Defenieer 'softie-vak'. Overigens vind ik politiek wel degelijk een uiting van cultuur, dus enige relevantie is er wel.quote:Op zondag 1 maart 2009 18:25 schreef Scaurus het volgende:
[..]
Cultuurgeschiedenis heeft ook mijn interesse, ook omdat cultuur mij ook op filosofisch en conceptueel niveau boeit (over symbolen enzo, jeweets). Ik moet echter bekennen dat ik nog niet één vak op dit gebied heb gevolgd. Tot nu toe voornamelijk politieke geschiedenis gedaan. Heb namelijk de indruk dat de cultuurhistorische vakken aan de UU van die softie-vakken zijn![]()
Ja, maar daar hou ik niet zo van.quote:Op zondag 1 maart 2009 18:29 schreef ethiraseth het volgende:
Tja, dat is cultuurgeschiedenis nu eenmaal altijd: de softe kant van de softe studie. Voor het die-hard werk moet je toch echt bij economische en sociale geschiedenis zijn.![]()
Mijn ervaring is vaak dat de wat mindere/luiere studenten voor een vak als 'Amerikaanse cultuurgeschiedenis' kiezen, terwijl studenten die uitdaging behoeften meer de politieke, sociale of economische hoek in duiken. Is persoonlijke ervaring natuurlijk, zal daarom wel ongelijk hebben.quote:Op zondag 1 maart 2009 18:40 schreef Ewelina het volgende:
Defenieer 'softie-vak'. Overigens vind ik politiek wel degelijk een uiting van cultuur, dus enige relevantie is er wel.
Dat vak aan de UU gedaan? Ik heb mij ervoor ingeschreven voor blok 4, maar vraag mij af of het niet beter is om Grondslagen als introductie tot geschiedtheorie te doen. Is het vak interessant, goed te doen als je geen specifieke voorkennis hebt?quote:Op zondag 1 maart 2009 22:09 schreef Lennox het volgende:
Huizinga was dat toch? Veel gehad bij Theorie van de Geschiedenis, maar al die filosofische denkers waren mij te zweverig. Enige die ik graag las was Fruin.
Niet aan de UU gedaan. Verder meen ik me te herinneren dat Huizinga "Herfsttij" schreef naar aanleiding van een wandeling bij het vallen de herfst. Een titel die de strekking van zijn (pessimistische) ideeen inderdaad weergeeft.quote:Op zondag 1 maart 2009 22:21 schreef Scaurus het volgende:
[..]
Dat vak aan de UU gedaan? Ik heb mij ervoor ingeschreven voor blok 4, maar vraag mij af of het niet beter is om Grondslagen als introductie tot geschiedtheorie te doen. Is het vak interessant, goed te doen als je geen specifieke voorkennis hebt?
Dat klopt, althans, dat werd mij verteld tijdens het hoorcollege Nederlandse geschiedenis. Als ik me niet vergis, wandelde hij toen op een zondag langs het Damsterdiep. Voor zover ik weet, is Huizinga ook sterk beïnvloed door het werk van Jacob Burckhardt, Der Kultur in renaissance Italien.quote:Op zondag 1 maart 2009 22:29 schreef Lennox het volgende:
[..]
Niet aan de UU gedaan. Verder meen ik me te herinneren dat Huizinga "Herfsttij" schreef naar aanleiding van een wandeling bij het vallen de herfst. Een titel die de strekking van zijn (pessimistische) ideeen inderdaad weergeeft.
Over de studenten die vakken als cultuurgeschiedenis kiezen kan ik weinig zeggen, want bij ons zijn er vrij weinig van dat soort vakken. De vakken die ik gevolgd heb, waren een verplicht onderdeel van het curriculum van Europese studies. Maar mijn ervaring is dat er een hoop studenten lui zijnquote:Op zondag 1 maart 2009 22:00 schreef Scaurus het volgende:
[..]
Mijn ervaring is vaak dat de wat mindere/luiere studenten voor een vak als 'Amerikaanse cultuurgeschiedenis' kiezen, terwijl studenten die uitdaging behoeften meer de politieke, sociale of economische hoek in duiken. Is persoonlijke ervaring natuurlijk, zal daarom wel ongelijk hebben.
Maar in andere zin is cultuurgeschiedenis 'soft'. Bij cultuurgeschiedenis is de ervaring van cultuur en de mentaliteit tegenover het verleden van groter belang. Niet voor niets werd Neerlands grootste cultuurhistoricus tot het schrijven van Herfsttij der Middeleeuwen gedreven door de sublieme historische ervaring die hij had bij het zien van (naar ik herinner) Hieronymus Bosch.
Damsterdiep was het inderdaad. Dat van Burckhardt klopt ook. Ik had een docent die nogal op Huizinga gefocused was, dus al die aspecten zijn ruimschoots aan bod gekomen.quote:Op maandag 2 maart 2009 10:05 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Dat klopt, althans, dat werd mij verteld tijdens het hoorcollege Nederlandse geschiedenis. Als ik me niet vergis, wandelde hij toen op een zondag langs het Damsterdiep. Voor zover ik weet, is Huizinga ook sterk beïnvloed door het werk van Jacob Burckhardt, Der Kultur in renaissance Italien.
Bij ons was Huizinga een beetje een inleiding eigenlijk. Later bij wetenschapsfilosofie ben ik wel wat meer over Huizinga te weten gekomen, maar dat was niet bij geschiedenis, maar bij Europese studies. De docent in kwestie was literatuurwetenschapper (het vak werd gegeven door 3 docenten; 1e gedeelte was literatuur, 2e gedeelte was recht en het 3e gedeelte was geschiedenis). Ik heb zijn Herfsttij ook hier in de kast staan, maar ik vind zijn taalgebruik echt verschrikkelijk. Ik weet dat het toen mode was (Couperus schrijft ook zo) maar mijn favoriete stijl is het niet.quote:Op maandag 2 maart 2009 10:18 schreef Lennox het volgende:
[..]
Damsterdiep was het inderdaad. Dat van Burckhardt klopt ook. Ik had een docent die nogal op Huizinga gefocused was, dus al die aspecten zijn ruimschoots aan bod gekomen.
Mijn ervaring was dat juist de wiskundig beter onderlegde mensen de economische en sociale geschiedenis opgingen (alle twee per jaar ongeveerquote:Op zondag 1 maart 2009 22:00 schreef Scaurus het volgende:
[..]
Mijn ervaring is vaak dat de wat mindere/luiere studenten voor een vak als 'Amerikaanse cultuurgeschiedenis' kiezen, terwijl studenten die uitdaging behoeften meer de politieke, sociale of economische hoek in duiken. Is persoonlijke ervaring natuurlijk, zal daarom wel ongelijk hebben.
Herfsttij der Middeleeuwen heeft wat stilistische eigenaardigheden, maar Huizinga is gewoonlijk zeer goed leesbaar.quote:Op maandag 2 maart 2009 10:24 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Bij ons was Huizinga een beetje een inleiding eigenlijk. Later bij wetenschapsfilosofie ben ik wel wat meer over Huizinga te weten gekomen, maar dat was niet bij geschiedenis, maar bij Europese studies. De docent in kwestie was literatuurwetenschapper (het vak werd gegeven door 3 docenten; 1e gedeelte was literatuur, 2e gedeelte was recht en het 3e gedeelte was geschiedenis). Ik heb zijn Herfsttij ook hier in de kast staan, maar ik vind zijn taalgebruik echt verschrikkelijk. Ik weet dat het toen mode was (Couperus schrijft ook zo) maar mijn favoriete stijl is het niet.
Mwah, Leonhard Huizinga misschien wel, maar van pappie vond ik Herfsttij nou ook niet echt ontspannende lectuur voor in bed...quote:Op maandag 2 maart 2009 21:08 schreef Sam_Spade het volgende:
[..]
Herfsttij der Middeleeuwen heeft wat stilistische eigenaardigheden, maar Huizinga is gewoonlijk zeer goed leesbaar.
Ik doelde dan ook op Huizinga's andere werken met ''gewoonlijk''.quote:Op dinsdag 3 maart 2009 07:24 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Mwah, Leonhard Huizinga misschien wel, maar van pappie vond ik Herfsttij nou ook niet echt ontspannende lectuur voor in bed...
Heel graag ontvang ik je scriptie als je het af hebt. Mocht je nog info nodig hebben over Tataren, dan heb ik misschien wat voor je klaar liggen. Alhoewel Kaukasus en Tataren misschien niet zo relevant is (op Nogai's na).quote:Op zondag 1 maart 2009 22:23 schreef daReaper het volgende:
Ik zit in het begin van de 19e eeuw in de Kaukasus. Ik ga een scriptie schrijven die te maken heeft met de Ossetië-oorlog, en ik ben me aan het inlezen in de geschiedenis van het hele gebied.
quote:Op donderdag 12 maart 2009 13:09 schreef Scaurus het volgende:
De Islamitische wereld is alleen interessant in de periode tot de 10de eeuw. Daarna is alles versteend en statisch geworden.
Ottomaanse Rijk werd niet voor niets de zieke man van Europa genoemd op den duur. Maar tot de val van Constantinopel en vlak daarna kan het best interessant zijn denk ik. Maar dat heeft weinig met islam te maken, meer met politiek/militaire historie.quote:Op donderdag 12 maart 2009 13:17 schreef Diederik_Duck het volgende:
[..]
De Turken (toch ook islamieten) zijn toch best interessant? En die zijn van na de 10e eeuw.
Zeker. Het beeld van het statische Oosten klopt dan ook niet.quote:Op donderdag 12 maart 2009 13:17 schreef Diederik_Duck het volgende:
De Turken (toch ook islamieten) zijn toch best interessant? En die zijn van na de 10e eeuw.
quote:Op donderdag 12 maart 2009 13:09 schreef Scaurus het volgende:
De Islamitische wereld is alleen interessant in de periode tot de 10de eeuw. Daarna is alles versteend en statisch geworden.
quote:Op donderdag 12 maart 2009 14:14 schreef Scaurus het volgende:
[..]
Zeker. Het beeld van het statische Oosten klopt dan ook niet.
Ik neem het je niet kwalijk, want je had waarschijnlijk nog nooit van het land gehoord.quote:
Jawel hoor. Of ik er erg bekend mee was is een ander verhaalquote:Op zondag 15 maart 2009 18:17 schreef wikwakka2 het volgende:
[..]
Ik neem het je niet kwalijk, want je had waarschijnlijk nog nooit van het land gehoord.
quote:Within Oman, the rumor that he is homosexual may have diminished respect for him to an unknown degree
Ja, een paar mensen vinden het nodig om dat er steeds tussen te zetten. 't is een soort van urban rumor dat rond gaat, omdat hij al jaren geen vrouw meer heeft ;')quote:Op zondag 15 maart 2009 18:21 schreef msnk het volgende:
[..]
Jawel hoor. Of ik er erg bekend mee was is een ander verhaal
[..]
Het Ottomaanse Rijk werd pas aan het einde van zijn bestaan in de 19e eeuw zo genoemd. Daarvoor gold het nog steeds als een (super)macht. Het rijk heeft niet voor niets 623 jaar bestaan (1299-1922).quote:Op donderdag 12 maart 2009 13:18 schreef Steeven het volgende:
[..]
Ottomaanse Rijk werd niet voor niets de zieke man van Europa genoemd op den duur. Maar tot de val van Constantinopel en vlak daarna kan het best interessant zijn denk ik. Maar dat heeft weinig met islam te maken, meer met politiek/militaire historie.
Aan het einde? In de loop van de 19e eeuw bedoel je. In die hele eeuw zijn ze zwaar afhankelijk geweest van westerse interventie; bijvoorbeeld tegen Russen of later zelfs oproeren op de Balkan konden ze niks beginnen. Logisch voor een rijk in verval, maar desalniettemin speelden ze geen rol op het westerse toneel meer.quote:Op zondag 15 maart 2009 19:17 schreef TheMagnificent het volgende:
[..]
Het Ottomaanse Rijk werd pas aan het einde van zijn bestaan in de 19e eeuw zo genoemd. Daarvoor gold het nog steeds als een (super)macht. Het rijk heeft niet voor niets 623 jaar bestaan (1299-1922).
Overigens heeft de verovering van Constantinopel deels wel met de Islam te maken.
Een rijk.quote:Was er in 1299 nu al een Osmaans Rijk, of alleen een Osmaanse staat?
Ik zei ook niet 'aan het einde van de 19e eeuw', maar 'aan het einde van het bestaan van het rijk'. En dat het 'de zieke man van Europa' werd genoemd was dus voor het eerst in de 19e eeuw; namelijk voor het eerst door tsaar Nicolaas I van Rusland.quote:Op zondag 15 maart 2009 19:47 schreef Steeven het volgende:
[..]
Aan het einde? In de loop van de 19e eeuw bedoel je. In die hele eeuw zijn ze zwaar afhankelijk geweest van westerse interventie; bijvoorbeeld tegen Russen of later zelfs oproeren op de Balkan konden ze niks beginnen. Logisch voor een rijk in verval, maar desalniettemin speelden ze geen rol op het westerse toneel meer.
Dan nog neem je het te breed, maar wat jij wilt. Je hoeft mij niet uit te leggen wanneer en door wie het rijk zo werd genoemd hoor, ik studeer zelf geschiedenis.quote:Op zondag 15 maart 2009 22:23 schreef TheMagnificent het volgende:
[..]
Ik zei ook niet 'aan het einde van de 19e eeuw', maar 'aan het einde van het bestaan van het rijk'. En dat het 'de zieke man van Europa' werd genoemd was dus voor het eerst in de 19e eeuw; namelijk voor het eerst door tsaar Nicolaas I van Rusland.
dat is ook vrij logisch...geschiedenis gaat toch vaak in de eerste plaats over verhalen...en historici specialiseren zich meestal in een specifieke periode of beschaving....quote:Op zondag 15 maart 2009 19:17 schreef Joana het volgende:
Ik ben meer met ideeengeschiedenis bezig vanwege studie. Marx Weber, Durkheim, en ander sociologisch grut. Het valt me op dat bij sociologie meer gericht is op cyclisch denken dan bij geschiedenis.
Klopt deels wat je zegt, met geschiedenis (mijn studie dan) heb ik juist westerse en niet-westerse samenlevingen gehad, de periodes die ik bestudeerd heb ik vanaf de middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog. En dan nog kan ik zeggen dat geschiedenis geen cycli kent, maar ook weer geen stijgende lijn als in het vooruitgangsdenken van de verlichting.quote:Op zondag 15 maart 2009 22:43 schreef Abbadon het volgende:
[..]
dat is ook vrij logisch...geschiedenis gaat toch vaak in de eerste plaats over verhalen...en historici specialiseren zich meestal in een specifieke periode of beschaving....
het cyclische aspect van geschiedenis komt pas terug als je naar de grote lijnen kijkt, over de eeuwen heen....macro-geschiedenis, zeg maar...en dat is in een aantal opzichten een invalshoek die meer te maken heeft met sociologie, hoe mensen en groepen en samenlevingen functioneren....
sociologie gaat eigenlijk over het loslaten van de verhalen en het zoeken naar de grote gemene delers die eronder liggen...
[/zwart-wit]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |