Heel graag ontvang ik je scriptie als je het af hebt. Mocht je nog info nodig hebben over Tataren, dan heb ik misschien wat voor je klaar liggen. Alhoewel Kaukasus en Tataren misschien niet zo relevant is (op Nogai's na).quote:Op zondag 1 maart 2009 22:23 schreef daReaper het volgende:
Ik zit in het begin van de 19e eeuw in de Kaukasus. Ik ga een scriptie schrijven die te maken heeft met de Ossetië-oorlog, en ik ben me aan het inlezen in de geschiedenis van het hele gebied.
quote:Op donderdag 12 maart 2009 13:09 schreef Scaurus het volgende:
De Islamitische wereld is alleen interessant in de periode tot de 10de eeuw. Daarna is alles versteend en statisch geworden.
Ottomaanse Rijk werd niet voor niets de zieke man van Europa genoemd op den duur. Maar tot de val van Constantinopel en vlak daarna kan het best interessant zijn denk ik. Maar dat heeft weinig met islam te maken, meer met politiek/militaire historie.quote:Op donderdag 12 maart 2009 13:17 schreef Diederik_Duck het volgende:
[..]
De Turken (toch ook islamieten) zijn toch best interessant? En die zijn van na de 10e eeuw.
Zeker. Het beeld van het statische Oosten klopt dan ook niet.quote:Op donderdag 12 maart 2009 13:17 schreef Diederik_Duck het volgende:
De Turken (toch ook islamieten) zijn toch best interessant? En die zijn van na de 10e eeuw.
quote:Op donderdag 12 maart 2009 13:09 schreef Scaurus het volgende:
De Islamitische wereld is alleen interessant in de periode tot de 10de eeuw. Daarna is alles versteend en statisch geworden.
quote:Op donderdag 12 maart 2009 14:14 schreef Scaurus het volgende:
[..]
Zeker. Het beeld van het statische Oosten klopt dan ook niet.
Ik neem het je niet kwalijk, want je had waarschijnlijk nog nooit van het land gehoord.quote:
Jawel hoor. Of ik er erg bekend mee was is een ander verhaalquote:Op zondag 15 maart 2009 18:17 schreef wikwakka2 het volgende:
[..]
Ik neem het je niet kwalijk, want je had waarschijnlijk nog nooit van het land gehoord.
quote:Within Oman, the rumor that he is homosexual may have diminished respect for him to an unknown degree
Ja, een paar mensen vinden het nodig om dat er steeds tussen te zetten. 't is een soort van urban rumor dat rond gaat, omdat hij al jaren geen vrouw meer heeft ;')quote:Op zondag 15 maart 2009 18:21 schreef msnk het volgende:
[..]
Jawel hoor. Of ik er erg bekend mee was is een ander verhaal
[..]
Het Ottomaanse Rijk werd pas aan het einde van zijn bestaan in de 19e eeuw zo genoemd. Daarvoor gold het nog steeds als een (super)macht. Het rijk heeft niet voor niets 623 jaar bestaan (1299-1922).quote:Op donderdag 12 maart 2009 13:18 schreef Steeven het volgende:
[..]
Ottomaanse Rijk werd niet voor niets de zieke man van Europa genoemd op den duur. Maar tot de val van Constantinopel en vlak daarna kan het best interessant zijn denk ik. Maar dat heeft weinig met islam te maken, meer met politiek/militaire historie.
Aan het einde? In de loop van de 19e eeuw bedoel je. In die hele eeuw zijn ze zwaar afhankelijk geweest van westerse interventie; bijvoorbeeld tegen Russen of later zelfs oproeren op de Balkan konden ze niks beginnen. Logisch voor een rijk in verval, maar desalniettemin speelden ze geen rol op het westerse toneel meer.quote:Op zondag 15 maart 2009 19:17 schreef TheMagnificent het volgende:
[..]
Het Ottomaanse Rijk werd pas aan het einde van zijn bestaan in de 19e eeuw zo genoemd. Daarvoor gold het nog steeds als een (super)macht. Het rijk heeft niet voor niets 623 jaar bestaan (1299-1922).
Overigens heeft de verovering van Constantinopel deels wel met de Islam te maken.
Een rijk.quote:Was er in 1299 nu al een Osmaans Rijk, of alleen een Osmaanse staat?
Ik zei ook niet 'aan het einde van de 19e eeuw', maar 'aan het einde van het bestaan van het rijk'. En dat het 'de zieke man van Europa' werd genoemd was dus voor het eerst in de 19e eeuw; namelijk voor het eerst door tsaar Nicolaas I van Rusland.quote:Op zondag 15 maart 2009 19:47 schreef Steeven het volgende:
[..]
Aan het einde? In de loop van de 19e eeuw bedoel je. In die hele eeuw zijn ze zwaar afhankelijk geweest van westerse interventie; bijvoorbeeld tegen Russen of later zelfs oproeren op de Balkan konden ze niks beginnen. Logisch voor een rijk in verval, maar desalniettemin speelden ze geen rol op het westerse toneel meer.
Dan nog neem je het te breed, maar wat jij wilt. Je hoeft mij niet uit te leggen wanneer en door wie het rijk zo werd genoemd hoor, ik studeer zelf geschiedenis.quote:Op zondag 15 maart 2009 22:23 schreef TheMagnificent het volgende:
[..]
Ik zei ook niet 'aan het einde van de 19e eeuw', maar 'aan het einde van het bestaan van het rijk'. En dat het 'de zieke man van Europa' werd genoemd was dus voor het eerst in de 19e eeuw; namelijk voor het eerst door tsaar Nicolaas I van Rusland.
dat is ook vrij logisch...geschiedenis gaat toch vaak in de eerste plaats over verhalen...en historici specialiseren zich meestal in een specifieke periode of beschaving....quote:Op zondag 15 maart 2009 19:17 schreef Joana het volgende:
Ik ben meer met ideeengeschiedenis bezig vanwege studie. Marx Weber, Durkheim, en ander sociologisch grut. Het valt me op dat bij sociologie meer gericht is op cyclisch denken dan bij geschiedenis.
Klopt deels wat je zegt, met geschiedenis (mijn studie dan) heb ik juist westerse en niet-westerse samenlevingen gehad, de periodes die ik bestudeerd heb ik vanaf de middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog. En dan nog kan ik zeggen dat geschiedenis geen cycli kent, maar ook weer geen stijgende lijn als in het vooruitgangsdenken van de verlichting.quote:Op zondag 15 maart 2009 22:43 schreef Abbadon het volgende:
[..]
dat is ook vrij logisch...geschiedenis gaat toch vaak in de eerste plaats over verhalen...en historici specialiseren zich meestal in een specifieke periode of beschaving....
het cyclische aspect van geschiedenis komt pas terug als je naar de grote lijnen kijkt, over de eeuwen heen....macro-geschiedenis, zeg maar...en dat is in een aantal opzichten een invalshoek die meer te maken heeft met sociologie, hoe mensen en groepen en samenlevingen functioneren....
sociologie gaat eigenlijk over het loslaten van de verhalen en het zoeken naar de grote gemene delers die eronder liggen...
[/zwart-wit]
Sciologie is alchemie.quote:Op zondag 15 maart 2009 22:43 schreef Abbadon het volgende:
[..]
dat is ook vrij logisch...geschiedenis gaat toch vaak in de eerste plaats over verhalen...en historici specialiseren zich meestal in een specifieke periode of beschaving....
het cyclische aspect van geschiedenis komt pas terug als je naar de grote lijnen kijkt, over de eeuwen heen....macro-geschiedenis, zeg maar...en dat is in een aantal opzichten een invalshoek die meer te maken heeft met sociologie, hoe mensen en groepen en samenlevingen functioneren....
sociologie gaat eigenlijk over het loslaten van de verhalen en het zoeken naar de grote gemene delers die eronder liggen...
[/zwart-wit]
Als je liefhebber bent van krijgskunde dan is The Western Way of War een interessant boek; gaat over hoe we zijn overgegaan op ''total war''quote:Op dinsdag 24 maart 2009 01:42 schreef Koskesh het volgende:
Als geboren en deels getogen Iraniër hebben mijn interesses altijd wel bij Perzië en andere beschavingen die in West-Azië ontstonden gelegen. Soemerië, de beschaving van het bijzondere handeldrijvende volk uit de Kanaän (Fenicië) en Medië zijn hier enkele voorbeelden van.
Momenteel lees ik veel over de Europese kolonialisatie en vorming van het Amerikaanse continent tot wat het nu is. Vooral de politieke geschiedenis en krijgsgeschiedenis interesseren mij.
Ik ben eigenlijk vooral in de Euraziatische beschaving geïnteresseerd.
Ik lees eigenlijk geen geschiedenisboeken maar ik zou dit graag doen. Ik zit wel uren achter elkaar op het internet te lezen over geschiedenis. De studie die ik nu doe heeft niks met geschiedenis te maken dus het probleem is dat ik niet zo goed weet waar ik goede boeken kan vinden (behalve hier in deze thread)
Als iemand nog tips heeft voor boeken hoor ik 't graag. Guns, Germs and Steel en Worlds at War van Anthony Pagden is al genoemd en deze ga ik zeker kopen.
Heb je het boek van Frits Boterman al? Moderne geschiedenis van Duitsland, 1800-heden.quote:Op donderdag 16 april 2009 12:29 schreef Prosac het volgende:
20e eeuw en vooral geschiedenis van oorlogen. Ben nu bezig met de Moderne geschiedenis van Duitsland, vanaf 1800 ongeveer. Geschiedenis van land vind ik interessant, helaas weinig echt goede (recente) boeken te vinden die specifiek de geschiedenis van 1 land beschrijven.
Ik heb precies hetzelfde. Daarom ook in Rotterdam de gelijknamige studie gaan volgen. Ik snap dat de Middeleeuwen e.d. ook invloed hebben gehad op het vervolg van de geschiedenis, maar mij kan het niet allemaal interesseren.quote:Op vrijdag 17 april 2009 12:58 schreef Rock-shocker het volgende:
Ik vind geschiedenis eigenlijk pas echt interessant worden vanaf de industriele revolutie, maar mijn fascinatiegebied ligt toch voornamelijk in de 20ste eeuw en met name de naoorlogse periode van de internationale betrekkingen.
En al helemaal hoe de wereld veranderd is sinds de val van de Sovjet-Unie.
Denk dat de meeste hier het studeren eigenlijk. Maar ik kan me vergissen.quote:Op vrijdag 17 april 2009 15:46 schreef Dichtpiet. het volgende:
zitten hier ook mensen die in hun werk niets met geschiedenis te maken hebben?
Het is sowieso al een groot grijs gebied tussen die vakgebieden en geschiedenis, maar voor de laatste zestig jaar heb je inderdaad een punt. Desalniettemin is het geschiedenis, want in het verleden gebeurdquote:Op vrijdag 17 april 2009 15:43 schreef ethiraseth het volgende:
Eigenlijk vind ik dat alles van na de tweede wereldoorlog nog geen geschiedenis is.Dat is meer politicologie, sociologie en antropologie.
Ja, ik. Studeer sociologie en internationale betrekkingen.quote:Op vrijdag 17 april 2009 15:46 schreef Dichtpiet. het volgende:
zitten hier ook mensen die in hun werk niets met geschiedenis te maken hebben?
Ja. Ik lees gewoon geschiedenisboeken voor de lol. Ben nu weer bezig met boeken over de Germanen.quote:Op vrijdag 17 april 2009 15:46 schreef Dichtpiet. het volgende:
zitten hier ook mensen die in hun werk niets met geschiedenis te maken hebben?
Je kan ook gewoon de sociale wetenschappen overbodig maken en integreren in geschiedenis. Het is allemaal tenslotte gebaseerd op hetgeen al gebeurd is, dus is het geschiedenis.quote:Op vrijdag 17 april 2009 15:54 schreef Rock-shocker het volgende:
[..]
Het is sowieso al een groot grijs gebied tussen die vakgebieden en geschiedenis, maar voor de laatste zestig jaar heb je inderdaad een punt. Desalniettemin is het geschiedenis, want in het verleden gebeurd
Overigens kan je op die manier het vakgebied geschiedenis volledig overbodig maken. Geen enkele gebeurtenis is op zichzelfstaand.
dat heeft er nog steeds een beetje mee te makenquote:Op vrijdag 17 april 2009 15:55 schreef Rock-shocker het volgende:
[..]
Ja, ik. Studeer sociologie en internationale betrekkingen.
Ik snap wel wat je bedoelt hoor, maar ik maak me wel de bedenking: het is niet omdat er veel over de Romeinen geschreven is dat we er ech veel over weten. Hoeveel zou er niet vervalst, gemanipuleerd, gefraudeerd, enz.. zijn?quote:Op zondag 19 april 2009 22:37 schreef Gwywen het volgende:
schrijf daarom niet over de Romeinen, van wie elke scheet op elke willekeurige dag gedocumenteerd lijkt te zijn, maar over de Germaanse volkeren waarover helaas veel te weinig bekend is en dan nog meestal uit de derde hand.
Voor een ander boek waaraan ik werk (ik werk holografisch en altijd aan minstens twee projecten tegelijk) heb ik research moeten doen naar impressionistische schilderkunst aan het eind van de 19e eeuw, weer eens heel wat anders en eindeloos interessant.
ik ben ingenieur Civiele Techniek en studeer momenteel nog Technische Planologie, geschiedenis is pure interesse. Misschien dat ik geschiedenis nog oppik als avondstudie.quote:Op vrijdag 17 april 2009 15:46 schreef Dichtpiet. het volgende:
zitten hier ook mensen die in hun werk niets met geschiedenis te maken hebben?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |