http://www.rtl.nl/(/finan(...)koopmoment_nabij.xmlquote:Van den Akker (ING): Deze week: Nieuwe dieptepunten, koopniveaus nabij?
De huidige bear markt nadert een climax. Eén van de weinige factoren die we missen is een capitulatie onder beleggers. We zijn in de afgelopen twee jaar niet zo positief geweest als nu.
Omkeerpatroon
In de vorige column schreven we over het krachtige potentiële omkeerpatroon van 24/25 februari. De markt startte zoals verwacht voortvarend met de belangrijke ‘gap’ opening op 226,97 punten, ruim boven het hoogste punt van de vorige dag op 233,08 punten. Maar deze kracht bleek van korte duur. De laagste koers die dag was 218,34 punten, beduidend onder de 233,08 punten. Daarmee werd niet aan de belangrijke voorwaarde voldaan van de ‘gap’, weg set-up en weg short-squeeze. Wat deze week uiteindelijk resteert zijn nieuwe dieptepunten onder het niveau van 217,80 uit 2003. Vrijdag was de laagste koers 214,96 punten.
Capitulatiefase
De conclusie is dat het korte termijn beeld zeer zwak blijft met het doorbreken van belangrijke steun niveaus in verschillende markten. De kans op verder dalende koersen is zeer groot. De laatste daling die misschien deel uit maakt van een capitulatiefase, maar dit is zeker geen ‘must’. Deze daling kan vanaf de huidige niveaus nog steeds in de 10% + categorie liggen. We leggen nogmaals uit waarom beleggers in de komende dagen/weken op scherpe dalingen MOETEN kopen.
Belangrijke bodem
We refereerden hier al eerder aan. Het is opvallend om te signaleren dat een belangrijke lange termijn trendommekeer in of rondom deze maanden plaatsvindt. De kans dat koersen in maart een belangrijke bodem gaan maken is ZEER GROOT. Dit wordt bevestigd omdat aandelenmarkten zich sinds eind 2007 in een min of meer vrije val bevinden zonder tussentijds herstel. Wereldwijde koersdalingen van 50% of meer zijn sinds eind 2007 gemeengoed op financiële markten.
Sentiment op dieptepunt
‘De maatschappij dat ben jij’ is gecapituleerd. Een opmerkelijke 180 graden draai in het sentiment na eerdere ontkenning van de problemen. En dit terwijl aandelen al ruim een jaar bezig waren om dit drama te verdisconteren. Opmerkelijke parallel uit het verleden is dat op koers dieptepunten het nieuws extreem negatief is. De zeer negatieve berichtgeving laat zien dat het sentiment op een absoluut dieptepunt zit.
Lange termijn
Om juist los te komen van de zeer negatieve korte termijn invloeden moeten we naar lange termijn grafieken gaan kijken, welke vaak overeenkomsten laten zien. Deze keer de maandgrafiek van de S&P500 Index met de RSI (momentum) in de onderste helft.
1930
Juist deze oscillator vertelt ons dat een bodem dichtbij is. Sinds 1930 (!) zien we hier de 2e laagste stand in de indicator op 18,34 punten deze maand. Het vooralsnog laagste punt in 1974 op 17,91 viel samen met de bodem in de koersen en resulteerde in een circa 50% koersstijging vanaf dit dieptepunt in 9 maanden tijd. Ook nu verwachten we na het maken van het dieptepunt een koers herstel van circa 50%.
Scherp herstel
Maar een ‘oversold’ waarde onder de 30 in de RSI is NOOIT op zichzelf een koopsignaal. Indicatoren kunnen langere periodes ‘oversold’ of ‘overbought’ zijn en wat nu laag is kan nog lager. Maar het maakt de kans groot om een scherp herstel vanaf de huidige niveaus te verwachten. Nu we weten dat koersen op de korte termijn verder zullen dalen en de lange termijn trendlijn in de maandgrafiek op circa 600 punten ligt is het interessant om op zwakte aandelen te kopen. Voorzichtige beleggers wachten op koopsignalen in daggrafieken.
In de VS zijn ze er schijnbaar redelijk positief over. Nou ja dat megaverlies was ook al bekend.quote:
oh wacht, hij bedoelde AEX 212quote:
Is dat niet die gozer van de ING?quote:Op maandag 2 maart 2009 13:00 schreef pberends het volgende:
[..]
http://www.rtl.nl/(/finan(...)koopmoment_nabij.xml
Hoho ! Je hebt in de tussentijd wel de illusie gehad dat je slapend rijk werd !quote:Op maandag 2 maart 2009 13:00 schreef Zero2Nine het volgende:
Maare hoe zit het nu eigenlijk met aandelen en de lange termijn? Als je dus in 95 hebt gekocht en sindsdien vastgehouden (ok dat is wel erg lange termijn) dan heb je 0% rendement
quote:Op maandag 2 maart 2009 11:19 schreef Wheelgunner het volgende:
Jee! We zijn terug in 1995HAKKUHH!!!
En je slaat jezelf waarschijnlijk heel hard voor de kop dat je niet in 99 hebt verkochtquote:Op maandag 2 maart 2009 13:06 schreef elcastel het volgende:
[..]
Hoho ! Je hebt in de tussentijd wel de illusie gehad dat je slapend rijk werd !
Wat denk je van die kerel van ING dan wel niet, van den Akker, ik heb er bijzonder spijt van dat ik afgelopen donderdag naar de z.g.n Technisch analisten heb geluisterd, die gasten roepen ook maar wat. Mjah van fouten moet je leren scheelt me enkelt wel enkele duizenden euro's in mijn portefueillequote:Op maandag 2 maart 2009 13:12 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
Jos Versteeg (IRIS) op RTLZ (13:00): "We zijn onder de bodem".... Goh Jos, zou je denken?
En dan is inflatiecorrectie nog niet meegerekendquote:Op maandag 2 maart 2009 13:00 schreef Zero2Nine het volgende:
Maare hoe zit het nu eigenlijk met aandelen en de lange termijn? Als je dus in 95 hebt gekocht en sindsdien vastgehouden (ok dat is wel erg lange termijn) dan heb je 0% rendement
Tja... Ik blijf het dubieus vinden dat ING nog beleggingsadvies durft te geven...quote:Op maandag 2 maart 2009 13:18 schreef edwinh het volgende:
[..]
Wat denk je van die kerel van ING dan wel niet, van den Akker, ik heb er bijzonder spijt van dat ik afgelopen donderdag naar de z.g.n Technisch analisten heb geluisterd, die gasten roepen ook maar wat. Mjah van fouten moet je leren scheelt me enkelt wel enkele duizenden euro's in mijn portefueille
En de opportunity costs, met het geld dat je weg hebt gezet heb je immers 14 jaar niks kunnen doen.quote:Op maandag 2 maart 2009 13:19 schreef Falco het volgende:
En dan is inflatiecorrectie nog niet meegerekend.
*kuch*dividend*kuch*quote:Op maandag 2 maart 2009 13:19 schreef Falco het volgende:
[..]
En dan is inflatiecorrectie nog niet meegerekend.
Dat mag je er dan weer bij tellen, neemt niet weg dat je inflatie wel degelijk mee moet rekenen.quote:Op maandag 2 maart 2009 13:23 schreef SpiceWorm het volgende:
*kuch*dividend*kuch*
ben benieuwd of DFT & Binck de nieuwe fondsen in de goede sectie zettenquote:Op maandag 2 maart 2009 13:35 schreef Lemans24 het volgende:
Vooruitlopend op morgen: Boskallis en AirFrance-KLM ook in de plus!
Waarin eigenlijk?quote:Op maandag 2 maart 2009 13:38 schreef SpiceWorm het volgende:
Nog mensen die instappen??
Helemaal mee eens... waarom is de AEX er eigenlijk nog ?quote:Op maandag 2 maart 2009 12:27 schreef pberends het volgende:
[..]
Right; de AEX volgt Wall Straat gewoon. Bij de AEX zijn er inderdaad weinig steunpunten te vinden, maar die steunpunten stellen toch al niets voor omdat we als laffe honden achter de Amerikanen aanlopen.
Kvond de laatste analyse van vrijdag op RTLZ ook wel pakkend. De beursanalist zei het gevoel te hebben dat "een paar institutionele beleggers het niet kunnen accepteren dat de AEX onder de 218 sluit".quote:Op maandag 2 maart 2009 13:47 schreef Lemans24 het volgende:
Plotselinge stijging, er stappen dus wel degelijk mensen in.
quote:Op maandag 2 maart 2009 13:47 schreef Lemans24 het volgende:
Plotselinge stijging, er stappen dus wel degelijk mensen in.
quote:Op maandag 2 maart 2009 13:12 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
Jos Versteeg (IRIS) op RTLZ (13:00): "We zijn onder de bodem".... Goh Jos, zou je denken?
quote:De Zweedse belastingdienst heeft Ahold-dochter ICA een naheffing opgelegd van 68 miljoen euro.
Tweede heffing?
ICA vecht de heffing aan, maar heeft hem in februari van dit jaar wel moeten betalen, zo meldt Ahold vandaag. Een tweede naheffing van nog eens 98 miljoen euro dreigt.
60%-deelneming
ICA is een Zweedse 60%-deelneming van Ahold. De boekhoudkundige verwerking van de deelneming leidde eerder tot de veroordeling van drie voormalige bestuurders van Ahold. Het drietal lichtte de accountant op. Twee bestuurders pleegden daarnaast valsheid in geschrifte, door valse brieven op te stellen over de zeggenschap van Ahold over ICA.
Omstreden
Nu blijkt ICA zelf gebruik te hebben gemaakt van omstreden constructies om belasting te ontwijken. Zo tuigde ICA in 2001 een constructie op waarbij het geld leende van een Ierse dochter. De rente die het over deze lening betaalde, trok ICA af van de Zweedse belastingen. In totaal ging het om een bedrag van 164 miljoen euro over de jaren 2001 tot en met 2003.
Hoger beroep
De Zweedse belastingdienst maakt tegen de belastingaftrek bezwaar en legde een naheffing op van 68 miljoen euro. ICA vocht de heffing aan. Maar een eerste rechtszaak werd door ICA verloren. ICA ging in hoger beroep, maar moest - in afwachting van de uitkomst - de 68 miljoen nu wel betalen.
Nederlandse dochter
Een tweede naheffing van 98 miljoen euro dreigt. Want ICA tuigde in 2004 een soortgelijke constructie op met een Nederlandse dochter. Tot en met 2007 betaalde ICA zo minder belasting. Maar ook hiertegen komt de Zweedse belastingdienst nu in het geweer. De fiscus heeft een naheffing opgelegd van 98 miljoen euro. ICA vecht ook deze heffing aan.
Wisntgevendheid
De naheffingen zetten de winstgevendheid van ICA in 2009 flink onder druk. ICA boekte over 2008 een nettowinst van 175 miljoen euro. Ahold deelde in 2008 voor 60% in deze winst mee. Het belang in ICA droeg zo 105 miljoen euro bij aan Aholds nettowinst van 1,079 miljard euro.
Zolang het niet over miljarden gaat raakt niemand meer in paniekquote:Op maandag 2 maart 2009 14:11 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
Naheffing van 68 miljoen voor Zweedse Ahold-dochter
[..]
Aan de koers te zien niet, maar vond t wel een vermelding waardquote:Op maandag 2 maart 2009 14:27 schreef Zero2Nine het volgende:
[..]
Zolang het niet over miljarden gaat raakt niemand meer in paniek
quote:Op maandag 2 maart 2009 14:34 schreef pberends het volgende:
http://www.rtl.nl/(/finan(...)heodoor_gilissen.xml
Klant wil 14 miljoen euro terug van Theodoor Gilissen
Tom Muller is zeker de boosdoener.
Netjes!quote:02-03-2009 14:31:16 VS persoonlijke uitgaven +0,6% in jan; verwachting was +0,4%
02-03-2009 14:30:59 VS persoonlijk inkomen +0,4% in jan; verwachting was -0,3%
02-03-2009 14:30:00 VS persoonlijke uitgaven dec ongewijzigd op -1,0%
02-03-2009 14:30:00 VS persoonlijk inkomen dec ongewijzigd op -0,2%
02-03-2009 14:30:00 VS persoonlijke uitgaven +0,6% in jan; verwachting was +0,4%
02-03-2009 14:30:00 VS persoonlijk inkomen +0,4% in jan; verwachting was -0,3%
Als je Peter Schiff mag geloven is dit eerder een slechte zaak, waarschijnlijk worden er weer meer schulden gemaakt waarmee deze bestedingen gedaan worden.quote:Op maandag 2 maart 2009 14:31 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
Consumenten uitgaven VS zijn met 0.6% gestegen. Verwachting was +0.3%
[edit]
bron toegevoegd
Hoe bedoel jequote:
quote:De huidige bear markt nadert een climax. Eén van de weinige factoren die we missen is een capitulatie onder beleggers. We zijn in de afgelopen twee jaar niet zo positief geweest als nu.
Omkeerpatroon
In de vorige column schreven we over het krachtige potentiële omkeerpatroon van 24/25 februari. De markt startte zoals verwacht voortvarend met de belangrijke ‘gap’ opening op 226,97 punten, ruim boven het hoogste punt van de vorige dag op 233,08 punten. Maar deze kracht bleek van korte duur. De laagste koers die dag was 218,34 punten, beduidend onder de 233,08 punten. Daarmee werd niet aan de belangrijke voorwaarde voldaan van de ‘gap’, weg set-up en weg short-squeeze. Wat deze week uiteindelijk resteert zijn nieuwe dieptepunten onder het niveau van 217,80 uit 2003. Vrijdag was de laagste koers 214,96 punten.
Capitulatiefase
De conclusie is dat het korte termijn beeld zeer zwak blijft met het doorbreken van belangrijke steun niveaus in verschillende markten. De kans op verder dalende koersen is zeer groot. De laatste daling die misschien deel uit maakt van een capitulatiefase, maar dit is zeker geen ‘must’. Deze daling kan vanaf de huidige niveaus nog steeds in de 10% + categorie liggen. We leggen nogmaals uit waarom beleggers in de komende dagen/weken op scherpe dalingen MOETEN kopen.
Belangrijke bodem
We refereerden hier al eerder aan. Het is opvallend om te signaleren dat een belangrijke lange termijn trendommekeer in of rondom deze maanden plaatsvindt. De kans dat koersen in maart een belangrijke bodem gaan maken is ZEER GROOT. Dit wordt bevestigd omdat aandelenmarkten zich sinds eind 2007 in een min of meer vrije val bevinden zonder tussentijds herstel. Wereldwijde koersdalingen van 50% of meer zijn sinds eind 2007 gemeengoed op financiële markten.
Sentiment op dieptepunt
‘De maatschappij dat ben jij’ is gecapituleerd. Een opmerkelijke 180 graden draai in het sentiment na eerdere ontkenning van de problemen. En dit terwijl aandelen al ruim een jaar bezig waren om dit drama te verdisconteren. Opmerkelijke parallel uit het verleden is dat op koers dieptepunten het nieuws extreem negatief is. De zeer negatieve berichtgeving laat zien dat het sentiment op een absoluut dieptepunt zit.
Lange termijn
Om juist los te komen van de zeer negatieve korte termijn invloeden moeten we naar lange termijn grafieken gaan kijken, welke vaak overeenkomsten laten zien. Deze keer de maandgrafiek van de S&P500 Index met de RSI (momentum) in de onderste helft.
1930
Juist deze oscillator vertelt ons dat een bodem dichtbij is. Sinds 1930 (!) zien we hier de 2e laagste stand in de indicator op 18,34 punten deze maand. Het vooralsnog laagste punt in 1974 op 17,91 viel samen met de bodem in de koersen en resulteerde in een circa 50% koersstijging vanaf dit dieptepunt in 9 maanden tijd. Ook nu verwachten we na het maken van het dieptepunt een koers herstel van circa 50%.
Scherp herstel
Maar een ‘oversold’ waarde onder de 30 in de RSI is NOOIT op zichzelf een koopsignaal. Indicatoren kunnen langere periodes ‘oversold’ of ‘overbought’ zijn en wat nu laag is kan nog lager. Maar het maakt de kans groot om een scherp herstel vanaf de huidige niveaus te verwachten. Nu we weten dat koersen op de korte termijn verder zullen dalen en de lange termijn trendlijn in de maandgrafiek op circa 600 punten ligt is het interessant om op zwakte aandelen te kopen. Voorzichtige beleggers wachten op koopsignalen in daggrafieken.
quote:Nu we weten dat koersen op de korte termijn verder zullen dalen en de lange termijn trendlijn in de maandgrafiek op circa 600 punten ligt is het interessant om op zwakte aandelen te kopen
Fortis?quote:
Doe eens kijkenquote:
6918,21 voorlopig, maar alweer hard op weg naar de 7000quote:Op maandag 2 maart 2009 15:50 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Fortis?
Is dat eigenlijk een veilige belegging nu? Failliet gaan ze voorlopig niet meer.
De Dow zal wel in de 6000 komen vandaag?
http://www.rtl.nl/(/finan(...)ry_index_herstel.xmlquote:Keert het sentiment op de wereldmarkt? Baltic Dry Index herstelt flink
De Baltic Dry Index (BDI) is de belangrijkste graadmeter voor tarieven van de bulk-scheepvaart. Door de crisis daalde de index het afgelopen jaar van 11.793 naar 775. Momenteel koerst de index weer richting de 2.000 punten.
Index
De index wordt dagelijks gepubliceerd door de Londense Baltic Exchange. De koers wordt samengesteld op basis van de tarieven die betaald worden om grondstoffen te vervoeren op de 25 drukst bevaren scheepvaartroutes.
Baltic
De Baltic Dry Index is voor economen van belang, omdat deze de wereldeconomie vrijwel direct volgt zonder politieke of andere invloed. Waar andere economische indicatoren beïnvloed kunnen worden — werkgelegenheidscijfers zijn vaak schattingen, consumentenvertrouwen meet niet veel meer dan sentiment, vaak zonder link met consumentenuitgaven en het bruto nationaal product wordt regelmatig aangepast — reageert de BDI slechts op het volume van de wereldhandel.
Niet speculatief
Ook het speculatieve element van de beurs ontbreekt, omdat men slechts een schip chartert als men lading te vervoeren heeft.
Als het zo'n briljante graadmeter was reageerde de beurs daar wel op ipv consumentenvertrouwen e.d.quote:Op maandag 2 maart 2009 15:53 schreef pberends het volgende:
[..]
http://www.rtl.nl/(/finan(...)ry_index_herstel.xml
Het is goed mogelijk, doordat ondernemingen niet even snel hun vervoerscapaciteit aan kunnen passen er sprake is van overcapaciteit. Dat zal leiden tot prijzen die in feite alleen de variabele kosten zullen dekken. De kans is dan groot dat er ondernemingen failliet gaan of dat er schepen afgestoten worden, daardoor daalt de overcapaciteit, zijn vervoerders weer in staat hogere prijzen te rekenen en dus zal ook de BDI stijgen.quote:De koers wordt samengesteld op basis van de tarieven die betaald worden om grondstoffen te vervoeren op de 25 drukst bevaren scheepvaartroutes.
150 zover ik weetquote:Op maandag 2 maart 2009 16:09 schreef Dirk-Kuijt het volgende:
Wat zal de nieuwe grens worden? 180? 160?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |