quote:"Spaans gerecht heropent dopingzaak-Fuentes"
De Spaanse justitie wil het onderzoek in de dopingaffaire Operacion Puerto heropenen. Dat meldt de Spaanse krant El Pais. De zaak werd vorig jaar september geseponeerd nadat onderzoeksrechter Antonio Serrano er voor de tweede keer niet in slaagde de van bloeddoping beschuldigde arts Eufemiano Fuentes gestraft te krijgen.
Maar volgens een rechtbank in Madrid zijn er aanwijzingen dat er in de zaak "een overtreding is begaan tegen de publieke gezondheid". Het onderzoek moet daarom worden heropend.
200 atleten
De affaire rond Fuentes kwam in mei 2006 aan het licht. Bij een inval in zijn laboratorium werden dopingproducten aangetroffen en een grote hoeveelheid zakken bloed voorzien van codenamen. Die zouden worden gebruikt voor transfusies vlak voor belangrijke wedstrijden, zoals bijvoorbeeld de Ronde van Frankrijk. Hoewel het in totaal ging om zo'n tweehonderd atleten, ging de aandacht vooral uit naar een zestigtal profwielrenners. (anp/mvl)
quote:Vier jaar schorsing geëist tegen Priamo
AMSTERDAM - Tegen wielrenner Matteo Priamo is vier jaar schorsing geëist. Het antidopingtribunaal van het Italiaans olympisch comité (Coni) beschuldigt de 26-jarige Italiaan ervan CSF Navigare-ploeggenoot Emanuele Sella te hebben geholpen met het gebruik van doping en vervolgens het onderzoek naar de dopingzondaar te belemmeren.
Het CONI baseert de hoge eis op een overtreding van artikel 2.8 van de antidopingautoriteit Wada, ‘medeplichtig zijn aan een overtreding van de antidopingregels of een poging daartoe’.
Met de strafeis lijken de Italianen de nieuwe richtlijnen van de UCI te volgen. Die maakte drie maanden geleden bij monde van voorzitter Pat McQuaid bekend dat de straffen voor dopingovertredingen per 2009 zouden worden verdubbeld van twee naar vier jaar.
Dopingzondaar Sella werd vorige maand voor één jaar geschorst door het antidopingtribunaal van het Coni, nadat hij het gebruik van Cera, een variant van epo, had toegegeven.
quote:Op zaterdag 17 januari 2009 12:41 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
Met meteen mogelijk opmerkelijk nieuws :
[..]
quote:Armstrong spreekt zich uit
Vanuit Australië reageerde ook Lance Armstrong op de heropening van Operación Puerto. 'De media hebben de verantwoordelijkheid om te schrijven dat het niet alleen maar over wielrenners gaat. Het is een sportcontroverse', aldus de zevenvoudig winnaar van de Tour de France. 'Als ze de zaak heropenen laten we dan ook over voetbal praten en over tennis. Laten we het hebben over alle betrokkenen.'
quote:Op zaterdag 17 januari 2009 18:29 schreef Leatherface het volgende:
Hij heeft wel een punt, qua met twee maten meten t.a.v. van doping.
quote:Manzano: "Well-known footballers" also clients of Fuentes
Ex-Kelme professional Jesus Manzano, the first rider to break the code of silence about a Spanish doping ring two years ago, told reporters on France 3 he saw well-known footballers (soccer players) from Spain's first division clubs visit the offices of doctor Eufemiano Fuentes', the man at the centre of the Operaciòn Puerto investigation.
"I saw well-known footballers, but I cannot say how many," said Manzano last Thursday evening on France 3, adding: "this doctor [Fuentes] takes care [of athletes] from all over the world. Manzano also affirmed deceased Italian cycling star Marco Pantani was one of Fuentes' clients.
Previously a little-known rider, Manzano participated in a series of in-depth interviews about alleged doping practices within his former Kelme team that were published in Madrid's sports newspaper As in March 2004
Die weet natuurlijk ook dat als hij daarover begint ze de zaak niet eens gaan heropenen en zijn ploeggenoot Contador enzo ook safe zit ...quote:
zo kan je er van alles inzien, bijv. Lance Armstrong Second of Secondant of Secondary, hoeveel namen levert dat wel niet op.. kom je zelfs nog op Landis uit, Hincapie.. you name itquote:Op zaterdag 17 januari 2009 20:32 schreef JohnDDD het volgende:
er stond toch ook een "LAS" in het dossier, wat wellicht Lance Armstrong was...
Ja dat snappen we, maar LAndiS kan dan ook gewoon.quote:
Het lijkt wel een soap.quote:Op maandag 19 januari 2009 11:19 schreef sezten het volgende:
[..]
Ja dat snappen we, maar LAndiS kan dan ook gewoon.
Ik hoop eerlijk gezegd dat Contador eindelijk ook is gepakt gaat worden en dat Rasmussen terug komt.
Wie heeft een Lassie-hond als huisdier ?quote:Op zaterdag 17 januari 2009 20:32 schreef JohnDDD het volgende:
er stond toch ook een "LAS" in het dossier, wat wellicht Lance Armstrong was...
Of gewoon de Spanjaard Pablo Lastras.quote:Op zaterdag 17 januari 2009 20:32 schreef JohnDDD het volgende:
er stond toch ook een "LAS" in het dossier, wat wellicht Lance Armstrong was...
Laatste zinquote:Rechtbank heropent zaak-Fuentes
Het dossier van Operacion Puerto, het beruchte bloeddopingschandaal rond de omstreden dokter Eufemiano Fuentes, wordt opnieuw geopend. Dat besliste een rechtbank in Madrid.
De Madrileense rechtbank gaf door het dossier te heropenen gevolg aan het beroep van onder andere de Internationale Wielerunie (UCI), de Spaanse wielerbond, de vereniging van profrenners en het Wereldantidopingagentschap (Wada).
Het bloeddopingschandaal, dat toprenners als Jan Ullrich en Ivan Basso in opspraak bracht, werd eind september 2008 door de Spaanse rechter Antonio Serrano zonder gevolg geklasseerd. Aangezien er een "inbreuk gepleegd is op de openbare gezondheid", zal Serrano het dossier nu heropenen. Nadien beslist hij dan of er eventueel een proces volgt of dat de zaak opnieuw geklasseerd wordt.
De zaak-Puerto barstte in mei 2006 los toen in een labo van dokter Eufemiano Fuentes heel wat bloedzakken met geheime codes werden gevonden. Al gauw bleken heel wat atleten, onder wie vooral wielrenners, betrokken bij de zaak.
quote:Sportrechtbank CAS verwerpt beroep Rasmussen
Michael Rasmussen blijft geschorst tot en met 26 juli 2009. Dat heeft het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) vandaag besloten.
De voormalige Rabobank-klimmer was in beroep gegaan tegen de twee jaar straf die de Monegaskische wielerbond hem had opgelegd nadat hij procedurele fouten had gemaakt rondom dopingcontroles.
Rasmussen werd in de gele trui door Rabobank uit de Tour de France gehaald nadat wielerjournalist Davide Cassani hem had gezien in Italië, terwijl hij in Mexico bij zijn familie zou zijn geweest. Rasmussen heeft nooit de reden daarvoor aangegeven. Volgens 'The Chicken' ging het om persoonlijke redenen. De Deen werd op staande voet ontslagen.
Volgens het CAS heeft Rasmussen drie keer een fout gemaakt met betrekking tot de dopingregels van de internationale wielerbond UCI, waarna automatisch twee jaar schorsing volgt. Rasmussen gaf niet zijn juiste locatie door waardoor de Deense wielerbond ADD op 6 april 2007 thuis bij hem geen controle kon uitvoeren. Ook was de Deen te laat bij het invoeren van zijn locaties in juni 2007.
Als derde dopingovertreding merkt het CAS aan dat Rasmussen vrijwillig foutieve verblijfsinformatie heeft doorgegeven. Dat gaat om de zaak Mexico-Italië, die hem uiteindelijk de kop in de Tour de France kostte. Volgens het CAS kon de ADD daardoor op 21 juni 2007 geen controle uitvoeren.
In juli 2008 besloot de kantonrechter in Utrecht echter nog dat Rabobank Rasmussen niet op staande voet had mogen ontslaan. Hij kreeg 715.000 euro mee. Dat bedrag bestond uit een gemiste bonus voor het winnen van de Tour en achterstallig salaris. In deze zaak loopt nog een hoger beroep van beide kanten. Rasmussen had aanvankelijk zo'n 5,5 miljoen geëist van de bankploeg.
quote:Lefevere dreigt met proces tegen Frans antidopingagentschap
Het zit Quick Step-manager Patrick Lefevere enorm hoog dat er geen schot komt in de zaak-Stefan Schumacher. In oktober raakte bekend dat de Duitser in de Tour positief testte op Cera, maar daarna kreeg de zaak geen vervolg en werd zelfs het B-staal niet getest. Schumacher, die al een contract getekend had bij Quick Step, is daardoor nog altijd een vrij man en wil dit jaar dus koersen.
'Bij de UCI trekken ze hun paraplu open, want ze werden geweerd uit de Tour. En van ASO en de AFLD (het Franse antidopingagentschap dat de testen uitvoerde, red.) hoorde ik nog niets', zegt Lefevere. 'Waar zit hij nu, die grote mijnheer Bordry? In de Tour verkocht hij zoveel show, maar nu hoor je hem niet. Hij antwoordt zelfs niet op mijn mails. Maar ik zit wel met de gebakken peren. Als Bordry binnen de twee weken geen actie onderneemt, doe ik hem een proces aan. Want in principe heeft Schumacher gelijk, hé. Zolang hij niet schuldig bevonden wordt, mag hij koersen en heb ik geen reden om het contract niet na te komen. En ofwel betaal ik hem om niet te koersen, en dat doe ik niet zo graag, ofwel stel ik hem gewoon op. Maar wat denk je dat ASO zal zeggen als Schumacher op de startlijst staat van Parijs-Nice? Ha neen, die komt hier niet binnen.
quote:Dopingexpert: "30 renners zijn verdacht"
Wielrennen en doping(geruchten) blijven onlosmakelijk verbonden, ook bij de start van dit nieuwe wielerseizoen. Een Australische expert op het vlak van bloeddoping bindt de kat de bel aan.
De Australische dopingexpert Robin Parisotto verklaarde op de Duitse televisie dat de voorbije maanden "meer dan 30 renners verdachte bloedwaarden lieten optekenen".
"De UCI heeft voor het biologische pasje al duizenden bloedstalen geanalyseerd. Meer dan 30 renners zijn verdacht en riskeren een schorsing."
Parisotto is de man die in 2000 de eersye test ontwikkelde die het mogelijk maakte om epo op te sporen. Hij is een van de UCI-experts die de stalen analyseert.
sporza.bequote:Wielercarrière van Piepoli lijkt voorbij
ma 26/01/09 - Leonardo Piepoli is voor twee jaar geschorst door het CONI. De 37-jarige Italiaan heeft toegegeven dat hij in de afgelopen Tour cera heeft genomen.
De procureur van het Italiaans Olympisch Comité (CONI) heeft gekregen wat hij gevraagd had: een schorsing van twee jaar voor Leonardo Piepoli.
Dat betekent wellicht het einde voor de carrière van de Italiaan, want als zijn schorsing is afgelopen zal Piepoli 39 jaar zijn.
Ik ben zeer benieuwd naar de uitslag, maar ik kan ze geen ongelijk geven.quote:Belgische sporters trekken naar de rechter
di 27/01/09 - Een groep van 65 voetballers, volleyballers en wielrenners daagt de Vlaamse Gemeenschap voor de rechter. Ze vinden dat hun privacy geschonden wordt door de nieuwe regel van de "whereabouts".
Dat systeem verplicht sporters om drie maanden vooraf hun verblijfplaats aan te kondigen, zodat ze altijd en overal kunnen worden gecontroleerd op doping.
Volgens de 65 sporters druist dat systeem in tegen hun recht op privacy. (Belga) Als de sporters gelijk krijgen van de rechter, kan dat het Wereldantidopingagentschap (WADA) ondermijnen. Dat werkt ook met het systeem van de "whereabouts".
De 65 sporters (de voetballers van KV Mechelen, de volleyballers van Roeselare en een aantal renners van Quick-Step) hebben ex-voetballer Kristof De Saedeleer in de arm genomen als advocaat van hun zaak.
"De sporters willen menselijk behandeld worden", zegt De Saedeleer.
"Ze voelen zich geviseerd en hebben niet veel zin om drie maanden vooraf voor 24 uur per dag aan te geven waar ze gaan verblijven."
"Daarnaast hebben ze elke dag nog één uur huisarrest, waarbij ze eventueel meteen contact moeten kunnen hebben met de dopingarts. Dit zijn draconische maatregelen. Lichtjes overdreven", luidt het. "Alle Vlaamse sporters zijn benieuwd"
"De 65 sporters willen doping niet stimuleren en zijn niet tegen out-of-competition-tests, maar ze zijn wel tegen dit systeem", zegt De Saedeleer nog.
"Zeker in teamverband lijken de "whereabouts" een overbodige maatregel. Die sporters zijn elke dag aan het trainen in één of ander sportcomplex. Ze kunnen daar dus al getest worden op doping."
"Dit groepje van 65 is maar een soort testproject. Alle Vlaamse sporters zijn benieuwd naar de uitkomst van dit proces. Trouwens, in statistieken zie ik dat dopinginbreuken in voet- en volleybal zich tot een minimum beperken."
Als ik daarnet een paar voetballers hoor praten dan hoeven de regels niet veranderd te worden hoorquote:Op woensdag 28 januari 2009 09:04 schreef Beregd het volgende:
[..]
Ik ben zeer benieuwd naar de uitslag, maar ik kan ze geen ongelijk geven.
quote:Nadal haalt uit naar WADA-code
MELBOURNE - Rafael Nadal heeft woensdag hard uitgehaald naar het internationaal antidopingbureau WADA wegens de meldplicht waaraan ook de tennissers zich volgens de nieuwe code hebben te houden. De Spaanse nummer een van de wereldranglijst noemde de strenge regelgeving betreffende de 'whereabouts' een schande en een onacceptabel heksenjacht.
Nadal is van mening dat de privésfeer van de tennissers niet wordt gerespecteerd. Hij is niet van plan het bij een verbale aanval te laten en verwees naar een groep Belgische sporters die wegens deze schending van de privacy naar de rechter stapt. De 22-jarige Spanjaard zei dat hij bepaald niet de enige tennisser in het circuit is die er zo over denkt.
“Dit hoor je van iedereen in de kleedkamer”, aldus Nadal. “Tennisprofs hebben bewezen dat hun sport schoon is. Het aantal dopinggevallen is op de vingers van een hand te tellen.” Dopingcontroleurs kunnen bij hem het best om 7.00 uur ’s ochtends aankloppen. “Dat is de enige tijd van de dag waarvan ik zeker weet waar ik dan ben.”
Wel opvallend dat Piepoli dus wel adequaat wordt aangepakt door het CONI, maar Schumacher niet door de duitsers, die zo hun mond vol hebben van dopingbestrijding.quote:Op maandag 26 januari 2009 11:45 schreef DeeBee het volgende:
Piepoli 2 jaar geschorst, zal dan wel einde carriere zijn.
[..]
sporza.be
Ik denk dat ze een punt hebben. Vanaf het begin heb ik al twijfels gehad bij de rechtmatigheid van die whereabouts.quote:Op woensdag 28 januari 2009 09:04 schreef Beregd het volgende:
[..]
Ik ben zeer benieuwd naar de uitslag, maar ik kan ze geen ongelijk geven.
Piepoli heeft dan ook toegegeven dat hij gebruikt heeft (net zoals Riccò, Sella en Kohl), Schumacher is de enige cerapositieve die nog steeds ontkent, wat het een veel langere zaak maakt.quote:Op woensdag 28 januari 2009 21:39 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Wel opvallend dat Piepoli dus wel adequaat wordt aangepakt door het CONI, maar Schumacher niet door de duitsers, die zo hun mond vol hebben van dopingbestrijding.
Niettemin begrijp ik uit de berichten dat de duitsers vooral wachten op de fransen, terwijl de italianen wel zelf ermee aan de slag zijn gegaan.quote:Op woensdag 28 januari 2009 22:00 schreef Ereinion het volgende:
[..]
Piepoli heeft dan ook toegegeven dat hij gebruikt heeft (net zoals Riccò, Sella en Kohl), Schumacher is de enige cerapositieve die nog steeds ontkent, wat het een veel langere zaak maakt.
quote:Op woensdag 28 januari 2009 22:00 schreef Ereinion het volgende:
[..]
Piepoli heeft dan ook toegegeven dat hij gebruikt heeft (net zoals Riccò, Sella en Kohl), Schumacher is de enige cerapositieve die nog steeds ontkent, wat het een veel langere zaak maakt.
Z'n B-staal is nog niet eens getest.quote:Op woensdag 28 januari 2009 22:00 schreef Ereinion het volgende:
[..]
Piepoli heeft dan ook toegegeven dat hij gebruikt heeft (net zoals Riccò, Sella en Kohl), Schumacher is de enige cerapositieve die nog steeds ontkent, wat het een veel langere zaak maakt.
Dat gebeurt volgens mij alleen als de renner zelf om een tegen-expertise vraagt. Maar Schumacher is nog niet eens officieel aangeklaagd, dus waarom zou ie dat doen ?quote:Op vrijdag 30 januari 2009 14:18 schreef maartenducrot het volgende:
[..]
Z'n B-staal is nog niet eens getest.
quote:Dopingzaken op basis van biologisch paspoort bijna een feit
De eerste dopingzaken op basis van het biologisch paspoort worden binnenkort verwacht. Dat meldt UCI-preses Pat McQuaid. De eerste atleten worden waarschijnlijk in de komende weken of uiterlijk maanden officieel beschuldigd. Het biologisch paspoort is vorig jaar door de UCI ingesteld om afwijkende bloedwaarden bij renners te kunnen opsporen.
In tegenstelling tot bij normale tests wordt bij het screenen van bloed niet gezocht naar specifieke drugs of dopingmethodes. Er worden onregelmatigheden opgespoord in bloedwaarden die door dopinggebruik zijn veroorzaakt. Bloedtransfusies of het gebruik van hormonen zoals epo zorgen voor onregelmatigheden in deze waarden. Door deze afwijkingen te registreren, menen wetenschappers te kunnen aantonen dat een atleet doping heeft gebruikt.
Lang na dopinggebruik
Met behulp van deze methode kan een zondaar lange tijd na het eigenlijke dopinggebruik nog worden gepakt. Het is te vergelijken met de politie die een crimineel niet op heterdaad betrapt, maar op basis van forensisch bewijs alsnog achter de tralies krijgt.
"Voordat we verder gaan, voordat de experts zeggen: 'Ja, we kunnen beginnen aan deze zaak', moeten we honderd procent zeker zijn. De eerste zaak móet gewonnen worden. Het moet een uitgemaakte zaak zijn, zodat die bij een eventueel beroep voor het internationale arbitragehof voor sportzaken ook overeind blijft", verklaart McQuaid.
Renners
Omdat de wielrennerij het verst is met het doorlichten van bloed, is het waarschijnlijk dat het eerste slachtoffer op basis van het biologisch paspoort afkomstig is uit het peloton. Diverse wetenschappers die hebben meegewerkt aan het onderzoek vinden het vreemd dat er nog geen zaken lopen. De UCI weet echter hoe belangrijk het slagen van de eerste zaken is en probeert zich op alles voor te bereiden.
Bloedexperts die door de UCI zijn ingeschakeld om de bloedwaarden te analyseren, gaven aan dat er drie zaken zijn waar het dopinggebruik zo overduidelijk is dat ze bestraft dienen te worden. Omdat er door teams, renners en organisatoren van wielerkoersen echter vele miljoenen zijn gepompt in het programma met de biologische paspoorten, wil de UCI elk risico vermijden.
quote:Op donderdag 5 februari 2009 18:16 schreef JohnDDD het volgende:
zou toch grappig zijn dat schumacher weer gepakt wordt
'volledig nieuw dopingproduct'quote:Russische biatleten betrapt op nieuw dopingproduct
Drie Russische biatleten zijn begin december op de WB-manche in het Zweedse Ostersund betrapt op het gebruik van een 'volledig nieuw dopingproduct'. Dat heeft de voorzitter van de Internationale Biatlonfederatie (IBU) woensdag bekendgemaakt.
"Het is geen EPO, maar een volledig nieuwe substantie. Ik vrees dat dit heel slecht nieuws betekent voor onze strijd tegen doping", zei Anders Besseberg.
In eerste instantie had de IBU laten verstaan dat de atleten betrapt waren op epo, maar dat is nu dus rechtgezet. Over welk product het dan wel gaat, wilde de IBU-topman nog niet kwijt.
Volgens de Russische krant Komsomolskaya Pravda zijn de betrapte biatleten twee vrouwen (Yekatering Iourieva en Albina Akhatova) en een man (Dmitry Yaroshenko). Voorlopig is het nog wachten op de analyses van de B-stalen voor er officiële verklaringen worden afgelegd.
Zo kan je doping natuurlijk ook aanpakkenquote:Alex Rodriguez in 2003 positief
NEW YORK - Honkballer Alex Rodriguez van de New York Yankees is in 2003 tot twee keer positief bevonden op anabole steroïden. Dat meldt zaterdag het Amerikaans blad Sports Illustrated op basis van vier bronnen.
Rodriguez is de best betaalde honkballer in Amerika. In 2003 werd hij gekozen tot meest waardevolle speler uit de Amerikaanse profcompetitie. Destijds speelde hij als korte stop bij de Texas Rangers.
Volgens Sports Illustrated staat de naam van Rodriguez op een lijst van 104 honkballers in de Major League die in 2003 bij dopingcontroles positief zijn bevonden.
De honkballer weigerde commentaar te geven op het nieuws. Rodriguez tekende in 2007 voor tien jaar bij de Yankees. Die deal kan hem maximaal 305 miljoen dollar (ongeveer 236 miljoen euro) opleveren.
Goh, zijn die controlerende instanties van de verschillende sporten wel met elkaar in contact?quote:Op donderdag 5 februari 2009 19:31 schreef TargaFlorio het volgende:
Uit het biathlon topic:
[..]
'volledig nieuw dopingproduct'
Zou gewoon om CERA gaan.
Als ze in Amerika doping echt aan gaan pakken dan blijft er geen NFL, MLB en NBA over.quote:Op zondag 8 februari 2009 11:32 schreef Jozef.Stalin het volgende:
[..]
Zo kan je doping natuurlijk ook aanpakken
Ik vraag me trouwens af waarom ze daar uberhaupt nog testen op deze manier.
Dat is toch geen nieuws zoiets héquote:Op maandag 9 februari 2009 23:21 schreef Ofyles2 het volgende:
Duitse amateur-wielrenner pakt uit:
http://sport.ard.de/sp/radsport/news200902/08/sportschau_bdr.jsp
Ik kan zo langzamerhand doping vergelijken met zwartrijden: bijna iedereen heeft het gedaan en vanwege de gebrekkige controle lopen er nog potentiële daders vrij rond.quote:Op zondag 8 februari 2009 11:38 schreef Leatherface het volgende:
[..]
Goh, zijn die controlerende instanties van de verschillende sporten wel met elkaar in contact?
Valverde en Valv Piti? Die link had ik nog niet gelegd eigenlijkquote:Op woensdag 11 februari 2009 16:42 schreef Ereinion het volgende:
Het einde van Valv Piti?
Volgens dat Gazzetta is er vorig jaar bij de aankomst op Prato Nevoso in de Tour door het CONI bloed afgenomen van Valverde, waarvan het DNA gelijk zou zijn aan de zak van Valv Piti. Maandag 16 moet Valverde zich melden bij het Coni.
http://www.gazzetta.it/Ci(...)/valverde_1102.shtml
quote:Op woensdag 11 februari 2009 16:42 schreef Ereinion het volgende:
Het einde van Valv Piti?
Volgens dat Gazzetta is er vorig jaar bij de aankomst op Prato Nevoso in de Tour door het CONI bloed afgenomen van Valverde, waarvan het DNA gelijk zou zijn aan de zak van Valv Piti. Maandag 16 moet Valverde zich melden bij het Coni.
http://www.gazzetta.it/Ci(...)/valverde_1102.shtml
Inderdaad!quote:Op woensdag 11 februari 2009 18:52 schreef wimderon het volgende:
Doe ook eens bloed vergelijken van niet-wielrenners dan
Ze zullen vast wel ergens bloed van hem hebben getapt. Of ze dat willen gebruiken is een tweede. Ik snap het ook niet, het is zo simpel.quote:Op woensdag 11 februari 2009 19:09 schreef OProg het volgende:
Zou wat zijn dat ze in Melbourne een zak van Nadal hebben
Feit is wel dat het CONI doorgaans meer bereikt dan andere anti-dopingagentschappen ...quote:Op woensdag 11 februari 2009 19:53 schreef Bartoli het volgende:
denk niet dat ze Valverde zomaar kunnen vervolgen. Valverde wordt vaak genoeg gecontroleerd en dat DNA hebben ze ook dus dan had die schorsing er allang moeten zijn als dat inderdaad zo was.
wellicht feit blijft dat een instantie als het CONI niet zomaar DNA onderzoek mag doen juridisch gezien. Maar goed wat stelt dat juridische tegenwoordig nog voor in het wielrennen daar lijken veel wetten niet te geldenquote:Op woensdag 11 februari 2009 20:16 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Feit is wel dat het CONI doorgaans meer bereikt dan andere anti-dopingagentschappen ...
Ricco en Sella en co konden ze ook niet vervolgen ,maar blijkbaar hadden ze daar wel doorslaggevende argumenten om ze tot een bekentenis te dwingen ...
Zouden ze Valverde ook zo'n offer he can't refuse maken ?
Valt wel mee hoor. De laatste drie seizoenen is hij drie keer in Italië geweest: de Tour en het WK vorig jaar, en Milaan-San Remo in 2006. Het was de eerste keer sinds de start van Operacion Puerto dat hij in Italië was, en dus de eerste keer dat het CONI de kans had hem te controleren.quote:Op woensdag 11 februari 2009 19:53 schreef Bartoli het volgende:
denk niet dat ze Valverde zomaar kunnen vervolgen. Valverde wordt vaak genoeg gecontroleerd en dat DNA hebben ze ook dus dan had die schorsing er allang moeten zijn als dat inderdaad zo was.
maar wat kan het Coni uitrichten? Slechts een schorsing in Italië?quote:Op woensdag 11 februari 2009 20:16 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Feit is wel dat het CONI doorgaans meer bereikt dan andere anti-dopingagentschappen ...
Ricco en Sella en co konden ze ook niet vervolgen ,maar blijkbaar hadden ze daar wel doorslaggevende argumenten om ze tot een bekentenis te dwingen ...
Zouden ze Valverde ook zo'n offer he can't refuse maken ?
Hehe, komende jaren de Tour altijd door Italie.quote:Op woensdag 11 februari 2009 20:27 schreef rubbereend het volgende:
[..]
maar wat kan het Coni uitrichten? Slechts een schorsing in Italië?
Daarom vraag ik me ook af hoe ze aan die zak bloed dan komen. Als de Spaanse jusitie ontkent dat die is overgedragen en Valverde ook alles ontkent is er niet echt bewijs. Alleen dat je een zak blood hebt die eventueel aan V toegeschreven kan worden, maar dat is bewijstechnisch niet echt veel.quote:Op woensdag 11 februari 2009 20:18 schreef Bartoli het volgende:
[..]
wellicht feit blijft dat een instantie als het CONI niet zomaar DNA onderzoek mag doen juridisch gezien. Maar goed wat stelt dat juridische tegenwoordig nog voor in het wielrennen daar lijken veel wetten niet te gelden
Stel dat ze hem schorsen in Italië , dan is ie bijna zeker ook niet meer welkom in de Tour ed ...quote:Op woensdag 11 februari 2009 20:27 schreef rubbereend het volgende:
[..]
maar wat kan het Coni uitrichten? Slechts een schorsing in Italië?
Kwestie van intenties. Goede dopingcontroles zijn slechte publiciteit voor de sport. (Daarom gebeurt het ook nauwelijks in andere sporten dan wielrennen.)quote:Op woensdag 11 februari 2009 20:52 schreef One_of_the_few het volgende:
Toch wel goed weer van CONI. Waarom krijgen zij vele meer gedaan dan andere bonden??
Nu je het zegt...quote:Op woensdag 11 februari 2009 17:37 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:
[..]
Valverde en Valv Piti? Die link had ik nog niet gelegd eigenlijk
Nadal, Fernando Alonso...quote:Op woensdag 11 februari 2009 18:52 schreef wimderon het volgende:
Doe ook eens bloed vergelijken van niet-wielrenners dan
Die kan pas echt starten nadat bekend is welke uitblinkers uit de Giro wel in de Tour durven te startenquote:Op maandag 19 januari 2009 11:28 schreef SaintOfKillers het volgende:
Komt er dit jaar een doping-prono?
Die willen gerechtigheid omdat een deel van hun eigen helden gepakt is.quote:Op woensdag 11 februari 2009 21:21 schreef TargaFlorio het volgende:
Je zou het toch niet verwachten van de Italianen.
Weet ik nog niet. Het CONI pakt zelf de Italiaanse helden. Ze hadden evengoed zoals de Duitse bond (Schumacher) of Spaanse bond (Beltran) niet kunnen reageren op de CERA-testen uit de Tour , maar ze confronteren tenminste hun renners ermee en weten ze tot bekentenissen te dwingen. Ze doen daar heel erg hun best , alleen jammer dat niet de hele wielerwereld er zo over denkt ...quote:Op donderdag 12 februari 2009 01:09 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:
[..]
Die willen gerechtigheid omdat een deel van hun eigen helden gepakt is.
En dat is zoals ik al zei het punt. Als het CONI niet via officiele weg een DNA profiel heeft van die zakjes, of die zakjes in bezit, is het niet echt een zaak denk ik.quote:"CONI springt in zwembad zonder water"
do 12/02/09 - Alejandro Valverde reageert rustig op de nieuwe beschuldigingen. "Ik heb nog geen bericht gekregen van het CONI", zegt de Spanjaard in een verklaring. "Ook mijn team kreeg niets."
Het CONI heeft een staal van Valverde vergeleken met een niet-geïdentificeerde bloedzak uit de zaak-Puerto. Beide stalen kwamen overeen. (AP) Ik ben verrast en kan kan enkel mijn verontwaardiging uitdrukken over die beschuldigingen", zegt Valverde.
"Ik ben nog altijd bereid om mijn bloed te laten vergelijken met de gevonden bloedzakjes in de zaak-Fuentes, maar wel door de bevoegde instanties."
Maar Valverde heeft ook nog een waarschuwing. "Iedereen die mij zonder bewijzen in verband brengt met doping, zal ik voor de rechbank slepen."
"En er zijn geen bewijzen", zegt Valverde nog. "Maar als het CONI in een zwembad zonder water wil springen, dan is dat mijn zorg niet. Ik sta recht in mijn schoenen." "Fuentes-bloedzakjes zijn in Madrid"De voorzitter van de Spaanse wielerbond reageerde verrast op het nieuws dat het CONI in het bezit is van bloed dat gevonden is bij dokter Eufimiano Fuentes.
"Tenzij ik mij vergis, is er niets opgestuurd naar Italië", zegt Carlos Castano. "Volgens mij zijn alle bloedzakjes uit de zaak-Fuentes nog in Madrid. Maar ik zal het onderzoeken."
onrechtmatig verkregen bewijs. Waarbij dan de vraag is of het ook echt de zak van Valverde is. Dus dat houdt in geen enkele zaak stand.quote:Op donderdag 12 februari 2009 09:38 schreef OProg het volgende:
[..]
En dat is zoals ik al zei het punt. Als het CONI niet via officiele weg een DNA profiel heeft van die zakjes, of die zakjes in bezit, is het niet echt een zaak denk ik.
Ondanks dat het een ander team was waren daar gewoon keihard mensen betrapt in en rond de tour. Dan is de beslissing nog wel logisch te noemen ergens.quote:Op donderdag 12 februari 2009 11:27 schreef DeeBee het volgende:
Ach, dan is het wel een soort van karaktermoord en daardoor mocht onder andere Astana ook niet starten in de Tour...puur vanwege incidenten of verdachtmakingen uit het verleden (want een jaar later waren ze helemaal clean natuurlijk)...
Ik zat er ook nog aan te denken dat Valverde in wil stemmen met DNA onderzoek. Misschien is het wel zo dat er op datum van inval geen zakje van hem lag. Ze hebben 100 zakjes en 200 namen, dus als je toch zeker weet dat je daar niks meer had liggen is het ook eenvoudig vrijpleiten.quote:Ach, misschien komt Valverde er net zo makkelijk mee weg, je kan altijd nog zeggen dat je bloed afstond voor hetzelfde trainingsadvies als Frank Schleck te bemachtigen.
off-score, nog nooit van gehoord.quote:do 12/02/09 - Lance Armstrong had openheid beloofd bij zijn comeback en die belofte komt de Amerikaan nu ook na. Armstrong heeft de resultaten van zijn labtests op zijn site gezet.
Op de site van zijn kankerorganisatie Livestrong heeft Lance Armstrong (foto) 7 van de 17 tests gepubliceerd die hij sinds zijn comeback heeft ondergaan. (Belga) Zo kun je zien hoe het hematocriet van de zevenvoudige Tour-winnaar fluctueert van 39,3 tot 45,8.
Die laatste waarde werd een week geleden opgetekend door de Deense dokter Damsgaard.
Armstrong vermeldt ook de zogenoemde OFF-score, die onomstotelijk zou aantonen of iemand epo neemt of niet.
Volgens de UCI mag die score niet boven de 133 komen. Armstrong zit daar met een maximum van 89,3 altijd ruim onder. overzicht van de tests
datum hematocriet hemoglobine OFF-score
06/10/2008 43,7 15,5 --
16/10/2008 39,3 14,3 83,3
26/10/2008 42,8 15,0 87,6
03/12/2008 41,9 14,4 89,3
11/12/2008 39,4 14,3 74,9
18/12/2008 42,1 15,4 83,3
04/02/2009 45,8 15,2 --
Dat zijn gewoon normale schommelingen van bloedwaarden. Vandaar dat het nergens op sloeg bijv. dat TD vorig jaar in een kwaad daglicht werd gesteld vanwege 'variabele bloedwaarden'. Ik kan je melden dat iedereen variabele bloedwaarden heeft. Ook jij en ik.quote:Op donderdag 12 februari 2009 13:15 schreef Dubnobasswithmyheadman het volgende:
Mooie stijging van hematocriet voor het voorjaar.
Helaas voor Valverde is er in de zakken bloed van hem EPO aangetroffen, wat elke verklaring anders dan dopinggebruik volstrekt ontoereikend maakt.quote:Op donderdag 12 februari 2009 11:27 schreef DeeBee het volgende:
Ach, dan is het wel een soort van karaktermoord en daardoor mocht onder andere Astana ook niet starten in de Tour...puur vanwege incidenten of verdachtmakingen uit het verleden (want een jaar later waren ze helemaal clean natuurlijk)...
Ach, misschien komt Valverde er net zo makkelijk mee weg, je kan altijd nog zeggen dat je bloed afstond voor hetzelfde trainingsadvies als Frank Schleck te bemachtigen.
Hij heeft de toestemming van de UCI en de interne controles. Dat lijken me al meer dan 7 controles te zijn.quote:Op donderdag 12 februari 2009 20:41 schreef Devpartner het volgende:
Art, Hij kan er maar 7 online zetten omdat hij voor slecht 7 toestemming heeft dit te doen. Heeft ook de resultaten gevraagd van het WADA en USADA (de overige stalen). (kunnen ook 2 anderen zijn)
quote:Herr Torri kümmert sich
14.02.2009 05:00 Uhr
Bewegung in der Operaciãn Puerto: Die erstaunlichen Ermittlungsergebnisse in Italien betreffen vermutlich nicht nur den spanischen Fuentes-Kunden Valverde
Die Brüder Frank und Andy Schleck befinden sich seit Monatsbeginn in Kalifornien, dort steigt ab Samstag ein schönes Wiedersehensfest. Bei der Tour of California sehen sich ja nicht nur die alten Blutsbrüder Lance Armstrong, 37, und Floyd Landis, 33, wieder, Letzterer gibt nach seiner Dopingsperre ein Comeback für einen kleinen US-Rennstall. Vielmehr treffen sich in Sacramento auch zahlreiche Männer, die ehedem das Geheimnis einer heiklen Geschäftsbeziehung zum Madrider Dopingdoktor Eufemiano Fuentes teilten, der Schlüsselfigur der Operaciãn Puerto. Frank Schleck gehörte, wie inzwischen nachgewiesen ist, zu Fuentes" Kundschaft, wiewohl er betont, damals rund 7000 Euro nur für nicht in Anspruch genommene Trainingspläne an den einstigen Gynäkologen gezahlt zu haben. Inzwischen schmunzeln sogar Schlecks Landsleute über diese Version, doch wenigstens Luxemburgs Antidopingagentur stellte sie zufrieden.
ANZEIGE
Dass das Klassentreffen am Pazifischen Ozean nun aber doch nicht so unbeschwert ausfallen dürfte, liegt an einem rüstigen Rentner aus Rom: Ettore Torri, Chefankläger des italienischen Olympiakomitees (Coni). Und nicht nur bei Schleck, 28, dürfte Unruhe herrschen seit den Nachrichten aus Italien, die nur auf den ersten Blick einzig den Radprofi Alejandro Valverde betreffen. Die in diesen Dingen gut informierte Gazzetta dello Sport hatte gemeldet, ein DNS-Abgleich mit einer Probe Valverdes von der Tour habe eine Übereinstimmung mit einem jener Blutbeutel ergeben, die bei der Puerto-Razzia im Mai 2006 in Fuentes" Labor sichergestellt worden waren.
Dass Valverde entgegen seinen Beteuerungen die Madrider Blutbank nutzte, gilt länger schon als Allgemeinwissen, zumal die Kennung VALV.PITI auf einem der Blutbeutel auf ihn und seinen putzigen Schäferhund Piti hinwies. Wie in vielen Fällen des Dopingskandals führte dieser erhellende Anschein jedoch nicht zu Sanktionen, da spanische Institutionen dies durch ihre Passivität verhinderten - ganz offenbar ein patriotischer Schritt, denn neben mehreren Dutzend Radlern sollen zahlreiche Profis anderer Sparten die Künste des Fuentes-Institutes in Anspruch genommen haben, darunter angeblich auch iberische Volkshelden aus der Fußball- und Tennisszene.
Signore Torri indes stört das offenbar wenig, er hat monatelang seine rechtlichen Möglichkeiten ausgeschöpft, um die Puerto-Affäre einer Aufklärung näher zu bringen: Über einen spanischen Anwalt mit Sitz in Barcelona erwirkte er den Abgleich der Puerto-Daten mit jenen Kontrollproben, die er höchstpersönlich im Juli 2008 angeordnet hatte. Damals fuhr die Tour de France durch Italiens Alpen, 21 Tests führte das Coni am Ruhetag in Cuneo durch - darunter nicht nur bei Valverde, sondern auch bei anderen Hauptdarstellern wie dem Team CSC (jetzt Saxo) um den Berliner Jens Voigt und den damaligen Führenden: Frank Schleck. Torri ist jetzt zumindest im Falle Valverdes der Ansicht, er hätte gar nicht durch Italien radeln dürfen. Die Anklage würde bei einer Anhörung des Spaniers, die zu Wochenbeginn stattfinden soll, lauten: Sportbetrug, zu bestrafen gemäß des strengen, seit acht Jahren bestehenden Anti-Doping-Gesetzes Italiens.
Ob weiteren Fahrern italienische Enthüllungen drohen und ob sie letztlich zu Sperren führen, ist nun abzuwarten. Neben Schleck fielen im Herbst im Zusammenhang mit Fuentes auch andere Fahrernamen. Und CSC-Teamchef Bjarne Riis, dessen einstiger Kapitän Ivan Basso ebenfalls Blut bei Fuentes gelagert hatte und der von Torri gesperrt wurde, soll zudem laut Zeugenaussagen in Kontakt zu Fuentes gestanden haben.
Doch erst jetzt kommt also tatsächlich Bewegung in jene zähe Affäre, die in Spanien vom Gericht zweimal unbehandelt eingestellt worden war, ehe zuletzt das Ermittlungsverfahren doch wieder eröffnet wurde. Um die in Madrid nicht behelligten Sportler sorgt sich nun der emsige Ermittler Torri, ein früherer Richter, der das Coni-Amt entgegen ursprünglichen Ideen des nationalen Komitees nicht als gemütlichen Ruheposten ansieht. Sondern als Ort für seriöse Arbeit.
Darüber dürfte Schleck dieser Tage grübeln in Kalifornien, wo aber praktischerweise auch das US-Team Rock Racing startet. Dort gibt ein gewisser Rudy Pevenage, Kumpan des enttarnten Fuentes-Kunden Jan Ullrich, sein Comeback als Sportchef. In seinem Aufgebot stehen Tyler Hamilton, Oscar Sevilla, Francisco Mancebo und Enrique Gutierrez, vier in den Puerto-Akten genannte Fahrer. Welch ein Zufall.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |