abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 28 november 2009 @ 16:45:43 #201
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_75087240
quote:
Op zaterdag 28 november 2009 16:41 schreef Idler het volgende:

[..]

Klinkt lekker! Maar eigenlijk had ik dit op het oog: http://allrecipes.com/Rec(...)nt-Curry/Detail.aspx
Oeh! Ja! Die sla ik ook even op!
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_75156578
quote:
Op dinsdag 20 januari 2009 09:04 schreef Innocence het volgende:
Vorige week een heerlijke stroganoff-stoof gemaakt met rode paprika, runderlappen, runderbouillon, tomatenpuree, flink glas wodka en zout/suiker/peperkorrels. Vlees is nog nooit zo mals geweest!
Lekker opgegeten met stokbrood erbij.
Heb je toevallig ergens nog het recept ofzo? Klinkt erg lekker.
Wil morgen een lekker stoofpotje maken, maar heb geen inspiratie...
Registreer je bij Betfair via deze code: QCU4LHHDH
en je bent voor eeuwig mijn vriend ;-)
  maandag 30 november 2009 @ 22:26:41 #203
252563 misterddude
wait whut ?? :S
pi_75163797
ttttt- tttt- t-ttt-t-ttttt-vv-pppppppppppppppehh

dennis stottert op zijn toetsenbord

steun dit kind stuur nu al je geld naar mij
“I want to die in my sleep like my grandfather... Not screaming and yelling like the passengers in his car.”
pi_75181126
eindelijk
een leuk forum om lekker te koken en de receptjes zijn het zeker waard op uit te proberen

sorry voor schrijffoutjes maar ik woon nu al 20 jaar in frankrijk waar ik als chefkok werk

ik zal snel een receptje op sturen voor jullie

MVG manon
pi_75181499
Ik maak bijna wekelijks wel een stoofpotje met dit weer. Het ultieme herfst- en wintervoer in mijn ogen, en perfect om mr pen-guin voor te zetten als hij terugkomt van een koude dag vissen.

De kunst zit hem wat mij betreft in de eenvoud, ik varieer wel 'ns maar in principe is dit mijn standaard stoofpotje:

-goed vlees, ik had laatst voor het eerst haas, maar normaal gewoon runderlappen.
-een thee-ei met kruidnagelen, geplette jeneverbessen, laurier en tijm.
-ui/knoflook/wortel.
-bier, meestal Leffe Brun omdat we dat toch in huis hebben, wat is jullie favoriete stoofbier?
Work hard, play harder.
pi_75223410
Zijn de eigentijdse stoofschotels van Honig hier al besproken?

Ik snap het niet helemaal.. de grap van stoven is toch dat het heel lang duurt?
Waarom moet dan ook ineens een stoofschotel snel kunnen?
  woensdag 2 december 2009 @ 21:55:05 #207
63722 z80
I fink you freaky
pi_75228550
quote:
Op woensdag 2 december 2009 19:49 schreef LieLie het volgende:
Zijn de eigentijdse stoofschotels van Honig hier al besproken?

Ik snap het niet helemaal.. de grap van stoven is toch dat het heel lang duurt?
Waarom moet dan ook ineens een stoofschotel snel kunnen?
een snelle stoofschotel kan ook niet.
het vlees heeft een aantal uren nodig om gaar en mals te worden.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
  woensdag 2 december 2009 @ 22:18:18 #208
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75229574
quote:
Op woensdag 2 december 2009 21:55 schreef z80 het volgende:

[..]

een snelle stoofschotel kan ook niet.
het vlees heeft een aantal uren nodig om gaar en mals te worden.
dat en de eiwitten moet uiteenvallen in glutamaten, zodat het umami smaakt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75233173
quote:
Op woensdag 2 december 2009 19:49 schreef LieLie het volgende:
Zijn de eigentijdse stoofschotels van Honig hier al besproken?

Ik snap het niet helemaal.. de grap van stoven is toch dat het heel lang duurt?
Waarom moet dan ook ineens een stoofschotel snel kunnen?
Zelfde met de AH die op de verpakking van stoofvlees zet dat de bereidingstijd 90 minuten is. Zodat mensen denken dat het gemakkelijker is en het sneller kopen.
Life is too short not to have fun
pi_75233736
wat is umami? of stel ik nu een stomme vraag?
pi_75241748
quote:
Op donderdag 3 december 2009 00:07 schreef SeaOfLove het volgende:
wat is umami? of stel ik nu een stomme vraag?
"Umami is een Japans woord dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent; het is een van de 5 smaken, naast zout, zoet, zuur en bitter."

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Umami
pi_75243164
ah tnx, weer wat geleerd
pi_75296878
quote:
Op dinsdag 1 december 2009 14:12 schreef pen-guin het volgende:
....

-bier, meestal Leffe Brun omdat we dat toch in huis hebben, wat is jullie favoriete stoofbier?
Guiness vind ik een goed alternatief. Geeft echt een extra smaak aan het gerecht.

Verder zijn die honig stoofschotel poedertjes veel te zout. Het is meer vlees met saus dan een stoofschotel.
  vrijdag 4 december 2009 @ 21:09:49 #214
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75297519
quote:
Op donderdag 3 december 2009 00:07 schreef SeaOfLove het volgende:
wat is umami? of stel ik nu een stomme vraag?
Dat is een smaak, net als zuur, zoet, bitter en zout.
Het is de volheid, rijkheid, die je kent van gedroogde tomaten, oude kaas, goed gerijpte salami, stoofvlees. Glutamaat smaakt er erg sterk naar
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75309036
Ik heb gisteren hazenpeper gemaakt van een eigen geslachte haas en stoofpeertjes, erbij een knolselderij-aardappelgratin

Heerlijk avondje is gekomen, het avondje van hazenpeper...
pi_75309191
quote:
Op zaterdag 5 december 2009 11:11 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ik heb gisteren hazenpeper gemaakt van een eigen geslachte haas en stoofpeertjes, erbij een knolselderij-aardappelgratin

Heerlijk avondje is gekomen, het avondje van hazenpeper...
Mjam.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_75313957
quote:
Op vrijdag 4 december 2009 20:52 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Verder zijn die honig stoofschotel poedertjes veel te zout. Het is meer vlees met saus dan een stoofschotel.
Nou, ik heb gister Honig getest. Het voldoen misschien niet aan de stoofschotel-criteria, maar lekker vond ik het wel! Hadden hollandse sucadelapjes.
  zondag 6 december 2009 @ 00:45:40 #218
273968 Rancune
Nee, ik heb geen risotto.
pi_75328571
Dit lijkt mij heel erg lekker en leuk om te maken volgende week, maar ik ben niet zo heel bekwaam in koken, dus ik vroeg me af of iemand me kan helpen met een iets uitgebreidere uitleg hoe je het klaar'stooft'.
quote:
Op vrijdag 9 januari 2009 13:01 schreef mascara-klodder het volgende:
Het mijne:

Veel Vlees (runderlappen od.), in grote stukken
Twee uien, in grote stukken
Twee tenen knoflook, doormidden
1 forse winterwortel
1 courgette
Tijm, selderij, peterselie
Mosterd, een paar eetlepels
Eén flesje bier (oud bruin, Duvel, wat je wilt), met een tweede als reserve
Suiker, een paar eetlepels
Een scheut azijn
Laurier, acht blaadjes
Kruidnagelen, drie stuks
Paar jeneverbessen
Kleine aardappeltjes
Peper uit de molen
Zout

Vlees kort aanbraden, en voldoende bier toevoegen. Uien, knoflook, alle kruiden, mosterd, suiker en azijn erbij en de boel een uur laten sudderen (op een echte sudderpit/in de oven). Dan de schijven wortel toevoegen en evt. nog wat bier erbij doen. Na weer een uur schijven courgette erbij doen. Ten slotte de aardappeltjes op de stoofpot leggen en het geheel nog twintig minuten tot een half uur door laten garen. Eet smakelijk
Elke post van mij is een cadeautje.
  zondag 6 december 2009 @ 11:31:54 #219
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_75332899
quote:
Op zondag 6 december 2009 00:45 schreef Rancune het volgende:
Dit lijkt mij heel erg lekker en leuk om te maken volgende week, maar ik ben niet zo heel bekwaam in koken, dus ik vroeg me af of iemand me kan helpen met een iets uitgebreidere uitleg hoe je het klaar'stooft'.
[..]


Ik ben Sea Of Love niet, maar kan je misschien wel een beetje op weg helpen, mocht je misschien vandaag al een stoofpot willen maken. Edit: ik zie volgende week staan. Nou ja, dan weet je het al vast

Zorg voor een ruime pan met een niet te dunne bodem. Het is handig om alle ingrediënten alvast klaar te zetten en te snijden. Dus:

-600 gram (bij voorbeeld) runderlappen of ander stoofvlees (gewoon even vragen bij de slager, als je twijfelt) in stukken van ongeveer drie centimeter (Let op: vetrandjes mogen eraan blijven, die smelten vanzelf weg.)
-Knoflookteentjes uit hun vliesje peuteren en doormidden snijden.
-De courgette en winterpeen in plakken van een centimeter en een halve centimeter dik snijden.
-Tijm, selderij en peterselie: Van plantjes die je bij de super koopt, of uit plastic bakjes uit het gekoelde groentenschap. Droog kan ook, gewoon uit een potje. Hoeveel? Bij vers kun je denken aan twee takjes tijm (gewoon heel erin), twee eetlepels gehakte peterselie en idem selderij. Uit een potje zou ik overal een eetlepel aanhouden, en dan iets extra peterselie. Maar dit is een kwestie van smaak. Gewoon proberen en proeven en je kan altijd toevoegen!

Na het snij-en hakwerk zet je alle andere ingrediënten klaar.

Je doet nu een beetje boter in de pan en braadt het vlees tot het een beetje bruin wordt. Vaak is het handiger dit in porties te doen, omdat je pan anders heel vol en vochtig wordt. Dus: beetje vlees in de pan, aanbraden, op een bord wegleggen en een volgende portie aanbraden. Als alles aan de beurt is geweest, doe je het terug in de pan. Vuur laag. Nu kun je de de knoflook toevoegen en je schept alles even om.

Dan giet je langs de rand van de pan het flesje bier leeg. Zorg dat het flesje al even op kamertemperatuur is gekomen. Van plotselinge kou kan het vlees taai worden (vandaar langs de rand van de pan gieten).
Het vlees moet net onder staan. Desnoods voeg je wat extra bier of een beetje heet water toe.

Nu ben je in feite aan het sudderen geslagen! Nu moeten de andere ingrediënten nog mee gaan doen:

Voeg de kruiden toe en de mosterd, de suiker en de azijn.
Stop de laurierblaadjes (kun je gedroogd kopen bij de super, uit het kruidenrek) in een thee-ei en voeg ze toe. Je kan ze ook los toevoegen, en na bereiding de blaadjes eruit zoeken. Hetzelfde geldt voor de kruidnagelen en jeneverbessen (kruidenrek super): bij het thee-ei in (te koop bij Hema of Xenos) of los en dan later op zoek.
Peper en zout toevoegen (niet teveel zout, blijf steeds proeven). Alles even goed warm laten worden op een hoog vuur en dan begint het grote wachten:

Vuur van de kleinste pit heel laag zetten, of liever nog een vlamverdeler gebruiken (Een plaatje dat je bij bijvoorbeeld de Blokker kunt kopen). Je legt het tussen pit en pan. Deksel op de pan en alles lekker laten pruttelen. Zo af en toe even loeren & roeren en het vocht proeven. Moet er nog een kruidje bij?

Na een uur voeg je de wortelschijfjes toe. Controleer of alles nog zo'n beetje onder de bierspiegel staat. Anders bier/water toevoegen.
Na weer een uur doe je hetzelfde met de courgetteschijfjes. Je kan nog een klein deel achterhouden. Ze worden snel zacht en onherkenbaar. Een half uurtje van te voren zou je nog wat laatste schijfjes, even nogmaals doormidden gesneden, kunnen toevoegen.

Nu laat je de boel gewoon weer doorpruttelen. Proef zo nu en dan het vlees: is het al zacht? Pas dan kun je verder en voorzichtig aan opdienen gaan denken. Vul zo nodig het vocht bij, al mag dat het laatste half uur op een middelmatig vuur indikken (deksel van de pan). Blijf er dan wel een beetje bij, zodat de bodem niet aanbrandt.

Een half uur voor opdiening verdeel je de aardappeltjes over de pan, als een soort dekentje. Ze stomen vanzelf gaar en nemen de geur en smaak van het suddervocht op. Strooi een beetje zout over de aardappeltjes. Neem kleintjes, bijvoorbeeld voorgeschilde en -gekookte krieltjes uit het groentekoelvak.

Zodra de aardappeltjes ook gaar zijn, kun je aan tafel!

De gouden tip is: heb geen haast. Soms duurt het veel langer dan je denkt. Aan stoofpot kan eigenlijk niets misgaan, behalve tijdgebrek.
Vries restjes in, of bewaar ze in de koelkast en eet ze de volgende dag op. Vaak nóg smakelijker!

Experimenteer met hoeveelheden en smaken. Een gesnipperd uitje erbij, wat bieslook, meer of minder knoflook of op het laatst een klein plakje ontbijtkoek verrkuimelen: alles kan.

Ik hoop dat je zo op weg kan.

Vergeet niet een bloemetjesschort aan te trekken en af en toe met je oerborsten boven de pan te schudden, indien je een vrouw bent (of een man met borsten). Mannen kunnen grommend met hun hakbijl zwaaien. Dat hoort er allemaal bij.

[ Bericht 0% gewijzigd door Duderella op 07-12-2009 00:28:45 ]
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
  zondag 6 december 2009 @ 11:36:41 #220
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75332989
1 tip over het maken van stoofvlees, als je bij slager of supermarkt bent en ze hebben eens mooi doorregen rib of sucade, koop die dan direct en als je het niet direct wilt eten vries het dan in. Doorregen vlees is zeldzaam. Je zal altijd zien dat als je eens zin hebt in sudderlappen al het vlees wat je vind graatmager is.
En recept heen en recept weer, het aller, aller, allerbelangrijkste van sudderlappen is doorregen gemarmerd vet vlees.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 6 december 2009 @ 20:08:55 #221
273968 Rancune
Nee, ik heb geen risotto.
pi_75346640
quote:
Op zondag 6 december 2009 11:31 schreef Duderella het volgende:

[..]

Ik ben Sea Of Love niet, maar kan je misschien wel een beetje op weg helpen, mocht je misschien vandaag al een stoofpot willen maken. Edit: ik zie volgende week staan. Nou ja, dan weet je het al vast

Zorg voor een ruime pan met een niet te dunne bodem. Het is handig om alle ingrediënten alvast klaar te zetten en te snijden. Dus:

-600 gram (bij voorbeeld) runderlappen of ander stoofvlees (gewoon even vragen bij de slager, als je twijfelt) in stukken van ongeveer drie centimeter (Let op: vetrandjes mogen eraan blijven, die smelten vanzelf weg.)
-Knoflookteentjes uit hun vliesje peuteren en doormidden snijden.
-De courgette en winterpeen in plakken van een centimeter en een halve centimeter dik snijden.
-Tijm, selderij en peterselie: Van plantjes die je bij de super koopt, of uit plastic bakjes uit het gekoelde groentenschap. Droog kan ook, gewoon uit een potje. Hoeveel? Bij vers kun je denken aan twee takjes tijm (gewoon heel erin), twee eetlepels gehakte peterselie en idem selderij. Uit een potje zou ik overal een eetlepel aanhouden, en dan iets extra peterselie. Maar dit is een kwestie van smaak. Gewoon proberen en proeven en je kan altijd toevoegen!

Na het snij-en hakwerk zet je alle andere ingrediënten klaar.

Je doet nu een beetje boter in de pan en braad het vlees tot het een beetje bruin wordt. Vaak is het handiger dit in porties te doen, omdat je pan anders heel vol en vochtig wordt. Dus: beetje vlees in de pan, aanbraden, op een bord wegleggen en een volgende portie aanbraden. Als alles aan de beurt is geweest, doe je het terug in de pan. Vuur laag. Nu kun je de de knoflook toevoegen en je schept alles even om.

Dan giet je langs de rand van de pan het flesje bier leeg. Zorg dat het flesje al even op kamertemperatuur is gekomen. Van plotselinge kou kan het vlees taai worden (vandaar langs de rand van de pan gieten).
Het vlees moet net onder staan. Desnoods voeg je wat extra bier of een beetje heet water toe.

Nu ben je in feite aan het sudderen geslagen! Nu moeten de andere ingrediënten nog mee gaan doen:

Voeg de kruiden toe en de mosterd, de suiker en de azijn.
Stop de laurierblaadjes (kun je gedroogd kopen bij de super, uit het kruidenrek) in een thee-ei en voeg ze toe. Je kan ze ook los toevoegen, en na bereiding de blaadjes eruit zoeken. Hetzelfde geldt voor de kruidnagelen en jeneverbessen (kruidenrek super): bij het thee-ei in (te koop bij Hema of Xenos) of los en dan later op zoek.
Peper en zout toevoegen (niet teveel zout, blijf steeds proeven). Alles even goed warm laten worden op een hoog vuur en dan begint het grote wachten:

Vuur van de kleinste pit heel laag zetten, of liever nog een vlamverdeler gebruiken (Een plaatje dat je bij bijvoorbeeld de Blokker kunt kopen). Je legt het tussen pit en pan. Deksel op de pan en alles lekker laten pruttelen. Zo af en toe even loeren & roeren en het vocht proeven. Moet er nog een kruidje bij?

Na een uur voeg je de wortelschijfjes toe. Controleer of alles nog zo'n beetje onder de bierspiegel staat. Anders bier/water toevoegen.
Na weer een uur doe je hetzelfde met de courgetteschijfjes. Je kan nog een klein deel achterhouden. Ze worden snel zacht en onherkenbaar. Een half uurtje van te voren zou je nog wat laatste schijfjes, even nogmaals doormidden gesneden, kunnen toevoegen.

Nu laat je de boel gewoon weer doorpruttelen. Proef zo nu en dan het vlees: is het al zacht? Pas dan kun je verder en voorzichtig aan opdienen gaan denken. Vul zo nodig het vocht bij, al mag dat het laatste half uur op een middelmatig vuur indikken (deksel van de pan). Blijf er dan wel een beetje bij, zodat de bodem niet aanbrandt.

Een half uur voor opdiening verdeel je de aardappeltjes over de pan, als een soort dekentje. Ze stomen vanzelf gaar en nemen de geur en smaak van het suddervocht op. Strooi een beetje zout over de aardappeltjes. Neem kleintjes, bijvoorbeeld voorgeschilde en -gekookte krieltjes uit het groentekoelvak.

Zodra de aardappeltjes ook gaar zijn, kun je aan tafel!

De gouden tip is: heb geen haast. Soms duurt het veel langer dan je denkt. Aan stoofpot kan eigenlijk niets misgaan, behalve tijdgebrek.
Vries restjes in, of bewaar ze in de koelkast en eet ze de volgende dag op. Vaak nóg smakelijker!

Experimenteer met hoeveelheden en smaken. Een gesnipperd uitje erbij, wat bieslook, meer of minder knoflook of op het laatst een klein plakje ontbijtkoek verrkuimelen: alles kan.

Ik hoop dat je zo op weg kan.

Vergeet niet een bloemetjesschort aan te trekken en af en toe met je oerborsten boven de pan te schudden, indien je een vrouw bent (of een man met borsten). Mannen kunnen grommend met hun hakbijl zwaaien. Dat hoort er allemaal bij.
Oh mijn god ! Precies wat ik nodig had. Ik hou van je. !
Elke post van mij is een cadeautje.
  vrijdag 11 december 2009 @ 23:14:06 #222
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_75536400
Ik heb lamsbout..
Daar wil ik een stoofpot van maken
Iemand???
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  vrijdag 11 december 2009 @ 23:33:43 #223
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_75537094
Ik zal morgen eens kijken. Had nog een mooi gerecht dat echt heeeel erg lekker was
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zaterdag 12 december 2009 @ 15:33:04 #224
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_75550065
Ik maak deze morgen:
Irish Stew Lekker recept
Je moet wel bijtijds beginnen met de irish stew
Ingrediénten:
Lamsvlees of sucadelappen in stukken
6 grote uien
3 Laulierblaadjes ( steek 3 kruidnagels in de blaadjes)
Tijm (theelepel)
Aardappels en 3 tomaten ( ontvellen)
Pastinaken of/ en winterwortel
Selderij
Flesje Guinness ( wel de goede)
Lente ui
Peterselie
Snijd het vlees in blokken en doe ze in een plastic zakje met zout,verse gemalen peper en vleeskruiden ,paprika en wat bloem.
Verhit boter in een braadpan en bak het vlees goed bruin.
Schep de uien bij het vlees en goed aanbakken
Voeg de gesneden wortel, aardappel,selderij, pastinaak en tomaten toevoegen en beetje aanbakken en Laurierblaadjes, kruidnagel en wat tijm erbij
Voeg dan een halfve liter.water en het flesje( blikje ) guinness, bouillonblokjes en laat het vlees 2 uur sudderen.
Op het laatst lente ui en verse peterselie erdoor

Serveertips
Een lekker guinness erbij
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 12 december 2009 @ 15:55:45 #225
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_75550643
quote:
Op zondag 6 december 2009 11:36 schreef Pietverdriet het volgende:
1 tip over het maken van stoofvlees, als je bij slager of supermarkt bent en ze hebben eens mooi doorregen rib of sucade, koop die dan direct en als je het niet direct wilt eten vries het dan in. Doorregen vlees is zeldzaam. Je zal altijd zien dat als je eens zin hebt in sudderlappen al het vlees wat je vind graatmager is.
En recept heen en recept weer, het aller, aller, allerbelangrijkste van sudderlappen is doorregen gemarmerd vet vlees.
Beste Piet,

Een stomme vraag pbb maar wat is 'doorregen' vlees?
  zaterdag 12 december 2009 @ 16:24:58 #226
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75551468
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 15:55 schreef Omnifacer het volgende:

[..]

Beste Piet,

Een stomme vraag pbb maar wat is 'doorregen' vlees?
Dat is geen stomme vraag
Doorregen vlees, of gemarmerd vlees is vlees waar vele fijne vetaders doorheen lopen.

Het vet smelt uit tijdens het bakken en geeft een mooie rijke smaak aan het vlees en een sappige structuur. Bij stoofvlees is dit belangrijk, het vlees is dan heel zacht.
Het vet is verder geen bezwaar, het smelt uit en drijft aan de oppervlakte van je stoofvlees en kan je makkelijk afscheppen, het heeft zijn werk gedaan.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 12 december 2009 @ 16:35:46 #227
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_75551772
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 16:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat is geen stomme vraag
Doorregen vlees, of gemarmerd vlees is vlees waar vele fijne vetaders doorheen lopen.
[ afbeelding ]
Het vet smelt uit tijdens het bakken en geeft een mooie rijke smaak aan het vlees en een sappige structuur. Bij stoofvlees is dit belangrijk, het vlees is dan heel zacht.
Het vet is verder geen bezwaar, het smelt uit en drijft aan de oppervlakte van je stoofvlees en kan je makkelijk afscheppen, het heeft zijn werk gedaan.
Ah, kijk. Bedankt! Volgende week komen mijn ouders bij mij eten, en ik weet dat ze van lekker stoofvlees houden met gekookte aardappelen. Ik ga ze dit voorschotelen, maar wil natuurlijk wel dat het goed lukt

Ik post bijna nooit in CUL maar ik lees jouw adviezen, recepten en tips altijd met veel genoegen. Thanks
pi_75552379
Ik wil morgen stoofvlees maken voor bij een etentje, maar hoe lang van te voren moet ik het dan opzetten?

Of belangrijker misschien, kan het ook te lang op staan? Of maakt een uurtje meer of minder niet zoveel uit als het heel zacht gaat?
  zaterdag 12 december 2009 @ 17:03:09 #229
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_75552516
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 16:58 schreef LieLie het volgende:
Ik wil morgen stoofvlees maken voor bij een etentje, maar hoe lang van te voren moet ik het dan opzetten?

Of belangrijker misschien, kan het ook te lang op staan? Of maakt een uurtje meer of minder niet zoveel uit als het heel zacht gaat?
's ochtends
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_75552706
Oké, dus beter te lang dan te kort zeg maar

Ik heb trouwens runderriblappen, fond, bouillonblokjes, kruidnagel, laurier, ui, paprika, wortel, foelie in huis.. nog dingen die er wel/niet bij moeten?
  zaterdag 12 december 2009 @ 17:12:02 #231
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_75552784
Ja te lang is als het soep wordt maar dat gebeurt pas na 2 dagen ofzo
Ik denk dat veel mensen azijn/mosterd/tomaatjes aanraden voor het zuur(dat maakt het vlees mals) en een stuk ontbijtkoek voor de binding.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_75552903
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 17:12 schreef Nembrionic het volgende:
Ja te lang is als het soep wordt maar dat gebeurt pas na 2 dagen ofzo
Ik denk dat veel mensen azijn/mosterd/tomaatjes aanraden voor het zuur(dat maakt het vlees mals) en een stuk ontbijtkoek voor de binding.
Mosterd heb ik, azijn.. alleen balsamicoazijn.. is dat ook lekker?
  zaterdag 12 december 2009 @ 17:16:09 #233
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_75552929
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 17:15 schreef LieLie het volgende:

[..]

Mosterd heb ik, azijn.. alleen balsamicoazijn.. is dat ook lekker?
Ik zou OF/OF doen, niet allebei

Balsamico lijkt me persoonlijk niet echt lekker voor zoiets. Maar wellicht dat Piet je een goeie tip kan geven
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_75557491
Als je het 's ochtends opzet heb je niet perse azijn nodig.
Ik zou de wortel met de ui even aanbakken, dat vind ik lekker.
Succes!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_75573443
wordt het vlees eerst een beetje stijvig? Want het staat nog niet zo heel lang op, en het is nu niet heel soepel ofzo.. Het ruikt wel lekker!
  zondag 13 december 2009 @ 12:34:04 #236
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_75573477
quote:
Op zondag 13 december 2009 12:32 schreef LieLie het volgende:
wordt het vlees eerst een beetje stijvig? Want het staat nog niet zo heel lang op, en het is nu niet heel soepel ofzo.. Het ruikt wel lekker!
Het wordt eerst rubber
Na uren valt het uit elkaar als je met een vork prikt
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zondag 13 december 2009 @ 12:51:43 #237
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_75574046
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 17:09 schreef LieLie het volgende:
Oké, dus beter te lang dan te kort zeg maar

Ik heb trouwens runderriblappen, fond, bouillonblokjes, kruidnagel, laurier, ui, paprika, wortel, foelie in huis.. nog dingen die er wel/niet bij moeten?
Steranijsje doet het altijd goed om de vleessmaak te verdiepen.
pi_75574535
quote:
Op zondag 13 december 2009 12:34 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Het wordt eerst rubber
Na uren valt het uit elkaar als je met een vork prikt
Oké, gelukkig Het heeft nog wel een uurtje of 7 te gaan..
pi_75574556
quote:
Op zondag 13 december 2009 12:51 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Steranijsje doet het altijd goed om de vleessmaak te verdiepen.
Dieeee.. heb ik niet

Maar voor de volgende keer!
  zondag 13 december 2009 @ 13:29:28 #240
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_75575284
Ik knip/plak dit even uit een email die ik ooit verstuurd heb n.a.v een recept dat bij mijn pan zat:
quote:
Benodigdheden:

- 6 stukken kip (ik heb kipfilet gebruikt, kun je zelf bepalen)
- 20 gr boter
- uitjes
- 250 gr champignons(JIJ NIET DUS )
- 200 gr spekjes
- 1 takje rozemarijn
- 2 dl witte wijn
- zout, peper
- thijm, laurier en peterselie
- 800 gr aardappelen


(mijn toevoeging)
- bleekselderij
- wortel


Braad 6 stukken kip gaar in 20 gr boter. Gooi er de fijngehakte uitjes bij, de champignons, 200 gr. spekjes, 1 takje rozemarijn.

Blussen met 2 dl goede witte wijn, op smaak brengen met zout en peper, thijm, laurier en peterselie en bedek het geheel met 800 gr in schijfjes gesneden aardappelen(kant en klaar van de Appie )

- ca. 45 minuten op een zachte pit laten koken met het deksel op de pan.

Mijn versie bleef iets langer staan.


DAARNA: dag laten staan en de volgende dag de aardappels opbakken, de kip uitpluizen en meebakken, groenten en sap uit de pan erbij.

Lekkerste is met een goede jus erover van draadjesvlees of gehaktballetjes.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_75578510
Het ruikt hier al lekker

Zit nu in: laurier, foelie kruidnagel, peper, zout, suiker, rund fond, bouillonblokje, knoflook, rozemarijn en tijm (vers)..
pi_75583219
Laatst deze gemaakt:
quote:
Goulashsoep
Ingrediënten voor 4 personen

400 g magere runderlappen
2 grote uien
1 rode paprika
40 g boter
1? eetl. paprikapoeder (mild)
2 eetl. bloem
1 klein blikje tomatenpuree
4 eetl. zure room
zout, peper
Voorbereiding

Laat het vlees in circa 15 minuten op temperatuur komen en dep het droog met keukenpapier. Snijd de runderlappen in blokjes.
. Pel en snipper de uien.
. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in reepjes.
Bereidingswijze

. Verhit de boter in een braadpan en wacht tot een groot deel van het schuim is weggetrokken. Bak de vleesblokjes op een hoog vuur, onder regelmatig omscheppen, rondom bruin.
. Draai het vuur laag, voeg de ui, de reepjes paprika en het paprikapoeder toe en bak het geheel 2 minuten al roerende met het vlees mee.
. Roer de bloem, de tomatenpuree en wat zout en peper door het vlees. Voeg al roerende 1 liter warm water bij het vlees en breng het vocht aan de kook. Laat het vlees op een heel laag vuur - met het deksel op de pan - gaar worden (circa 2 uur).
. Breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel wat extra paprikapoeder. Schep de soep op soepborden met in het midden een lepel zure room.

Tip: In Hongarije wordt in de goulash meestal geen verse paprika gebruikt, maar gedroogde gemalen paprikapoeder. Het is overigens wel erg lekker om stukjes verse rode paprika in de soep mee te koken.

Bron: http://www.smulweb.nl/983832/koken/recept/Goulashsoep
Heb alleen het vlees langer laten stoven (ca 5 uur totaal) en de groenten ca 2 uur meegekookt.
Erg lekker en laat zich makkelijk invriezen
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
pi_76109798
Hoi, help .

Ik wil een stoofpot maken, maar nog nooit gedaan.

Ik heb 550 gram runderlappen in huis, ui, knoflook, en een hoop kruiden, ontbijtkoek, balsamicoazijn, eventueel rode wijn maar liever niet, en groentebouillon. Welke hoeveelheden zou ik nou aan moeten houden? Enneh, het zijn best magere lappen, dus kan ik dan binnen 2 uur klaar zijn, of is dat ontzettend zonde?
pi_76111193
2 uur red je wel..
Lappen in blokken, even aanbraden (als het kan ze eerst met zout/peper in bloem rollen ivm binding) bouillon er over dat het vlees net onder staat met laurier en kruidnagel. Weet niet of je ui hebt, maar je kan er halvemaantjes ui bij doen (ff mee bakken met het vlees).
2 uur laten stoven en dan eventueel die ontbijtkoek er bij (heb ik zelf nooit gedaan eigenlijk) en je hebt hachee As easy as that!
pi_76111787
Lekker een halve fles rode wijn erdoor om in te koken is ook
pi_76112624
Ik heb die ontbijtkoektip uit dit topic geprobeerd en het was een succes! Zeker doen dus
pi_76117123
En over hoeveel laurier en kruidnagel spreken we dan? .
pi_76117156
2 blaadjes, 4-6 nagels ongeveer..
pi_76295201
Vanmorgen hachee gemaakt, straks aardappelkroketjes in de oven, hmmmm, lekker smullen.
  zondag 3 januari 2010 @ 10:10:52 #250
21082 Paxlie
Ies best bro
pi_76350136
Gister Goulash gemaakt, eerste keer stoven maar dat ga ik echt vaker doen. Het hele huis rook er lekker naar en het smaakte uiteindelijk heerlijk. Vanavond portie 2 eten met rijst. Heb ook een gedeelte aan mijn oma gegeven, hopelijk vind die het ook lekker, maar dat moet haast wel
Wie werd waar wanneer geboren en waarom werd hij door wie hoe genoemd?
Praten over mma? Kom naar #mma
pi_76352629
Net weer een haas gekregen van mijn schoonvader uit de polder, dus zo ff slachten en dan zie ik een mooie hazepeper aankomen met rosé gebakken ruggetjes...
pi_76360310
Afgelopen oud en nieuw was 1 van de 7 gangen zuurvlees (had een limburgs 7 gangen menu gemaakt).

- 500g paardenstoofvlees (Riblappen werkt ook prima als je niet aan paardenvlees kunt komen)
- 300ml azijn
- Stuk of 4 blaadjes laurier
- Stuk of 3 kruidnagels

Het geheel 24uur laten marineren. En vervolgens het vlees braden met:

- 30g roomboter
- 2 tot 3 grote uien

De marinade toevoegen en uurtje of 2 laten sudderen. Vervolgens de rest toevoegen:

- 3 eetlepels stroop
- 3/4 plakken ontbijtkoek (ontbijtkoek eerst oplossen met wat water voorkomt klonteren!)

klaar
pi_76670468
Vanmiddag maak ik ook een stoofpotje uit het boek van Jamie Oliver: kookrevolutie.

Recept is zeer eenvoudig: selder, wortel, ui en laurier.
Maar voor voor 500g vlees neemt hij 5dl bier. Is dit niet erg veel? Zal het stoofpotje dan geen warm bier zijn met brokjes vlees?

Nog andere dingen die ik erbij kan doen? Ik dacht aan wat look en een courgette die ik nog liggen heb.
Registreer je bij Betfair via deze code: QCU4LHHDH
en je bent voor eeuwig mijn vriend ;-)
pi_76670594
quote:
Op maandag 11 januari 2010 10:59 schreef Drossie het volgende:
Vanmiddag maak ik ook een stoofpotje uit het boek van Jamie Oliver: kookrevolutie.

Recept is zeer eenvoudig: selder, wortel, ui en laurier.
Maar voor voor 500g vlees neemt hij 5dl bier. Is dit niet erg veel?
Nee hoor. Een halve liter bier is prima.
pi_76671547
courgette wordt smurrie in je stoofpot als je het te lang mee laat sudderen
pi_76671769
Je vlees moet net onder staan. Die 5dl is dus meer een richtlijn, kan zijn dat je wat meer nodig hebt of juist wat minder. Als je het vlees helemaal onder zet ben je soep aan het maken en geen stoofpot.
Life is too short not to have fun
pi_76672100
quote:
Op maandag 11 januari 2010 11:35 schreef vaagsel het volgende:
Je vlees moet net onder staan. Die 5dl is dus meer een richtlijn, kan zijn dat je wat meer nodig hebt of juist wat minder. Als je het vlees helemaal onder zet ben je soep aan het maken en geen stoofpot.
Ok bedankt!
Courgette dan pas een uurtje op voorhand erin doen?
Registreer je bij Betfair via deze code: QCU4LHHDH
en je bent voor eeuwig mijn vriend ;-)
pi_76672338
Met een 20 minuten is je courgette gaar. Zoals SoL hierboven zegt, als je het te lang mee stooft blijft er niks van over.
Life is too short not to have fun
  maandag 11 januari 2010 @ 12:29:39 #259
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76673766
Ik vind courgettesmurrie juist weer heerlijk! Samen met drab-ui maakt dat juist een lekkere saus in de pan. Ik doe altijd een deel van de courgette vroeg en een deel tegen het einde van het stoven in de pan.

Stoofsmurrie
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76673900
Gisteren de rund-Guinness-pie gemaakt die in de delicious staat deze maand en hij was echt heerlijk.
Hier t recept
quote:
Rundvleespie met guinness.

(6 pers)

175 gr zelfr. bakmeel (+ om te rollen), 2 tl mosterdpoeder, 1 tl zout, 50 gr ijskoude boter in blokjes, 125 ml ijskoud water, 1 eidooier.

Vulling: 50 gr bloem, 1 kilo runderlappen in blokjes, 125 ml zonnebloemolie, 30 gr ongezouten boter, 220 gr kleine champignons, 2 uien in dunne ringen, 1 el suiker, 3 tenen knof in stukken, 300 ml runderbouillon, 30 ml Guinness, 2 el tomatenpuree, blaadjes van 3 takjes tijm of wat gedroogde) 3 tl worcestersaus.

Voor de vulling bloem met peper en zout mengen, de blokjes vlees erin wentelen (overtollige bloem eraf tikken en opvangen die gebruik je later weer) en die in delen met de helft van de olie olie rondom bruin bakken. Uit de pan halen, helft van de boter erbij en de champignons op hoog vuur snel kleuren. (minuutje of 1-2) Ook uit de pan halen.

Vuur laag zetten, helft van de olie erbij en de suiker en de ui en die in 15 min onder vaak omscheppen licht karameliseren. Rest van de boter toevoegen en de knoflook en die 1 minuut mee bakken. Opgevangen bloem erdoor roeren en 1 minuut meebakken en dan de bouillon, de guinness, de puree, de tijm en de saus erbij, aan de kook brengen en dan het vlees en de champignons erbij en op een laag vuur met de deksel er half op 2-2.5 uur laten pruttelen. (tot het vlees gaar is en de saus gebonden)

Het deeg maken (moet 2 uur in de koelkast rusten) zeef de bloem, de mosterdpoeder en het zout in een kom. doe de boter erbij, de dooier en het ijskoude water. roeren tot het samenkomt, dan op een met bloem bestoven werkvlak, nog even kneden tot een mooi glad deeg en in plasticfolie 2 uur in de koelkast laten rusten.

Vulling in een pievorm/ovenschaal (hoeft niet heel te diep te zijn) en dan het deeg over de pie leggen en op maat snijden, insmeren met wat water (en gaatje maken zodat de stoom kan ontsnappen, of je zet een tuutje in van metaal.. bijv van een slagroomspuit zodat de stoom daaruit kan ontsnappen) en die schuif je de oven in. 22o graden, 30 minuten.


[ Bericht 2% gewijzigd door DarkElf op 11-01-2010 12:41:24 ]
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  maandag 11 januari 2010 @ 12:36:32 #261
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76674003
Doe je dat dan in een diepe ovenschaal of dergelijke?

Ik wil hem as. weekend misschien maken.
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76674119
quote:
Op maandag 11 januari 2010 12:36 schreef Duderella het volgende:
Doe je dat dan in een diepe ovenschaal of dergelijke?

Ik wil hem as. weekend misschien maken.
je kan hem in een ovenschaal doen (hoeft geen diepe te zijn hoor..) de vulling is niet stevig dus als je het snijdt ziet t er zo uit: klik en ik had hem in een ronde glazen schaal gedaan die 5-6 cm hoog is.. klik
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  maandag 11 januari 2010 @ 12:46:25 #263
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76674341
quote:
Op maandag 11 januari 2010 12:40 schreef DarkElf het volgende:

[..]

je kan hem in een ovenschaal doen (hoeft geen diepe te zijn hoor..) de vulling is niet stevig dus als je het snijdt ziet t er zo uit: klik en ik had hem in een ronde glazen schaal gedaan die 5-6 cm hoog is.. klik
O die schalen heb ik ook!

Fijn, dan hoef ik er verder niet op uit om iets aan te schaffen. Als Arty geen woeste verjaardagsplannen voor me in petto heeft as. weekend, ga ik hem zaterdag maken, denk ik.
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76674422
oh ja jij bent ook in januari jarig he?
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  maandag 11 januari 2010 @ 12:56:38 #265
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76674661
quote:
Op maandag 11 januari 2010 12:48 schreef DarkElf het volgende:
oh ja jij bent ook in januari jarig he?
Goede gelegenheid om een spectaculaire stoofpot te serveren (hoewel die gelegenheid er altijd wel is natuurlijk)
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76684037
nou het staat op vanaf 4 uur
het is het recept ongeveer van Duderella...
ben benieuwd .....
het ruikt nu al erg lekker.
home is where doghair sticks to anything but the dog!
  maandag 11 januari 2010 @ 16:45:31 #267
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76684223
quote:
Op maandag 11 januari 2010 16:41 schreef winterstorm666 het volgende:
nou het staat op vanaf 4 uur
het is het recept ongeveer van Duderella...
ben benieuwd .....
het ruikt nu al erg lekker.
Welke? Gewoon die basis uit de OP?
Lekker hoor!
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76685311
quote:
Op maandag 11 januari 2010 16:45 schreef Duderella het volgende:

[..]

Welke? Gewoon die basis uit de OP?
Lekker hoor!
ja die uit de OP

eet eerst maar een boterham.
maag knort haha1
home is where doghair sticks to anything but the dog!
pi_76692854
update!
net een bordje gepakt
damn lekker valt uiteen...
heb er ook wat ontbijtkoek bij gepleurd en wat rode paprika
lekker!
home is where doghair sticks to anything but the dog!
  maandag 11 januari 2010 @ 20:16:31 #270
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76692895
Smakelijk!
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76693003
Is verse worst geschikt voor stoof?
  maandag 11 januari 2010 @ 20:22:25 #272
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76693184
Oeh, geen idee. Lijkt me wel spannend, stoof met worst. Google er eens op? Misschien kom je wel iets leuks tegen (wat je dan met ons kan delen ).
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76693431
quote:
Op maandag 11 januari 2010 11:02 schreef Black_Tulip het volgende:

[..]

Nee hoor. Een halve liter bier is prima.
Ik had 1,2 kg vlees en zou dus bijna een liter bier nodig gehad hebben.
Ik had echter voldoende met 1 flesje van 33cl...
Was wel zeeeeeeeeer lekker!
Registreer je bij Betfair via deze code: QCU4LHHDH
en je bent voor eeuwig mijn vriend ;-)
pi_76693565
quote:
Op maandag 11 januari 2010 20:22 schreef Duderella het volgende:
Oeh, geen idee. Lijkt me wel spannend, stoof met worst. Google er eens op? Misschien kom je wel iets leuks tegen (wat je dan met ons kan delen ).
Hm.. nog niet echt iets.. alleen iets met bruine bonen
pi_76693788
Ik stoof zelf!

Halverwege een recept met verse worst en het gaat mis!

Poging 2!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_76694318
Dublin Coddle

500g verse worst
250 gram mager gerookt spek
300ml bouillon
6 middelgrote aardappels
2 middelgrote uien

Snijd het spek in stukjes, of gebruik gewoon reepjes. Breng de bouillon aan de kook en doe het spek en de worstjes erbij. Laat 5 min zachtjes koken.
Haal het vlees eruit en bewaar de vloeistof. Snijd de worst in 4 of 5 stukjes.
Schil de aardappels en wortels. Snijd ze ze in plakken.


Leg een laag aardappels in een ovenschaal. Dan een laag uien en de helft van het vlees.Herhaal het, de laatste laag moet aardappels zijn.
Doe er wat peper op en zet afgedekt in de oven. 1 uur, 200 graden.


Dit is een gerecht voor de zaterdag. Alle kleren moesten worden gewassen voor de zondag en de volgende week. De huisvrouw wilde dan avondeten waar ze niet alsmaar in moest roeren.
Al zitten er amper kruiden in, ik vind het daarom juist een verrassend lekker gerecht!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_76697362
Phoe, dat klinkt wel heel stevig!
Soort hutspot ook, is niet zo van, maar wie weet!
pi_76699906
*Huil*
Google houdt niet van stoofpot ofzo, 2e keer dat ik eruit wordt gegooid.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_76700031
Het is geen hutspot.
Het wordt niet door elkaar gestampt.
Ex hield niet van aardappels , maar dit vond hij lekker.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_76701239
te laat ontdekt dit topic.
Ik ben basic begonnen met recept 1 (jummie!)

Maar al genoeg gezien wat ik nog meer wil maken in deze koude dagen!
1000maal dank!
Dromen zijn voorgevoelens van dingen die je in staat bent daadwerkelijk te verwerkelijken
pi_76702038
quote:
Op zondag 3 januari 2010 12:05 schreef gadeweerd het volgende:
Net weer een haas gekregen van mijn schoonvader uit de polder, dus zo ff slachten en dan zie ik een mooie hazepeper aankomen met rosé gebakken ruggetjes...
1 haas (in stukken), 100 g gerookte spekblokjes, 1 ui, 1 rode peper, 5 dl rode wijn, 1 el rode wijnazijn, 1 blikje tomatenpuree, 2 dikke plakken ontbijtkoek, 3 kruidnagels, 10 takjes tijm, 75 g boter, 1 volle el bloem, zout en peper.

Begin met dit recept alvast de avond van tevoren, want de haas moet eerst een nachtje marineren.

Snij de ui in stukjes, snipper de rode peper, ris de tijm van de takjes en hak fijn.

Doe alles samen met de kruidnagels en een theelepel zout in een grote kom waar de haas inpast. Schenk de wijn en de azijn erbij en leg de stukken haas in deze marinade – want dat is het. Dek de schaal af met plasticfolie en zet hem minstens acht uur in de koelkast.

Neem het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Giet de marinade door een zeef, het vocht is straks de saus. De rest kan weg.

Verhit de boter in een ruime braadpan en bak de stukken haas in porties op hoog vuur bruin. Neem ze uit de pan. Bak in dezelfde pan het spek 3 minuten in het bakvet. Roer de bloem en tomatenpuree erdoor en laat dit mengsel op laag vuur enkele minuten pruttelen. Schenk er dan al roerend scheutje voor scheutje de marinade bij. Breng het geheel aan de kook en roer tot een gladde saus. Snij de ontbijtkoek in blokjes en schep die erdoor. Ze vallen straks vanzelf uit elkaar en geven de saus een heerlijk kruidig accent maar ook binding. Breng op smaak met zout en peper. Nu mag de haas er weer in. Dek de pan af met een deksel en laat het geheel op het allerlaagste vuur in twee uur heel rustig gaar stoven.
  maandag 11 januari 2010 @ 23:08:31 #282
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76702539
Mensen, maak ook eens een foto als je een mooie stoof hebt gemaakt!
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76716840
quote:
Op maandag 11 januari 2010 20:44 schreef krakkemieke het volgende:
Dublin Coddle

500g verse worst
250 gram mager gerookt spek
300ml bouillon
6 middelgrote aardappels
2 middelgrote uien

Snijd het spek in stukjes, of gebruik gewoon reepjes. Breng de bouillon aan de kook en doe het spek en de worstjes erbij. Laat 5 min zachtjes koken.
Haal het vlees eruit en bewaar de vloeistof. Snijd de worst in 4 of 5 stukjes.
Schil de aardappels en wortels. Snijd ze ze in plakken.


Leg een laag aardappels in een ovenschaal. Dan een laag uien en de helft van het vlees.Herhaal het, de laatste laag moet aardappels zijn.
Doe er wat peper op en zet afgedekt in de oven. 1 uur, 200 graden.


Dit is een gerecht voor de zaterdag. Alle kleren moesten worden gewassen voor de zondag en de volgende week. De huisvrouw wilde dan avondeten waar ze niet alsmaar in moest roeren.
Al zitten er amper kruiden in, ik vind het daarom juist een verrassend lekker gerecht!
Dit klinkt geweldig! *mental note* dat ik dit zeer binnenkort ga maken..
pi_76864690
quote:
Op maandag 11 januari 2010 23:08 schreef Duderella het volgende:
Mensen, maak ook eens een foto als je een mooie stoof hebt gemaakt!
U vraagt, wij draaien. Hieronder (als het werkt) een foto van de Dublin Coddle. Hij smaakt verrassend... Hollands. Voor mij is dat niet echt een pré, maar het is best te doen.

pi_77326109
Voor het eerst sinds tijden weer eens lekker aan het sudderen:

1 kg scharrelrundvlees
2 rode uien
4 tenen knoflook
4 laurierblaadjes
3 wortelen
flesje Affligem dubbel
half bouillonblokje
lepel mosterd.

De hele dag pruttelen op het sudderplaatje!
pi_77327468
quote:
Op maandag 11 januari 2010 12:33 schreef DarkElf het volgende:
Gisteren de rund-Guinness-pie gemaakt die in de delicious staat deze maand en hij was echt heerlijk.
Hier t recept
[..]
ga ik denk ik zaterdag maken, of zondag
  Moderator maandag 1 februari 2010 @ 23:45:08 #287
231857 crew  Housekeeper
Ik kies bewust
pi_77536973
ooo hier ga ik binnenkort een receptje van proberen....!
Hier had jouw advertentie kunnen staan. Meer info via DM.
pi_78547837
Ik heb hier ook weer een grote pan opstaan

Maar vraagje:

Hoeveel azijn moet je er bij doen op zo'n braadpan vol?
  zondag 28 februari 2010 @ 12:59:47 #289
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_78548982
quote:
Op zondag 28 februari 2010 12:22 schreef LieLie het volgende:
Ik heb hier ook weer een grote pan opstaan

Maar vraagje:

Hoeveel azijn moet je er bij doen op zo'n braadpan vol?
een heel klein scheutje. Tenminste, dat doe ik altijd. Ook hier staat er al een tijdje een pan op...Maar boh, wat stinkt knoflook als je een lichte kater hebt...
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_78551186
Ik had gister stoof.. maar ik vergeet de azijn altijd, en eerlijk gezegd mis ik het niet. Merk geen verschil
pi_78551264
Ik doe er nooit azijn bij ???
pi_78551763
Nouja, ik weet ook niet of het helpt Maar dat kreeg ik de vorige keer als tip
  zondag 28 februari 2010 @ 14:28:44 #293
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_78551800
Een beetje azijn, of iets anders zuurs kan helpen om het vlees wat malser te maken. Geloof ik. Ik vergeet het ook vaak, en merk het verschil meestal ook niet...
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_78552222
In theorie is dat wel zo, maar ik vind het bij stoofpotten niet zo nodig. Bij hachee doe ik het wel meestal trouwens (als ik het dus niet vergeet)..
  zondag 28 februari 2010 @ 15:15:35 #295
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_78553339
Een stukje kiwi schijnt helemaal the bomb te zijn, als je je vlees wat malser wilt krijgen.
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_78553665
ik heb wel eens biefstuk in kiwiprak gemarineerd.. maar of het er nou echt malser op is geworden weet ik niet..
pi_78553772
Het vlees staat hier al mooi een paar uur te pruttelen, met laurier, tijm, knoflook, uitjes, kruidnagel, fond, bouillon en tomatenpuree
pi_78558886
quote:
Op zondag 28 februari 2010 15:26 schreef Sunnythesun het volgende:
ik heb wel eens biefstuk in kiwiprak gemarineerd.. maar of het er nou echt malser op is geworden weet ik niet..
Maar biefstuk is dan ook zelf al mals genoeg dus waarom zou je het dan met een kiwi marineren?
pi_78561075
quote:
Op zondag 28 februari 2010 17:50 schreef TN-FR het volgende:

[..]

Maar biefstuk is dan ook zelf al mals genoeg dus waarom zou je het dan met een kiwi marineren?
Meeste biefstuk is helemaal niet echt mals.. Althans, niet die ik hier bij een gemiddelde slager kan kopen
pi_78603719
tvp die zocht ik. Gisteren Osso Bucco gemaakt, er gaat sowieso niks boven een stuk mals stoofvlees
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')