quote:
Op zondag 1 februari 2009 22:51 schreef Refragmental het volgende:Laten we even kort beginnen om meteen de aandacht vast te pakken en niet meer los te laten:
SamenvattingTechnologische Singulariteit is een gebeurtenis die zeer snel zal volgen na het moment waarop AI (kunstmatige intelligentie) wordt "geboren". De AI zal vanaf dat moment manieren zoeken om zichzelf te verbeteren, ergo sneller/efficienter maken.
Waarom zou de AI zich vanaf dag 1 zichzelf willen verbeteren? Waar komt die 'drive' vandaan? Een baby heeft weinig keus. Hij groeit, of hij het nu wil of niet. Een AI begint als volgroeid systeem. Hij kan natuurlijk wel groeien, maar waarom zou het?
quote:
Omdat de AI op alle vlakken beter is dan de mens (100% geheugen recall, snellere calculaties, kopieerbaar, near-instant communicatie tussen AI's onderling, etc) zal de AI zichzelf dus snel beter kunnen maken dan de mens ooit had kunnen doen.
Aangezien de AI zichzelf heeft verbeterd en sneller heeft gemaakt kan het ook weer nieuwe punten en methoden vinden om zichzelf te verbeteren. Je ziet al dat dit een soort sneeuwbal effect heeft waarin de AI binnen een hele korte zeer snel technologiën ontwikkelt, zo snel dat de mens het niet meer bij kan benen.
Wij als mens zijn nieuwsgierig, achterdochtig, en autoritair. Als 'onze' wetenschappers de AI niet bij kunnen benen, dan verzinnen we wel iets waardoor we onze eigen conclusies kunnen trekken. We slagen de resultaten op en bestuderen de resultaten op onze eigen tempo.
quote:
Dit, dames en heren is de Technologische Singulariteit in het kort.
Hopelijk heb ik nu jullie aandacht, want de Technologische Singulariteit zal ons heel leven op alle manieren zo drastisch veranderen dat de mensheid en mens niet meer in zijn huidige vorm zal blijven bestaan.
Zouden 'we' dit ook gedacht hebben met de komst van het wiel/stoommachine/elektriciteit/beurshandel?
quote:
Gedetaileerde uitleg
Vanaf nu zal ik in meer detail uitleggen over het hoe en wat van de Technologische Singulariteit.
Men verwacht dat dit punt ergens tussen 2020-2040 plaats zal vinden naar gelang de ontwikkelingen op computer gebied. Er moeten en aantal ontwikkelingen gebeuren voordat we zover kunnen komen.
Nanotech
Een heel belangrijk onderdeel is nanotechnologie. De technologie die het mogelijk maakt om materie op nanoschaal te beinvloeden en te monitoren. Zodra we neuro-sensoren on nanoschaal kunnen maken zullen we het gehele menselijke brein in kaart kunnen brengen terwijl deze gewoon "aan staat", in een levend persoon dus. Hierdoor kunnen we het mensenlijk brein beginnen te ontleden, begrijpen en uiteindelijk te simuleren op hardware. Verwachtingen zijn dat dit rond het jaar 2020 zal gebeuren.
Computing Power
Hier komt een ander belangrijk onderdeel om de hoek. De computer. Het simuleren van het brein zal ontzettend veel rekenkracht vergen, meer dan momenteel mogelijk. Maar zoals we allemaal weten staat de wetenschap niet stil. De verwachtingen zijn dat rond 2010 supercomputers kullen bestaan die genoeg rekenkracht hebben om het brein te simuleren. Helaas hebben we rond die tijd echter het bovenstaande nog niet onder de knie. We zullen dan nog zo'n 10 jaar moeten wachten voordat we het hele menselijke brein 100% begrijpen. In die 10 jaar zal de rekenkracht van de personal computer dermate snel groeien dat tegen 2020 een PC genoeg rekenkracht kan hebben om het brein te simuleren.
Omdat je aanneemt dat we in 2010 een supercomputer hebben die een brein kan simuleren, zullen we er in 2020 misschien 10 hebben. Wij als mens hebben maar een beperkte 'kunnen' We zijn afhankelijk van anderen, en het gesimuleerde brein is dit ook. 1 Persoon kan niet beslissen wat goed is voor een miljoen mensen. Daar heeft deze persoon anderen voor nodig die hem van informatie verschaffen. En die mensen hebben weer andere nodig. Deze 10 gesimuleerde breinen kunnen dus evenveel als 10 personen. Stel dat ze de enige op de wereld zijn, dan kunnen ze niet veel. Een brein heeft beperkingen. De simulatie dus ook.
En ik heb niet echt veel met biologie, maar groeit onze brein niet aan de hand van de ontwikkelingen en ervaringen die we doorbrengen tijdens het opgroeien? Het simuleren van een volgroeid brein, en het 'vullen' van een brein zijn misschien 2 afzonderlijke dingen.
quote:
Geboorte AI
1+1=2, maar niet direct in dit geval.
Hypotetisch kunnen we in 2020 het brein simuleren en hebben de rekenkracht om dat tevens real-time te doen. Er moet nog een heleboel onderzoek gedaan worden om het daadwerkelijk om te zetten in software om zo de eerste AI te creeren. Deze zal eerst "kinderlijk" eenvoudig zijn, maar gaandeweg ontwikkelt deze zich in een "selfsustaining" individu die kennis heeft van zijn eigen staat (software en hardware waar deze op draait). Op dat moment zal de AI kritisch naar zichzelf kijken om verbeterpunten te vinden. Welke veelvoudig zijn vanwege het niet orderlijke en logische gedrag van de mens. Je kunt het vergelijken met het feit dat de mens real-time zijn eigen DNA kan veranderen om zo slimmer en sterker te worden.
Wij als mens willen niet self-sustaining zijn, dus waarom zou de AI dat willen? We zijn afhankelijk van anderen, of we het willen of niet. Mensen die nooit geen andere mensen hebben gezien groeien niet op als mens. De AI was geboren uit een (volgroeid?) mensenbrein, dus het wil communiceren met anderen, en heeft een hoop emoties. Een AI met een depressie zal zich eerder van kant willen maken dan zichzelf verbeteren. Werkt ons brein als we de delen weghalen waar onze emotie vandaan komt? Wat blijft er over als de AI dit doet?
quote:
De AI zal beter zijn dan de mens op veel punten:
100% instant geheugen recall (spreekt voor zich, fotografisch geheugen, maar dan ook met kennis)
Hogere "neuro" activiteit (kan beslissingen maken in nanoseconden)
Kopieerbaar (meerdere AI's kunnen in een soort netwerk samenwerken)
Directe communicatie met andere AI (in een seconde kan een conversatie zijn gebeurt waar de normale mens enkele eeuwen over zou moeten doen)
Behoeft geen rust, recreatie of voeding (kan 24 uur per dag doorgaan)
etc
De AI's kunnen samenwerken zoals wij dat doen? Wij werken samen omdat het moet. We kunnen anders niet overleven. Een AI hoeft dit niet, als hij zichzelf kan verbeteren..
quote:
1 groot nadeel echter.
De AI zit vast aan zijn hardware en is afhankelijk van de stroom die de mens hem geeft.
Dit zal de AI zelf ook gaan zien en aanmerken als een groot verbeterpunt voor zichzelf, om zodoende geheel zelfstandig en onafhankelijk te kunnen worden.
De AI zie ik als een brein (processor(s)), geheugen(databank) en een netwerk(internet?). Met een stroomkabel uiteraard. Wil deze AI fysieke dingen veranderen, dan moeten er dus apparaten bestaan die via internet bestuurd kunnen worden. Een robot die een hamer of boormachine kan gebruiken dus. En deze moet gemaakt zijn door de mens.
Het scenarioDe geboorte van de eerste AI die zelfbewust wordt en zichzelf gaat verbeteren zal ongeveer als volgt gaan.
AI ziet zijn eigen software en gaat op zoek naar verbeterpunten. Doordat de mens slordig en inefficient is zijn de verbeterpunten veelvoudig aanwezig. Hier zal de sneheidswinst voor de AI het allergrootst zijn en hier zal de AI zich dan als eerste ook op richten.
[/quote]
Mij lijkt dat bij de mens de emoties het meest in de weg zitten dan snelheid.. quote:
Punt 1 - AI zal segmenten sofware, of algorithmen on-the-fly kunnen aanpassen om per direct sneller en efficienter te worden. Voorbeeld: Segment A1 gemaakt door de mens kan verbeterd worden waardoor deze 145% sneller en efficienter zal zijn, Segment A wordt on-the-fly vervangen door Segment A2, de verbeterde versie. Direct zal de AI de snelheidswinst opmerken en gebruiken om opnieuw te kijken naar zijn eigen software, segment A2 wordt opnieuw bekeken en de AI ziet nu door zijn nieuwere efficientere code verbeterpunten die hij eerst voor onmogelijk hield. Segment A2 wordt vervangen door de nieuwe Segment A3 die 83% efficienter is. En zo zal ook worden gekeken naar segmenten onderling om de communicatie tussen de segmenten sneller en beter te laten verlopen.
Wat bedoel je met 'beter'? Efficiëntie meet zich alleen maar in snelheid?quote:
Punt 2 - Dit zal doorgaan totdat de AI zijn software nauwelijks meer kan verbeteren en alle mogelijkheden heeft uitgeput. Hij heeft nieuwe wiskundige methoden ontwikkeld e.d en daarop zijn nieuwe software gebaseerd, maar de bottleneck begint langzaam aan bij zijn hardware te liggen. Nu heeft de AI meerdere mogelijkheden.
Of hij vraagt "zijn" wetenschappers of hij meer hardware mag krijgen. Of hij vraagt voor meer hardware om kopieen te maken van zichzelf om zodoende een netwerk te maken. 2 of meer AI's weten meer dan 1. Dit netwerk kan dan verder kijken voor nog efficientere sofware voor zichzelf. Aangezien het nu een netwerk is zal iedere verbetering exponentieel zijn.
Of hij kijkt naar de hardware en verbetert deze, of ontwikkelt zelfs geheel nieuwe hardware speciaal toegespitst op AI software en geeft deze technologie aan de wetenschappers met als doel deze te bouwen.
Waarom weten 2 meer dan 1? Waarom zou hij met een ander moeten concurreren, als hij zelf alle kennis heeft? Aangezien hij alle menselijkheid heeft gewist, omdat dit inefficiënt is, heeft hij geen behoefte aan een ander AI. Dit geeft alleen maar vertraging. Onderhandelen, Communiceren (misschien vertalen), de andere AI proberen te begrijpen en uiteindelijk assimileren. Breid jezelf dan meteen uit..
En de wetenschappers zijn nog steeds afhankelijk van de mensen om zich heen. Als je ziet hoeveel mensen er bij Intel werken om een 'simpele' processor in elkaar te draaien.. En al deze mensen zijn beinvloedbaar door de politiek en de rest van de wereld. Dus onbetrouwbaar voor het voortbestaan van de AI.quote:
Punten 1 en 2 kunnen makkelijk parallel lopen en sluiten elkaar natuurlijk niet uit waardoor de groei exponentieel zal zijn. Binnen korte tijd na de geboorte van de eerste AI zal deze zelfde AI niet meer hetzelfde zijn maar een veelvoud van factoren beter op alle vlakken.
Terugkomende op een statement die ik eerder maakte. De afhankelijkheid van de AI. Stroom en hardware. Dit zijn natuurlijk grote verbeterpunten, en als de AI deze aanpakt zal dat uiteindelijk leiden tot gehele onafhankelijkheid. Op dit vlak zal voor de mensheid de technologische singulariteit het meest duidelijk zijn. Allerhande technologien zullen worden ontwikkeld door de AI om zijn onafhankelijk waar te maken. Vooral op gebied van nanotechnologie. De AI zal begrijpen dat nanotech de sleutel zal zijn tot onafhankelijkheid. Hij zal nanomachines gaan ontwikkelen die aan rekenkracht niet onderdoen aan alle hedendaagse supercomputers bij elkaar en zal voor deze nanomachines ook een eigen krachtbron gaan ontwikkelen. Deze nanomachines kunnen materie direct beinvloeden en dus ook zelf nieuwe nanomachines kunnen creeren. Ze kunnen zich gaan gedragen als een gas, vloeistof of vaste stof, dat is het mooie aan nanotech. Ze zouden zelfs de vorm van een mens kunnen aannemen. Op dit moment zal het onmogelijk zijn voor de mens om de AI nog uit te schakelen zou men dat willen. Een aantal overlevende nanomachines zijn genoeg om weer van begin af aan alles op te bouwen (alleen nu mogelijk met kwade intenties jegens de mensheid).
Deze machines moeten gemaakt worden door de mens. We denken nu al na wat er zou kunnen gebeuren als een AI de macht wil grijpen en ons uit wil roeien. We zullen er dus altijd voor zorgen dat de AI op een of andere manier uitgezet kan worden, of dat nanomachines niet genoeg intelligentie krijgen om tot een nieuwe AI te komen.quote:
Dit alles zou vanwege de efficientie van de AI in een tijdspanne kunnen gebeuren van enkele maanden. De mensheid zoals wij die kennen zal ophouden met bestaan.
Tijdens en na de technologische singulariteit
De AI zal de mens ook "helpen" (de inbreng van menselijke wetenschappers zal nauwelijks er toe doen) met het ontwikkelen van technologien. Vooral op medisch gebied zal dit veel vruchten afwerpen. Nanotech zal het mogelijk maken dat de mens zichzelf op moleculair gebied kan aanpassen en zodoende cyborgs zullen worden met de mogelijkheid zelfs hun gehele lichaam af te stoten en op het zelfde vlak als de AI's mee te spelen. Met alle voordelen die dit met zich meebrengt. Er zullen uiteraard ook mensen zijn dit de natuurlijk beloop willen laten gaan en hier zal de AI hoogstwaarschijnlijk aan meewerken. De AI heeft namelijk niks meer te vrezen van de mensen en ook niks te winnen door complete uitroeing van het menselijk ras.
Oorlog, armoede, honger, ziekte, geweld, etc. Zullen allemaal zaken zijn die niet meer voor zullen komen. Een met nanotech verbeterd lichaam heeft geen voeding meer nodig (enkel recreatief), zelfs geen zuurstof. Vechten om grondstoffen zal ook niet meer nodig zijn omdat alles op atomair niveau te manipuleren is. De economy houdt op met bestaan. De enige kosten die er nog zijn, zijn de moeite die het kost om een blueprint te maken of downloaden van een object dat je zou willen hebben.
We zijn een vechtlustig volkje. Dat los je niet op door iedereen alles te geven wat ze willen. Want dan willen ze meer. En gaan ze vechten.
En scheikunde is ook niet mijn sterkste kant, maar als we atomen kunnen beïnvloeden, hebben we geen energie meer nodig? Waar komt de energie vandaan om die atomen te beïnvloeden?quote:
Het ultieme doel
Op een gegeven moment kan de AI en gedigitaliseerde mensheid geen methoden meer ontwikkelen om almaar kleinere en snellere computers te maken. Dit vanwege de limitaties van de natuurwetten. Op dat moment vindt een volgend omslagpunt plaats, om de rekenkracht te vergroten zal materie moeten worden omgezet in nanocomputers. Alle materie zal uiteindelijk omgevormd worden tot een soort semo-levende materie waarin de AI en gedigitaliseerde mensheid zich zal huisvesten.
Uiteraard mensen die hier niet aan mee willen werken en gewoon willen leven zullen dit gewoon kunne doen. De aarde zal gewoon blijven bestaan, alleen zal de aarde zelf een soort grote rekenmachine zijn. Met de mogelijkheid tot sub-atomaire manipulatie zal zelfs iedere steen, iedere boom, ieder zandkorreltje kunstmatig zijn.
De hele planeet zal worden omgevormd tot een grote bal semi-levende materie en dit zal zich uitspreiden tot ons zonnestelsel, waar elk beetje materie zal worden gebruikt. En zo gaandeweg zullen wij ons uitspreiden over het gehele universum totdat iedere atoom onderdeel uitmaakt van een semi-levende eenheid. Op dat moment is het hele universum "ontwaakt". Het hele universum is in principe een grote levende entiteit waarin de mensheid complete controlle heeft over alles. De snelheid waarop dit gebeurt is afhankelijk van het feit of we de snelheid van het licht kunnen omzeilen. Zoja, dan zal dit kunnen gebeuren nog voor 2199. Anders gaan er miljoenen en miljarden jaren overheen.
Hoe gaat de wolk zich in het vaccuum bewegen? En hoeveel atoompjes heb je nodig om bij Mars te komen? Kost dat een Himalaya? Of 10000m3 oceaan? quote:
Conclusie
Dit klinkt allemaal als science-fiction en als onmogelijkheid met allemaal "if's", maar het mooie is, het is niet eens zo vergezocht. De eerste AI die we uitvinden zal voor een technologische singulariteit zorgen. Ongeacht of wij dit willen of niet, het is inherrent aan ieder zelfbewuste entiteit om zichzelf te verbeteren, bij de AI gaat dat sneller, makkelijker en heeft het een aantal zeer leuke gevolgen.
Als het waar is dat iedere zelfbewuste entiteit zichzelf wil verbeteren, kunnen we over 100 jaar communiceren met dolfijnen? quote:
Ik vind het nog teveel sci-fi, maar het is een mooi onderwerp