands"
En ja hoor: het gaat over "Salie (Salvia Officinalis)"
Ik heb vaak wat aan dit trucje gehad, het heeft tot nog toe altijd gewerkt.
quote:
Je vergeet de Saigon sticks.quote:Op dinsdag 3 maart 2009 22:07 schreef PKfotografie het volgende:
[..]
geen idee.
dit is momenteel de lijst wereld gerechten :
chinese kantonese kip
indiase chappati
nasi rames
italiaanse lasagnette verdi
mexicaanse enchiladas
zweedse gehakt bullar
argentijnse beef chimichurrie
chinese beef shanghai
griekse kofta
griekse moussaka
indiase kip madras
indiase kip tandoori
italiaanse lasagne bolognese
italiaanse lasagnette napoletana
italiaanse risotto
japanse teriyaki
mexicaanse burritos
mexicaanse taco's
russische stroganoff
spaanse paella
surinaamse roti
thaise kip siam
turkse durum
zuid-afrikaanse babotie
zuid-afrikaanse kip palava
Die vond ik best lekker, iemand daar een recept van?quote:
Italiaanse roerbakgroenten? Die doe ik tenminste altijd door de lasagne.quote:Op vrijdag 10 juli 2009 13:57 schreef Soldier2000 het volgende:
Ik kick hem even omhoog
Ik heb 1 pakje Knorr Lasagne Bolognase gekocht
[ afbeelding ]
En ik vroeg me af wat ik hier nog meer aan kan toevoegen dan de standaard ingrediënten die erop vermeld staan:
-melk
-water
-gehakt
-geraspe kaas
Ik dacht zelf sowieso aan:
-1 ons uitgebakken bacon
-2 bollen mozarella
-Misschien een blik gepelde tomaten?
Das een goede! Hoeveel gram?quote:Op vrijdag 10 juli 2009 14:02 schreef _Arual_ het volgende:
[..]
Italiaanse roerbakgroenten? Die doe ik tenminste altijd door de lasagne.
Okai!, wat doe jij er nog meer bij?quote:Op vrijdag 10 juli 2009 14:06 schreef _Arual_ het volgende:
[..]
* _Arual_ kijkt in de koelkast, naar zakje AH-groenten.
400 gram!
Bacon hoort knapperig te zijnquote:Op vrijdag 10 juli 2009 14:14 schreef Soldier2000 het volgende:
[..]
Okai!, wat doe jij er nog meer bij?
Wat denk je overigens van die bacon? Wel of geen goed idee?
Het probleem is dat ik die std lasagne bolognase bakjes in de supermarkt echt heerlijk vind, en wat er std uit een Knorr pakje komt eigenlijk niet zo. Maar daar wil ik dus verandering in brengen
Vers koken is meestal veel duurder . Ook veel lekkerder . Maar alleen aan de kruiden die je nodig hebt ben je meer kwijt dan 2 euro.quote:Op zaterdag 11 juli 2009 07:42 schreef Erasmo het volgende:
Vers is juist niet duurder als je goed oplet met het boodschappen doen.
Surinamers kunnen geeneens lezen man.quote:Op zaterdag 11 juli 2009 07:47 schreef Seven.of.Nine het volgende:
Hoe is dat roti-recept, iemand die al geprobeerd? En wat vinden de Surinamers van dat recept?
maar dan kan je ze wel 20x gebruiken; als je een paar doosjes kruiden koopt voor 1x ben je duur uit, maar als je het vaker doet kan het goed uit.quote:Op zaterdag 11 juli 2009 07:45 schreef Pacmaniac het volgende:
[..]
Vers koken is meestal veel duurder . Ook veel lekkerder . Maar alleen aan de kruiden die je nodig hebt ben je meer kwijt dan 2 euro.
De Roti van Knorr is echt een aanfluiting. Het is gewoon een wrap met kip in masala kruiden. Terwijl roti (de pannenkoek) vele malen lekkerder is bij een Surinaams eethuis. De rest is ook een slap aftreksel van het recept.quote:Op zaterdag 11 juli 2009 07:47 schreef Seven.of.Nine het volgende:
Hoe is dat roti-recept, iemand die al geprobeerd? En wat vinden de Surinamers van dat recept?
http://www.fastfoodvoorfijnproevers.nl/index.asp?id=9quote:Op donderdag 23 juli 2009 16:10 schreef Freak187 het volgende:
[..]
Daarom wilde ik vragen waar je een beetje fatsoenlijke wraps kan kopen. Niet die taaie droge supermarkt zooi. Iemand een idee?
Waar woon je?quote:Op donderdag 23 juli 2009 16:10 schreef Freak187 het volgende:
[..]
De Roti van Knorr is echt een aanfluiting. Het is gewoon een wrap met kip in masala kruiden. Terwijl roti (de pannenkoek) vele malen lekkerder is bij een Surinaams eethuis. De rest is ook een slap aftreksel van het recept.
Turkse Durum is ook een, inderhaast bij elkaar geworpen, maaltje. Vlees, kruiden (en weer die zelfde taaie wrap die ze gebruiken bij de Roti en Burrito's).
Daarom wilde ik vragen waar je een beetje fatsoenlijke wraps kan kopen. Niet die taaie droge supermarkt zooi. Iemand een idee?
Die is toch lekker zeg!quote:Op dinsdag 3 maart 2009 22:07 schreef PKfotografie het volgende:
[..]
geen idee.
dit is momenteel de lijst wereld gerechten :
argentijnse beef chimichurrie
Hmm, die wil ik ook gaan halen. Even kijken of ik het zelf bij elkaar kan verzamelen, anders ga ik lekker zo'n pakje kopenquote:Op woensdag 26 augustus 2009 16:55 schreef Anne het volgende:
Ik mis deze:
[ afbeelding ]
Laatst gegeten, erg lekker! Maar inderdaad, er zitten eigenlijk alleen maar kruiden in.
Ben benieuwd of iemand die kan achterhalen.
Oh, tip! Bij de Xenos hebben ze ook zulke pakketjes (ik ben bij de Duitse geweest, dus pin me er niet op vast dat ze dit in Nederland ook hebben).quote:Op maandag 21 september 2009 13:57 schreef EchnaDarr het volgende:
[..]
Hmm, die wil ik ook gaan halen. Even kijken of ik het zelf bij elkaar kan verzamelen, anders ga ik lekker zo'n pakje kopen
Mja, probleem daarmee is dat de super om de hoek zit en ik voor de xenos de stad in moet. En ik is lui.quote:Op maandag 21 september 2009 14:03 schreef Anne het volgende:
[..]
Oh, tip! Bij de Xenos hebben ze ook zulke pakketjes (ik ben bij de Duitse geweest, dus pin me er niet op vast dat ze dit in Nederland ook hebben).
¤ 2,55 en daar zitten 12 (!) taco's in! Ik heb hem alleen nog niet geproefd (gisteren pas gehaald, vandaar), dus of ie net zo lekker is, geen idee.
Ik zal straks even een kiekje plaatsen.
Die komkommersaus heet Raita. Google eens op komkommer raita en je vindt bergen recepten.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 20:47 schreef morgane het volgende:
Heeft iemand een recept voor Kebab Bombay? Dat waren die gekruide gehaktballetjes met een soort komkommersaus en rijst. Ik was enorm fan van dat pakket, maar het bestaat niet meer.
http://www.epicurious.com(...)ichurri-Sauce-243268quote:Op woensdag 9 maart 2011 17:16 schreef Redcoon het volgende:
Heeft iemand een goed recept voor dit pak?
[ afbeelding ]
Eigenlijk hoef ik alleen een lekker recept voor de saus, lijkt me heerlijk me een goede steak.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |