abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_76352629
Net weer een haas gekregen van mijn schoonvader uit de polder, dus zo ff slachten en dan zie ik een mooie hazepeper aankomen met rosé gebakken ruggetjes...
pi_76360310
Afgelopen oud en nieuw was 1 van de 7 gangen zuurvlees (had een limburgs 7 gangen menu gemaakt).

- 500g paardenstoofvlees (Riblappen werkt ook prima als je niet aan paardenvlees kunt komen)
- 300ml azijn
- Stuk of 4 blaadjes laurier
- Stuk of 3 kruidnagels

Het geheel 24uur laten marineren. En vervolgens het vlees braden met:

- 30g roomboter
- 2 tot 3 grote uien

De marinade toevoegen en uurtje of 2 laten sudderen. Vervolgens de rest toevoegen:

- 3 eetlepels stroop
- 3/4 plakken ontbijtkoek (ontbijtkoek eerst oplossen met wat water voorkomt klonteren!)

klaar
pi_76670468
Vanmiddag maak ik ook een stoofpotje uit het boek van Jamie Oliver: kookrevolutie.

Recept is zeer eenvoudig: selder, wortel, ui en laurier.
Maar voor voor 500g vlees neemt hij 5dl bier. Is dit niet erg veel? Zal het stoofpotje dan geen warm bier zijn met brokjes vlees?

Nog andere dingen die ik erbij kan doen? Ik dacht aan wat look en een courgette die ik nog liggen heb.
Registreer je bij Betfair via deze code: QCU4LHHDH
en je bent voor eeuwig mijn vriend ;-)
pi_76670594
quote:
Op maandag 11 januari 2010 10:59 schreef Drossie het volgende:
Vanmiddag maak ik ook een stoofpotje uit het boek van Jamie Oliver: kookrevolutie.

Recept is zeer eenvoudig: selder, wortel, ui en laurier.
Maar voor voor 500g vlees neemt hij 5dl bier. Is dit niet erg veel?
Nee hoor. Een halve liter bier is prima.
pi_76671547
courgette wordt smurrie in je stoofpot als je het te lang mee laat sudderen
pi_76671769
Je vlees moet net onder staan. Die 5dl is dus meer een richtlijn, kan zijn dat je wat meer nodig hebt of juist wat minder. Als je het vlees helemaal onder zet ben je soep aan het maken en geen stoofpot.
Life is too short not to have fun
pi_76672100
quote:
Op maandag 11 januari 2010 11:35 schreef vaagsel het volgende:
Je vlees moet net onder staan. Die 5dl is dus meer een richtlijn, kan zijn dat je wat meer nodig hebt of juist wat minder. Als je het vlees helemaal onder zet ben je soep aan het maken en geen stoofpot.
Ok bedankt!
Courgette dan pas een uurtje op voorhand erin doen?
Registreer je bij Betfair via deze code: QCU4LHHDH
en je bent voor eeuwig mijn vriend ;-)
pi_76672338
Met een 20 minuten is je courgette gaar. Zoals SoL hierboven zegt, als je het te lang mee stooft blijft er niks van over.
Life is too short not to have fun
  maandag 11 januari 2010 @ 12:29:39 #259
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76673766
Ik vind courgettesmurrie juist weer heerlijk! Samen met drab-ui maakt dat juist een lekkere saus in de pan. Ik doe altijd een deel van de courgette vroeg en een deel tegen het einde van het stoven in de pan.

Stoofsmurrie
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76673900
Gisteren de rund-Guinness-pie gemaakt die in de delicious staat deze maand en hij was echt heerlijk.
Hier t recept
quote:
Rundvleespie met guinness.

(6 pers)

175 gr zelfr. bakmeel (+ om te rollen), 2 tl mosterdpoeder, 1 tl zout, 50 gr ijskoude boter in blokjes, 125 ml ijskoud water, 1 eidooier.

Vulling: 50 gr bloem, 1 kilo runderlappen in blokjes, 125 ml zonnebloemolie, 30 gr ongezouten boter, 220 gr kleine champignons, 2 uien in dunne ringen, 1 el suiker, 3 tenen knof in stukken, 300 ml runderbouillon, 30 ml Guinness, 2 el tomatenpuree, blaadjes van 3 takjes tijm of wat gedroogde) 3 tl worcestersaus.

Voor de vulling bloem met peper en zout mengen, de blokjes vlees erin wentelen (overtollige bloem eraf tikken en opvangen die gebruik je later weer) en die in delen met de helft van de olie olie rondom bruin bakken. Uit de pan halen, helft van de boter erbij en de champignons op hoog vuur snel kleuren. (minuutje of 1-2) Ook uit de pan halen.

Vuur laag zetten, helft van de olie erbij en de suiker en de ui en die in 15 min onder vaak omscheppen licht karameliseren. Rest van de boter toevoegen en de knoflook en die 1 minuut mee bakken. Opgevangen bloem erdoor roeren en 1 minuut meebakken en dan de bouillon, de guinness, de puree, de tijm en de saus erbij, aan de kook brengen en dan het vlees en de champignons erbij en op een laag vuur met de deksel er half op 2-2.5 uur laten pruttelen. (tot het vlees gaar is en de saus gebonden)

Het deeg maken (moet 2 uur in de koelkast rusten) zeef de bloem, de mosterdpoeder en het zout in een kom. doe de boter erbij, de dooier en het ijskoude water. roeren tot het samenkomt, dan op een met bloem bestoven werkvlak, nog even kneden tot een mooi glad deeg en in plasticfolie 2 uur in de koelkast laten rusten.

Vulling in een pievorm/ovenschaal (hoeft niet heel te diep te zijn) en dan het deeg over de pie leggen en op maat snijden, insmeren met wat water (en gaatje maken zodat de stoom kan ontsnappen, of je zet een tuutje in van metaal.. bijv van een slagroomspuit zodat de stoom daaruit kan ontsnappen) en die schuif je de oven in. 22o graden, 30 minuten.


[ Bericht 2% gewijzigd door DarkElf op 11-01-2010 12:41:24 ]
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  maandag 11 januari 2010 @ 12:36:32 #261
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76674003
Doe je dat dan in een diepe ovenschaal of dergelijke?

Ik wil hem as. weekend misschien maken.
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76674119
quote:
Op maandag 11 januari 2010 12:36 schreef Duderella het volgende:
Doe je dat dan in een diepe ovenschaal of dergelijke?

Ik wil hem as. weekend misschien maken.
je kan hem in een ovenschaal doen (hoeft geen diepe te zijn hoor..) de vulling is niet stevig dus als je het snijdt ziet t er zo uit: klik en ik had hem in een ronde glazen schaal gedaan die 5-6 cm hoog is.. klik
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  maandag 11 januari 2010 @ 12:46:25 #263
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76674341
quote:
Op maandag 11 januari 2010 12:40 schreef DarkElf het volgende:

[..]

je kan hem in een ovenschaal doen (hoeft geen diepe te zijn hoor..) de vulling is niet stevig dus als je het snijdt ziet t er zo uit: klik en ik had hem in een ronde glazen schaal gedaan die 5-6 cm hoog is.. klik
O die schalen heb ik ook!

Fijn, dan hoef ik er verder niet op uit om iets aan te schaffen. Als Arty geen woeste verjaardagsplannen voor me in petto heeft as. weekend, ga ik hem zaterdag maken, denk ik.
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76674422
oh ja jij bent ook in januari jarig he?
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  maandag 11 januari 2010 @ 12:56:38 #265
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76674661
quote:
Op maandag 11 januari 2010 12:48 schreef DarkElf het volgende:
oh ja jij bent ook in januari jarig he?
Goede gelegenheid om een spectaculaire stoofpot te serveren (hoewel die gelegenheid er altijd wel is natuurlijk)
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76684037
nou het staat op vanaf 4 uur
het is het recept ongeveer van Duderella...
ben benieuwd .....
het ruikt nu al erg lekker.
home is where doghair sticks to anything but the dog!
  maandag 11 januari 2010 @ 16:45:31 #267
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76684223
quote:
Op maandag 11 januari 2010 16:41 schreef winterstorm666 het volgende:
nou het staat op vanaf 4 uur
het is het recept ongeveer van Duderella...
ben benieuwd .....
het ruikt nu al erg lekker.
Welke? Gewoon die basis uit de OP?
Lekker hoor!
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76685311
quote:
Op maandag 11 januari 2010 16:45 schreef Duderella het volgende:

[..]

Welke? Gewoon die basis uit de OP?
Lekker hoor!
ja die uit de OP

eet eerst maar een boterham.
maag knort haha1
home is where doghair sticks to anything but the dog!
pi_76692854
update!
net een bordje gepakt
damn lekker valt uiteen...
heb er ook wat ontbijtkoek bij gepleurd en wat rode paprika
lekker!
home is where doghair sticks to anything but the dog!
  maandag 11 januari 2010 @ 20:16:31 #270
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76692895
Smakelijk!
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76693003
Is verse worst geschikt voor stoof?
  maandag 11 januari 2010 @ 20:22:25 #272
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76693184
Oeh, geen idee. Lijkt me wel spannend, stoof met worst. Google er eens op? Misschien kom je wel iets leuks tegen (wat je dan met ons kan delen ).
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76693431
quote:
Op maandag 11 januari 2010 11:02 schreef Black_Tulip het volgende:

[..]

Nee hoor. Een halve liter bier is prima.
Ik had 1,2 kg vlees en zou dus bijna een liter bier nodig gehad hebben.
Ik had echter voldoende met 1 flesje van 33cl...
Was wel zeeeeeeeeer lekker!
Registreer je bij Betfair via deze code: QCU4LHHDH
en je bent voor eeuwig mijn vriend ;-)
pi_76693565
quote:
Op maandag 11 januari 2010 20:22 schreef Duderella het volgende:
Oeh, geen idee. Lijkt me wel spannend, stoof met worst. Google er eens op? Misschien kom je wel iets leuks tegen (wat je dan met ons kan delen ).
Hm.. nog niet echt iets.. alleen iets met bruine bonen
pi_76693788
Ik stoof zelf!

Halverwege een recept met verse worst en het gaat mis!

Poging 2!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_76694318
Dublin Coddle

500g verse worst
250 gram mager gerookt spek
300ml bouillon
6 middelgrote aardappels
2 middelgrote uien

Snijd het spek in stukjes, of gebruik gewoon reepjes. Breng de bouillon aan de kook en doe het spek en de worstjes erbij. Laat 5 min zachtjes koken.
Haal het vlees eruit en bewaar de vloeistof. Snijd de worst in 4 of 5 stukjes.
Schil de aardappels en wortels. Snijd ze ze in plakken.


Leg een laag aardappels in een ovenschaal. Dan een laag uien en de helft van het vlees.Herhaal het, de laatste laag moet aardappels zijn.
Doe er wat peper op en zet afgedekt in de oven. 1 uur, 200 graden.


Dit is een gerecht voor de zaterdag. Alle kleren moesten worden gewassen voor de zondag en de volgende week. De huisvrouw wilde dan avondeten waar ze niet alsmaar in moest roeren.
Al zitten er amper kruiden in, ik vind het daarom juist een verrassend lekker gerecht!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_76697362
Phoe, dat klinkt wel heel stevig!
Soort hutspot ook, is niet zo van, maar wie weet!
pi_76699906
*Huil*
Google houdt niet van stoofpot ofzo, 2e keer dat ik eruit wordt gegooid.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_76700031
Het is geen hutspot.
Het wordt niet door elkaar gestampt.
Ex hield niet van aardappels , maar dit vond hij lekker.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_76701239
te laat ontdekt dit topic.
Ik ben basic begonnen met recept 1 (jummie!)

Maar al genoeg gezien wat ik nog meer wil maken in deze koude dagen!
1000maal dank!
Dromen zijn voorgevoelens van dingen die je in staat bent daadwerkelijk te verwerkelijken
pi_76702038
quote:
Op zondag 3 januari 2010 12:05 schreef gadeweerd het volgende:
Net weer een haas gekregen van mijn schoonvader uit de polder, dus zo ff slachten en dan zie ik een mooie hazepeper aankomen met rosé gebakken ruggetjes...
1 haas (in stukken), 100 g gerookte spekblokjes, 1 ui, 1 rode peper, 5 dl rode wijn, 1 el rode wijnazijn, 1 blikje tomatenpuree, 2 dikke plakken ontbijtkoek, 3 kruidnagels, 10 takjes tijm, 75 g boter, 1 volle el bloem, zout en peper.

Begin met dit recept alvast de avond van tevoren, want de haas moet eerst een nachtje marineren.

Snij de ui in stukjes, snipper de rode peper, ris de tijm van de takjes en hak fijn.

Doe alles samen met de kruidnagels en een theelepel zout in een grote kom waar de haas inpast. Schenk de wijn en de azijn erbij en leg de stukken haas in deze marinade – want dat is het. Dek de schaal af met plasticfolie en zet hem minstens acht uur in de koelkast.

Neem het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Giet de marinade door een zeef, het vocht is straks de saus. De rest kan weg.

Verhit de boter in een ruime braadpan en bak de stukken haas in porties op hoog vuur bruin. Neem ze uit de pan. Bak in dezelfde pan het spek 3 minuten in het bakvet. Roer de bloem en tomatenpuree erdoor en laat dit mengsel op laag vuur enkele minuten pruttelen. Schenk er dan al roerend scheutje voor scheutje de marinade bij. Breng het geheel aan de kook en roer tot een gladde saus. Snij de ontbijtkoek in blokjes en schep die erdoor. Ze vallen straks vanzelf uit elkaar en geven de saus een heerlijk kruidig accent maar ook binding. Breng op smaak met zout en peper. Nu mag de haas er weer in. Dek de pan af met een deksel en laat het geheel op het allerlaagste vuur in twee uur heel rustig gaar stoven.
  maandag 11 januari 2010 @ 23:08:31 #282
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_76702539
Mensen, maak ook eens een foto als je een mooie stoof hebt gemaakt!
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_76716840
quote:
Op maandag 11 januari 2010 20:44 schreef krakkemieke het volgende:
Dublin Coddle

500g verse worst
250 gram mager gerookt spek
300ml bouillon
6 middelgrote aardappels
2 middelgrote uien

Snijd het spek in stukjes, of gebruik gewoon reepjes. Breng de bouillon aan de kook en doe het spek en de worstjes erbij. Laat 5 min zachtjes koken.
Haal het vlees eruit en bewaar de vloeistof. Snijd de worst in 4 of 5 stukjes.
Schil de aardappels en wortels. Snijd ze ze in plakken.


Leg een laag aardappels in een ovenschaal. Dan een laag uien en de helft van het vlees.Herhaal het, de laatste laag moet aardappels zijn.
Doe er wat peper op en zet afgedekt in de oven. 1 uur, 200 graden.


Dit is een gerecht voor de zaterdag. Alle kleren moesten worden gewassen voor de zondag en de volgende week. De huisvrouw wilde dan avondeten waar ze niet alsmaar in moest roeren.
Al zitten er amper kruiden in, ik vind het daarom juist een verrassend lekker gerecht!
Dit klinkt geweldig! *mental note* dat ik dit zeer binnenkort ga maken..
pi_76864690
quote:
Op maandag 11 januari 2010 23:08 schreef Duderella het volgende:
Mensen, maak ook eens een foto als je een mooie stoof hebt gemaakt!
U vraagt, wij draaien. Hieronder (als het werkt) een foto van de Dublin Coddle. Hij smaakt verrassend... Hollands. Voor mij is dat niet echt een pré, maar het is best te doen.

pi_77326109
Voor het eerst sinds tijden weer eens lekker aan het sudderen:

1 kg scharrelrundvlees
2 rode uien
4 tenen knoflook
4 laurierblaadjes
3 wortelen
flesje Affligem dubbel
half bouillonblokje
lepel mosterd.

De hele dag pruttelen op het sudderplaatje!
pi_77327468
quote:
Op maandag 11 januari 2010 12:33 schreef DarkElf het volgende:
Gisteren de rund-Guinness-pie gemaakt die in de delicious staat deze maand en hij was echt heerlijk.
Hier t recept
[..]
ga ik denk ik zaterdag maken, of zondag
  Moderator maandag 1 februari 2010 @ 23:45:08 #287
231857 crew  Housekeeper
Ik kies bewust
pi_77536973
ooo hier ga ik binnenkort een receptje van proberen....!
Hier had jouw advertentie kunnen staan. Meer info via DM.
pi_78547837
Ik heb hier ook weer een grote pan opstaan

Maar vraagje:

Hoeveel azijn moet je er bij doen op zo'n braadpan vol?
  zondag 28 februari 2010 @ 12:59:47 #289
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_78548982
quote:
Op zondag 28 februari 2010 12:22 schreef LieLie het volgende:
Ik heb hier ook weer een grote pan opstaan

Maar vraagje:

Hoeveel azijn moet je er bij doen op zo'n braadpan vol?
een heel klein scheutje. Tenminste, dat doe ik altijd. Ook hier staat er al een tijdje een pan op...Maar boh, wat stinkt knoflook als je een lichte kater hebt...
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_78551186
Ik had gister stoof.. maar ik vergeet de azijn altijd, en eerlijk gezegd mis ik het niet. Merk geen verschil
pi_78551264
Ik doe er nooit azijn bij ???
pi_78551763
Nouja, ik weet ook niet of het helpt Maar dat kreeg ik de vorige keer als tip
  zondag 28 februari 2010 @ 14:28:44 #293
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_78551800
Een beetje azijn, of iets anders zuurs kan helpen om het vlees wat malser te maken. Geloof ik. Ik vergeet het ook vaak, en merk het verschil meestal ook niet...
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_78552222
In theorie is dat wel zo, maar ik vind het bij stoofpotten niet zo nodig. Bij hachee doe ik het wel meestal trouwens (als ik het dus niet vergeet)..
  zondag 28 februari 2010 @ 15:15:35 #295
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_78553339
Een stukje kiwi schijnt helemaal the bomb te zijn, als je je vlees wat malser wilt krijgen.
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_78553665
ik heb wel eens biefstuk in kiwiprak gemarineerd.. maar of het er nou echt malser op is geworden weet ik niet..
pi_78553772
Het vlees staat hier al mooi een paar uur te pruttelen, met laurier, tijm, knoflook, uitjes, kruidnagel, fond, bouillon en tomatenpuree
pi_78558886
quote:
Op zondag 28 februari 2010 15:26 schreef Sunnythesun het volgende:
ik heb wel eens biefstuk in kiwiprak gemarineerd.. maar of het er nou echt malser op is geworden weet ik niet..
Maar biefstuk is dan ook zelf al mals genoeg dus waarom zou je het dan met een kiwi marineren?
pi_78561075
quote:
Op zondag 28 februari 2010 17:50 schreef TN-FR het volgende:

[..]

Maar biefstuk is dan ook zelf al mals genoeg dus waarom zou je het dan met een kiwi marineren?
Meeste biefstuk is helemaal niet echt mals.. Althans, niet die ik hier bij een gemiddelde slager kan kopen
pi_78603719
tvp die zocht ik. Gisteren Osso Bucco gemaakt, er gaat sowieso niks boven een stuk mals stoofvlees
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')